Dodaj do ulubionych

Bulwar Inwalidow w Kaliszu .

12.07.07, 19:25
Taaak !!!! Wlasnie wczoraj ruszyly prace pomiedzy ul.Srodmiejska i
ul.Towarowa . Miejska zgarniarka rozpoczela prace pod nowe podloze
przyszlego dywanika asfaltowego ( po to wycinano piekne drzewa ). Beda chyba
zamontowane lawki dla sercowcow i stoliki warcabowo - szachowe dla
astmatykow . A jak zostanie zlikwidowane przedszkole ( z pechowa numeracja )
nr 13 , to mozna bedzie zrobic lokalik - ogrodek z muzyka lat 60 - 80-
tych !!! Bedzie mogl nawet wystepowac chor ,,Pochodnia'' PZN-u . Nareszcie
RAJ dla rencistow , emerytow i osob niepelnosprawnych !!! . Tylko do MOPS-a
znow bedzie daleko . Drodzy Seniorzy nie dajcie ZULOM wydrzec tego miejsca .
Dzielna Straz Miejska Wam pomoze !!!
Obserwuj wątek
    • ebusia_fam_fatal Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu . 13.07.07, 20:09
      Ty kpisz, czy piszesz serio?
      • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu . 14.07.07, 12:36
        KPIE - jak zwykle !!!
        A co w Kaliszu moze poczac schorowany czlowiek ??? Wiem , dobrze ,ze tam
        powstanie sciezka rowerowa albo rolkowa ! Ale wczuj sie w sytuacje schorowanej
        i rosnacej w statystykach poprodukcyjnej czesci populacji i ON . Przejdz sie
        np. od ,,Medix-u'' do Rogatki , jak Ci ucieknie KLA nr 16 i zobacz czy ci
        ludzie maja gdzie usiasc i odpoczac . Po drodze masz piekny skwer pomiedzy
        ul;.Dlugosza i al.Wojska Polskiego . Konia z rzedem temu , kto znajdzie tam
        lawke ! Znajdz lawke nad brzegami Prosny czy kanalow Rypinkowskiego lub
        Bernardynki.
        Przejdz spacerkiem ze szpitala Coloseum , prosze . Ulica Poznanska nie radze -
        s p a l i n y ! Polecam wal nad brzegiem Prosny , ale sprobuj usiasc i
        odpoczac .Mozesz , jak zaopatrzysz sie w karimate . Przejdz sie innymi
        szlakami , ktore wydaja sie byc w miare wolnymi od spalin. Gu...zik , wszystko
        zasr... przez blachosmrody . Juz nie wiadomo , ktore g...o lepsze ??? Psie ,
        czy to blaszane.
        Madycy - nawet ci strajkujacy - zalecaja grubasom aktywny ruch by zrzucili
        sadelko , tak niemile przez nich widziane przy roznych schorzeniach . Po
        ch....e wiec aktywnosc , jak nie ma gdzie przycupnac ! W ogrodku piwnym na
        Zlotym Rogu ??? Smutne , prawda ??? Czy to przypadkiem nie wyglada na ...
        CICHA EUTANAZJE zafundowana nam przez wladze naszego miasta , miasta - gdzie
        doszukuje sie kolebki Piastow ???
        • ebusia_fam_fatal Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu . 14.07.07, 23:26
          a może to "zasługa" młodzieży - ławki były ale zostały zniszczone i miasto
          postanowiło nie "stawiać" nowych?

nie znam sytuacji, nie chcę nikogo oskarżać ;)

myślę, że mała sugestia w urzędzie miasta czy gdzieś w mediach lokalnych pomoże :)

..
          nie jestem z Kalisza, ale dziękuję za miłą (ja mogę przycupnąć wszędzie, ale
          fakt, starsi potrzebują ławek) wycieczkę "palcem po forum" ;)
          • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu . 15.07.07, 13:10
            ebusia napisal/a :
            > a moze to ,,zasluga'' naszej mlodziezy ?
            Tak , takze jej ,,zasluga'' , lecz tylko w czesci .Z reszta ,,mlodziez mamy
            taka , jakie jej chowanie''! Generalnie mlodziez mamy dobra , gorzej z naszym
            panstwem i jego sluzbami - JEST SLABE !!! W podawanych przeze mnie rejonach nie
            wszedzie lawki byly . A potrzeby rosna , bo powstaja nowe ciagi komunikacji
            pieszej (tak to nazwijmy ! ) i przybywa ,,potrzebujacych'' . Miastu proporcje
            sie ,,porabaly'' i to od lat . Wiecej miasto daje na TOnZ niz dla PZN (sic! ).
            Piszesz Ebusiu , ze wystarczy mala sugestia w UM ... Prezydent i Rada Miasta
            ma odpowiednich urzednikow - notabene oplacanych z naszycg podatkow - , ktorzy
            maja obowiazek czytac to Forum . A ze czytaja , przekonalerm cie chocby swojego
            czasu piszac o wycietych drzewach wyyysoko nad ziemia. Przeczytali
            i ,,poprawili'', wyciagajac dodatkowa kase z naszych kieszeni . Sadze ,ze na
            jedna ,przynajmniej lawke by starczylo !!! Sam/a widzisz ,ze wystarczy madra
            alokacja srodkow + CHECI .
            • ok333 Re: Bulwar Inwalidow - sa problemy !! . 16.07.07, 20:47
              Podczas kladzenia odwodnienia - jakies 150 - 100 m od Towarowej - natrafiono w
              dwoch miejscach na sklepienia jakichs podziemnych pomieszczen ! Jestem ciekaw
              czy powiadomiono KZ i archeo ??? Dr Ziebka moze miec zajecie . Schrony czy lewe
              ujscia sciekow ???
              • osmiornica76 Re: Bulwar Inwalidow - sa problemy !! . 18.07.07, 22:55
                kulejaca promocje miasta uratowalby z pewnoscia jakis smok... wiec moze to
                tajne loch prowadzace do smoczej jamy!!! albo do gniazda jakiegos chociazby
                wynedznialego bazyliszka...
              • ksiestwokaliskie Re: Bulwar Inwalidow - sa problemy !! . 18.07.07, 23:15
                Można jakoś się władować na teren prac i zrobić zdjęcia?
                • ok333 Re: Bulwar Inwalidow - sa problemy !! . 19.07.07, 00:07
                  Po zagrodzeniu juz 2 razy robilaem tam fotki , lecz po 17-tej .Puszcze Ci cos
                  na priva.
                  • ksiestwokaliskie Re: Bulwar Inwalidow - sa problemy !! . 19.07.07, 13:26
                    Dzięki za fotki. Chyba jednak to nie jest nic szczególnego - zapewne to jakieś
                    stare kanały ściekowe. Swoją drogą można się uśmiać z władz miasta, które co
                    roku coś remontują i znajdują w ziemi nieznane instalacje - może to ślady po
                    cywilizacji pozaziemskiej? ;)))
            • wielkopolskawschodnia Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu 19.07.07, 14:06
              ok333 napisał: "Prezydent i Rada Miasta ma odpowiednich urzednikow - notabene
              oplacanych z naszych podatkow - ktorzy maja obowiazek czytac to Forum".

Ja to też bym chciał mieć takie zajefajnie optymistyczne podejście jak ty... :)
              • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu 19.07.07, 15:03
                Jestescie mlodzi - gniewni i ... niecierpliwi . Pociesz sie WW , wladza
                kaliska - ta wczesniejsza tak mi dala sie we znaki , ze przez lata nie moglem
                sie poczuc kaliszanienem . Moj optymizm bierze sie z mojej wiary , ze w naszym
                Kaliszu sa jeszcze dobrzy i wrazliwi LUDZIE !
                Ksiestwo ,
                nie raduj sie za mocno , bo gdybys wiedzial jaki material i skad wziety
                posluzyl niemiaszkom do zasypania kanalu Babinki ( nie mysle tu o ksiazkach ),
                to wlos by Ci sie zjezyl .Ponadto pod plantami - pomiedzy pomnikiem Wielkiego
                Poety i ul.Szklarska hitlerowcy wybudowali schrony czy tez bunkry .Zaraz po
                wojnie nadziemne czesci wysadzono , a reszte przysypano i splantowano . Wiem
                to od starszego mieszkanca Kalisza , mieszkajacego kiedys przy Babina 2 .
                • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu 19.07.07, 15:29
                  A wracajac do Bulwaru . Kto mial tam firmy przy ul.Krotkiej i Kosciuszki ,
                  ktore by mogly miec ,,wylot'' do rzeki ?
                  Stefan Zucker & Ersleren od 1925 r prowadzili Bielarnie Elektryczna przy
                  Kosciuszki 13 ( zatr.10 osob ). Te dziurki sa pewnie pamiatka po wspolnikach .
                  Deutschmanowie mieli mlyn przy ul.Krotkiej ? . I pod nr 3 na tej ulicy mial
                  garbarnie Pawel Deutschman . Przy ul.Krotkiej 5-7 znajdowala sie synagoga
                  reformowana . I na koniec na tej bardzo krotkiej i obcietej ulicy - ale juz w
                  okresie powojennym pod nr 9 znajduje sie jedyne kaliskie Przedszkole Panstwowe
                  nr 13 , ktore jest od niedawna otwarte na RZEKE !!! Ale dzieciaki tam nie
                  sisiaja , o nie.
                  • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu 21.07.07, 19:59
                    Ratuszowi krusza pokrywe .Przygotowali szlake i chyba beda przez dziure
                    zasypywac te bunkry .
                    • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu 24.07.07, 19:59
                      Pojawily sie juz latarnie na zarowy energooszczedne ! Pozostal w dalszym ciagu
                      problem - co z bunkramy > Wpuscic Ziebke z Pudelkiem , czy nie zamawiac ich .
                      To juz poza Projektem . A moze sa tam zadolowane archiwa calej Gminy ???
                      • ksiestwokaliskie Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu 24.07.07, 20:08
                        Ale dalej nie wiadomo, co to tak naprawdę jest, a media nie podejmują tematu?
                        • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu/ kolejna zmiana nal 28.07.07, 20:37
                          Kolejna zmiana na lepsze . Na odcinku Srodmiejska ( za Bambusem) ul.Towarowa
                          zainstalowano 11 szt. latarn , najrzadziej na wysokosci okien Strazy Miejskiej -
                          zeby nie mozna bylo mowiec , ze najciemniej pod latarnia .Kolejnych 6 sztuk
                          zainstalowano od Towarowej do Chopina . Zaczeto na tym pierwszym odcinku klasc
                          kostuchne , taka czerwona . Alee najlepsze na koniec , pojawily sie wykopy pod
                          nastepny odcinek Bulwara Zachacego Slonca pomiedzy ul. Chopina i al.WP. Mam
                          nadzieje , ze McDonald's sie dolozy .Beda miec bicyklowy dojazd do ...stolika
                          tzw. Bike Drive'n . Ten Pecherz , to ma ,,, sposoby na pozyskanie ...KASY !!!
                          • o00 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu 28.07.07, 20:41
                            A wszystko to w najlepszym, prowincjonalnym guście...
                            • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu 28.07.07, 21:41
                              Widac odwykasz od ... powiatu . A co my mamy powiedziec ? Jestesmy skazani!!!
                              Czy aby napewno ? Skazani , to jestesmy , ale ... tylko na biezaca kadencje !
                              • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu - alee! 06.08.07, 23:56
                                Praca wre. Podsypeczka ze zwirku , na to troche melafiru o drobnej
                                frakcji i ... kosteczka buraczkowa . Pobunkrowe dolki zasypane
                                szlaka . Na MB Zielnej przeciecie wstegi . Cyklisci szykujcie swe
                                rumaki .
                                • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu - alee! 10.08.07, 20:49
                                  Nie chce chwalic Miasta jak dnia przed zachodem slonca , czy kobity
                                  przed smiercia ale ... Bulwar na odcinku Srodmiejska ( Bambus )
                                  via Towarowa - Chopina ma sie na ukonczeniu .Jeszcze 2-3 dni
                                  na ,,debilokosteczke'' ( to epitet cyklistow ), a pozniej juz
                                  kosmetyka . Miejsca na 4-8 lawek juz sa zarysowane . Moze znajdzie
                                  sie miejsce na betonowe stoly z szachownicami . Niech opoje maja
                                  gdzie pooszke oprzec . Kosze na smiecie sa tez niezbedne . Pozwolmy
                                  ten trakt przejac rowerzystom i schorowanym obywatelom - mieszkancom
                                  okolicy i nie tylko . Przejac i opanowac tak , zeby zulernie
                                  wypchnac z tego miejsca . Bedzie to tylko z pozytkiem dla naszego
                                  Kalisza , dla jego wizerunku i promocji . Dzieki za te 25
                                  latarni ,lecz prosimy o jeszcze . Chodzi o ten smietnik i fetor na
                                  wejsciu od Srodmiejskiej pod tym drzewem - okazem przyrody oraz
                                  o ...czestsze patrole Strazy Miejskiej , ktora w tym miejscu musze
                                  pochwalic . Juz panow z SM sie spotyka . Pozostaje jeszcze jeden
                                  problem - malatury tych duzych plaszczyzn . A moze urzadzic konkurs
                                  z nagrodami dla sprejarzy ??? Widze tu role do popisu ze strony
                                  Wydzialu Kultury , BWA czy Galerii ,,Wieza Cisnien''! A co
                                  Forumowicze na to ? Jakie jest Wasze zdanie w tej materii ?
                                  • greffen Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu - alee! 11.08.07, 01:01
                                    Myślę że to bardzo ładne miejsce, piękny widok na tylną fasadę domu pod Aniołami
                                    i ta tajemniczą śliczną altankę z inicjałem R. (któż to mógł być ten tajemniczy
                                    R właściciel domu pod Aniołami. Na razie miejsce doprowadzono do porządku. Ja
                                    jako perfekcjonista ale nie zrzęda chciałbym aby był to początek jeszcze
                                    większych upiększeń. a wiec stylowe barierki artystycznie kute, może dałoby sie
                                    w przyszłości usunąć te okropne umocnienia rzeki zmieniające ją w monotonny
                                    kanał. Nie wiem ale chyba istnieją jakieś sposoby zabezpieczania skarp bez
                                    udziału betonowych bloczków (spadek po latach 80), mnie się marzy tez
                                    oczyszczenie tego odcina rzeki (ale by było znalezisk archeologicznych wiem że e
                                    do tego odcinka + odcinka kolo mostu kamiennego zsypano część gruzów Kalisza z
                                    1914 r) widzę tez brzegi porośnięte latoroślą most reformacki bez rur.
                                    Mimo tego że nie jest to wszystko mój ideał to jeśli ten porządek to Pani
                                    dzieło Pani Maciaszek to po prostu Panią kocham ... i więcej odwagi w
                                    upiększaniu miasta więcej XIX w. Wiem że to kosztowniejsze ale o ile będzie
                                    piękniej i romantyczniej.
                                    • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu - alee! 11.08.07, 17:26
                                      Greffen , czyje ty latorosle chcesz wsadzac ? Glowkami czy nozkami
                                      do dolka . Ja ci latosich wnusiow nie popuszcze !! A winobluszcz
                                      piecioklapkowy Ci nie wystarczy ?
                                      • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu - alee! 12.08.07, 14:00
                                        Foty w drodze . Ukaza sie niebawem w Foto-galerii .
                                        • ksiestwokaliskie Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu - alee! 12.08.07, 15:58
                                          Już są:
                                          fotoforum.gazeta.pl/72,2,784,67370767.html
                                      • greffen Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu - alee! 12.08.07, 17:32
                                        No tak ogrodnik ze mnie żaden ale idea chyba słuszna. Coś takiego rośnie na
                                        pastorówce i przed teatrem, tu nawet za obficie bo zasłania ozdobna sławna
                                        kratkę sprzed 1914 r
                                        • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu - alee! 12.08.07, 17:45
                                          Greffen ,,zapudlowali'' Cie ? Jaka kratke widzisz ? O jakiej kratce
                                          piszesz ? Altanka nie ma kratki . Zrobili tylko kratke plotek przy
                                          Przedszkolu nr 13. Cieszy mnie fakt , ze ludzie potrafili juz
                                          przycupnac na ceglach - kostce . Nawet wtedy mi sie oberwalo , ze w
                                          miejscu publicznym ,bez uprzedzenia fotografowale ich fizjonomie !
                                          Cale szczescie , ze nie wystawili przekreslonego aparatu .
                                          • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu - potrzeby ! 15.08.07, 20:42
                                            Na gwalt potrzebne sa kosze na odpadki i ... psie g...a -
                                            oddzielne.Potrzebni sa tez kasjerzy do kasowania ! Pojawilo sie juz
                                            sporo ludzi , nawet z dziecmi . Prosimy Miasto o lawki , takie
                                            stylowe - jak na skwerze im.Kor - Walczaka .
                                            • naraziegosc Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu - potrzeby ! 15.08.07, 21:41
                                              Znam miejsca, wiele, gdzie lawki sa fundowane przez mieszkancow.
                                              Jest na nich plakietka kto ufundowal i dlaczego. Wydaje mi sie
                                              dobrym pomyslem i dlaczego nie oglosic tego w Kaliszu. Moze sa tacy
                                              ktorzy w takiej formie chca uczcic swoich bliskich czy kogokolwiek a
                                              jednoczesnie dac cos spolecznosci miasta. Miasto mogloby miec jakis
                                              katalog (pewnie firmy ktore je robia maja) i kazdy sobie moze wybrac
                                              ze wzorow zakceptowanych przez odpowiednie wladze ktore sie takimi
                                              sprawami zajmuja (urzad powinien zrobic plakietki i je grawerowac).
                                              Ceny pewnie tez rozne, to i dobrze. Bedzie pierwsza to beda
                                              nastepne. A za drogie to chyba nie jest, lawek za to moze byc duzo i
                                              to szybko. Co do psich odchodow to niestety w calym Kraju jest to
                                              problem. I wyglada ze nie do rozwiazania. Tu juz chyba sie musi
                                              pokolenie zmienic.
                                              • greffen Psie ...... 16.08.07, 05:32
                                                tak to kwestia mentalności, ja kiedyś próbowałem ignorować rzeczywistość i
                                                sprzątałem po swoim psie. Przechodnie patrzyli na mnie jak na upośledzonego. A
                                                rozwiązanie takie proste... parę solidnych kar dla nie sprzątających + polityka
                                                informacyjna o wysokościach kar i problem znika. Co z tego że u nas uchwala się
                                                prawo jak i tak go nikt nie przestrzega.
                                                • ok333 Re: Psie ...... 16.08.07, 10:29
                                                  Mentalnos mentalnoscia , ale kiedys usilowano prezydenckim
                                                  zarzadzeeniem zmusic psy do walenia w prezydenckich ,,psich
                                                  kiblach'' .Psy okazaly sie inteligentniejsze od wladzy ,ktora
                                                  chciala zmienic psia nature , he he. Najpierw niech beda
                                                  ogolniedostepne torby-zbieracze , lopatki itp. instrumenty. Niech
                                                  beda oddzielne kosze , oproznioane na biezaco i niech beda ...
                                                  MANDATY dla niesfornych .Psy niech wladza zostawi w spokoju , lecz
                                                  tylko te przyjazne ludziom , a nie potwory typu rotwajler czy
                                                  podobne bestie . Poniewaz kanikula jeszcze trwa ,pozwole sobie na
                                                  dodanie ,ze podobna im wiecej spalin samochodowych ,tym lepiej
                                                  rozkladaja sie psie od...y ??? Jest to ponoc zaleznosc wprost
                                                  proporcjonalna .
                                                  • ok333 Re: Bulwar Inwalidow cd . 21.08.07, 10:48
                                                    Odcinek od posesji nr 31 przy Srodmiejskiej do ul.Towarowej ma sie
                                                    na ukonczeniu . Dzisiaj brygada ( a bylo ich wczoraj ok. 6-7 osob )
                                                    pewnie zakonczy brukowanie kostka ! Jeszcze tylko ogolna -
                                                    ostateczna kosmetyka , czyli tzw. ,,sznyt'' i nalezna robotnikom
                                                    WIECHA ! CIEKAW JESTEM CZY SENIORZY DOCZEKAJA SIE PARU LAWEK ???
                                                    Cieszy fakt ,ze juz teraz - w trakcie prac - dociera tam coraz wicej
                                                    kaliszan . W roznym wieka . Bywaja tez cale rodziny . Zuli coraz
                                                    mniej.
                                                    I jeszcze jedna sprawa - co z tym smierdzacym smietnikiem od strony
                                                    Srodmiejskiej . To trzeba schowac za kawelek plotu betonowego . Byly
                                                    takie plyty z plotu przedzkolnego , ale nie wiem czy ocalalo ich
                                                    pare sztuk w calosci ? Tam w zupelnosci by starczyly (oczywiscie
                                                    pomalowane ).
    • prezesmarcin Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu . 07.09.07, 17:20
      skonczyli juz to robic-mozna tam juz sie przemieszczac?
      • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu . 07.09.07, 17:42
        prezesmarcin napisał:

> skonczyli juz to robic-mozna tam juz sie przemieszczac?

Pare dni temu niby skonczyli odcinek Srodmiejska - Towarowa .
        Wstegi czy ,,wiechy'' nie bylo . Wczesniej byl zrobiony kawalek
        (asfalt ) do Chopina . Mozna przemieszczac sie per pedes i na
        rowerze .
        UWAGA !!! Srajace rotweilery !
        • prezesmarcin Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu . 07.09.07, 17:57
          a ajkies lawki i mala architektura?
          jak bede za tydzien to sie przespaceruje i moze wskocze do "feniksa"
          po jaks koszule
          • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu . 07.09.07, 18:33
            prezesmarcin napisał:

> a ajkies lawki i mala architektura?
            > jak bede za tydzien to sie przespaceruje i moze wskocze
            do "feniksa"
            > po jaks koszule

Goo...zik . Lawki sa za drucianym plotem w PP nr 13 , smietnik na
            wjezdzie i po drodze walajace sie butelki po piwie i tylko
            guziki , guziki , guziki . Pasmanterie mozns otworzyc , he he .
            Czego nie ma ??? Koszy na smiecie i koszy na guziki ! I oczywiscie
            LAWEK BRAK !!! - czyli wykonano zgodnie z PN. A mowia ,ze
            wyprzedzilismy Rosje czy Bialorus ( nic nie wspominajac o Albanii ).
            • prezesmarcin Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu . 07.09.07, 18:48

musze zobaczyc ta fuszere na bulwarzejak bede .
              bulwary nad prosna moglyby upiekszyc miasto tylko trzeba to zrobic
              porzadnie ale tak juz w polsce jest ze wszystko sie robi na
              odpie...ol
              • kaliszman Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu . 07.09.07, 19:26
                Zgadzam się.Bulwary z pewnością,by wpłyneły korzystnie na wygląd
                miasta.To co tam zrobili to Kaliski Standard.
                • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu . 07.09.07, 19:40
                  Cholender , a moze na tym drzewie grubym na wejsciu zamiast tej
                  budki legowej powiesic ladna , drewniana kapliczke ??? Moze byh
                  uszanowali ? Co prawda metalowe krzyze na cmentarzach powylamywali -
                  jak nogi ze stolu .
                  • prezesmarcin Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu . 17.09.07, 01:07
                    bylem, chodzilem po bulwarze wczoraj popoludniu i odnosze wrazenie takie ze chyba jeszcze go nie ukonczyli. brakuje np lawek, blizej towarowej chodnik biegnie zamist przy rzece to kalwek od niej-blizej muru, oczywiscie ten powalil mnie tezn zestaw koszy przy bylej "modzie polskiej"
                    czy ktos wie moze czy ten remont sie juz zakonczyl?
                    czy bylo jakies oficjalne otwarcie (tak jak farsa na wroclawskiej w sobote)?
                    • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu . 17.09.07, 10:20
                      Z oficjalka wladze czekaja , az im wichry i jesienne deszcze psie
                      goowna i puste butelki sprzatna . Moze czekaja na zamowione (chyba )
                      kosze - oddzielne na odpadki stale i oddzielne na psie odchody . .
                      Wtedy dopiero bedzie mogla Straz pisac mandaty .
                      • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu . 10.11.07, 12:27
                        Nie bylo (chyba ? ) oficjalnego otwarcia , ale jest normalne
                        uzytkowanie . Noo , prawie normalne bo ... psy - basiory i i
                        amatorzy bursztynowego trunku . A koszy brakuje w dalszym ciagu .
                        Koszy na smieci dla jednych i dla drugich . Kiedys piwko mozna bylo
                        wypic w ,,Bursztynowej''. Taaak , kawiarnia - na dole taniej , na
                        pietrze drozej bo z calisio-pianinowa muzyka . . Teraz tam mozna
                        zafundowac sobie masaze u p.Janusza . Wolalem jednak Kawiarnie ,,
                        Bursztynaowa '' z widokiem na szacowny cmentarz prawoslawny .

Ale ja nie o tym chcialem ( sorry za offtop ) . Chcialem poprostu
                        podziekowac Miastu za podnoszenie kultury uprawy na trawniczkach
                        przy Bulwarze Inwalidow , za jesienne nasadzenia krzewow .Przydalyby
                        sie jak wczesniej wspominalem lawki - pare sztuk .Tak , by moc
                        poobserwowac sobie labedzie zimujace w Kaliszu , popatrzyc na szaro-
                        bury budynek dawnego kina Baltyk (Ciasna 21), na dawny browar
                        Weigta czy obserwowac jak niszczeje Dom pod Aniolami . Popatrzec tez
                        na zbudowany w 1914 roku warszawski Bank Handlowy (projekt inz.arch
                        Stanislaw Wisniewski ), zbeszczeszczony przez nowego wlascieciela -
                        pbg .
                        • o00 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu 10.11.07, 14:27
                          Czemu "zbeszczeszczony"?
                          • ok333 Re: Bulwar Inwalidow w Kaliszu 11.11.07, 18:23
                            o00 napisał:

> Czemu "zbeszczeszczony"?

Nie pamietam kto to pisal na forum , ale tam od strony ul.Mostowej w
                            pieknej kracie kutej byl umieszczony napis BHW jak na
                            tympanonie .Teraz zastapiono nowym ,,pbg'' , jakby historyczna nazwa
                            nawet w ogrodzeniou przeszkadzala bankierom . Pamietam , ze w
                            okresie glebokiej komony tylka dwa banki polskie mialy ,,wziecie''
                            na Zachodzie .Byly wlasnie nimi - Bank Handlowy w Warszawie SA i
                            PEKAO S.A. . Swojego czasu sam zalatwialem tam akredytywy do
                            rozliczen z niektorymi kontrahentami zagranicznymi .
                            ( fotki nowej kraty e Fotogalerii)
                        • kaliszanin2 Straż Miejska tu nie bywa? 10.11.07, 16:31
                          ok333 napisał:

> (...)jest normalne
                          > uzytkowanie . Noo , prawie normalne bo ... psy - basiory i i
                          > amatorzy bursztynowego trunku (...)

Nie ma babin nielegalnie handlujących pietruszką ani nieprawidłowo
                          parkujących samochodów.
                          • ok333 Re: Straż Miejska tu nie bywa? 11.11.07, 18:32
                            Babin nie ma , bo i nie ma potencjalnych nabywcow . Ale od
                            ul.Chopina jeden zabetonowany slupek zostal wyciety , a i ,,zakaz
                            ruchu'' tez znika .Pewnie do ,,Feniksa'' ktos musi podjechac i
                            dobrac koszule ,,pod kolor'' bryki ?
                            • ok333 Re: Straż Miejska tu nie bywa 11.11.07, 21:58
                              Straz Miejska tam nie bywa . Straz Miejska tam jest . Maja przebijac
                              wyjscie ewakuacyjne na Bulwar . Spotkalem patrole kilka razy .
                              • kaliszanin2 Re: Straż Miejska tu nie bywa 11.11.07, 22:21
                                ok333 napisał:

> (...)Spotkalem patrole kilka razy .

Czyli chyba im zależy, żeby nie mieć opinii jedynie prześladowców
                                handlarek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka