kaliszman 15.05.08, 14:31 Jak wiadomo na NR nie powstanie BR,tylko na ul.Legionów.Więc załozyłem odzielny wątek,tutaj macie projekt portal.calisia.pl/articles/1699-wiemy-ju-jak-b-dzie-wygl-da-nowa-biblioteka-w-kaliszu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wielkopolskawschodnia Re: RBP w Kaliszu 15.05.08, 16:05 No coż, chyba po raz pierwszy nie jestem skłonny malkontentnić. :) (A pamiętam jakie tu cięgi dostawałem, że nic mi się nie podoba.) ALE ILE RAZY WOŁAŁEM, ŻE TRZEBA ROZPISYWAĆ KONKURSY? MIĘDZYNARODOWE! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: RBP w Kaliszu 15.05.08, 23:28 Budynek przyszłej biblioteki jest rzeczywiście ciekawy,ale juz jego otoczenie nie.Nie wiem czy pod względem architektury nowy gmach biblioteki,bedzie współgrał z obecnym,a takie było założenia.Wogóle cały tej rejon miasta wygląda jak zlepek nie pasujących do siebie części.Mam na myśli różnego rodzaju architekture,wille,bloki,wieże cisnień. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Sielanka 16.05.08, 08:36 kaliszman napisał: > (...)tej rejon miasta wygląda jak zlepek nie pasujących do siebie > części.Mam na myśli różnego rodzaju architekture,wille,bloki,wieże > cisnień. Tę dzielnicę nazywano chyba kiedyś Sielanką. W każdym razie była kiedyś taka nazwa, ale jakoś wyszła z użycia. Ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: RBP w Kaliszu a Sielanka 16.05.08, 12:20 Mam podobne watpliwosci i tez sadze, ze to nie bedzie taka sielanka. Podobnie jest z zaniedbana, aczkolwiek b.ciekawa pod wezgledem architektonicznym kamienica na wprost ul.Dworcowej,ktora od styrony podworza ma wiezowce - deski.Moim zdaniem to perelka w porownaniu z budownictwem epoki Edwarda. Skrecajace TIR-y spowoduja jej zawalenie i bedzie po sielance.Pewnie ona jest wlasnoscia prywatna, a wlasciciela nie stac na remont. Za sam plac obecnie mozna sciagnac niezla kase :). Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: RBP w Kaliszu a Sielanka 21.05.08, 12:00 Mimo,że projekt przyszłej BR mi sie podoba,jest pewien problem.Otóż nowa biblioteka miała się komponować z pałacykiem,w którym obecnie znajduje się biblioteka.Niestety,na projekcie wogóle nie widać pałacyku,a więc trudno sie zorientować,jak beda za soba współgrać architektonicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: RBP w Kaliszu a Sielanka 29.05.08, 22:36 Na tej stronce możecie zobaczyc dokładniejsze wizualizacje BR w Kaliszu,a także plany projekt(bez wizualizacji)lodowiska w Kaliszu www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=243738&page=83 Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: RBP w Kaliszu a pałac Müllerów 30.05.08, 00:42 Pałac Müllerów powinien zostać wpisany do rejestru zabytków (bo nie jest wpisany), zrewaloryzowany i służyć bibliotece Parczewskich, którą należy powoli scalać, w niedalekiej perspektywie rozbudowywać jej stary księgozbiór. Choć osobiście Bibliotekę Parczewskich wolałbym widzieć gdzieś w obrębie Plant. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: RBP w Kaliszu a Sielanka 30.05.08, 00:53 A gdzie ma być to lodowisko? Tu RBP na stronie ISA Ronet.pl: a-ronet.pl/index.php?mod=nagroda&n_id=766.html Przyznam, że zupełnie nie jarzę, o którą działkę chodzi w przypadku RBP, czy ktoś wie dokładnie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: RBP w Kaliszu a Sielanka 30.05.08, 06:48 Tuż przy hali Arena.Miasto chce tam stworzyć kompleks sportowy,właśnie dlatego uważam,żw właśnie tam powiniwn powstać aquapark lub basen 50m. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: RBP w Kaliszu a Sielanka 11.06.08, 10:08 Jeśli się nie myle były plany,aby w nowej bibliotece znalazł swoją siedzibę kaliski CIT. Wiele osób uznało,że to łąd gdyż CIT powinien znajdowac się w samym centrum Kalisza. Władzę miasta uznały,że najbardziej idealnym miejscem na zlokalizowanie tego typu instytucji będzie kaliska starówka- konkretnie lokal po jubilerze przy ul.Śródmiejskiej 2.Źródło NFK. To chyba dobra wiadomość,jak dla mnie to nowa lokalizacja jest jeszcze lepsza.Sam juz wspominałem na forum,że skoro miasto ma spore zasoby mieszkań komunalnych,nie powinno byc problemów,że znalezieniem nowego lokum w centrum.Oczywiście wątpie,aby ktos z urzędu przeczytał moją propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: RBP w Kaliszu a Sielanka 11.06.08, 18:06 Byle pierdoła (np. lokalizacja CIT) urasta w kaliskim Ratuszu do wagi problemu strategicznego... Ja nie wiem czy to taka indolencja czy też może rodzaj strategii marketingowej (wielkie halo z byle pierdoły). Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: RBP w Kaliszu a Sielanka 26.10.08, 14:15 to be uped :) : www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=243738&page=83 Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Regionalna Biblioteka Publiczna w Kaliszu 13.01.09, 02:29 www.modulo.pl/biblio_kalisz.html Odpowiedz Link Zgłoś
sobieray-3 Re: Regionalna Biblioteka Publiczna w Kaliszu 13.01.09, 09:51 Mam nadzieję, że Modulo zaprojektowało ten sanktuaryjny obiekt także z myślą o niepełnosprawnych czytelnikach? Bo te schodki trochę mnie przeraziły. A co z parkingiem? Też będzie piętrowy i na 50 samochodów??? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Regionalna Biblioteka Publiczna w Kaliszu 13.01.09, 12:28 Nie wyobrażam sobie, aby nie był przystosowany do potrzeb soób niepełnosprawnych.Mnie inetresują te ruchome części, fajnie bedzie widzieć jak biblioteka zmienia swój wygląd. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Regionalna Biblioteka Publiczna w Kaliszu 11.02.09, 09:27 Na razie możemy tylko sobie pomażyć o BR w Kaliszu, zabrakło nam punktów i jesteśmy na liście rezerwowej.Zdaniem władz nie wszystko jeszcze stracone.Nowe Fakty Kaliskie. Brawo kolejny przykład braku wizji i zaradności naszych władz. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Regionalna Biblioteka Publiczna w Kaliszu 11.02.09, 11:20 Na wyjątkowość i unikalność projektu beneficjent nie ma wielkiego wpływu. Można natomiast było zwiększyć wkład własny. Odpowiedz Link Zgłoś