Dodaj do ulubionych

Konflikt serologiczny

04.02.05, 16:11
Mam grupe krwi B Rh-, a mój narzeczony B Rh+, co oznacza, ze mamy niezgodność
serologiczna. Jesli plod przejmie po ojcu Rh+, to moj organizm bedzie sie
bronil i wytworzy przecieciala,które będą zabijały płód..........To brzmi
strasznie. Jestem w 5 tygodniu(liczac od dnia zaplodniena),lekarz uwaza, ze
jeszcze za wczesnie, aby badac przeciwciala. Czy któraś z Was ma podobna
sytuacje??Jak nalezy wtedy postepować z ciążą?
Obserwuj wątek
    • mika7771 Re: Konflikt serologiczny 04.02.05, 16:23
      Nie moge ci pomoc, chociaz sama chcialabym sie dowiedziec jak to jest z
      konfliktem serologicznym. Mam A Rh+ i slyszalam, ze jesli kobieta ma taka
      gr.krwi to nie ma zagrozenia.
    • fiordilligi Re: Konflikt serologiczny 04.02.05, 16:24
      Jesli to twoja pierwsza ciąża, to niepotrzebnie się obawiasz. Lekarz ma rację -
      pierwsze badanie wykonuje się pomiędzy 8 a 12 tygodniem ciąży. Drugie pomiędzy
      28 i 30 tc.
      Rzadko w pierwszej ciąży przeciwciała powstają. Jeżeli tak by się zdarzyło, to
      dostaniesz w ciąży odpowiedni lek domięśniowo,który pomoże ci tą ciążę
      spokojnie donosić.
      Uwierz, współczesna medycyna świetnie sobie z tym radzi i problemem są naprawdę
      wyjątkowe przypadki, mające miejsce z reguły w kolejnych ciążach.
      Po porodzi w ciągu 72 godzin otrzymasz zastrzyk - immunologlobulinę anty D,
      który zabezpieczy cię na wypadek kolejnej ciąży, aby w niej konflikt się nie
      rozwinął
      pozdrawiam i radzę ostrożnie czytać opisy w linkach medycznych
      • fiordilligi Re: Konflikt serologiczny 04.02.05, 16:27
        no i dopisuję że ja mam RH -, urodziłam córkę cztery lata temu z RH + ojca,
        teraz kończę druga ciążę i konfliktu w niej nie było a jestem w 39
        tygodniu.Moja matka nie dostawała leków i też jakoś urodziła te dwadzieścia lat
        temu drugie dziecko, chociaż nie bylo takiej profilaktyki, jak dzisiaj.
    • sula_i_komary Re: Konflikt serologiczny 04.02.05, 16:24
      Nie martw się!! Ja mam (-), mąż (+). Badanie coombsa robiłam od 12tc co kilka tygodni.Do tej pory jest wszystko ok. Nawet jeżeli pojawią się przeciwciała można to opanować.Mój lekarz nie widział powodu do strachu i mówił,że w tych czasach konflikt już nie jest problemem.
      Powodzenia.
      Bezkonfliktowej ciąży :-)
      sula i chłopaki-bliźniaki
      36tc
      • mika7771 Re: Konflikt serologiczny 04.02.05, 16:49
        Prosze tez mi odpowiedziec, czy jak mam RH +, to nie ma zagrozenia konfliktem?
        • inkai Re: Konflikt serologiczny 04.02.05, 22:37
          nie ma zagrożenia. Konflukt może powstac tylko w przypadku gdy ty masz Rh- a
          ojciec dziecka Rh+, więc nie masz sie co martwić.
    • aisza24 Re: Konflikt serologiczny 05.02.05, 17:12
      Dzieki, ale po prostu duzo osob mnie straszy...niedawno mojej kolezance zmarlo
      dziecko w 7 miesiacu, prawdopodobnie przez konflikt.......Ale mam nadzieje, ze
      u mnie i u Was wszystko bedzie okey.Pozdrawiam
      • annjan nie konflikt serologiczny a niezgodność serologic 08.02.05, 13:52
        Witajcie,

jestem w drugiej ciaży z konfliktem serologicznym. W pierwszej była tylko
        niezgodność - ja mam RH _ a mąż + ale nie było przeciwciał. Po porodzie
        dostałam immunoglobulinę.

Niestety nie zadziałała jak trzeba i teraz, w drugiej ciąży, w 20 tc pojawiły
        się przeciwciała - I TO DOPIERO JEST KONFLIKT. Póki nie ma przeciwciał - nie ma
        problemu, a po porodzie czy poronieniu dostaje się immunoglobulinę chroniącą w
        97% przed pojawieniem się przeciwciał w następnej ciązy...

Leczenie konfliktu jest dopiero kiedy przeciwciała będą większe niż 1:16,
        trzeba więc co ok. 3 tyg. kontrolować poziom przeciwcial.

Ale spokojnie - to Was NIE DOTYCZY. Póki przeciwciała są nieobecne - NIE MA
        KONFLIKTU JEST TYLKO NIEZGODNOŚĆ SEROLOGICZNA. a konflikty teraz, przy
        podawaniu immunoglobuliny są naprawdę rzadkie.

Pozdrawiam
        • a.g.m.04 Re: nie konflikt serologiczny a niezgodność serol 10.02.05, 00:57
          Witajcie!
          Od paru miesiecy jestem szczęśliwą mamą (pierwsze dziecko z ciąży z
          konfiliktem serologicznym). Niestety należędo tego niewielkiego grona kobiet u
          kórych on występuje już w pierszej ciąży. Ja mam Rh-, a mąż Rh + i dodam że
          żadnych poronien, transfuzji ani krwawień nie miałam, do końca lekarze nie
          wiedzieli dlaczego wystąpił u mnie w pierwszej ciąży. Przeciwciała wyszły mi
          dopiero w 22 tygodniu ciązy i od razu zostałm skierowana od ośrodka leczenia
          konfliktów w W-wawie. I do końca ciąży już byłam pod obserwacją (czyli co 3,4
          tygodnie badanie przeciwciał(pierwsze badanie krwi w instytucie hematologi ja i
          mąż), i usg co miesiąc)poród wywołano mi w 37 tygodniu ciąży.mój szkrabek
          trafił od razu na fototerapię. Cieszymy ie bardzo że przeciwciał nie były
          natyle silne by bardzo zagrozić dziecku. Nasz skarb ma teraz pere miesiączków i
          jest w znakomitej formie.
          A jesli chodzi o immuglobinę to według lekarzy z ośrodka podaje się ją
          pacjentkom u których nie wystąpiły przeciwciała, więc jezeli to tylo mozliwe
          dopominajcie się jej w 28 tygodniu ciąży i po porodzie.
          Życzę wam szczęśliwego ciązy trzymam mocno za was kciuki.
          • a.g.m.04 Re: nie konflikt serologiczny a niezgodność serol 10.02.05, 01:00
            przepraszam za będy ale komputer coś mi szwankuje
    • myszelda Re: Konflikt serologiczny 08.02.05, 19:17
      Nie martw się. Kłopoty mogą być tylko jeżeli kobieta ma grupę krwi 0 RH-. W
      Twoim przypadku nie ma problemu. Nie ma się co stresować. Moja mama ma właśnie
      grup 0 RH- i duży konflikt serologiczny z ojcem, który ma AB+, ale mimo to
      urodziłam się i ja i mók brat.
      Głowa do góry!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka