Dodaj do ulubionych

Kochaj bliźniego

14.11.21, 12:20
Przeczytałem we wczesnych latach gierkowskich, gdy mogło się wydawać, że idzie ku dobremu.
Jak poszło, tak poszło, ale wtedy odczuwałem pewną satysfakcję z zakotwiczenia choćby w PRL, bo perspektywa przeganiania przez straż graniczną z jednej strony na drugą nie pasowała mi.

Potem sam się załapałem na takie przepychanki, nie dosłownie, ale w sensie ogólnym i dlatego z dużą ostrożnością patrzę na wydarzenia na granicy białoruskiej.
I takie refleksje:

1. Straszliwa głupota ochotników na Europejczyków - nigdy nie podjąłbym decyzji o nielegalnym wyjeździe bez szczegółowej weryfikacji białoruskiej oferty.
Jednak komuna wykształciła w nas taką zdrową podejrzliwość: Jak będą próbowali mnie wydymać?

2 .Współczuję nieletnim, bo co oni winni, że takich mają rodziców?

3. Współczuję Rajchowym, bo to oni dostaną NCO, jak amen w pacierzu.
I na bulwarze nad Szprewą przybędzie spacerowiczek w nikabach.

4. I ja się nawet poczuwam do obowiązku pilnowania granicy Unii, ale wkurza mnie głupawa niefrasobliwość za Odrą.
Jakby to nie był w ostatecznym rachunku ich problem.
Aniela, mądra kobita, próbowała sięgnąć do źródeł zamieszania, ale opinia publiczna udaje, że widzi jedynie polską nieudolność.

PS. Tak naprawdę, to nie mam jednoznacznej opinii.

Obserwuj wątek
    • senioryta13 Re: Ja rowniez 14.11.21, 12:29
      borrrka napisał(a):
      > PS. Tak naprawdę, to nie mam jednoznacznej opinii.

Problem jest bardzo skomplikowany, podejrzewam, ze na FS nie uda nam sie go rozwiazac.
    • borrrka Jakby kto nie kojarzył:) 14.11.21, 12:30

• yabbaryt Re: Kochaj bliźniego 14.11.21, 12:40
      Bzdura. Niemcy potrzebują siły roboczej z Południa bo sami wymierają. Oczywiście nie da się wpuscić całej Afryki, tylko trzeba selekcjonować przybyszów. Dlatego buduja płoty ale te płoty są dziurawe. Jednostki bardziej przedsiebiorcze, bardziej sprytne przejdą przez te płoty ku zadowoleniu obu stron. Ci nachodźcy to są ludzie, którzy uzbierali pare tysiecy dolarów za wycieczke do Europy a więc to są ci najsprytniejsi i najbardziej przedsiebiorczy. Wielu z nachodźców zapożyczyło się u lokalnych mafii, i będa musieli tę kase oddać, bo ich rodziny zostały i mafia moze im zrobic krzywdę. Ale mafia nie dawałaby kasy byle komu, komuś nie daje szans że odpracuje to co pożyczył. Biznes toczy sie ku radości obu stron. Tylko, że zachodni politycy udają durniów i tumania swoje społeczeństwa, że chcą ich chronic no ale wicie rozumiecie humanitaryzm nam nie pozwala strzelać do tych którzy nielegalnie przekraczają granice.
      • senioryta13 Re: to kryminal 14.11.21, 13:24
        Od mafii to najlepiej trzymac sie z daleka.
        Nic nigdy nie bylo z korzyscia dla nikogo, oprocz ich samych.
        Dziwne, ze nie tak dawno ONZ przewidziala olbrzymie migracje . Same jasnowidze tam urzeduja.
      • senioryta13 Re: 'naturalna' selekcja ? 14.11.21, 13:33
        yabbaryt napisał:
        > płoty są dziurawe. Jednostki bardziej przedsiebiorcze,
        > bardziej sprytne przejdą przez te płoty ku zadowoleniu obu stron.

Znaczy sie, ze ' szafa gra', nalezy sie cieszyc i radowac, ze sami wartosciowi z najlepszych
        tylko na zachod trafia.
        Czytalam rowniez, ze przeszkoleni irakijczycy i afganczycy w Bialorusi (pol komandosi ) maja za zadanie przelezc przez te dziury w plocie.
        Cel, mozna tylko snuc przypuszczenia.
    • szwampuch58 Re: Kochaj bliźniego 14.11.21, 13:35
      Ta twoja troska o "Helmutow" wzrusza mnie ogromne,hehehehe,pisiejesz w szybkim tempie....
    • borrrka Najciekawsze głosy radzieckich 14.11.21, 15:34
      Regularnie czytuje prasę internetową Matuszki i trzeba przyznać, że głosy czytelników raczej krytyczne wobec emigrantów.
      A głównie drażni, iż stać ich na tak kosztowną imprezę - przelot, noclegi w mińskich hotelach i kwaterach prywatnych bo dalece nie wszyscy koczują na granicy.
      Nowoprzybyli nocują w Mińsku i czekają na rozwój sytuacji.
      Są jedyną emigracją zamożniejszą, niż kraje tranzytowe.
      Co to tranzyt dla emigranta politycznego, nie wyjaśniają.

Jedno nie budzi wątpliwości czytelników - ostateczny cel podróży".
      В бульбашии работать нужно а в ЕС на пособие жить
      • borrrka PS. Kaliningrad lepszy 14.11.21, 15:37
        To częsta sugestia, ale takie komentarze mogą pochodzić od "banderowców", bo w pisanym akcentu nie wyczujesz.
    • j-k Przepuszczenie ich do Niemiec niczego nie rozwiaze 14.11.21, 16:39
      Przepuszczenie ich do Niemiec (czego chca) niczego nie rozwiaze

Polska bedzie miala pozornie problem z glowy, ale na krotko.

Wiosna pojawi sie nad Bugiem 10 razy wiecej migrantow

a Niemcy zbuduja swoj MUR nad Odra i w przyszlym roku bedziemy mieli jeszcze wiekszy pasztet.
    • de_oakville Re: Kochaj bliźniego 14.11.21, 18:17
      Pamietam czasy, kiedy to my Polacy pchalismy sie "do Rajchu" z wybiednialego PRL-u. Bo swojsko, dzielnice peryferyjne w Hamburgu jak w Gdansku, z tym, ze o wiele bardziej bogato. PRL sie szczycil swoim postepem po wojnie. To prawda, z tym ze PRL "przejechal" w przyszlosc jakies 20 km, a RFN "przejechala" w tym czasie 200 km, co zauwazal kazdy, kto tam przybyl. Ale czemu pchaja sie tam Irakijczycy i Iranczycy, majacy u siebie meczety, a nie koscioly z czerwonej cegly ze szpiczasta wieza? Trudno to ogarnac. A, ze oni sa tam traktowani demokratycznie jako tacy sami "Ausländerzy" jak my, z ta tylko roznica, ze z dalszego kraju, to trzeba jakos przetrawic. W koncu w USA zawsze byli rowniez przybysze z calego swiata. A Niemcy byly w swoim czasie (o ile sie nie myle "za Kajzera") drugim po USA krajem imigracyjnym na swiecie. Tak wiec to stara tradycja i nic nowego. Maja teraz Muzulmanow, ale jak widac, sie ich nie boja tak jak my. Sa pewni, ze sa w stanie wszystko opanowac i zapewnic sobie porzadek. Widzialem we Francji jak Murzynka spoliczkowala w pociagu biala Francuzke. W Niemczech taka scene sobie raczej trudno wyobrazic.
      • europitek Re: Kochaj bliźniego 19.11.21, 14:04
        Za kajzera Niemcy były pierwszym krajem emigracyjnym w Europie w XIX w. Z żadnego europejskiego państwa nie wyjechało tyle ludzi do obu Ameryk.
    • borrrka Bild dir deine Meinung 14.11.21, 22:40
      Nie, żeby Bild stanowił jakąś wykladnię czegokolwiek, ale w najbliższych dniach będzie od prawa do lewa ulubioną bulwarówką w Bolandzie.
      Bo nas pochwalił za hamowanie napływu NCO do Bolandy i Yurop.
      Cały głupi jestem - czy AfD też nas pochwali?.
      • eva15 Re: Bild dir deine Meinung 14.11.21, 23:01
        Bildzik widzi, co piszą niemieccy forumowicze i płynie na fali. Ca 70-80% wpisów na niemieckich forach to wyrazy wdzięczności dla Polski za to, że robi dla ochrony Niemców o niebo więcej niż niemiecki rząd.

Polski rząd powinien podać numer konta, bo wielu Niemców chce wysłać Spenden, czyli datki na ten zbożny cel.
        • borrrka Mieszane odczucia 15.11.21, 00:47
          Mnie Reichsdeutsche naprawdę bardzo kiedyś pomogli i jestem autentycznie wdzięczny.
          Jakoś szanuję za to.
          Za tę gotowość pomocy.
          Z drugiej strony to, co ostatnio widuję w Berlinówku...
          Sprzeczne wektory.
          • eva15 Re: Mieszane odczucia 15.11.21, 01:07
            Jakie sprzeczne wektory? Wg mnie zwłaszcza we Berlinie oddadzą Niemcy ostatnią koszulę dla NCO. Pokornie i usłużnie. Ty potrzebowałeś pewnie pomocy przejściowo, to jest OK. NCO mają być alimetowani na całe swoje i ich potomków życie.
            • borrrka Dokładnie to miałem na myśli 15.11.21, 08:18
              Własne doświadczenia skłaniają do postawy "trzeba pomagać".
              Obserwowana rzeczywistość raczej "trzeba zapobiegać".
              • borrrka PS. Dla jasności 15.11.21, 09:21
                Mam w Rajchu sporą rodzinę, przynajmniej zewnętrznie i językowo całkowicie zasymilowaną.
                Matematycznie 75% tej rodziny doznało agresji ze strony NCO.
                Od drobnego rabunku, po oplucie za sukienkę mini.
                • szwampuch58 Re: PS. Dla jasności 15.11.21, 18:12
                  Rodzinka z Rachju nie mogla duzej znies twojej ksenofobi i poprosila cie grzecznie bys spierdalal do Polski,co?
              • yurek_1111 Re: Dokładnie to miałem na myśli 15.11.21, 17:24
                borrrka napisał(a):

> Własne doświadczenia skłaniają do postawy "trzeba pomagać".
                > Obserwowana rzeczywistość raczej "trzeba zapobiegać".

Trzeba pomagac tym którzy pomocy potrzebują ale w ramach obowiazujacego prawa, nie można ulegac migrantom , zeby proces ich emigracji ,odbywal sie na ich warunkach które sprowadzaja się do bezprawnego przekroczenia granicy Polski , która jest również granicą unii,opierajac się tylko na tym co mòwia , bo w wielu przypadkach w przeszlosci udowodniono ze klamia...
                Zgodnie z prawem i obowiazujacymi przepisami proces emigracji powinien przebiegac nastepujaco, po legalnym przekroczeniu granicy bialoruskiej, kandydat na emigranta powinien zwrócić się do wladz bialoruskich z prosba o azyl ze wskazaniem kraju docelowego w którym emigrant
                zamierza się osiedlic, akceptacja wniosku o azyl ,rownoznaczna jest z legalnym prawem pobytu na Bialorusi na czas niezbedny do procesowania wniosku o emigracje czyli zlozenia prosby o akceptacje emigranta przez ambasade panstwa w którym emigrant zamierza się osiedlic, po interview i badaniach medycznych, jeżeli zostaje zaakceptowany, otrzymuje wize landed emigrant , która uprawnia go do wjazdu do kraju emigracji ...
                To co obserwujemy na wschodniej granicy Polski to lamanie prawa miedzynarodowego przez wladze Bialorusi i proba bezprawnego/silowego przekroczenia granicy Polski przez migrantów i takiej sytuacji lamiacej prawo miedzynarodowe ,nalezy zapobiegac, a wszystkie konsekwencje jakie z istniejacej sytuacji wynikly, wynikaja i w przyszlosci wynikna, obciazaja obecnie rzadzacych Bialorusia i niefrasobliwosc, nieodpowiedzialnosc i bezprawne postepowanie migrantów....
                • yurek_1111 Re: Dokładnie to miałem na myśli 15.11.21, 17:45
                  Jeszcze jedno, za to co w tej chwili obserwujemy na granicy polsko-bialoruskiej, posrednio wine ponosi bezprawna decyzja Merkel z 2015 roku, która pozwolila setkom tysięcy migrantow na bezprawne wtargniecie na terytorium unii , wielu bez dokumentów, stawiajac obowiazujace przepisy na glowie, gdyz w mysl przepisów weryfikacja kandydata na emigranta ma się odbyc przed jego wjazdem do kraju osiedlenia, a w 2015 roku, weryfikacja o ile była możliwa do przeprowadzenia, odbywala się gdy migŕant byl już na miejscu, byc może wiekszosci tych którzy obecnie szturmuja polska granice na wschodzie, zasugerowano ze im też się uda wtargnac na terytorium Polski bez takich "duperelek" jak paszport i proces emigracyjny zgodny z prawem miedzynarodowym...
                  • boomerang Re: Dokładnie to miałem na myśli 15.11.21, 20:20
                    > to co w tej chwili obserwujemy na granicy polsko-bialoruskiej, posrednio wine ponosi bezprawna decyzja Merkel z 2015 roku

To był t.zw. precedens, który wyznaczył nowe normy postępowania. Merkelowej, jako chemikowi kwantowemu, łatwo przyszło złamać prawo.
                  • eva15 Re: Dokładnie to miałem na myśli 16.11.21, 00:10
                    Ba, nawet i dziś - gdyby Merkel oficjalnie ogłosiła, że ci ludzie nie będą w Niemczech mile widziani, szybko ta maskarada by się skończyła. Ale ona tego nie zrobi.
    • borrrka Aniela krytykowana 17.11.21, 10:33
      Kanclerzyca, skąd innąd mój ulubiony polityk i "nasz" człowiek w Rajchu, jest ostro krytykowana za rozmowy z Backą.
      Zobaczymy, na ile słuszna krytyka.
    • borrrka Nie ukrywam... 19.11.21, 13:10
      Lubię czytać opinie ludzi radzieckich na tematy polityczne.
      I tu ciekawostka taka - w wypadku kryzysu uchodźczego Baćki są one nad wyraz umiarkowane.
      Ot, najwyżej, że Polacy bombardowali Irak, to teraz mają...
      Uchodźców mają.

To słychać, to widać, to czuć, że Ruskie uważają Baćkę za głąba z kołchozu i wcale nie chcą się z nim fraternizować.
      Bo Baćka jest obciachowy.

Ciekawy artkuł z życia arabskich braci na łonie Baćki.
      lenta.ru/articles/2021/11/18/minsk/
      • borrrka PS. Ostatnie newsy 24.11.21, 08:34
        Kreml oskarżył Polskę i Litwę o agresywne postępowanie wobec imigrantów na granicy.
        No więc, dawno nie widziałem takiej jednomyślności w komentarzach:
        chwalą nas!

Jasne, że spora część wpisów na forach rosyjskich pochodzi od Ukraińców, ale przecież nie wszystkie.
        "Нельзя такое игнорировать, надо обязательно наградить поляков".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka