kaliszman 28.11.07, 10:03 Ja cy są.Czy mamy własną charakterstyczną ceche,która nas wyróżnia na tle innych miast w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaliszanin2 Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 10:23 kaliszman napisał: > (...)Czy mamy własną charakterstyczną ceche(...) Ostatnio jednak z tym gorzej, znowu się przyssały. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 10:31 Ale ja serio pytam.Czy kaliszanie,mają cechy przypisane poznaniakom i całej tzw.Wielkopolsce,czy jednak mamy to coś,co nas wyróżnia na tle innych miast czy regionów. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 11:28 kaliszman napisał: > (...)Czy kaliszanie,mają cechy przypisane poznaniakom > i całej tzw.Wielkopolsce(...) Poważnie mówiąc to zadziwiające połączenie otwartości na świat z prowincjonalizmem. Ale na szczęście nie mamy pruskiego polotu. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 11:43 kaliszman napisał: Czy kaliszanie mają cechy przypisane poznaniakom i całej tzw. Wielkopolsce. To tak, jakbyś pytał, czy wrocławianie mają cechy katowiczan. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 16:04 Z tego co tu widzę,trudno jest nam zdefiniować,charakter mieszkanców tego miasta.Może ludzie spoza Kalisza,ale mieszkający tu,widzą jakąs charakterystyczną ceche kaliszan. Gdzies wyczytałem,ze historyczną stolicą Górnego Śląska jest Opole,a nie Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 16:29 Racja , dobrze mowi , dac mu ... . Historyczna stolica Lodzi byl K A L I S Z . Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 20:06 I dlatego łodzianie mają tyle kaliskich cech! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 22:41 Więc Opole nie jest historyczną stolicą Górnego Śląska.Sorry że zbaczam z tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 28.11.07, 23:30 Opole jest historyczną stolicą Górnego Śląska, ale spróbuj to teraz powiedzieć w Katowicach komuś innemu niż historykom;) czasy się zmieniły i gdyby Opole byłoby w woj.śląskim, to miałoby rangę Częstochowy czy Bielska. Tymczasem codziennie robię reklamę Kaliszowi i Wielkopolsce Wschodniej w Katowicach:) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 00:52 Napisz nam tutaj co śląscy tubylcy o Kaliszu i WW wiedzą, co? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 13:41 Co ślązacy mogą wiedzieć o Kaliszu. Nic.Coś tam o Poznaniu,ale nie o nas. Podam dwa przykłady,rozmowy z poznaniakami.Pierwszy z nich spytał mnie,czy mogę mu coś powiedzieć o Kaliszu bo on nic nie wie na temat naszego miasta.Naprawdę Nic.Mówiąc co jest w Kaliszu,było widać prawdziwe zdziwieni.Pewnie myślał,ze jeszcze mieszkamy w lepiankach. Drugi spytał się mnie,ile Kalisz liczy mieszkanców,powiedziałem ze110tyś.przeżył szok,niewierzyłmi.Jego wiedza o Kaliszu jest taka sama jak większosci poznaniaków.Kompletne Zero. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 17:09 Najbardziej u współczesnych kaliszan(u zdecydowanej większosci)boli mnie,przeraża,brak tożsamosci regionalnej.Z jaką łatwoscią bez sprzeciwu,zgodzili sie na Rządzenie przez poznaniaków. Z pewnością jest to spowodowane brakiem podstawowej wiedzy na temat swojego miasta i regionu.Niestety szansa na poprawe tej wiedzy jest mała.Coraz wiecej kaliszan uznaje Poznań za stolice swojego woj. Na mnie Poznan nie ma co liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 18:11 wiekszosc kaliszan ma w pompie swoje miasto (oczywiscie sa wyjatki) moi znajomi z liceum tak wyrazaja sie o Kaliszu:Kaliszkowo, Kaliszewo itp. To jest kpina. Jak im powiedzialem ze mi to nie lezy to sie na mnie poobrazali. A przeziez Kalisz to nie jakis Pcim Dolny. Jezeli tak o swoim miescie wyrazaja sie rdzenni kaliszaanie to nie wymagajmy zbyt wiele od przyjezdnych. Jesli chodzi o znajomosc Kalisza to wsrod narodu jest nikla. Kojarzy sie glownie z fabryka fortepianow i pianin Calisia i z haslem Kalisz najstarsze miasto w Polsce. A dla kibicow to glownie z siatkowka zenska. Bedac na studiach probowalem zapoznac ludzi z porblematyka kaliska (atrakcjami turystycznymi, wyjatkowoscia tego miejsca) i pare osob dowiedzialo sie o Kaliszu sporo. Ale to kropla w morzu potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 21:48 prezesmarcin napisał: > wiekszosc kaliszan ma w pompie swoje miasto (oczywiscie sa wyjatki) > moi znajomi z liceum tak wyrazaja sie o Kaliszu:Kaliszkowo, > Kaliszewo itp. To jest kpina.To tylko swiadczy o nich i o ich poziomie intelektualnym . A moze to taki wspolczesny szpan . Poza tym wszyscy dzisiaj gonia za pieniadzem . Inni wala palic fumy i mysla ,ze sa nowoczesni . Jak im powiedzialem ze mi to nie lezy > to sie na mnie poobrazali. A przeziez Kalisz to nie jakis Pcim Dolny. > Jezeli tak o swoim miescie wyrazaja sie rdzenni kaliszaanie to nie > wymagajmy zbyt wiele od przyjezdnych. Ja jestem ,,przyjezdny'' i wcale tak nie sadze . Wiem jedno , ze my ze swoimi zainteresowaniami jestesmy wybrancami . Nie wszyscy to potrafia .Nie wszystkich stac na to . > > Jesli chodzi o znajomosc Kalisza to wsrod narodu jest nikla. Kojarzy > sie glownie z fabryka fortepianow i pianin Calisia i z haslem Kalisz > najstarsze miasto w Polsce. A dla kibicow to glownie z siatkowka > zenska. A co my mozemy powiedziec np . o Plocku czy Elblagu ? A takim Elblagu po ,,starowce'' zbudowanej od podstaw jezdza stare dorozki i elblazanom nie przeszkadza , ze taka fiakrowska kobyla moze zostawic slady . Faktem jest ,ze sam fiakier zobowiazany jest posprzatac . Co innego z psimi sladami . Te nie nadaja sie do produkcji pieczarek . > > Bedac na studiach probowalem zapoznac ludzi z porblematyka kaliska > (atrakcjami turystycznymi, wyjatkowoscia tego miejsca) i pare osob > dowiedzialo sie o Kaliszu sporo. Ale to kropla w morzu potrzeb. Miasto powinno wiecej kasy przeznazczac na promocje , takze na materialy bezplatne . I wykorzystywac takie osoby jak my do ich transweru . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 22:39 O wlasnie , niektorzy naskakiwali na poznaniaka 2007 - Przyznal sie ,ze pochodzi z Gorzowa . A wy znacie Gorzow ???? No to poogladajcie : www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=452650 Kalisz wygaje sie byc grajdolem . Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re:negat ok333 30.11.07, 03:03 Najwyraźniej to ty nie znasz Gorzowa, bo ja znam bardzo dobrze i to Gorzów przez dlugie lata wydawał się być przy Kaliszu grajdołem, nie odwrotnie. To było biedne, zapuszczone, zburzone poniemieckie miasto z ładnym wiaduktem kolejowym i bulwarem (oba sprzed 1939). A nieomal śródmiejskie Zawarcie do dzisiaj wygląda jak jeden wielki slams... Ale to mija. Bo Gorzów nie dał się pochłonąć popruskiemu gó..anemu województwu. Teraz sam się rządzi, sam dzieli pieniądze. Dwa lata po podziale na nowe województwa droga Szczecin-Poznań zmieniła się nie do poznania, w Gorzowie zaczęto remontować ulice, umyto śmierdzący dworzec, wyremontowano i podświetlono most na Warcie, wyremontowano jedną (są dwie) linię tramwajową, wyprowadzono na prostą szpitale... JA NIE WIEM SKĄD SIĘ BIERZE KALISKIE RENEGACTWO, ALE ONO SIĘ BIERZE i nawet ty dzisiaj napisałeś, że Poznań to twoja stolica, renegacie! Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re:nnnnieeee renegat ok333 30.11.07, 11:57 Co ty WW pierd... z . Moje wojewodztwo bylo , jest i bedzie L O D Z a nie zaden tam Poznan ! Gdzie tylko pisze po obcych lub ogolnopolskich forach , zawsze dodaje ,ze nie mo to jak WW Moje korzenie nigdy nie siegaly poza powiaty koninski, kaliski czy turecki . Na jakis czas trafil mi sie pow.jeleniogorki , ale to minelo . Przyznam sie szczerze ,ze moj freetime lubie spedzc w woj.dolnoslaskim . Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re:negat ok333 30.11.07, 13:51 Ja nie pier., tylko cię cytuję: "Pocieszajace kolejowe wiesci plyna ze stolicy Wielkopolski. (...) Chcialbym wreszcie mowiec , ze Poznan tez jest moja stolica !" Tutaj jest link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=55901069&a=72676579 Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 23:37 Kiedys zorganizowalem wyjazd Studenckiego Kola Naukowego Gospodarki Przestrzennej przy AE Poznan do Kalisza. Bylo to ze cztery lata temu. Spotkalismy sie z przezydentem, mielismy tez spotkanie z wojtem gminy Godziesze. Jesli chodzi o materialy promocyjne to podczas spotkan raczej kiepsko, ale poszedlem do wydzialu promocji czy inwestycji (miesił sie na Kosciuszki) pare dni przed spotkaniem i poprosilem o troche materialow bo studenci przyjezdzaja i sa potrzebne informatory, zeby dali, zeby ludzie zapoznali sie z Kaliszem "na sucho". I o dziwo dostalem po prae map, przewodnikow, informatorow, zestawu widokowek ( dla naszej grupy wystarczylo). Ale to nie zmienia faktu ze promocja szwankuje. Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 23:45 Ostatnio popelnilem takze artykul o Kaliszu do firmowej gazetki. Ale te dzialania to taka wlasna inicjatywa. Oby ludzi jak tych na forum bylo wiecej. Choc nasze dzialania nie zastapia, madrej i planowej polityki promocyjnej miasta, ktorej tak bardzo w chili obecnej brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 18:04 To znaczy tyle , ile przecietny Polak wie o Darfurze ??? Rece opadaja . Poniewaz sa centusiami , to nie widza potrzeby placenia na tak odlegle ... kolonie . Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Kiedyś potrafiliśmy odstraszać cebulą wampiry 29.11.07, 18:41 Nie wiedzą może tyle o Kaliszu co my;) ale interesuje ich to co opowiadam. No i ogólnie dobre wrażenie. Jeden z kolegów zwiedzał kiedyś Kalisz i bardzo mu się podobało. Drugi ma rodzinę w ziemi wieluńskiej więc zna nas:) O WW nikt nie wiedział, ale już wiedzą, że Wielkopolska dzieli się na 2 części:) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 29.11.07, 21:29 kaliszman napisał: > Ja cy są.Czy mamy własną charakterstyczną ceche,która nas wyróżnia > na tle innych miast w kraju. W tym wzgledzie sie nie roznimy . Odchodzimy kiedy trzeba odejsc : www.wpa.amu.edu.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 29.11.07, 23:12 Widze księstwo już działasz.Bardzo dobrze,może ratusz powinien ci płacić za promocje:) Prezezmarcin ma racje sam znam ludzi z Kalisza,którzy obrażają to miasto,to nie są kaliszanie Tylko kaliszoki. Trudno kogoś zmusić do miłośći,tym bardziej do pokochania Kalisza,ale wiem jedno jesli to miasto nie zasługuje na ich miłość to przynajmniej na szacunek. I oczekuje tylko Szacunku dla tego wspaniałego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 29.11.07, 23:24 Łatwo niktorym przychodzi powiedzenie slowa: Kalisz, Kaliszewo itp. To niestety wsrod moich znajomych zdarza sie bardzo czesto. Znam kilkadziesiat ludzi z Poznania i im sie nie zdarzylo zeby powiedziec: Poznaniewo, Pyrowo itp. Sa dumni z tego ze pochodza z Poznania, ze pochodza z Pyrlandii. A Kaliszanie sami nie szanuja swojej malej ojczyzny. I to jest porazajace!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 29.11.07, 23:46 Szczerze to nie wiem,skąd to sie bierze.Przecież dawniej mieszkancy Kalisza byli dumni z miasta z którego pochodzą,często wręcz chwalili się tym.A dziś szkoda gadać,to jak orka na ugorze. Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 29.11.07, 23:52 ja jestem dumny z tego ze pochodze z Kalisza, tu sie wychowalem. Znajomi twiedza ze czasami nawet przesadzam. Przykre ale wiem wiecej o tym co sie dzieje w Kaliszu od rodzicow (przykre ale prawdziwe-osoba ktora jest w Kaliszu raz w miesiacu, raz na dwa miesiace wie wiecej od tych ktore mieszkaja i maja to miasto na codzien). I tak pewnie dzieje sie w wielu przypadkach i ten nie jest odosobniony. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 30.11.07, 12:02 kaliszman napisał: > Szczerze to nie wiem,skąd to sie bierze.Przecież dawniej mieszkancy > Kalisza byli dumni z miasta z którego pochodzą,często wręcz chwalili > się tym.A dziś szkoda gadać,to jak orka na ugorze. Sloma , siano wychodzi z obuwia . Ambicje wojewodzkie , a umiejetnosci i myslenie gromadzkie . Moze oni tylko nadaja sie na soltysow , a moze nawet i nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 30.11.07, 21:23 ok333 napisał: > Sloma , siano wychodzi z obuwia . Ambicje wojewodzkie , a > umiejetnosci i myslenie gromadzkie . Moze oni tylko nadaja sie na > soltysow , a moze nawet i nie ? Powód jest jeden. Rdzennych kaliszan jest jak na lekarstwo. 2 wojny (wymordowanie) i komuna + emigracje zrobiły swoje. Większość dzisiejszych kaliszan to powojenna ludność napływowa z wiosek. Najlepszym tego przykładem był koleś, który ośmieszył Kalisz w TVNie (materiał o dziadku co strzelał do aut, i burak, który opowiadał o tym). Materiał z Faktów wykorzystał nawet Majewski w "Końca nie widać" - wstyd i hańba! Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Współcześni Kaliszanie - takze odchodza ... 30.11.07, 11:47 kaliszman napisał: > Prezezmarcin ma racje sam znam ludzi z Kalisza,którzy obrażają to > miasto,to nie są kaliszanie Tylko kaliszoki. > Trudno kogoś zmusić do miłośći,tym bardziej do pokochania > Kalisza,ale wiem jedno jesli to miasto nie zasługuje na ich miłość > to przynajmniej na szacunek. > I oczekuje tylko Szacunku dla tego wspaniałego miasta. Przylaczam sie do Twojego a p e l u . Bo co to za uczestnik spolecznosci , ktory SRA we wlasne gniazdo ??? Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Ponieważ! 30.11.07, 03:17 Ponieważ! wszyscy, od PiSza do "Życia Kalisza", nie szanują swojego miasta. To jest powszechne zjawisko psychologiczne: zakompleksienie i renegactwo. Nawet jak Banasiak albo Kordes coś para-patriotycznego napiszą, to nikt tego nie podtrzyma, nikt nie podniesie. Czasem mam ochotę zapomieć o Kaliszu, po prostu, przenieść się juz do Wrocławia i zostać jakimś tam open-europjeczykiem bez backgroundu. :x Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Ponieważ! 30.11.07, 12:07 o00 napisał: > Czasem mam ochotę po prostu, przenieść się juz do Wrocławia > i zostać jakimś tam open-europjeczykiem bez backgroundu. :x Zapachnialo mi troche kosmo ... polityzmem :):) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ponieważ! 30.11.07, 13:10 Bez lokalnych mediów,które mogłyby tworzyć kaliski patriotyzm,będzie ciężko.Czy jest jakiś rodzej mediów w Kaliszu,który jest zupełnie kaliski.Chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Ponieważ! 30.11.07, 16:18 Cosik mi sie wydaje , ze wiekszosc jest opanowa przez Rzeczpospolta Kolesiow , a pozostali booja sie wychylac . Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Ponieważ! 30.11.07, 17:20 No ale jeśli nawet rc.fm uparcie pisze "Południowa Wielkopolska" zamiast "ziemia kaliska", to co się dziwisz!? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Ponieważ Ja tam sie niczemu nie dziwie 30.11.07, 17:32 Jak w tytule . Poczytajcie co tam Pani Ewa B pisze o panu B. oczywiscie 7dnikalisza.com/ Juz praszczur byl Naczalnikem Kancelaryi w Pulku Dragonow . Stolek dyrektorski , czlonek Rady Nadzorczej PEC , dzialanoosc prozatorsko - wydawnicza , potem handel przez CIT OSiRR i gra muzyka , i ...bez ujawniania ??? Tylko zaspiewac ,, Zycie , zycie jest nowela ...'' . Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Re: Ponieważ! 30.11.07, 17:38 Jesli sie chce miec wlasne wojewodztwo a Kalisz wyraznie kluje w oczy inne miasta to moze dobrze jest wlasnie mowic o Poludniowej Wielkopolsce i o takie wojewodztwo zabiegac. O Kaliszu mowic jak najmniej i spokojnie dazyc do powstania wojewodztwa a jesli takowe powstanie to Kalisz i tak zostanie stolica. Narzekacie na Poznan, ze tylko mysli o sobie ale czytajac wypowiedzi na tym forum odnosza wrazenie, ze inne miasta przyszlego wojewodztwa to samo mysla o Kaliszu wiec chyba trzeba by wyciszyc w tym wszystkim Kalisz, propagowac powstanie wojewodztwa Poludniowo-Wielkopolskiego i tyle. A potem pokazac, ze my nie tylko o sobie myslimy i wszystkie miasta na tym skorzystaja. Juz teraz mowic o rownomiernym podziale funduszy, etc....a nie tylko Kalisz i Kalisz. I nie zapominac o pomniku dla naraziegoscia. Zadne inne miasto nie bedzie mialo nic przeciw...a podpisac bedzie mozna: "mieszkancy Kalisza i Wojewodztwa". Pomnik bedzie mozna ustawic przed gmach wojewodztwa. I mozna stawiac za zycia. Mnie nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ponieważ! 30.11.07, 23:01 Mówimy tu o Kaliszu bo to jest forum kaliskie.A jesłi na to forum wchodzi ktoś z innego miasta,to tylko żeby nas obrażać.Niektórzy mieszkancy sąsiednich miast mają jakiś kompleks Kalisza,i w chamski sposób pokazują go na forach.Chce żyć z sąsiednimi miastami w pokoju,ale nie pozwolę obrażać mojego miasta. Ale zgadzam się z tobą Kalisz,nie może się wywyższać nad swoimi sąsiadami.Bo to nic poza konfliktami nie przynosi, korzysta na tym tylko jedno miasto.Wiadomo które. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Ponieważ! 01.12.07, 03:13 N-razy pisałem, że Kalisz przestał poczuwać się do odpowiedzialności za region, a PiSz rządzi Kaliszem jak 25-tysięcznym powiatem. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś