Gość: smok IP: *.chello.pl 25.06.09, 18:29 kupilam mieszkanie od developera, i na moje pytanie jaki jedzie czynsz , dowiedziałam sie że ok 8zł za metr kwadratowy. a jak jest u was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lesher Re: jaki płacicie czynsz?ile za m2? 25.06.09, 21:34 9,7 zł na m2, bez funduszu remontowego i szlag mnie trafia. W to wchodzi garaż i kom. lokatorska (tzn. koszt garażu i kom lokatorskiej przeliczam na m2 mieszkania). Zawiera zaliczki na CO, CW i ZW (ok. 3,1 zł/m2). Kabaty. Odpowiedz Link Zgłoś
2romki Re: jaki płacicie czynsz?ile za m2? 25.06.09, 21:41 9,1 zł razem z funduszem remontowym i wszystkimi zaliczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: jaki płacicie czynsz?ile za m2? IP: 89.108.209.* 26.06.09, 21:48 9,3 z funduszem i zaliczkami, Bielany i też mnie to irytuje Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: jaki płacicie czynsz?ile za m2? 27.06.09, 07:49 za 45m w zabkach place 240zl.do tego dochodzi oplata za gaz (gotowanie,ogrzewanie i ciepla woda),prad i wode. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: jaki płacicie czynsz?ile za m2? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.09, 17:43 6 pln/1m2 plus fundusz remontowy 20 groszy/1m2 Ursynow, Zielony Nugat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawer Re: jaki płacicie czynsz?ile za m2? IP: *.met.pl 29.06.09, 15:00 0 zł :-) tylko opłaty licznikowe, bez żadnych zaliczek, sryczek, walki o rozliczenie, cześci wspólnych i niewspólnych. Ile zużyję, tyle płacę. To co mi się popsuje, to płacę sobie sam. Oto wyższość domu nad blokiem. A był czas, że cena mieszkania 60 m w centrum lub na Mokotowie była wyższa od ceny domu z działką :-)) Kto się zainteresował, to teraz jest wygrany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: jaki płacicie czynsz?ile za m2? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 15:43 No i ile wychodzi Ci tych oplat miesiecznie za utrzymanie tego domu ? tzn. za ochrone (alarm? monitoring?), za koszenie zieleni (prad), nawozenie , za podlewanie (wode), za sprzatanie posesji (pracownikow, srodki czystosci), za wywoz szamba, za ubezpieczenie mienia, za podatek od gruntu , za konserwacje bramy garazowej, za drobne naprawy , za prad by oswietlac posesje itd???? Bo nas przy 162 m mieszkania, za to co wyzej wychodzi ok. 400 pln miesiecznie (czesci wspolne to 3,3 PLN/1 M2) i nie martwimy sie juz o nic A u Ciebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucyna Re: jaki płacicie czynsz?ile za m2? IP: *.128.11.218.static.crowley.pl 29.06.09, 15:45 Tylko dojaz z takiego domku to okolo 2 godziny dziennie w podrozy, do tego czesto myszy, rachunek za wywoz smieci, w zimie za ogrzewanie placisz jakbys zapomnial, musisz rano wstac zeby napalic itp:P - znajomy mowil ze ostatnio w zimie za ogrzewanie zaplacil 2000 za te kilka miesiecy, jakies podatki, sam troszczysz sie o remonty. Wole zaplacic nawet 10zl/m, miec 15 min do pracy i nie przejmowac sie ogrzewaniem, remontami:) Sa oczysicie tez tacy co lubia oszczedzac i zime potrafia bez ogrzewania wystrzymac ale chyba mowimy o jakims standardzie zycia:) Jak tak lubisz mieszkac w palacu to kup sobie wille w podkarpackiem, wyjdzie okolo 1500-2000/m2 i jeszcze wiecej oszczedzisz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawer Re: jaki płacicie czynsz?ile za m2? IP: *.met.pl 30.06.09, 14:13 z domu do pracy jade samochodem ok. 20 min - pracuje na Wilanowie - Trasa Siekierkowską jedzie się bez problemu. Co do innych opłat - podatek od nieruchomosci - ok. 150 zł rocznie, ogrzewanie gazem - za cały sezon (6 miesięcy) grzewczy ok. 2500 zł za dom ok. 200 m. kw. Zero opłat za ochronę - mieszkam w spokojnej cześci dzielnicy Wawer - obok mam życzliwych, spokojnych sąsiadów, którzy nigdy nie odmówli "opieki" podczas nieobecności. Co do koszenia trawy - czysty relaks i nie dałbym ani złotówki komus za koszenie - wolę to robić sam. Utrzymanie zieleni, to żaden super wydatek - mam dodatkowo hydrofor do podlewania ogrodu - koszty tak małe, że niezauważalne. Roczne ubezpieczenie 300 zł, zero opłat za konserwacje bramy. Jak jest jeden własciciel bramy, to się nie psuje. Gorzej jak do jednej bramy jest ze 30 chetnych. Wtedy napewno kiedyś się popsuje. Tak więc koszty utrzymania sie w domu o pow. ok. 200 mkw + ogród ok. 950 mkw nie sa tak duże, a nawet wręcz mniejsze niz mieszkanie w bloku. Macie podobne koszt (sumarycznie), a mieszkacie w 50-70 metrowych mieszkaniach. Oprócz opłat wynikających z zuzycia mediów, macie jeszcze opłty "ekstra', na których wspólnota robi Was w jajo (choć nie zawsze tak musi być). Lepiej zastanowic sie nad sprzedażą mieszkania w bloku i zakupie domu, nawet do remontu. Nie ma jak poczuc sie wolnym - nikt nie trzaska drzwiami, nikt mi nie remontuje od 2 tyg. sąsiedniego mieszkania, nikt nie biega w drewniakach po klatce schodowej, nie mam obsranego (przepraszam za bezposredniość) trawnika przez wspaniałe pieski. Robię to co chcę. Ja nikomu nie przeszkadzam i nikt mi nie przeszkadza. Pełen komfort i luz. Polecam takie zycie, choć sam mieszkałem w bloku (krótko) i doszedłem do wniosku, ze to nie dla mnie i mojej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: jaki płacicie czynsz?ile za m2? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.09, 14:47 To jednak placisz miesiecznie za swoj dom ;)a z tego co pisales wynikac moglo ze 0. Zgodze sie z toba ze inaczej mieszka sie w domu . Mysmy 4 lata dali rade mieszkac w domu(tez na Urynowie - od strony Skarpy) a jednak zamienilismy sie z tesciami. Sa juz na emaryturze i maja wieksze serce do prac przydomowych zwlaszcza ze jest sporo jeszcze w nim do wykonczenia. Tesc to zlota raczka. My jeszcze jestesmy dosc mlodzi i mocno zapracowani i na razie jednak wolimy nowoczesne osiedle. Tak jak ty polecilbym dom ale raczej tych najbardziej wzietych, dobrze skomunikowanych dzielnicach - np. Mokotow, Ursynow, Zoliborz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czynsz Re: jaki płacicie czynsz?ile za m2? IP: *.chomiczowka.waw.pl 13.07.09, 20:24 Witam, przymierzam się do kupienia mieszkania z dużym tarasem. Czy płaci się czynsz za taras lub balkon? pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steady_at_najx Re: jaki płacicie czynsz?ile za m2? IP: *.chello.pl 13.07.09, 21:15 mi szmaciarz deweloper dopłaca połowę tego co pierwotnie sobie ode mnie życzył ale go załatwiłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as taa IP: *.acn.waw.pl 14.07.09, 21:29 ość portalu: wawer napisał(a): > 0 zł :-) tylko opłaty licznikowe, bez żadnych zaliczek, sryczek, walki o rozlic > zenie, cześci wspólnych i niewspólnych. Ile zużyję, tyle płacę. To co mi się po > psuje, to płacę sobie sam. Oto wyższość domu nad blokiem. > A był czas, że cena mieszkania 60 m w centrum lub na Mokotowie była wyższa od c > eny domu z działką :-)) > Kto się zainteresował, to teraz jest wygrany. a dom sie bedzie sam remontowal sam malowal sam odsniezal sam kosil trawniki sam malowal ogrodzenie albo nie zrobi to twoja kobita i wtedy bedzie za darmo blysneles jak salceson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: taa IP: *.chello.pl 15.07.09, 01:09 No ba zaczarowany ołówek a i sam się związał to i sam się rozwiąże. Ja popieram własny domek ach to jest to. Pies trącał drobiazgi.Sama bym porobiła.Kobita. Odpowiedz Link Zgłoś