kaliszman 19.11.07, 15:11 Jak oceniacie poziom instytucji kulturalnych,działających w Kaliszu.Czy kaliska kultura wyrasta,ponad poziom średniego powiatowego miasta w kraju.A tu coś na temat:www.rc.fm/informacje/?id_informacje=24869. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaliszanin2 Re: Pozoim kaliskie kultury 19.11.07, 15:27 Mogliby podać jakieś linki do tych "znakomitych recenzji", albo chociaż wskazać miejsce publikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Pozoim kaliskie kultury 19.11.07, 15:29 A swoją drogą filharmonia, która miała szczęście do prowadzących ją, niewątpliwie wyróżnia Kalisz spośród miast powiatowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Pozoim kaliskie kultury 19.11.07, 21:37 Rzeczywiscie,filharmonia trzyma niezły poziom.Martwie się raczej,słabszym poziomem kaliskiego teatru,który kiedyś miał zdecydowanie większą renome w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Poziom kaliskiej kultury 19.11.07, 22:28 Teatr -na pewno jest tanszy od poznanskich w dostepie! W Poznaniu trzeba zaplacic-30-40 zlotych w Polskim albo w Nowym (zdarza sie nawet 50 czasami) a w Kaliszu na 20 juz mozna sie wybrac do teatru. Jak jestem w Kaliszu i czas mi na to pozwala to nawiedzam kaliski teatr. I w Poznaniu choc jest wiecej tego typu placowek to jakos mnie do nich nie ciagnie (jedno wyjscie to jest masa czasu-dojazd-samochodem, autobusem-pol godziny w jedna strone jak trafisz w korki itp, itd) a w Kaliszu jak jestem u rodzicow-to nie musze nawt samochodu brac -tylko na piechote tam i z powrotem. No i kaliski teatr to mniej komerchy i takiej zbednej otoczki marketingowej. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Pozoim kaliskie kultury 20.11.07, 00:35 Nie ma dobrego poziomu bez odpowiednich nakładów finansowych, a na co idą pieniądze w oberwojewództwie, to wszyscy widzą (albo i nie widzą), ale najlepszym przykładem jest sposób finansowania FK i FP. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Poziom kaliskiej kultury 20.11.07, 14:02 Gady i dinozaury w Kaliszu 20-11 12:38 Kalisz | Ciekawostki Dinozaury i gady w Kaliszu. To kolejny pomysł kaliskiego muzyka Krzysztofa Gorzkiewicza na podniesienie atrakcyjności turystycznej grodu nad Prosną. Chciałby on utworzyć w mieście Kalski Park Jurajski. Jako miejsce wskazuje kaliskie Zawodzie. - "Taki park byłby idealnym uzupełnieniem powstającego na starym mieście grodziska" - przekonuje Krzysztof Gorzkiewicz. "Proponuję park dinozaurów na kształt tego który istnieje w Bałtowie. Tam na cała inwestycję wydano ok. 350 tysięcy złotych, a zyski z biletów i sprzedaży pamiątek są znacznie wyższe. W Kaliskim Parku Jurajskim powinny obok makiet dinozaurów znaleźć się też żywe gady, czyli takie mini zoo. Na razie w Polsce są tylko dwa takie parki, stąd zainteresowanie byłoby na pewno duże". Muzyk pisemnie przedstawił już swój pomysł w kancelarii prezydenta Kalisza Janusza Pęcherza, podobnie jak wcześniejszy projekt z powołaniem muzeum dobranocek z czasu PRL-u. Na razie odpowiedzi z urzędu miasta nie ma. www.rc.fm/informacje/?id_informacje=24887 Odpowiedz Link Zgłoś