Dodaj do ulubionych

Co dalej ? do Bebiaka

IP: *.plusgsm.pl 14.11.03, 13:56
Witam,

Mam do Ciebie ogromną prośbę. Chodzi mi mianowicie co powinienem zrobić
dalej. Mam podpisany Akt Notarialny i zastanawiam się co dalej mam zrobić
żeby było OK. Rozumiem, że notariusz sam złożył go do Sądu i tam zostanie
stworzona dla mnie księga wieczysta. Czy ja sam muszę się pofatygować i
wszystkiego dopilnować.

A ha i jeszcze jedno małe pytanko. Notariusz dały mi wypis Aktu a co z
oryginałem.

Pozdrawiam serdecznie,

Niezorientowany
Obserwuj wątek
    • Gość: Bebiak Re: Co dalej ? Do Niezorientowanego IP: *.acn.pl 14.11.03, 18:18
      Cześć! Czy to nie Ty przypadkiem kiedyś mi napisałeś, że jesteś już
      Zorientowany, a tu proszę: znów Niezorientowany????

>Mam do Ciebie ogromną prośbę. Chodzi mi mianowicie co powinienem zrobić
      >dalej. Mam podpisany Akt Notarialny i zastanawiam się co dalej mam zrobić
      >żeby było OK. Rozumiem, że notariusz sam złożył go do Sądu i tam zostanie
      >stworzona dla mnie księga wieczysta. Czy ja sam muszę się pofatygować i
      >wszystkiego dopilnować.

Notariusz dostarczył Twój akt i do Sądu i do Starostwa i do Urzędu Skarbowego
      (bo tak musi). Teraz akt poleży trochę w sądzie, a potem sąd założy księgę
      wieczystą, wpisze Cię jako właściciela i przyśle Ci zawiadomienie o dokonanych
      wpisach. Powinieneś dobrze przeczytać treść tego zawiadomienia czy tam się
      wszystko zgadza, czy nie ma żadnych pomyłek, omyłek, przeinaczeń i jak
      wszystko będzie w porządku to nic nie robisz, a jak coś będzie nie tak typu
      imię ojca złe czy numer lokalu zły czy adres itd - to będziesz tam miał
      wyznaczony czas (krótki bo chyba 7 dni) na składanie ... hm.. kiepska jestem w
      procedurze, ale chyba apelacji od wpisów (na zawiadomieniu będzie napisane).
      Ważne jest w przypadku jakichś omyłek abyś nie przekroczył wskazanego terminu -
      po tym terminie wpis się staje prawomocny i prostowanie księgi wieczystej o
      dość skomplikowana procedura. Miej to na uwadze.
      Urząd Skarbowy pomyśli nad Twoim aktem i ewentualnie Cię wezwie na rozmowę
      (czego oczywiście nie życzę - sam tam nie chodzisz!), Geodezja poprzez
      Starostwo dokona stosownych zmian w ewidencji gruntów i budynków (albo lokali -
      jak rejestr stworzy) - też tam nie chodzisz.
      I to wszystko.

>A ha i jeszcze jedno małe pytanko. Notariusz dały mi wypis Aktu a co z
      >oryginałem.

Oryginał zawsze "na wieki" czyli 10 lat pozostaje u notariusza - Ty dostajesz
      wypis, który ma moc oryginału i nim się posługujesz. Ten oryginał po 10-ciu
      pójdzie na następnych parę lat do archiwum sądu wieczystoksięgowego, potem
      pewnie do archiwum akt starych (sama nie wiem, co potem tak do końca).

Aaa, jeszcze jedno: czy przypadkiem nie będziesz ustanawiał hipoteki, bo
      brałeś kredyt na przykład? Jeśli tak to będziesz musiał coś zrobić jeszcze,
      ale wypowiem się jak napiszesz czy Ciebie ten temat w ogóle dotyczy.
      Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.
      Czy już jesteś Zorientowany???? Czy to wszystko w miarę jasne? B.

• Gość: Anonim Re: Co dalej ? Do Niezorientowanego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.03, 22:09
        Bebiaczu Kochany, temat mnie bardzo zainteresował bo mam to właśnie na głowie.
        Co potem z tą hipoteką?
        • Gość: Bebiak Re: Do Anonima IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 00:33
          Gość portalu: Anonim napisał(a):

> Bebiaczu Kochany, temat mnie bardzo zainteresował bo mam to właśnie na
          >głowie. Co potem z tą hipoteką?

Cześć drogi Anonimie:)) Co to znaczy: co potem z tą hipoteką? Czy mam rozumieć,
          że podpisałeś akt, masz kredyt z banku i chcesz ustanowić hipotekę? I czy
          chodzi Ci o procedurę załatwienia tegoż i ewentualne opłaty.. Czy ja dobrze
          myślę? Wypowiedz się koniecznie. Pzodrowionka cieplutkie ode mnie. B.
      • Gość: niezorientowany Re: Co dalej ? Do Niezorientowanego IP: *.plusgsm.pl 14.11.03, 22:32
        Witam,

Bardzo ślicznie dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam,

Już zorientowany :))
    • Gość: inshape Re: Co dalej ? do Bebiaka IP: *.polkomtel.com.pl 03.12.03, 12:24
      Witam!
      Mam już akt notarialny, zaniosłem go do banku w którym mam kredyt i otrzymałem
      od PKO BP oświadczenie, z którym mam się udać do Sądu. Konkretnie chodzi o VII
      Wydział Ksiąg Wieczystych, Aleja Solidarności w Warszawie. Żadnych papierów od
      Sądu jeszcze nie otrzymałem. Rozumiem, że to nie przeszkadza aby udaś się do
      Sądu i złożyć wniosek o ustanowienie hipoteki. Czy moglibyście podzielić się
      ze mną swoimi doświadczeniami? Do którego pokoju pukać, w ilu kolejkach stać,
      o której godzinie tam się udać? Chodzi mi o to aby zmarnowac tam jak najmniej
      czasu.
      Pozdrawiam!
      • Gość: Bebiak Re: Co dalej ? Do Inshape IP: *.acn.pl 03.12.03, 20:48
        Gość portalu: inshape napisał(a):

> Mam już akt notarialny, zaniosłem go do banku w którym mam kredyt i
        >otrzymałem od PKO BP oświadczenie, z którym mam się udać do Sądu. Konkretnie
        >chodzi o VII Wydział Ksiąg Wieczystych, Aleja Solidarności w Warszawie.
        >Żadnych papierów od Sądu jeszcze nie otrzymałem. Rozumiem, że to nie
        >przeszkadza aby udaś się do Sądu i złożyć wniosek o ustanowienie hipoteki.

Nie przeszkadza absolutnie. Dobrze byłoby natomiast aby Twój akt już był w
        sądzie (notariusz ma na to trzy dni) i dowiedz się czy złożył (może wysłał
        pocztą a wtedy trwa to ciut dłużej).

>Czy moglibyście podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami? Do którego
        >pokoju pukać, w ilu kolejkach stać, o której godzinie tam się udać? Chodzi mi
        >o to aby zmarnowac tam jak najmniej czasu.

W Wydziale VII - pokój 224. Czynny od 8.30 do 14 (nieczynny w środy). Kiedy
        najlepiej iść - sama nie wiem, ale ja próbowałabym rano, najwcześniej rano
        (tak mi sie wydaje). Możesz jeszcze zadzwonić wcześniej do sądu, poprosić z
        Wydziałem VII i tam podpytać czy mają wnioski komputerowe czy musisz sam sobie
        pisać (jak sam - to wcześniej sobie napisz w dwóch egzemplarzach, bo jeden
        zostawisz z pismem banku a na drugim niech Ci sąd przystawi prezentatę o
        złożeniu czyli i przyjęciu). Podam Ci jeszcze telefon do sądu: 831-21-47; 831-
        58-78; 831-58-79; 831-20-92.
        Możesz jeszcze zadzwonić do notariusza, który sporządzał Ci akt i (o ile
        składa osobiście) poprosić o tzw. numer wniosku z Twojego aktu. To będzie
        numer, pod którym Twój akt został zarejestrowany w sądzie (ułatwisz życie
        sądowi, bo może będzie chciał dla szybszego dołączenia w stosowne miejsce,
        abyś ten numer mógł wskazać - to taka moja sugestia).
        Czy to w miarę dla Ciebie jasne? Mocno wierząc, że tak pozdrawiam Cię
        serdecznie. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka