Dodaj do ulubionych

BADANIA PRENATALNE

07.08.03, 11:17
Robilam ostatnio badania krwi i jest male ryzyko ze moge urodzic dziecko z
zespolem Downa. Bylam na rozmowie i spytano mnie czy chce przeprowadzic
badania prenatalne, nie wiem co zrobic poniewaz jest ryzyko poronienia. Czy
ktos mial ten problem, pomozcie.
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: BADANIA PRENATALNE 07.08.03, 11:59
      Jaki jest cel zrobienia przez Ciebie badań prenatalnych?
    • malakarolcia Re: BADANIA PRENATALNE 07.08.03, 13:04
      zastanawiam się jak można z krwi wyciągnąc wnioski o możliwym upośledzeniu?
      A tak na marginesie, nie denerwuj się!!!
      To rozważania czysto filozoficzne ale z takimi badaniami można poczekać aż
      ryzyko zmaleje? czy wpłynęłoby to jakoś na twoje dalsze decyzje?

Pisz jak będziesz coś wiedziała.Trzymam za was kciuki! Wszystko będzie dobrze!!
      • pipi31 Re: BADANIA PRENATALNE 07.08.03, 15:50
        Moze wiecie dlaczego przy tych badaniach jest to ryzyko poronienia ?
    • rebecca Re: BADANIA PRENATALNE 07.08.03, 13:44
      pipi: ryzyko poronienia lub jakichkolwiek innych komplikacji przy bad. pren.
      jest minimalne (rzedu 1,5 proc., w tym zawieraja sie przypadki niegroznych
      krwawien). wiekszosc badan prenatalnych pokazuje, ze wszystko jest w porzadku,
      test potrojny nie jest natomiast miarodajny, zdarza sie, ze wynik jest
      falszywie dodatni. jesli sie stresujesz, warto pozytywnie pomyslec o badaniach.
      ale napisalas, ze wyszlo ci MALE prawdopodobienstwo, wiec moze nie warto?
      pamietaj: jestes jedyna osoba, ktora ma prawo podjac te ddecyzje. i nie pozwol,
      zeby czyjekolwiek przekonania podjely ja za ciebie. licza sie wskazania
      medyczne i twoje poczucie bezpieczenstwa, a nie czyjakolwiek ideologia.
      zwlaszcza, ze - o czym wiele osob nie chcew pamietac - zrobienie badan
      prenatlanych nie jest tozsame z decyzja o aborcji!! masz prawo wiedziec, czy
      urodzisz zdrowe dziecko. zeby sie uspokoic, a w najgorszym wypadku - zeby moc
      sie przygotowac do przyjecia dziecka. trzymam za ciebie kciuki

malakarolcia: test pokazuje PRAWDOPODOBIENSTWO urodzenia dziecka z zespolem
      downa lub kilkoma innymi zaburzeniami. bada sie stezenie trzech hormonow (?) we
      krwi i komputerowo porownuje z wynikami innych kobiet. wiadomo pbowiem, ze przy
      konkretnych zaburzeniach w krwi ciezarnej jest wyzszy poziom niektorych
      hormonow. np. b. wysokie hcg moze sugerowac zespol downa u dziecka (jak rowniez
      ciaze mnoga, oczywiscie)
      • ferla Re: BADANIA PRENATALNE 07.08.03, 17:12
        dobrze rebecco piszesz - test potrojny: hcg, afp i estriol wolny ( tzw.
        PRISCA ) to badanie statystyczne nie dajace absolutnej pewnosci, ale
        stwierdzajace prawdopodobienstwo wad genetycznych plodu. mozna go wykonywac w
        okreslonym tyg ciazy, bodajze od 14.
        • ferla Re: BADANIA PRENATALNE 07.08.03, 17:14
          aha, a badania prenatalne to oczywscie cos innego.
          pipi: nie stresuj sie niepotrzebnie, mysl pozytywnie i zobaczysz, ze wszystko
          bedzie ok!
          trzymam kciuki.mocno.
    • slonkode Re: BADANIA PRENATALNE 07.08.03, 14:22
      witam pipi,
      bardzo dobrze rozumiem twoj strach.sama ostatnoi przeszlam te badania i tez
      bardzo sie balam.zapewniam cie jednak,ze badanie nie jest bolesne,ani twoj
      dzidzus na tym nie ucierpi.ryzyko poronienia jest minimalne,a zawsze dobrze
      jest wiedzie czy wszystko rozwija sie prawidlowo i dziecko jest zdrowe.mozesz
      wtedy bez zadnych obciazen psychicznych cieszyc sie ciaza.nie bedziesz mogla
      sobie nic zarzucic,nie powiesz ,ze cos przeoczylas.moje dziecko, dzieki bogu
      jest zdrowe i wszystkie wyniki sa dobre.wiem tez ,ze bede miala
      chlopczyka.trzymam za was kciuki.powodzenia
      • pipi31 Re: BADANIA PRENATALNE 07.08.03, 15:35
        Dzieki dziewczyny za pocieszenie, troche sie uspokoilam. Zdecyduje sie na te
        badania, chce wiedziec czy bede miala zdrowe dziecko. Rozmawialam tez o tym z
        moim mezem, gdybu dziecko bylo chore to na pewno je urodze, ale chce to
        wiedziec wczesniej o tym. Dzieki jeszcze raz.
        • pipi31 Re: BADANIA PRENATALNE 07.08.03, 19:01
          Moze wiecie dlaczego przy tych badaniach jest to ryzyko poronienia ?

• bluetab70 Re: BADANIA PRENATALNE: do Pipi 07.08.03, 20:03
        slonkode napisała:

>ryzyko poronienia jest minimalne, (...)

Hmm, pozwól, że sie nie zgodzę:
        ryzyko rzędu 1-2% ( a tyle daje się przy amniopunkcji) oznacza, że
        statystycznie na 100 wykonanych zabiegów conajmniej jeden kończy się
        poronieniem; jeżeli w wyniku testu potrójnego wychodzi prawdopodobieństwo
        urodzenia dziecka z wadą genetyczną rzędu np. 1:800 czy mniejsze, ryzyko
        poronienia po amniopunkcji w takim wypadku jest relatywnie duże.

Do Pipi31:
        zanim zdecydujesz się na badania, zastanów się , co zrobisz z wynikiem, gdyby,
        czego Ci oczywiście nie życzę, był niepomyślny?? Jeśli mimo wszystko
        zdecydowałabyś się na urodzenie dziecka, po co to badanie??? Zawsze jest też
        ryzyko, że w wyniku badania stracisz zdrowe dziecko - to naprawdę nie jest
        taka sobie prosta decyzja.
        Ryzyko poronienia wynika stąd, że amniopunkcja polega na nakłuciu powłok
        brzusznych długą igłą ( pod kontrolą USG) i pobraniu płynu owodniowego - taka
        ingerencja oczywiście nie musi się skończyć ( i najczęściej nie kończy się)
        poronieniem, ale właśnie m.in. ze względu na relatywnie duże ryzyko nie
        wykonuje się go rutynowo.
        I jeszcze jedno: badania prenatalne - w tym wypadku amniopunkcja - powiedzą Ci
        wyłącznie, czy dziecko nie ma wady genetycznej ( tj. zaburzeń
        chromosomalnych): dopóki się nie urodzi, i tak nie będziesz mieć pewności, czy
        jest całkiem zdrowe...
        • anatewka Re: BADANIA PRENATALNE: do Pipi 07.08.03, 21:08
          Dwa lata temu urodziłam dziecko z Zespołem Downa. Teraz jestem w 24 tyg ciąży i
          oczywiście od początku tej ciąży proponowali nam różne badania. Miałam robiony
          pomiar fałdu karkowego w 12 tyg i usg genetyczne w 19 tyg. Na amniopunkcję nie
          wyraziłam zgody ponieważ ryzyko poronienia jednak jest (jakiekolwiek by nie
          było: małe czy duże ale jest) a też, tak jak ty zdecydowałabym się urodzić
          dziecko nawet gdyby badanie wykazało wady genetyczne. Na test potrójny nie
          zdecydowaliśmy się m.in. dlatego, że dużo tych testów wychodzi "fałszywie" (tak
          wyczytałam na forum) i człowiek się tylko niepotrzebnie stresuje. Natomiast o
          usg genetyczne sama poprosiłam, ponieważ najbardziej mi zależało aby wiedzieć
          czy dziecko ma zdrowe serce i inne narządy (pierwszy synek miał bardzo poważną
          wadę serca) a jest to badanie całkowicie bezpieczne.
          Nie chcę niczego doradzać, odpowiadam tylko jak jest u mnie.
          A czy masz w ogóle wskazania do tego aby obawiać się o wady genetyczne u
          swojego dziecka (np. obciążający wywiad albo wiek powyżej 35 lat)?
          Życzę dobrych wyborów i pogody ducha podczas tych 9-ciu miesięcy.
          pozdrawiam
          Agnieszka
          • pipi31 Re: BADANIA PRENATALNE: do Pipi 07.08.03, 23:42
            anatewka napisała:

> Dwa lata temu urodziłam dziecko z Zespołem Downa. Teraz jestem w 24 tyg ciąży
            i
            >
            > oczywiście od początku tej ciąży proponowali nam różne badania. Miałam
            robiony
            > pomiar fałdu karkowego w 12 tyg i usg genetyczne w 19 tyg. Na amniopunkcję
            nie
            > wyraziłam zgody ponieważ ryzyko poronienia jednak jest (jakiekolwiek by nie
            > było: małe czy duże ale jest) a też, tak jak ty zdecydowałabym się urodzić
            > dziecko nawet gdyby badanie wykazało wady genetyczne. Na test potrójny nie
            > zdecydowaliśmy się m.in. dlatego, że dużo tych testów wychodzi "fałszywie"
            (tak
            >
            > wyczytałam na forum) i człowiek się tylko niepotrzebnie stresuje. Natomiast o
            > usg genetyczne sama poprosiłam, ponieważ najbardziej mi zależało aby wiedzieć
            > czy dziecko ma zdrowe serce i inne narządy (pierwszy synek miał bardzo
            poważną
            > wadę serca) a jest to badanie całkowicie bezpieczne.
            > Nie chcę niczego doradzać, odpowiadam tylko jak jest u mnie.
            > A czy masz w ogóle wskazania do tego aby obawiać się o wady genetyczne u
            > swojego dziecka (np. obciążający wywiad albo wiek powyżej 35 lat)?
            > Życzę dobrych wyborów i pogody ducha podczas tych 9-ciu miesięcy.
            > pozdrawiam
            > Agnieszka

Ze strony mojego meza jest dziecko z zespolem Downa. Caly czas o tym mysle, nie
            wiem co jest dobre, ale jak nie zrobie tych badan to wiem ze to nie da mi
            spokoju, ja musze wiedziec czy dziecko bedzie zdrowe.
    • pipi31 Re: BADANIA PRENATALNE 07.08.03, 23:59

Skierowano mnie na badania krwi(test potrojny) poniewaz ze strony mojego meza
      jest dziecko z zespolem Downa. I wyszedl mi ze jest minimalne ryzyko. Mieszkam
      we Francji, a tutaj na tym punkcie ginekolodzy sa ostrozni i robia mnustwo
      testow.

TEST POTROJNY-jest to pobranie probki krwi. Probke ta poddaje sie analizie i
      okresla sie poziom substancji produkowanych przez plod. Wszelkie odchylenia od
      przyjetej normy moga wskazywac na ryzyko wystapienia wad genetycznych dziecka.
      • anatewka Re: BADANIA PRENATALNE 08.08.03, 10:56
        Pipi u nas w rodzinie były dwa przypadki urodzenia dziecka z ZD: u mnie
        najbliższa kuzynka urodziła córeczkę a u męża dalsza kuzynka. Jak byliśmy na
        badaniach genetycznych podawaliśmy całe dzrzewo genealogiczne naszych rodzin:
        ile było dzieci, czy zdrowe itp. Genetyczka powiedziała, że miała obawy czy u
        nas nie "spotkały się" geny z obu rodzin ale nasze kariotypy są czyściutkie i
        nie ma obaw o dziedziczenie.
        Jak byłam po badaniu fałdu karkowego w Poradni Prenatalnej wytłumaczono mi że
        badania typu: fałd karkowy, test potrójny są to badania które szacują tylko
        ryzyko wystąpienia wady. I jeżeli ja miałam fałd w normie to ryzyko dla mnie
        (mój wywiad+ nasz wiek) zmienia się na nieznacznie mniejsze; test potrójny by
        oszacował kolejne zmiany ryzyka w jedną lub drugą stronę. Więc jeżeli ty masz
        obciażający wywiad to nawet przy idealnym teście potrójnym nie powiedzą ci że
        nie ma ryzyka. Właściwie to u kompletnie zdrowych osób, młodych itp. takie
        ryzyko istnieje.
        Nie martw się na zapas ale oczywiście jeżeli amniopunkcja by cię uspokoiła, to
        decyzja należy do ciebie. Ja dlatego napisałam że bym się nie zdecydowała, bo
        po prostu tak jest. Najbardziej czego się boję to stracić kolejne dziecko więc
        będę unikała wszystkiego co ma w swoim opisie "ryzyko poronienia". Ale wiele
        dziewczyn przeszło przez to badanie i bardzo im to pomogło a z dziećmi wszystko
        jest OK.
        Hm i tak nic ci nie pomogłam, no ale to tylko wy mozecie podejmować takie
        decyzje i nikt wam w tym nie pomoże. Życzę powodzenia.
    • damakierowa Re: BADANIA PRENATALNE 08.08.03, 21:07
      Tez mieszkam za granica, a wiek (37 lat) wskazywal na zwiekszone
      prawdopodobienstwo Down'a i innych komplikacji. Wszyscy mnie namawiali na
      amnio. Ja natomiast zrobilam sobie te, co i ty, takie wczesniejsze (nuchal
      translucency scan) i wyszlo bardzo niskie w moim wypadku. (najnizsze na skali
      1:1600). Prawdopodobienstwo poronienia poprzez amnio jest w granicach .5 % (to
      ponoc zalezy od szpitala, kwestia doswiadczenia) czyli w granicach 1:200.
      Zrobilam sobie male porownanie matematyczne i zdecydowalam sie nie robic amnio.
      Jest jeszcze pytanie co zrobisz jak bedziesz miala wyniki. Bo jezeli nic, to po
      co ci amnio?

DK
    • leigh Re: BADANIA PRENATALNE 20.08.03, 13:43
      Cześć Pipi,
      Nie wiem czy wciąż to dla Ciebie aktualny problem - robić amniopunkcję czy nie
      i czy zaglądasz jeszcze na tę stronę. Pewnie już podjęłaś decyzję i mam
      nadzieję, że jest to decyzja wyłącznie Twoja. Kiedy czytałam listy do Ciebie z
      przerażenia stawały mi włosy dęba na głowie. Pytania, w domyśle potępiające, w
      stylu "a po co ci ten test" i stawiające kobiety wykonujące badania prenatalne
      pod celą matkobójczyń są po prostu haniebne. Zazdroszczę Ci tego, że mieszkasz
      we Francji i nie musisz spotykać się z tak żenującą ignoracją i brakiem taktu
      na co dzień. Bo to chyba nasza polska specjalność z lubością wydawać na innych
      (broń Boże na siebie!!)wyroki i prawić morały.
      Badania są potrzebne. Decyzja i tak należy do Ciebie, ale masz prawo do wiedzy.
      Poza tym badania genetyczne ujawniają wszystkie informacje związane z
      chromosomami, w tym płeć Twojego dziecka, co ma ogromne znaczenie jeśli w
      Waszej rodzinie zdarzyły się choroby, które dotykają np wyłącznie chłopców.
      Obecnie można je już leczyć w życiu płodowym i tuż po urodzeniu. Wiem, że to
      badanie jest bardzo trudne dla Ciebie i trudny jest czas oczekiwania na jego
      wyniki. Zapytaj w swojej poradni o psychologa i nie wahaj się z nim spotykać.
      Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. Na pewno wszystko jest dobrze
      • anatewka Re: BADANIA PRENATALNE 20.08.03, 16:38
        Naprawdę zauważyłaś w tych postach jakieś słowa oskarżenia czy potępienia w
        stosunku do Pipi ???? Przeczytałam te posty jeszcze raz i nic takiego nie
        zauważyłąm.
        Pipi sama napisała, że zdecydowałaby sie urodzić dziecko nawet gdyby okazało
        się, ze jest chore, wiec pytania "po co?" raczej były zadawane w intencji "po
        co ryzykować poronieniem". Przynajmniej ja tak to odebrałam. Poza tym Pipi
        pisała o Zespole Downa w rodzinie męża a nie wadach przenoszonych w zależności
        od płci o których ty wspominasz. Nie wydaje mi się, żeby ktokolwiek z
        odpowiadających na ten list potępił wykonywanie badań prenatalnych! Negatywne
        opinie były wypowiadane w kontekście ryzyka poronienia, które istnieje przy
        amniopunkcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka