kinga3 21.04.05, 22:49 czy już wiecie coś na ten temat? W mojej kamienicy babinka mi wciskała, że to już jest, że jej synowa dostała, ale średnio jej wierzę. Poza tym, jaki "ORGAN" się tym zajmuje? Urząd Miejski? MOPS, ZUS? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kinga3 Re: PĘPKOWE W POZNANIU 22.04.05, 14:36 podnoszę wątek, może ktoś wie, co sie święci??? Odpowiedz Link
illka1 Re: PĘPKOWE W POZNANIU 22.04.05, 16:06 Tez bym chciała wiedzieć ale głucha cisza.... Odpowiedz Link
michulek Re: PĘPKOWE W POZNANIU 22.04.05, 22:12 Na razie w tej sprawie nic nie jest przesądzone. O dziwo wszystkie (prawie wszystkie) partie doszły w tej sprawie do porozumienia, i becikowe miało by wynosić według planów 1.000-1.500 zł. Sprawa jednak jest o tyle skomplikowana, że taka zmiana w budżecie miasta, mogłaby zostać zakwestionowana, no i sprawa wróciła do punktu wyjścia. Ta Twoja sąsiadka, to albo ma bujną wyobraźnię albo pomyliła becikowe z wypłatą świadczenia z ubezpieczenia grupowego! Najlepiej sprawę becikowego w Polsce rozwiązała jedna gmina (nie pamietam jaka), która zamiast narażać budżet miasta na zwiększanie wydatków, postanowiła zachęcać prywatnych "dobroczyńców" do fundowania becikowego. W podzięce, każdy z nich będzie miał "swoje" drzewko w miejscowym parku, z tabliczką ze swoim imieniem i nazwiskiem. Pozdrawiam Was i życzę by Rada Miasta, jakoś uporała się z tymi problemami Odpowiedz Link
kinga3 Re: PĘPKOWE W POZNANIU 22.04.05, 22:40 I ja ją posądzałam o zbyt bujną wyobraźnię. A co to za ubezpieczenie grupowe, o którym wspominasz? W sumie nie jestem pazerna, ale omijają mnie wszystkie finansowe dobrodziejstwa macierzyństwa, bo jestem prywatnym, ale drobnym przedsiębiorcą (łącznie z macierzyńskim, gdyż nie mam historii składkowej) Odpowiedz Link
aniad69 Re: PĘPKOWE W POZNANIU 22.04.05, 22:19 Osobiscie rozmawialam na ten temat z radnymi w Poznaniu. Fakt bylo to m-c temu ale na tamten dzien sprawa tkwila w martwym punkcie i nie zanosilo sie na jej szybkie zalonczenie. Musle , że dalej nie ma uchwaly co do tego wiec mozemy chyba zapomniec! Odpowiedz Link
michulek Do kinga3 28.04.05, 14:15 Jeśli pracujesz i jesteś ubezpieczona, to na pewno podlegasz ubezpieczeniu grupowemu (PZU lub inny ubezpieczyciel, z którym zakład pracy podpisał umowę), takie towarzystwo ubezpieczeń wypłaca na wypadek urodzenia sie dziecka, określoną w swoich warunkach kwotę. Kwota może się znacznie różnić, w zależności od towarzystwa w jakim jesteś ubezpieczona, a le także w zależności od skąłdki jaką płacisz. Ja np. jestem ubezpieczona w Royal PBK i dostałam za urodzenie dziecka 1.200 zł, a mój mąż (ubezpieczony w PZU), "zaledwie" 800 zł! Odpowiedz Link
kika_kika Re: Do kinga3 28.04.05, 14:51 A ja jestem w Nacionale i.... dostanę wielkie G :( bo opcja poród nie jest uwzględniona :( a mój mąż w PZU dostanie 900zł. Odpowiedz Link
michulek Re: Do kika kika 28.04.05, 14:56 Współczuję, ja z tego powodu, będąc już w ciąży zmieniłam ubezpieczyciela (miałam taką możliwość, sprawdź może też będziesz miała taką opcję), bo wcześniej byłam w PZU i też dostałabym 800 zł. Pozdrowionka! Odpowiedz Link
lesia28 Re 28.04.05, 17:04 a ja w pzu dostane 1100 , dostalam tez za pobyt w szpitalu w 22tyg 55zl/dzien , wszystko zalezy od opcji ubezpieczenia Odpowiedz Link
kinga3 Re: Do kinga3 28.04.05, 23:01 Rozumiem, że ubezpieczenie to przysługuje tylko pracownikowi jakiejś firmy, a nie np. jej właścicielowi? Odpowiedz Link
illka1 Re: Do kinga3 29.04.05, 12:03 A czy to ubezpieczenie to jest to samo co składka na ONW?Bo jeśli tak to ja z tego zrezygnowałam... To nic mi się nie nalezy???? Odpowiedz Link