Dodaj do ulubionych

Magne B6 - ile tabletek bierzecie?

01.07.03, 09:29
Ja biorę dwie tabletki dziennie(rano i wieczorem), a to podobno za dużo. Ile
Wam zalecono brac?
Z góry dziękuję za odp!
Fasolka i 32-tygodniowy KTOŚ
Obserwuj wątek
    • umasumak Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 01.07.03, 11:40
      Ja biorę slowmag ( baz witaminy B6 ) 2x dziennie. Taka jest dawka
      profilaktyczna zalecana w ciąży. Nie wiem jaką ma gramaturę Magne B6, tak więc
      nie potrafię Ci powiedzieć cyz zażywasz dużo czy mało. Pozdrawiam.

P.S. Slowmag zawiera taką ilość magnezu co Asmag forte
    • jagna_jagna Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 01.07.03, 13:55
      Mnie wogóle nie zalecano nic poza kwasem foliowym 15mg i różnymi zestawami
      witaminowymi (m.in. Prenatal, który zdaje się wogóle nie ma magnezu).
      Czy to Magne jest na cos konkretnego (skurcze łydek ?) czy tak profilaktycznie?
      • umasumak Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 01.07.03, 15:57
        Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem w ciąży. Dobrze działa nie tylko na kurcze
        łydek ( które sa wynikiem niedoboru magnezu) ale działa też uspokajająco na
        mięśnie macicy, zapobiega przedwczesnym skurczom, ma też zbawienny wpływ na
        układ nerwowy dzidzi. Z tego co wiem to prenatal nie ma magnezu, a wydaje mi
        się że w jego składzie nie istnieje też jod... jeśli nie masz nadczynności
        tarczycy, to powinnaś stosować witaminiki które zawierają jod.
        • jagna_jagna Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 01.07.03, 16:59
          umasumak napisała:

> Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem w ciąży. Dobrze działa nie tylko na
          kurcze
          >
          > łydek ( które sa wynikiem niedoboru magnezu) ale działa też uspokajająco na
          > mięśnie macicy, zapobiega przedwczesnym skurczom, ma też zbawienny wpływ na
          > układ nerwowy dzidzi. Z tego co wiem to prenatal nie ma magnezu, a wydaje mi
          > się że w jego składzie nie istnieje też jod... jeśli nie masz nadczynności
          > tarczycy, to powinnaś stosować witaminiki które zawierają jod.

Dokładnie. Prenatal nie ma jodu i magnezu. Mają go i Feminatal (obecnie nie
          produkowany - a szkoda) i Materna. Moja ginekolog za bardzo się nie przejeła
          tym, że tych dwóch pierwiastków brak w Prenatalu (może dlatego, że mam bardzo
          dobre wyniki krwi?). Kazała mi tylko robić "płodozmian" i nie jeśc cały czas
          tych samych witamin (np miesiąc Prenatal, miesiąc Materna). Zastanawiam się
          nad "zapolowaniem" jak mi się skończy Materna na Elevit (który tez niestety nie
          ma jodu ale chyba ma magnez).
          Na twardą macicę dała mi No -spę ale mam wrażenie, że odkąd przeszłam z
          Prenatalu na Maternę zawierającą Magnez robi się twarda dużo rzadziej więc
          pewnie coś jest w tym magnezie.
          Z tarczycą wszystko Ok, skurczy łydek póki co nie mam. I oby tak dalej.
          • yaishi Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 03.07.03, 14:16
            Ja się wtrącę i dodam, że dzięki zażywaniu Slowmagu /2x1/ przestałam mieć
            skurcze łydek i pośladków, które najczęściej wybudzały mnie nocą ze snu.

pozdrawiam
            yaishi i dzidzia 22,07,2003
    • ksia78 Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 03.07.03, 09:12
      Fasolka, ja jak bylam w ciazy i w polowie zaczely mi sie skurcze, to musialam
      lykac 3x2 tabletki asmagu dziennie. Do tego 2x1 sorbifer (zelazo), 1x1
      vitaral. MIalam serdecznie dosc tych tabletek, i jeszcze trzeba bylo pamietac,
      ze zelazo z magnezem musi sie mijac minimum 2 godziny, bo ktores z nich sie
      zle wchlania. Bralam wiec z zegarkiem w reku:-))).

Teraz tabletki mi obrzydly i po porodzie vitaral lykalam przez trzy tygodnie.
      Nie mamy anemii, Mlody rosnie, ja chudne i jest OK.

Zdrowia zycze
      kasia
    • fasolka74 Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 03.07.03, 12:44
      Dzięki za odpowiedzi!
      Fajnie, że zawsze można liczyć na internetowe mamy!
      Fasolka
      • asjasz Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 03.07.03, 19:23
        Dostałam Magnevit B6 i biorę 3razy po 1. Dużo? Może, ale mam trardy brzuch.
        Wyczytałm, że Feminatalu nie produkują!!! Właśnie dostałam i nigdzie nie moge
        go kupić! Rozumniem dlaczego go nie ma w aptekach, ale dlaczego nie produkują!!!
        Gdzieś czytałam, że ma najlepszy skład!
        Spróbuję jaszcze poszukać i w ostatecznosci kupie coś innego.
        Pozdrawiam
        Asia
        • jagna_jagna Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 03.07.03, 19:34
          asjasz napisała:

> Dostałam Magnevit B6 i biorę 3razy po 1. Dużo? Może, ale mam trardy brzuch.
          > Wyczytałm, że Feminatalu nie produkują!!! Właśnie dostałam i nigdzie nie moge
          > go kupić! Rozumniem dlaczego go nie ma w aptekach, ale dlaczego nie
          produkują!!
          > !
          > Gdzieś czytałam, że ma najlepszy skład!
          > Spróbuję jaszcze poszukać i w ostatecznosci kupie coś innego.
          > Pozdrawiam
          > Asia

Materna ma chyba najbardziej zbliżony skład do Feminatalu, który zniknął z
          aptek i hurtowni chyba już w maju.
    • sylwia7958 Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 04.07.03, 09:02
      Czesc!!!
      Ja biore Magne B6 3x2 dziennie wiec to chyba najwieksza dopuszczalna dawka.
      Biore tez Materne i ostatnio pogorszyly mi sie wyniki i dostałam zelazo. Mam
      proble poniewaz nie powinnam jesc razem tych tabletek i robic odpowiednie
      przerwy ale w ten sposób to juz sie gubie co kiedy jadłam i czasem nie biore
      jednego czy drugiego zeby w razie czego nie przedawkowac. Musze opracowac jakis
      plan :)
      Pozdrawiam
      Sylwia i Wiktoria (25 tyg)
      • umasumak Re: Magne B6 - ile tabletek bierzecie? 04.07.03, 09:54
        sylwia7958 napisała:

> Czesc!!!
        > Ja biore Magne B6 3x2 dziennie wiec to chyba najwieksza dopuszczalna dawka.
        > Biore tez Materne i ostatnio pogorszyly mi sie wyniki i dostałam zelazo. Mam
        > proble poniewaz nie powinnam jesc razem tych tabletek i robic odpowiednie
        > przerwy ale w ten sposób to juz sie gubie co kiedy jadłam i czasem nie biore
        > jednego czy drugiego zeby w razie czego nie przedawkowac. Musze opracowac
        jakis
        >
        > plan :)

Witaj! Ja w drugim trymestrze też brałam dużo leków, których nie mogłam zażywać
        w jednym czasie i wszystko mi się myliło. Po jednym dniu, kiedy wszystko mi się
        pomieszało zrobiłam tak: wziełam więlką kartkę i czerwonym pisakiem wypisałam
        nazwy lekarstw i godziny w których mam je brać. Przylepiłam ją na drzwiach
        lodówki i według tego rozkładu zażywałm leki. POza tym córka i mąż też
        sięnauczyli tego rozkładu i również pilnowali tych godzin :)). Pozdrawiam
        > Pozdrawiam
        > Sylwia i Wiktoria (25 tyg)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka