babalou 11.05.09, 11:09 W mieście wieje nudą!!! Piszcie jakich rozrywek, nowinek i usług brakuje wam w Kaliszu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akliszanka Re: Czego w Kaliszu brak 12.05.09, 11:19 jak krytyka, to niech przynajmniej będzie konstruktywna - czyli co zrobić , żeby te rozrywki itp. jednak były. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Czego w Kaliszu brak 12.05.09, 14:56 W Kaliszu przede wszystkim brakuje zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo62800 Re: Czego w Kaliszu brak 12.05.09, 23:06 Kurczę opisywałem właśnie takie miejsce, jakiego brakuję mi w Kaliszu i się wszystko zmazało:( No ale właśnie takiego jak opisywałem mi brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Czego w Kaliszu brak 13.05.09, 11:35 A mi brak : ARCHITEKTA MIEJSKIEGO, PLASTYKA MIEJSKIEGO i normalnych linii autobusowych, nie KLA ... bo te akurat są :). A przedewszystkim Miasto jest mało przyjazne dla mieszkańców jego. Odpowiedz Link Zgłoś
offca_kaliska Re: Czego w Kaliszu brak 21.05.09, 21:26 brakuje mi realnego miejsca wymiany towarzysko intelektualnej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Czego w Kaliszu brak 15.06.09, 11:41 A mnie solidnej i dogłębnej promocji Kalisza ze strony władz i samorządu Kalisza. ,,Otto'' przykład jak inni to robią za nas samych : www.pascal.pl/atrakcja.php?id=28289 Prawda, że k a b a r e t :). Odpowiedz Link Zgłoś
smutekkalisza Re: Czego w Kaliszu brak 17.06.09, 23:00 Tego żeby z dyskusji wychodziły dobre realizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Czego w Kaliszu brak 19.06.09, 00:42 na poczatku brakuje jakiejś sprawnej w miare komfortowej komunikacji drogowej z resztą kraju, chocby z jednym kierunku ,potem samej logicznej i szybkiej komunikacji miejskiej bo czas oczekiwania na kaliskim przystanku autobusowym ma standarty raczej afrykanskie a nie europejskie , he he. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Czego w Kaliszu brak? Cud w Łodzi 20.06.09, 14:46 Łódż się ocknęła i zaczyna działać . A mnie tego w Kaliszu brak ... ,, CUD W łODZI W dawnej przędzalni Izraela Poznańskiego powstał niezwykły hotel, który łączy klimat zabytkowej Łodzi z nowoczesnym designem. Monumentalna architektura przemysłowa autorstwa Hilarego Majewskiego z 1878 roku została starannie odrestaurowana i połączona ze skomplikowaną funkcją 4-gwiazdkowego hotelu. Autorem projektu są dwaj architekci z wiedeńskiego biura OP ARCHITEKTEN - Wojciech Popławski i Andrzej Orlinski. Jeden z nich mówi: Oryginalna tkanka została zachowana niemal w całości, a więc w znacznie większym stopniu niż narzucały to na nas wytyczne konserwatorskie. Autentyczne elementy konstrukcji żeliwnej zostały odsłonięte z żelbetowych osłon i pokazane w przestrzeniach publicznych, pokojach i apartamentach. Masywne ściany ceglane zostały zabezpieczone i pokazują w warstwach tynków i farb historię fabryki. Klatki schodowe uwiecznione w filmach takich jak "Inland Empire" Davida Lyncha są pozostawione w niezmienionym stanie i nadal służą ewakuacji. Na każdym kroku umożliwiliśmy kontakt z historią obiektu w harmonijnym otoczeniu nowoczesnej architektury. Należał się Łodzi taki cud, bo tyle tam dzieje się dramatycznych zaniedbań, a nawet zamachów na tę niezwykłą XIX- wieczną architekturę. Trzeba będzie wziąć kredyt (chyba) i pojechać tam, pomieszkać w tym hotelu, żeby się na własne oczy przekonać jak to jest.'' żródło : raptularz.blog.onet.pl/Cud-w-Lodzi,2,ID381262014,n A u nas wprost przeciwnie - zasłonieta przerwana inwestycja Fabruka Fortepianów i Poanin i niszczana na skutek braku poysłów na nia. Kolejna porażka Miasta, to budowa miniparkingu pzrzy Łzaciennej w miejscu ,,dziury pomatgarynowej'' - pomnika jakiegoś sekretarza i ówczesnego Wojewódzkiego Kaliskiego Konserwatora Zabytków. Już wiemy, kim oni byli, lecz narazie milczymy. I na koniec z ostatniego okresu ,,Cud mniemany...'' - zabudowa skarpy cmentarza prawosławnego kolejnym potworkiem pasującym tak do ulicy Górnośląskiej, jak Ratusz nr 2 przy ul.Kościuszki do całej tej ulicy. A tak przy okazji - co to za łąko-parking przed BRE Bankiem u zbiegu Chopina i Kościuszki? Czy to niewykorzystany na budowę otoczenia fontanny ,,klinkierek czerwony'' ??? Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Czego w Kaliszu brak? Cud w Łodzi 20.06.09, 14:57 Sorry, juz poprawiłem. Lepiej póżni niż wcale :) gladki0 napisał: > Łódż się ocknęła i zaczyna działać . A mnie tego w Kaliszu brak ... > > A u nas wprost przeciwnie - zasłonięta przerwaną inwestycją Fabryka > Fortepianów i Pianin i niszczana na skutek braku pomysłów na nią. > Kolejna porażka Miasta, to budowa miniparkingu przy Łaciennej w > miejscu ,,dziury pomargarynowej'' - pomnika jakiegoś > sekretarza i ówczesnego Wojewódzkiego Kaliskiego Konserwatora > Zabytków. Już wiemy, kim oni byli, lecz narazie milczymy. > I na koniec z ostatniego okresu ,,Cud mniemany...'' - zabudowa > skarpy cmentarza prawosławnego kolejnym potworkiem pasującym tak do > ulicy Górnośląskiej,jak Ratusz nr 2 przy ul.Kościuszki do całej tej > ulicy. A tak przy okazji - co to za łąko-parking przed BRE Bankiem u > zbiegu Chopina i Kościuszki? Czy to niewykorzystany na budowę > otoczenia fontanny ,,klinkierek czerwony'' ??? > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
tetetka5 Re: Czego w Kaliszu brak? Cud w Łodzi 03.07.09, 06:51 hotel "Andels", o ktorym mowa w artykule, to tylko jeden z wielu przykładów nowego wykorzystania XIX -wiecznych pofabrycznych budynków. Inne to np. przebudowa ogromnej tkalni przy ulicy Tymienieckiego (o kubaturze zbliżonej do "Andelsa") na luksusowe apartamenty, przemiana zrujnowanego budynku magazynów na biurowiec (ulica Fabryczna), przeróbki budynków pofabrycznych przy Wólczańskiej, Żeromskiego, Mickiewicza i innych na biurowce. I oczywiscie Manufakura-przeciez znaczna jej część to przebudowane budynki pofabryczne Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Czego w Kaliszu brak? Cud w Łodzi 03.07.09, 09:36 Dzięki tetetka5 za podpowiedż naszej kaliskiej władzy :). Może to czytają?My mniej więcej się orientujemy co robicie w Łodzi, bo wśród nas są łodzianie :). My nie mamy takiej ilości pofabrycznej zabudowy, a władza i tak nie wie co ma z tym zrobić - przykład Fabryka Fortepianów Fibigerów. Inne zabytki XIX-wieczne rozebrano nam za komuny, w imię partyjnego prawa - Straż Ogniową (najstarsza w Krról.Polskim), ,,kozę'', budowle parkowe czy Gazownię Miejską. A co w Łodzi dzieję sie na terenie po ,,Starych Francuzach'' - Wróblewskiego/Proletariacka? Co z ich pałacykiem? Pozdrawiamy z Kalisza - kolebki Piastów. Odpowiedz Link Zgłoś
apra_live Re: Czego w Kaliszu brak 16.10.09, 11:15 Wreszcie coś się zaczyna dziać w Kaliszu, przynajmniej dla kobiet :) Jutro będą dla nas warsztaty o malowaniu, ubieraniu, modzie i w ogóle fajne spotkanie z gwiazdami nas czeka. Czytałam w NAj, ze nawet będzie prezentowana sztuka zaparzania kawy Astra i jej degustacja, upominki i takie tam inne. Odpowiedz Link Zgłoś
membrum_virile Re: Czego w Kaliszu brak 20.06.09, 17:09 Ale przynajmniej nie brakuje gołębiego guana przy samym Ratuszu. Po deszczu, czy w trakcie mżawki zamienia się ono w maź oblepiającą buty... Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Czego w Kaliszu brak 20.06.09, 18:16 membrum_virile napisał: > Ale przynajmniej nie brakuje gołębiego guana przy samym Ratuszu. Po > deszczu, czy w trakcie mżawki zamienia się ono w maź oblepiającą > buty... Bo w taki czas pożądny obywatel siedzi w domu :). Najlepiej maja właściciele autek! Odpowiedz Link Zgłoś
sobieray-3 Re: Teego w Kaliszu brak 27.06.09, 19:10 Właśnie mi tego brakuje - promocji kulturu ... poprzez gardłolub żołądek :) : Z biletem ze zgorzeleckiego muzeum dostaniesz rabat w restauracji Kultura wzbogaca. W Zgorzelcu to znane hasło nie będzie już tylko wyświechtanym sloganem. Od kilku dni dzięki każdej wizycie w tamtejszym Muzeum Łużyckim można się taniej napić i zjeść. Skoro mogą być posezonowe wyprzedaże w galeriach handlowych, skoro promocja goni promocję w hipermarketach, dlaczego nie miałoby być podobnie w placówkach kultury? Do takiego wniosku doszli pracownicy Muzeum Łużyckiego w Zgorzelcu i chcą zaproponować zwiedzającym nietypowy bonus. Ma być zachętą do odwiedzenia placówki i pretekstem do miłego spędzenia wolnego czasu na zgorzeleckim Przedmieściu Nyskim, gdzie muzeum ma swoją siedzibę. - Każda osoba, która zwiedzi muzeum i zachowa bilet, w restauracji Przy Jakubie i w pubie Pod Krukiem otrzyma 10-procentowy rabat - wyjaśnia Piotr Arcimowicz, dyrektor zgorzeleckiego muzeum. - Spodobał mi się ten pomysł, dlatego nie dałem się długo namawiać - opowiada Jacek Jurak, właściciel pubu Pod Krukiem. - Każdy lokal musi zabiegać o gości, dbać o nich, a dzięki współpracy z muzeum będziemy mieć klientów naprawdę na poziomie - żartuje. Po chwili już na serio tłumaczy, że inicjatywę muzeum traktuje bardzo poważnie. - Wszyscy, którzy działamy na Przedmieściu Nyskim, powinniśmy się wzajemnie wspierać i integrować a ten pomysł na pewno w tym pomaga. W tej chwili w muzeum można oglądać wystawę ceramiki "Wędrówka idei". Trwają też prace nad przygotowaniem ekspozycji w pomieszczeniu zaaranżowanym na wzór historycznej chaty łużyckiej. [Janusz Pawul - POLSKA Gazeta Wrocławska] żródło: www.naszesudety.pl/?p=artykulyShow&iArtykul=6154 Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Re: Teego w Kaliszu brak 06.07.09, 22:55 A mnie brakuje mieszkania w Kaliszu. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Teego w Kaliszu brak 07.07.09, 10:13 naraziegosc napisał: > A mnie brakuje mieszkania w Kaliszu. Tak, ale to chyba tylko kwestia kasy . Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo62800 Re: Teego w Kaliszu brak 07.07.09, 22:05 A czy wszystko czego w Kaliszu brak a mówimy o tym to nie kwestia kasy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Teego w Kaliszu brak 08.07.09, 09:38 gonzo62800 napisał: > A czy wszystko czego w Kaliszu brak a mówimy o tym to nie kwestia kasy? :) Nooo peewnie :), bo i dobrego fachowca w każdej dziedzinie nalezy także - już nawet nie słono- ale w miarę dobrze opłacić.Lecz są jeszcze inne czynniki niekorzystne, które wpływają na odpływ fachowców, na ich fluktuację. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Teego w Kaliszu brak 10.07.09, 14:30 Dawno nic nie pisalem wiec teraz troche obserwacji do w.w. komentarzy. 1. Manufaktura w Lodzi jest rzeczywisci rewelacyjna, ale jest to oaza otoczona brudnymi kamienicami w sporej czesci zamieszkalymi przez jakichs meneli i lumpenproletariat. Zauwazylem tez, ze ul. Piotrkowska bardzo podupadla, bo lepsze sklepy przeniosly sie do Manufaktury. W Oddziale Muzeum Sztuki w Manufakturze bylem jedynym gosciem. W sumie jednak jest to swietna rewaloryzacja wielkiej fabryki i faktycznie nasza Fabryka Fortepianow moglaby brac z tego przyklad, ale potrzeba prywatnych inwestorow. 2. Parking na Laziennej jest potrzebny i na pewno lepszy zamiast ruin, dziury w ziemi i podlego plotu. 3. Czy wiecie co ma byc w tym budynku przy Cmentarzu Prawoslawnym? Mi sam budynek nie przeszkadza, bo juz tam byla kwiaciania, ale chetnie bym tam teraz widzial w miare elegancki lokal. Uderza mnie, ze w Kaliszu wiekszosc restauracji miesci sie w roznych piwnicach. Nie lubie tego, bo kojarzy mi sie z weglem i szczurami. Co to za przyjemnosc jesc w piwnicznej izbie? Poza tym lokale na poziomie ulicy ozywiaja miasto, a do piwnic trudno trafic jesli sie jest przyjezdnym. Wystarczy wyjsc w Warszawie na ul. Foksal, zeby zobaczyc jak to swietnie pobudza okolice, a w Kaliszu na Srodmiejskiej jest tylko podupadly Sfinx (no i niezawodny Kalmar, ale to troche dalej). 4. Z pozytywow bym wymienil udana dzialalnosc Filharmonii, ozywienie teatru oraz remont MOZK + Zawodzie. Dobrze tez, ze wrocil prom na Prosnie. Fajnie by bylo jakby Kaliszaie mieli wiecej mozliwosci pozyczenia lodek i kajakow czy to na Prosnie czy w Szalem. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo62800 Re: Czego w Kaliszu brak 15.07.09, 23:02 To ja może z tych mało ambitnych rzeczy. Ostatnio przeszedłem pół miasta za gofrem z bita śmietaną. Znalazłem budkę na Śródmiejskiej na przeciwko kościoła Św. Rodziny, ale była zamknięta. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Czego w Kaliszu brak 16.07.09, 09:44 Pewnie urlop mają? . Gonzo62800 spróbój może w ,,Marysieńce'' przy Górnośląskiej. Rurki waflowe z bita napewno mają. Ale czy gofry...? Widać, że gofry już spowszedniały i teraz młodzież zaczyna szukać ,,wypalaczy'' :) !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo62800 Re: Czego w Kaliszu brak 19.07.09, 10:01 Dzięki z reguły na spacer zapuszczam się w centrum ale może warto od czasu do czasu i w górę się skierować. Apropo braków i garmażerki. Wczoraj po raz nie wiem już który, zostałem na Głównym Rynku spytany przez przyjezdnych: "Gdzie można tu zjeść normalny obiad?"...tak trudnego pytania na temat Kalisza dawno nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Czego w Kaliszu brak 20.07.09, 11:41 gonzo62800 napisał: > Dzięki z reguły na spacer zapuszczam się w centrum ale może warto od czasu do > czasu i w górę się skierować. Potem fajnie się wraca, bo ,,z górki'' :). > > Apropo braków i garmażerki. Wczoraj po raz nie wiem już który, zostałem na > Głównym Rynku spytany przez przyjezdnych: "Gdzie można tu zjeść normalny > obiad?"...tak trudnego pytania na temat Kalisza dawno nie słyszałem. No wiesz ? :) Kieruj do ,,Kalmara'', tam mają ,,normalne dania'' i wyśmienite śledzie i ,,po grecku''. Ponadto do ,,Baru Mlecznego'' przy Targowa/Złota. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Re: Czego w Kaliszu brak 27.07.09, 15:44 W Kalmarze to przede wszystkim maja flaczki z kalmara. Jak dlugo flaczkow nie zabraknie i beda andruty to juz jestem szczesliwy w Kaliszu. Ale wlasnie bede w Klaiszu za 6 tygodni i moze jakies sugestie co do nowych knajpek tzn nowych w ciagu ostatnich 2 lat. Co powstalo i jak karmia ? Z gory dziekuje za info. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Czego w Kaliszu brak 27.07.09, 23:13 Faktycznie mozna polegac na starym, dobrym "Kalmarze", choc sa tacy co twierdza, ze syn, czyli "Kalmarek" jest jakby lepszy. Co do nowych knajp to jak wspomnialem w poprzednim wpisie z nieznanego powodu w Kaliszu wszystkie lokale umieszcza sie w piwnicach. Ta nowa niby-arabska knajpa na Zlotej tez jest w piwnicy. W zadnym miescie w Polsce tego nie widzialem - lokal na poziome ulicy zacheca do wejscia i ozywia okolice (por. Poznan, Warszawe czy Wroclaw). Osobiscie nie lubie jadac ze szczurami. Acha, przypomnialo mi sie, ze "Pod Orzechem" jest na powierzchni, calkiem mily i z ogrodkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
membrum_virile Re: Czego w Kaliszu brak 10.08.09, 19:27 U nas we Wrocławiu od wieków najlepszym lokalem jest Piwnica Świdnicka (nazwa wskazuje usytuowanie) ;) Faktem jednak jest, że Kalisz to zaścianek. Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Re: Czego w Kaliszu brak 10.08.09, 20:24 Jezeli Piwnica Swidnicka jest najlepszym lokalem we Wrcolawiu to tylko wspolczuc. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Czego w Kaliszu brak 11.08.09, 11:09 Noo wiesz, wrocławianie zawsze mogą pojechać do ... Lwowa, a tam dopiero można ,,zaszaleć'' :). Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Piwnice i ulice 12.08.09, 14:26 Twoj przyklad potwierdza moja opinie, bo jest to jedna piwnica w ratuszu otoczona masa restauracji i ogrodkow wokol Rynku Glownego. Teraz przejdz sie w Kaliszu ul. Zamkowa, Rynkiem i Srodmiejska i zobacz ile jest restauracji na poziomie ulicy? Jeden "Sphinx", niegdys sympatyczny teraz do niczego. Nic dziwnego, ze przyjezdni maja problemy ze znalezieniem jakiegos normalnego lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: świeżego powietrza !!! 13.08.09, 13:35 Kiedy ze stołków zaczną ustepować tuzy z SK ? Lista kandydatów się wydłuza ! Odpowiedz Link Zgłoś
no_nick Re: Czego w Kaliszu brak 16.10.09, 14:37 membrum_virile napisał: > U nas we Wrocławiu od wieków najlepszym lokalem jest Piwnica > Świdnicka (nazwa wskazuje usytuowanie) ;) > Faktem jednak jest, że Kalisz to zaścianek. Nazwa wskazuje,że w tej piwnicy podawano od wieków piwo, warzone w Świdnicy - zwane od swej mocy baranim. Ulica Świdnicka wzięła nazwę od tego miasta również.Mojego rodzinnego miasta BTW:) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Może trochę poważniej? 19.08.09, 15:47 A może by tak podyskutować trochę poważniej? Poczytajcie sobie: www.przekroj.pl/wydarzenia_kraj_artykul,4898.html www.przekroj.pl/pub/files/miasta_tabela_03.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Może trochę poważniej? 19.08.09, 17:25 A gdzie nasze Metropolis.No gdzie, panie prezydencie. Odpowiedz Link Zgłoś
no_nick Po przekrojowym rankingu 16.10.09, 14:06 Przeczytałem ranking Przekroju za namową o00. Potwierdza on to moje najgorsze obawy: Kalisz się tam nie znalazł.Obawiam się - co tam - jestem przekonany,że pominięcie Kalisza w tym zmanipulowanym rankingu jest wynikiem spisku. Spiskują przeciw nam brzydsze i mniej przyjazne ludziom miasta - w szczególności Sopot. Uważam,że Sopot mając - jak wiadomo - skorumpowanego prezydenta nie powinien być uwzględniony w rankingu. Podobnie Poznań.Prezydent Olsztyna - wiadomo.To co Gronkiewicz-Walz zrobiła z ludźmi,broniącymi swoich miejsc pracy wystarcza za cały komentarz na temat Warszawy.Poza tym są tam korki.Do Białegostoku i Rzeszowa jest daleko.Wszystkie śląskie miasta są brzydkie,dodatkowo działa tam separatystyczne śląskie podziemie,wiadomo co mają na celu ludzie,którzy deklarują narodowość śląską.W Częstochowie w sierpniu nie ma gdzie zaparkować, szczególnie 15.08 - i tak co roku!! Łódź jak wiadomo przewodzi w światowym rankingu najbrzydszych miast i trzeba sobie zadać stanowcze pytanie "Kto mieszkał w Łodzi przed wojną?". Wiadomo kto.Poznaniacy są skrajnie niesympatyczni i podkreślają,że na zakupy mają bliżej do Berlina niż do Warszawy.Nie wiem,czy to nie powinno być zbadane przez ABW. Na tym tle Kalisz - miasto ze wszystkich w Polsce najstarsze wypada dobrze. 1.Świetny układ komunikacyjny ze szczególnym uwzględnieniem ulicy Górnośląskiej- jednej z nielicznych w Europie ulic,która jest w stanie pełnić funkcję toru wyścigowego ( a jako jedyna na świecie daje szansę na rozgrywanie konkurencji "zabij pieszego na pasach w środku miasta". 2.Setki, jeśli nie tysiące możliwości spędzania wolnego czasu - co najmniej tyle jest choćby w śródmieściu bram, w których można w kulturalnych warunkach schronić się przed deszczem,wypić piwko, splunąć pod nogi przechodniom, rzucić puszką w przejeżdżający samochód. 3.Urokliwe okolice rynku z mnóstwem kawiarnianych ogródków, czynnych latem i różnorodnością małych kafejek i restauracji.Urok śródmieścia podkreśla to,że - wzorem najpiękniejszych miast Europy - jest ono strefą zamkniętą dla ruchu kołowego, a doskonały system informacji miejskiej pozwala każdemu zorientować się w szczegółach poszczególnych budowli śródmieścia. 4.Park Miejski - jeden z najstarszych z doskonale zachowaną nawierzchnią ścieżki nad kanałem Prosny, pochodzącą z lat 30 XIX wieku i od tego czasu nie remontowaną.Ścieżka prowadzi do nowoczesnego kompleksu sportowego, który jest domem dla słynnych w Europie kaliskich siatkarek i kajakarzy. 5.Kompleksy urbanistyczne ulic Pułaskiego,Ciasnej,Śródmiejskiej ze świeżo wyremontowanymi secesyjnymi elewacjami kamienic. 6.Znana z niezwykle wysokiego poziomu nauczania i żywego,twórczego środowiska akademickiego kaliska WSZ. 7.Kino Apollo i kino Centrum - ewenementy w światowej skali jeśli chodzi o łatwość dostępu zmotoryzowanych kinomanów,szczególnie kino Apollo słynne z ułatwień dla kierowców niepełnosprawnych,którzy bez najmniejszego problemu mogą dojechać wprost do pochylni dla wózków i dostać się na widownię. 8.Park technologiczny i strefa przemysłowa ulicy Obozowej.Gotowa powierzchnia dla nowych inwestycji w połączeniu z unikalnym systemem zachęt dla inwestorów spowodowała wysyp nowych miejsc pracy w tej części miasta.W celu dalszego ułatwiania pozyskania słynnej kaliskiej,wysoko wykwalifikowanej siły roboczej miasto współfinansuje przebudowę dworca kolejowego , pomyślaną w tak elastyczny sposób aby po rozstrzygnięciu przetargu na szybką kolej nowy budynek dworca mógł powstać w oparciu o obecny szkielet.Miasto włączyło się w plan połączenia nowego centrum handlowego Amber , dworca PKS i PKP siecią podziemnych przejść aby dodatkowo ożywić ten obszar. Nie sądziłem że koniec życia przyjdzie mi spędzać w takim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Po przekrojowym rankingu 10.11.09, 14:25 To nie jest śmieszne. To jest smutne, że naszym miastem rządzą tacy ludzie jak [...]. Odpowiedz Link Zgłoś