Dodaj do ulubionych

Nowi obywatele....

07.01.05, 16:15
Słyszałam w trójce,że w W-wie rodzice mają dostawać 5 tys. za urodzenie
"nowego obywatela".W Krakowie też coś takiego istnieje,tylko mniejsza
suma.Każdej rodzinie przydałaby się taka pomoc-wiadomo
wózek,ciuszki,łóżeczko,witaminy dla karmiącej mamy itp,co Wam będę
tłumaczyć,same wiecie..Czy my jesteśmy gorszą polską rodziną , bo nie
mieszkamy w żadnym z wyżej wymienionych miast??Chyba czegoś tu nie
rozumiem,ucina się pomoc dla rodzin gdzie tylko można, tylko niektórzy dostają
"prezenty".W stolicy i tak są najwyższe zarobki.Sorry że o polityce,ale nawet
jak się jest w ciąży,to nie tylko wącha sie kwiatki i czyta wiersze.Chociaż
tak by było lepiej,wiem,ale się wkurzyłam trochę.
Obserwuj wątek
    • stahap Re: Nowi obywatele.... 07.01.05, 17:37
      A właściwie to mi głupio że taki polityczny wątek wrzuciłam w to miłe forum,więc
      drogi adminie,jeśli to nie jest dla ciebie problem,to można go wycofać.Trochę
      jestem za impulsywna,to chyba ciąża powoduje że bardzo emocjonalnie podchodzę
      teraz do wielu rzeczy.Dziwne to płacenie za dzieci,ale może trzeba się
      cieszyć,że jakiekolwiek młode małżeństwa (w tym moi przyjaciele w
      Wawie)otrzymają pomoc dla rozwijającej się rodzinki.Pozdrawiam brzuszki.
      • kika_kika Re: Nowi obywatele.... 09.01.05, 23:20

no, mnie tez to zdziwiło, że akurat w wawie i to 5tys. to miasto które ma spory
        potencjał i jak nie "nowi obywatele" to napływowi tam zamieszkaja... a dlaczego
        z innych miast wsi rodzice nie dostaną becikowego??
        Zagrywka przedwyborcza??

KIKA z Fasolcią
        • e-myszka Re: Nowi obywatele.... 10.01.05, 09:43
          Jestem z Warszawy. Wiadomo, ze wiesc o pieniadzach mnie ucieszyla. Powiem Wam,
          ze wlasciwie tez mnie to wkurza bo zyjemy w jednym kraju, w ktorym obcina sie
          wszelka pomoc, szuka sie oszczednosci nie tam gdzie trzeba. Zabrali zasilek
          porodowy 500zl, ktory dostawala kazda kobieta, skrocili macierzynski. A teraz
          chca wywalic taka kwote. Dziwna polityka w tym kraju. Najwpierw zabieraja male
          kwoty a teraz maja taki pomysl. Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi. Bo tak
          naprawde mnie ucieszylby dluzszy macierzynski.
          • bri Re: Nowi obywatele.... 10.01.05, 10:34
            To inny budżet - te zasiłki mają iść z kasy miasta a nie państwa. Też sie
            wkurzam bo go nie dostane bo za krótko jestem w Wawie zameldowana ;) A tak na
            serio to sto razy bardziej wolałabym dłuższy macierzyński. Jak można
            trzymiesięcznego niemowlaczka odrywać od cyca mamusi...
          • kinga3 Re: Nowi obywatele.... 11.01.05, 14:12
            A co to za nowinka?
            Nigdzie o tym nie czytałam. Jestem z Poznania, czy i tu coś takiego się dzieje?
            Jak wygląda weryfikacja kandydatów?
    • sylwia30 Re: Nowi obywatele.... 10.01.05, 13:32
      Cześć!! Jestem ze Szczecina i teżmi troszeczkę niemiło z powodu że jedne
      dziciaczki są traktowane lepiej od innych(becikowe)u nas nic nam się nie należy
      a wiadomo ile co kosztuje i jak obecnie wyglądają pensje.Mam pytanko ile teraz
      wynosi długość urlopu macierzyńskiego?
    • praktycznyprzewodnik Re: Nowi obywatele.... 10.01.05, 19:32
      Te 5 tys to z budzetu gminy. Po prostu trzeba myslec jak sie radnych wybiera.
      • maja45 Re: Nowi obywatele.... 11.01.05, 09:27
        W Warszawie to póki co jest pomysł, a od pomysłu grupki oszołomów do wypłaty
        tej kasy droga bardzo daleka. Ale zbliza się czas wyborów i trzeba psiaczkom
        kiełbaske podrzucic....
        Mam nadzieję , że to nie wypali , bo w Warszawie jest wiecej potrzeb, niż
        fundowanie wyprawki dla dzieci, w końcu nie mieszkaja tak same matki i ojcowie.
        Co z tymi którzy dzieci nie mają i nie chcą miec, czy oni nie mają prawa do
        wygodnego zycia i korzystania z tego wszystkiego , czym powinien zajmować sie
        samorząd?
        A wspierać matki powinno się obnizając podatki i koszty pracy, tak , by każda
        matka mogła spokojnie znalezc pracę pourodzeniu dzieckA,by utrzymywać je
        samodzielnie.
        Marta
    • aga_a Re: Nowi obywatele.... 11.01.05, 17:22
      Nie ma się co zachwycać tymi 5 tysiącami,bo i tak taka suma nie przejdze.Dla
      nas przyszłych mam każda suma się liczy, jak by dali nawet 1000 zł to by było
      super.A z innej strony to tez jest zagrywka przedwyborcza. Zobaczymy co nam
      czas pokaże.
      • anettab Re: Nowi obywatele.... 11.01.05, 17:34
        mój mąż usłyszał w Radio 94, że kwota, o którą jest taka awantura w całej
        Polsce oscyluje już na poziomie 1500 zł, popieram taką sumę, nie doprowadzi do
        patologii, a pomoże przy zakupie wyprawki!!!
        Aneta, 34tc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka