fasolka74 01.07.03, 09:29 Ja biorę dwie tabletki dziennie(rano i wieczorem), a to podobno za dużo. Ile Wam zalecono brac? Z góry dziękuję za odp! Fasolka i 32-tygodniowy KTOŚ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
umasumak Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 01.07.03, 11:40 Ja biorę slowmag ( baz witaminy B6 ) 2x dziennie. Taka jest dawka profilaktyczna zalecana w ciąży. Nie wiem jaką ma gramaturę Magne B6, tak więc nie potrafię Ci powiedzieć cyz zażywasz dużo czy mało. Pozdrawiam. P.S. Slowmag zawiera taką ilość magnezu co Asmag forte Odpowiedz Link
jagna_jagna Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 01.07.03, 13:55 Mnie wogóle nie zalecano nic poza kwasem foliowym 15mg i różnymi zestawami witaminowymi (m.in. Prenatal, który zdaje się wogóle nie ma magnezu). Czy to Magne jest na cos konkretnego (skurcze łydek ?) czy tak profilaktycznie? Odpowiedz Link
umasumak Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 01.07.03, 15:57 Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem w ciąży. Dobrze działa nie tylko na kurcze łydek ( które sa wynikiem niedoboru magnezu) ale działa też uspokajająco na mięśnie macicy, zapobiega przedwczesnym skurczom, ma też zbawienny wpływ na układ nerwowy dzidzi. Z tego co wiem to prenatal nie ma magnezu, a wydaje mi się że w jego składzie nie istnieje też jod... jeśli nie masz nadczynności tarczycy, to powinnaś stosować witaminiki które zawierają jod. Odpowiedz Link
jagna_jagna Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 01.07.03, 16:59 umasumak napisała: > Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem w ciąży. Dobrze działa nie tylko na kurcze > > łydek ( które sa wynikiem niedoboru magnezu) ale działa też uspokajająco na > mięśnie macicy, zapobiega przedwczesnym skurczom, ma też zbawienny wpływ na > układ nerwowy dzidzi. Z tego co wiem to prenatal nie ma magnezu, a wydaje mi > się że w jego składzie nie istnieje też jod... jeśli nie masz nadczynności > tarczycy, to powinnaś stosować witaminiki które zawierają jod. Dokładnie. Prenatal nie ma jodu i magnezu. Mają go i Feminatal (obecnie nie produkowany - a szkoda) i Materna. Moja ginekolog za bardzo się nie przejeła tym, że tych dwóch pierwiastków brak w Prenatalu (może dlatego, że mam bardzo dobre wyniki krwi?). Kazała mi tylko robić "płodozmian" i nie jeśc cały czas tych samych witamin (np miesiąc Prenatal, miesiąc Materna). Zastanawiam się nad "zapolowaniem" jak mi się skończy Materna na Elevit (który tez niestety nie ma jodu ale chyba ma magnez). Na twardą macicę dała mi No -spę ale mam wrażenie, że odkąd przeszłam z Prenatalu na Maternę zawierającą Magnez robi się twarda dużo rzadziej więc pewnie coś jest w tym magnezie. Z tarczycą wszystko Ok, skurczy łydek póki co nie mam. I oby tak dalej. Odpowiedz Link
yaishi Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 03.07.03, 14:16 Ja się wtrącę i dodam, że dzięki zażywaniu Slowmagu /2x1/ przestałam mieć skurcze łydek i pośladków, które najczęściej wybudzały mnie nocą ze snu. pozdrawiam yaishi i dzidzia 22,07,2003 Odpowiedz Link
ksia78 Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 03.07.03, 09:12 Fasolka, ja jak bylam w ciazy i w polowie zaczely mi sie skurcze, to musialam lykac 3x2 tabletki asmagu dziennie. Do tego 2x1 sorbifer (zelazo), 1x1 vitaral. MIalam serdecznie dosc tych tabletek, i jeszcze trzeba bylo pamietac, ze zelazo z magnezem musi sie mijac minimum 2 godziny, bo ktores z nich sie zle wchlania. Bralam wiec z zegarkiem w reku:-))). Teraz tabletki mi obrzydly i po porodzie vitaral lykalam przez trzy tygodnie. Nie mamy anemii, Mlody rosnie, ja chudne i jest OK. Zdrowia zycze kasia Odpowiedz Link
fasolka74 Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 03.07.03, 12:44 Dzięki za odpowiedzi! Fajnie, że zawsze można liczyć na internetowe mamy! Fasolka Odpowiedz Link
asjasz Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 03.07.03, 19:23 Dostałam Magnevit B6 i biorę 3razy po 1. Dużo? Może, ale mam trardy brzuch. Wyczytałm, że Feminatalu nie produkują!!! Właśnie dostałam i nigdzie nie moge go kupić! Rozumniem dlaczego go nie ma w aptekach, ale dlaczego nie produkują!!! Gdzieś czytałam, że ma najlepszy skład! Spróbuję jaszcze poszukać i w ostatecznosci kupie coś innego. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link
jagna_jagna Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 03.07.03, 19:34 asjasz napisała: > Dostałam Magnevit B6 i biorę 3razy po 1. Dużo? Może, ale mam trardy brzuch. > Wyczytałm, że Feminatalu nie produkują!!! Właśnie dostałam i nigdzie nie moge > go kupić! Rozumniem dlaczego go nie ma w aptekach, ale dlaczego nie produkują!! > ! > Gdzieś czytałam, że ma najlepszy skład! > Spróbuję jaszcze poszukać i w ostatecznosci kupie coś innego. > Pozdrawiam > Asia Materna ma chyba najbardziej zbliżony skład do Feminatalu, który zniknął z aptek i hurtowni chyba już w maju. Odpowiedz Link
sylwia7958 Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 04.07.03, 09:02 Czesc!!! Ja biore Magne B6 3x2 dziennie wiec to chyba najwieksza dopuszczalna dawka. Biore tez Materne i ostatnio pogorszyly mi sie wyniki i dostałam zelazo. Mam proble poniewaz nie powinnam jesc razem tych tabletek i robic odpowiednie przerwy ale w ten sposób to juz sie gubie co kiedy jadłam i czasem nie biore jednego czy drugiego zeby w razie czego nie przedawkowac. Musze opracowac jakis plan :) Pozdrawiam Sylwia i Wiktoria (25 tyg) Odpowiedz Link
umasumak Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 04.07.03, 09:54 sylwia7958 napisała: > Czesc!!! > Ja biore Magne B6 3x2 dziennie wiec to chyba najwieksza dopuszczalna dawka. > Biore tez Materne i ostatnio pogorszyly mi sie wyniki i dostałam zelazo. Mam > proble poniewaz nie powinnam jesc razem tych tabletek i robic odpowiednie > przerwy ale w ten sposób to juz sie gubie co kiedy jadłam i czasem nie biore > jednego czy drugiego zeby w razie czego nie przedawkowac. Musze opracowac jakis > > plan :) Witaj! Ja w drugim trymestrze też brałam dużo leków, których nie mogłam zażywać w jednym czasie i wszystko mi się myliło. Po jednym dniu, kiedy wszystko mi się pomieszało zrobiłam tak: wziełam więlką kartkę i czerwonym pisakiem wypisałam nazwy lekarstw i godziny w których mam je brać. Przylepiłam ją na drzwiach lodówki i według tego rozkładu zażywałm leki. POza tym córka i mąż też sięnauczyli tego rozkładu i również pilnowali tych godzin :)). Pozdrawiam > Pozdrawiam > Sylwia i Wiktoria (25 tyg) Odpowiedz Link