Dodaj do ulubionych

Zydzi w Kaliszu ...

IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.07, 15:27
Byli - mozna powiedziec - od zawsze . Tu otrzymali swoj najwiekszy
przywilej w Statucie Kaliskim . Tu stanowili znaczny odsetek
mieszkancow . Oto ich historia widziana przez Forum Zydow Polskich :

fzp.jewish.org.pl/histkal.html
Kalisz bez ... Zydow ??? Nie moze byc ?!
Obserwuj wątek
    • Gość: ok333 Re: Zydzi w Kaliszu ... IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.07, 15:33
      Dla rownowagi zapodam jeszcze tekst Marii Zareby :

www.stary.kalisz.pl/go_zydzi.php
    • wolf2007 Re: Zydzi w Kaliszu ... 12.08.07, 23:30
      nie rozumiem tego postu po co on wlasciwie jest? pozatym zydzie stanowili duzy
      odsetek mieszkancow rowniez w innych miastach wielkopolski
      • Gość: ok333 Re: Zydzi w Kaliszu ... IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.07, 15:49
        Ja z kolei nie rozumiem Twego zdziwienia ! Zydzi byli w Kaliszu i
        Gnieznie od ich pierwszego pogromu w Czechach i tu zostali przyjeci
        przez Mieszka III , byli przez wieki i ... sa nadal - choc czesto
        pod polskimi nazwiskami . Czy nas nie stac na odwage Prexydenta
        miasta Lodzi p.Kropiwnickiego i postawienie na CZTERY KULTURY w
        naszym Grodzie Krolewskim ??? Czy za duzo mamy turystow z Izraela ?
        PECUNIA NON OLET - mawiali juz starozytni Fenicjanie . Szekle czy
        USD - tez nie !
        • Gość: naraziegosc Re: Zydzi w Kaliszu ... IP: *.sdc-dsc.gc.ca 13.08.07, 19:20
          To Fenicjanie gaworzyli lacina..? A ja myslalem, ze to dopiero
          rzymianie....z tysiac lat pozniej.
          • greffen Re: Zydzi w Kaliszu ... 13.08.07, 23:04
            Złośliwości nie wskazane. Ja zaś chciałem przypomnieć że po 1945 r kiedy część
            ocalonych wróciła do Kalisza i założyli komitet żydowski miało miejsce
            następujące wydarzenie. otóż komitet działał w tzw. domu apta, do budynku weszli
            jacyś bandyci i bardzo ciężko pobili znajdujące się tam osoby. Mało na ten temat
            wiem ale chyba jest się za co wstydzić... Ja słyszałem nawet że to był jakby
            rodzaj pogromu... Może ktoś wie coś więcej i nie będzie zamiatał pod dywan
            ewentualnych brudów.
            • ok333 Re: Zydzi w Kaliszu ... 14.08.07, 00:01
              Przeczytaj wiec . Slowa te powiedziasl Ktos znacznie madrzejszy ode
              mnie :

www.mateusz.pl/JPII/witamy/0502.htm
              Jesli zyczysz sobie wiecej - wpisz w Google ,,zydzi w kaliszu'' !
              Znajdziesz tam nawet monety rzymskie z hebrajskim napisem .
          • ok333 Re: Zydzi w Kaliszu ... 13.08.07, 23:38
            Gość portalu: naraziegosc napisał(a):

> To Fenicjanie gaworzyli lacina..? A ja myslalem, ze to dopiero
            > rzymianie....z tysiac lat pozniej.
            Rzymianie to powiedzenie przetlumaczyli , a poniewaz byli bardziej
            ruchliwi rozniesli po Europie . Do nas Szlakiem Bursztynowym
            dotarlo . Rzymianie poprostu sie zwiedzieli o kaliskich ANDRUTACH .
            Dobrze ,ze sobie przypomnialem - musze dac znac nasze pani ex
            Konsul do Rzymu .
            • naraziegosc Re: Zydzi w Kaliszu ... 14.08.07, 16:08
              A teraz andruty dotarly za ocean. A ja myslalem ze to chodzilo o
              podatki nalozone na urynaly... Poki co szykuje sie na wyjazd do
              Kalisza, zlot klasowy, spacery po parku, a o innych planach gdzies
              juz wspominalem...))
              No i na cmentarz miesjki musze zajrzec bo z tego co piszecie to
              niewiele go wkrotce zostanie.
              • ok333 Re: Zydzi w Kaliszu ... 14.08.07, 17:49
                Zaraz podatki , jakby ich malo bylo . Narazie ustawili jedna szt,
                TOY-TOY na Towarowej ... dla robotnikow . W Parku tylko KTW albo ...
                za kotwice , he he . Bedziesz sie czul swojsko , wiec ...
                Witaj w Kaliszu .
                • Gość: kaliszman Re: Zydzi w Kaliszu ... IP: *.kalisz.mm.pl 15.08.07, 09:45
                  Co do Zydów w naszym miescie zapewne przez częsc społeczestwa była
                  do nich wrogo nastawiona wynikało to z wielu powodów głownie z
                  niewiedzy i ludzkiej głupoty.Wielu Zydów kochało to miasto.Pamiętam
                  jeszcze stare żydowskie nagrobki które zwieziono na boisko szkolne
                  na czaszkach były naprawdę piekne czuc było historie innej kultury,
                  ale zwiazanej z naszym miastem od wieków.Pózniej sie dowiedziałem ze
                  wiele z tych płyt uległo zniszczeniu w czasie transportu w nowe
                  miejsce.Brak słów aby okreslić straty dla tożsamosci Kalisza.
                  • ok333 Re: Zydzi w Kaliszu ... 15.08.07, 21:20
                    Serio pytam . Sa , czy ich nie ma .??? Wiem ,ze ostatecznie po
                    wojnie bylo sporo . Potem coraz mniej . Mieli nawet jeszcze boznice
                    w prywatnym mieszkaniu na dawnej ulicy Szkockiej ( Rzezniczej ). A
                    moze to byl adres - pl.11-go Listopada 15 . Mieli takze spoldzielnie
                    pracy : ,,Slodycz'' w okolicy Rossmarktu , ,,Stolarz'' przy
                    Strzeleckiej , ,,Przelom''(odziezowa ) zalozona w 1947r przez p.Icka
                    Sieradzkiego . Byly jeszcze ,,Arnold''- zalozona przez Josefa
                    Arnoldowicza z New York , ,,Jednosc''( obuwniczo-szewska )
                    i ,,Skup''( skup i sprzedaz puchu ).
                    • naraziegosc Re: Zydzi w Kaliszu ... 15.08.07, 21:53
                      Jakub (Jozef) Kowalski, syn wlasciciela domu Kowalskiego, wrocil do
                      Kraju po wojnie (z oflagu gdzie przetrwal). Rodzina wymordowana w
                      getcie lodzkim. Ukochana wladza ludowa zabrala wszystko co mieli
                      (min. dawne zaklady POLO) i Kowalski uszedl przez zielona granice
                      (wladze zdaje sie nie specjalnie jej pilnowaly w przypadku zydow) do
                      Francji, gdzie rozwinal skrzydla (stworzyl zaklady w stylu Polo) i
                      zyl do sedziwego wieku zdaje sie 92 lat.
                      A reszta...pewnie co niektorzy tez doszli do wniosku ze nic tu po
                      nich.
                      • ok333 Re: Zydzi w Kaliszu ... 16.08.07, 00:22
                        Taaak, ustawa o nacjonalizacji przemyslu , zeby pozbyc sie
                        burzujow . Zlikwidowano duze zaklady , to potem wzieli sie za male -
                        mlyny wodne elektrownie wodne . Utracona wszelka inicjatywe
                        ludzka . Tym co sie ostali przypieli pejoratywnie brzmiace
                        miano ,,prywaciarza'' Teraz znow odwrotnie - babcia klozetowa musi
                        ksiazke przychodow i rozchodow prowadzi i ...kase fiskalna !!!
                    • greffen Re: Zydzi w Kaliszu ... 16.08.07, 06:11
                      W Kaliszu doby obecnej jest jedna osoba przyznająca się otwarcie do Izraela,
                      oraz chyba z 15 osób żydowskiego pochodzenia ale raczej unikająca rozgłosu.
                      Ciekawe dlaczego?
                      • greffen Re: Zydzi w Kaliszu i cyganie 16.08.07, 06:21
                        Korzenie niechęci do żydów są bardzo różnorodne, bardziej na potężna książkę niż
                        na krótka wypowiedz na forum.
                        Powiem tak łatwo jest byc tolerancyjnym wobec inności...gdy juz jej nie ma
                        jedyna mniejszością narodową (ewangelicy i prawosławni to już 100% Polacy)w
                        chwili obecnej to Romowie zwani tez Cyganami. Czy umiemy docenić te mniejszość,
                        czy umiemy być tolerancyjny...
                        Obie te nacje uważają się za specyficznie wybrane spośród innych narodów, żeby
                        nie powiedzieć lepsze.Żydzi dzielą świat na siebie i na gojów. Cyganie na Romów
                        i Gadziów. Obie przejawiają też często pogląd że inna moralność obowiązuje wobec
                        współplemieńców i świata zewnętrznego. Romowie pojawili sie w Kaliszu po 1945 r
                        kiedy zmuszono ich do osiedlenia w stałym miejscu...Ze wzgledu na hermetyczny
                        charakter tej kultury mało o nich wiemy. A szkoda...
                        • ok333 Re: ...i Cyganie . 16.08.07, 11:46
                          Zalozmy nowy watek , lecz na forum ,,Kalisz'' .
                        • Gość: naraziegosc Re: Zydzi w Kaliszu i cyganie IP: *.sdc-dsc.gc.ca 16.08.07, 16:24
                          greffen napisal: "..Obie te nacje uważają się za specyficznie
                          wybrane spośród innych narodów, żeby nie powiedzieć lepsze.Żydzi
                          dzielą świat na siebie i na gojów. Cyganie na Romów i Gadziów. Obie
                          przejawiają też często pogląd że inna moralność obowiązuje wobec
                          współplemieńców i świata zewnętrznego..) - a czy oni moga byc
                          tolerancyjni??? Uwazaja sie za lepszych....inna moralnosc dla swoich
                          i dla obcych - przeciez to typowe znamiona nietolerancji. Zydzi
                          amerykanscy zieja nienawiscia do Polakow. Nigdzie chyba nie ma tak
                          silnego antypolonizmu. W Kanadzie do tej pory pisze sie, mimo wielu
                          interwencji Ambasady Polskiej i miejscowej Polonii, o "polskich
                          obozach koncentracyjnych". A proby odbierania kamienic na podstawie
                          zafalszowanych dokumentow. W Kaliszu byly takie i w prasie to
                          opisywano. O Krakowie nie wspomne. A to wplywa na opinie o takiej
                          czy innej grupie. Tolerancji nigdy do konca nie bylo i nie bedzie.
                          Nietolerancja szerzy sie wszedzie i wieczne wskazywanie na tych
                          samych jest nudne. Gdyby powiedziano o zydach czy cyganach ze sa
                          nietolerancyjni - a sa - to by sie ziemia zawalila bo polityczna
                          poprawnosc tego nie dopuszcza. Z Afryki wschodniej wyrzucono w
                          latach 60-tych Hindusow bo uwazano, ze trzynajac w rekach banki i
                          przemysl godza w miejscowa ludnosc. Cos nie slysze o rasizmie w
                          Afryce wsch.? W Chinach nie tak dawno byly zamieszki (na tle
                          rasowym) na uniwerkach przeciwko studentom afrykanskim ktorym sie
                          zylo lepiej (jak kiedys w PRL-u). Pobicia etc. Mowi ktos o chinskim
                          rasizmie? Muzulmanie w Kosowie wypedzaja na potege Cygan - komus to
                          przeszkadza w Europie? A co sie dzialo jak z Czech wyjezdzali,
                          pamieta ktos?
                          A antyamerykanizm jest OK??, antypolonizm tez?? dlaczego??
                          No to tyle bo i tak pewnie zostane ogloszony antysemita. Jak
                          widzicie draznia mnie takie tematy i ich wieczna jednostronnosc.
                          Tolerancja i jej brak dzialaja w kazda strone i nikt nie jest tu ani
                          lepszy ani gorszy.
                          Do zobaczenia w Kaliszu juz za chwile...))
                      • ok333 Re: Zydzi w Kaliszu ... 16.08.07, 10:47
                        Trzeba sprawdzic w Ratuszu albo w Gminie Zydowskiej we Wroclawiu ,
                        ktorej Kalisz podlega . W gdanskie GZ podaja stan na 80 osob .Nie
                        mam pojecia dlaczego usiluja sie ukrywac i po co ? Zydzi zmieniali
                        nazwiska jeszcze przed nastaniem nazizmu czy innego potwora
                        komunizmu . To nie jest taki latwe pozbawic siebie wlasnego rodowego
                        nazwiska . Po co od niego uciekac ?
                        • Gość: greffen Realia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 14:26
                          Bije z was szlachetna naiwność, historii nie jest łatwo pokonać zmienić. Miałem
                          kontakt z wieloma przedstawicielami mniejszości już właściwie religijnej myślę
                          tu o ewangelikach i prawosławnych. I tu i tu wszędzie wyczułem wielki żal bo oni
                          są Polakami, jak napisał S. Dybowski często bardziej Polskę niż inni. A jednak
                          w tzw. świadomości ogólnej cmentarz ewangelicki to niemiecki cmentarz,
                          prawosławni to ruscy. Z waszych wypowiedzi czuć szacunek i wręcz dumę że w
                          Kaliszu mieszkają jeszcze potomkowie różnych narodowości, ale to jest postawa
                          rzadka. A może bardziej co jest optymistyczne nowa po komuniźmie który to tępił
                          i w rzeczywistości rozpalał nienawiść do wszystkiego co obce.Potomkowie Izraela
                          w Kaliszu po prostu boja się i w tym przypadku mam wrażenie że nie bez zasadnie.
                          • Gość: ok333 Re: Realia IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.07, 19:10
                            Wiem ,ze nie mozna - na sile , ale jak sie czuja Polakami i nie moga
                            gdzie indziej zyc , to niech tak zyja . Pytam tylko - jak dlugo
                            mozna bac sie wlasnego cienia ? To prowadzi do alienacji . A czy
                            prowadzi do asymilacji ? Tego nie wiem .
                        • Gość: ok333 Re: Zydzi w Kaliszu ... IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.07, 00:15
                          Okazuje sie ,ze w Kaliszu , w okrtesie 1945 - 1960 r funkcjonowal
                          tzw. kaliska Lista Schindlera ;

www.eduskrypt.pl/kaliska_lista_schindlera-info-1442.html
                          • greffen kłopty z mniejszościami. 18.08.07, 16:40
                            Żeby kogoś naprawdę poznać trzeba zadać sobie wiele trudu zawiesić często własne
                            nawyki kulturowe. Mnie zawsze uczono wszyscy jesteśmy ludźmi i wszyscy mamy
                            swoje grzechy i brudy. A co do stereotypów to gdyby ktoś zewnętrzny czytał nasze
                            forum mógłby dojść do wniosku że to jakieś straszne miasto i że celem jego
                            mieszkańców jest całkowite pozbawienie się dziedzictwa kulturowego. a przecież
                            to nie jest cała prawda wiele tez dzieje sie tutaj rzeczy pozytywnych, miasto
                            pięknieje tylko że naszym zadaniem jest dostrzeganie tych niekorzystnych zjawisk
                            aby ich uniknąć.
                            • ok333 Re: kłopty z ... wladza . 18.08.07, 19:40
                              Na dobra sprawe kaliskie mniejszosci , to zaden problem ( z
                              wyjatkiem problemu zydowskiego ) dla wladzy i miasta . Nie widac
                              tych problemow na ulicach .Jest troche Romow , jest paru Bulgarow ,
                              ktorzy wybrali wolnosc zeniac sie z Polkami , troche Wietnamczykow a
                              moze Chinczykow , troche Rosjan czy Ukraincow . Sladowe ilosci
                              Anglikow , Francuzow czy Niemcow , Jest i Arab , murzyn wyjechal juz
                              do Nigerii . Jesli sie myle , wyprowadzcie mnie z bledu .Mnie chodzi
                              o to , ze niezaleznie od nacji - jestesmy obywatelami ,
                              mieszkancami tego Grodu Krolewskiego .Jezeli wladzy cos
                              podpowiadamy , to nie poto by te wladsze utacac , nekac , lecz po to
                              by ta nasza wladza zechciala sie tymi sprawami zajmowac - najpierw
                              dla swojego dobra i wreszcie dla dobra miasta i jego spoleczenstwa .
                              Z tego co zaobserwowalem wladza kaliska widzi i uznaje dwa
                              problemy - AA i schronisko dla zwierzat . Nooo, moze jeszcze
                              rowerzysci . My dla wladzy nie jestemy partnerami do rozmowy . Przed
                              nastepnymi wyborami do samorzadu , moze byc za pozno !
                              • greffen Re: kłopty z ... wladza . 19.08.07, 02:55
                                Bo wielokulturowość Kalisza należy już do przeszłości po której pozostały tylko
                                nieliczne ślady.
                                • kaliszman Re: kłopty z ... wladza . 19.08.07, 10:21
                                  Sądze ze w przyszłosci emigrantów będzie przybywac i w przyszłosci
                                  zapewne stworzą jakieś liczące miescie mniejszosci.Zapewne podzieli
                                  to mieszkanców dwa obozy jak to było w przeszłosci.Wielokultorowosc
                                  to wyzwanie jak mieszkancy Kalisza sie zachowają w stosunku do
                                  nowych sąsiadów czas pokazał ze z tym bywało róznie.
                                  • greffen Mniejszości 19.08.07, 12:32
                                    Właśnie zobaczyłem jak Bin Laden robi sobie z Kalisza swoją główną siedzibę,
                                    kolegiata zamieniona na meczet. Hahahaa
                                    • Gość: ok333 Re: Mniejszości - podpowiedz dla wladz miasta . IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.07, 22:17
                                      www.wirtualnapolonia.com/teksty.asp?tekstID=11373
                                      • gladki0 Re: Mniejszości - podpowiedz dla wladz miasta . 16.01.09, 21:22
                                        A jak to robią w ... Lublinie :

fotoforum.gazeta.pl/72,2,734,62480120,62480120,0,2.html?v=2
    • prezesmarcin Re: Zydzi w Kaliszu ... 12.09.07, 04:20
      jakim sposobem mozna zwiedzic dop przedpogrzebowy na cmentarzu
      zydowskim przy podmiejskiej?
      • o00 Re: Żydzi w Kaliszu 12.09.07, 16:08
        Też nie wiem jak.
        Chyba trzeba przeskoczyć przez parkan, tak jak ci wandale. :)

A przy okazji: www.rc.fm/informacje/?id_informacje=23674
        • ksiestwokaliskie Re: Żydzi w Kaliszu 12.09.07, 19:44
          Trzeba się skontaktować z p.Haliną Marcinkowską, opiekunką tego miejsca. Kontakt
          możecie zdobyć dzwoniąc do Biura Informacji Miejskiej (de facto biura rzecznika
          prasowego UM).
      • o00 Re: Żydzi w Kaliszu 12.09.07, 16:16
        Btw: jak podaje pani Halina Marcinkowska, Komitet Żydowski działał w
        kamienicy przy Głównym Rynku 15. Czy Główny Rynek 15 to Dom Apta?
        • ksiestwokaliskie Re: Żydzi w Kaliszu 12.09.07, 19:43
          Tak to Dom Abta.
          • o00 Re: Żydzi w Kaliszu 13.09.07, 00:37
            ksiestwokaliskie napisał: "Tak to Dom Abta".

No to Apta czy Abta?
        • Gość: ok333 Re: Żydzi w Kaliszu IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.07, 22:27
          o00 napisał:

> Btw: jak podaje pani Halina Marcinkowska, Komitet Żydowski działał
          w
          > kamienicy przy Głównym Rynku 15. Czy Główny Rynek 15 to Dom Apta?

W niektorych informacjach podawano adres : pl.11-go Listopada 15 ,
          ale to ten sam adres . Po wojnie znajdowal sie tam ostatni zydowski
          dom modlitey w mieszkaniu p.Kohna , Wejscie przed barem ,,SPOLEM'' .
          Fote tej kamienicy puszczalem juz dla KK .
          • ok333 Re: Żydzi w Kaliszu 17.09.07, 10:39
            Dla wypelnienia luki w wiedzy o zydowskich domach modlitwy dodam ,ze
            w roku 1879 otwarto nowa synagoge przy ul.Piekarskiej w domu Zipsera
            (ktory to dom ?). Uroczystos ta odbyla sie z udzialem wladz miasta i
            5-tego Aleksandryjskiego Pulku Dragonow . Kazanie wygloszono po
            polsku .
      • wielkopolskawschodnia Re: Żydzi w Kaliszu 15.10.07, 00:11
        Zwiedzanie jest możliwe po wcześniejszym umówieniu się z p. Haliną
        Marcinkowską, tel. 600.067.956 (numer z Internetu).
    • ok333 Re: Zydzi w Kaliszu ... 19.09.07, 00:44
      Byla i taka wielka Impreza :

www.mieczducha.pl/aktualnosci/?id=149
      i to calkiem nie dawno .
      • kaliszman Re: Zydzi w Kaliszu ... 19.09.07, 20:12
        Okazalo się ze Tora,którą Kalisz dostał w prezencie,jest o 100 lat
        starsza niż przypuszczano i pochodzi XVIIIw.
        • ok333 Re: Zydzi w Kaliszu ... 19.09.07, 22:01
          kaliszman napisał:

> Okazalo się ze Tora,którą Kalisz dostał w prezencie,jest o 100 lat
          > starsza niż przypuszczano i pochodzi XVIIIw.

I prawdopodobnie bedzie do obejrzenia w domu przedpogrzebowym
          kirkuta , razem z innymi eksponatami w dniu 17 pazdziernika br .
          Trzeba sledzic w prasie szczegoly tej ekspozycji .
    • wielkopolskawschodnia Re: Gmina żydowska w Kaliszu 1939 22.09.07, 17:57
      www.jewishinstitute.org.pl/pl/gminy/miasto/334.html
      • ok333 Re: troche informacji o zwyczajach . 23.09.07, 00:20
        www.geocities.com/Athens/Stage/9921/pl/rodzinne_ur.htm
        • ok333 Re: Lodz - Tel Aviw samolotwm . 23.09.07, 17:41
          Jak rozmawiaja miedzy soba kroliczki w lodzkim ratuszu , Lodz jest w
          trakcie przygotowywania jedenej w kraju linii Lodz - Tel Aviw -
          Lodz . Oznaczaloby to ,ze kaliscy Zydzi mieszkajacy w Izraelu beda
          mieli blizej do Kalisza . Dobrze by sie stalo , bo nie mialem nigdy
          e reku izraelskiej szekli . Jest jednak pewien problem . Nie wiem
          czy Kaliski Andrut bedzie dla nich koszerny i wystarczajacy ??? Ale
          o to niech sie martwi p.Pecherz i Rada Miasta .
          • Gość: ok333 Re: Zydzi z Kalisza wywiezli ... IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.07, 22:37
            Jak poinformowala pani Marcinkowska na antenie RC nasi rodzimi
            Zydzi wywiezli z Kalisza dwie tory :

rc.fm/informacje/?id_informacje=23926
            A moze by tak spowrotem przemycic jak juz ta linia lotnicza do Lodzi
            bedzie funkcjonowac . Nasi tez musza miec z czego odmawiac !
            • euroazja1906 Re: Zydzi w Kaliszu 13.10.07, 11:39
              Aby zaspokoić zainteresowanie tu piszących, przyznaje się (bez
              bicia), iż jak do tej pory tylko ja z Kalisza jestem członkiem
              Związku Gmin Żydowskich w RP. Jest jeszcze kilka osób, które
              sporadycznie bywają w gminie, ale formalnie do niej nie należą.

Co do zwiedzania cmentarza żydowskiego, to chyba najlepszą okazją
              będzie przyjazd młodzieży z Izraela - 23.10.07r.
        • ok333 Re: troche informacji o zwyczajach . 10.12.07, 12:40
          Troche informacji o Nowym Cmentarzu dla SAtarozakonnych -
          ul.Podmiejska w Kaliszu :

fzp.jewish.org.pl/inter8.html
    • ok333 Re: Zydzi w Kaliszu ... 13.10.07, 22:36
      A wiesz moze eurazjo , czy termin wystawy zbiorow przywiezionych z
      Izraela przez p.Marcinkowska - 17.X. br w Domu Przedpogrzebowym -
      jest aktualny ?
      • euroazja1906 Re: Zydzi w Kaliszu ... 14.10.07, 18:07
        wszystko na 23.10.07 zostało przeniesione.
        • Gość: ok333 Re: Zydzi w Kaliszu ... IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.07, 22:29
          OK, dziekuje bardzo . Bedzie bogaty w wydarzenia tydzien powyborczy .
          • Gość: ok333 Re:[1/2 OT] Zydzi w Kaliszu i Pd.Wielkopolsce IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.07, 22:36
            Znalazlem w necie info o kirkucie i historii Zydow w Kobylej Gorze .
            Sa i foty . Malo , bo mala ale zawsze .

www.kirkuty.xip.pl/kobylagora.htm
            • o00 Re: Żydzi w Kaliszu 04.01.08, 10:26
              www.allegro.pl/show_item.php?item=292210073
              • kaliszman Re: Żydzi w Kaliszu 29.01.08, 12:07
                www.portalkaliski.pl/?str=26&id=4965
                • ok333 Re: Żydzi w Kaliszu 29.01.08, 21:28
                  Z ktorego to roku???
                  • kaliszman Re: Żydzi w Kaliszu 01.02.08, 16:56
                    Jeszcze coś portal.calisia.pl/articles/819-zaproszenie-do-wsp-
                    tworzenia-ii-festiwalu-kultury-ydowskiej
                    • ok333 Re: Odszedl Baruch Kolski - przyjaciel Kalisza. 07.03.08, 08:59
                      Za portalem kalisz.pl pozwalam sobie przekazac ,ze w dniu 16 lutego
                      2008 roku zmarl w wieku 93 lat pan Baruch Kolski - Prezes Zwiazku
                      Kaliszan w Izraelu :

www.kalisz.pl/_portal/news/120470262347ce4d9f683a8/Odszed%C5%82_przyjaciel_Kalisza.html
                      • teraz12 Re: Odszedl Baruch Kolski - przyjaciel Kalisza. 13.03.08, 13:56
                        Proponuję stworzyć listę zasłużonych czy sławnych kaliszan.
                        • ok333 Re: Odszedl Baruch Kolski - przyjaciel Kalisza. 14.03.08, 10:11
                          teraz12 napisał:

> Proponuję stworzyć listę zasłużonych czy sławnych kaliszan.

Przeciez jest - obecnie watek nizej :D:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=805&w=49248064
                          • teraz12 Re: Odszedl Baruch Kolski - przyjaciel Kalisza. 17.03.08, 12:30
                            Przepraszam!! Chodziło mi o sławnych kaliszan pochodzenia żydowskiego
    • o00 Re: Judaica kaliskie, film 31.03.08, 15:11
      www.filmpolski.pl/fp/index.php/4220703
      • ok333 Re: Historia Zydow kaliskich 08.05.08, 12:35
        Takie kompendium wiedzy przedstawiono na website Miasta "

www.kalisz.pl/_portal/120368962547bed89957842/I._Historia_kaliskiej_spo%C5%82eczno%C5%9Bci_%C5%BCydowskiej.html

oraz w krotszej formie link :
        tiny.pl/n5b2
        Szkoda ,ze nie kontynuowano tej historii w okresie powojennym. Wszak
        Zydzi wracali , mieszkali i pracowali w Kaliszu ( w roznego rodzaju
        spoldzielniach)jeszcze przez jakis czas. Mieszkaja i dzisiaj.
    • ok333 Re: Zydzi w Kaliszu - skarb ze Srodmiejskiej... 28.07.08, 10:17
      Pewnie juz wiecie , ze muzeum p.Haliny sie wzbogaci :

www.calisia.pl/articles/2317--ydowski-skarb
      Potrzeba tylko troche kasy na konserwacje i wyeksponowanie tego
      znaleziska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka