Dodaj do ulubionych

brak ruchów - pomocy

07.01.04, 15:42
Jestem w 26 tyg. ciąży i nie wiem czy to normalne ale przez cały dzień nie
odczuwam ruchów dziecka (możliwe że kopnął mnie ze dwa razy ale były to
bardzo delikatne kopnięcia) czy to normalne. Proszę o szybką odpowiedź bo
zwariuję

Obserwuj wątek
    • garofano73 Re: brak ruchów - pomocy 07.01.04, 21:07

Ja dzis wyczytalam, iz minimum raz na 24 godziny dziecko powinno dac znak
      zycia, a dobrym sposobem, aby uaktywnic jego ruchy jest wypicie kubka mleka lub
      zjedzenie jakiejs przekaski, a nastepnie polozenie sie i oczekiwanie na ruchy.
      W ten sposob dzidzius otrzymuje porcje energii i powinien sie poruszyc. U mnie
      przynajmniej dzis ten sposob zadzialal.

Pozdrawiam serdecznie i nie martw sie, zawsze mozesz sprawdzic ruchy dziecka na
      USG jesli bardzo sie zamartwiasz.

Grazyna i 21 tyg. bambino
      • lastka Re: brak ruchów - pomocy 08.01.04, 09:18
        Hej jest to całkiem możliwe, u mnie nie raz się zdarzyło, że dzidzia np, przez
        prawie dwa dni się nie odzywała, poprostu kilka dni ma aktywnych a potem
        odpoczywa (śpi). Zawsze jak chcę poczuć ruchy naszej Niuni, to kładę się na
        plecach i delikatnie w jednym miejscu przyciskam brzuch, po kilku minutach
        jeżeli w danym miesjscu nic nie czuję to wyruszam w poszukiwaniu dzidzi i znowu
        delikatnie przyciskam palcami brzuch, a wtedy dzidzia zaczyna bawić się ze mną
        i oddaje mi kopniaczki, ten sposób wyczytałam w ksiażeczce "ucz się i słuchaj
        swojego dziecka"
        • aste Re: brak ruchów - pomocy 13.01.04, 11:51
          witajcie
          chyba jest możliwe, u mnie też tak jest (27 tydz) myślę, że po prostu
          przyzwyczaiłyśmy sie do akrobacji dzieciaków a one teraz mają coraz mniej
          miejsca i teraz juz nie czuje takich energicznych nagłych puknięć ale raczej
          tak jakby dziecko się przeciągało.
          ale rozumiem Twój niepokój jak wczoraj małe było bardzo spokojne i nie mogłam
          sobie przypomnieć kiedy ostatnio czułam żeby się ruszało to dopiero solidne
          wierzgnięcie mnie uspokoiło- widzicie jakie mam dobre dziecko dba o moje
          samopoczucie:) odzywa się jak tylko jest wezwane do odpowiedzi.
          pozdrawiam A.
    • lara_croft2 Re: brak ruchów - pomocy 14.01.04, 16:11
      nic się nie martw, ja też o mało nie wyłysiałam ze zmartwienia. Obecnie jestem
      w 25 tyg. i mój ninja jak kopał nonstop, to tydzień temu się wyłączył i czasem
      w ciągu dnia jedengo kopa mi pośle, troszeczkę wieczorkiem pofika i to
      wszystko. Poleciałam oczywiście do gina a on mi: że widocznie taki już
      maluszek spokojny, i że na pewno się rusza, pokazał mi to na USG :),
      faktycznie sie ruszał, no ale ja nic nie czułam. Powiedział mi że widocznie
      kopie sobie w nocy jak ja śpię i tyle. Jedne kopacze a drugie spokojne, takie
      są nasze maluszki.

pozdrawiam - Aga i Szymonek
    • sanika Re: brak ruchów - pomocy 17.01.04, 08:48
      Podczas pierwszej ciąży mój powadzący lekarz jaki pozostali lekarze na odziale
      ginekologicznym uczulali, że powinno się wyczuwac co najmniej 5 ruchów w do
      godziny 13.00. Jeśli do wieczora nie czuje się nic, powinno się to jak
      najszybciej zgłosić lekarzowi...ale sama jak byłam już domu często zdarzało się
      że maluszek zaczął kopać dopiero ok. godziny 23-24.00 a przez cały dzień
      nic...dobrym sposobem na pobudzenie malucha okazywał się prysznic lub zjedzenie
      loda:))
    • renka7 Re: brak ruchów - pomocy 27.01.04, 14:01
      czesc,

jestem w 27 tygodniu z moim Frankiem i przezywam czesto to samo, dziaj np
      bardzo sie denerwowalam bo w nocy i rano nie czulam ruchow, wiec po przyjsciu
      do pracy zamknelam sie w pokoju, polozylam na podlodze i lekko naciskalam
      brzuch zeby maly zaczal reagowac. Straszne nerwy. Oczywiscie teraz juz sie
      rusza, ale niestety jestesmy pzrewrazliwionymi mamuskami.

Podobno dobry sposob zeby pobudzic dzidziusia to napic sie bardzo slodkiej
      herbaty lub zjesc cos slodkiego - wtedy pod wplywem duzej dawki energi dzidzia
      sie uaktywnia.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka