Dodaj do ulubionych

USG w 12 tygodniu

08.10.03, 17:09
Mam pytanko: jeżeli miałam już robione USG w 9 tygodniu, to czy jest sens
powtarzać to badanie w 12 tygodniu - wtedy, kiedy podręcznikowo powinno odbyć
się po raz pierwszy. Moja ginekolożka robiła to badanie w szpitalu, wszystko
było w porządku (zarówno maluszek jak i wszystko wokół niego), ale mam jakiś
niedosyt - badanie trwało krótko, lekarka nic nie mówiła o przezierności
karku (a może było jeszcze za wcześnie?), jedyny zapisany na zdjęciu pomiar
to "wzrost" maluszka. Czy mogłybyście napisać, czego dowiedziałyście się na
badaniu USG o ciąży mniej więcej w tym wieku? Nie chcę niczego przeoczyć, ale
też wolałabym nie chodzić na USG zbyt często. Dodam, że teraz zapisałam się
do "mitycznego" Roszkowskiego :-) i sama już nie wiem, co z tą przyjemnością
zrobić.

didi (12 tydzień)
Obserwuj wątek
    • agaa5 Re: USG w 12 tygodniu 10.10.03, 08:16
      Witaj
      Przezierność karku bada się między 10 a 14 tyg ciąży (w 9 tyg nie ma więc
      takiej możliwości). Poza tym badanie pod koniec 3-go trymestru pozwala ocenić
      pracę serca (też od ok 10 tyg), budowę , liniowość kręgosłupa czy wykształcenie
      czaszki (w 9 też za wcześnie)no i ocenić prawidłowy rozwój kończyn ilośc palców
      (najlepiej od połowy 13 tyg do 14). Wg lekarzy to usg jest b.ważne, bo określa
      anatomię płodu i ryzyko Downa.
      Kolejne, przyjęte za najważniejsze, badanie USG powinno się wykonywać między 20-
      22 tyg i służy diagnozowaniu wad strukturalnych i anomalii czynnościowych
      układu krążenia płodu oraz anomalii chromosomowych (pod kątem Downa również).
      Po 24 tyg wykonuje się echo serca.
      USG w późniejszych m-cach służy gł ocenie łożyska, przygotowaniu do porodu.
      Trochę się rozpisałam ale podałam Ci wszystko co warto wiedzieć. Ja planuję
      badanie w 13 tyg a później w połowie 20 tyg chyba, że lekarz zaleci częściej.
      Pozdrowienia

• apolka Re: USG w 12 tygodniu 10.10.03, 10:34
        Ja też będę miała pierwsze USG w 13 tyg. (trochę się martwiłam, dlaczego nie w
        12, jak to zazwyczaj się czyta), a teraz, jak juz napisałaś o tych paluszkach
        to się cieszę, że mam taką "nietypową" ginekolog, jednak kobieta wie, co robi :-
        ). Idę we wterek, to będzie ostatni dzień 13 tygodnia, już się nie mogę
        doczekać i ... trochę sie denerwuję.
        • agaa5 Re: USG w 12 tygodniu 10.10.03, 12:26
          Rzeczywiście sporo forumowiczek ma usg w 12 tyg ale mi dwóch lekarzy (a jeden
          to b.dobry znany położnik)doradzało usg w 13 tyg, bo lepiej widać dziecko, a
          przede wszystkim proporcje ciała, kończyny palce jednym słowem łatwiej ocenić.
          A tak na marginesie - też mam badanko we wtorek u Roszkowskiego
          Jeśli Ty też to skrobnij o której godz
          Pozdrawiam

• apolka Re: USG w 12 tygodniu 10.10.03, 13:10
            Niestety, mieszkam w Częstochowie i wybieram się do doktora Sikory, lokalny
            autorytet w dziedzine USG ciężarnych. Moją ciążę prowadzi inny lekarz,
            właściwie to lekarka. Jest kochana, rzetelna, nie irytują jej żadne pytania, po
            prostu jej ufam. To ona decyduje co, kiedy itd. Lekarz, do którego mnie
            skierowała na USG, nie jest zbyt komunikatywny, dlatego nie chodzę do niego "z
            ciążą" a wiem to od innych dziewczyn, znacznie mniej "ciekawskich" ode mnie.
            Jedna z nich zdziwiła się, jak się dowiedziała, że moja pani doktor tłumaczyła
            mi dlaczego coś mi przepisuje, odpowiadała na pyt. dotyczące skutków ubocznych
            itp. u niej na wizycie byłoby to nie do pomyślenia, dostawała zalecenie i
            koniec, kropka. Dlatego wybrałam tą małą "niewygodę", czyli dodatkowe wizyty
            USG u innego lekarza. Myślę, że lekarz i pacjent muszą potrafić się porozumieć
            i cieszą się, że takiego znalazłam, odpowiedzniego dla mnie.
            pozdrawiam, zgadamy się po wizycie?
    • medunia Re: USG w 12 tygodniu 10.10.03, 21:54
      Ja miałam przedwczoraj USG u świetnego specjalisty w diagnostyce genetycznej
      ciąży, dr-a Dudarewicza z łodzi. Jestem w 11 tyg. ciąży i to badanie było
      częścią testu PAPP-A, który wykonuje się w 10-14 tc. Jestem bardzo zadowolona.
      Lekarz pokazał nam wszystkie kończyny, kręgosłup, zalążki półkól mózgowych,
      pępowinkę, widać było bicie serduszka. Pan doktor zmierzył przezierność karkową
      i swierdził obecność kości nosowej (to dość istotny marker w wykrywaniu
      niektórych poważnych wad rozwojowych). Widział nawet uszy, których ani ja ani
      mąż niestety nie potrafiliśmy dostrzec :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka