Dodaj do ulubionych

Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 12:09
Jeżeli ceny mieszkań spadną , ja przewidują analitycy o 10 % , co
daje
50 tys straty przy mieszkaniu wartym 500tys , a oprócz tego inflacja
3% tj. 10 tys , razem 60 tys straty , to dlaczego , wytłumaczcie mi
kochani deweloperzy miałbym brać kredyt , żeby na moje ryzyko
kredytować z tego mojego kredytu inwestycję , która jak już powstanie
( o ile wogóle powstanie ) to będzie tańsza ?

Zbudujcie coś , obniżcie ceny do 5k/m2 wtedy pogadamy .
Obserwuj wątek
    • misuszatekmusiumrzec Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? 09.12.07, 12:44
      Ja kupiłem na bemowie, lekko ponad 50m2, rynek pierwotny, 5,2 kpln z metra
      wliczając w to garaż.
      Więc jak widać - da się. Ale skoroś taka lebiega, że nie potrafisz sobie
      wyszukać, to zostaje ci lamentować na forum:)
      • Gość: Everblast Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.jelonki.robbo.pl 09.12.07, 13:09
        No akurat na Bemowie kupić za 5.2 tyś/m^2 w wielkiej płycie to nie
        jest jakiś wielki wyczyn. Dwa ogłoszenia na Doroszewskiego są za 5.5
        tyś/m^2 - więc pewnie da się zbić do 5.2 tyś/m^2 lub nawet do 5 tysi.
        Trudno jest kupić na Bemowie cegłę za 6 tys. Ceny niwych
        zaczynająsięod. 6.5 tys/m^2 (choć oczywiście są też takie za prawie
        9 tys)
      • Gość: Fazi Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.chello.pl 09.12.07, 13:45
        Mhm. A kupiłeś, misiu, od dewelopera?
        • Gość: 10% Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 15:19
          Akcja 'cała polska czyta dzieciom' jak widać ma sens. Gdyby było prowadzona 20 i
          więcej lat temu, więcej osób teraz potrafiłoby czytać ze zrozumieniem.
          Przecież napisał, że rynek pierwotny.
          • Gość: Bemowiak Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.spray.net.pl 09.12.07, 15:32
            Ciekawa która to inwestycja??? Chyba ze zakup był dokonany w
            Ipołowie 2006 roku.

Znam dość dobrze rynek Bemowski i takiej ceny jak 5200 zł za m2 to
            raczej w 2007 nie było szansy uzyskać i to jeszcze z garażem...

Ceny na rynku pierwotnym z terminem za rok to 7000-8500 zł
            oczywiście średnio. Bo zdarzają sie tańsze oferty np. mieszkanie na
            parterze przy śmietniku czy też inny feler.

Ale co tam tak jak już można było nie raz sie przekonać, masa ludzi
            pisze co im przysłowiowa ślina na język przyniesie.

A polecam wpisać w wyszukiwarce ofert sprzedaży na rynku wtórnym
            mieszkań na Bemowie z lat 2000, 2 pokoje, do 55 m2 z garażem, ceny
            min. 8500 zł za m2, ale przewaga ok 9500 tyś. a ofert nie ma wcale
            strasznie dużo.

Pozdr.

• scott22 Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? 09.12.07, 17:16
              tak, ceny spadną, ale na mieszkania, które są NIECIEKAWE tzw.badziewie. inne,
              będą sprzedawane w cenach, które i tak z niczego nie wynikają. poz
            • misuszatekmusiumrzec Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? 11.12.07, 12:03
              No widać nie dość dobrze znasz rynek bemowski. Zakup w listopadzie 2007.
          • Gość: Fazi Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.chello.pl 09.12.07, 23:17
            Bystrzak z ciebie.

Tyle że budową mieszkań zajmują się w Polsce też m.in. spółdzielnie.
            Na bemowie np. sm górczewska.

Kapiszon?
            • Gość: Fazi Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.chello.pl 09.12.07, 23:32
              ^^^ odnosi się do wypowiedzi o czytaniu ze zrozumieniem dwa posty
              wyżej ofkors
        • misuszatekmusiumrzec Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? 11.12.07, 12:04
          > Mhm. A kupiłeś, misiu, od dewelopera?

a to wszystkie mieszkania nie od dewelopera są, rozumiem, be?:)
          • Gość: Fazi Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.chello.pl 11.12.07, 20:13
            Nie, nie - mieszkania nie od dewelopera są jak najbardziej cacy,
            zwłaszcza że w obecnych warunkach ich cena jest sporo niższa od tej
            uznawanej powszechnie za rynkową.

Ale żeby kupić mieszkanie np. od takiej sm górczewska to trzeba było
            po pierwsze być członkiem tej spółdzielni, a po drugie zdaje się
            mieć trochę szczęścia w losowaniu (ewentualnie znać odpowiednich
            ludzi).

W tym kontekście to nie do końca jest tak jak napisałeś, że "jak
            widać jak się chce to można", a kto nie znalazł ten lebiega.

Dobrze trafiłem z tą sm górczewska? :))

• misuszatekmusiumrzec Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? 11.12.07, 23:10
              Nawet nie wiem co to za spółdzielnia ta "Górczewska":) W każdym razie ja
              członkiem nie byłem - zapisałem się dopiero wtedy, kiedy dowiedzialem sie o
              inwestycji. Ludzi też nie znalem, na szczęscie nie liczyłem - trzeba sie było po
              prostu koło tego zakręcić i tyle. Ale to nie żadne mission impossible :)
              • Gość: Fazi Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.chello.pl 12.12.07, 02:23
                No tak - tylko jeszcze pytanie kiedy to było. Bo jeżeli np. w 2005
                r. to wtedy to wszystko wyglądało jeszcze troszkę inaczej. A jeżeli
                obecnie, to nie wierzę żeby obyło się bez jakiegoś przynajmniej
                losowania :)

Ale rzeczywiście - spółdzielnie (podobnie zresztą jak i TBSy) są
                obecnie niezłą alternatywą wobec oferty developerów. Tyle że
                niestety niewiele budują..
                • misuszatekmusiumrzec Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? 12.12.07, 09:20
                  już pisałem - umowa została podpisana w zeszłym miesiącu. O żadnych konkursach i
                  losowaniach też mi nic nie wiadomo. Jedynym kryterium była kolejność zgłoszeń.
                  • Gość: Fazi Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.eranet.pl 13.12.07, 17:47
                    W takim razie, jak to mówią, zwracam honor ;)

Jakoś przegapiłem tę okazję.

• Gość: raf Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.07, 18:42
        konkretni co, gdzie, od kogo ? W tym czymś przy torach ?
    • Gość: Dziennik Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.07, 18:17
      ostatnio w Dzienniku był artykuł, że jakiś hiszpański developer będzie budował
      na Białołęce w cenach od 4,6 od 6 tyś. Wciąż wysoka cena, ale zawsze znacznie
      niższa niż obecnie.

Nie wiem ile w tym prawdy, ale podobno już jest jakaś oferta -
      Magdalenka/Margarita czy coś podobnego - podobno inni okoliczni developerzy
      pobladli bo nie dość, że i tak nie mają klientów, stopy rosną a tu jeszcze taki
      klops... Hiszpanie twierdzą, że nie są firmą charytatywną i chcą zarobić na tej
      inwestycji, więc jak widać można.

czytaliście coś takiego? podobno zaczyna się wojna pomiędzy developerami - jakaś
      anonimowa wypowiedź handlowca i developera.
      • ekaunt Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? 09.12.07, 21:18
        ja słyszałem raczej, że nie chcą obniżać cen, bo wojna cenowa nikomu nie wyjdzie
        na dobre.
        ale, ale, ale... :)
        moim skromnym zdaniem padaka się zacznie kiedy taki np. Triton się wystraszy i
        zejdzie z cen 20% albo i lepiej - wystartowali z 10K/m2 to mają z czego
        schodzić. I jeśli dzięki temu zaczną cokolwiek sprzedawać to inni zaczną się
        łamać, zwłaszcza taki Arlet co jest tuż za miedzą.
        A co do zysków - oczywiście można się zżymać, ale w ostatnim Newsweeku jest
        artykuł "Soprano Development" i tam między innymi padają liczby - koszty 25 mln,
        zysk 70 mln - cytuję z pamięci, ale rząd wielkości jest taki. Ciekawe czy to
        tylko w inwestycjach mafijnych czy taka zasada ogólna jest? ;)
        • Gość: wq Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.aster.pl 09.12.07, 21:39
          czy developerzy bedą obnizac ceny to nie jestem do konca w to
          przekonany połowa mieszkan jest kupowana na rynku pierwotnym bez
          pozwolenaia w celach inestycyjnych spekulacyjnych kupują je ludzie
          którzy chcą na nich zarobic i nie tylko ale i całe fundusze
          inwestycyjne w momecie kiedy developer zejdzie z ceny mówie tu o
          dużej obniżce,to straci klientów inwetujących on otym sam dobrze wie
          mogo byc tansze mieszkania budowane w dopiero rozpoczynających się
          inwestycjach ale nie dużo mniej niż ceny obecne takie jest moje
          zdanie byc może się myle
          • steady_at_najx Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? 10.12.07, 00:09
            > czy developerzy bedą obnizac ceny to nie jestem do konca w to
            > przekonany połowa mieszkan jest kupowana na rynku pierwotnym bez
            > pozwolenaia w celach inestycyjnych spekulacyjnych kupują je ludzie
            > którzy chcą na nich zarobic i nie tylko ale i całe fundusze
            > inwestycyjne w momecie kiedy developer zejdzie z ceny mówie tu o
            > dużej obniżce,to straci klientów inwetujących on otym sam dobrze wie
            > mogo byc tansze mieszkania budowane w dopiero rozpoczynających się
            > inwestycjach ale nie dużo mniej niż ceny obecne takie jest moje
            > zdanie byc może się myle

nigdy nie czytalem zdania jednoczesnie tak dlugiego, niezrozumialego i pozbawionego logiki :)
            • Gość: qwe Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 08:42
              A ja zapytałem kilku ludzi po studiach , co to jest inflacja .
              Nie wszyscy wiedzieli ... Niedługo będą mieli szanse uzupełnić
              braki .
        • thesopranos Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? 09.12.07, 21:46
          >> np. Triton się wystraszy

oni to już chyba raczej w pampersie chodzą od dawna. Spekulanci im już od
          jakiegoś czasu zaniżają ceny - robią promocje "taniej niż u developera" ale i
          tak lipa.

allegro.pl/item276972713_tanio_104m2_4_pok_warszawa_ochota_triton_tanio.html
          allegro.pl/item276419552_50m2_triton_ochota_taniej_niz_u_dewelopera.html
          www.gumtree.pl/cgi-bin/list_postings.pl?posting_cat=4730&search_terms=triton&min_price=&max_price=
          > artykuł "Soprano Development"

kurde, popsuli mi markę :( jak będę budował dom to chciałem to zrobić przez
          spółkę celową i tak właśnie miała się nazywać - zawsze zostaje oryginalne
          "TheSopranos Development" :)
          • Gość: Marcin Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.chello.pl 10.12.07, 00:33
            A tak am, ta spółka celowa to żart czy poważnie? A jeśli poważnie to
            dlaczego w ten sposób chcesz sobie domek zbudować?
            • thesopranos Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? 10.12.07, 10:56
              poważnie nad tym myślałem ze względu na ryzyko kwestii VATu w
              systemie gospodarczym vs developer (7 vs 22%). To ryzyo odeszło na
              razie, ale wciąż się nad tym zastanawiam ze wględów podatkowych i
              możliwości różnego rodzaju odliczeń, kosztów itp, których jako osoba
              fizyczna zrobić bym nie mógł... musze to omówić sobie jeszcze ze
              znajomym doradcą podatkowym/księgowym i radcą prawnym. Taka spółka
              wybudowałaby dom, wykazała stratę i następnie sprzedała... wszystko
              oczywiście w świetle prawa.
              • scott22 Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? 11.12.07, 22:25
                proszę zwrócić uwagę, jak bardzo zmienił się charakter wypowiedzi w
                okresie ostatnich dwóch miesięcy. proszę, przestańcie marzyć. żyjemy
                w gospodarce rynkowej. nikt tu nic nie robi GRATIS. na <RYNKU>
                spotyka się papyt i podaż. słabi deweloperzy sprzedadzą to co mają
                za cene.... no właśnie , jaką? a słabsi poniosą porażkę. mocni,
                nadal będą budować tylko , że rozsądniej. poz
                • Gość: I kiedy spadna?? Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.proxy.aol.com 12.12.07, 12:04
                  No kurka czekam juz prawie rok na te spadki. Wrzask byl, ze banka i
                  zaraz peknie. Skonczylo sie na cichym pierdnieciu i zastoju dla
                  najgorszych developerow. Porzadne lokalizacje i mieszkania nadal ida
                  w gore.
                  • Gość: x15 Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.kapsch.com.pl 12.12.07, 13:49
                    W dzisiejszej Wyborczej co drugie ogłoszenie od dewelopera jest
                    w systemie płatności 10/90 . To już jest obniżka , bo zanim zbudują
                    te same pieniądze będą mniej warte .
                    • Gość: raf Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: 217.17.34.* 12.12.07, 16:45
                      np Dom na Gorce na Bemowie w okolicy autostrady - 5% i 10/90 a w klubie rednet
                      chyba - 8%
                      • Gość: qwe Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 19:37
                        Czyli mieszkanie za 350 tys jest o 28 tys tańsze niż trzy miesiące
                        temu .

• scott22 Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? 13.12.07, 19:55
                          tak, ale mieszkania nawet w tym samym bloku - są różne. możliwe, że
                          może na tych badziewiastych lokalach, też uzyskałbyś taki upust.
                          pamiętaj, dobry towar ma zawsze dobrą cene. a lipa, zawsze będzie
                          lipą. poz
                          • Gość: qwe Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 21:39
                            dobry towar i deweloperzy do wykluczające się pojęcia
                            - mieszkania w stanie "deweloperskm" - już samo mówi za siebie
                            - inwestycje całkowicie zrzucające ryzyko na inwestującego
                            ( np. w przypadku upadłości dewelopera)
                            - umowy deweloperskie roją się od niekorzystnych zapisów
                            - deweloper zarobi tym więcej im mniejsze poniesie koszty , więc
                            czy widział ktoś dewelopera , który montowałby np. drewniane okna ? ,
                            albo dębowe parkiety ( budując dom można sobie na to spoojnie
                            pozwolić )

• Gość: lipka Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.acn.waw.pl 18.12.07, 09:41
                              Gość portalu: qwe napisał(a):

> czy widział ktoś dewelopera , który montowałby np. drewniane
                              okna ? ,
                              > albo dębowe parkiety ( budując dom można sobie na to spoojnie
                              > pozwolić )

i deweloper kładzie dębowe parkiety, pozłacaną armaturę itd. a
                              pózniej przychodzi taki qwe i mówi, że armatura za mało złota, albo
                              ze kurek od zimnej wody chciał mieć z lewej strony.
                              • scott22 Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? 18.12.07, 17:50
                                są deweloperzy, którzy robią rzeczy z wyższej półki. i taki produkt
                                odpowiednio kosztuje. mieszkania, gdzie są : drewniane okna, klatki
                                z marmurem lub granitem, ciche windy znanych światowych marek [otis,
                                kone, thyssen], elewacje zewnetrzne wykonane z piaskowca lub
                                granitu, szerokie klatki schodowe, szerokie schody, pochwyty na
                                klatkach wykonane ze stali nierdzewnej i drewna oraz balkony
                                zewnętrzne z chromowanymi balustradami. ale za to trzeba odpowiednio
                                zapłacić. na pewno nie za cene z metra 6k. poz
                                • Gość: raf Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.07, 18:34
                                  no ja 5 lat temu dałem za to 1,5 tyś za m ;)
                                • Gość: Rob Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: *.acn.waw.pl 18.12.07, 22:23
                                  prosze nie pisz ze Kone to swiatowa super marka bo zaraz padne ze smiechu. I
                                  powiedz mi jak to sie stalo ze dwa lata temu w moim bloku sa takie windy i metr
                                  kosztował 3600 na Gocławiu?
                                • Gość: figo fago Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? IP: 153.95.95.* 19.12.07, 12:05
                                  Ja mam prawie to samo (drewniane okna, klatki w marmurze, ciche
                                  windy, szerokie klatki i uchwyty na klatce ze stali nierdzewnej) na
                                  Kabatach, za cenę 3,5 tys zł za m2. Cena sprzed kilku lat, ale
                                  jeszcze niedawno ten sam deweloper w podobnej cenie budował na
                                  KENie.
                                • steady_at_najx Re: Jeżeli ceny spadną , to po co przepłacać ? 19.12.07, 13:53
                                  a sa tacy jak JWC ktorzy tna koszty ale zupelnie bez ciecia cen....

co do tych "lepszych" - poczytaj sobie kolego o przykladzie Aura
                                  Park... gdzie ceny sa pow 10k/m i powiedz gdzie ta jakosc za ta
                                  cene ?? bo ja tu widze tylko pazernosc..
                                  www.e-wilanow.pl/forum/viewtopic.php?t=30&postdays=0&postorder=asc&start=0
                                  • Gość: Tomek Bedzie taniej IP: *.hsd1.ca.comcast.net 20.12.07, 04:20
                                    www.pogonowski.com/display_pl.php?textid=719
                                    • scott22 Re: Bedzie taniej 08.01.08, 14:55
                                      tak , windy firm:kone, otis, thyssen, schindler są to najlepsze
                                      marki światowe. proszę zobaczyć czy nie takich wind używają
                                      inwestorzy w swoich centrach handlowych i biurowcach. co do
                                      deweloperów , ktorzy zastosowali takie windy w waszych blokach,
                                      chylę czoła. nie pożałowali kasy, aby wydać dobry produkt. ale, to
                                      było KIEDYŚ. taraz deweloperka z ludzką twarzą umarła. l nic tu nie
                                      pomogą wasze chciejstwa. poz
                                      • Gość: Fazi Re: Bedzie taniej IP: *.eranet.pl 08.01.08, 21:27
                                        U mnie w bloku niedawno zainstalowali nową windę kone. I efekt jest
                                        taki, że wszyscy wolą jeździć drugą, starą [taką typową
                                        peerelowską]. Ta stara nie dość że jest znacznie przestronniejsza,
                                        to jeszcze jeździ dużo szybciej. Zaletą nowej [poz tym, że jest
                                        nowa] jest w zasadzie tylko lustro w środku.

Tak to bywa z tzw. słomianymi inwestycjami.
                                        • Gość: qwe Windy KONE , a krytykanctwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 21:47
                                          Fazi pi-to-lisz , windy KONE są dobre , scott22 ma racje .
                                          Jednak to ,że deweloper zastosuje takie windy wcale nie świadczy
                                          o jego solidności . Nie wystarczy kupić silnik od mercedesa ,
                                          żeby się chwalić dobrym samochodem . Zobacz np. że kiedyś
                                          w lath 50-tych , 60-tych mieszkanie miało klepkę , drzwi , piwnice .
                                          Było podwórko , w każdym pokoju był wywietrznik .
                                          Mury były solidne z cegły , a nie jakiegoś pustaka . Meszkania były
                                          większe ( wyższe ) . Nawet parapety były solidniejsze .
                                          Tymczsem taki JWC wstawia drzwi z dykty , śmieszne ale dla
                                          oszczędności JWC nie montuje w pokoju zamka do klucza , a jedynie
                                          klamkę . Scianki działowe cieńsze niż grubość cegły .
                                          W łazience JWC robi sufit z płyty pilśniowej , do której przykręca
                                          płytę gipsową . Okna najtańsze . Ściany pękają . W mieszkaniach
                                          duszno . Sam się zdziwiłem , że tak można budować ...
                                          • Gość: Fazi Re: Windy KONE , a krytykanctwo IP: *.eranet.pl 08.01.08, 22:09
                                            Heh, nie pitolę - mówię tylko o swoich odczuciach odnośnie. Nie są
                                            to zresztą tylko moje odczucia, ale dyżurny temat rozmów z
                                            absolutnie wszytstkimi sąsiadami spotykanymi podczas podróży
                                            rzeczonymi windami :) Więc po prostu fakt. Odnosi się to oczywiście
                                            tylko do tej konkretnej windy, kone to przecież lider tego przemysłu
                                            i produkuje ich zapewne różnych od groma.

Morał z tego przykładu imho taki - to że coś jest nowe i kupione za
                                            duże pieniądze nie oznacza automatycznie, że będzie automatycznie
                                            dobre, albo przynajmniej lepsze od starego. Pieniądze trzeba po
                                            prostu wydawać z głową.
                                            • Gość: rob Re: Windy KONE , a krytykanctwo IP: *.acn.waw.pl 08.01.08, 22:17
                                              u nas mniejsza kone (do 450 kg) miala akcje ze po roku użytkowania zaczeła
                                              stawac miedzy pietrami, to była trauma (srednio czekało sie okolo 1 godz na
                                              przyjazd pogotowia kone aby wypuscic ludzi z windy), serwis kone łaskawie po 2-3
                                              miesiacach wymienił jakis podzespół i na razie jest ok. Co ciekawe wydaje mi sie
                                              ze placac za konserwacje wind (niemała kwote) serwis takiej firmy powinien
                                              naprawde podchodzic profesjonalnie ale co tam zwykłe olewnictwo.
                                              także nie mam dobrej opini o Kone, taka masówka.
                                              • Gość: qwe Wracając do tematu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 07:53
                                                biznes.onet.pl/0,1669961,wiadomosci.html
                                                Obniżki są pewne , to jest Polska , a nie Hiszpania .
                                                • otwarty_na_dyskusje Re: Wracając do tematu 09.01.08, 11:16
                                                  ft.onet.pl/10,5165,gwaltowne_zahamowanie_w_hiszpanii,artykul.html
                                                  • scott22 Re: Wracając do tematu 17.01.08, 12:14
                                                    moi szanowni internauci cały czas marzą. proszę przestać czytać
                                                    DYZIO MARZYCIEL. proszę zauważyć, że już podrożała stal, ceramika
                                                    budowlana , cement i beton. beton B 37 teraz cena netto 308 a stara
                                                    cena 285. więc skąd to TANIEJ ? poz
                                                  • Gość: jarek Re: Wracając do tematu IP: *.wro.vectranet.pl 17.01.08, 13:42
                                                    no wlasnie ,wiele rfzeczy drozeje,skąd wiec spadki np na giełdzie ?
                                                    może dlatego że były wcześniej przewartosciowane ?
                                                  • Gość: jarek Re: Wracając do tematu IP: *.wro.vectranet.pl 17.01.08, 14:14

no wlasnie ,wiele rzeczy drozeje,skąd wiec spadki np na giełdzie ?
                                                    może dlatego że były wcześniej przewartosciowane ?
                                                  • Gość: qwe Re: Wracając do tematu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 18:22
                                                    Proszę zauważyć , że beton B3 kosztował w 2004 roku 200 pln ,
                                                    gdyby uwzględnić wzrost cen mieszkań od tego czasu musiałby kosztować
                                                    już 450 pln .
                                                    Proszę mi wytłumaczyć , dlaczego więksość materiałów budowlanych
                                                    np. w Austrii jest droższa niż u nas , a ja widziałem dwa lata temu
                                                    nowe mieszkanie w Wiedniu w cenie 8tys pln/m2 . Czyżby tamtejsi
                                                    deweloperzy dopłacali do interesu ?
                                                    A dlaczego np. w Austrii istnieje rachunek powierniczy , na który
                                                    kupujący wpłaca pieniądze , których deweloper nie weźmie dopuki
                                                    nie wybuduje mu mieszkania , a u nas nie ?
                                                    Dlaczego ja muszę kredytować dewelopera ( wpłacać mu na nie
                                                    wybudowane mieszkanie ) a on jeszcze mi dopisze do rachunku koszty
                                                    pozyskania pieniądza ?
                                                    Kupowanie u dewelopera dzisiaj to najprostsza metoda popadnięcia w
                                                    biedę .
                                                  • scott22 Re: Wracając do tematu 18.01.08, 12:48
                                                    giełda to emocje. już dawno mówiono, że ceny akcji są za drogie.
                                                    obecnie mówi się, że ceny są atrakcyjnie niskie. dobrze, ale w
                                                    stosunku do czego ? przypominam: towar jest tyle wart ile chcą za
                                                    niego zapłacić klienci.to samo dotyczy: i akcji i mieszkan.
                                                  • Gość: qwe Re: Wracając do tematu - wzrostów też nie widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 17:36
                                                    Raport z rynku nieruchomości - styczeń 2008 (2008-01-17)
                                                    Jak wynika z analizy cen ofertowych mieszkań wystawionych do
                                                    sprzedaży w serwisie Oferty.net w grudniu 2007 roku sytuacja na
                                                    rynku wtórnym w największych polskich miastach nadal jest bardzo
                                                    zróżnicowana. W Krakowie i Rzeszowie średnie ceny ponownie poszły w
                                                    dół, tym razem o 3,3%. O 1,8% spadły ceny w Bydgoszczy, a o 1,7% w
                                                    Poznaniu. Nieznaczny, wynoszący zaledwie 0,5% spadek cen nastąpił w
                                                    Warszawie.

W analizowanym okresie wzrosły średnie ceny mieszkań oferowanych do
                                                    sprzedaży w Trójmieście. Liderem wzrostów była Gdynia, w której
                                                    grudniowe stawki były aż o 6% wyższe od listopadowych. Średnia cena
                                                    ofertowa 1 m2 mieszkania w tym mieście osiągnęła poziom 7199 PLN i
                                                    po raz pierwszy była wyższa od średniej ceny w Gdańsku - 7149 PLN/m2
                                                    (w którym ceny wzrosły o 3,7%). Niezmiennie najdroższą trójmiejską
                                                    lokalizacją pozostaje Sopot. W grudniu średnia cena oferowanego tam
                                                    mieszkania wyniosła 10 948 PLN i była o 2,3% wyższa aniżeli w
                                                    listopadzie.

W gronie miast, w których nastąpiły ponad 2-procentowe wzrosty cen
                                                    ofertowych znalazł się także Wrocław (2,4%) oraz Łódź (3,9%).

mój komentarz - ceny stoją i jest bardziej prawddobne , że spadną
                                                    niż , że wzrosną
                                                  • scott22 Re: Wracając do tematu - wzrostów też nie widać 22.01.08, 11:57
                                                    qwe, chyba słuchałeś jakiegoś bacy jak wypowiadał się o pogodzie-
                                                    BĘDZIE ŚWIECIĆ SŁOŃCE LUB BĘDZIE PADAŁ DESZCZ, czyli na dwoje babka
                                                    wróżyła. poz
                                              • Gość: ADMIN Re: Windy KONE , a krytykanctwo IP: *.play-internet.pl 09.12.13, 21:44
                                                Mysle ze gdyby administracje mieszkaniowek wyrazali szybsza chec zaplacenia za wymiane czesc byloby to zalatwione przy pierwszej wizycie serwisanta sam administruje obiekty w ktorych zamontowane sa windy kone i nie mam z tym problemu wystarczyla zmiana umowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka