asyst_26 28.11.03, 09:20 czy któraś z was zdecydowała się na badanie pod kątem wad genetycznych?czy warto? bo ja mam dylemat w sytuacji gdy dowiedziałam się , że jego skuteczność to 90%, a potem ewentualnie amnipunkcja... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
la_lunia Re: test PAPP-A 28.11.03, 12:13 tez myslalam o tych badaniach Test pappa, test potrojny) ale czytalam i wyczytalam, ze on nie wykrywa wade ale podaje prawdopodobienstwo powstania wad Odpowiedz Link
moja.fasolka Re: test PAPP-A 01.12.03, 21:08 Witam, ja robiłam test Pappa. To prawda, że badanie to mówi jaki jest procent prawdopodobieństwa, że twoje dziecko będzie chore. Jesli prawdopodobieństwo jest duże (nie pamiętam w tej chwili parametrów) to dostajesz skierowanie na dalsze badania. Tylko za pomocą badań prenatalnych jestes w stanie dowiedzieć się czegoś na temat chorób u dziecka, usg na początku ciąży tego nie pokaże. A wykrycie pewnych wad na początku ciąży pozwala na ich leczenie już w łonie matki. Także, dziewczyny nie bójcie się. Jesli macie taką możliwość i ochotę róbcie tego typu badania. Warto dla własnego spokoju i zdrowia dzidziusia. Pozdrawiam, A&Fasolka (31 tydzień) Odpowiedz Link