Dodaj do ulubionych

Współcześni Kaliszanie

28.11.07, 10:03
Ja cy są.Czy mamy własną charakterstyczną ceche,która nas wyróżnia
na tle innych miast w kraju.
Obserwuj wątek
    • kaliszanin2 Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 10:23
      kaliszman napisał:

> (...)Czy mamy własną charakterstyczną ceche(...)

Ostatnio jednak z tym gorzej, znowu się przyssały. ;)
      • kaliszman Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 10:31
        Ale ja serio pytam.Czy kaliszanie,mają cechy przypisane poznaniakom
        i całej tzw.Wielkopolsce,czy jednak mamy to coś,co nas wyróżnia na
        tle innych miast czy regionów.
        • kaliszanin2 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 11:28
          kaliszman napisał:

> (...)Czy kaliszanie,mają cechy przypisane poznaniakom
          > i całej tzw.Wielkopolsce(...)

Poważnie mówiąc to zadziwiające połączenie otwartości na świat z
          prowincjonalizmem. Ale na szczęście nie mamy pruskiego polotu. ;)
          • o00 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 11:43
            kaliszman napisał: Czy kaliszanie mają cechy przypisane poznaniakom
            i całej tzw. Wielkopolsce.

To tak, jakbyś pytał, czy wrocławianie mają cechy katowiczan.
            • kaliszman Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 16:04
              Z tego co tu widzę,trudno jest nam zdefiniować,charakter mieszkanców
              tego miasta.Może ludzie spoza Kalisza,ale mieszkający tu,widzą jakąs
              charakterystyczną ceche kaliszan.
              Gdzies wyczytałem,ze historyczną stolicą Górnego Śląska jest Opole,a
              nie Katowice.
              • ok333 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 16:29
                Racja , dobrze mowi , dac mu ... . Historyczna stolica Lodzi byl K
                A L I S Z .
                • o00 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 20:06
                  I dlatego łodzianie mają tyle kaliskich cech! :)
                  • kaliszman Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 22:41
                    Więc Opole nie jest historyczną stolicą Górnego Śląska.Sorry że
                    zbaczam z tematu.
                    • ksiestwokaliskie Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 23:30
                      Opole jest historyczną stolicą Górnego Śląska, ale spróbuj to teraz powiedzieć w
                      Katowicach komuś innemu niż historykom;) czasy się zmieniły i gdyby Opole byłoby
                      w woj.śląskim, to miałoby rangę Częstochowy czy Bielska.
                      Tymczasem codziennie robię reklamę Kaliszowi i Wielkopolsce Wschodniej w
                      Katowicach:)
                      • o00 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 00:52
                        Napisz nam tutaj co śląscy tubylcy o Kaliszu i WW wiedzą, co?
                        • kaliszman Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 13:41
                          Co ślązacy mogą wiedzieć o Kaliszu. Nic.Coś tam o Poznaniu,ale nie o
                          nas.
                          Podam dwa przykłady,rozmowy z poznaniakami.Pierwszy z nich spytał
                          mnie,czy mogę mu coś powiedzieć o Kaliszu bo on nic nie wie na temat
                          naszego miasta.Naprawdę Nic.Mówiąc co jest w Kaliszu,było widać
                          prawdziwe zdziwieni.Pewnie myślał,ze jeszcze mieszkamy w lepiankach.
                          Drugi spytał się mnie,ile Kalisz liczy mieszkanców,powiedziałem
                          ze110tyś.przeżył szok,niewierzyłmi.Jego wiedza o Kaliszu jest taka
                          sama jak większosci poznaniaków.Kompletne Zero.
                          • kaliszman Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 17:09
                            Najbardziej u współczesnych kaliszan(u zdecydowanej większosci)boli
                            mnie,przeraża,brak tożsamosci regionalnej.Z jaką łatwoscią bez
                            sprzeciwu,zgodzili sie na Rządzenie przez poznaniaków.
                            Z pewnością jest to spowodowane brakiem podstawowej wiedzy na temat
                            swojego miasta i regionu.Niestety szansa na poprawe tej wiedzy jest
                            mała.Coraz wiecej kaliszan uznaje Poznań za stolice swojego woj.
                            Na mnie Poznan nie ma co liczyć.
                            • prezesmarcin Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 18:11
                              wiekszosc kaliszan ma w pompie swoje miasto (oczywiscie sa wyjatki)
                              moi znajomi z liceum tak wyrazaja sie o Kaliszu:Kaliszkowo,
                              Kaliszewo itp. To jest kpina. Jak im powiedzialem ze mi to nie lezy
                              to sie na mnie poobrazali. A przeziez Kalisz to nie jakis Pcim Dolny.
                              Jezeli tak o swoim miescie wyrazaja sie rdzenni kaliszaanie to nie
                              wymagajmy zbyt wiele od przyjezdnych.

Jesli chodzi o znajomosc Kalisza to wsrod narodu jest nikla. Kojarzy
                              sie glownie z fabryka fortepianow i pianin Calisia i z haslem Kalisz
                              najstarsze miasto w Polsce. A dla kibicow to glownie z siatkowka
                              zenska.

Bedac na studiach probowalem zapoznac ludzi z porblematyka kaliska
                              (atrakcjami turystycznymi, wyjatkowoscia tego miejsca) i pare osob
                              dowiedzialo sie o Kaliszu sporo. Ale to kropla w morzu potrzeb.
                              • ok333 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 21:48
                                prezesmarcin napisał:

> wiekszosc kaliszan ma w pompie swoje miasto (oczywiscie sa wyjatki)
                                > moi znajomi z liceum tak wyrazaja sie o Kaliszu:Kaliszkowo,
                                > Kaliszewo itp. To jest kpina.To tylko swiadczy o nich i o ich
                                poziomie intelektualnym . A moze to taki wspolczesny szpan . Poza
                                tym wszyscy dzisiaj gonia za pieniadzem . Inni wala palic fumy i
                                mysla ,ze sa nowoczesni .

Jak im powiedzialem ze mi to nie lezy
                                > to sie na mnie poobrazali. A przeziez Kalisz to nie jakis Pcim
                                Dolny.
                                > Jezeli tak o swoim miescie wyrazaja sie rdzenni kaliszaanie to nie
                                > wymagajmy zbyt wiele od przyjezdnych.

Ja jestem ,,przyjezdny'' i wcale tak nie sadze . Wiem jedno , ze my
                                ze swoimi zainteresowaniami jestesmy wybrancami . Nie wszyscy to
                                potrafia .Nie wszystkich stac na to .
                                >
                                > Jesli chodzi o znajomosc Kalisza to wsrod narodu jest nikla.
                                Kojarzy
                                > sie glownie z fabryka fortepianow i pianin Calisia i z haslem
                                Kalisz
                                > najstarsze miasto w Polsce. A dla kibicow to glownie z siatkowka
                                > zenska.

A co my mozemy powiedziec np . o Plocku czy Elblagu ? A takim
                                Elblagu po ,,starowce'' zbudowanej od podstaw jezdza stare dorozki
                                i elblazanom nie przeszkadza , ze taka fiakrowska kobyla moze
                                zostawic slady . Faktem jest ,ze sam fiakier zobowiazany jest
                                posprzatac . Co innego z psimi sladami . Te nie nadaja sie do
                                produkcji pieczarek .
                                >
                                > Bedac na studiach probowalem zapoznac ludzi z porblematyka kaliska
                                > (atrakcjami turystycznymi, wyjatkowoscia tego miejsca) i pare osob
                                > dowiedzialo sie o Kaliszu sporo. Ale to kropla w morzu potrzeb.

Miasto powinno wiecej kasy przeznazczac na promocje , takze na
                                materialy bezplatne . I wykorzystywac takie osoby jak my do ich
                                transweru .
                                • ok333 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 22:39
                                  O wlasnie , niektorzy naskakiwali na poznaniaka 2007 - Przyznal
                                  sie ,ze pochodzi z Gorzowa . A wy znacie Gorzow ????
                                  No to poogladajcie :

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=452650
                                  Kalisz wygaje sie byc grajdolem .
                                  • o00 Re:negat ok333 30.11.07, 03:03
                                    Najwyraźniej to ty nie znasz Gorzowa, bo ja znam bardzo dobrze i to
                                    Gorzów przez dlugie lata wydawał się być przy Kaliszu grajdołem, nie
                                    odwrotnie. To było biedne, zapuszczone, zburzone poniemieckie miasto
                                    z ładnym wiaduktem kolejowym i bulwarem (oba sprzed 1939). A nieomal
                                    śródmiejskie Zawarcie do dzisiaj wygląda jak jeden wielki slams...

Ale to mija. Bo Gorzów nie dał się pochłonąć popruskiemu gó..anemu
                                    województwu. Teraz sam się rządzi, sam dzieli pieniądze. Dwa lata po
                                    podziale na nowe województwa droga Szczecin-Poznań zmieniła się nie
                                    do poznania, w Gorzowie zaczęto remontować ulice, umyto śmierdzący
                                    dworzec, wyremontowano i podświetlono most na Warcie, wyremontowano
                                    jedną (są dwie) linię tramwajową, wyprowadzono na prostą szpitale...

JA NIE WIEM SKĄD SIĘ BIERZE KALISKIE RENEGACTWO, ALE ONO SIĘ BIERZE
                                    i nawet ty dzisiaj napisałeś, że Poznań to twoja stolica, renegacie!
                                    • ok333 Re:nnnnieeee renegat ok333 30.11.07, 11:57
                                      Co ty WW pierd... z . Moje wojewodztwo bylo , jest i bedzie L O D Z
                                      a nie zaden tam Poznan ! Gdzie tylko pisze po obcych lub
                                      ogolnopolskich forach , zawsze dodaje ,ze nie mo to jak WW Moje
                                      korzenie nigdy nie siegaly poza powiaty koninski, kaliski czy
                                      turecki . Na jakis czas trafil mi sie pow.jeleniogorki , ale to
                                      minelo . Przyznam sie szczerze ,ze moj freetime lubie spedzc w
                                      woj.dolnoslaskim .
                                      • o00 Re:negat ok333 30.11.07, 13:51
                                        Ja nie pier., tylko cię cytuję: "Pocieszajace kolejowe wiesci plyna
                                        ze stolicy Wielkopolski. (...) Chcialbym wreszcie mowiec , ze Poznan
                                        tez jest moja stolica !"

Tutaj jest link:
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=55901069&a=72676579
                                • prezesmarcin Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 23:37
                                  Kiedys zorganizowalem wyjazd Studenckiego Kola Naukowego Gospodarki Przestrzennej przy AE Poznan do Kalisza. Bylo to ze cztery lata temu. Spotkalismy sie z przezydentem, mielismy tez spotkanie z wojtem gminy Godziesze. Jesli chodzi o materialy promocyjne to podczas spotkan raczej kiepsko, ale poszedlem do wydzialu promocji czy inwestycji (miesił sie na Kosciuszki) pare dni przed spotkaniem i poprosilem o troche materialow bo studenci przyjezdzaja i sa potrzebne informatory, zeby dali, zeby ludzie zapoznali sie z Kaliszem "na sucho". I o dziwo dostalem po prae map, przewodnikow, informatorow, zestawu widokowek ( dla naszej grupy wystarczylo).

Ale to nie zmienia faktu ze promocja szwankuje.
                                  • prezesmarcin Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 23:45
                                    Ostatnio popelnilem takze artykul o Kaliszu do firmowej gazetki.

Ale te dzialania to taka wlasna inicjatywa. Oby ludzi jak tych na forum bylo wiecej.

Choc nasze dzialania nie zastapia, madrej i planowej polityki promocyjnej miasta, ktorej tak bardzo w chili obecnej brakuje.

• ok333 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 18:04
                            To znaczy tyle , ile przecietny Polak wie o Darfurze ??? Rece
                            opadaja . Poniewaz sa centusiami , to nie widza potrzeby placenia na
                            tak odlegle ... kolonie .
                        • ksiestwokaliskie Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 18:41
                          Nie wiedzą może tyle o Kaliszu co my;) ale interesuje ich to co opowiadam. No i
                          ogólnie dobre wrażenie. Jeden z kolegów zwiedzał kiedyś Kalisz i bardzo mu się
                          podobało. Drugi ma rodzinę w ziemi wieluńskiej więc zna nas:)
                          O WW nikt nie wiedział, ale już wiedzą, że Wielkopolska dzieli się na 2 części:)
    • ok333 Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 29.11.07, 21:29
      kaliszman napisał:

> Ja cy są.Czy mamy własną charakterstyczną ceche,która nas wyróżnia
      > na tle innych miast w kraju.

W tym wzgledzie sie nie roznimy . Odchodzimy kiedy trzeba odejsc :

www.wpa.amu.edu.pl/
      • kaliszman Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 29.11.07, 23:12
        Widze księstwo już działasz.Bardzo dobrze,może ratusz powinien ci
        płacić za promocje:)
        Prezezmarcin ma racje sam znam ludzi z Kalisza,którzy obrażają to
        miasto,to nie są kaliszanie Tylko kaliszoki.
        Trudno kogoś zmusić do miłośći,tym bardziej do pokochania
        Kalisza,ale wiem jedno jesli to miasto nie zasługuje na ich miłość
        to przynajmniej na szacunek.
        I oczekuje tylko Szacunku dla tego wspaniałego miasta.
        • prezesmarcin Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 29.11.07, 23:24
          Łatwo niktorym przychodzi powiedzenie slowa: Kalisz, Kaliszewo itp. To niestety wsrod moich znajomych zdarza sie bardzo czesto.

Znam kilkadziesiat ludzi z Poznania i im sie nie zdarzylo zeby powiedziec: Poznaniewo, Pyrowo itp. Sa dumni z tego ze pochodza z Poznania, ze pochodza z Pyrlandii.

A Kaliszanie sami nie szanuja swojej malej ojczyzny. I to jest porazajace!!!
          • kaliszman Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 29.11.07, 23:46
            Szczerze to nie wiem,skąd to sie bierze.Przecież dawniej mieszkancy
            Kalisza byli dumni z miasta z którego pochodzą,często wręcz chwalili
            się tym.A dziś szkoda gadać,to jak orka na ugorze.
            • prezesmarcin Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 29.11.07, 23:52
              ja jestem dumny z tego ze pochodze z Kalisza, tu sie wychowalem. Znajomi twiedza ze czasami nawet przesadzam. Przykre ale wiem wiecej o tym co sie dzieje w Kaliszu od rodzicow (przykre ale prawdziwe-osoba ktora jest w Kaliszu raz w miesiacu, raz na dwa miesiace wie wiecej od tych ktore mieszkaja i maja to miasto na codzien). I tak pewnie dzieje sie w wielu przypadkach i ten nie jest odosobniony.
            • ok333 Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 30.11.07, 12:02
              kaliszman napisał:

> Szczerze to nie wiem,skąd to sie bierze.Przecież dawniej
              mieszkancy
              > Kalisza byli dumni z miasta z którego pochodzą,często wręcz
              chwalili
              > się tym.A dziś szkoda gadać,to jak orka na ugorze.

Sloma , siano wychodzi z obuwia . Ambicje wojewodzkie , a
              umiejetnosci i myslenie gromadzkie . Moze oni tylko nadaja sie na
              soltysow , a moze nawet i nie ?
              • ksiestwokaliskie Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 30.11.07, 21:23
                ok333 napisał:

> Sloma , siano wychodzi z obuwia . Ambicje wojewodzkie , a
                > umiejetnosci i myslenie gromadzkie . Moze oni tylko nadaja sie na
                > soltysow , a moze nawet i nie ?

Powód jest jeden. Rdzennych kaliszan jest jak na lekarstwo. 2 wojny
                (wymordowanie) i komuna + emigracje zrobiły swoje. Większość dzisiejszych
                kaliszan to powojenna ludność napływowa z wiosek. Najlepszym tego przykładem był
                koleś, który ośmieszył Kalisz w TVNie (materiał o dziadku co strzelał do aut, i
                burak, który opowiadał o tym). Materiał z Faktów wykorzystał nawet Majewski w
                "Końca nie widać" - wstyd i hańba!
        • ok333 Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 30.11.07, 11:47
          kaliszman napisał:

> Prezezmarcin ma racje sam znam ludzi z Kalisza,którzy obrażają to
          > miasto,to nie są kaliszanie Tylko kaliszoki.
          > Trudno kogoś zmusić do miłośći,tym bardziej do pokochania
          > Kalisza,ale wiem jedno jesli to miasto nie zasługuje na ich miłość
          > to przynajmniej na szacunek.
          > I oczekuje tylko Szacunku dla tego wspaniałego miasta.

Przylaczam sie do Twojego a p e l u . Bo co to za uczestnik
          spolecznosci , ktory SRA we wlasne gniazdo ???
    • o00 Re: Ponieważ! 30.11.07, 03:17
      Ponieważ! wszyscy, od PiSza do "Życia Kalisza", nie szanują swojego
      miasta. To jest powszechne zjawisko psychologiczne: zakompleksienie
      i renegactwo. Nawet jak Banasiak albo Kordes coś para-patriotycznego
      napiszą, to nikt tego nie podtrzyma, nikt nie podniesie. Czasem mam
      ochotę zapomieć o Kaliszu, po prostu, przenieść się juz do Wrocławia
      i zostać jakimś tam open-europjeczykiem bez backgroundu. :x
      • ok333 Re: Ponieważ! 30.11.07, 12:07
        o00 napisał:

> Czasem mam ochotę po prostu, przenieść się juz do Wrocławia
        > i zostać jakimś tam open-europjeczykiem bez backgroundu. :x

Zapachnialo mi troche kosmo ... polityzmem :):)
        • kaliszman Re: Ponieważ! 30.11.07, 13:10
          Bez lokalnych mediów,które mogłyby tworzyć kaliski patriotyzm,będzie
          ciężko.Czy jest jakiś rodzej mediów w Kaliszu,który jest zupełnie
          kaliski.Chyba nie.
          • ok333 Re: Ponieważ! 30.11.07, 16:18
            Cosik mi sie wydaje , ze wiekszosc jest opanowa przez Rzeczpospolta
            Kolesiow , a pozostali booja sie wychylac .
          • o00 Re: Ponieważ! 30.11.07, 17:20
            No ale jeśli nawet rc.fm uparcie pisze "Południowa Wielkopolska"
            zamiast "ziemia kaliska", to co się dziwisz!?
            • ok333 Re: Ponieważ Ja tam sie niczemu nie dziwie 30.11.07, 17:32
              Jak w tytule . Poczytajcie co tam Pani Ewa B pisze o panu B.
              oczywiscie

7dnikalisza.com/
              Juz praszczur byl Naczalnikem Kancelaryi w Pulku Dragonow . Stolek
              dyrektorski , czlonek Rady Nadzorczej PEC , dzialanoosc prozatorsko -
              wydawnicza , potem handel przez CIT OSiRR i gra muzyka , i ...bez
              ujawniania ??? Tylko zaspiewac ,, Zycie , zycie jest nowela ...'' .
            • naraziegosc Re: Ponieważ! 30.11.07, 17:38
              Jesli sie chce miec wlasne wojewodztwo a Kalisz wyraznie kluje w
              oczy inne miasta to moze dobrze jest wlasnie mowic o Poludniowej
              Wielkopolsce i o takie wojewodztwo zabiegac. O Kaliszu mowic jak
              najmniej i spokojnie dazyc do powstania wojewodztwa a jesli takowe
              powstanie to Kalisz i tak zostanie stolica. Narzekacie na Poznan, ze
              tylko mysli o sobie ale czytajac wypowiedzi na tym forum odnosza
              wrazenie, ze inne miasta przyszlego wojewodztwa to samo mysla o
              Kaliszu wiec chyba trzeba by wyciszyc w tym wszystkim Kalisz,
              propagowac powstanie wojewodztwa Poludniowo-Wielkopolskiego i tyle.
              A potem pokazac, ze my nie tylko o sobie myslimy i wszystkie miasta
              na tym skorzystaja. Juz teraz mowic o rownomiernym podziale
              funduszy, etc....a nie tylko Kalisz i Kalisz.
              I nie zapominac o pomniku dla naraziegoscia. Zadne inne miasto nie
              bedzie mialo nic przeciw...a podpisac bedzie mozna: "mieszkancy
              Kalisza i Wojewodztwa". Pomnik bedzie mozna ustawic przed gmach
              wojewodztwa. I mozna stawiac za zycia. Mnie nie przeszkadza.
              • kaliszman Re: Ponieważ! 30.11.07, 23:01
                Mówimy tu o Kaliszu bo to jest forum kaliskie.A jesłi na to forum
                wchodzi ktoś z innego miasta,to tylko żeby nas obrażać.Niektórzy
                mieszkancy sąsiednich miast mają jakiś kompleks Kalisza,i w chamski
                sposób pokazują go na forach.Chce żyć z sąsiednimi miastami w
                pokoju,ale nie pozwolę obrażać mojego miasta.
                Ale zgadzam się z tobą Kalisz,nie może się wywyższać nad swoimi
                sąsiadami.Bo to nic poza konfliktami nie przynosi, korzysta na tym
                tylko jedno miasto.Wiadomo które.
                • o00 Re: Ponieważ! 01.12.07, 03:13
                  N-razy pisałem, że Kalisz przestał poczuwać się do odpowiedzialności
                  za region, a PiSz rządzi Kaliszem jak 25-tysięcznym powiatem. Amen.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka