qcharzowa 26.10.04, 12:45 umówiłam się na usg, ale to będzie mój 19 tydzień ciąży, coś kiedyś czytałam, że powinno być robione w 20 tym. Czy to prawda? Przekładać na później? Czy wtedy więcej da się podejrzeć? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iamkate Re: czy źle że usg w 19 tyg., a nie w 20? 26.10.04, 13:20 moja lekarka powiedziała, że ze względów medycznych najlepiej jest robić usg 22 tygodniu Odpowiedz Link
fala75 Re: czy źle że usg w 19 tyg., a nie w 20? 26.10.04, 13:27 Moj gin, podobnie, przykazal mi zrobienie dokladnego USG koniecznie po skonczeniu 21tc. Odpowiedz Link
pocahontas_kw Re: czy źle że usg w 19 tyg., a nie w 20? 26.10.04, 13:30 Myślę, że nie ma sensu przekładać. Różnica nie będzie aż tak znacząca, poza tym ten 20 tydzień to taki orientacyjny termin. Wiesz ja jestem w 7 TC i juz miałam USG, żeby zobaczyc sam zarodek! ale przezycie! Nie odkładaj tego, będzie super:) Życzę zdrówka i powodzenia tobie i maluchowi;) pocahontas Odpowiedz Link
nataliia Re: czy źle że usg w 19 tyg., a nie w 20? 26.10.04, 18:24 czesc ja jestem w 22 tyg a mialam juz robione usg ribione 13 razy Odpowiedz Link
kornelcia75 Re: czy źle że usg w 19 tyg., a nie w 20? 26.10.04, 14:50 widzisz u kazdej mówia inaczej,ja miałam usg w 13,24,36 tyg mysle ze niema potrzeby przekładac pozdrawiam ja i mój mc Maksio Odpowiedz Link
joakal Re: czy źle że usg w 19 tyg., a nie w 20? 26.10.04, 17:32 USG połówkowe robi się po 21 tygodniu jak zapisywałam się do Roszkowskiego to chciał żeby było w 22 tygodniu bo wtedy najlepiej widać (na tym USG sprawdza się czy dziecko nie ma wad) Ja bym przełożyła jeśli masz możliwość. Odpowiedz Link
mikanm Re: czy źle że usg w 19 tyg., a nie w 20? 26.10.04, 17:36 no nie :) Qucharzowa idziemy łeb w łeb :))) ja jutro ide do gina i to będzie mój ostatni dzień 19 tygodnia ciąży. Nie zamierzam przekładać. najwyżej umówię się na badanie w 22 t.c. zwłaszcza że mój lekarz coś o tym wspominał. idź spokojnie i niczym sie nie martw. Odpowiedz Link
qcharzowa do Mikanm 27.10.04, 10:43 Hej Mikanm, fajnie, że przeżywamy ten sam okres ciąży. Ja wczoraj zaczęłam 19sty tydzień, termin mam na 21 marca. Zrobię tak jak mówisz, pójdę na to umówione usg (chcemy nagrać kasetę), może zobaczymy też płeć Maleństwa. Potem umówię się po 22gim tygodniu drugi raz. W końcu na początku ciąży lezałam z powodu krwawienia, więc mogę sprawdzić raz więcej czy wszystko ok. Dużo zdrówka Qcharzowa 19 tc Odpowiedz Link
mikanm :)) 27.10.04, 20:45 Cześć Qucharzowa, ja dziś byłam u gina - myślałam że nici z poznania płci - a tu okazuje się ze na 90% będzie chlopak :) No i tak jak mówiłam wcześniej lekarz umówił mnie na dokładne, gruntowne usg po 22 tyg - wtedy też ma potwierdzić płeć. a tak swoją drogą jak to jest z tymi datami? ja zaczynam jutro 20 tc i mam termin na 24.03, a ty jesteś parę dni później i termin masz na 21.03. nigdy nie mogłam tego zrozumieć :) Podobnie jest z moją bratową, ona zaczyna dopiero 19 tc a termin ma dzień po mnie :) Życzę ci duzo zdrówka też, może też jutro poznasz kogo nosisz pod sercem. pozdrowionka Odpowiedz Link
karolcia_81 Re: :)) 27.10.04, 22:37 Cześć przyszłe Mamusie. Ja też jestem w 19tc, termin mam na 22marca i w poniedziałek tak bardzo chciałam poznać płeć mojego dzidziusia a ONO jak na przekór na moich oczach odwróciło się pupcią, pomachało nóżkami i tyle widziałam co tam chowa. Po 23tc idę na dokładne USG by zbadać wszystkie organy wewnętrzne maluszka. Pozdrawiamy i życzę zdrówka K. Odpowiedz Link
qcharzowa do Mikanm 28.10.04, 09:56 Gratulacje Mikanm!!! :) fajnie, że już "prawie" wiesz, że to chłopczyk. Ja na usg idę w piątek, zobaczymy czy pryśnie ta ogromna tajemnica zwiazana z płcią. Z tymi tygodniami to jest rzeczywiście śmiesznie, ja swoje wyliczyłam wg strony internetowej, gdzie wpisuje się datę ostatniej miesiączki i określa to potem datę poczęcia, pierwszego uderzenia serduszka, datę kiedy dzidzia jest zdolna do samodzielnego życia na zewnątrz. Mi w każdy wtorek zaczyna się kolejny tydzień, i tak 2 listopada zacznę 20sty. Wiem, że dziewczyny różnie liczą, mi te moje wyliczenia zgadzają się z terminem porodu, tj.21marca. Tyle, że przy cc, na którą się zdecyduję na 95% to i tak troszkę wcześniej zobaczę nasze Maleństwo. Dużo zdrówka i radości. Aneta 19 tc Odpowiedz Link
fala75 Re: do Mikanm -obliczanie "terminu"... 28.10.04, 10:30 Do obliczen terminu porodu wykorzystuje sie tez dlugosc cyklu, rozna przeciez u roznych kobiet, stad pewnie rozbieznosci o ktorych wspominasz. Odpowiedz Link
mikanm Re: do Mikanm -obliczanie "terminu"... 28.10.04, 18:15 możliwe że co lekarz to metoda...mój gin zapytał tylko o pierwszy dzień ostatniej @ i na tej podstawie obliczył dzień porodu. a w internecie rzeczywiście terminy różne mi wychodziły, czasem nawet w kwietniu :) Odpowiedz Link
mikanm Re: do Qucharzowej 28.10.04, 18:17 No to trzymam kciuki żeby wkońcu było wiadomo kto tam w środku siedzi :)A tak poza tym pamiętam twoje posty o cesarce, wypowiadałam się nawet. I powiem Ci że ja na 100% decyduję się na cesarkę. Słuchaj jak będziesz chciała to pisz na mój adres gazetowy - możemy powymieniac doświadczenia i niepokoje:) pozdrowionka Odpowiedz Link