Dodaj do ulubionych

Festyn Białoruski!!!

26.07.06, 18:58
Запрашаем у Сямятычы на сустрэчу з беларускай культурай! 30 ліпеня 2006
(нядзеля) адбудзецца беларускій фэст. Плянуецца вельмі цікавая праграма. У
фэсце прымуць удзел калектывы з Польшчы і Беларусі. Адкрыццё Фэсту ў 13.00 ў
гарадскім амфітэатры.

Zapraszamy do Siemiatycz na spotkanie z białoruską kulturą! 30 lipca 2006
(niedziela) odbędzie się festyn białoruski. Zaplanowano bardzo ciekawy
program. W festynie wezmą udział zespoły z Polski i Białorusi. Rozpoczęcie
festynu o godzinie 13.00 w amfiteatrze miejskim.
Obserwuj wątek
    • romanpidlaszuk Nasza ridna mowa - UKRAINSKYJ dialekt z Pidlasza ! 26.07.06, 19:46

Ukrainskyj dialekt z Pidlasza
      (mozhna joho poczuty natyskajuczy na nazwy miscewostej poznaczenych na kolor
      zelenyj).

www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm

Ukrainski dialekt z Podlasia
      (Mozna go posluchac naciskajac na nazwy miejscowosci zaznaczone na zielono)
      • romanpidlaszuk Nasza ridna mowa- UKRAINSKYJ dialekt z Pidlasza!!! 26.07.06, 20:01
        Ukrainskyj dialekt z Pidlasza
        (mozhna joho poczuty natyskajuczy na nazwy miscewostej poznaczenych na kolor
        zelenyj).

Ukrainski dialekt z Podlasia
        (Mozna go posluchac naciskajac na nazwy miejscowosci zaznaczone na zielono)

Karta rozmezhuwannia ukrainskych i biloruskych dialektiw na Bilostoczczyni.
        www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm
        Schematyczny zarys granicy jezykowej bialorusko-ukrainskiej na Bialostoczyznie.

• kirsan ?:-/ 26.07.06, 20:23
          Teraz to już żeś trochę wyskoczył ni z gruszki, ni z pietruszki...
          • romanpidlaszuk Re: ?:-/ 26.07.06, 20:41
            Teraz to już żeś trochę wyskoczył ni z gruszki, ni z pietruszki...

--------------------------

Dlaczego, czy mamy ukrywac PRAWDE o jezyku ojczystym mieszkancow Siemiatycz i
            okolic pochodzenia ukrainskiego ?
            • kirsan Re: ?:-/ 26.07.06, 20:48
              Jeju, no przecież ja zamieściłem tylko informację o planowanym festynie.
              Pomyślałem, że będzie fajniej, jak zamieszczę ją też po białorusku, w końcu to
              białoruski festyn. A ty ni z tego, ni z owego pod tą informacją
              umieszczasz "prawdę o języku ojczystym mieszkańców Siemiatycz i okolic
              pochodzenia ukraińskiego". Czy informacja o festynie atakowała tę prawdę?
              • romanpidlaszuk Historia bialoruskiej agitki na ukr-jez. Podlasiu 26.07.06, 22:06
                Jeju, no przecież ja zamieściłem tylko informację o planowanym festynie.
                Pomyślałem, że będzie fajniej, jak zamieszczę ją też po białorusku, w końcu to
                białoruski festyn. A ty ni z tego, ni z owego pod tą informacją
                umieszczasz "prawdę o języku ojczystym mieszkańców Siemiatycz i okolic
                pochodzenia ukraińskiego". Czy informacja o festynie atakowała tę prawdę?

-------------------------------

Oczywiscie,ze tak.
                Od poczatkow PRLu ludnosci pochodzenia ukrainskiego z okolic Bielska,Hajnowki i
                Siemiatycz wmawia sie,ze nibyto sa Bialorusinami poprez organizowanie roznych
                imprez bialoruskich na tym terenie,propagowanie prasy bialoruskiej-
                "Niwa",organizowanie nauki jezyka bialoruskiego - obcego mieszkancom Siemiatycz
                i okolic,szczegoly tutaj:

Historia bialoruskiej agitacji na ukrainskojezycznym Podlasiu:

www.harazd.net/%7Enadbuhom/archiv_nomery/archiw2004/Nr4_2004/26-Wszystkim.htm

zakonczenie:

www.harazd.net/%7Enadbuhom/archiv_nomery/archiw2004/Nr5_2004/20-Wszystkim.htm

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=39359762
                Powiedzmy sobie PRAWDE,
                przeciez nikt w okolicach Siemiatycz nie mowi po bialorusku :"Sjamjaciczy"
                ,w okolicach Siemiatycz mowi sie po ukrainsku: "Simietyczy"...

• kirsan Re: Historia bialoruskiej agitki na ukr-jez. Podl 26.07.06, 22:16
                  Przyjmij więc, że informacją może być zainteresowanych parę "litowśkich"
                  wyjątków. A poza tym to przede wszystkim wydarzenie kulturalne, mile widziane w
                  Siemiatyczach.
                  • romanpidlaszuk Miejmy nadzieje,ze organizatorzy nie beda KLAMAC.. 26.07.06, 23:13
                    Przyjmij więc, że informacją może być zainteresowanych parę "litowśkich"
                    wyjątków. A poza tym to przede wszystkim wydarzenie kulturalne, mile widziane w
                    Siemiatyczach.

-------------------------------

1.Jezeli moze byc w Siemiatyczach festyn np. irlandzki to moze byc rowniez i
                    bialoruski,nawiazujacy do kultury naszych SASIADOW
                    ze Wschodu i Polnocy, Bialorusinow.

2.Miejmy nadzieje,ze mieszkancy Siemiatycz wywodzacy sie z bialoruskojezycznych
                    okolic Bialowiezy, Narewki, Michalowa,Zabludowa,Grodka,Sokolki (jezeli tacy
                    rzeczywiscie w Siemiatyczach sa)- beda sie dobrze na tym festynie bawic.

3.Miejmy nadzieje,ze organizatorzy tego festynu (Syczewski?) nie beda KLAMAC z
                    trybuny,ze mieszkancy pochodzenia ukrainskiego z Siemiatycz i okolic to niby
                    Bialorusini i ze jezyk bialoruski to niby ojczysty dla nieszkancow Podlasia
                    rozmawiajacych z dziada pradziada gwara jezyka UKRAINSKIEGO:
                    • kirsan Re: Miejmy nadzieje,ze organizatorzy nie beda KLA 27.07.06, 02:02
                      Miejmy nadzieję, że wszyscy mieszkańcy Siemiatycz, nie tylko ci przez ciebie
                      wymienieni, będą się dobrze na tym festynie bawić. Byłem na jego wcześniejszych
                      edycjach i zawsze bardzo mi się podobało. Teraz też zamierzam iść. A wcześniej
                      może wybiorę się do Czeremchy.
                      • romanpidlaszuk Miejmy nadzieje,ze organizatorzy nie beda KLAMAC! 27.07.06, 05:56

------------------------------------

Miejmy nadzieje,ze mieszkancy Siemiatycz pochodzenia ukrainskiego beda tez
                        mieli okazje uczestniczyc tego lata w festiwalu ukrainskim, przedstawiajacym
                        ICH jezyk i kuture .

• romanpidlaszuk Miejmy nadzieje,ze organizatorzy nie beda KLAMAC! 27.07.06, 06:23

------------------------------------

Miejmy nadzieje,ze mieszkancy Siemiatycz pochodzenia ukrainskiego beda tez
                          mieli okazje uczestniczyc tego lata w festiwalu ukrainskim, przedstawiajacym
                          ICH jezyk i kuture i... nazywajacych ich jezyk i kulture po imieniu,UKRAINSKA-
                          bez zadnych szachrajstw i mataczen w tej kwestii.
                          • kirsan Hej, Romanie! 28.07.06, 21:36
                            Dowiedziałem się dzisiaj, że organizatorowi białoruskiego festynu w
                            Siemiatyczach, czyli BTSK (znienawidzony przez ciebie Syczewski) rząd polski
                            cofnął wszelkie dotacje. Tak więc pod wielkim znakiem zapytania stoi
                            organizacja w Siemiatyczach podobnego festynu w przyszłym roku. Cieszysz się?
                            • romanpidlaszuk Hej, Kirsanie! 29.07.06, 17:23
                              Dowiedziałem się dzisiaj, że organizatorowi białoruskiego festynu w
                              Siemiatyczach, czyli BTSK (znienawidzony przez ciebie Syczewski) rząd polski
                              cofnął wszelkie dotacje. Tak więc pod wielkim znakiem zapytania stoi
                              organizacja w Siemiatyczach podobnego festynu w przyszłym roku. Cieszysz się?

---------------------------------

Czy jestes za wprowadzeniem nazw ukrainskojezycznych czy bialoruskojezycznych
                              na UKRAINKOSJEZYCZNYM Podlasiu
                              www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm
                              w ramach nazw dwujezycznych?

Czy twoim zdaniem np. w miejscowosci,ktora jej mieszkancy nazywaja z UKRAINSKA -
                              DUBYCZY CERKOWNY powinna byc nazwa powyzsza jakiej uzywaja mieszkancy czy
                              nazwa po bialorusku,jaka jest OBCA mieszkancom -DUBICZY CARKOUNYJA?
                              • kirsan Re: Hej, Kirsanie! 30.07.06, 11:16
                                O tym to już muszą zdecydować sami mieszkańcy. Jeśli uznają, że w lokalnej
                                specyfice językowej mieści się nazwa Dubiczy Cerkowny, to niachaj tak i budzie.
                                Nikt się nię bedzie kłócił, ja w każdym razie na pewno. Tylko trzeba się liczyć
                                z tym, że taka nazwa będzie zapisana zgodnie z regułami ortografii
                                białoruskiej, jeśli będzie zastosowana cyrylica a nie jakaś transkrypcja
                                (Дубічы Цэрковны ?). Tak poza tym to nie wiem do końca dlaczego kierujesz do
                                mnie takie pytanie, dość tendencyjne zresztą. Nigdy nie napisałem, że
                                nazwę "Dubiczy Carkounyja" uważam za lepszą niż "Dubiczy Cerkowny".
                                • romanpidlaszuk ДУБИЧІ ЦЕРК 30.07.06, 15:59
                                  O tym to już muszą zdecydować sami mieszkańcy. Jeśli uznają, że w lokalnej
                                  specyfice językowej mieści się nazwa Dubiczy Cerkowny, to niachaj tak i budzie.
                                  Nikt się nię bedzie kłócił, ja w każdym razie na pewno. Tylko trzeba się liczyć
                                  z tym, że taka nazwa będzie zapisana zgodnie z regułami ortografii
                                  białoruskiej, jeśli będzie zastosowana cyrylica a nie jakaś transkrypcja
                                  (Дубічы Цэрковны ?). Tak poza tym to nie wiem
                                  do końca dlaczego kierujesz do
                                  mnie takie pytanie, dość tendencyjne zresztą. Nigdy nie napisałem, że
                                  nazwę "Dubiczy Carkounyja" uważam za lepszą niż "Dubiczy Cerkowny".

-------------------------------------

1.Dlaczego dialekt UKRAINSKI ma byc zapisywany bialoruska transkrycja ?

Dialekt UKRAINSKI z Podlasia
                                  powinien byc zapisywany ukrainska transkrypcja:
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=30570199
                                  a wiec napis powinien byc taki:

ДУБИЧІ ЦЕРКОВНІ

2.Kirsan,probuje cie zrozumiec ale trudno mi pojac skad w Siemiatyczach,gdzie
                                  okoliczni Rusini uzywaja w/wym. dialektu ukrainskiego u ciebie sie bierze
                                  bialoruskie "budzie" a nie ukrainskie "bude"?
                                  • kirsan Re: ДУБИЧІ &# 30.07.06, 17:26
                                    Zgodnie z regułami ortografii ukraińskiej oczywiście powinien brzmieć tak, jak
                                    to napisałeś. Jednak napis musiałby być prawdopodobnie sporządzony zgodnie z
                                    regułami pisowni języka białoruskiego. Tak wynikałoby z ustawy z dnia 6
                                    stycznia 2005. Zgodnie z tą ustawą językiem ojczystym dla większości
                                    mieszkańców np Dubicz Cerkiewnych jest język białoruski, co pociąga za sobą w
                                    praktyce także użycie także zasad jego pisowni. A to dlatego, bo ilość osób
                                    pochodzenia niepolskiego zgodnie z jej zapisami określać należy posiłkując się
                                    nieszczęsnym spisem powszechnym z 2002. A w jego trakcie ponad 46 tysięcy osób
                                    w województwie podlaskim, w tym znakomita większość mieszkańców gmin powiatu
                                    hajnowskiego, określiło się jako Białorusini.
                                    • high_level Re: ДУБИЧІ &# 30.07.06, 19:15
                                      I pomyśleć, że romanpidlaszuk od ponad roku prowadzi na forum Białystok akcję
                                      na rzecz wprowadzenia nazw dwujęzycznych. Natrzepał tam już prawie 1600 postów
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179
                                      nawet nie zdając sobie sprawy, że prowadzi w ten sposób agitację na rzecz
                                      wprowadzenia nazw w języku białoruskim :-) Tak to już bywa z nadgorliwcami.
                                    • janek_himmilsbach Re: ДУБИЧІ &# 30.07.06, 19:58
                                      kirsan napisał:

> Zgodnie z regułami ortografii ukraińskiej oczywiście powinien brzmieć tak,
                                      jak
                                      > to napisałeś. Jednak napis musiałby być prawdopodobnie sporządzony zgodnie z
                                      > regułami pisowni języka białoruskiego. Tak wynikałoby z ustawy z dnia 6
                                      > stycznia 2005. Zgodnie z tą ustawą językiem ojczystym dla większości
                                      > mieszkańców np Dubicz Cerkiewnych jest język białoruski, co pociąga za sobą w
                                      > praktyce także użycie także zasad jego pisowni. A to dlatego, bo ilość osób
                                      > pochodzenia niepolskiego zgodnie z jej zapisami określać należy posiłkując
                                      się
                                      > nieszczęsnym spisem powszechnym z 2002. A w jego trakcie ponad 46 tysięcy
                                      osób
                                      > w województwie podlaskim, w tym znakomita większość mieszkańców gmin powiatu
                                      > hajnowskiego, określiło się jako Białorusini.
                                      Masz rację kirsan nie rozumiem tylko dlaczego nazywasz spis powszechny
                                      nieszczęsnym. Przecież dzięki niemu własnie jest mozliwośc wprowadzenia nazw
                                      dwujęzycznych jeśli zechca tego mieszkańcy danej gminy a poza tym poznaliśmy
                                      strukturę narodowościową Polski.
                                      • kirsan Re: ДУБИЧІ &# 30.07.06, 20:42
                                        Nazywam spis nieszczęsnym, ponieważ uważam, że na jego podstawie nie do końca
                                        można wyrokować o strukturze narodowościowej Polski, by nie powiedzieć że
                                        podaje on jej zafałszowany obraz. Być może jeśli chodzi o narodowość niemiecką
                                        czy ludzi przyznających się do narodowości śląskiej, to liczby odpowiadają
                                        prawdzie. Natomiast jeśli chodzi o wschodniosłowiańskie mniejszości narodowe,
                                        zwłaszcza z województwa podlaskiego, to nie sądzę, żeby wyniki spisu
                                        odzwierciedlały tutejszy skład etniczny. 3% ludności narodowości innej niż
                                        polska w Siemiatyczach czy w Białymstoku to liczba zdecydowanie nie
                                        odpowiadająca prawdzie.
                                        • janek_himmilsbach Re: ДУБИЧІ &# 30.07.06, 21:01
                                          Przeciez każdy mógł podac narodowość jaką chciał. Może i te 3% nie odpowiadają
                                          prawdzie nie znam dokładnie waszych realiów ale współgraja z wynikami badań
                                          profesora Sadowskiego które wykazały że około 1/3 ze 150 tys ludności
                                          prawosławnej identyfikuje się z białoruskością. Brak szkół białoruskich w
                                          powiecie siemiatyckim tez daje wiele do myślenia i świadczy chyba o silnej
                                          asymilacji. Tak ja to przynajmniej widzę.
                                          • kirsan Re: ДУБИЧІ &# 30.07.06, 22:49
                                            Tak, rzeczywiście można stwierdzić że wynik spisu ujawnił ludzi, którzy silnie
                                            identyfikują się z białoruskością czy ukraińskością. Ale jednocześnie ukrył
                                            znaczną ilość tych, którzy mają niepolskie pochodzenie, a w spisie wyrazili co
                                            innego. A wynika to oczywiście z asymilacji, ale też z błędnego, a bardzo
                                            rozpowszechnionego schematu myślenia "mam obywatelstwo polskie więc jestem
                                            Polakiem", a w wielu przypadkach też z lękiem przed "wychylaniem się" ze swoją
                                            odrębnością. Ludzie często są tej swojej odrębności mniej lub bardziej
                                            świadomi, ale ostatecznie nie ujawniają tego, nie tylko ze względu na różnoraki
                                            wpływ otoczenia, ale również aby uniknąć stawiania trudnych pytań samemu sobie.
                                            Tak ja to widzę...
    • kirsan Kilka słów o festynie. 30.07.06, 17:10
      Na siemiatyckim festynie zagrały zespoły, które przyjechały aż z Mozyrza (obwód
      homelski). Były to grupy Streczannie oraz Swajaki. Ubrani w piękne ludowe
      stroje członkowie zespołu Streczannie zaprezentowali szereg ludowych pieśni
      białoruskich. Wystep swój zakończyli czarowną pieśnią "Biełaruś- imia
      swiatoje". Zespół Swajaki to grupa młodzieżowa, która ludową twórczość w
      oryginalny sposób łączy z nowoczesnymi rytmami i tańcem. Oba zespoły działają
      przy Pałacu Kultury Rafinerii Mozyrskiej. Na festynie zagrały też zespoły z
      Podlasia.

W trakcie festynu głos zabrał przewodniczący BTSK Jan Syczewski, który
      przypominając osiągnięcia organizacji powiedział jednocześnie, że obecna
      sytuacja BTSK nie napawa radością. MSWiA odebrało jej wszelkie dotacje na
      działalność, również prowadzoną w tym roku. Przewodniczący stwierdził, że jest
      to prowokacja i cios w białoruską kulturę, nakierowany na jej zniszczenie. J.
      Syczewski wyjaśnił, że białostocka siedziba tej organizacji to również dom
      kultury dla wielu białoruskich zespołów, z tego też względu remont wymagających
      pilnych prac konserwatorskich schodów został wciągnięty na faktury dotyczące
      wsparcia zespołów artystycznych. Kiedy z MSWiA dotarły sygnały, że relatywnie
      niewielka kwota nie zostanie zaakceptowana, BTSK natychmiast zwróciło ją
      ministerstwu. To nie przeszkodziło jednak MSWiA wykorzystać tego pretekstu do
      obcięcia wszelkich dotacji największej organizacji białoruskiej mniejszości
      narodowej.
      • high_level Re: Kilka słów o festynie. 15.08.06, 09:52
        Niedzielne popołudnie nad siemiatyckim zalewem było świętem muzyki i tańca
        białoruskiego. Dnia 30.07 o godzinie 13.00 odbył się Białoruski festyn Ludowy.
        Na zaproszenie Siemiatyckiego Ośrodka Kultury i Oddziału BTSK w Siemiatyczach w
        imprezie wzięły udział zespoły: "SWAJAKI" i "STRECZANNIE" z Mozyra (Białoruś).
        oraz reprezentacji z Białegostoku "LAJLAND" i "VEGAS". Na festyn przybyło
        bardzo dużo nie tylko ludzi starszych, ale również było dużo młodzieży.
        www.kuriersiemiatycki.pl/newsy/zdjecia/festyn%20bialoruski.jpg
        Jest na czym zaczepić oko, nie powiem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka