Dodaj do ulubionych

Nowe/ Stare Autobusy KLA

17.04.06, 20:42
Kaliskie Linie Autobusowe dokonały nastepującego zakupu...

(fot. Harnasia)
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/hjcptilyc2a6sg31.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9v65cy9v1dl03484.html
Nie dość że nie nowe to jeszcze NIE PRZEGUBOWE...
znowu ludzie będą się dusić w "krótkich" autobusach... bo Przegubowców w
Kaliszu jest jak na lekarstwo...
Obserwuj wątek
    • oostrowiak Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 17.04.06, 20:44
      Proponuję Jelcze z przyczepami. Takie kiedyś jeździły i nie było problemów.
      • michal714 Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 17.04.06, 21:17
        Po ostrowie jeździły?
        • oostrowiak Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 17.04.06, 21:21
          Też. Były takie "M-ki" z Kalisza do Ostrowa i z Ostrowa do Kalisza.
          • ksiestwokaliskie Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 17.04.06, 21:43
            może to były traktory z przyczepami?:)
            • oostrowiak Osinobusy 17.04.06, 21:47
              Można traktorami ale kiedyś były też Osinobusy
    • michal714 Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 17.04.06, 21:46
      Może teleportacja?
      • oostrowiak Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 17.04.06, 21:47
        zapomniałem już jak się to robi.
        • ksiestwokaliskie Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 17.04.06, 21:50
          google twoim przyjacielem :))))))
          • mlodykalisz Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 17.04.06, 21:50
            www.google.pl
            • oostrowiak Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 17.04.06, 21:52
              Ja jeżdże na nartach bez gogli.
              • michal714 Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 17.04.06, 21:53
                www.gogle.pl
              • ksiestwokaliskie Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 17.04.06, 21:53
                Mikołaj Gogol to ten od Rewizora?
                • mlodykalisz Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 17.04.06, 21:53
                  uuu michał...
    • mlodykalisz Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 18.04.06, 14:13
      KLA kupiło 8 sztuk tych autobusów
    • kaliszanin2 Może ktoś ma zdjęcia takich na gaz świetlny? 18.04.06, 23:14
      Miały takie pomosty jak stare tramwaje, a w gaz zaopatrywały się na Placu
      Kilińskiego.
      • wielkopolskawschodnia Re: Może ktoś ma zdjęcia takich na gaz świetlny? 18.04.06, 23:20
        Kaliszanin2, o czym ty piszesz? :>
        -----
        • ukos Re: Może ktoś ma zdjęcia takich na gaz świetlny? 19.04.06, 23:17
          wielkopolskawschodnia napisał:

> Kaliszanin2, o czym ty piszesz? :>

Kilkadziesiąt lat temu (nie potrafię powiedzieć w jakich dokładnie latach) cała
          komunikacja miejska w Kaliszu to były dwa poniemieckie autobusy na gaz świetlny
          (zbiorniki miały na dachu) kursujące z Pl. Kilińskiego na dworzec kolejowy.
      • oostrowiak Re: Może ktoś ma zdjęcia takich na gaz świetlny? 18.04.06, 23:23
        A może na holtzgaz (nie jestem pewien pisowni), w drewno zaopatrywałyby się w
        Zbiersku w tamtejszym tartaku.
    • farbenheit Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 19.04.06, 10:37
      Coz za malkontenctwo u Was dostrzegam? Macie 8 sztuk, dobrych, malo uzywanych (
      sadzac po modelu nie jest on starszy niz 8 lat a jak znam zycie sprowadzono je z
      zachodu gdzie zueplnie inaczej ekspolatuje sie autobusy ), niskopodlogowych i
      dobrze wyposazonych ( widze klimatyzacje czesci pasazerskiej ) i narzekacie. My
      tu w Sieradzu chetnie je od Was przyjmiemy :D
      • ksiestwokaliskie Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 19.04.06, 10:46
        są sprowadzone z Czech i wymagają remontu.
        • bigos_kk Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 19.04.06, 14:43
          Skąd te Czechy wytrzasnąłeś??
          IMHO to BVG Berlin:
          transport.asi.pwr.wroc.pl/2-29788.html
          transport.asi.pwr.wroc.pl/2-80989.html
          Chyba sam przyznasz, że identyczne?
          • wielkopolskawschodnia Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 19.04.06, 15:00
            Jeżdżą po Szczecinie!?
            -----
            • mlodykalisz Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 19.04.06, 18:36
              powinni kupić więcej przegubowych autobusów..
          • ksiestwokaliskie Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 19.04.06, 19:57
            Z forum inwestycji mam wiadomości. A takie busy mogą jeździc w wielu miastach,
            także w Czechach.
            • ksiestwokaliskie Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 19.04.06, 23:53
              A jednak miałeś rację bigos - te busy przybyły do nas z Berlina. Rocznik 1996.
              • bigos_kk Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 20.04.06, 07:26
                Jest już na TWB jedna fotka exberlińskiego Volvo z KLA - widać berliński numer
                1178: transport.asi.pwr.wroc.pl/2-88320.html
    • plus601 Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 19.04.06, 21:32
      Połowa Polski jeździ nowymi/starymi osobowymi i też dobrze.
    • mlodykalisz Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 22.04.06, 14:31
      czy KLA czasem nie kupiło nowego IKARUSA??? bo dzisiaj widziałem nowego :P
    • mlodykalisz Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 22.04.06, 14:32
      chyba że zmienił reklame
      • ksiestwokaliskie Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 22.04.06, 14:41
        To Węgrzy produkują jeszcze Ikarusy?
      • d-tka Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 22.04.06, 19:31
        Kochani, zapraszam do Warszawy. Dopiero będziecie mieć skalę porównawczą.
        Stolica Polski, a autobusy ZTM to w większości stare trupy ponad 30-letnie, w
        których zimą ogrzewanie nie działa. Jest to o tyle dotkliwe, że ja do pracy
        dojeżdżam ponad 50 min. i często docieram skostniała. Macie w Kaliszu naprawdę
        super tabor i nie powinniście narzekać.
        Jeszcze raz zapraszam do stolicy, to może dopiero swoje docenicie.

Pozdrawiam
        Była Kaliszanka (od 21 lat w Warszawie).
        • bigos_kk Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 24.04.06, 10:20
          Głupoty piszesz - najstarszy autobus MZA pochodzi z 1982 roku, a więc ma 24
          lata.
          ZTM to Zarząd Transportu Miejskiego - nie posiada żadnych autobusów.
          A na około 1500 autobusów MZA jest 80 nowych przegubowych Solarisów Urbino 18 -
          ponad 5% nowych autobusów.
          • d-tka Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 24.04.06, 14:17
            Nie czepiajmy się szczegółów. Faktycznie miałeś rację MZA. Ale nie zmienia to
            faktu, iż nasze autobusy to w przeważającej ilości 95% jak piszesz to stare
            trupy. Nie wiem skąd masz takie dokładne dane, ale nie mam powodów by Ci nie
            wierzyć. 24 lata, to przy takiej intensywnej ekploatacji to jest szrot. Na
            dodatek jeżdżą na łysych oponach (często). Ojciec mojego kolegi jest kierowcą
            autobusu (jeździ 512 na Zacisze)i nieraz opowiadał horrory. Jak jestem u rodziny
            w Kaliszu, to mówiąc szczerze zazdroszczę im tego taboru. Dlatego zdziwily mnie
            narzekania.
    • mlodykalisz Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 24.04.06, 18:39
      d-tka milo ze mimo tego ze od 21 lat mieszkasz w Wawue tak wspominasz Kalisz..:)
      • d-tka Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 25.04.06, 13:08
        Wiesz, ja po prostu cały czas czuję się Kaliszanką. Zresztą wszystkim znajomym z
        dumą podkreślam, ze jestem z Kalisza, najpiękniejszego miasta Polski.
        • kalisz-dobrzec Re: Nowe/ Stare Autobusy KLA 25.04.06, 13:09
          Faktycznie Kalisz to super miasto:D:D:D:D
          Warszafffka też jest fajna ale tam bym nie chciał nigdy mieszkać na stałe:P
    • plus601 Nasze autobusy dymią a można przecież inaczej 30.04.06, 02:01
      Na ulicach Bydgoszczy i Torunia pojawił się testowy MAN wyposażony w instalację
      gazową. W największych miastach województwa kujawsko-pomorskigo firmy
      komunikacyjne zastanawiają się nad inwestowaniem w tabor napędzany gazem
      ziemnym. Rosnące ceny paliw zmuszają przewoźników do szukania rozwiązań
      obniżających koszty eksploatacji.

Nowoczesny i ekologiczny

Nowoczesny, ekologiczny MAN Lion 's City L napędzany gazem ziemnym zawitał do
      województwa kujawsko-pomorskiego. Na początek zobaczą go i wypróbują podczas
      miejskiej eksploatacji przedsiębiorstwa w Bydgoszczy i Toruniu. Miejskie
      Zakłady Komunikacyjne w obu miastach skorzystały z oferty producenta i
      Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa by przetestować zalety relatywnie
      tańszego i bez wątpienia przyjaznego dla środowiska naturalnego rodzaju napędu.
      Autobus udostępniony do testów to 15 metrowy, trzydrzwiowy MAN wyposażony w 12-
      litrowy silnik o mocy 310 KM, sprzężony z automatyczną skrzynią biegów.
      Zbiornik ze sprężonym gazem o ciśnieniu 200 atmosfer zabudowano na dachu.
      Stanowi go zespół ośmiu butli kompozytowych - każda zawiera 41 kg gazu. Taki
      zasób paliwa pozwala przejechać bez tankowania, w zależności od warunków
      eksploatacji, nawet ponad 500 kilometrów, co w warunkach miejskich zaspokaja w
      zupełności dzienne zapotrzebowanie na paliwo. Autobus w tej wersji spala około
      50 kg gazu ziemnego na 100 km. To pierwszy produkt MAN-a skierowany na polski
      rynek wykorzystujący napęd na gaz ziemny. Jego koszt w zależności od długości
      pojazdu i wyposażenia wnętrza wynosi od 210.000 euro do 290.000 euro. W Europie
      jeździ ich już sporo. Konstrukcjom MAN-a zaufali w głównej mierze Niemcy. -"W
      ciągu następnego roku do europejskich przewoźników trafi ponad 2200 autobusów
      MAN na gaz ziemny. Mamy nadzieję, że do korzyści płynących z eksploatacji
      naszych pojazdów uda nam się przekonać także polskie firmy działające w
      komunikacji pasażerskiej"- mówi Hans-Peter Engel odpowiedzialny za sprzedaż
      autobusów MAN we wschodniej Europie.

• ksiestwokaliskie Re: Nasze autobusy dymią a można przecież inaczej 30.04.06, 13:59
        gaz też niebawem będzie horrendalnie drogi więc lepiej od razu zainwestowac w
        rozwój silników hybrydowych tudzież napędzanych aternatywnymi źródłami energii,
        np. energią słoneczną. To oczywiście melodia przyszłości, ale kto 50 lat temu
        myślał, że będzie się wysyłało sondy na Marsa, czy nawet o budowie stałej bazy
        na księżycu.
        • plus601 Re: Nasze autobusy dymią a można przecież inaczej 30.04.06, 21:48
          Tutaj chodzi także o ekologię, a póki, co to gaz (zarówno LPG jak i CNG) nadal
          jest tańszy niż ropa, biogaz również i na dodatek oba źródła są melodią dnia
          dzisiejszego.
          • ksiestwokaliskie Re: Nasze autobusy dymią a można przecież inaczej 01.05.06, 00:02
            właśnie piszesz - póki co. Czy warto inwestowac w przeróbki busów, wiedząc, że
            gaz będzie drożał coraz szybciej, a coraz więcej go nie będzie? wielu ludzi,
            którzy poprzerabiali sobie ogrzewanie na gazowe płacze, że ma strasznie w plecy
            - gaz poszedł w górę znacznie, jeszcze ta cholernie długa ostra zima...
            • plus601 Re: Nasze autobusy dymią a można przecież inaczej 01.05.06, 00:39
              Gaz LPG ostatnio staniał (gaz 1,89 a benzyna 4,15 zł) w czasie gdy ropa doszła
              do szczytowej ceny. Gaz ziemny mamy też własny (Polski) podczas gdy ropa jes
              niemal w 100% importowana.
              Mnie nie chodzi o przeróbki starego taboru ale o nowe zakupy. Przy dużym
              przebiegu samochodu gaz będzie zawsze tańszy. Ja mam LPG i bardzo sobię chwalę
              bo tanio i nie śmierdzi.
              Wspomniałem także o biogazie a przecież to już wyłącznie własny produkt.
              • ksiestwokaliskie Re: Nasze autobusy dymią a można przecież inaczej 01.05.06, 11:57
                chyba, że tak - nowe zakupy. Ale i tak moim zdaniem przyszłośc należy do
                silników hybrydowych. Wodór + jakieś biogazy + panele słoneczne. Prędzej czy
                później Japońce czy Niemcy coś takiego wprowadzą w masowej liczbie - oni umieją
                liczyc i wiedzą, że niebawem nie będzie im się opłacało sprowadzac ropy.
                • plus601 Re: Nasze autobusy dymią a można przecież inaczej 01.05.06, 13:00
                  Wodór nie jest perspektywą najbliższych 8 lat (koszt otrzymania) a autobusy po
                  tylu latach intensywnej eksploatacji nadają się do wymiany. Gaz przez 8
                  najbliższych lat będzie na pewno tańszy od ropy.
                  • ksiestwokaliskie Re: Nasze autobusy dymią a można przecież inaczej 01.05.06, 13:48
                    tak, ale to oznacza, że nie będzie drożał. Zresztą na ile lat starczy tego gazu
                    i ropy? jeszcze za naszego życia (zakładając, że nie umrzemy przedwcześnie;))
                    zasoby się wyczerpią. A wodór, czy inne alternatywne źródła energii (np.
                    słoneczna) mogłyby byc eksploatowane, gdyby nie to, że szkodziłoby to interesom
                    zbyt wielu osób. Ale to się zmieni wkrótce.
                    • dcba11 Re: Nasze autobusy dymią a można przecież inaczej 04.05.06, 22:17
                      ładna wypowiedź
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka