Dodaj do ulubionych

mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tylko f?

01.09.03, 21:07
Po sprawdzeniu zdolności kredytowych oraz głębokości portfeli osób w
promieniu trzech gałęzi drzewa genealogicznego wspólnie z Lubą postanowiliśmy
poszukać godnego mieszkania, które spełniałoby zasadniczo dwa wymogi:
- metraż około 75-100 m. (grunt by były 4 pokoje i nie za duży metraż)
- tarras (nie na parterze)

Po zapoznaniu z ofertą deweloperów, a raczej z jej brakiem śmiem wysunąć tezy
następujące:
- takie mieszkania w przyrodzie nie istnieją, a jeżeli już to czas ich
dostępności na rynku jest liczony w dniach.
- 99,9% nowych inwestycji nie posiada nawet złamanego tarasu a to, co jest na
stanie jest dość dyskusyjne (np. taras 4m? to chyba twór podobny do "windy w
kształcie schodów")

Reasumując, mój światopogląd nie jest ukształtowany w kwestiach:
- gdzie szukać ofert deweloperów i jakimi sposobami dowiadywać się, że coś,
gdzieś się buduje. Większość stron internetowych jest "dość" nieaktualna
jeżeli chodzi o te kwestię.
- czy może ktoś z szanownego grona wie gdzie takie mieszkania są lub będą?
wybitna pod tym względem byłaby Ochota, ale tam skupisko w okolicy
Włodarzewskiej ulega wyraźnemu wysyceniu i zanim coś się pojawi, to już jest
wykupione (vide nowy etap inwestycji na Drawskiej)
- a może powinienem zapomnieć o takiej konfiguracji, bo to jest zarezerwowane
dla penthouse'ów i innych "obdzieraczy z kapusty"? Poza tym nowe trendy
polegające na mieszkaniu typu 90m i tylko 3 pokojach są dość odrażające... a
jeżeli już coś ma 4 pokoje, to wtedy się trzeba cieszyć, że jest balkon, bo
to taka low-endowa inwestycja...

No, toż to prawie felieton wyszedł. ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: md Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl IP: 213.17.175.* 02.09.03, 09:19
      pochwale sie więc: wcale nie s-f-
      kupiłam mieszkanie 48 m2 z .... 25 metrowym tarasem.
      2/3, gdzie ostatnie piętro to już skosy.
      też szukałam mieszkania z tarasem, nie "balkonem" 1x1
      i UDAŁO się. życzę wytrwałości.
      • czekiera Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl 02.09.03, 19:29
        Bardzo dziękuję i mam nadzieję, że tak się sprawa zakończy. :)

Aczkolwiek z tego, co się zorientowałem do tej pory, to jakoś strasznie modne
        są kombinacje z tarasami do ok. 50-60 m. a potem dopiero tarasy się pojawiają w
        okolicach 110 m.

Zresztą może ktoś mnie uświadomi też w kwestii nazewnictwa, bo jak widzę plan z
        czymś wielkości przewróconej lodówki, co ma dopisek "taras 4m" to nie wiem, czy
        się śmiać, czy płakać... tak samo dość dowolnie temat traktują deweloperzy,
        jeżeli chodzi o klasyfikację loggia/balkon/trawnik - czasem tarasem nazwana
        jest połać trawnika na parterze oddzielająca okna od pobliskiego chodnika,
        czasem miły taras okazuje się wredną loggią, bo niemożliwe, żeby taras
        przebiegał przez 10 pięter w pionie w budynku, który nie ma konstrukcji
        kaskadowej. :)
    • Gość: AGA Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl IP: *.crowley.pl 02.09.03, 09:35
      Sa takie mieszkania w ofercie Edbudu na stronie edbud.pl ale strasznie drogie
    • Gość: ZZRobert Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl IP: *.acn.waw.pl 02.09.03, 09:51
      Teoretycznie www.ronson.pl - przy Wyścigach.
      2 mieszkania 50,5m z 55m tarasu na 8 piętrze i możliwość łączenia mieszkań.
      Może uda Ci się coś wytworzyć z ich oferty. Pozostałe z tarasami mają na
      parterze więc pośpiesz się - o ile to w ogóle do sprzedania jest.
      • czekiera Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl 02.09.03, 19:38
        Gość portalu: ZZRobert napisał(a):

> Teoretycznie www.ronson.pl - przy Wyścigach.
        > 2 mieszkania 50,5m z 55m tarasu na 8 piętrze i możliwość łączenia mieszkań.
        > Może uda Ci się coś wytworzyć z ich oferty. Pozostałe z tarasami mają na
        > parterze więc pośpiesz się - o ile to w ogóle do sprzedania jest.

Wygląda ciekawie, tylko ile sobie życzą za metr? Co do łączeń, to niestety, ale
        chyba da się połączyć z sąsiednim mieszkaniem, co ma 75m, czyli powstaje
        bariera cenowa. :) Aczkolwiek może jak się kupuje dwa do łączenia, to można
        ostro ponegocjować?
    • Gość: jacek Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.03, 15:38
      my z żoną też czegoś takiego szukaliśmy i doszło do tego ze kupujemy
      segment 155 m2 w Wawrze. cena z garazem tylko troszke wieksza niz
      mieszkania 80-100 z tarasem. same plusy: kominek, ogrodek, troche
      blizej natury.
      pozdrawiam
    • Gość: Mat Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl IP: waprx* / 192.168.14.* 02.09.03, 15:39
      To nie jest s-f, w zeszłym roku kupiłem mieszkanie 85m + 45 metrów tarasu. Na
      ostatnim piętrze. I nie w żadnym high-class apartamentowcu tylko w przeciętnej
      inwestycji. Więc są takie mieszkania, choć fakt że mało i trzeba się spieszyć -
      wiem że gdybym się szybko nie decydował to mieli na to mieszkanie 2 następnych
      chętnych...

Generalnie mieszkania z tarasami schodzą na pniu, no chyba że mają po 200
      metrów, to wtedy stoją puste latami.
    • Gość: 1kasia Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl IP: 212.158.75.* 02.09.03, 16:28
      Catalina przy Wyscigach (widok na Tor Wyscigow Konnych) www.catalina.pl
    • Gość: Adam7 Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.03, 21:20
      a ja kupuje mieszknaie wparwdzie 3 pokojowe ale 76 mkw - 2 poziomowe z balkonem
      7 mkw i tarasem 10 mkw - niestet nie w Warszawaie

Adam
    • Gość: JK nazewnictwo IP: *.acn.pl 02.09.03, 21:55
      Mnie deweloper uświadomił, że balkon to taki "wolno zwisający" i pod nim nie ma
      nic (albo jest czyjś balkon). A taras to wtedy, kiedy pod nim jest sufit
      mieszkania z niższego piętra (czyli tam, gdzie ty masz taras, sąsiad ma np.
      kuchnię albo pokój). Niezależnie od wielkości.
    • Gość: xpert Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl IP: 81.210.125.* 03.09.03, 15:27
      Jak kupuje mieszkanie 82,5m2 cztery pokoje (docelowo trzy :))) w firmie Arche,
      osiedle Woronicza Park i mam dwa tarasy po 10m2 i 11m2 na 10 pietrze. z tego
      co wiem w moim budynku podobnych mieszkan juz nie ma ale obok Arche wybuduje
      nowy budynek wiec moze warto spytac.

Pozdrawiam

xpert
      • czekiera Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl 03.09.03, 20:23
        Gość portalu: xpert napisał(a):

> Jak kupuje mieszkanie 82,5m2 cztery pokoje (docelowo trzy :))) w firmie
        Arche,

Nawet się nad tym zastanawialiśmy, tylko tam już chyba mieszkania, które mają
        loggię po stronie salonu "wyszły" (w tych dobrych metrażach). Poza tym chyba
        okolica jest taka sobie, bo niby w planach jest pociągnięcie Woronicza do
        Żwirki - czyli prawie pod oknami... no i lekkie oszustwo informujące o
        sąsiedztwie parku (który niby ma liczyć aż _300_ drzew :)

• xpert Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl 04.09.03, 12:50
          czekiera napisał:

> Nawet się nad tym zastanawialiśmy, tylko tam już chyba mieszkania, które
          mają
          > loggię po stronie salonu "wyszły" (w tych dobrych metrażach). Poza tym chyba
          > okolica jest taka sobie, bo niby w planach jest pociągnięcie Woronicza do
          > Żwirki - czyli prawie pod oknami... no i lekkie oszustwo informujące o
          > sąsiedztwie parku (który niby ma liczyć aż _300_ drzew :)
          >
          jest w placnach drugi budynek i tam jeszcze nie sprzedlai mieszkan
          przedluzeniem Woronicz sie nie przejmuje zanim Sejm zatwierdzi w tym kraju
          jakies pieniadze dla Warszawy to jeszcze duzo wody w Wisle uplynie. Poza tym
          na dzialce obok bedzie budynek mieszkalny wiec nawet jak wybuduja przedluzenie
          Woronicz to nie nedzie to pod oknami

a Park jest tylko od polnocnej strony
          • naska Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl 19.09.03, 07:15
            nie chce was denerwowac ale przedluzenie Woronicza nie bedzie finansowane przez
            rzad czy miasto ale przez prywatnego inwestora w postaci dom development plus
            bank pkobp, ktore od przyszlego roku rozpoczynaje na terenie dawnego
            przedsieboirstwa ogrodniczego przy zwirki i raclawickiej ogromne osiedle
            mieszkaniowe - zobaczcie w gazecie nieruchomosci w tym i ubieglym tygodniu ,
            berdzo sie tym chwala. pozdrawiam
    • pedro44 Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl 03.09.03, 18:12
      Widzę z okna nowy, w to lato oddawany blok spółdzielni Beta na ulicy Nizinnej
      na Grochowie. Na ostatnim piętrze są 2 mieskania z cholernie dużymi tarasami. W
      jednym to już nawet była parapetówa, ale w drugim to ani razu nawet zapalonego
      światła nie widziałem. Coś czuję że nie sprzedane. Może warto sprawdzić?
      Wprawdzie niestety spółdzielnia, ale mieszkanie napewno git

Pedro
    • Gość: ja Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl IP: 212.106.6.* 04.09.03, 11:28
      Kupilam w listopadzie zeszlego roku mieszkanie na Belgradzkiej 10/12 od firmy
      Insbud. Mieszkanie duze (150m) z tarasem 65m. Bardzo fajnie sie mieszka. Z
      tego co wiem to sa osoby, ktore chcialyby sprzedac swoje niewykonczone jeszcze
      mieszkania (mniejsze, bo 105 m) na rynku wtornym, tez z tarasem. Radze sie tam
      przejechac i porozmawiac z administracja, albo sprawdzic w agencjach (ale po co
      przeplacac?). Polecam ten budynek.
    • Gość: Anula Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 21:20
      Zajrzyj na stronę www.sabe.com.pl - zostały już tylko duże mieszkania z dużymi
      balkonami/tarasami
      pzdr
      • venus8 www.nowydom82.com.pl - Słoneczny Stok 08.09.03, 14:39
        Polecam, są duże wolne z balkonami/tarasami. Może będzie to akuat to, czego
        potrzebujesz. Mieszkania są w budowie, termin oddania listopad/grudzień 2003
        i wiosna 2004.
        Zadzwoń do spółdzielni 618-81-22.
        • Gość: j Re: www.nowydom82.com.pl - Słoneczny Stok IP: 213.17.175.* 08.09.03, 14:44
        • Gość: j Re: www.nowydom82.com.pl - Słoneczny Stok IP: 213.17.175.* 08.09.03, 14:47
          nie decyduj się na tą inwestycję!!!!!!
          poczytaj sobie o niej na forum.
          my kupilismy tam duze mieszkanie i..... doczekać się na nie niemożemy....!!!
          sprzedać też nie, bo nikt nie chce tam kupić mieszkania!!
          • masstah Re: www.nowydom82.com.pl - Słoneczny Stok 08.09.03, 14:54
            Ale Venus jest od ciebie sprytniejsza ;-) Ona też tam kupiła. I wie że
            spółdzielni w jej stanie nikt juz nie da kredytu na dokończenie budowy. I że
            jedyną nadzieją by wasze mieszkania kiedykolwiek powstały jest to że więcej
            naiwnych się skusi i da pieniądze za wirtualne mieszkania. Za ktore
            spółdzielnia byłaby w stanie skońćzyćbudowe przynajmniej częściowo. No to
            agituje usilnie ;-)

W sumie nawet to rozumiem. Aczkolwiek jakby to powiedzieć: odrobinkę
            to "dwuznaczne moralnie" by użyć modnej nowomowy
            • Gość: j Re: www.nowydom82.com.pl - Słoneczny Stok IP: 213.17.175.* 08.09.03, 15:21
              zamiast dwuznacznie moralny wolę być szczery! niech inni nie tracą,
              skoro tylu z nas już straciło oszczędności swego życia, a z tego co czytam -
              cześć ludzi wzięła jeszcze kredyty!!!
    • pawel_71 Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl 10.09.03, 10:33
      Mozesz tez sprobowac www.supo.pl, to maly developer,
      nowa inwestycja we Wlochach, sa bardzo ladne mieszkania
      ponad 80m, 4 pokoje i duze kilkunastometrowe balkony.

Pawel
    • penelopa.pitstop Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl 15.09.03, 09:43
      Haha,
      po przejrzeniu ofert doszlam do takiego samego wniosku jak TY ;-))
      Mam teraz 52m2 z 56m2 tarasem. Chcialam kupic tez jakies mieszkanie 4 pokoje ,
      z tarasem najlepiej bo bardzo sie przyzwyczailam i podoba mi sie posiadanie
      tarasu ale zwatpilam w taka mozliwosci. Nie wspomne, ze chcialabym zeby to bylo
      na ostatnim pietrze ale tak okolo 4-6 pietra nie wyzej.
      Z reguly znajdowalam oferty dla bogaczy albo tak jak piszesz 90m2 i trzy pokoje
      i wielgachny 40m2 salon.
      Zobacze jeszcze co polecaja forumowicze.
      Z braku ofert tez zainteresowalam sie zakupem domku. Czekam na razie na infor
      od developerow.

Penelopa.
    • Gość: sabi Re: mieszkanie 4-pokojowe z tarasem - s-f czy tyl IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 15.09.03, 10:13
      Helo,
      a nam sie wlasnie udalo na drawskiej. mam nadzieje, ze wkrotce odbierzemy nasze
      mieszkanie: 112m2 i taras 34m2. Wiem, ze obok powstanie drugi blok, ale podobne
      mieszkanie tez juz jest sprzedane. Mysle, ze poprostu trzeba stale przegladac
      srodowa wyborcza i chodzic na targi mieszkaniowe.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka