Dodaj do ulubionych

kilogramy w ciazy

21.03.03, 07:46
Otoz jak to jest z tymi kilogramami w ciazy i po ciazy?
Czy jesli odzywiam sie normalnie tztn nie przekraczam
dziennej normy kalorii dla kobiet w ciazy ok 2800 kcl,
tez utyje ponad 10 kilo?
skad te kilogramy. wiadomo dziecko wody itd , ale po
urodzeniu powinno wszystko wrocic do normy. Czy jest
mozliwe o urodzeniu dziecka wazyc normalnie? Czekam na
odpowiedzi.
Pozdrawiam Dominika
Obserwuj wątek
    • burza4 Re: kilogramy w ciazy 21.03.03, 10:31
      Coś w tym jest z genetyki, jak sądzę, bo obserwując koleżanki, odżywianie nie
      zawsze ma jakoś bezpośrednie przełożenie na ilość kilogramów i wagę po
      porodzie. Jedne sporo przytyły, a bardzo szybko wróciły do poprzedniej wagi;
      inne niewiele, a im zostało. Jedna pół roku po porodzie wyglądała, jakby
      jeszcze nie urodziła, bo brzuch jej sterczał. Ja sama 3 tygodnie po porodzie
      wróciłam do 38 rozmiaru. Przytyłam może ze 12 kg. Diety nie stosowałam w życiu,
      nawet nie wiem, co to jest kaloria, jak się to liczy i do czego służy. Od
      niepamiętnych czasów ważę tyle samo, i nie udaje mi się przytyć, a nie żałuję
      sobie jedzonka.
    • socka2 Re: kilogramy w ciazy 21.03.03, 11:30
      ja tez nie wiem co to liczenie kalorii :))) przed ciaza wazylam 54 kg/170cm
      wzrostu(tzw. chudzina) ,w ciazy jadlam wtedy, gdy bylam glodna lub mialam
      ochote, przytylam 19 kg (!!!). Teraz, 2,5 miesiaca po porodzie schudlam :((( i
      spodnie ze mnie spadaja.
    • yula Re: kilogramy w ciazy 21.03.03, 14:12
      te kilogramy to nie tylko wody i dziecko ale i tluszczyk jako zabezpieczenie
      na pokarm dla dzidziusia:), a z powrotem do poprzedniej wagi to roznie bywa,
      jak pisza poprzedniczki. Ale jak sie jest zdrowym to mi sie wydaje ze powinno
      raczej szybko zzucic zbedne kilogramy. Opieka nad maluchem raczej nie sprzyja
      przybieraniu na wadze:)
    • isma Re: kilogramy w ciazy 22.03.03, 21:21
      Pytanie, czy wazyc normalnie, oznacza wazyc malo? W ciazy utylam 11 kg
      (najwiecej na przelomie 4 i 5 miesiaca, zanim sie zorientowalam, ze to, ze chce
      mi sie ciagle jesc i bez przerwy cos podjadam, nie oznacza, ze mam sie ponadto
      zmuszac do jedzenia oprocz tego takich samych duzych glownych posilkow jak
      dawniej). Nie przeszkadzaly mi te kilogramy zupelnie, zwlaszcza, ze ulokowaly
      sie jakos tak glownie w biuscie ;-). Po urodzeniu Miniatury pierwsze szesc
      tygodni prawie bez zmian (minus wody i jej trzy kilo), ale potem okazalo sie,
      ze jest alergiczna i musze stosowac diete eliminacyjna - indyki, jablka i ryz,
      zakaz nabialu i slodyczy, mowiac w skrocie. Efekt jest taki, ze po siedmiu
      miesiacach waze o cztery kilo mniej (jakies 10 procent mojej przedciazowej
      wagi), niz przed porodem i mieszcze sie w dzinsy z czasow licealnych, czyli
      sprzed, hmm... pietnastu lat. W ogole proporcje jakos mi sie unormowaly (u gory
      i u dolu rozmiar 34, dawniej dol byl 36), na co nie bez wplywu jest zapewne
      karmienie piersia i duuuuzo regularnych spacerow z obciazeniem wozka.
      Reasumujac: nie martw sie waga, wroci do normy, o ile nie bedziesz sie
      wyglupiala folgujac zachciankom typu pol kilo sernika albo tabliczka czekolady.
    • wanita1 Re: kilogramy w ciazy 09.05.03, 16:34
      ja w ciąży przytyłam 23 kg i teraz jestem równie szczupła jak przed ciążą ani
      kg więcej a mój przepis na szczupłąsylwetkę po ciąży KARM PIERSIĄ DZIECKO!!!
    • entuzjastka Re: kilogramy w ciazy 01.07.03, 09:51
      hello :-)
      ja w ciąży przytyłam dokładnie 30,5 kg. mój synuś 28 lipca kończy roczek, a ja
      już od kilku miesięcy wyglądam tak jak przed ciążą /poza biustem - niestety!!/.
      a co do karmienia piersią to karmiłam... tydzień!! ale nawet gdybym nic nie
      straciła na wadze to warto!!!! pozdrówka :-)
    • mamalgosia Re: kilogramy w ciazy 01.07.03, 10:35
      Myślę, ze to nie ma żadnej reguły, ile kobieta przytyje w czasie ciąży i chyba
      też niezbyt zależy od tego, co się je (no, chyba, że ktoś się obżera, ale to
      oczywiste). POwiem Ci tyle, że po urodzeniu dziecka ze szpitala przyjechałam 7
      kg lżejsza (dziecko ważło 2700 g)
    • patyczako Re: kilogramy w ciazy 04.07.03, 21:32
      Ja tam nie wiem. W ciązy jadłam to na co miałąm ochotę. Owszem przytyło się te
      18 kilo, ale przez rok po urodzeniu córki zrzuciło się jakoś tak samo bez jakiś
      tam diet. Jedyne co to ćwiczyłam brzuszek, bo mi się taki flakowaty zrobił.
    • logini Re: kilogramy w ciazy 05.07.03, 11:41
      >skad te kilogramy?

Chocby z jedzenia po staremu, ale mniejszej dawki ruchu. Jestem pedziwiatrem,
      ale przyznam, ze rozdete brzucho nie sprzyja rowerowi, czy bieganiu po
      sklepach. Za to chetnie sie walne w fotel i czytam ksiazke. :)
      Jak uniknac przesady w kg? Polecam calkowite odstawienie cukru, bialego
      pieczywa i smazenia.
    • bluetab70 Re: kilogramy w ciazy 06.07.03, 21:45
      jumapili napisała:

Czy jest mozliwe o urodzeniu dziecka wazyc normalnie?

jest, jest: w pierwszej ciązy przytyłam niecałe 9 kg ( mam 170 cm wzrostu)-
      jadłam to , na co miałam ochotę, i kiedy miałam ochotę, zresztą nigdy w życiu
      nie liczyłam kalorii. Po urodzeniu dziecka jedyne, co było do "poprawki" to
      mięśnie brzucha, ale po paru tygodniach wróciły do normy :)
      obecnie - 19-ty tydzień - nadrzuciłam 3,5 kg - również jem bez ograniczeń,
      do tego mało ruchu, bo mam prowadzić "oszczędzający tryb życia"...
      myslę, że dużo zależy od tendencji do tycia lub nie w ogóle; ( no i, co też
      się zdarza, wiele kobiet wpada w pułapkę "bycia w ciązy" i pochłania za dwoje
      albo i troje - zwłaszcza pod presją "życzliwej" rodziny)

-
      www.kazimierz.com
    • agataz77 Re: kilogramy w ciazy 06.07.03, 22:33
      W ciąży przytyłam 7 kilo. Jadłam wszystko, na co miałam ochotę, a że uwielbiam
      słodycze, to jadłam jedną czekoladę kokosową dziennie. Ze szpitala wyszłam w
      swoich dżinsach, mimo że miałam duuuuże gatki i jeszcze większą podpaskę. Jak
      weszłam na wagę w domu ważyłam tyle co przed ciążą, po tygodniu jeszcze 3 kilo
      mniej. Teraz Marta ma prawie 3 miesice i waze 52 kilo, przed ciaza 56. Tak
      wiec mozna nie prztyc a nawet schudnac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka