ok333 07.12.07, 20:49 Kilka dni temu rozpoczela sie budowa ciagu pieszo - rowerowego wzdluz rzeki Prosny na odcinku od ul.Szkolnej ( II LO ) do mostu w al.Wojska Polskiego www.zdm.kalisz.pl/2007_094.htm Fotki w Fotogalerii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaliszanin2 Re: C.D. Bulwaru Inwalidow ... 07.12.07, 21:00 ok333 napisał: > (...) rozpoczela sie budowa ciagu pieszo - rowerowego > wzdluz rzeki Prosny na odcinku od ul.Szkolnej ( II LO ) do mostu w > al.Wojska Polskiego(...) Przez kilkadziesiąt lat nie można się było tego doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: C.D. Bulwaru Inwalidow ... 08.12.07, 22:06 jestem za zagospodarowaniem nadprosnianskich bulwarow, tylko z glowa -dobrym pomyslem byla renowacja tej czesci od mostu do folusza, ta czes od srodmiejskiej do towarowej juz mniej udana. Bedac w Bydgoszczy bardzo spodobala mi sie wenecja bydgoska (oczywiscie tez jest jeszcze duzo do zrobienia) ale tam byl klimat-kaliska prosna nie wije sie tak jak brda ale tez mozna zagospodarowac nadprosnanskie brzegi w centrum -tak w klimacie jak naprzeciwko hotelu europa, jakies mostki dla pieszych poprzerzucac przez rzeke, knajpy itp itd, ale pod warunkiem oczyszczenia rzeki-zeby spacer wzdluz brzegow byl przyjemnoscia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: C.D. Bulwaru Inwalidow ... 08.12.07, 22:40 Masz racje Brda w Bydgoszczy jest piekna . Kiedys siedzialem tam tydzien . Poogladalem sobie , ale chetnie bym sie przejechal tam na wiosne . A co do Walu Staromiejskiego . Byl tam kiedys mostek , moze kladka w okolicach tej bramki sadowej . W.Koscielniak zaznaczyl ja na swoim planie mostow. Wartoby do niej wrocic . Do galerii wstawiam pare fotek . Po zachodniej stronie kanalu jest kilka miejsc na ogrodki knajpiane/piwne czy kawiarniane . To pole do popisu dla prywatnych wlascicieli tych kamienic i prywatnych inwestorow . Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: C.D. Bulwaru Inwalidow ... 08.12.07, 22:53 niestety nadprosnanskie bulwary sa niweykorzystane. nawet Poznan powoli powraca nad Warte (wczoraj odbylo sie otwarcie mostu na cybinie -laczacego ostrow tumski ze srodka). jest to kolejny etap rewitalizacji i ozywienia srodki (jak dla mnie ciekawa czesc poznania ale strasznie zanidebana i oczywiscie przecieta trasa solna-to samo dotyczy ostrowa tumskiego). slyszlaem tez o planach ponownego stworzenia tego kanalu ktory oddzielal chwlaiszewo od starego miasta (decyzja o jego zasypaniu to tez byla bezmyslnosc na maksa). Kalisz niby lezy nad rzeka ale je walory nie sa wykorzystane w taki sposob w jaki powinny byc Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: C.D. Bulwaru Inwalidow ... 08.12.07, 22:55 ach te literowki-czlowiek szybciej mysli niz pisze. chwaliszewo powinno byc Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: C.D. Bulwaru Inwalidow ... 08.12.07, 23:27 prezesmarcin napisał: > ach te literowki-czlowiek szybciej mysli niz pisze. > > chwaliszewo powinno byc Domyslilem sie . Swojego czasu nawet zastanawialem sie czy nie fajne byloby przeslo ze starego Rocha jako most w rejonie Ciasna - Towarowa . Fajnie by tam wygladalo , ale pewnie zbyt dlugie ? Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: C.D. Bulwaru Inwalidow ... 09.12.07, 23:22 Bylem dzis na moscie cybinskim -wg nie robi dobre wrazenie. Jest to pozytywny krok ku ozywieniu tej czesi Poznania (srodki i ostrowa tumskiego). Prowadzi przez niego trakt-krolewsko cesarski. Trakt krolewsko-cesarski (TKS)-pomysl tez wg mnie ciekawy. prowadzi od Srodki przez Ostrow Tumski, Stare Miasto na Jezyce. pomysl wart skopiowania w Kaliszu ale w formie np. saladami kaliskich pisarzy, traktow mozemy wymyslic wiele. TKS to pomysl wladz Poznania na rozruszanie go turystycznie. Miasto wpakowalo duzo kasy w opracowanie i promocje tego szlaku-oznakowanie zabytkow znajdujacych sie na trasie, wydanie informatora, przewodnika. A w Kaliszu brakuje tego typu sprawy. no i trzecia sprawa-Poznan ma porzadne wydawnictwo miejskie, takie z prawdziwego zdarzenia, jest to grupa ludzi ktorzy, moim zdaniem przykladaja sie do tego co robia. WM wydaje Kronike Miasta Poznania (kwartalnik-nr sa tematyczne-a grubosc kazdego tomu to nasz jeden tom Rocznika Kaliskiego-mam pare nr i sa ok), przewoodniki, miesiecznik IKS i wiekszosc darmowych materialow ktore moizna dostac w centum informacji miejskiej i w CIT. Tego Kaliszowi brakuje-wiekszosc wydawnictw o miescie to prywatne inicjatywy, a to co wydaje miasto (Kalisia Nowa) nie jest czasopismem najwyszszych lotow (choc czytanym przeze mnie reguralnie-jak mowi prastare polskie powiedzene "z braku laku lepszy kit") Kaliski CIT swego czasu w Internecie umiescil trasy po Kaliszu. Wg mnie powinny byc one juz dawno wydane w formie drukowanej i dostepne (bezplatnie) w CIT (Poznan ma swoje 10 tras-"Poznaj Poznan w 2 godziny-takie foldery z ktorymi latwo i przystepnie mozna sobie zwiedzic miasto). Duzo osob narzeka na forum na Pyrowo-ale mozemy sie wiele nauczyc od poznaniakow w kwestii promocji miasta (choc nie jest ona najlepsza ale wladze powinny kopiowacx te dobre wzorce o ktorych wspomnialem powyzej) post troche nie na temat wiec umiesze go tez w temacie promocja Kalisza Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: C.D. Bulwaru Inwalidow ... 15.12.07, 14:54 Prezesie co ty nam tu za herezje opowiadasz . Tego to kaliszanie i XXII wieku nie ujrza ! Ale poki co, musze pochwalic Miasto za CIAG DALSZY Bulwaru Inwalidow. My tutaj klawiatury scieramy , a chlopcy w zoltych kamizelkach z napisem,,Ekologia'' zasuwaja , ze az sie kurzy na II LO ! Dojechali juz z pozbrukiem do mostu macdonaldowego i tylko kaczki brawa im skrzydlami bija . Kaczki , labedziee i ... wlasciciele garazy ( tak,tak one sa juz sprywatyzowane ) pomiedzy Szkolna i aleja . Miasto im za friko dojazdy pod te miniposesje porobilo . Trzeba przyznac , ze jest tam teraz bardzo ladnie . BRAWO MIASTO !!! Ciekawym na jak dlugo ? Jak dlugo pozbruk moze wytrzymac palenie opon ??? I czy bedzie mial kto papiery i butelki pozbierac ? Pisze o tych brudach nie bez kozery . Na pierwszym odcinku Bulwaru jest beznadziejnie . Wstyd mi , bo kazdy przyjezdny z Polski moze nam w oczy rzucic ... KALISZANIE TO BRUDASY ! Fotki beda w Galerii , o ile mi dobrze wyszly . Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Czy jest w UM człowiek od rzeki? 09.12.07, 14:17 Ktoś, kto by stale pracował nad poprawą jej stanu w mieście? Czy wszystko zasadza się na doraźnych akcjach? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Czy jest w UM człowiek od rzeki? 09.12.07, 23:32 Kiedys byl Bialek , he he . . Jozef Gola jr jest dyrktorem w Izbie Rzem . a w Ratuszu to pewnie jest facet , ktory sie nazywa ... Panta Rei . :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Czy jest w UM człowiek od rzeki? 10.12.07, 08:45 ok333 napisał: > Kiedys byl Bialek , he he . .(...) Ten to był raczej człowiekiem od morza, ale nie wody - brakuje w niej kreseczki. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Czy jest w UM człowiek od rzeki? 15.12.07, 14:37 No to juz zostal tylko szef OSiRR-u , ale to jest specjalista od basenow . A tak przy okazji . Jest juz jakas wizualizacja Aquaparku ? Czy kolejny rok bedziemy jezdzic do Besenovej za poludniowa gr..... aaa granicy juz nie bedzie od 22 grudnia br??? Odpowiedz Link Zgłoś