Gość: Robby IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 11:10 Co jest, sprzedano ponad 70% mieszkań, a nikt sie nie odezwie. Braki w dostępie do nowoczesnych technologii, niechęc do rozmów czy cóś ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jasio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.12.01, 01:03 Witam przyszlego sasiada. A wlasnie czy wiesz jak tam bedzie z dostepem do internetu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.12.01, 07:25 Jeśli będą problemy, to nie ma sprawy, mogę się tym zająć. Trzeba będzie znaleźć grupę chętnych, i machnąć jakiś serwerek z łączem o dobrej przepustowości - TP SA albo STOEN-u, na internet z kabelka eletrycznego nie ma chyba co czekać. Trzeba będzie też znaleźć miejsce na tą "szafkę" z serwerem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.polkomtel.com.pl 04.01.02, 08:51 Witam Właśnie trafiłem na powyższą stronę. Pozdrawiam przyszłego sąsiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: 195.136.36.* 04.02.02, 18:21 Pozdrawiam wszystkich sąsiadów. Czy widzieliście już swoje mieszkania? anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 11:51 Jasne, tynki gładkie ja jasny gwint, ze ścian wystaję kilka prętów ze zbrojenia. Okna wstawione, z dzrwi i parapetów zrezygnowałem. Zrobione miejsce na gniazda i żyrandole, rozgrzebany balkon. Wyprowadzona hydraulika. Na podłoge chyba będzie szła jeszcze wylewka, aściany czekają na drobną kosmetykę i malowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.zibi.com.pl 13.02.02, 09:59 Cześć. Czy ktoś dopłacał za dodatkowe punkty elektryczne (gniazdka, oświetlenie)? Czy wiecie kiedy oddadzą mieszkania? Początkowy termin to marzec 2002, ale nie wydaje mi się żeby skończyli wcześniej niż w czerwcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.02.02, 10:07 Witam ! Jasne, że dopłacałem za dodatkowe gniazdka elektryczne, telefoniczne i telewizyjne. Elektryczne przewidziane były dwa punkty na pomieszczenie, telewizyjne i telefoniczne po jednym na cały lokal. Dopłacałem bezpośrednio elektrykowi za założenie i wykucie po (chyba) 50 zł w Ytongu i 80 zł w betonie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.02.02, 18:14 Ostatnio moja dziewczyna slyszala na budowie ze oddanie ma sie prze- sunac z marca na kwiecien. Pracuja na budowie mocno, ale czy sie wyrobia do konca kwietnia ? Jasio. Ps. Prawdopodobnie bede chcial odkupic od kogos miejsce parkingowe lub garaz. Moze ktos z Was chce sprzedac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 19.02.02, 14:55 Cześć! Byłam dzisiaj na budowie i poinformowano mnie, że nie skończą robót do końca marca. Prawdopodobnie zkończenie będzie z końcem kwietnia!!? Też raczej wątpie żeby to było realne. P.S. Czy rezygnowaliście z ościeżnic. Bo ja niestety nie zrezygnowałam, a przeraża mnie to że są zadzerwiałe. Nie jestem fachowcem i nie wiem czy to jest normalne??? Może coś wiecie na ten temat? Zauważyłam również, że ściany są wilgotne i w kątach na suficie pojawiły się krople. Czy to jest normalne i czy póżniej wilgoć nie będzie "wyłazić" w postaci ,np "grzyba" Pozdrawiam, Sąsiadka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.02.02, 09:41 Widziałem zardzewiałe ościeżnice, ale to chyba normalne pokryją pewnie jakąś farbą antykorozyjną i już. Ta rdza to tylko powierzchowna, bo nie są wykonane ze stali nierdzewnej i takie są efekty kontaktu metalu z powietrzem (w dodatku wilgotnym). Ja na szczęście zrezygnowałem z ościeżnic (również z parapetów). Wilgoć jest chyba spowodowana świeżym tynkiem ( nie są to tynki suche) i stąd ta woda. Gdyby to było lato to pewnie by były już suche. Mierzyłem już miejsca na parapety i okazało się że mam przekoszone w poziomie okno o ok. 1cm. Zwróćcie na to uwagę przy odbiorze. Co do terminu - DOLCAN będzie się spieszył z prostej przyczyny - do końca roku ma administrować osiedlem zgodnie z umową i przyda mu się parę naszych nowych złotych z tego tytułu jak najszybciej. Z drugiej strony też nie wierzę w koniec marca. Dzwoniłem do firmy - odpowiedziano mi, że owszem koniec marca jest reqalny, ale potrzebują 2-3 tygodnie na przeschnięcie budynków. Zresztą popatrzmy na sytaucję naszych firm budowlanych - jeśli coś było by zgodnie z terminem - to kojarzy mi sie z przysłowiem "co nagle, to po diable". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.02.02, 09:49 Mam jeszcze jedno pytanko do milych sasiadow. Czy wiecie cos o telefonach ? Czy bedzie to TPSA czy moze inna firma ? Czy w Rembertowie jest jakas telewizja kablowa, a jezeli tak to czy daje moze intenet. Oj, to bylo kilka pytan, ale mozna je wlasciwie zebrac do jednego. Jakie mozliwosci techniczne beda do podlaczenia internetu w naszych mieszkankach. Jasio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.zibi.com.pl 27.02.02, 12:30 Cześć, Byłem dzisiaj na naszej budowie. Dowiedziałem się, że mieszkania i klatki schodowe (wszystko wewnątrz) będzie gotowe pod koniec kwietnia, a elewacje zewnętrzne pod koniec czerwca. Czy odbieracie mieszkania przed zakończeniem całości? Prawdopodobnie Dolcan będzie chciał oddać jak najszybciej. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.02.02, 12:51 To normalka, jak będziesz chciał odebrać mieszkanie kiedy już wszystko będzie skończone to szykuj sie na przyszły rok (tj. 2003). Przejedź siędo Ząbek na ul.Orlą. Mieszkania oddawano od końca I kwartału 2001 roku a jeszcze nie wszystko skończone. Pracują cały czas w mniejszym składzie. Skończyli zewnetrzne elewacje i prawie całe ogrodzenie. DOLCAN rozpoczął juz nastepna inwestycje w Ząbkach przy ul. Szwoleżerów. Ekipa pracuję więc w 3 miejscach. Dla mnie najważniejsze jest wnętrze i żebym mógł się dostac sucha nogą do mieszania. Napisz co u Ciebie z jakościa wykończenia okien, ościeżnic, parapetów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 06.03.02, 17:47 Byłam wczoraj na budowie. W niektórych mieszkaniach zaczeli już malować ściany. Chyba tam gdzie nie ma poprawek. Ogólnie większy porządek panował w bloku. Dowiedziałam się również, że za kilka dni będą juz mieli drzwi wejściowe - antywłamaniowe. Niestety nie wiedzą jeszcze z jakiej firmy. CZy zdecydowaliście się na drzwi z Dolcan-u, czy będziecie montować własne? Pozdrawiam, anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 07:24 Witam Szanowną Sąsiadkę !! Chyba wezmę drzwi DOLCANowskie chociaż ich jeszcze nie widziałem. Mam pytanie w temacie wyciągów kuchennych. Podobno nie wolno ich oficjalnie podłączać pod wywietrzniki. W takim razie gdzie i pod co?!@! Kierownictwo mówi o instalacji okapów z filtrami węglowymi nie podłączanych do wentylacji - te filtry są gówno warte, można wydać majątek na wymiane wkładów, a i tak nie zdają egzaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.icm.edu.pl / *.man.polbox.pl 02.06.02, 20:23 Pozdrawiamy miłych sąsiadów bloku B, A, C. Nie odebraliśmy jeszcze mieszkania, ale oględziny nie wyglądają sympatycznie. Zwróciliśmy uwagę na niedomykające się drzwi balkonowe, wystające ponad poziom podłogi rury w kuchni i łazience, paskudne drzwi wejściowe, dziury w podłodze - gdzie pod nogami kruszy się beton, nieestetyczne rury gazowe ciągnące się przez przedpokój. Mamy nadzieję na pewne poprawki, lecz wykończenie nie przedstawia się profesjonalnie. Może sąsiedzi mają jakieś inne spostrzeżenia ? Jakieś spotkanie zapoznawcze przy piwie ?? Piotr i Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: 213.134.131.* 03.06.02, 00:47 W sprawie rurek od gazu, to niestety rozplanowanie mieszkan wymusza takie a nie inne umiejscowienie. Sa bardzo szczegolowe przepisy jak takie rurki maja byc ukladane (min 25 cm nad podloga, zakonczenie minimum 150 cm nad podloga , jezeli mnie pamiec nie myli). Ja osobiscie rozmawialem ze specami od instalacji gazowej i nic nie dalo sie poprawic na lepsze (bede mial ruke od gazu w garderobie wychodzaca z podlogi okolo 30 cm od sciany i wchodzaca do kuchni na wysokosci 25 cm) Co do spotkania to bardzo chetnie. Najlepiej zebrac jeszcze kilku sasiadow, kazdy cos wie slysza lub sie na czyms zna i taka zbiorowa wiedza moze nam tylko wyjsc na dobre. Aaa no i piwka tez sie chetnie pewnie napijemy. Pozdrawiam, Jasio, sasiad z bloku B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.06.02, 07:40 Rury, rury łazienkowe - jedną juz schowałem. Uwaga na krzywe sufity, dopiero po położeniu glazury zobaczyłem jak krzywy jest sufit w łazience - dzisiaj pan kiero Stachowiak i spółka dostanąm zdrowy opier.... Raz już poprawiali sufit w pokoju. Krzywe podłogi. Popieprzone tynki na balkonie, bo chropowate, bardzo jestem ciekawy uwag na temat technologii parapetów zewnętrznych. Co do piwka to śmiało mój private e-mail r.mardyla@info-ekspert.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: DOLCAN-Rembertów-pytanie ???????????? 04.06.02, 10:23 Czym dojeżdzacie do Centrum ? ( poza samochodami ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Re: DOLCAN-Rembertów-pytanie ???????????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.06.02, 10:31 PKP, MZK, motocykle, rowery, hulajnogi, deskorolki, furmanki jedno i dwudyszlowe, zapaleńcy i ludzie przy tuszy nawet pieszo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 06.06.02, 13:12 Jeżeli już odebrałeś mieszkanie, to czy dostałeś końcowe rozliczenie? Jeżeli tak, to czy uwzględnili Ci odsetki za zwłokę w oddaniu mieszkania? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 07:31 NIe uwzglednili, poślizg wyniósł tylko 30 dni. Poza tym nie miałem w umowie opcji na karne odsetki, chyba że poślizg powyżej 6 miesięcy. Nie będe się czepiał o parę groszy, będąc szczęślwym że firma nie padła w trakcie budowy - jak wiele innnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 11:32 Pytanie do przyszłych lokatorów - czy ktoś ma już podłaczone jakiekolwiek media do mieszkania ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 18.06.02, 09:14 Mam mieszkanie w budynku A i niestety nic nie jest doprowadzone. Chociaż na klatce schodowej w pionach jest już prąd. Podobno na dniach powinna być woda, ale to już słyszę od miesiąca. Dowiedziałam się również że w budynku B mieszkają już dwie rodziny. Kierownik zapewniła że do 1 lipca będzie wszystko podłączone. W tej chwili zajmują się wjazdem do garaży. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 10:42 Wedlug moich informacji otrzymanych na budowie to firma DOLCAN a nie wykonawca doprowadza media do budynku. Natomiast rozprowadzenia w budynku robi wykonawca osiedla. Podobno wszystkie rozprowadzenia w budynkach A i B sa. Teraz tylko czekamy na podlaczenie przez DOLCAN. Tez slyszalem o terminie 1 Lipca, no ale zobacztymy. Ciekawe z tymi rodzinami juz mieszkajacym, mieszkaja bez prondu wody, gazu za to z robotnikami za oknem i na balkonach ? Pozdrawiam, Jasio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdi Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: 193.0.117.* 20.06.02, 09:36 Witam wszystkich sąsiadów. Od jakiegoś czasu czytam Wasze wypowiedzi na łamach forum. Jako,że mam mieszkanie w budynku C, przygotowują mnie one "duchowo" do tego, co mnie czeka. Generalnie ja mam podobne doświadczenia co Wy - żeby coś załatwić trzeba się raczej nieźle nachodzić i przypilnować wszystkiego.Zastanawiam się kiedy będą oddawać budynek C?Ostatnio mówili,że w sierpniu ale widząc jak się ślimaczą nie sądzę, żeby zdążyli. Pozdrawiam wszystkich serdecznie, nie mogąc się już doczekać spotkań z miłymi sąsiadami na "własnym podwórku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 21.06.02, 17:37 Gość portalu: Robcio napisał(a): > Pytanie do przyszłych lokatorów - czy ktoś ma już podłaczone jakiekolwiek media > > do mieszkania ?? W dniu dzisiejszym tj.21.06.2002 mam mieć podłączoną wodę i prąd. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barry Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 07:27 Do Anki - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 24.06.02, 08:43 Tak - tylko wymagało to przeprowadzenia trzech rozmów z kierownikiem. Ale najważniejsze że wszysko jest i działa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: 213.134.131.* 25.06.02, 09:06 A co z gazem ? Jasio Gość portalu: anka napisał(a): > Tak - tylko wymagało to przeprowadzenia trzech rozmów z kierownikiem. Ale > najważniejsze że wszysko jest i działa. > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.polkomtel.com.pl 25.06.02, 09:32 Witam sąsiadów. Media u mnie też sa doprowadzone (budynek 'B') (oczywiście po interwencji u kierownika). Gaz ma być 'teoretycznie' do końca czerwca czyli stawiałbym na pierwszy-drugi tydzień lipca. Kiedy planujecie się wprowadzic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 25.06.02, 11:40 Niestety gazu jeszcze nie mam, ale dostrzegam pewne kroki czynione przez firmę w celu podłączenia. Na klatce są już piecyki a w dniu dzisiejszym coś przy nich sprawdzali pracownicy.Zapewne w dużej mierze będzie to zależało od Dolcanu tj. jak szybko dogadają się z gazownią. Co do zamieszkania w bloku to ja już mieszkam i jedyny problem to brak ciepłej wody. Trochę przeszkadza mi brud na klatkach i brak chodników(piasek). Ale to wszystko da się przetrzymać. Co do klatek to również dostałam informację że mają być wysprzątane w tym tygodniu. A więc zobaczymy w piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.polkomtel.com.pl 25.06.02, 11:55 Ja zamierzam zamieszkać od przyszlego tygodnia - cieszę się ze nie będę sam... Pytanie - mieszkasz w budynku A czy B? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.06.02, 16:17 O kurcze, ja dopiero chce odebrac mieszkanie 9 Lipca. Mam pytanie co do drzwi. Czy wymieniano przy tobie bebenek zamka i dano wszystkie komplety kluczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 25.06.02, 17:09 Mieszkam w budynku A. Z tego co się orientuję w budynku B już też mieszkają ludzie. Z drzwi Dolcanu zrezygnowałam, więc nie mogę odpowiedzieć na Twoje pytanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedrek Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 18:25 witaj Aniu - widze, ze masz troche klopotow z odbiorem mieszkania. ja chcialem z innej beczki, bo nie mam z toba zadnego kontaktu - co z Pacanem? odezwij sie: agolub@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 28.06.02, 15:02 Wlasnie odebralem mieszkanie w bloku A. Prosze Anke o kontakt pod adresem tomasz.bartos@allianz.pl lub tel. 529 44 42, pozdr. Gość portalu: anka napisał(a): > Niestety gazu jeszcze nie mam, ale dostrzegam pewne kroki czynione przez firmę > w celu podłączenia. Na klatce są już piecyki a w dniu dzisiejszym coś przy nich > > sprawdzali pracownicy.Zapewne w dużej mierze będzie to zależało od Dolcanu tj. > jak szybko dogadają się z gazownią. Co do zamieszkania w bloku to ja już > mieszkam i jedyny problem to brak ciepłej wody. Trochę przeszkadza mi brud na > klatkach i brak chodników(piasek). Ale to wszystko da się przetrzymać. Co do > klatek to również dostałam informację że mają być wysprzątane w tym tygodniu. A > > więc zobaczymy w piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B i P Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.02, 17:37 Witamy Sąsiadów, Szkoda, że tak późno sie spotykamy. My odbieramy mieszkanie w bloku A, na początku lipca. Tym, którzy jeszcze nie odebrali swoich mieszkań radzimy zwrócić uwagę na jakość tynków, warto je oświetlić lampą (wieczorem) a wyjdą wszystkie niedoróbki. Uwaga na krzywe podłogi i brak kątów. Pozdrawiamy wszystkich a zwłaszcza tych, którzy odważyli się zamieszkać. Becia i Piotrek. Odpowiedz Link Zgłoś
digimon Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów 02.07.02, 17:53 Pozdrowienia dla bardzo milych sasiadow z bloku A i serdeczne zyczenia pomyslnego odbioru lokalu w dni jutrzejszym od kolezanki. Odpowiedz Link Zgłoś
digimon Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów 02.07.02, 18:10 digimon napisał(a): > Pozdrowienia dla bardzo milych sasiadow z bloku A i serdeczne zyczenia > pomyslnego odbioru lokalu w dni jutrzejszym od kolezanki. Odpowiedz Link Zgłoś
digimon Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów 02.07.02, 18:14 Gość portalu: B i P napisał(a): > Witamy Sąsiadów, > Szkoda, że tak późno sie spotykamy. My odbieramy mieszkanie w bloku A, na > początku lipca. Tym, którzy jeszcze nie odebrali swoich mieszkań radzimy > zwrócić uwagę na jakość tynków, warto je oświetlić lampą (wieczorem) a wyjdą > wszystkie niedoróbki. Uwaga na krzywe podłogi i brak kątów. > Pozdrawiamy wszystkich a zwłaszcza tych, którzy odważyli się zamieszkać. > Becia i Piotrek. Szczesliwego odbioru i lepiej pozno niz wcale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 03.07.02, 09:14 Witam sasiadow! Czy Becia i Piotrek zakradli sie w nocy o polnocy z lampa w poszukiwaniu niedorobek i krzywych scian? Mam nadzieje, ze dogadaliscie sie jakos z cieciem przekupujac go uniwesalnym srodkiem platniczym w postaci puszki piwa! W naszym mieszkaniu trwaja prace poprawkowe po czym nastapi uroczyste przekazanie jeszcze jednego klucza, zostanie wymieniony bembenek (mam nadzieje ze nie w rewolwerze kierownika budowy?) oraz dolozony jeden dodatkowy zamek i bedzie juz mozna zaczynac wykanczanie! Wiem, ze zaczely sie wakacje ale prosze o odrobine wysilku i jakies ciekawe komentarze pozostalych sasiadow! Pozdrawiam wszystkich serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
digimon Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów 03.07.02, 09:23 Gość portalu: Tomcio napisał(a): Alez Tomciu jestes ciekawy sasiadow wiemy dokladnie jakich i tak wczesnie z rana piszesz juz do Beci i Piotrka a oni w nerwach przed odbiorem. > Witam sasiadow! > Czy Becia i Piotrek zakradli sie w nocy o polnocy z lampa w poszukiwaniu > niedorobek i krzywych scian? > Mam nadzieje, ze dogadaliscie sie jakos z cieciem przekupujac go uniwesalnym > srodkiem platniczym w postaci puszki piwa! > W naszym mieszkaniu trwaja prace poprawkowe po czym nastapi uroczyste > przekazanie jeszcze jednego klucza, zostanie wymieniony bembenek (mam nadzieje > ze nie w rewolwerze kierownika budowy?) oraz dolozony jeden dodatkowy zamek i > bedzie juz mozna zaczynac wykanczanie! > Wiem, ze zaczely sie wakacje ale prosze o odrobine wysilku i jakies ciekawe > komentarze pozostalych sasiadow! > Pozdrawiam wszystkich serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 09:34 Jaką nocą, przecież tam mieszkają już ludzie. Można spokojnie wejśc do swojego mieszkania o każdej w zasadzie porze - może to być późny wieczór - wtedy posługujemy się lampą. Co do usuwania usterek - życzę cierpliwości. Bębenek przyda Ci się jak bys chciał popełnić samobójstwo po wykryciu wszystkich niedoróbek. PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 03.07.02, 11:39 o! W koncu kto sie odezwal! Witam! Wiem, ze mieszkaja ludzie i mozna wchodzic kiedy sie chce, ale B i P wchodzili tam kiedy nie mieli jeszcze kluczy i robili to potajemnie, Poza tym pokreslili sciany juz po dokonanych poprawkach wiec wyobrazam sobie mine kierownika kiedy to zobaczyl! A jak z mediami? W ub. sobote mialy byc proby gazu i faktycznie smierdzialo na calej budowie! Co do poprawek to historia zdaje sie nie miec konca! Gresy na korytarzach tez sa do poprawienia, sa krzywo polozone i pelno jest tzw. pustych kafelkow! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 12:54 Co do gresów to trzeba będzie wystąpić wspólnie z innymi mieszkańcami, krzywość ściań u siebie zauważyłem po położeniu glazury - chodzi o kąty, w pionie są proste, dlatego nie dziw sie że B i P przyjrzeli się dokładniej. Co z montażem parapetów zewnętrznych, które są przykręcone z wierzchu wkrętami ?? Gaz już jest podłaczony przynajmniej do sieci miejskiej - w zeszłym tygodniu rozwiązali sprawę w jeden dzień - tak że może wkrótce w domach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 04.07.02, 11:38 nie zastanawialem sie nad parapetami zew. ale faktycznie sa przykrecone wkretami i wyglada to fatalnie! jade dzisiaj na budowe odebrac klucz i sprawdzic poprawki! i tak uwazam, ze zle robimy odbierajac mieszkania przed odbiorem budynku przez Dolcan od Wykonawcy! czy wiadomo cos na temat zadluzenia hipoteki Dolcanu? W sekretariacie informuja, ze zadluzenie maleje ale czy to jest prawda? wiem, ze Dolcan planuje kolejna inwestycje w Rembercie i nasze osiedle ma byc wzorcowe (sic!), pozdr. wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 12:06 DOLCAN ma kilka inwestycji w okolicy - Ząbki, Wesoła, tak że niech dłużnicy sięgną łapą do tamtych, świeżych, inwestycji. Gorzej że nie sprzedał wszystkich mieszkań. Znam historię że deweloper zażądał od mieszkanców wykupienia niesprzedanych lokali pod groźbą utrudniania podpisania aktów notarialnych. Teraz wspólnie lokatorzy mają chyba ze cztery wspólne mieszkania (koszt na rodzinę ok. 2000 PLN) i muszą się z nimi bujać na własną ręke. Ciekawe jak DOLCAN ma zamiar sprzedać lokale w budynku C od strony bodajże ulicy Pielgrzymów, gdzie na parterze dwa metry od okna wyrasta ściana (ślepa na szczęście) prywatnych domków. Teraz mają tam biura podwykonawcy. Co do terminu odbioru budynku, jeśli czekać na wszystko to nie widzę wcześniej niż przyszły rok (patrz osiedle Orla w Ząbkach). Kolejna sprawa to rynienki spływowe z balkonów 4 piętra skierowane swobodnie na balkony poniżej, co na to lokatorzy 3 piętra. W sumie sądzę, że aby wyjśc z twarzą osiedle zostanie dokończone i przekazane jak należy, inaczej służymy bezpłatną reklamą na łamach każdego forum i kilku poczytnych dzienników - przecież to deweloper z certyfikatem (???!!!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 04.07.02, 15:24 wiem, ze maja kilka inwestycji ale kupili albo planuja kupic dzialke w Rembercie i to niedalego "naszej" budowy, ja tez zwrocilem uwage na rynienki ale kierownik powiedzial, ze maja cos z tym zrobic, jednak nie byl w stanie sprecyzowac co? w ogole konstrukcja balkonu na 4 pietrze jest do kitu (przynajmniej u mnie), caly czas sie oglaszaja w prasie, ze sa wolne lokale do sprzedania, zobaczymy co z tego wyniknie! Prezes Wisniewski od poczatku informowal nas, ze mieszkania sie swietnie sprzedaja (ale co innego mial mowic?), zapewne zostanie kilka wolnych, beda musieli np. obnizyc cene! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B i P Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 19:02 jesli chodzi o hipotekę to wg prezesa Wiśniewskiego nie ma przeszkód aby po przekazaniu osiedla podpisywać akty notarialne tzn wrzesień/październik. Zabezpieczeniem kredytu który nie jest spłacony do końca są lokale jeszcze nie sprzedane. Podobno ich wartość kilkakrotnie przewyższa wartość kredytu. Tak zeznaje Wiśniewski. Wydaje się, że jak na aktualną koniunkturę to rzeczywiście lokale również te handlowe sprzedały się bardzo dobrze pomimo,że jest jeszcze pare wolnych. Nie znam inwestycji gdzie mieszkania ilokale komercyjne sprzedały się przed jej zakończeniem. Ty, Digimon... a może ty masz na imie A...g...n...i...e...s...z...k...a??? Pozdrawiamy sąsiadów, zwłaszcza pionierów, którzy już mieszkają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 08:15 Ta działka to może być na miejscu "Ciuchów" czyli bazaru w Rembertowie. Bazar pada, miał tam powstać hipermarket, ale może powstanie osiedle DOLCAN-u o nazwie "Ciuchy" ??. Ta działka sąsiaduje przez jezdnie z blokiem B, a raczej z jego zachodnim rogiem. Innych miejsc w sąsiedztwie raczej nie znam, chyba że na miejscu "SAM"-u, sklepu przy przystanku naprzeciwko ratusza. Troche tam mało miejsca, ale wiem że sklep ma przenieść się na dół do budynku A. Może to w ramach akcji "machniom" wy nam ziemię pod budowę, my wam lokal bezpłatnie lub coś w podobie ? Moja propozycja to zburzyć ratusz i tam rozpocząć budowę czegoś przyjemniejszego dla oka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BiP Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.02, 15:49 Dolcan będzie się budował na terenie SAMu, pawilonów obok i zakładu pogrzebowego, wiadomość potwierdzona. Może również zajmie część "ciuchów". Jesteśmy za zburzeniem Ratusza, nawet nie z powodu jego "walorów architektonicznych" ale zwłaszcza ze względu na kuranty, które nawet w niedzielę i święta uprzyjemniają czas od 6 rano do 22. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2bylec Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.07.02, 07:57 Dzielnica Rembertów imienia "My Pierwsza Brygada". Nagle dzielnica gdzie radzieccy generałowie przez długie powojenne lata szkolili generałów LWP przestawia się na pseudo patriotyzm cechujący się kurantami, nazwami ulic i placów oraz zmianą nazwy Akademii Sztabu Generalnego na Akademię Obrony Narodowej. Obóz NKWD też tu był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2bylec2 Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.man.polbox.pl 08.07.02, 12:39 to prawda. Ale "rozwoj" Remberta był zainicjowany przez Marszałka, który założył tu Akademię Wojskową. To co było później dotyczy nie tylko Remberta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2bylec Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.07.02, 13:53 Generalnie nie chodzi o to kto i kiedy, tylko że ci sami ludzie, którzy mieszkali w zamkniętym terenie poligonu, basen tylko do uzytku wojskowych i ich rodzin nagle stali sie takimi prawicowcami. Rada Rembertowa co 4 lata przechodzi w ich ręce i wtedy robią dobrze sobie. Zobacz ile autobusów jeździ do bram jednostki a ile w inne miejsca Rembertowa. Trepownia nie słyszy co godzinę melodii kurantów ratuszowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2bylec2 Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.man.polbox.pl 09.07.02, 16:40 mimo wszystko wolę jeśli kultywują taką tradycję niż gdyby kuranty grały np. "...płynie Oka jak Wisła szeroka.." czy inne tego rodzaju.. a na ratuszu zamiast "dumnego herbu Rembertowa (chyba wisi???) np gwiazda. A generalnie to niezależnie od tego co grają i co wisi to problem polega na tym że co godzina (zwłaszcza rano)spokój zatruwają pieprzone kurany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAULA Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 17.07.02, 22:53 Chciałam jeszcze odpowiedzieć 2bylcowi na Jego zarzuty wobec trepów. Tak się składa że mieszkam na terenie Akademii Obrony Narodowej i 1. także słyszę kuranty ratusza, owszem głównie wieczorem i w nocy 2. do Akademii dojeżdza tyle autobusów ponieważ: a) to główna droga, która ma swój koniec akurat pod bramą akademii i tam jest ok miejsce na pętlę b) w akademii pracuje bardzo dużo cywili (księgowi, kucharki, sprzątaczki, sekretarki, kancelistki, lekarze, itp.), którzy do pracy dojeżdżają z różnych stron miasta. Napisałam lekarze ponieważ na terenie akademii jest ogólnodostępna przychodnia zdrowia (tzn. nie tylko dla trepów, dzięki takiej ilości autobusów pacjenci też mają jak dojechać. Na terenie akademii jest także kościół "nie tylko dla trepów"@ c) za akademią (a ściślej trochę obok mniej) znajduje się bardzo duże osiedle mieszkaniowe, ono też potrzebuje kontaktu ze światem zewnętrznym. Paula - żona trepa. PA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 08:07 Jeśli nasze osiedle nazywa się "Przy ratuszu" to osiedle na terenie samemu będzię sie nazywać "Na przeciwko Ratusza", "Ratuszowa", "Jeszcze bliżej Ratusza", czy może "Przy samym Ratuszu" ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 10.07.02, 16:34 proponuje nazwe "SZMATEX spolka z ograniczona nieodpowiedzialnoscia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 10.07.02, 16:36 proponuje nazwe "SZMATEX spolka z ograniczona nieodpowiedzialnoscia" Gość portalu: Quest napisał(a): > Ta działka to może być na miejscu "Ciuchów" czyli bazaru w Rembertowie. Bazar > pada, miał tam powstać hipermarket, ale może powstanie osiedle DOLCAN-u o > nazwie "Ciuchy" ??. > Ta działka sąsiaduje przez jezdnie z blokiem B, a raczej z jego zachodnim > rogiem. > Innych miejsc w sąsiedztwie raczej nie znam, chyba że na miejscu "SAM"-u, > sklepu przy przystanku naprzeciwko ratusza. Troche tam mało miejsca, ale wiem > że sklep ma przenieść się na dół do budynku A. Może to w ramach > akcji "machniom" wy nam ziemię pod budowę, my wam lokal bezpłatnie lub coś w > podobie ? > Moja propozycja to zburzyć ratusz i tam rozpocząć budowę czegoś > przyjemniejszego dla oka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boszka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.se.com.pl / 10.0.119.* 05.11.02, 09:58 Co Wy tu piedu,pierdu. Czy wiecie ile naprawdę macie m2 mieszkania >Ja jestem mieszkańcem B i dołożono nam ponad 2 m, bo się okazało że za warswę tynku też muszę zapłacić /podobno z polską normą/ ale nie mam tego zaznaczonego w umowie . A jak u Was drodzy sąsiedzi to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdi Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: proxy / 193.0.117.* 22.11.02, 19:38 Nie powinieneś się zgodzić na taki sposób mierzenia mieszkania. Firma wciska niezły kit. Ta Polska Norma pochodzi bodajże z 1976 roku, natomiast w 1997 weszła nowsza, dużo korzystniejsza dla klientów (nie dodaje się tam tynków). Oczywiście mało kto o tym wie i to właśnie wykorzystują deweloperzy - a dlaczego - to wiadomo! Podobno większość kasy idzie z tego dla kierownika budowy i firmy wykonawczej i to oni się bardzo starają, żeby powierzchnia była jak największa! Więcej informacji na temat obu norm znajdziesz w środowym dodatku Gazety WYborczej - artykuł ukazał sięw ostatnim miesiącu - nie paiętam dokładnie kiedy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Alarmy IP: 213.134.131.* 19.06.02, 17:06 Witam wszystkich sasiadow. Mam mieszkanie w budynku B na ostatnim pietrze. Dlatego instalacja alarmu i monitoring jest niezbedny. Czy wy takze myslicie o podobnym rozwiazaniu. Mysle ze jezeli w kilka "mieszkan" porozmawiamy z firmami monitoringu to moze dostaniemy lepsze ceny. Pozdrawiam, Jasio. Ewentualnie dawajcie znac na e-mail : jasio@post.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator 109 Re: Alarmy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 18:58 Myślę o tym od dawna. Zakładam sam indywidualnie system alarmowy. Licze na to że w przyszłości załatwimy stały dozór połączony w lokalną sieć wraz z telewizja przemysłową. Prowadze zakład instalacji alarmowych w Rembertowie :www.intech.ochrona.pl e-mail intech@optimus.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oosetia Re: Alarmy IP: *.elk.mm.pl 30.06.13, 14:11 wise-warsaw.pl/stacja-monitorowania-systemu-w-praktyce/ - tu jest fajny artykuł, może się wam przydać :P stacje monitoringową możecie sobie zalozyc sami i umiescic np w piwnicy :P nagrany material selekcjonowac w przypadku potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.zibi.com.pl 12.07.02, 09:54 Czy wiecie, że wodociągi nie dociągnęły wody do osiedla? Podobno żebysmy mieli wodę z wodociągów, trzeba podciągnąć rury od Ratusza. A papiery zostały dopiero złożone do decyzji. Dopóki nie będzie wody, nikt nie nastąpi odbiór osiedla, a więc nikt się nie zamelduje, więc również nie ubezpieczy mieszkań... Podzr Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.07.02, 10:58 Nie, nie wiemy - mam wodę w kranach, chlorowaną - tak że chyba nie ze studni głębinowej - to jak to jest może zbiorniki na deszczuwkę albo ręcznie napełaniają robotnicy - co ma Ratusz do wiatraka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.zibi.com.pl 12.07.02, 12:41 To porozmawiaj z kierownikiem, ja to robiłem dzisiaj rano. Podobno ta woda, którą mamy w kranach jest z ujęcia własnego (we wszystkich 3 blokach). Jest również pozytywna strona, bo nie płacimy, ale nie wiem co się stanie jeżeli wprowadzi się więcej ludzi. Sam kierownik nie był pewien czy wystarczy dla wszystkich. A dokumenty zostały złożone przez Dolcan niedawno (poprzednie złożyli dużo wcześniej ale coś było nie tak) i nie wiadomo kiedy zapadnie decyzja o przeprowadzeniu rur do osiedla. Pozdrawiam, Paweł Gość portalu: Quest napisał(a): > Nie, nie wiemy - mam wodę w kranach, chlorowaną - tak że chyba nie ze studni > głębinowej - to jak to jest może zbiorniki na deszczuwkę albo ręcznie napełania > ją > robotnicy - co ma Ratusz do wiatraka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.zibi.com.pl 12.07.02, 12:43 To porozmawiaj z kierownikiem, ja to robiłem dzisiaj rano. Podobno ta woda, którą mamy w kranach jest z ujęcia własnego (we wszystkich 3 blokach). Jest również pozytywna strona, bo nie płacimy, ale nie wiem co się stanie jeżeli wprowadzi się więcej ludzi. Sam kierownik nie był pewien czy wystarczy dla wszystkich. A dokumenty zostały złożone przez Dolcan niedawno (poprzednie złożyli dużo wcześniej ale coś było nie tak) i nie wiadomo kiedy zapadnie decyzja o przeprowadzeniu rur do osiedla. Pozdrawiam, Paweł Gość portalu: Quest napisał(a): > Nie, nie wiemy - mam wodę w kranach, chlorowaną - tak że chyba nie ze studni > głębinowej - to jak to jest może zbiorniki na deszczuwkę albo ręcznie napełania > ją > robotnicy - co ma Ratusz do wiatraka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.07.02, 13:16 Spoko - zanim wprowadzi się więcej ludzi to minie kilka lat - trzeba wykończyć blok C, usunąć usterki, DOLCAN musi zacząć płacić podwykonawcą. Mieszkańcy zaczną się wporwadzać (przynajmniej większość) jak będzie podłaczony gaz do mieszkań. Nie bój o decyzję gminy - jak raz pozwolili wejść na teren, to pozwolą i skończyć. Nie długo nie będzie już żadnej gminy i burmistrza tylko dzielnica Warszawa Rembertów. Chyba że ambitni radni chcąc zostawić po sobie jakiś ślad będą przeciągać decyzję w nieskończoność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAULA Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 17.07.02, 22:40 Witam wszystkich Lokatorów serdecznie. Cieszę się, że trafiłam na tę stronę i co nieco mam rozeznanie w zawiłościach budowy i (mam nadzieję) nauczę się czegoś korzystając z doświadczenia mieszkańców bloków AiB. Moje mieszkanie jest w bloku C w pierwszej klatce (tzn. z numeracją od 1 do 17); może są wśród Was moi sąsiedzi najbiżsi? Z racji tego, że mieszkam bardzo blisko budowy - jestem na niej niemal codziennie i krew mnie czasami zalewa, co się tam dzieje i co się tam nie dzieje. Np. ostatnio, jak tam byłam ujrzałam przepiękne dzieło jakiegoś ciężkiego kretyna, który piła elektryczną przeciął ściankę działową mniej więcej w połowie jej wysokości z góry na dół. Ciekawe, co by było gdyby zdążyli ją otynkować zanim bym to zobaczyła. Ciekawi mnie też czy (PRZEPRASZAM!!!) w Waszych mieszkaniach też urządzane były toalety? W kilku lokalach , na różnych piętrach widziałam poobsikiwane ściany oraz inne produkty przemiany materii; jakaś kultura jednak była, ponieważ robole korzystali z papierów toaletowych, ot kultura! Ponadto u mnie większość dziur w podłodze (jeszcze nie mam posadzki samopoziomującej wylanej!) umiejętnie jest zatykana puszkami po piwie. Ja puszki wyciągam - oni skrupulatnie uszczelniają nimi podłogę - pracusie. W ogólnym zarysie mam dodatnie wrażenia z budowy (nie nazwę ich jednak pozytywnymi!), jednak szczegóły napawają zgrozą. Kierownik jakby przymulony, rozmawia mi się z nim jak z autystykiem, a na dodatek głuchym ze słabą pamięcią, ponieważ wszystkie sugestie dotyczące zmian i poprawek uwzględnia po kilkukrotnym telefonicznym i osobistym nagabywaniu i okazywaniu naocznym. Aż boję się myśleć o odbiorze mieszkania i czekających mnie maratonach poprawkowych. Mam wrażenie, ze wykończanie mieszkań odbywa się najtańszym, najgorszym kosztem, cieszę się więc, że z pewnych rzeczy zrezygnowałam, np. z tych ohydnych niebieskich drzwi "antywłamaniowych", które tylko z nazwy nimi są. Są to najtańsze drzwi firmy Hormann, ot blacha i zamek zapadkowy. Żadnych konstrukcji typu GERDA. W żaden sposób nie mogę od nikogo wyciągnąć info jakie piece będą montowane - na tym polu odbywa się swoisty ping - pong: kiero budowy - Dolcan, a ja nadal nic nie wiem, a chcę wiedzieć ponieważ nie chcę wylecieć w powietrze przy pierwszej byle okazji! Aha i jeszcze o drzwiach - zadzwoniłam do Dolcanu i mówię, że chcę zrezygnować z drzwi wejściowych, ponieważ mnie ich "antywłamaniowe" nie interesują z powodu braku podstawowych cech antywłamaniowości; ja chcę Gerdę. Miła (one zawsze są miłe, szczególnie przy podpisywaniu umowy)pani powiedziała, ze mogę sobie wstawić drzwi jakie chcę ale mają być niebieskie, bo tak chce prezes, żeby było wszędzie jednakowo. Sekundę - przecież drzwi są moje i nikomu do tego w jakim kolorze. A ona swoje ze do oddania wszystkich mieszkań ma być blue. Przecież kurde, jak odbiorę chałupę to mogę tam zrobić co chcę - ewidentne zdzieranie forsy. A pani mi na to, ze po odbiorze to rzeczywiście mogę sobie wstawiać tam co tylko chcę. A poza tym, dodała, że jesszcze nikt nie reygnowała z drzwi, na całej budowie. Poszłam więc do pierwszej lepszej klatki w bloku B i co? na jednym tylko piętrze 2 piękne drzwi gerdowskie, i zupełeni nie blue. Nie lubię bardzo kiedy ktoś tak próbuje zagrywać i to w dodatku moją ciężko i tak dalej forsą. Poza tym męczy mnie widmo obciążonej hipoteki, czy ktoś mógłby mi przybliżyć zagadnienie? Kończę, bo już przydługaśnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.07.02, 09:30 Co do autyzmu kierownika - bez przesady, ci ludzie mają taki styl, drugi kierownik również. Jeśli mieszkasz blisko budowy, mieszkanie w bloku C, to chyba wiem jak wyglądasz (mieszkasz pewnie w blokach obok). U mnie nie było toalety z prostego powodu - była jadalnia - przynajmniej tutaj wygrałem. Co do usterek, można zgłaszać pisemnie z terminem wykonania i pismem z odpowiedzią - wtedy nie będzie kłopotów z pamięcia -tylko po co ? ważne że poprawiają jakoś. Następna kwestia - gdzie oprócz apartementowców wykończenie nie odbywa się najtańszym kosztem. Co do pieców - nie pamiętam nazwy - ale możesz je zobaczyć na klatkach u nas w bloku B albo A - i już będziesz wiedzieć. Nie sądze żeby w C były inne. Co do lotu w powietrze - ludzie płacą ciężkie pięniądze za lot w kosmos - a tu prawie darmo i w doborowym towarzystwie okolicznych mieszkańców - jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: 212.76.37.* 18.07.02, 17:35 Zgadzam sie z Paula w 100% co do jej odczuc na temat budowy.Kierownik przymulony a zastepca bezczelny i pierwszy do awantury.Zeby cos zalatwic trzeba ciagle sie prosic a pani Mila z biura jedna i druga sa slodkie do przesady. Ostatnio sam prezes przeszedl siebie i stwierdzil ze wszystko bedzie wykonczone do konca lipca Pozdrowienia od mieszkanki z bloku to stanie sie pod koniec sierpnia nie wiem jak mozna mieszkac w takim halasie i kurzu ale nie mam wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.07.02, 06:46 A co z gazem, czy ktoś ma już podłączony. Ewentualnie na kiedy obiecują - słyszałem juz 1001 terminów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gazownik Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.07.02, 14:08 W budynku A i chyba B już jest - także gazu !!! No to na gazie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 19.07.02, 15:22 W budynku A nie ma i chyba jeszcze długo nie będzie (informacja od Pana zakładającego zawory na rury gazowe). Pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elfka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.compi.net.pl / 192.168.1.* 22.11.02, 22:21 Witam wszystkich! Ja juz niedlugo (wreszcie....) odbieram mieszkanie w bloku C. Ponoc mieszkaja tam juz ludzie (podziwiam). Zajrzalam tu dopiero teraz i przerazilam sie waszymi doswiadczeniami. Boze, czy ja tez bede musiala sie jeszcze tyle nauzerac ze Stachowiczem i Wisniewskim?!? Myslalam, ze juz tego uzerania wystarczy, a wasze opisy przerazily mnie smiertelnie. No, ale i sporo dobrych rad tez znalazlam, wiec dzieki!!! Bardzo, ale to bardzo interesuje mnie kwestia internetu. Czy moglibyscie poinformowac mnie, jak to wyglada w bloku C? Mam mieszkanie w drugiej klatce, nr 34, moze ktos w najblizszej okolicy jest zainteresowany takim sasiedzkim laczem? Jakby co, to piszcie na moj prywtny mail: elfiatko2@wp.pl Pozdrawiam milych sasiadow!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 23.07.02, 13:01 Kochani, czemu tu tak pusto i cicho? co nowego i dobrego na budowie? Ktoś wie? Jak się mieszka ance? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 23.07.02, 17:53 Mieszka się dobrze. Niestety jak narazie bez ciepłej wody. Na budowie właśnie posprzątano klatki i zaczyna się praca przy chodnikach. Obecnie robotnicy zajmują się parkingiem, który jest budowany naprzeciwko bloku C. Natomiast w ogóle nie widać prac w bloku C. (co chyba Cię nie ucieszy) W sobotę w bloku A odbyła sie pierwsza impreza- może tzw.parapetówa. Nie obyło się bez dodatkowych atrakcji tj. ataku miejscowych,poleciały nawet kamienie. Mam nadzieję że to tylko sporadyczny incydent, który więcej się nie powtórzy. Dodam tylko że prawdopodobnie Ci sąsiedzi pochodzą z Rembertowa. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 23.07.02, 22:18 Hej, dzięki anka, że się odezwałaś. Współczuję braku ciepłej wody i życzę z całego serca ciepłych dni, bo wychodzenie z wanny w lodowatą przestrzeń to horror. To dobrze, że budowa chociaż pomału to jednak się cywilizuje. Z tym blokiem C nie jest tak źle (a może to tylko moje mieszkanie przybiera ładniejszych kształtów, bo często jest doglądane a robotnicy napominani...), chociaż rzeczywiście niektóre nmieszkania dalekie są bardzo od ideału. Mam nadzieję, że to już bliżej mety, niż dalej. A z tą ciepłą wodą (z wodą wogóle), to prezes powiedział, że boi się co będzie jak wszyscy się sprowadzą i będą wodę pobierać, ponieważ ona jest ze źródła własnego i tak cienuitko z nią . A do wody z wodociągu jakoś ciągle daleko. No właśnie, rembertowski "kwiat młodzieży" czasami potrafi się twórczo i "inteligentnie" zabawić. Może kłuje ich w oczy taka ładna, kolorowa, elegancka, z prawdziwego zdarzenia, ponadczsowa, wyśmienita, jedyna w swoim rodzaju budowla, jak nasze domki?:) Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: 212.76.37.* 24.07.02, 13:53 Tego sie obawialam ze predzej czy pozniej "KWIAT MLODZIEZY " z Rembertowa da o sobie znac. Czytalam ze Rembertow do zbyt bezpiecznych miejsc niestety nie nalezy. Brak cieplej wody to katastrofa jednak normalne mycie itp. to chyba nie jest jakas ekstrawagancja.Ja zamierzam a wlasciwie musze zamieszkac do konca sierpnia wiec mam nadziej chociaz coraz mniejsza ze w koncu sie zlituja i podlacza te wszystkie konieczne media. Tak naprawde to jestem coraz bardzie wkurzona na to ze bawia sie z nami w "kotka i myszke' ALE ZAPEWNE KOLEJNE PISMO DO PANA W.nic nie pomoze i znowu beda same puste obiecanki to jest po prostu ich styl i maja go w jednym palcu.Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eskobar H.N. Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 24.07.02, 15:17 Strach sie bac! Ciekawe co sie bedzie dzialo kiedy my zrobimy parapetowe? Trzeba bedzie ogrodzic terez kordonem policji a moze lepiej dogadac z sie z miejscowa mafia? W kazdym badz razie jade dzisiaj na stadion kupic kalasza! Co do Pana Prezesa W. to jest na niego tylko jeden sposob, ktory sie nazywa "kasa"! Nie zeby lapowki czy cos takiego tylko po prostu nie zaplace mu czesci ostatniej raty dopoki wszystkie media nie zostana podlaczone, zostanie uprzatniete i udostepnione miejsce garazowe za ktore zaplacilem z gory oraz piwnica i tyle! Pozdr. wszystkich szczesciarzy szczegolnie Age! Gość portalu: Aga napisał(a): > Tego sie obawialam ze predzej czy pozniej "KWIAT MLODZIEZY " z Rembertowa da o > > sobie znac. Czytalam ze Rembertow do zbyt bezpiecznych miejsc niestety nie > nalezy. Brak cieplej wody to katastrofa jednak normalne mycie itp. to chyba nie > > jest jakas ekstrawagancja.Ja zamierzam a wlasciwie musze zamieszkac do konca > sierpnia wiec mam nadziej chociaz coraz mniejsza ze w koncu sie zlituja i > podlacza te wszystkie konieczne media. Tak naprawde to jestem coraz bardzie > wkurzona na to ze bawia sie z nami w "kotka i myszke' ALE ZAPEWNE KOLEJNE PISMO > > DO PANA W.nic nie pomoze i znowu beda same puste obiecanki to jest po prostu > ich styl i maja go w jednym palcu.Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 24.07.02, 17:25 W celu uspokojenia dodam tylko,że cała grupa bawiacych się osób na parapetówie skorzystała prawdopodobnie z miejscowej dyskoteki (???). I bardzo szybko z niej wracała!!!. Więc zatarg z miejscowymi mógł nastąpić właściwie na imprezie, która nie odbywała się w bloku. A jak wiadomo po alkoholu różnie bywa!! Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: 193.0.117.* 25.07.02, 13:48 Cześć SĄSIEDZI! Może niedługo zamieszkam w budynku C i oprócz bieżących problemów interesuje mnie sprawa zwrotu nienależnie zapłaconego podatku VAT za miejsce garażowe. Czy któryś z Was zasięgał już w tej sprawie opinii "fachowców" z Dolcanu? Myślę, że ich ( prezesa W. )ta sprawa powinna interesować najbardziej, tym bardziej,że może on wydębić od fiskusa zwrot nienależnie zapłaconego podatku wraz z odsetkami (pow. 20%!)nie informując nas o tym. Mimo wszystko postaram się zdobyć jakieś informacje na ten temat i ujawnić je na naszym forum, mimo wszystko jednak proszę o wiadomości. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 25.07.02, 22:41 czesc, sasiedzie z bloku C. Nic nie wiem o Vacie, daj znać, jak czegos się dowiesz, proszę. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 25.07.02, 22:43 Aha, Rafał - niedługo, tzn. kiedy????????????? Bardzo mnie to ciekawi, daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.allianz.pl 26.07.02, 09:11 Mam dobra wiadomość. Jest już gaz w blokach. Wczoraj został mi podłączony piecyk gazowy i mam juz ciepłą wodę.Sprawdzone zostały również kaloryfery - grzeją. Sukces. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 26.07.02, 10:02 Hurrra, zatem miłej kąpieli!!! Aha, ale woda nadal z ich ujęcia? Żeby nie zapaskudziła osadem pieca, bo podobno w kolorze białym płynie, czyli z jakimiś paskudztwami. Czyżby budowa zaczynała nabierać tempa, bo w budynku C też pracują raczej sprawnie i szybko. do następnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: 212.76.37.* 26.07.02, 14:22 Co za szcescie nas spotkalo z ta ciepla woda.Naprawde sie ciesze mimo ze jeszcze nie mieszkam ale gdy slyszalo sie o wciaz to nowych terminach to bylo co najmniej nieciekawie.Znaczy ze jednak sa postepy.Pozdrowienia dla wszystkich a szczegolnie dla Eskobara ktory jest bardzo zapracowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Do Ani IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.07.02, 09:24 Mam pytanie - czy ciepła wodę masz od momentu podłączenia piecy, czy też dopiero po zainstalowaniu w mieszkaniu termostatu (jeśli masz takowy już zainstalowany). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Do Ani IP: *.allianz.pl 31.07.02, 13:07 Termostatu nie mam. Ale z tego co wiem w mieszkaniu będzie można regulować tylko ciepło na kaloryferach. Natomiast przy piecach jest zainstalowana pompa, na której ustawia się dobową cyrkulację ciepłej wody, tzn w jakich godzinach chcemy aby woda z kranu była od razu gorąca. Dokładnie się na tym nie znam więc mogłam coś pokręcić. Pan który podłączał piecyk stwierdził że firma Dolcan się postarała i zakupiła jedną z lepszych pomp. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Do Ani IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.07.02, 13:32 Aha, dzięki. Wiem, że termostat będzię służył do regulacji temperatury powietrza wewnątrz pomieszczenia - to jasne. Chodziło mi o to czy ciepła woda nie jest przypadkiem dostepna po zainstalowaniu wszystkiego. W tej chwili wiem, że potrzebne jest tylko podłączenie sterowania piecy. Jeszcze jedno pytanie, czy dostałaś może instrukcję obsługi piecyka w formie drukowanej ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Do Ani IP: *.allianz.pl 01.08.02, 09:29 Nie. Ale obsługa jest bardzo prosta, a pan który instalował piecyk wszystko dokładnie wytłumaczył. Na rok jest gwarancja na piecyk, której jecze niestety nie mam. Być może więc instrukcję obsługi dostaje się razem z gwarancją i zainstalowaniem termostatu w mieszkaniu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Do Ani IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 09:51 Dzięki wielkie. Czy interesowałaś się sprawa aktów notarialnych ? Czy obiecywano Tobie wodę z wodociągów w jakimś konkretniejszym terminie. Znajomi śmieją się że dopóki nie ma liczników wody to ona jest przemysłowa, a potem już będzie dobra. Czy podpisywanie odbędzie się dopiero po ukończeniu całego osiedla, zasiedlenia poszczególnych budynków lub całego osiedla ? Czy Dolcan załatwi konkretnego notariusza - myślę, że w przypadku 180 aktów można liczyć na jakiekolwiek zniżki w taksie notarialnej. Jaką jest opłata procentowa od wartości mieszkania - bo już się gubię - 2%, 2,5% czy może 3% + opłata notarialna i skarbowa. Wiem, że nie dotyczy Cię to konkretnie, ale nie wiem czy stanowiska garażowe nie pogwałcają trochę prawa budowlanego odnośnie odległości od budynków mieszkalnych - konkretnie bloku A i C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imprezowicz Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.02, 06:24 Nie korzystałem z żadnej miejscowej dyskoteki, jest tu chyba tylko jedna na Strażackiej w klubie Chaplin. Po prostu byliśmy w nocnym sklepie. Życzę powodzenia w razie jeśli zabraknie Ci kiedykolwiek i czegokolwiek w późniejszej porze. Rembertowski nocny znany jest z pobic i nawet zabójstw. Grupka najaranych małolatów postanowiła pożywić się na krzywy ryj odrobiną alkoholu i może jakąś komóreczką. Ten "kwiat młodzieży" to nie żadna mafia tylko zazwyczaj synowie lub inne pomiotła trepowskie z tzw. Poligonu czyli jednostki na terenie AON - nietykalni jak kiedyś. Żadna miejsowa mafia nie musi chodzić w nocy do sklepu. Jednak kogoś chyba dorwali - patrz olbrzymia plama krwi na przystanku autobusowym przy Ratuszu - zasypana nad ranem piaskiem. Centrum Rembertowa - strach się bać. Co do bezpieczeństwa - złodzieje rowerów i radioodtwarzaczy już byli na naszym osiedlu - trochę narzekali na zły dostęp do komórek. Życzę spokojnego mieszkania i zadowolenia z pracy tutejszej policji. PS - ten sklep będzie przeniesiony na dół bloku A - ale już chyba nie jako nocny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN- do Imprezowicza IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 29.07.02, 12:16 Lekko mnie wkurzyłeś - może nie wyglądasz zbyt wyględnie, dlatego zwracasz uwagę? a może zbyt głośno wypowiadasz swoje opinie i trochę przesadziłeś??? Miesskam w Rembertowie, na terenie Akademii Obrony Narodowej (AON) - i NIE MA TAM ŻADNEJ JEDNOSTKI WOJSKOWEJ!!!! Jest kompania żołnierzy, którzy pełnią służbę wartowniczą - i NIE SĄ to miejsowi synowie miejscowych trepów, ponieważ do jednostek wojskowych trafiają różni ludzie z różnych stron kraju!!! Inną sprawą już jest to, że służbę zasadniczą niestety pełnią często ludzie bez żadnego wykształcenia, często po wyrokach , nie tylko za "jazdę na gapę". Bardzo często jeżdzą patrole policji, często mają miejsce obserwacyjne przy ratuszu właśnie. Nie raz byłam w sklepie po zmroku i w nocy - i nic. Może przez Ciebie przebija pogarda do miejscowych??? W takim razie czego tu szukasz, idż mieszkać do "lepszej" dzielnicy. Swoją drogą jestem ciekawa, gdzie nie ma pijaczków, huliganerii, plam krwi na przystankach. Rembertów nie jst najpiękniejszą, najbezpieczniejszą i najatrakcyjniejszą dzielnicą, ale bez przesady. Da się żyć - w miarę spokojnie i bezpiecznie. Brak Ci dyskotek - na pragę Południe rzut beretem; brak Ci sklepu nocnego - po drugiej stronie Akademii, przy ul. Czerwonych Beretów jest całonocny (chyba nic się nie zmieniło??, nie chciałabym wprowadzić w błąd). Jakieś jeszcze wątpliwości - napisz. Pozdrawiam, paula - żona trepa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imprezowicz Re: DOLCAN- do Imprezowicza IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.02, 12:50 Wyglądam jak wyglądam, nie łap mnie za słówka że na terenie AON-u nie ma jednostki - jasne są tam szkoły, weterynarz itd. Mówiłem o mieszkańcach osiedla wojskowego - teraz już otwartego dla publiki. Co do wykształcenia, czasami im wyższe tym wyższy poziom agresji. Cały Rembertów (przepraszam większość nowych bloków) to osiedla stricte wojskowe - pozostałości po prężnym Układzie Warszawskim i ASG (obecnie AON), zarówno osiedle Stary Rembertów jak i Nowy Nie chcę Cię znowu lekko wkurzać, ale przeczytaj dokładnie mojego posta - absolutnie nie narzekam na brak dyskotek w Rembertowie - nie jestem ich zwolennikiem. Patrole policji - jasne! czekaliśmy całe 15 minut aż się zjawił na miejscu. Obserwację nocnego prowadzone są z częstotliwościa wprostproporcjonalną do ilości rozrób. Sklepu nocnego wcale mi nie brak. W "lepszych" dzielnicach już mieszkałem - pożyjemy - zobaczymy, jak tu jest bezpiecznie. Nie mam nic przeciwko obecnym wojskowym, świeżego chowu, chociaż prywatnie uważam, że tam gdzie kończy się rozum zaczyna się wojsko. Określenie typu trep - widzę że nie jest Tobie obce - ludzie po służbie zasadniczej zawsze tak określali kadrę zawodową (a nawet gorzej). Co do pogardy - przebija raczej przez Ciebie - ciekawe ile to już wiosen jesteś autochtonką (rodowitość liczy się do 3 pokoleń wstecz - bez urazy)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN- do Imprezowicza IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 29.07.02, 13:12 W Rembertowie mieszkam od roku, jestem "napływowa", a zatem nie "rdzenna". Fakt - troche mnie irytuje (kilka głosów na tym formum się pojawiło) takie sekowanie Rembertowa z zasady. Tu naprawde da sie żyć. Nielepiej i pewnie nie gorzej niż gdzie indziej. A wiem co mówię, bo od 5 lat co roku się przeprowadzam - zwiedziłam juz różne dzielnice. Mam nadzieję, że jak trochę tu pomieszkasz, jednak bedziesz zadowolony. Tego Ci bardzo, bardzo życzę. Wiesz, że sporo mieszkań w bloku wykupiły wojskowe terpki, ale ich dzieci, ten kwiat rembertowski, w większości jeszcze biega w pieluchach, albo niewiele temu te pieluchy zrzucili. Nie mam nic przeciwko określeniu trep, sama często go używam, bo głupota i ogranicznie dotyczy także (czasami) wojskowych. Nie lubię uogólnień. Pozdrawiam Cię z sympatią. PA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imprezowicz Re: DOLCAN- do Imprezowicza IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.02, 13:43 Ooo właśnie, miło i grzecznie i od razu fajnie. Ja mieszkam tu 12 lat, żona od zawsze i wszyscy znajomi od zawsze więc trochę wiem co mówie. Nie trzeba mieć wyglądu, żeby trafić we dwóch (dorosłych) na ośmiu pijanych albo najaranych małolatów - akurat bez obecności patrolu. Z resztą patrol może i był pod ratuszem, z tym że do ataku to oni przystąpili 200 metrów od sklepu. Mam nadzieję na dobrze strzeżone osiedle - powtarzam, w któryś tam z koleji dzień, było na osiedlu dwóch miejscowych (chyba - bo widuję ich twarzę na dzielnicy) na lustracji obiektu. Mało tego oferowano mi rower górski do kupna. Nie kupuję między innymi z tego powodu, iż doszedłem do wniosku że jest to najprostszy sposób wyplenienia złodziejstwa - nie ma popytu - nie ma podaży - ewentualnie paru złodzieji ukradnie dla siebie po jednym rowerze. Trzebać zadbać więc o bezpieczeństwo komórek i garaży. Wolę płacić za ochronę więcej i mieć młodego ochroniarza na osiedlu a nawet 2 niż symboliczne parę złoty za staruszka portiera - mundurowego emeryta. Na osiedlu Nowy Rembertów w bloku przy kościele - na szczęście jeszcze bez mieszkańców - już dawno posypały się szyby w mieszkaniach i lokalach usługowych -na szczęście bez bisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN- do Imprezowicza IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 29.07.02, 14:11 W związku ze wszystkimi powyższymi - pozdrawiam Cię jeszcze serdeczniej. PA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były Imprezowicz Re: DOLCAN- do Pauli IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.02, 14:41 Pozdrawiam rówież i życzę szybkiego odbioru mieszkania ( o ile pamiętam w bloku C). Trzeba powolutku zastanawiać się nad wspólnotą mieszkaniową. Na dzisiaj over - koniec arbaitu - wracam do hrabstwa Rembertów. Odpowiedz Link Zgłoś
_king_ Co z Internetem??? 27.07.02, 12:31 Witam wszystkich sąsiadów! Na początek trochę informacji o mnie. Pod koniec sierpnia wraz z moimi rodzicami wprowadzam się do bloku "A". Klatka druga, pierwsze piętro... Tyle narazie wystarczy ;))) A teraz do rzeczy. Internet to już od dłuższego czasu rzecz dla mnie niezbędna. Dlatego chciałbym móc korzystać z niego w niedługim czasie po zamieszkaniu na naszym kochanym osiedlu ;)). Myślę, że nie tylko ja mam takie chęci .......;)). I tu pojawia się problem... Na kablówkę nie ma co raczej liczyć, bo wiele mieszkań, w bardziej cywilizowanych dzielnicach Warszawy, nie ma dostępu przez kabel telewizyjny... Do wyboru zostaje modem, SDI, lub LAN. Pierwsze rozwiązanie z oczywistych względów odpada. Drugie... w ostateczności. Warto by było dokładniej rozpatrzeć sprawę sieci lokalnej. Ma ona wiele zalet i w tej chwili IMHO to najlepsze rozwiązanie. Najlepsze nie znaczy najłatwiejsze do realizacji... Potrzeba czasu, chęci i pieniędzy.. no i wiedzy... Dlatego zwracam się do wszystkich lokatorów bloku A o jakąkolwiek odezwę w tej sprawie. Niech każdy zainteresowany napisze: co wie o sieciach lokalnych, ile mógłby przeznaczyć pieniędzy na podłączenie i abonament, czego by oczekiwał od łącza.... A może ktoś już orientował się, jakim łączem dałoby się podpiąć nasz blok do sieci....? Ja niestety mam tylko ogólne pojęcie o sieciach lokalnych, z tego prostego względu, że nigdy się w to nie bawiłem. Mogę jednak zaoferować swoją pomoc przy budowie takiej sieci i co pewne - nie boje się takiego przedsięwzięcia. Napiszcie proszę co tym wszystkim myślicie... Może jakieś sugestie? A może wśród nas lokatorów ukrywa się jakiś maniak-administrator sieci lokalnej?? ;)) Jeśli sami sobie nie pomożemy to nikt nam nie pomoże!! :)) Pozdrawiam, _king_ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Co z Internetem??? IP: 212.76.37.* 28.07.02, 16:43 Witam sasiada z bloku A . Ja tez w raz z rodzina pod koniec sierpnia sprowadzam sie do drugiej klatki. Internet jest niezbedny a co do szczegolow to nie mam pojecia ale napewno da sie to wszystko zalatwic.Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Co z Internetem??? IP: 213.134.131.* 02.08.02, 12:53 Witam sasiadow. Tak jak wiekszosc osob uzywajacych tego forum jestem zainteresowany dostepem do internetu. Na poczatek jednak nie wiem czy mamy jakas szanse na telefony od TPSA lub innego operatora. Jezeli beda telefony z TPSA i centrala w Rembertowie jest nowoczesna to bedzie mozna skorzystac z SDI, Neostrady lub Neostrady+. Jezeli bedziemy mieli kablowke z AsterCity to mamy i telefony i internet no i telewizje. Moze tez sa jacys lokalni dostawcy internetu w Rembertowie. Co do budowy osiedlowej sieci. To rozwiazanie totalne, czyli okablowanie 180 mieszkan jest bardzo skomplikowanym i kosztownym rozwiazaniem. Z tego powodu chyba nie wchodzi w gre przy wlasnym czyli mieszkancow finansowaniu. Oczywiscie moze znalezc sie firma o odpowiednim potencjale finansowym i technologiczny, ktora takie rozwiazanie wykona. I to bylo by pewnie dla nas najlepsze rozwiazanie. Natomiast mozna zrobic polaczenia po kilka mieszkan np z wykorzystaniem neostrady. Beda to male koszty. Wystarczy pare kabelkow maly hub za 200 zl i karty sieciowe. Dodatkowo koszty dostepu dzielone\ sa na kilka osob. Jestm w stanie pomoc przy wdrazaniu zarowno sieci totalnej jak i malutkich sieci na kilka mieszkan. Mam prosbe do osob z Rembertowa zeby sprawdzili co z telefonami i ewentualnie dowiedzieli sie w BOK TPSA (Biuro Obslugi Klienta) czy mozna intstalowac w Rembertowie SDI, Neostrade lub Neostrade +. Pozdrawiam, Jasio Przyszly mieszkaniec bloku B Odpowiedz Link Zgłoś
_king_ Re: Co z Internetem??? 08.08.02, 01:53 Gość portalu: Jasio napisał(a): > Witam sasiadow. Witam i ja :) > Tak jak wiekszosc osob uzywajacych tego forum > jestem zainteresowany dostepem do internetu. No i prawidłowo:) > Na poczatek jednak nie wiem czy mamy jakas szanse na > telefony od TPSA lub innego operatora. > Jezeli beda telefony z TPSA i centrala w Rembertowie > jest nowoczesna to bedzie mozna skorzystac z SDI, Neostrady > lub Neostrady+. Jutro dzwonię i pytam. > Jezeli bedziemy mieli kablowke z AsterCity to mamy i telefony > i internet no i telewizje. Za 3 lata ;))) > Moze tez sa jacys lokalni dostawcy internetu w Rembertowie. AFAIK nie ma żadnego... > Co do budowy osiedlowej sieci. To rozwiazanie totalne, czyli > okablowanie 180 mieszkan jest bardzo skomplikowanym i kosztownym > rozwiazaniem. Nikt nie mówił o takim rozwiązaniu. Miałem na myśli max jedno piętro. > Z tego powodu chyba nie wchodzi w gre przy wlasnym czyli > mieszkancow finansowaniu. Właśnie... > Oczywiscie moze znalezc sie firma o odpowiednim potencjale finansowym i > technologiczny, ktora takie rozwiazanie wykona. I to bylo by pewnie > dla nas najlepsze rozwiazanie. kasa, kasa.... kasa. > Natomiast mozna zrobic polaczenia po kilka mieszkan np z > wykorzystaniem neostrady. Beda to male koszty. Wystarczy pare kabelkow > maly hub za 200 zl i karty sieciowe. Dodatkowo koszty dostepu dzielone\ > sa na kilka osob. O to mi chodziło:) Ale myslałem żeby tak 512kb na max 4 osoby... Własnie jak to jest... Płaci się za osobne ip? > Jestm w stanie pomoc przy wdrazaniu zarowno sieci totalnej > jak i malutkich sieci na kilka mieszkan. Super! Jest już nas dwóch:) > Mam prosbe do osob z Rembertowa zeby sprawdzili co z telefonami > i ewentualnie dowiedzieli sie w BOK TPSA (Biuro Obslugi Klienta) > czy mozna intstalowac w Rembertowie SDI, Neostrade lub Neostrade +. Podzwonię... popytam.. napiszę na forum.. > Pozdrawiam, Jasio > Przyszly mieszkaniec bloku B Pozdrawiam, King Pół-mieszkaniec bloku A :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola...f Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 30.07.02, 16:38 mio drodzy spadamy z pierwszej strony. Co się dzieje? Pisać, pisać, pisać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: 193.0.117.* 01.08.02, 09:57 Ja również jestem zainteresowany internetem, lecz jak większość, nie znam się na tym ani trochę. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu5 Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów 31.10.02, 15:54 siema wszystkim sasiadom i sasiadkom. Razem z moja zona Malgosia pozdrawiamy sasiadow z bud.B ale tez A i C a szczegolnie Pana Darka i Asie. Czy ktos mi powie, czy bedzie w ogóle ciągnięta kablówka bo mam sprzeczne informacje i się zastanawiam nad cyfra +. Było by dobrze bo byśmy sobie podciągnęli neta. Czekam na kontakty - Pozdrawiamy - Maciek i Małogosia. Achs, co z ta woda? czy taz macie kiepskie cisnienie? czy ktos wie kiedy bedzie podłaczenie do miejskiej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.11.02, 10:16 Dzwoniłem do administracji w sprawie telewizji - powiedziałem że wchodzę z Cyfrą na dach bo na balkonie nie mogę ( okna nie z tej strony). Na to administracja, że oni wpoleli by żeby nie bo szkoda dachu itd. To pytam kiedy telewizja - mówią że w najbliższym czasie, pytam co to "najbliższy czas", oni - no w ciągu miesiąca na tablicy pojawi się oferta (dzwoniłem gdzieś w połowie października). Oferta ma dotyczyć telewizji, telefonów i internetu - jakaś firma wspłópracująca z Netia (Spray????). A ta tablica to gdzie - ratusz, cmentarz, a może dworzec centralny. Należy również rozwiązać problem wykończenia klatek schodowych - zanim wykonawcy zwiną się na dobrę. Brak fug, puste płytki, krzywe płytki, nie osadzone gniazdka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.02, 13:51 Pozdrawiam sasiadow. Ta firma od Neti to juz wywieszala oferty na klatkach schodowych. Dzwonilem do nich juz okolo miesiaca temu. Powiedzieli ze instluja Telefony i Internet telewizji kablowej NIE. Powiedzieli tez ze maja podpisana umowe z Dolcanem na podlaczenie Tel+Internet. Niestety nie zapisalem do nich telefonu ale chyba oferty wisza jeszcze na lokalach uslugowych w budynku B. Jasio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skacz Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.idg.com.pl / 172.16.4.* 06.08.02, 11:55 Witam przyszłych sąsiadów. Czekam na termin odbioru mieszkanka w segmencie "C" (mają wyznaczać terminy po 12 sierpnia). Czy ktoś z Szanownych uczestników forum dyskusyjnego mieszkających już na osiedlu może podzielić się swoimi doświadczeniami ewentualnie polecić jakieś ekipy wykończeniowe (kafelkowanie, montaże łazienkowe itp.)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Internet IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.08.02, 12:42 W temacie internetu. Na terenie Rembertowa działa telewizja kablowa UPC. Można przyłączyć się za ich pośrednictwem. [Chello]. Co do jakości samej kablówki - fatalna jakość wizji, umowa skonstruowana tak, że mogą wyłaczyć przekaz na 36 godzin bez prawa reklamacji. W praktyce wyglądało to jeszcze do niedawna tak, że około 17 zawsze była kilku minutowa przerwa - nie wiem jakieś zmiany operatorów czy inne switche, częste wyłączenia na kilka godzin. Nie wiem jak teraz, podziękowałem im w lutym, chociaż rachunki przychodziły chyba do maja (totalny bałagan w biurze obsługi). Jeśli osiedle będzie w całości obsługiwane przez UPC należy wynegocjować lepsze warunki umowy dla lokatorów. Może istnieje możliwość skorzystania z usług innego operatora - dziwne, że nie pojawiły się jeszcze żadne ogłoszenia w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Skacz IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 06.08.02, 22:13 Cześć, ja też będę mieszkała w bloku C, ale podana przez Ciebie data 12 sierpnia jest (według mnie) mocno nierealna. Bywasz na budowie, nadzorujesz postępy?? Bo to idzie tak prędko, że pożal się Boże. Przecież niektóre mieszkania nie mają jeszcze wszystkich ścianek działowych, że nie wspomnę już o reszcie. Chyba, że ktoś chce odebrać mieszkanie np. bez podłóg. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Skacz IP: *.allianz.pl 07.08.02, 09:33 Pozdrawiam Sasiadow! Faktycznie! Jestem prawie codziennie na budowie i nie widze duzych postepow w budynku C, niby robotnicy sie kreca i wciagaja jakies materialy na gore ale efety ich dzialan sa mizerne! Mam mieszkanie w budynku A, ktorego odbior mial nastapic do konca marca 2002, a faktycznie nadawalo sie do odbioru w lipcu! Tak jak napisala Paula, trzeba pilnowac i kontrolowac co sie dzieje na budowie i w razie braku postepu robot wstrzymac platnosci (o ile nie jest juz za pozno) i ew. interweniowac u prezesa, to chyba jedyny sposob! Zadne inne srodki lagodnej perswazji sie nie sprawdzaja! Wczoraj mialem tzw. "odpalanie" pieca, na szczescie obylo sie bez niespodzianek, piec dziala i grzeje, Czy wiadomo co sie dzieje z wodociagami? bo zdaje sie ze woda jest w dalszym ciagu pobierana z ujecia budowlanego a nie z sieci miejskiej!? Pozdrawiam wszystkich szczesliwcow z osiedla Przy Ratuszu! Gość portalu: paula napisał(a): > Cześć, ja też będę mieszkała w bloku C, ale podana przez Ciebie data 12 > sierpnia jest (według mnie) mocno nierealna. Bywasz na budowie, nadzorujesz > postępy?? Bo to idzie tak prędko, że pożal się Boże. Przecież niektóre > mieszkania nie mają jeszcze wszystkich ścianek działowych, że nie wspomnę już o > > reszcie. > Chyba, że ktoś chce odebrać mieszkanie np. bez podłóg. > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowa Re: Skacz 05.11.02, 19:47 Pozdrawiam sąsiadów Odbieram piec już miesiąc a on działa nadal nieprawidłowo. Dolcan robi nas w konia przekazujac piec na nasza własnność bo nie stosuje zalecen producenta który zrzeka sie odpowiedzialnosci jesli jego wytyczne nie zostana zastosowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skacz Re: Skacz/budynek C IP: *.eu.org / 192.168.255.* 07.08.02, 16:38 Witam, Ta data wyznaczania odbiorów mieszkań z budynku C, to cytat z wypowiedzi pani sekretarki z Dolcanu. Na moje pytanie, jakie będą konsekwencje przekroczenia terminów oddania, usłyszałem rozbrajającą odpowiedź, że 1,5 miesiąca to wcale nie opóźnienie... Na budowie oczywiście bywam, i - jak piszesz (-ecie) - nie wygląda to różowo :-(( Cóż - cierpliwości. W sobotę wybieram się na kolejną wizytację.Zobaczymy. Stefan Gość portalu: paula napisał(a): > Cześć, ja też będę mieszkała w bloku C, ale podana przez Ciebie data 12 > sierpnia jest (według mnie) mocno nierealna. Bywasz na budowie, nadzorujesz > postępy?? Bo to idzie tak prędko, że pożal się Boże. Przecież niektóre > mieszkania nie mają jeszcze wszystkich ścianek działowych, że nie wspomnę już o > > reszcie. > Chyba, że ktoś chce odebrać mieszkanie np. bez podłóg. > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Skacz/budynek C IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 08:24 Faktycznie - 1,5 miecha to żadne opóźnienie. Jeśli w umowie miałeś podane odsetki od opóźnienia - to możesz dochodzić swoich praw. Ja niestety miałem zapis o 6 miesiącach opóźnienia i wtedy ewentualne konsekwencję. I tak cieszę się, że osiedle powstało z niewielkim stosunkowo poślizgiem. Zobacz inne inwestycję, ponad rok i dłużej. Początkowo mieszkania miały być oddane w bloku A i B w grudniu, potem w marcu, a wyszło na początku maja. Cierpliwości, będzie dobrze. Na wykończenie terenu przewiduje przyszły rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: DOLCAN Internet IP: 213.134.131.* 07.08.02, 12:42 Dobra wiadomosc w sprawie internetu. Zapytalem TPSA czy jest mozliwosc instalacji neostrady+ w Rembertowie. Odpowiedzieli ze oczywiscie na liniach telefonicznych zaczynajacych sie od 673. Teraz tylko pytanie czy podlacza nam telefony z takimi numerami do osiedla. Pozdrawiam, Jasio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: DOLCAN Internet IP: 193.0.117.* 07.08.02, 17:37 Czy ta neostrada nie jest powiązana w jakiś sposób z TK.? A jeżeli tak, to czy warto kozystać z jej usług? Pytam, ponieważ pierwszy raz słyszę tę nazwę. RZDR! Odpowiedz Link Zgłoś
_king_ No to cool! 08.08.02, 01:44 Witam! Ktoś pisał o chello.... nie sądzę.. może za 2 lata :((. A jeśli by była neostrada+ to by bylo wspaniale!!! Wystarczy dogadac się z sąsiadem, hub-ik i 512kb na dwie osoby!! He he, jutro zapytam sąsiadki co ona na to :)) Pozdrawiam, king PS. U mnie już tylko cyklinowanie parkietu, mebelki w kuchni i się wprowadzam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Internet IP: 213.134.131.* 08.08.02, 10:37 Rozmawialem dzisiaj z TPSA. Sprawa wyglada nastepujaco. Jezeli chcemy miec telefony a co za tym idzie internet (np neostrada +) to trzeba skladac indywidualne wnioski o przyznanie numeru. Jezeli nawet nie ma aktualnie warunkow technicznych (czytaj brak numerow lub kabla) a bedzie duzo takich wnioskow to TPSA zrobi dodatkowa inwestycje. Jezeli natomiast nie bedziemy skladac wnioskow to TPSA zaklada ze nik nie chce miec telefonu i nic nie bedzie robic zebysmy je mieli. Aktualnie jest promocja na zakladanie nowych numerow telefonicznych cena promocyjna to 50 zl (normalnie 300). Nie wim tylko czy da sie zlozyc wniosek o przyznanie telefonu bez aktu notarialnego mieszkania. BOK TPSA pod ktory podlega Rembertow miesci sie na Mecinskiej 10/14 tel 870-75- 75. Jezeli ktos dysponuje chwila niech podjedzie do nich i sprawdzi jak skladac te wnioski bez pelnego prawa do lokalu. Moze wystarczy jakies zaswiadczenie o developera lub cos podobnego. Co do neostrady to wszelkie informacje na www.neostrada.pl Ogolnie STANDARDOWO jest to dostep staly do internetu predkosci 512kb/s dodatkowo 100MB na poczte lub strony www. Cena instalacji okolo 860 zl cena abonamentu okolo 160 zl. Pozdrawiam, Jasio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.02, 23:40 Witam Z przykrością dowiedziałem się dzisiaj (od Stachowicza), że istnieje urzędowa norma pomiaru powierzchni budynków. Wyciągając z tego to co dla nas lokatorów jest najważniejsze i tłumacząc z urzędowego na język ludzki: - odległości między ścianami mierzy się z dokładnością do 1 cm (czyli 0,5cm trzeba zaokrąglać) - powierzchnie budynków (mieszkań ?, pomieszczeń?) podawać z dokładnością do 0,1 m2 - pomiaru dokonuje się 1 metr nad podłogą i co najgorsze i najbardziej zaskakujące: - pomiaru dokonuje się między ścianami w stanie surowym !!!!! - a jeślimierzy się ściany już otynkowane, to do odległości między ścianami otynkowanymi dodaje się ryczałtem 2cm odległości na każdą ścianę (np. przy zmierzeniu wyszło 300cm, to trzeba zapisać 304cm) Dolcan mierzył ponoć ściany w stanie surowym, my przy lub po odbiorze możemy je zmierzyć już otynkowane, co powoduje automatycznie rozbieżności, zaś przy pomiarze komisyjnym będą chcieli doliczać tą ryczałtową grubość tynków. Powoduje to, że kawalerka w stanie otynkowanym ma 28,8 m2, zaś w surowym 29,3 m2. Różnica 0,5 m2, czyli z Vatem prawie 1500 zł !!! Jestem w szoku. Dla każdego zdrowego na umyśle lokatora, powierzchnia UZYTKOWA mieszkania to powierzchnia na której można ustawić siebie lub jakiś przedmiot, na powierzchni zajętej przez tynki nic postawić nie można, tak jak na powierzchni zajętej przez ścianę właściwą (beton, cegła itp). Z tego punktu widzenia nie ma znaczenia czy ściana grubości 12 cm ma 8 cm betonu i 4 cm tynku, czy na odwrót: 4 cm betonu i 8 cm tynku. Ale urzędnicy widzą to inaczej. Przepis jest stary, bo z 1970 roku (wszedł w życie w 1971). Jakby ktoś wiedział, że został poprawiony z korzyścią dla lokatorów, to proszę o wiadomość. Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pete Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.man.polbox.pl 08.08.02, 12:11 Kochani, Nie dajmy się zwariować tym budowlano-urzędniczym bełkotem. Z Dolcanem wiąże nas umowa, która mówi o inwentaryzacji powierzchni mieszkania, związanej z odbiorem jakościowo-technicznym. Ze względu na brak takiej inwentaryzacji odesłałem ostatnią fakturę drogiemu prezesowi, kwestionując rozliczenie i określoną w nim powierzchnię. Przy okazji wytknąłem klika innych niezrealizowanych ustaleń wynikających z umowy i protokołu podpisanego z KIEROWNIKIEM S. Od tego czasu upłynęło już ok. 4 tygodnie i cisza. Ja wykańczam mieszkanie i nie płacę ostatniej raty w oczekiwaniu na stanowisko Dolcanu. Przy okazji, proponuję lekceważyć argumentację Stachowicza i jego asystenta niejakiego Bolka, którzy wszystkie swoje niedoróby tłumaczą tzw. polską normą. Jeśli wogóle takie chore normy istnieją to wiążą inwestora czyli Dolcan z wykonawcą. Nas natomiast wiąże wyłacznie umowa, którą podisaliśmy z Dolcanem. Po moim stanowczym odrzuceniu argumentów tłumaczących wszystkie niedoróby tzw. normami np. nierówne tynki wewnętrzne czy nierówne podłogi i stwierdzeniu, że takiego mieszkania nie odbiorę, chłopcy nagle stali się bardzo koopertywni i chętni do kompromisu. Reasumując, nie zamierzam płacić za wirtualną powierzchnię mieszkania a jestem gotów zaakceptować wyłącznie realną czyli taką, z której będę korzystał. Tym bardziej, że w trakcie prac wykończeniowych w łazience natknąłem się na fragmenty tynku o grubości ponad 10 cm!!!!!. Zachowałem te fragmenty na pamiątkę bo naprawdę świadczą o wielce oryginalnej technologii. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
harwas Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów 09.08.02, 11:38 Jane, wspaniały pomysł, nie płacić ostaniej raty (pewnie około 10% wartości całego). Wtedy na pewno się przejmą, a może zbankrutują. Nie, tak pewnie nie będzie, liczy się że już wpłaciłeś prawie całość i co zamierzasz sie wycofać ? Najlepsze wyjście to kupować mieszkanie już wykończone i negocjowac ewentualne poprawki przed zapłatą czegokolwiek, niestety wtedy na rynku pozostają juz w większości same duże metraże. Życze cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pete Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.man.polbox.pl 12.08.02, 15:30 Oczywiście, kupno mieszkania w Polsce przypomina rosyjską ruletkę. Ale cóż, mieszkać gdzieś trzeba. Moim zdaniem lepiEj mieć argumenty poparte niezapłaconą należnością niż liczyć tylko na dobrą wolę i uczciwość developera. Oczywiście 10 % to niewiele ale jak wynika z doświadczenia dostatecznie dużo aby skutecznie wymagać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: DOLCAN-Rembertów-Nienormalna norma IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.02, 07:46 Gość portalu: Pete napisał: > Ze względu na brak takiej inwentaryzacji odesłałem ostatnią fakturę drogiemu > prezesowi, kwestionując rozliczenie i określoną w nim powierzchnię. Przy okazji > > wytknąłem klika innych niezrealizowanych ustaleń wynikających z umowy i > protokołu podpisanego z KIEROWNIKIEM S. > Od tego czasu upłynęło już ok. 4 tygodnie i cisza. Ja odpowiedź dostałem po 19 dniach od złożenia pisma w biurze Dolcanu, i to tylko dlatego, że zdenerwowany ciągłym zbywaniem mnie na później przez telefon (jestem obecnie bezrobotny, więc denerwuje mnie to bardziej niż innych) po prostu umówiłem się na rozmowę z prezesem. Ten był sympatyczny, ale odesłał mnie do Stachowicza, mówiąć że ponowny pomiar leży w gestii Stachowicz, a jemu (Wiśniewskiemu) jest wszystko jedno, bo jego firma odkupuje metraż od firmy budującej. Po jakimś czasie ogarnęły mnie wątpliwości: - skoro to takie proste, to czemu nie dostałem odpowiedzi szybciej i bez rozmowy z prezesem? - skoro "Dolcan" odkupuje powierzchnię od "Betromu", to mimo wszystko chyba jakąś marżę na tym zarabia? Poza tym nie byłby to pierwszy przypadek, gdy kilka współpracujących ze sobą spółek należy do jednego właściciela, choć zwykle słyszy się o tym przy okazji duzych przekrętów i bankructwa jednej z nich. > Ja wykańczam mieszkanie i nie płacę ostatniej raty w oczekiwaniu na stanowisko > Dolcanu. PRZECZYTAJ sobie §13 umowy z "Dolcanem", jeśli nie zapłacisz ostatniej raty 10%, to "Dolcan" ma prawo zerwać umowę i zgodnie z §10 zwrócić ci pieniądze dopiero po sprzedaży mieszkania innemu klientowi, lub gdy nie znajdzie takiego, to po 6 miesiącach. W obu przypadkach BEZ ODSETEK. A klientów chyba znajdą, rozmawiałem niedawno z kimś, kto chciał w marcu zamienić na tym osiedlu mieszkanie na większe, to już wtedy był niewielki i nieciekawy wybór. > Jeśli wogóle takie chore normy istnieją to wiążą inwestora czyli Dolcan z > wykonawcą. Nas natomiast wiąże wyłacznie umowa, którą podisaliśmy z Dolcanem. Ciekawa myśl. Pozdrawiam Krzysiek PS. A tak przy okazji - drobne uzupełnienie do mojej wiadomości z 7 sierpnia: w stopce tej "normy" jest powołanie się na "Odpowiedniki w normach zagranicznych". Zgadnijcie, z jakiego kraju? Z NRD!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pete Re: DOLCAN-Rembertów-Nienormalna norma IP: *.man.polbox.pl 13.08.02, 15:14 PRZECZYTAJ sobie §13 umowy z "Dolcanem", jeśli nie zapłacisz ostatniej raty 10%, to "Dolcan" ma prawo zerwać umowę i zgodnie z §10 zwrócić ci pieniądze dopiero po sprzedaży mieszkania innemu klientowi, lub gdy nie znajdzie takiego, to po 6 miesiącach. W obu przypadkach BEZ ODSETEK. Krzysztof Oczywiście dokładnie przeczytałem umowę (choć nie mam jej przed sobą) sens zapisu jest taki: - inwentaryzacja _ ja w niej nie uczestniczyłem i kwestionuję jej jakość (jeśli wogóle się dokonała) - odbiór jakościowo-techniczny, zwieńczony protokołem - w wyniku inwentaryzacji rozliczenie kosztów (ewentualne odliczenia za rezygnacje) - faktura i płatność. Z tego ciągu zdarzeń dokonało się jedynie: - rozliczenie kosztów, którego jakość zakwestionowałem - faktura, którą odesłałem Nawet odbiór, którego dokonałem nie jest jeszcze odbiorem jakościowo-technicznym a tylko "odbiorem do wykończenia mieszkania" (znów z pamięci nie mam kwitów przy sobie). Odbiór jakościowo-techniczny może być zrealizowany po podłączeniu mediów. Nie mam więc obaw, zwłaszcza że pisemnie deklaruję gotowość do natychmiastowej płatności po uprzednim spełnieniu zapisów wynikających z umowy w odpowiedniej chronologi. Faktura jest finałem tej chronologii. Rozumiem Dolcan, że pieniądze chce wcześniej niż później, ale w mojej ocenie to jedyny element przetargowy i chcę go zachować jak długo się da, zwłaszacza, że do końca budowy jeszcze sporo czasu upłynie. Wracając do norm, to dosyć nośny argument zwłaszcza skierowany do laika. Wydaje się, że jest używany trochę na wyrost. Np. przy ocenie tynków wewnętrznych twierdzili (Stachowicz i s-ka), że obowiązuje ich norma klasy III. Pytam więc czy tak podpisaliśmy umowę? Ja z Dolcanem umawiałem się (pisemnie) na tynki gipsowe nie III klasy, tylko gipsowe i chę żeby były godnej jakości. A jeśli Dolcan zakonrtaktował III klasę to mnie to niewiele obchodzi bo są to uzgodnienia, w których nie uczestniczyłem i pod którymi się nie podpisałem. Pozdrawiam A tak generalnie to uważam, że można się z nimi dogadać i dostrzegam w Dolcanie wolę kompromisu i spełnienia oczekiwać klienta choć potrzeba sporo stanowczości i cierpliwości "aby postawić na soim" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: DOLCAN / PARAPETy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.02, 23:43 Mój parapet jest w stanie dziewiczo drewnianym (czyli NIE polakierowanym). Ponieważ umowa tego nie wyjaśnia, mam pytanie tych, którzy też już odebrali mieszkania: - czy to jest taki standard ? - czy też może budowlańcy się zapomnieli ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
harwas Re: Do mieszkańców bloku A i C 08.08.02, 13:22 Kochani, czy nie sądzicie, że miejsca postojowe są zbyt blsko budynków ? Czy tam jest ponad 20 metrów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Do mieszkańców bloku A i C IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 08.08.02, 22:18 Zapytaj Stachowiaka - opowie Ci trochę o polskiej normie :))). A nie martwi Cię to, że wszystkie okna wychodzące na podwórko tworzą wspaniałą studnię akustyczną i wizualną - wszystko zobaczysz i usłyszysz, co się dzieje u sąsiada na przeciwko i poczujesz zapach przygotowanego obiadu. Teraz w blokach AiB mieszka kilka rodzin - ale już popołudniowy spacer na budowę, kiedy robotnicy nie pracują dostarcza wielu "wrażeń" - ta krzyczy, ten ogląda sport, dziecko płacze, radio gra. CUDO!!! Piękne peerelowskie domki studie, albo dla miłośników zachodu - uliczki Wenecji (ale profanacja :)) PA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Do mieszkańców bloku A i C IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 08.08.02, 23:36 Aha i jeszcze - nie martwisz się, że uliczka wewnątrz osiedla też może być zastawiona przez autka tych, którzy nie chcieli garażu ani miejsca parkingowego???? To chyba jeszcze gorzej! CZEŚĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Do mieszkańców bloku A i C IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.02, 22:20 Sorry, kierownik nazywa się Stachowicz; malutka pomyłka. PA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: DOLCAN-Rembertów - Kąty między ścianami IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.02, 07:54 Zmierzyłem sobie kąty między ścianami i wyszło mi, że prawie zawsze ściany są ustawione pod kątem minimalnie większym od 90 stopni. Z lekcji matematyki pamiętam,że suma kątów w czworoboku powinna równać się 360 stopni, więc te kąty rozwarte wynikają chyba z wypukłości i wklęsłości tynku i farby (zwłaszcza, że jedyne kąty naprawdę proste zdarzyły się w najsłabiej otynkowanej i w ogóle nie pomalowanej łazience). A że na oko to wygląda na kąty proste, więc jestem gotów sobie tą sprawę odpuścić. ALE, że żyjemy w unormowanym przepisami świecie, chciałbym wiedzieć, co o tym mówią przepisy: czy musi być równo 90, czy jest dopuszczona jakaś tolerancja błędu, czy też może mierzy się ustawienie ścian w stanie surowym, a nie otynkowanym??? Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
harwas Re: DOLCAN-Rembertów - Kąty między ścianami 22.08.02, 09:46 Nie wiem jak z normami, ale ściany są faktycznie krzywe. Dzięki temu że miałem "szybkiego" glazurnika i nie chciało mi się juz skuwać i poprawiać ściany w kuchni mam blat docinany na wymiar i pod kątem. Pięknie również wyglądają podłogi z parkietem (pewnie i z panelami), wtedy najlepiej widać. Życzę powodzenia w walce z wykonawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN-Rembertów - Kąty między ścianami IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 27.08.02, 13:38 Czesc, no to ja walcze z wykonawca - niemal o wszystko - 1. o krzywe sciany (niektore maja ksztalty falste, a kierownik powiedzial, ze to nie wina murarzy i tynkarzy tylko sztukaterii (???), ciekawe co mial na mysli?) 2. o zle osadzone puszki w scianach - mam gniazdka do ramek, wiec wszyskie musza byc rowno w jednej linii - ale tak jest tylko w zalozeniu; uklad gniazdek tworzy u mnie szachownice, chetnych zapraszam na partyjke (elektryk mowi, ze to nie jego sprawa, tynkarze ze nie sa elektrykami i im nikt nie placi, a mnie zaraz trafi szlag) 3. o nierowny tynk (nie da sie inaczej, powiedzial szef tynkarzy) - wieczorem przyszlismy z latarka, zeby oswietlic sciany i zobaczyc, czy sa rowne - byly dalekie od rownosci, zglosilismy "problem", a kiero tynkarzy na to, ze oni przygotowuja sciany do odbioru w dzien, a nie w nocy i nie sa one dostosowane do montarzu halogenow. To jakis obled!!! Ze wszystkimjest problem, nic nie ma na czas i zdognie z obietnica (sie zrobi...ale k... (PRZEPRASZAM!!) kiedy? W Dolcanie (a i kierownik Stachowicz tez tak mowi) powiedzieli, ze oddanie CALEGO OSIEDLA bedzie pod koniec wrzesnia. No to ja sie pytam, o ktorym roku mowimy, bo na 2002 to sie zdecydowanie nie zanosi. A jak sie mieszka "zasiedlonym" juz lokatorom? Macie juz akty notarialne? I juz tak na koniec - moj znajomy nie odebral mieszkania w bloku B, poniewaz lokal ma istotne usterki, nie jest sprzatniete i ma nieumyte okna (gosc ma w umowie zapis o umytych oknach, a ze mu sie nie spieszy z odbiorem to postanowil byc drobiazgowy przy tym odbiorze). I co uslyszal? ze zostal ostatni z tym odbioer jak "czarna owca" (to cytat) - dobre nie??? CZESC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: DOLCAN-Rembertów - Kąty między ścianami IP: *.man.polbox.pl 29.08.02, 13:51 Zyczę Ci dużo cierpliwości. Wydaje się, że Stachowicz i Dolcan przyjęli taktykę na zmęczenie i przeczekanie. Jest to jakaś metoda, tymbardziej skuteczna jeśli komuś się spieszy (czyli większosci). Ja odbierałem mieszkanie w bloku A w czerwcu. Przed oględzinami podświetliliśmy tynki halogenem i ołoweczkiem zaznaczyliśmy na świeżutko pomalowanych ścianach i sufitach wszystkie nierówności i ubytki. Wyobraź sobie jak to wyglądało... Następnego dnia wchodzą na tzw. lokal i chyba ich przytkało, bo zadzwonił Stachowicz i mówi: "ja to generalnie jestem niespotykanie spokojny człowiek ale co Pan k... zrobił ze ścianami? W konsekwencji udało się zmusić chłopaków do poprawek. Nie jest idealnie ale dużo lepiej. Poowodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Kąty - do Piotrka IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 29.08.02, 19:28 Ooooooo, to jest genialny pomysl, tez im zrobie graffiti! A, ze poznalam juz na tej budowie kilka brzydkich slow, to sobie moga dalej klnac! Ja obralam troche inna metode dochodzenia swoich racji: powiedzialm, ze wstawiam drzwi (mamy swoje) i mam w d.... (SORRY!!), ze oni nie beda mieli dostepu do mieszkania wtedy, gdy oni beda tego chcieli. (drzwi wstawiam tak wczesnie rowniez dlatego, aby zabezpieczyc sie przed urzadzaniem toalety w moim domu; widzialam bowiem swiezutko wytynkowane sciany innych lokali zasikane i nie tylko przez "kulturalnych" robotnikow!!). Kiedy do Stachowicza dotarlo (hehe, powiedzmy, ze dotarlo..), ze bedzie tam mogl pracowac pod nadzorem (a jak, maz ma urlop) i tylko w wyznaczonych przez nasz godzinach, to jakos te prace przyspieszyly. A poza tym jestesmy ohydnie upierdliwi - o kazdy detal, o kazdy szczegol, nawet po sto razy. A co mi tam, codziennie jestesmy na budowie, codziennie jest tel. do kierownika z pytaniem co nowego ma nam do powiedzenia. Dziala, nie mowie, ze w stu procentach, ale za taka kase i taki poslizg na budowie bede wymagala az do bolu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Kąty - do Pauli IP: *.man.polbox.pl 03.09.02, 12:37 Podziwiam Twoją determinację. Wyobrażam sobie jak bardzo jesteście przez "chłopaków"znienawidzeni. Tak trzymaj! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN-Rembertów - Kąty między ścianami IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 27.08.02, 13:38 Czesc, no to ja walcze z wykonawca - niemal o wszystko - 1. o krzywe sciany (niektore maja ksztalty falste, a kierownik powiedzial, ze to nie wina murarzy i tynkarzy tylko sztukaterii (???), ciekawe co mial na mysli?) 2. o zle osadzone puszki w scianach - mam gniazdka do ramek, wiec wszyskie musza byc rowno w jednej linii - ale tak jest tylko w zalozeniu; uklad gniazdek tworzy u mnie szachownice, chetnych zapraszam na partyjke (elektryk mowi, ze to nie jego sprawa, tynkarze ze nie sa elektrykami i im nikt nie placi, a mnie zaraz trafi szlag) 3. o nierowny tynk (nie da sie inaczej, powiedzial szef tynkarzy) - wieczorem przyszlismy z latarka, zeby oswietlic sciany i zobaczyc, czy sa rowne - byly dalekie od rownosci, zglosilismy "problem", a kiero tynkarzy na to, ze oni przygotowuja sciany do odbioru w dzien, a nie w nocy i nie sa one dostosowane do montarzu halogenow. To jakis obled!!! Ze wszystkimjest problem, nic nie ma na czas i zdognie z obietnica (sie zrobi...ale k... (PRZEPRASZAM!!) kiedy? W Dolcanie (a i kierownik Stachowicz tez tak mowi) powiedzieli, ze oddanie CALEGO OSIEDLA bedzie pod koniec wrzesnia. No to ja sie pytam, o ktorym roku mowimy, bo na 2002 to sie zdecydowanie nie zanosi. A jak sie mieszka "zasiedlonym" juz lokatorom? Macie juz akty notarialne? I juz tak na koniec - moj znajomy nie odebral mieszkania w bloku B, poniewaz lokal ma istotne usterki, nie jest sprzatniete i ma nieumyte okna (gosc ma w umowie zapis o umytych oknach, a ze mu sie nie spieszy z odbiorem to postanowil byc drobiazgowy przy tym odbiorze). I co uslyszal? ze zostal ostatni z tym odbioer jak "czarna owca" (to cytat) - dobre nie??? CZESC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICHU Re: DOLCAN-Rembertów - Kąty między ścianami IP: 193.0.117.* 06.09.02, 16:15 Piszę, bo spadamy z pierwszej strony i ciężko jest nas odszukać. A propos... Paula, jesteś niesamowita!!! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN - zabawy c.d. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.02, 00:56 Moi drodzy, drzwi mam juz wstawione. I od razu sie okazalo, ze metoda z zamknietymi na glucho drzwiami zadziwiajaco mobilizujaco dziala na robotnikow. Trzech (od montowania poreczy na balkonie) przyszlo do nas , niemal zgieci w pol (nie przesadzam) i prosza o klucz, bo oni chcieliby szybciutko zamatowac, a gdyby mieli mozliwosc wejsc, to juz dawno by bylo zrobione... ble,ble. Nawet nadzor im nie przeszkadza. Oby tak dalej A teraz troszke powazniej, a sprawa dotyczy okien. U nas w mieszkaniu wszystkie okna maja nierowne ramy, tzn. dolna czesc ramy ma ksztalt wygietego do gory luku. Milion razy zwracalismy Stachowiczowi na to uwage, a on milion razy mowil, ze to nie tylko u nas tak jest i on czeka na ekspertyze. No, i czekalismy na ta ekspertyze, i czekalismy, i... Zadzwonilam do firmy od okien sama, zazadalam przyjazdu i ogledzin. Przyjechali, a z nimi przyczlapal Stachowicz (niesamowite, bo jemu nic nie mowilam). Popatrzyli, pogadali, pomierzyli, stwierdzili, ze jest krzywo, ale nie wiedza czemu. Czekamy na decyzje, byc moze wymiana okien. Z tego co mowil Stachowicz, to nie tylko u nas tak jest i oni (nie wiem czy sami z siebie, czy na prosbe i za zgoda lokatorow) przykrecali ta rame srubami do parapetow (muru), zeby sie lepiej trzymalo. Moze Wam wcisneli kit o lepszym zamocowaniu okna a w rzeczywistosci chodzilo o zniwelowanie nierownosci ram??? Sprawdzcicie, bo lepiej wymienic okna teraz niz np. w zimie, bo beda nieszczelnosci. A dla Stachowicza lepiej jak nikt o tym nie wie, i nikt tego nie widzi - bo wymiana okien to znowu poslizg na budowie, zdarty tynk, kladziony na nowo itd. CZESC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: DOLCAN - zabawy c.d. IP: 193.0.117.* 09.09.02, 12:31 U nas też były i są problemy z oknami. Co prawda nie są krzywe u dołu ale się ciężko domykają i otwierają tak, jakby były trochę opuszczone. Stachowicz, po zmasowanym ataku na jego personę, w końcu obejrzał i stwierdził, że musi to sprawdzić "fachowiec"."Fachowiec" stwierdził, że tylko sie przykręci jakieś śróbki i będzie o.k., a tak w ogóle to "co Państwo myślą, przecież przy zamykaniu okna trzeba trzymać je od dołu za ramę"...(?)No cóż, być może ten specjalista od okien u siebie w domu trzyma je za ramę przy zamykaniu! Acha, sprawdźcie czy macie otwory wentylacyjne. Niewiedzieć czemu my wciąż ich nie mamy mimo, że trąbimy o tym Stachowiczowi już od nie wiem kiedy! Być może są jakieś powody, dla których nie chce on ich wykonać? PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN - zabawy c.d. -do Rafala IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.02, 14:29 Moze pytanie jest glupie, ale o ktorych otworach wentylacyjnych piszesz? O tych kominowych czy przy oknach? O te kominowe walczylismy jak lwy (albo jak namolne muchy), bo nawet mimo ze byly w planie zabudowy, to po prostu nam ich nie zrobili. Tez mi problem.... U nas tez "fachowiec" na zwrocona uwage, ze okna sa pzesuniete wzgledem ramy powiedzial, ze sie wyreguluje. Zobaczymy, a napewno nie odpuscimy. Najwazniejsze, ze mam juz drzwi i teraz "fachowcy" sie umawiaja, sami z wlasnej woli, nie przymuszani. Serio - zdumiewajace, a wczesniej to my wydeptywalismy sciezki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: DOLCAN - zabawy c.d. -do Rafala IP: 193.0.117.* 10.09.02, 16:43 Chodzi oczywiście o otwory wentylacjne, jak to nazwałaś, kominowe. Nam jeszcze ich nie zrobili choć upominaliśmy się o nie chyba ze sto razy. No cóż, zrobią i tak tylko, że mogliby sobie zaoszczędzić nerwów i dodatkowych stresów. Ja jestem spokojny. Do odbioru mi się nie śpieszy więc zrobią wszystko tak jak będę chciał. Gotówka (ostatnie 10%)jest przecież najlepszym argumentem. Pozdrawiam Sąsiadów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN - zabawy c.d. -do Rafala IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 10.09.02, 23:11 Zeby tylko jasnie panowie budowlancy nie zapomnieli o wentylacji piecow, bo wtedy juz nie bedzie tak wesolo. A moze wstaw drzwi, zabierz klucz (bez odbierania mieszkania) i czekaj na dobijajacych sie specjalistow? CZESC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: DOLCAN - zabawy c.d. -do Rafala IP: 193.0.117.* 19.09.02, 16:03 Drodzy Sąsiedzi, Czy ktoś już odebrał mieszkanie? Napewno tak. Czy może mnie ktoś oświecić jak taki odbiór przebiega na naszej budowie? Pytam, bo wczoraj pan Kieru rzekł, iż najpierw muszę zgłosić chęć odbioru, a potem oni w trzy tygodnie przyszykują lokal do przekazania. Czy to znaczy, że jak nie zgłoszę chęci objęcia mieszkania to oni będą wzlekali z wykończeniem? Przecież i tak już mają niezłe opóźnienie więc powinni zasuwać aż miło! Kiedy tak naprawdę wpłaca się Dolcanowi ostatnią 10%wą ratę? PZDR! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec ząbek Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.waw.cdp.pl 20.09.02, 00:53 Ludzie mieszkańcy Rembertowa, przeleciałem pobieżnie co piszecie o Waszym osiedlu i chcę wam udzielić kilku rad, gdyż jajko mieszkaniec orlej w ząbkach wydaje mi się, że przez wiele rzeczy przechodziłem tym bardziej że aktorami jak widzę sa te same osoby (typy .... charakteru): 1 Ten Stachowicz budował też w ząbkach to niezły kręt, a na budowlance to on się zna tylko trochę. (umie tylko mierzyć pow. przy odbiorze) Duście go ile się da,żeby wam poprawiał usterki jak najszybciej, bo potem wyegzekwować coś od DOLCANOWSKIEJ administracji (rozrosła się do niespotykanych rozmiarów i my to wszystko utrzymujemy - DO CZASU)w ramach rękojmi graniczy z cudem. a gostek Stachowicz ma to wszystko w d... 2. Jak najszybciej podpisujcie akty notarialne i uważajcie czy w dziale IV nie wpisują Wam jakiejś hipoteki. Nigdy Wam prawdy nie powiedzą jakie aktualnie mają zobowiązania kredytowe. Bo po co. 3. Najlepjej pomyślcie za wczasu (u nas to przespaliśmy) i weście sprwę Wspólnoty Mieszkańców w swoje ręce, a jeżeli administratorem przez pewien czas będzie dolcan to niech rozlicza się z każdej złotówki czynszu. pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: 193.0.117.* 24.09.02, 16:19 Dzięki "Mieszkańcu Ząbek"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: DOLCAN-Akty notarialne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 06:47 Może coś na temat aktów notarialnych szykowanych nam przez firme DOLCAN ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: DOLCAN-Akty notarialne IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 25.09.02, 11:04 nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: DOLCAN-Akty notarialne IP: *.zibi.com.pl 30.09.02, 11:48 Właśnie dostałem list z informacją, że zaczyna się akcja podpisywania aktów. Dostałem również drugi list z informacją, że od października wprowadzają czynsz w wysokości 180 złotych, między innymi za sprzątanie klatek i wywóz nieczystości (?!). Ja do tej pory nie odebrałem ani garażu ani piwnicy. Czy podpisujecie akty? Czy zamierzacie płacić czynsz? Moim zdaniem sprzątanie klatek i wywóz nieczystości należy do Dolcana aż do zakończenia budowy. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: DOLCAN-Akty notarialne IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.09.02, 12:27 Sądzisz, że nie będziesz musiał płacić do przyszłego roku (przecież wcześniej nie skończą). W umowie napisane jest wyraźnie, że po przekazaniu mieszkań, nie całego osiedla administrator będzie naliczać czynsz za elementy wspólne itd. Bardzie interesuję mnie rozdział podpisania aktów notarialnych na obciążonej hipotece, DOLCAN ma wydawać jakieś zaświadczenia o bezobciążeniowości. ( znaczy się co, obciążony będzie tylko blok C. Czy coś takiego jest prawnie możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat0 Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów 09.10.02, 15:01 Czy cena czynszu 2,80 za m2 w Rembertowie to dużo czy mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.02, 23:45 mniej wiecej tyle - nie pamietam dokladnie, ale kiedy pytalam w urzedzie podawali cene 2,5zl/m2 (w kazdym razie miedzy 2,5 a 2,8 - w zaleznosci od warunkow lokalowych). CZESC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ir Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: 212.160.148.* 16.11.02, 20:57 cześć co powiecie o odsetkach za opóźnienia przez Dolcan, ja będę się starał wynająć prawnika bo to nie takie małe pieniążki, policzcie sobie sami !!!! np. od 100 tyś za 5 miesięcy wychodzi ok. 7,5 tyś darujecie ????!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.02, 23:03 Masz w umowie zapis o karnych odsetkach? Czy tylko zapis, ze w razie opoznienia mozesz sobie zabrac wszystkie dotychczasowe wplaty?? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat0 Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów 21.11.02, 12:49 Czy dostaliście już jakieś rachunki na wodę lub gaz,itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronnie Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.11.02, 14:16 Nie, czuję że za gaz przyjdzie hurtem, za całe....(nie wiem pół roku, rok). Za wodę też nie, woda jest jeszcze nie z wodociągów - więc za co płacić. Z tego co sie orientuje wszelkie liczniki (a raczej umowy na ich uzytkowanie) można zawrzeć z głównymi lokatorami - czyli takimi, którzy posiadają meldunek. Meldunek mozna otrzymać: a - posiadając akt notarialny b - gmina odbierze budynek Na razie punkt b niezrealiowany - chociaż było juz kilka podchodów. I tak q.wa do zaje..nia !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: 213.134.131.* 25.11.02, 12:51 Dowiadywalem sie o meldunek i droga podobno daleka. Nadzor budowlany dal cala liste zastrzezen co do inwestycji. Z brakiem rynien na czele. JS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 13:12 Mało tego, jakaś niedouczona agentka ubezpieczeniowa, która krążyła po osiedlu w sobotę miała czelność twierdzić że przecież już się można meldować. Kochani agenci dajcie sobie spokój, bez meldunku nie można ubezpieczyć mieszkania (przynajmniej w moim TU). Drodzy lokatorzy co sądzicie o zaprzestaniu płacenia czynszu za zarządzanie, śmieci itp. (szczególnie chodzi mi o zarządzanie - czym tu ..rwa rządzić). Nie jestem pewien czy osoby nie meldowane - tak jak my - mają podstawę płacić za zarządzanie. Najważniejsze, może ja jestem jedynym frajerem płacącym ww. opłaty Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 21:53 Wprawdzie ja z budynku C, ktoremu jeszcze baaaardzo daleko do normalnosci, ale jednak ludzie juz mieszkaja oraz do zamieszkania sie przymierzaja. Mam pytanko, czy to prawda, ze musicie placic czynsz od momentu podpisania aktu? Tak sugeruje panienka z dolcanu, a nawet, ze w budynku C juz za grudzien beda oplaty. No to ja sie (jeszcze grzecznie) pytam za co? Za balagan na klatce? za elektryke na pajeczyne? za brak garazu i koniecznosc parkowania na ulicy? za balagan (oj, korci mnie, korci nazwac rzeczy po imieniu!) na budowie, brak chodnikow, domofonow i tak kurde dalej. I dlaczego mam placic czynsz, jesli tak Bogiem a prawda mieszkanko odbiore z duzym poslizgiem, to mam jeszcze z radoscia dorzucic im grosza? Zawzielam sie i postanowilam, ze aktu nie podpisze, dopoki wszystko nie bedzie tak jak powinno byc, a placic zaczne za ludzkie warunki mieszkaniowe. Mam nadzieje, ze nie dam sie zlamac!!! Quest - napisz prosze za co juz placisz i jakie sa stawki - czynsz, gaz? Pozdrawiam serdecznie:) CZESC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 06:29 Za gaz nie płacę - powód - nie mam umowy na licznik. Licznik biję - zapłacę hurtem za.. (pół roku, rok ??). Czynsz za śmieci, sprzątanie klatek, zarządzanie 2,80 za m2. Nie wiem dokładnie jak rozbija się to na poszczególne elementy. Co do momentu płacenia czynszu - akt, aktem - w umowie przedwstępnej napisane jest że od momentu odebrania mieszkania. Ale skoro DOLCAN nie jest wstanie dotrzymać terminów, to i mieszkańcy mają do tego takie same prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Quest IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.02, 12:42 dzieki za info. Ciekawa jestem jeszcze jak sprawa owego zarzadu przez dolcan bedzie sie miala do daty 31 grudnia 2002, poniewaz tylko do tego terminu dolcan (w umowie) zastrzegl sobie prawo zarzadu. Co dalej, poniewaz na pewno cala budowa nie zostanie oddana do tego czasu, nie wszyscy ludzie odbiora mieszkania, moze sie nie utworzyc wspolnota. Kto przejmie zarzadzanie? Kto podpisze wszystkie konieczne umowy (smieci, woda, itp). Bo jesli dolcan bedzie chcial dalej zarzadzac nieruchomoscia, to chyba musi to zalatwic z kazdym lokatorem oddzielnie - aneksem do umowy??? O, rany... Pozdrawiam:) CZESC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Quest IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 13:26 No, tu Cię zmartwię - pierwsze osoby podpisały akty notarialne ze zgodą na zarządzanie do końca 2003 roku. Następne osoby obowiązuje juz treść aktu zawartego przez poprzednie. Tak więc mają przed soba jeszcze rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Quest IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.02, 15:06 A to ciekawe.... Komus sie jeszcze chcialo przez caly rok byc zaleznym od dolcanu? Gratuluje odwagi, nalezy miec nadzieje, ze gorzej juz nie bedzie;) Dzieki za info. CZESC:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Paula IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 07:13 Do dobrego tonu należy w obecnych czasach posiadanie przez prezesa, czy to spółdzielni, czy developera, kilku "zaprzyjaźnionych" osób na osiedlu. To takie osoby bojkotują wydzielenie wspólnot w spółdzielniach, lub dyktują umowy przyjazne dla developera. Często zasiadają we wspólnotach mieszkaniowych itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Paula IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.02, 11:41 No, wlasnie, mialam niejasne przeczucie, ze zasady gry sa takie. Pozdrawiam:) CZESC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.02, 23:36 Mili Państwo nie mieliście problemów z developerem. Trochę złych opini o nim słyszałem, a jak u Was wszytko przeszło, przechodzi ok? Odpowiedz Link Zgłoś
tonybleeer Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów 01.12.02, 13:06 Wlasnie przymierzam sie do podpisania umowy na budowe mieszkania w osiedlu Szwolezerow w Zabkach w budynku A. Wiem o tym, ze jest tam dosc duze opoznienie, choc budynek A jest bardziej zaawnasowany- wstawili okna, sa scianki wewnetrzne, rozpoczeli tynkowanie scian wewnetrznych. Bylem na budowie, ogladalem mieszkanie, do ktorego sie przymierzam...nie jestem budowlancem, ale odnioslem bardzo zle wrazenie- wystajace prety z sufitu, na pierwsze wrazenie nie do konca rowne sciany, odpryski betonu na schodach, suficie i podlodze a co jeszcze bardziej dziwne- czesc sufitu metoda z betonu monolitycznego, a czesc- z prefabrykatow- podobno tak jest w projekcie- czy ktos slyszal zeby robic sufity dwoma metodami? Po budowie oprowadza Pan Jacyga ktory zajmuje sie jakoby kontaktami z klientami lub kierownik budowy, pan Dubiel. Obaj sa bardzo mili, wszystko wyjasniaja...pewnie maja tak przykazane..ciekawe, czy tak samo jest juz po podpisaniu umowy i wplacie pieniedzy? Na budowie pracuje jeden dzwig przy budynku B, ale generalnie panuje tam blogi spokoj i nie ma charakterystycznej dla dobrych budow ruchliwosci...mam wrazenie ze pracuje tam w tej chwili- na obu budynkach- max 10- 20 osob. No i wlasnie- oba budynki z zewnatrz robia dosc dobre wrazenie, cena jest bardzo niska teraz- obnizyli do 2190 ! za metr, garaz tylko 16 tys., rozklady mieszkan bardzo ladne, tylko.... zeby to nie bylo, ze bankrutuja i dlatego tak obnizyli ceny mieszkan, zeby jeszcze cos wyciagnac od naiwnych klientow.... byla juz jedna firma, ktora obiecywala niskie ceny, i byl to....Warinwest slynnego pana D.R. Umowa pozornie jest bardzo korzystna- jesli sie wycofam i znajde klienta, zwracaja od razu. a jesli nie znajde- zwracaja po pol roku. Tylko ze przy ewentualnym bankructwie moje naleznosci znajda sie na szarym koncu (jak to jest przy Warinwescie) a w pierwszej kolejnosci splacane beda US, ZUS i podwykonawcy...a pojawily sie juz na tym forum doniesienia, ze Dolcan nie placi podwykonawcom Pisza tez, ze przy "razacym" opoznieniu prac na budowie mozna nie placic dalszych rat....tyle, ze ta promocja z obnizka polega na tym, ze 20 % ceny trzeba wplacic do 3 dni po podpisaniu umowy, nastepne 3 raty po 20 % co kazdy miesiac, a wiec do konca marca 80 %, i dopiero ostatnia rate po odbiorze mieszkania. Troche sie boje wplacic im te pieniadze- pewnym wyjsciem jest to, ze zamierzam sie podpierac kredytem ze wspolpracujacego z nimi Banku Gosp. Krajowej. Teoretycznie bank, jesli jego inspektor bedac na budowie nie stwierdzi postepu prac, nie powinien wyplacac transzy kredytu. Ale znow odwolam sie do slynnej sprawy spolki Warinwest- gdzie jego klienci procesuja sie teraz z bankami, ktore bez sprawdzenia postepow prac wyplacaly panu D.R. o jego firmie kolejne transze kredytu. W umowie pisza, ze oficjalnym koncem budowy jest marze 2003, a ostatecznym- bez konsekwencji finansowych dla wykonawcy - koniec czerwca 2003- i wydaje sie, ze ten widza teraz jako realny koniec budowy. Jednym slowem...nie chce stracic swoich 60 tys, ktore zamierzam wlozyc w to mieszkanie, + 60 tys kredytu, ktory bede musial splacic...poradzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.02, 15:05 trudno radzic:) Niby mieszkania sa (mowie o rembertowie), ale z opoznieniem pol roku (budynek C) i jeszcze konca dlugo nie bedzie widac. Bledy i niedorobki, albo fuszera sa. Gmina nie chce przejac budynkow od inwestora, poniewaz sa jakies uchybienia dosc znaczace. To prawda, ze poslizg w pracach zwiazany jest z tym, ze dolcan nie placi (placil) podwykonawcom - sami robotnicy o tym mowia, ze nie maja pieniedzy. Wiesz, u nas tez sciany staly, otynkowane, okna byly i co z tego, jesli najwazniejsze (szczegolnie w zimie) dla ludzi bylo ogrzewanie i ciepla woda - a tu kaloryferow nie ma, piecy nie kupili, a jesli juz to nie mieli jakis czesci zeby je cale zainstalowac. I tak kolejne miesiace mijaja. Co do banku - znam osobe, ktora w rembertowie kupila mieszkanie z pomoca banku. Bank mial przelewac kolejne transze wraz z postepami prac. Postepow nie bylo, wiec nie placil, ale dolcan zadal wplat zgodnie z harmonogramem. Troche sie poprzepychali a efekt byl taki, ze kobiecie wypowiedziano umowe (dolcan wypowiedzial, argumentujac, ze ma kupca z kasa od razu). No to ja dziekuje bardzo. Ja dotrwalam w miare do konca budowy, moje mieszkanie stoi, w zasadzie pozostaly kwestie kosmetyczne (no, nazwijmy je w ten sposob; chodzi o to, ze jak dolcan tfu,tfu sie zwinie, to wlasnym sumptem mozna dopchnac sprawe do konca), ale mam dziwne wrazenie, czy czasem nie zaczyna sie tworzyc lancuszek swietego antoniego? Podobno rozpoczeli takze budowe na Ursynowie. A w Zabkach nie mieli kompletu chetnych na wszystkie zaplanowane bloki. Trudno ocenic ryzyko. Poczytaj watki, moze przejedz sie do rembertowa. Szczerze watpie, czy dotrzymaja terminu nawet czerwcowego. U nas bylo tak termin zero w czerwcu, potem sierpien napewno, potem wrzesien, koniec pazdziernika z cala pewnoscia. Mamy poczatek grudnia, a dolcan juz cos baka o pobieraniu oplat za zarzadzanie (??????????), choc mieszkania i bloki nie sa wykonczone z godnie z umowa. Trudny problem przed Toba, pozdrawiam:) CZESC Odpowiedz Link Zgłoś
tonybleeer Re: DOLCAN-Rembertów-Szukam sąsiadów 01.12.02, 16:06 Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz. Szczerze mowiac...jakos za pieknie to dla mnie wyglada...metr mieszkania za 2190, garaz za 16 tys.... chyba jednak lepiej dmuchac na zimne. Dostali Certyfikat Developera...tyle tylko, ze ten sam certyfikat dostal Pia Piasecki, ktory wlasnie zbankrutowal.... Kurcze, strasznie mi sie to mieszkanko podoba, lokalizacja takze mi odpowiada...no ale to ryzyko- trudny orzech mam do zgryzienia. Jedno, co zniecheca mnie na pewno to widoczne nawet dla laika niechlujstwo wykonania. A moze po prostu poszukam oferty w Zabkach na rynku wtornym...odpowiadaloby mi osiedle Dolcana na orlej, niestety, w ofertach w internecie 99% to bloki JW Construction, ktore odpadaja ze wzgledu na jakosc oraz az klujaca w oczy brzydote (te w Zabkach przypominaja mi osiedla Pegeerowskie- takie ohydki w sczerym polu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Telewizja IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.12.02, 12:21 Drodzy lokatorzy osiedla - co sądzicie na temat oferty telewizji firmy ALWAYS- SAT. Czy są już jacyś chętni do skorzystania z oferty. Na ogłoszeniach nie jasno podano, że koszt instalacji wynosi 450 PLN. A co potem ? Jako telewizja osiedlowa podlegała by podobnym opłatom jak antena zbiorcza (według administracji od 1 do 5 PLN miesięcznie od mieszkania - konserwacja nadajników). Część lokatorów zainstalowała anteny do odbioru Cyfry+, ale znaczna część ma okna tak usytuowane że nie tylko zainstalowanie anteny Cyfry+, ale i zwykłej nie zapewnia poprawnego odbioru. Zestaw ten umozliwia odbiór TVP1, TVP2,TVP3,TVP4,Polsat, TVN, a także audycji radiowych w pasmie FM 88-108 MHz i programów satelitarnych z satelity Hot-Bird 13E. Otrzymałem od właściciela firmy kosztorys na instalację telewizji osiedlowej. Te 450 PLN to przy udziale 120 osób (mieszkań), wyszczególnione są tu wszystkie urządzenia, ceny, ilości, koszt jednego gniazdka w mieszkaniu. Uważam że jeśli byłoby więcej chętnych, można by jeszcze trochę opuścić koszt. Jednorazowy wydatek zwróci się w przeciągu roku. Cena miesięcznego abonamentu telewizji kablowej oscyluje w granicach 50 PLN. W ten sposób nie bylibyśmy narażeni na przerwy w przekazie operatorów telewizji kablowej, podwyzki abonamentu i takie tam. Firma ma jeszce jakąś oferte związaną z internetem, ale to już inna historia - administacją ma już chyba na oku jakąś firmę związaną z Netią ( czyżby Sky ?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Telewizja IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.12.02, 11:28 No i ???????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Swieta i prezenty IP: proxy / *.allianz.pl 24.12.02, 10:57 Zycze wszystkim Sasiadom wesolych, pogodnych i zdrowych Swiat oraz wielu prezentow ale nie takich jaki ja dostalem od PGNiG'u tj. faktury na 1 000 za gaz! Okazuje sie ze Dolcan podpisal umowy na dostawe gazu w imieniu mieszkancow osiedla nie powiadamiajac nas o tym! Faktura jest platna do 27/12/02 inaczej odetna mi gaz! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Swieta i prezenty IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.12.02, 11:09 ..rwa, jakim cudem, u mnie był klient z gazowni, wydrukował fakturke na 200 PLN od 15-go sierpnia do (chyba) końca listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan INTERNET na swieta! IP: 213.17.162.* 26.12.02, 19:11 Wiatm! U mnie rachunek byl 720 zl od 09.07 do 16.12. Ale nie bylem zdziwiony, bo ja i moja rodzinka zuzywamy duzo cieplej wody, i oglnie lubimy chodzic w domu lekko ubrani, wiec sporo gazu tez idzie na ogrzewanie. 23.12. zalozyli mi i-net. Nareszcie :). Nie narzekam :). Jest szybko i bezawaryjnie. Podobno juz cztery mieszkania sa podlaczone ale w otoczeniu sieciowym widze tylko swoj komputer :(. Szkoda bo mam blisko 10 GB dobrej muzyki i chetnie bym sie z kims podzielil, tym bardziej, ze transfer wewnatrz sieci jest 100 Mbps czyli prawie tak jak z dysku na dysk :). Jesli czyta to osoba, ktora mieszka na naszym osiedlu i ma net z firmy TAVAL, to niech sie podpisze pod moim postem i pozniej pomyslimy co i jak. Pozdrawiam wszystkich mieszkancow. dan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: INTERNET na swieta! IP: proxy / *.allianz.pl 27.12.02, 10:01 ja bylem zdziwiony poniewaz mieszkam rowniez z rodzinka od polowy wrzesnia i lubimy raczej nizsza temperature, co prawda mieszkanie ma 85m kw i potrzeba sporo gazu zeby je ogrzac ale podejrzewam, ze to raczej wina zlego ocieplenia dachu na drugim poziomie plus do tego nieszczelne okna na ktorych robia sie sople wewnatrz mieszkania!! oraz nieszczelne drzwi wejsciowe! co to za firma TAVAL i gdzie mozna znalezc jej oferte na zalozenie internetu? szukalem w necie ale niczego nie znalazlem, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re:tomi-Nieszczelne okna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 07:08 Jaka była Twoja reakcja na sople na oknach (czy to jedyne objawy podwyższonej wilgoci i nieszczelności okien), mam podobną sytuacje (a nawet gorszą). Nie wiem czy monitować nierychliwą administrację, czy kierować sprawę wyżej zarzucając "kochanemu" developerowi sprzedaż bubla ? Rozmowa o budynku schnącym do 3 lat nie wzrusza mnie (nie darmo rękojmia wynosi akurat 3 lata ???). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re:tomi-Nieszczelne okna IP: proxy / *.allianz.pl 30.12.02, 09:22 Witam! MOja reakcja byla taka ze sie wnerwilem oczywiscie! Zglosilem nieszczelne okna oraz drzwi wejsciowe naszemu ulubiencowi Stachowiczowi, ktory poinformowal mnie, ze drzwi wejsciowe to owszem jest jego dzialka natomiast okna to zupelnie inna firma, ale powiadomi kogo trzeba i moze ktos przyjdzie i wyreguluje okna! Nastepnego dnia przyszedl jakis gosciu (pracownik Stachowicza) i zapytal moja zone (mnie nie bylo w domu) czy nie mamy przypadkiem uszczelki do drzwi. Przypadkiem mielismy, wiec wzial te uszczelke i przykleil 3 warstwy w miejscu gdzie szpara pomiedzy futryna a drzwiami byla wielkosci palcow dloni doroslego czlowieka i .... poszedl sobie! Od tamtej pory tj. okolo tygodnia sprawa ucichla! Sople nadal sie robia przy oknach tzn. w tej chwili stopnialy bo temperatura jest powyzej zera! Ale nie mam zamiaru tak zostawic tej sprawy! Bede interweniowal u Stachowicza oraz mam zamiar napisac pismo do Wisniewskiego w ktorym wylicze wszystkie usterki np. pekajace sciany, brak chodnikow wew. osiedla, brak wykonczonej drogi dojazdowej, brak wykonczonego garazu itd. itd. Co do telefonu i netu to Netia zalozyla centralke na naszym osiedlu wiec to chyba nie jest lacze radiowe ale nie znam sie na tym, gdyby ktos dysponowal bardziej dokladnymi danymi prosze o info! Pozdrawiam! Gość portalu: Quest napisał(a): > Jaka była Twoja reakcja na sople na oknach (czy to jedyne objawy podwyższonej > wilgoci i nieszczelności okien), mam podobną sytuacje (a nawet gorszą). Nie > wiem czy monitować nierychliwą administrację, czy kierować sprawę wyżej > zarzucając "kochanemu" developerowi sprzedaż bubla ? Rozmowa o budynku schnącym > > do 3 lat nie wzrusza mnie (nie darmo rękojmia wynosi akurat 3 lata ???). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re:tomi-Nieszczelne okna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 09:52 Ciekawy jestem ich dalszej reakcji, jeśli masz drewniane parapety to od tych sopli pogniją i powypaczają się. To co, potem wymiana parapetów, kucie ścian i tak ..rwa, do zajeba... A plastikowe okna też w końcu szlak trafi od tego lodu. Drzwi uszczelniłem sobie sam, jak tylko zauważyłem,że wieje. Miejsca faktycznie było na dwie warstwy uszczelki, przy trzech nie chciały zamykać się drzwi. U mnie już byli panowie od okien, wyregulowali i jest o "troszku" lepiej. Mam zamiar wyregulować je sobie sam na rolkach i prowadnicach, bo nie po to są takie okna żeby się woda lała po parapetach i listwach okiennych. Jeszcze jedno, zdradź z którego jesteś budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re:tomi-Nieszczelne okna IP: proxy / *.allianz.pl 30.12.02, 13:25 parapety mam na szczescie z imitacji marmuru wiec chyba nie beda peczniec ani pekac! Bede dalej molestowal Stacha! Pomieszkuje w budynku "A", Pozdrawiam! Gość portalu: Quest napisał(a): > Ciekawy jestem ich dalszej reakcji, jeśli masz drewniane parapety to od tych > sopli pogniją i powypaczają się. To co, potem wymiana parapetów, kucie ścian i > tak ..rwa, do zajeba... A plastikowe okna też w końcu szlak trafi od tego lodu. > Drzwi uszczelniłem sobie sam, jak tylko zauważyłem,że wieje. Miejsca faktycznie > > było na dwie warstwy uszczelki, przy trzech nie chciały zamykać się drzwi. > U mnie już byli panowie od okien, wyregulowali i jest o "troszku" lepiej. Mam > zamiar wyregulować je sobie sam na rolkach i prowadnicach, bo nie po to są > takie okna żeby się woda lała po parapetach i listwach okiennych. Jeszcze > jedno, zdradź z którego jesteś budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re:tomi-Nieszczelne okna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 13:43 Ja też w budynku A, a woda leje mi sie nie tylko po oknach, ale i po ścianach. Nie martwie się, wilgoć idzie w górę od ziemi, no to niedługo, pomalutku, powolutku, po murecku, do sąsiadów - i w ten sposób najpierw ja, potem ci nade mną, i koło mnie i tak cały blok - no nóż sie w kieszeni otwiera. Patrzyłem wczoraj na roztopy - pieknie się lała woda po frontowych ścianach z tych "rynien". Co będzie jak popada ze 3 dni - te ściany nie są izolowane - ytong, klej, akryl i tyle. Zamiast do pobliskich lasów, można będzie nazbierać grzybów nie ruszając sie z osiedla. Zastanawiam sie nad formą kary za takie partactwo - zabić to zamało. Obok stoi osiedle, gdzie mieszkańcy wygrali sprawę w sądzie o fatalne wykonanie - nie znam szczegółów - ale można się dopytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi tomi-Nieszczelne okna IP: proxy / *.allianz.pl 03.01.03, 15:32 Fakt! Osiedle wyglada jak obraz nedzy i rozpaczy! Zeby chociaz jakies chodniki porobili coby czlowiek nie taplal sie w tym blocku! Przeciez to bloto sie wnosi na klatki i do mieszkan! Ciagle jest brudno i tak kolko sie zamyka! A co z odbiorem osiedla przez Urzad Gminy? Czy cos wiadomo czy dalej mieszkamy na placu budowy? Pozdrawiam! Gość portalu: Quest napisał(a): > Ja też w budynku A, a woda leje mi sie nie tylko po oknach, ale i po ścianach. > Nie martwie się, wilgoć idzie w górę od ziemi, no to niedługo, pomalutku, > powolutku, po murecku, do sąsiadów - i w ten sposób najpierw ja, potem ci nade > mną, i koło mnie i tak cały blok - no nóż sie w kieszeni otwiera. Patrzyłem > wczoraj na roztopy - pieknie się lała woda po frontowych ścianach z > tych "rynien". Co będzie jak popada ze 3 dni - te ściany nie są izolowane - > ytong, klej, akryl i tyle. Zamiast do pobliskich lasów, można będzie nazbierać > grzybów nie ruszając sie z osiedla. Zastanawiam sie nad formą kary za takie > partactwo - zabić to zamało. Obok stoi osiedle, gdzie mieszkańcy wygrali sprawę > > w sądzie o fatalne wykonanie - nie znam szczegółów - ale można się dopytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: tomi-Nieszczelne okna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.01.03, 15:50 Częściowo (warunkowo) odebrane, zgrzyty poszły o rynny (znaczy ich brak), ogrzewanie klatek, coś nie tak z miejscami postojowymi. Odbiór odbędzie się jak tylko burmistrz (czy ki diabeł po zmianie ustroju - naczelnik dzielnicy ?) będzie miał moc podpisu (dziwne, że pensji nie będzie pobierał później tylko na pewno od razu po wyborach). Gmina (dzielnica) nie chcę robić utrudnień mieszkańcom (meldunki i takie tam - pewnie wszelkie opłaty ?) i dlatego przyjmie budynki A i B na warunkach j.w. Dziś rano były zaje...te problemy z wyjazdem z garażu, i to jest problem na całą zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Nieszczelne okna IP: proxy / *.allianz.pl 03.01.03, 16:18 Generalnie mam tez problem z wyjazdem lub wjazdem szczegolnie kiedy w samochodzie siedza dwie osoby dorosle i dwoje malych dzieci nie mowiac juz o wiekszym obciazeniu! Po prostu samochod "wiesza" sie na szczycie wjazdu, efektem jest uszkodzony katalizator (koszt okolo 1 000 zeta w serwisie), poobijane tlumiki (tylny wymieniony bo pewnego razu odpadl) i poharatane podwozie! Poza tym cos jest nie tak z bramami wjazdowymi! Powinny sie automatycznie zamykac po wyjezdzie lub wjezdzie samochodu do garazu! Nic dziwnego, ze sa klopoty z wyjechaniem pod gore z garazu kiedy trzeba zaczekac az brama sie otworzy potem wyjechac i zamknac ja oraz ruszyc pod gore oblodzonego i niezabezpieczonego wyjazdu! Byc moze istnieje mozliwosc ich odpowiedniego ustawienia!?? Pozdrawiam! Gość portalu: Quest napisał(a): > Częściowo (warunkowo) odebrane, zgrzyty poszły o rynny (znaczy ich brak), > ogrzewanie klatek, coś nie tak z miejscami postojowymi. Odbiór odbędzie się jak > > tylko burmistrz (czy ki diabeł po zmianie ustroju - naczelnik dzielnicy ?) > będzie miał moc podpisu (dziwne, że pensji nie będzie pobierał później tylko na > > pewno od razu po wyborach). Gmina (dzielnica) nie chcę robić utrudnień > mieszkańcom (meldunki i takie tam - pewnie wszelkie opłaty ?) i dlatego > przyjmie budynki A i B na warunkach j.w. > Dziś rano były zaje...te problemy z wyjazdem z garażu, i to jest problem na > całą zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Nieszczelne okna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.01.03, 08:27 W momencie powstania takiego zdarzenia wzywa sie rzeczoznawcę na miejsce uszkodzenia pojazdu, ten sporządza opinię, ubezpieczyciel wypłaca pieniądze, a potem dochodzi swoich praw od wykonawcy podjazdu. Nie mów, że zostawiłeś tą sprawę bez echa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Nieszczelne okna IP: proxy / *.allianz.pl 06.01.03, 10:00 O tym, ze mam uszkodzony katalizator dowiedzialem sie po jakims czasie podczas przegladu technicznego kiedy okazalo sie, ze poziom zanieczyszczen w spalinach przekracza norme 10-o krotnie! powiedziano mi ze prawdopodobnie katalizator zostal uszkodzony przez uderzenie (kilka dni wczesniej faktycznie przewozac jakies graty uderzylem podwoziem przy wjezdzie do garazu!). Na razie nie zrobilem nic oprocz badania technicznego waznego na 2 lata! Nie mam na to czasu. Dzieki za wskazowki, wiem jak to dziala. Walcze z nieszczelnymi oknami i drzwiami jak rowniez niedocieplonym dachem przez ktore ucieka mi cieplo, inaczej zbankrutuje placac kosmiczne rachunki za gaz. Pozdrawiam! Gość portalu: Quest napisał(a): > W momencie powstania takiego zdarzenia wzywa sie rzeczoznawcę na miejsce > uszkodzenia pojazdu, ten sporządza opinię, ubezpieczyciel wypłaca pieniądze, a > potem dochodzi swoich praw od wykonawcy podjazdu. Nie mów, że zostawiłeś tą > sprawę bez echa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Nieszczelne okna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.01.03, 11:05 Podrzuć trochę informacji w temacie walki z przeciwnościami losu (jakie pisma, do kogo kierujesz, terminy - mam nadzieję, że niewalczysz na własny koszt). Na dobry początek proponuję wstrzymanie opłat za zarząd, którego jakoś nie widzę. Zawsze można uzbierać trochę zaległych opłat na poczet odszkodowania za wilgoć w mieszkaniu, rozwalony samochód i inne. Na pewno wtedy przyjrzą ci się z należytą uwagą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Nieszczelne okna IP: proxy / *.allianz.pl 06.01.03, 13:55 Spoko! Wstrzymalem oplaty za zarzadzanie, bo niby dlaczego mam placic 250 zeta za brudna klatke schodowa, syf w garazu oraz bloto na terenie osiedla!!? Na razie scigam Stacha coby pobudzic go do reakcji dot. regulacji okien oraz naprawe drzwi wejsciowych. Jezeli to nie nic nie da planuje pismo do Prezesa Wisni choc z wlasnego doswiadczenia wiem, ze Sz. P. Prezes nie ma czasu na takie duperele jak czytanie pism z pretensjami od swoich klientow. Wydaje sie bardziej logiczne zaszczycic Pana Prezesa wizyta i w 4 oczy przedstawic swoje argumenty! Najbardziej mnie martwi sprawa zlego docieplenia dachu! Bo niby co teraz mozna by zrobic? rozkuc beton i poprawic? nie mam pojecia! hej! Gość portalu: Quest napisał(a): > Podrzuć trochę informacji w temacie walki z przeciwnościami losu (jakie pisma, > do kogo kierujesz, terminy - mam nadzieję, że niewalczysz na własny koszt). Na > dobry początek proponuję wstrzymanie opłat za zarząd, którego jakoś nie widzę. > Zawsze można uzbierać trochę zaległych opłat na poczet odszkodowania za wilgoć > w mieszkaniu, rozwalony samochód i inne. Na pewno wtedy przyjrzą ci się z > należytą uwagą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Nieszczelne okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.03, 14:00 Mam prosbe, jak sprawdzic ze dach jest nie docieplony. Dostalem rachunek za gaz na 900 zl od Sierpnia do Grudnia. Nie mam najmniejszego pojecia czy to duzo czy malo. Po waszych listach zrobilem inspekcje okien i okozalo sie ze jedno okno balkonowe nie omyka sie na gorze. Moze tez jakos sprawdzic docieplenie dachu ???? Prosze o rade i pomoc Jasio budynek B m 85 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Nieszczelne okna IP: proxy / *.allianz.pl 06.01.03, 15:27 Witam! Nie jestes odosobniony w wysokosci rachunku. Ja zaplacilem od lipca do grudnia troche ponad 1 000 zeta! O okna trzeba molestowac Stachowicza, jednak on twierdzi, ze nie jest odpowiedzialny za okna tylko ich producent, niemniej jednak ma obowiazek powiadomic producenta i poprosic aby przyjechal jakis fachman i je wyregulowal, istnieje jeszcze mozliwosc, ze okna zostaly zamontowane w sposob odbiegajacy od wszelkich norm budowlanych i wtedy odpowiada za nie Stachu, wiaze sie to z wymiana okien czyli dewastacja polowy mieszkania! Radze sprawdzic dokladnie wszysktkie okna i drzwi balkonowe czy nie ma szpar jak rowniez drzwi wejsciowe! Sam zachodze w glowe jak sprawdzic ocieplenie dachu ale jakos na razie niczego nie wymyslilem! Mysle, ze powinnismy zakwestionowac wykonanie ocieplenia w Dolcanie i niech oni nam udowodnia ze nie mamy racji tzn. ze wszystko jest zrobione zgodnie ze sztuka budownicza! Co o tym myslisz Quest? Pozdrawiam! Gość portalu: Jasio napisał(a): > Mam prosbe, jak sprawdzic ze dach jest nie docieplony. > Dostalem rachunek za gaz na 900 zl od Sierpnia do Grudnia. > > Nie mam najmniejszego pojecia czy to duzo czy malo. > > Po waszych listach zrobilem inspekcje okien i okozalo sie > ze jedno okno balkonowe nie omyka sie na gorze. > > Moze tez jakos sprawdzic docieplenie dachu ???? > > Prosze o rade i pomoc > Jasio budynek B m 85 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Nieszczelne okna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.01.03, 10:19 Ja już posiadam grzyb na ścianach i wilgoć w aneksie kuchennym i pokojach - debatują teraz nad tym. Dach mam na razie z głowy - mieszkam na pierwszym piętrze. Interesuję mnie sposób ocieplenia ścian zewnętrznych i klatki schodowej. Przy 3 klatce bloku A stoi znowu rusztowanie - nie wiem czy tam nie mają podobnych problemów. Dziwi mnie, że tak mało osób wypowiada się na tym forum o usterkach ujawniających sie w czasie użytkowania, czyżby reszta miała wszystko w porządku. Wyregulowanie okien niewiele dało, para jak była, tak jest. Zastanawiam się na jakimś rzeczoznwcą, który dokonał by oględzin, opisał wady (może i zalety), a potem to już tylko art 556, 568 KC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Usterki - telefon IP: proxy / *.allianz.pl 07.01.03, 11:14 Ja czekam na Stacha, ktory lada chwila ma zaszczycic swa obecnoscia moje domostwo! Pewnie wiekszosc mieszkancow ma jakies problemy z wadami i usterkami ale moze nie maja juz sily o tym pisac? Wyegzekwowac cokolwiek od naszych budowlanych ulubiencow graniczy z cudem! Na ktoryms polpietrze widzialem otwarte okno zablokowane kawalem dechy. Ciekawe co za idiota to zrobil i teraz wyziebia klatke schodowa i mieszkania rowniez! Zamiast sprzatac wietrza?? Mam nadzieje, ze po regulacji okien znikna lodowe sople ze szpar w oknach! Czy ktos juz zakladal telefon Netii? Podobno jest centralka na terenie osiedla. Ktos zna szczegoly techniczne, lacze radiowe czy kabel? Co z TPSA? Dzwonilem do informacji TPSA i dowiedzialem sie, ze trzeba czekac okolo 2 tygodni az sprawdza czy sa warunki techniczne do zalozenia telefonu! W NEtii mozna zalatwic to prawie od reki, prawie bo okazuje sie ze instalator nagle zniknal (sic!) i musza znalezc kogos innego. Niemniej jednak telefon powinni podlaczyc w tym tyg. Pozdrawiam Gość portalu: Quest napisał(a): > Ja już posiadam grzyb na ścianach i wilgoć w aneksie kuchennym i pokojach - > debatują teraz nad tym. Dach mam na razie z głowy - mieszkam na pierwszym > piętrze. Interesuję mnie sposób ocieplenia ścian zewnętrznych i klatki > schodowej. Przy 3 klatce bloku A stoi znowu rusztowanie - nie wiem czy tam nie > mają podobnych problemów. Dziwi mnie, że tak mało osób wypowiada się na tym > forum o usterkach ujawniających sie w czasie użytkowania, czyżby reszta miała > wszystko w porządku. Wyregulowanie okien niewiele dało, para jak była, tak jest > . > Zastanawiam się na jakimś rzeczoznwcą, który dokonał by oględzin, opisał wady > (może i zalety), a potem to już tylko art 556, 568 KC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Usterki/ telefon IP: proxy / *.allianz.pl 07.01.03, 11:15 Ja czekam na Stacha, ktory lada chwila ma zaszczycic swa obecnoscia moje domostwo! Pewnie wiekszosc mieszkancow ma jakies problemy z wadami i usterkami ale moze nie maja juz sily o tym pisac? Wyegzekwowac cokolwiek od naszych budowlanych ulubiencow graniczy z cudem! Na ktoryms polpietrze widzialem otwarte okno zablokowane kawalem dechy. Ciekawe co za idiota to zrobil i teraz wyziebia klatke schodowa i mieszkania rowniez! Zamiast sprzatac wietrza?? Mam nadzieje, ze po regulacji okien znikna lodowe sople ze szpar w oknach! Czy ktos juz zakladal telefon Netii? Podobno jest centralka na terenie osiedla. Ktos zna szczegoly techniczne, lacze radiowe czy kabel? Co z TPSA? Dzwonilem do informacji TPSA i dowiedzialem sie, ze trzeba czekac okolo 2 tygodni az sprawdza czy sa warunki techniczne do zalozenia telefonu! W NEtii mozna zalatwic to prawie od reki, prawie bo okazuje sie ze instalator nagle zniknal (sic!) i musza znalezc kogos innego. Niemniej jednak telefon powinni podlaczyc w tym tyg. Pozdrawiam Gość portalu: Quest napisał(a): > Ja już posiadam grzyb na ścianach i wilgoć w aneksie kuchennym i pokojach - > debatują teraz nad tym. Dach mam na razie z głowy - mieszkam na pierwszym > piętrze. Interesuję mnie sposób ocieplenia ścian zewnętrznych i klatki > schodowej. Przy 3 klatce bloku A stoi znowu rusztowanie - nie wiem czy tam nie > mają podobnych problemów. Dziwi mnie, że tak mało osób wypowiada się na tym > forum o usterkach ujawniających sie w czasie użytkowania, czyżby reszta miała > wszystko w porządku. Wyregulowanie okien niewiele dało, para jak była, tak jest > . > Zastanawiam się na jakimś rzeczoznwcą, który dokonał by oględzin, opisał wady > (może i zalety), a potem to już tylko art 556, 568 KC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiodor Re: Usterki/ telefon IP: *.zibi.com.pl 07.01.03, 13:32 A jakie są koszty założenia telefonu w Netii? Na klatce wisi jakieś ogłoszenie, ale niewiele można odczytać. Fiodor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Usterki/ telefon IP: proxy / *.allianz.pl 08.01.03, 10:03 Faktycznie ogloszenie nie wzbudza zaufania i ja sam je zignorowalem, koszt zalozenia telefonu to 300 zl. Jednakze w chwili obecnej jest to raczej firma widmo, tzn. ich instalator zakladajacy telefony na naszym osiedlu zniknal w tajemniczych okolicznosciach i teraz szukaja zastepstwa, chce rozniez kogos sciagnac z innych osiedli ale te osoby maja napiete grafiki, generalnie obiecuja, ze oddzwonia lub wysla sms'a jednakze na obietnicach sie konczy! Wydaje sie ze nie jest to firma nieuczciwa bo niektorzy nasi sasiedzi maja juz telefony i nie widzialem zadnych negatywnych komentarzy na naszym forum! Sugeruje zadzwonic do nich w celu uzyskania dokladnych informacji. Pozdrawiam, Gość portalu: Fiodor napisał(a): > A jakie są koszty założenia telefonu w Netii? Na klatce wisi jakieś ogłoszenie, > > ale niewiele można odczytać. > > Fiodor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.T. TELEFON W NETII IP: *.man.polbox.pl 16.01.03, 16:28 Czy odnalazł sie instalator Netii? Czy ktoś ma jakieś nowe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
spx Re: TELEFON W NETII CZY TPSA? 17.01.03, 09:55 Witam, a jak wyglada sprawa z tpsa? mają mozliwości czy nie? orientował sie ktos? Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: TELEFON W NETII CZY TPSA? IP: *.man.polbox.pl 17.01.03, 15:02 TPSA, jak się właśnie dowiedziałem, nie potrafi określić kiedy będzie możliwość podłączenia czy przeniesienia numeru. Brkuje kawałka kabla. To dziwaczne bo dookoła, choćby w sąsiednim bloku TPSA funkcjonuje. Ale jak powszechnie wiadomo TPSA działając z pozycji monopolisty może sobie pozwolić na lekceważenie dotychczasowych i potencjalnych klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
spx Re: TELEFON W NETII CZY TPSA? 17.01.03, 15:23 No to wychodzi na to, że mamy pecha?:-) tpsa nas olewa, a instalator netii zaginął w akcji:-) a może "zmęczony" pracą spi u kogos w piwnicy?:-)) przyszła odwilż to mrozy go tak szybko nie wygonią:-))) a tak powaznie to postaram się poszukać alternatywy - ale pewnie pozostanie tylko droga radiowa u kogos innego.... Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: TELEFON W NETII CZY TPSA? IP: *.man.polbox.pl 17.01.03, 15:59 Mimo wszystko wydaje się, że Netia to najbardziej realna alternatywa. Myślę, że warto podrążyć u źródła, czyli w Netii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: TELEFON W NETII IP: proxy / *.allianz.pl 22.01.03, 11:13 Witam! Wedlug moich informacji instalator juz jest i nawet zostalem umowiony na poniedzialek (20/01) na godz 17:00 i ... nikt sie nie pokazal. Kolejna (nie opamietam juz ktora z kolei) interwencja przyniosla rezultat w postaci kolejnego terminu dzisiaj (22/01) na godz. 18:00, ciekawe czy to ostateczny termin gdyz moja malzonka nie moze zyc bez telefonu! Pozdrawiam! Gość portalu: E.T. napisał(a): > Czy odnalazł sie instalator Netii? Czy ktoś ma jakieś nowe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Nieszczelne okna IP: *.polkomtel.com.pl 07.01.03, 11:41 Może wilgoć pochodzi z zewnątrz. Jeżeli tak jest to mogą usunąć to tylko budowlańcy - np. ocieplając. Może też wilgoć pochodzi z wnętrza - mamy świeże ściany - budowane na prędce przy niewiadomo jakiej pogodzie. Znalazałem w necie sposób jak to sprawdzić: "cienkim wiertłem wiercimy otwór w ścianie i badamy pył. Jeżeli stwierdzimy, że pył staje się suchszy im głębiej wiertło wchodzi w ścianę, wilgoć pochodzi z wnętrza pomieszczenia. W takich wilgotnych miejscach może nawet dojść do rozwoju pleśni i grzyba." Mamy swieże, wilgotne ściany - teraz w zimie dosyć ostro ogrzewamy przy szczelnie zamkniętych oknach - w powietrzu gromadzi się mnóstwo pary wodnej aż do całkowitego nasycenia. Jeżeli więc takie "naładowane" wodą powietrze zetknie się z zimną szybą w oknie, para wodna kondensuje (osadza się) na szybie - powstaje widoczna woda. Rada - też znaleziona w necie: "1. Otwierać szeroko okna w celu wywołania przeciągu. W czasie ok.5-10 min. powietrze "nasycone" w pomieszczeniu jest zastąpione chłodniejszym powietrzem zewnętrznym. Teraz trzeba zamknąć okna. 2. Ogrzać chłodne powietrze w pomieszczeniu rozpalając piec lub włączając grzejniki. Dzięki podwyższonej temperaturze ogrzane powietrze wchłania wilgoć ze ścian. 3. Po ok.3-4 godz. powietrze nasyca się całkowicie parą wodną. Teraz ponownie otworzyć okna! Powietrze "szklarniowe" musi być zastąpione chłodniejszym, bardziej suchym powietrzem zewnętrznym. Tak więc: robić przeciąg! Chłodniejsze powietrze musi być ponownie ogrzane - czyli należy powtórzyć działania opisane w pkt.1 i 2. Jeżeli proces ten jest powtarzany 3-4 razy dziennie, sukces jest szybko widoczny. Ściany stają się suche Jeżeli na ścianie są plamy pleśni lub nawet powstaje grzyb, szczotką można usunąć wysusziny szary nalot." ze zgłaszaniem wad wstrzymuje sie do ostatecznosci (bo mnie kurw.. bierze przy oczekiwaniu na ich i tak niekompetentne reakcje). Co moge probuje "naprawiac" sam. pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Nieszczelne okna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.01.03, 12:21 Rada na okna jak najbardziej skuteczna, jednak nie mam zamiaru wstawać w nocy i wietrzyć mieszkania co 3-4 godziny po 15 minut. Jeśli ściany są aż tak mokre - to mogli przekazać mieszkania do uzytku w 2003 roku (chyba, że z uwagą "na własną odpowiedzialność"). Nie mam zamiaru wiercić dziur w mieszkaniu w którym przebywam już na dobre. Wilgoć występuję tylko na ścianach zewnętrznych (w rogach, nie przy oknie, gdzie ucieka najwięcej pary) i na ścianach przylegających do klatki schodowej. Jeśli już powinna być to na wszystkich ścianach. Rozmowa o grzybie dającym się szczyścić szczotką może trwać do chwili utraty rękojmi ( "teraz to jeszcze wyłazi, ale za rok to na pewno już nie......") Pozdrawiam i życzę suchego powietrza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Nieszczelne okna IP: *.polkomtel.com.pl 07.01.03, 12:33 Gość portalu: Quest napisał(a): > Rada na okna jak najbardziej skuteczna, jednak nie mam zamiaru wstawać w nocy i > > wietrzyć mieszkania co 3-4 godziny po 15 minut. Jeśli ściany są aż tak mokre - > to mogli przekazać mieszkania do uzytku w 2003 roku (chyba, że z uwagą "na > własną odpowiedzialność"). Racja - mogli, ale z drugiej strony nie o to tez chodzilo mieszkancom zeby wprowadzac sie rok po obiecanym terminie > Nie mam zamiaru wiercić dziur w mieszkaniu w którym > przebywam już na dobre. Wilgoć występuję tylko na ścianach zewnętrznych (w > rogach, nie przy oknie, gdzie ucieka najwięcej pary) i na ścianach > przylegających do klatki schodowej. Jeśli już powinna być to na wszystkich > ścianach. Nie na wszystkich tylko na tych gdzie wystepuje najwieksza roznica temperatur miedzy zewnetrzem a wnetrzem - wtedy najwiecej pary sie skrapla. Powinni ogrzewac klatki schodowe a ze scianami zewnetrznymi nie da sie poradzic chyba nic - tylko wietrzyc. Zeby nie bylo watpliwosci - nie mam zamiaru tlumaczyc za przeproszeniem "developera" czy tez budowlancow - po prostu musimy sobie jakos dac rade w "zaistnialej sytuacji". Moze wymusic jakos ogrzewanie klatek choc nie mam pojecia jakby to mialo wygladac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Nieszczelne okna IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.01.03, 12:49 Podobno kombinowano z ogrzewaniem elektrycznym, bo gmina nie chciała przyjąć budynku. Nie wiem jak stan rzeczy ma się teraz. Dziwi mnie jedno, we wszystkich mieszkaniach w jakich mieszkałem do tej pory (wytłumaczeniem może byc tylko stare budownictwo) klatki schodowe nie były ogrzewane, ściany nie ocieplane i takich akcji nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Nieszczelne okna IP: *.polkomtel.com.pl 07.01.03, 13:24 Tez w poprzednich lokum nie mialem tych problemow. Inaczej nie potrafię się sobie jednak wytłumaczyc tego jak nadmierną wilgocią przy jednak "zbyt" szczelnych oknach. Zresztą prezez Dolcanu ostrzegal mnie o wilgoci i wietrzeniu mieszkania, z kolei gdzies w watku pojawil sie post mieszkańca osiedla w Ząbkach wybudowanego przez Dolcan gdzie tez są problemy w zawilgoceniem ścian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skacz Re: Nieszczelne okna + opóźnienia i inne IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 192.168.255.* 08.01.03, 12:25 Zapoznałem się z zapisem Waszych uwag, które napawają przerażeniem. jestem z oddawanego w mękach segmentu "C". na razie stwierdziłem niedogrzewanie pieca przy mrozach, a może to termostat, peknięcie na parapecie czy porysowane drzwi wejściowe... Czy wiecie coś może o możliwościach wyciągania konsekwencji wobec developera za półroczne opóźnienie w oddaniu mieszkań? czy jesli nie było w umowie zapisu dot. niedotrzymania terminów (był wskazany tylko termin sporządzenia umowy notarialnej), to można jakos tego dochodzić, czy sa jakieś sposoby, np. przy rozliczaniu faktycznej powierzchi mieszkania nie dopłacić? Gość portalu: Quest napisał(a): > Dziwi mnie, że tak mało osób wypowiada się na tym > forum o usterkach ujawniających sie w czasie użytkowania, czyżby reszta miała > wszystko w porządku. Wyregulowanie okien niewiele dało, para jak była, tak jest > . > Zastanawiam się na jakimś rzeczoznwcą, który dokonał by oględzin, opisał wady > (może i zalety), a potem to już tylko art 556, 568 KC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: Nieszczelne okna + opóźnienia i inne IP: 213.241.54.* 08.01.03, 14:28 Witam, czy Twoja umowa z Dolcanem (umowa przedwstępna o ustanowieniu odrębności lokalu) jest w formie aktu notarialnego? Pozdr. Gość portalu: skacz napisał(a): > Zapoznałem się z zapisem Waszych uwag, które napawają przerażeniem. > jestem z oddawanego w mękach segmentu "C". na razie stwierdziłem niedogrzewanie > > pieca przy mrozach, a może to termostat, peknięcie na parapecie czy porysowane > drzwi wejściowe... > > Czy wiecie coś może o możliwościach wyciągania konsekwencji wobec developera za > > półroczne opóźnienie w oddaniu mieszkań? czy jesli nie było w umowie zapisu > dot. niedotrzymania terminów (był wskazany tylko termin sporządzenia umowy > notarialnej), to można jakos tego dochodzić, czy sa jakieś sposoby, np. przy > rozliczaniu faktycznej powierzchi mieszkania nie dopłacić? > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skacz Re: Nieszczelne okna + opóźnienia i inne IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 192.168.255.* 09.01.03, 15:08 nie, nie jest notarialnie sporzadzona, tylko między stronami. co to oznacza? pozdrawiam, Gość portalu: Slawek napisał(a): > Witam, > czy Twoja umowa z Dolcanem (umowa przedwstępna o ustanowieniu odrębności > lokalu) jest w formie aktu notarialnego? > > Pozdr. > > > Gość portalu: skacz napisał(a): > > > Zapoznałem się z zapisem Waszych uwag, które napawają przerażeniem. > > jestem z oddawanego w mękach segmentu "C". na razie stwierdziłem > niedogrzewanie > > > > pieca przy mrozach, a może to termostat, peknięcie na parapecie czy > porysowane > > drzwi wejściowe... > > > > Czy wiecie coś może o możliwościach wyciągania konsekwencji wobec develope > ra > za > > > > półroczne opóźnienie w oddaniu mieszkań? czy jesli nie było w umowie zapis > u > > dot. niedotrzymania terminów (był wskazany tylko termin sporządzenia umowy > > > notarialnej), to można jakos tego dochodzić, czy sa jakieś sposoby, np. pr > zy > > rozliczaniu faktycznej powierzchi mieszkania nie dopłacić? > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: Nieszczelne okna + opóźnienia i inne IP: 213.241.54.* 10.01.03, 09:55 Oznacza to tyle, że wyciągnięcie jakichkolwiek konsekwencji od dewelopera jest praktycznie (powtarzam praktycznie) nierealne. Możesz założyć sprawę w sądzie, ale będziesz musiał udowodnić poniesioną szkodę. Oczywiście szkodę wynikająca z niewykoanania umowy (czyt. opóźnienia). Zostają zawsze rozmowy i negocjacje z deweloperem i z własnego doświadczenia polecam ten sposób. Może uda Ci się co zyskać. PS. Moje doświadczenia nie dotyczą Twojego dewelopera. Gość portalu: skacz napisał(a): > nie, nie jest notarialnie sporzadzona, tylko między stronami. > co to oznacza? > pozdrawiam, > > > > > Gość portalu: Slawek napisał(a): > > > Witam, > > czy Twoja umowa z Dolcanem (umowa przedwstępna o ustanowieniu odrębności > > lokalu) jest w formie aktu notarialnego? > > > > Pozdr. > > > > > > Gość portalu: skacz napisał(a): > > > > > Zapoznałem się z zapisem Waszych uwag, które napawają przerażeniem. > > > jestem z oddawanego w mękach segmentu "C". na razie stwierdziłem > > niedogrzewanie > > > > > > pieca przy mrozach, a może to termostat, peknięcie na parapecie czy > > porysowane > > > drzwi wejściowe... > > > > > > Czy wiecie coś może o możliwościach wyciągania konsekwencji wobec dev > elope > > ra > > za > > > > > > półroczne opóźnienie w oddaniu mieszkań? czy jesli nie było w umowie > zapis > > u > > > dot. niedotrzymania terminów (był wskazany tylko termin sporządzenia > umowy > > > > > notarialnej), to można jakos tego dochodzić, czy sa jakieś sposoby, n > p. pr > > zy > > > rozliczaniu faktycznej powierzchi mieszkania nie dopłacić? > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skacz Re: Nieszczelne okna + opóźnienia i inne IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 192.168.255.* 10.01.03, 18:35 Tak właśnie myślałem... :-(( i w przyszłym tygodniu zamierzam podjąć pewną próbę rozmów. Dzięki za poradę. tragiczne są realia naszego kraju, w zasadzie wszystko polega na tym, kto kogo wyroluje (od najprostszych spraw z wykańczaniem mieszkań przez fachowców po wszechogarniającą nierzetelność) - słowem biznes po polsku trwa... pozdrawiam, Gość portalu: Slawek napisał(a): > Oznacza to tyle, że wyciągnięcie jakichkolwiek konsekwencji od dewelopera jest > praktycznie (powtarzam praktycznie) nierealne. Możesz założyć sprawę w sądzie, > ale będziesz musiał udowodnić poniesioną szkodę. Oczywiście szkodę wynikająca z > > niewykoanania umowy (czyt. opóźnienia). > Zostają zawsze rozmowy i negocjacje z deweloperem i z własnego doświadczenia > polecam ten sposób. Może uda Ci się co zyskać. > > PS. > Moje doświadczenia nie dotyczą Twojego dewelopera. > > > Gość portalu: skacz napisał(a): > > > nie, nie jest notarialnie sporzadzona, tylko między stronami. > > co to oznacza? > > pozdrawiam, > > > > > > > > > > Gość portalu: Slawek napisał(a): > > > > > Witam, > > > czy Twoja umowa z Dolcanem (umowa przedwstępna o ustanowieniu odrębno > ści > > > lokalu) jest w formie aktu notarialnego? > > > > > > Pozdr. > > > > > > > > > Gość portalu: skacz napisał(a): > > > > > > > Zapoznałem się z zapisem Waszych uwag, które napawają przerażeni > em. > > > > jestem z oddawanego w mękach segmentu "C". na razie stwierdziłem > > > > niedogrzewanie > > > > > > > > pieca przy mrozach, a może to termostat, peknięcie na parapecie > czy > > > porysowane > > > > drzwi wejściowe... > > > > > > > > Czy wiecie coś może o możliwościach wyciągania konsekwencji wobe > c dev > > elope > > > ra > > > za > > > > > > > > półroczne opóźnienie w oddaniu mieszkań? czy jesli nie było w um > owie > > zapis > > > u > > > > dot. niedotrzymania terminów (był wskazany tylko termin sporządz > enia > > umowy > > > > > > > notarialnej), to można jakos tego dochodzić, czy sa jakieś sposo > by, n > > p. pr > > > zy > > > > rozliczaniu faktycznej powierzchi mieszkania nie dopłacić? > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
spx Re: INTERNET na swieta! 27.12.02, 13:33 Witam Szanownych Sąsiadów! Mam małe pytanko do Ciebie Dan a'propos netu. Mógłbyś podac mi jakiś kontakt do nich - dowiedziałbym się czegoś więcej n/t warunków technicznych i materialnych swiadczonych przez nich usług:-). No chyba że Tobie chciałoby się o tym pisać:-)).Tak czy inaczej wielka prośba o namiar na nich. A co do gazu....... ja na razie żyję jak na szpilkach bo jeszcze rachunku nie dostałem:-) Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Re: INTERNET na swieta! IP: 213.17.162.* 27.12.02, 14:52 Witam! Firma TAVAL to ta, co niedawno oglaszala sie na drzwiach klatek schodowych (na klatkach w bloku B wisza jeszcze jakies rozmyte ogloszenia). Jest ona przedstawicielem (?) Netii, wiec tak telefony jak i internet sa po laczach radiowych. Kazdy komputer, ktory bedzie mial dostep do internetu bedzie wpiety w siec lokalna o przepustowosci 100Mbps. Bezpieczenstwo zapewnia systemowy firewall. Do wyboru sa dwie predkosci transferu danych: 1. 128kbps/128kbps - czyli predkosc sciagania i wysylania jest identyczna. Rzeczywisty maksymalny transfer to 16KB/s, czyli calkiem przyzwoicie. (bez problemu wyciagam te maks. 16KB/s :) Abonament 90zl + vat. 2. 64kbps/64kbps - tak jak w poprzednim przypadku, tyle ze polowe wolniej. Max. trans. 8KB/s Abonament 45zl + vat. Nie wiem jaki jest obecnie koszt podlaczenia ale mi w promocji tel + i-net zalozyli za 500zl. Kntakt z firma: tel. dom.: 695-09-81 tel. kom.: 604-291-190 Pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na kolejne osoby w sieci :) dan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: INTERNET na swieta! IP: *.man.polbox.pl 02.01.03, 15:14 A więc jednak łącza radiowe. Słyszałem, że nie najlepiej diałają, często się blokują, zrywają połaczenia itp. Jak Twoja praktyka? Czy może ktoś się orientował w TPSA jakie są możliwości (terminy)? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: INTERNET IP: proxy / *.allianz.pl 22.01.03, 11:31 Hello! To ta sama firma, ktora mnie zwodzi od kilku tygodni z zalozeniem telefonu!!! Jezeli sie dobrze orientuje to 128kbps = 16KB/s gdyz 1Bit=8bajtom! Predkosc dosc slaba gdyz za porownywalna cene TPSA oferuje predkosc maksymalna 512kb/s (czyli 64KB/s) w rzeczywistosci sredni predkosc transferu wynosi polowe tej wartosci ale i tak jest niezle! W chwili obecnaj nasz dostawca tel/netu zada 600 zeta za tel + net! Generalnie sugeruje przed podjeciem decyzji o zalozeniu netu w Netii wejscie na strony samej Netii i przejzenie komentarzy uzytkownikow, ktore nie sa zbyt pochlebne dla tej firmy szczegolnie jezeli chodzi wlasnie o net! A co z klopotami finansowymi Netii? Czy ktos zna szczegoly? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: INTERNET IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.03, 14:15 Witam wszystkich. Brak dostepu do internetu do duzy problem. TP ma wstrzymane inwestycje i nie chce podlaczyc budynku. Gdyby zebrala sie wieksza grupa chetnych na tel z TP moze byloby latwiej. Jako zachete powiem ze w rembertowie jest dostepna neostrada :) Odpowiedz Link Zgłoś
spx Re: INTERNET 12.02.03, 15:53 Witam, Można tez podrążyć temat w UPC - z info na ich stronie wynika że są dostępni w Rembertowie tylko że bez netu.Może jakas kompetentna osoba wie kiedy dadzą kablówke z netem? Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: INTERNET IP: 213.17.162.* 12.02.03, 22:47 Jak już pisali poprzednicy z telefonem i internetem nie ma żadnego kłopotu. Jest oferowany przez f-mę Taval - podoperator Netii. Tymczsem gorzej z kablówką. Pomimo, że UPC obsługuje Rembert to nie chcą się określić kiedy i czy wogóle podłaczą nasze osidle. Przy centralnej (niebieskiej) furtce stoi "komin kablówki" więc prawdopodobnie na przeszkodzie nie stoją względy techniczne ani inwestycyjne tylko formalne. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiodor Re: Swieta i prezenty IP: *.zibi.com.pl 30.12.02, 09:50 Witam sąsiedztwo po raz pierwszy! Wróciłem ze świąt i rachunek za gaz czekał w skrzynce, niby niedużo bo 185 zł, ale po analizie tego co tam napisali muszę przedzwonić do Dolcanu: rachunek jest od sierpnia, a mieszkanie kupiłem na koniec października. Zużycie jest OK, ale te abonamenty i stałe opłaty przesyłowe... chyba nie będę płacił za trzy miesiące. Fiodor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiodor Domofony i furtki IP: *.zibi.com.pl 30.12.02, 13:49 Kolejna ważna sprawa czyli jak Wam się podoba temat zamkniętych furtek. Szlag mnie trafia jak muszę biegać naokoło żeby wejść, a z tego co wiem, jeżeli robi sie takie zamknięcie to na każde mieszkanie powinien być zagwarantowany jeden klucz. Poza tym według mnie przydałby się domofon przy narożnej furtce, a sprawa się jakby rozmywa, czyli "Na razie nie będzie". Czy ktoś już się orientował w temacie? Podobno klucze można "pożyczyć" do dorobienia u "Strażnika Teksasu" czyli w niebieskiej budce przy bramie, ale wszystkie już rozdał i żaden nie wrócił :-( Fiodor P.S. Ochrona jest czyujna i przerwała wczoraj wycieranie malucha, żeby mnie zapytać "Do kogo?" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Domofony i furtki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 14:11 A podłaczenie domofonów - niby nie można, bo nie wszystkie mieszkania zamieszkane. Poza tym żadne klucze do drzwi, tylko powinny być podane kody. Niedługo będe nosił przy sobie ponad dwadzieścia kluczy (i pilota od garażu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiodor Re: Domofony i furtki IP: *.zibi.com.pl 30.12.02, 14:20 Gość portalu: Quest napisał(a): > A podłaczenie domofonów - niby nie można, bo nie wszystkie mieszkania > zamieszkane. Poza tym żadne klucze do drzwi, tylko powinny być podane kody. > Niedługo będe nosił przy sobie ponad dwadzieścia kluczy (i pilota od garażu). A to też fakt, ale podobno wszystko miało być podłączone przed świętami. Jak na razie wygląda na to, że przed Wielkanocą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quest Re: Domofony i furtki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 14:38 Według mnie, patrząc na jakość pracy - to jest jeszcze święto 22 Lipca (d.Wedel, t.Cadberry). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Domofony i furtki IP: *.man.polbox.pl 02.01.03, 15:04 Rozmawiałem z niejakim GRUBYM czyli szefem ekipy domofoniarzy i zapewniał, że w styczniu robią (nie mylić ze zrobią) domofon przy narożnej furtce. Jeśli chodzi o klucze do furtki/klatek to idea podobno jest taka aby posługiwać się kodami natomiast w wypadku odcięcia prądu klucze mogą być niezbędne. Pozdrowienia i szczęśliwego nowego... ...a swoją drogą to Sylwester był na osiedlu dość huczny, natomiast ...etyn z bloku C, który co godzinę (czyli zgodnie z tradycją "rembertowskich kurantów") odpalał petardy ostatnią po 6 a.m. trochę przesadził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota i Bartek Re: Domofony i furtki IP: *.chello.pl 07.01.03, 15:52 CZESC,WITAMY WSZYTSKICH! WALSNIE ZASTANAWIAMY SIE NAD KUPNEM MIESZKANIA WLASNIE NA WASZYM OSIEDLU,ALE TROSZKE SIE WAHAMY PO TYM CO TUTAJ PRZECZYTALISMY. POWIEDZCIE NAM PROSZE ,PONIEWAZ WY KUPOWALISCIE PEWNIE TE MIESKZANIA W TRAKCIE INWESTYJCI-JAKA BYLA CENA ZA METR? CO SIE DZIEJE Z TYMI OKNAMI?WSZEDZIE TAK JEST? Odpowiedz Link Zgłoś