Dodaj do ulubionych

samolotem w ciąży

04.02.05, 13:01
Mój małżonek, jak dowiedział się, że będzie po raz kolejny ojcem, chce nas
zbrać na wycieczkę do Paryża na około 7-10 dni. No i bardzo się cieszę i
wogóle, tylko zastanawiam się, bo do Paryża dosdtalibysmy się samolotem,
najprawdopodobniej. Juz mu powiedziałam, ze najwcześniej mozemy w maju, bo
wtedy będzie już poczatek piatego mjiesiaca, więc chyba najbardziej
niebezopieczny okres za nami. To i tak wszystko zalezy od tego, czy lekarz mi
pozwoli, no ale ja się martwię na zapas. Bo niby możemy jechać autem, ale z
1,5 rocznym dzieckiem i brzuszkiem może byc to troche niewygodne i męczące.
No i jestem w kropce, bo trzeba by juz zaczać cos wstępnie rezerwować, a ja
myślę i myslę...
Obserwuj wątek
    • baby244 Re: samolotem w ciąży 06.02.05, 05:44
      ja lecialam w ciazy w 8 miesiacu, musze przyznac ze lot byl dlugi, co praWDA Z
      PRZESIADKA, ale z warszawy do frankfurtu i z frankfurtu do nowego yorku. jeslki
      dobrze znosisz ciaze i lekarz na to pozwoli to nie masz podstaw do obaw...

pozdrawiam,,
      za 23 dni mam termin porodu, trzymaj kciuki
      baby244 i maksio w brzuszku
      • kasiag29 Re: samolotem w ciąży 06.02.05, 08:53
        Ja uwazam ze jak mozna to trzeba latac bylam w kanadzie (8h lot) w jedna srtone
        w 11 ntyg spowroten w 16. nic sie nan nie stalo czujemy sie swietnie. lekarz
        powiedzial ze maluch jest tak glegoko schowany ze nic go nie ruszy. za dwa
        tygodnie lecimy znowu 2,5h. moja przyjacolka latala cale dwie ciaze po calum
        swiecie i nigdy jej do glowy nie przyszlo zeby sie marwic to u nas w polsce
        kraza takie mity. przeciwwskazanie sa tylko jezeli ciaza jest zagrozona .

Zycze milej podrozy
        kasia
        • true_blue Re: samolotem w ciąży 06.02.05, 11:34
          Nie ma co sie martwic. Ja juz kilkakrotnie latalam w rozne miejsca (16 tydzien w
          tej chwili) i nic mi nie zaszkodzilo. Pierwszy lot mialam do i z Meksyku w
          samych pierwszych tygodniach ciazy, a teraz latalam po Europie. Jesli ciaza jest
          niezagrozona to naprawde nie ma co sie zastanawiac i leciec teraz, potem moze
          byc tylko ciezej (szczegolnie od strony brzuszka).
          Pozdr.
          • azbestowestringi Re: samolotem w ciąży 07.02.05, 20:46
            ja wlasnie wczoraj wysiadlam z samolotu. jak ciaza jest prawidlowa to mozesz
            latac do oporu :) popros tylko o dobra miejscowke na nogi :)
            i pij wode, bo sztuczne powietrze w samolocie odwadnia
            pozdrawiam
            i bon voyage
            • youngeva hmmmm 08.02.05, 09:40
              latanie owszem, ale na krotkich trasach, na dlugich samoolot przebywa dlugo na
              wysokosci, gdzie nie ma ochrony przed promieniowaniem.
              oczywiscie Waszym dziecim nic sie nie stalo, ale sa naswietlone juz jak po
              sporym RTG, a to nigdy nie jest bezpieczne.
              Pisze to nie dlatego, aby Was straszyc, bo sama musze teraz latac, ale na 2-
              godzinnch trasach, na dluzsze bym sie nie zdecydowala.
              pozdr
    • masza76 Re: samolotem w ciąży 16.02.05, 11:02
      Powyżej siódmego miesiąca powinnaś się skonsultować z lekarzem i uzyskać
      pozwolenie (o które może zapytać cię personel pokładowy, choć nie musi).
      Warunki w samolocie są bardzo specyficzne choć nie zdajemy sobie z tego sprawy
      i jeśli można lepiej unikać lotów powyżej trzech godzin. Napromieniowanie to
      raz, bardzo duże i niekorzystne zmiany ciśnienia to dwa, przeciążenia to trzy,
      wilgotność praktycznie zerowa (szczególnie właśnie w długich rejsach) to cztery
      i bardzo rozrzedzone powietrze to pięć, a w długich rejsach dodatkowo mogą
      wystąpić problemy z krążeniem, które bywają niebezpiczne.. To tak na szybko co
      przyszło mi do głowy. Wiem to wszystko, bo latanie to mój zawód. Jeśli jednak
      czujesz się dobrze i nie ma przeciwwskazań to życzę udanej wycieczki do Paryża.
      • katarzynka25 Re: samolotem w ciąży 16.02.05, 14:49
        A do egiptu?
        Tak starsznie bym chciała polecieć za jakieś 2 tyg. teraz jestem w 16 tyg.
    • abneptis Re: samolotem w ciąży 17.02.05, 09:25
      Witaj,

Oglądałam wczoraj program "klub mlodej mamy" była rozmowa z lekarzem miedzy
      innymi o lotach, mówił że młode mamy bywaja nieodpowiedzialne- latajac
      samolotami- co powoduje czesto porod przedwczesny-ale mówił o lotach dalekich.
      Egipt z tego co sie orientuje jest 2,5h lotu od Warszawy.
      No i jeszcze kolejny + to że nie wybierasz sie w najwieksze ukropy do egiptu,
      luty jest chlodniejszy i nie ugotujesz sie z brzuszkem.
      Pamietaj ze nikt ci nie da gwarancji bezpiecznej podrozy.
      Pozdrawiam i życzę dobrych decyzji:)
      • katarzynka25 Re: samolotem w ciąży 17.02.05, 14:22
        A ja włśnie chcę do Egipru na początku marca a nie latem (mam trochę fantazji)
        • abneptis Re: samolotem w ciąży 17.02.05, 15:38
          Chyba sie nie zrozumiałyśmy . Ja uważam ze marzec dla kobiety w ciazy jest
          lepszy niz lipiec...
          • katarzynka25 Re: samolotem w ciąży 19.02.05, 15:25
            Rzeczywiście nie doczytałam z tym terminem (sorki). Sama już nie wiem tak bym
            chciała ( i to nawet nie dla mnie tylko dla mojej starszej dzidzi bo wakacje w
            tym roku będzie miała raczej marne) i się jednak obawiam. A pozatym jedni mówią
            wyjedź zregenerujesz się a drudzy nie warto. Hymm (nawet lekarze nie są zgodni)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka