Dodaj do ulubionych

Bliny po Siemiatycku - Rewelacja !!!

05.09.07, 18:40
wyobraźcie sobie moi mili sytuację, kiedy głodny kierowca wraca z trasy no i co ? Miałem wstąpić do Zajazdu Kmicic wracająż dzisiaj z Lublina, ale przeliczając zaskórniaki w portfelu zdecydowałem się zajechać na lewo do Baru Pater Firmy;
mała kawa oczywiście podstawa w czasie przerwy w trasie , zerknąłem na wykaz dań - Bliny po Siemiatycku , zdecydowałem zamówić * bardzo miła barmanka zapowiedziała czas oczekiwania ok. 20 min.
zapłaciłem i czekam - faktycznie długo trwało, ale to co otrzymałem na półmisku przeszło moje oczekiwanie ! Mowię Wam Rewelacja, palce lizać , tylko 8zł , porcja turbo, smak, zapach - niedoopisania !
Nie wierzycie ? zajedźcie tam sami . Postanowiłem jeszcze kiedyś specjalnie z Bielska z osobą towrzyszącą tam zawitać !
Hajnowskie pierogi - niech się nie wychylają !
Jak bardzo polubiłem Siemiatyckie klimaty, o tym ty\lko Wam mówię *
Obserwuj wątek
    • obserwer11 Re: Bliny po Siemiatycku - Rewelacja !!! 05.09.07, 18:43
      przepraszam , zawsze miałem problemy prawo - lewo !
      oczywiście, że w prawo zjechałem, to Kmicic w lewo - przepraszam *
      • ludwik_xv Re: Bliny po Siemiatycku - Rewelacja !!! 05.09.07, 20:04
        Cieszymy sie ze tak ci sie podoba siemiatycka kuchnia.
        • nikletni Bliny 05.09.07, 20:51
          Jakoż i ja byłem przy tej okazji i spróbowałem piwem uprzednio
          organizm przepłukując. Prawdę obserwer11 prawi.
          • margeritka61 Re: Bliny 05.09.07, 23:26
            A ja jeszcze nigdy nie byłam w barze "Pater Firmy", także nie miałam okazji
            posmakować tej kuchni. Sama nie pojadę, chyba że kiedyś umówię się tam z
            obserwerem11 :))))))))))))))))))
            P.S. Sorry,przypomniało mi się,że jakieś 10 lat wstecz jadłam tam pizzę.
            • obserwer11 Re: Bliny 06.09.07, 08:49
              margeritka61 napisała:

> A ja jeszcze nigdy nie byłam w barze "Pater Firmy", także nie miałam okazji
              > posmakować tej kuchni. Sama nie pojadę, chyba że kiedyś umówię się tam z
              > obserwerem11 :))))))))))))))))))
              • margeritka61 Re: Bliny 06.09.07, 09:23
                I już ślinka mi leci na myśl o tych pierogach zwłaszcza, że jeszcze nie jadłam
                śniadania.
                P.S. Obserwer, serio hanowianie tacy mało gościnni?
                • siemiatycze Re: Bliny 06.09.07, 09:50
                  >obserwer11 napisał:
                  >To mi się podoba ****************
                  >p.s. na Forum w Hajnówce dostałbym opieprz, ze sie wcinam do ich
                  >miasta ! powinienem w Bielsku jeść obiad - a nie wyjadać ich
                  >przepysznych pierogów - mniam :))))))))))))))))
    • nikletni Najciemniej 06.09.07, 13:40
      Stare przyslowie pszczół mówi , że najciemniej jest pod latarnią .
      Musimy odkrywać Wasze regionalne wartości , przejazdem .
      • burak-cukrowy Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 07.09.07, 00:26
        od samych opowieści mam juz lekko !
        obiecuję, że doprawdy tam dotrę niedługo ;
        pozdrowienia z Uhowa
        • siemiatycze Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 07.09.07, 10:26
          Byłem,próbowałem i wpadnę tam z pewnością kolejny raz.Całe
          szczęście,że przez Siemiatycze przebiega jakaś większa trasa.Gdyby
          nie ona nie byłoby tego baru i leżąc na uboczu bylibyśmy jak...No
          możecie się domyśleć co chciałem napisać... :)))
          • czesiula Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 08.09.07, 10:54
            Na Bliny po Mojemu zapraszam do siebie:-)))))
            • siemiatycze Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 08.09.07, 10:59
              No to super! Dzięki za zaproszenie - tylko co to będzie jak cała
              forumowa stonka zwali się do Ciebie do domu? Toż to żarłoki
              nieprzeciętne i głodomory na dodatek ze mną na czele... :)))
              • czesiula Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 08.09.07, 13:51
                Jakoś sobie poradzimy...:-))))
                • ludwik_xv Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 08.09.07, 18:18
                  No dobra przyznaje sie ze nie wiem co to jest te bliny.Ciastio?
                  • ludwik_xv Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 08.09.07, 18:19
                    Poprawiam blad.Ciasto?
                  • margeritka61 Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 08.09.07, 19:35
                    Bliny to takie placki, podobne kształtem do placków ziemniaczanych, powinny być
                    lekkie i wyczuwalnie pulchne, bo dodaje się do nich drożdży.
                    • ludwik_xv Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 08.09.07, 20:01
                      Z kucharstwem mialem tyle wspolmego co Leper z NASA ale bylem
                      blisko.z opisu wuynika ze powinno to byc dobre no i tak wszyscy
                      zachwalacie ze chyba sprobuje ;)
                      • fakir530 Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 08.09.07, 21:02
                        ...przed wielu jadlem bliny zrobione przez moja mame w
                        Siemiatyczach, ale dopiero teraz dowiaduje sie, ze byly to Bliny po
                        Siemiatycku-byly bardzo smaczne, choc nie mialy zadnej nazwy.
                        Czesiula, prosze o adres to wpadne na blina razem z glodna
                        rodzina...wlasa i formuowiczow.
                        • siemiatycze Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 08.09.07, 21:34
                          Widzisz Obserwerze co narobiłeś? Nawarzyłeś blina i zwiałeś! :)))
                          • obserwer11 Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 09.09.07, 02:25
                            siemiatycze napisał:

> Widzisz Obserwerze co narobiłeś? Nawarzyłeś blina i zwiałeś! :)))

nie zwiałem ino jestem i obserwuje co narobiłem*
                            * a co jeszcze narobię ? tego nie wie nikt ...
                    • kosmet-yczka Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 08.09.07, 22:22
                      margeritka61 napisała:

> Bliny to takie placki, podobne kształtem do placków
                      ziemniaczanych, powinny być
                      > lekkie i wyczuwalnie pulchne, bo dodaje się do nich drożdży.
                      osobiście nie widziałem blina podobnego do placka ziemniaczanego
                      blin jest robiony z ziemniaków(dodawane jest podgardle
                      wieprzowe ,lub boczek i przyprawy i troche cebuli bez zadnych drozdzy
                      )a może ktos do placków ziemniaczanych dodał taka nazwę żeby
                      wygladało to na danie regionalne
                      • margeritka61 Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 08.09.07, 22:42
                        kosmet-yczka napisała:

> osobiście nie widziałem blina podobnego do placka ziemniaczanego
                        > blin jest robiony z ziemniaków(dodawane jest podgardle
                        > wieprzowe ,lub boczek i przyprawy i troche cebuli bez zadnych drozdzy
                        > )a może ktos do placków ziemniaczanych dodał taka nazwę żeby
                        > wygladało to na danie regionalne

A ja nigdy w życiu nie robiłam ani nie jadłam blinów, a o blinach wyczytałam tu:

kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=201
                        • kosmet-yczka Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 08.09.07, 23:06
                          to na pewno nie jest nasz siemiatycki przepis
                          a po drugie blin a bliny to tez różnica
                          • margeritka61 Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 08.09.07, 23:26
                            Jeden blin, dwa bliny. Oczywiście jest różnica. Blin to liczba pojedyncza, a
                            bliny mnoga.To co Ty nazywasz blinem, w moim domu nazywało się babka
                            ziemniaczana. Jak zwał tak zwał, ważne aby smakowało. Z tym że u mnie zamiast
                            podgardla dodawało się boczek.
                            • kosmet-yczka Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 08.09.07, 23:59
                              no i dobra.wszystko sie wyjasnilo
                              i tak bardziej lubie kiszke ziemniaczana
                              smacznego i dobranoc
                              • siemiatycze Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 09.09.07, 06:00
                                Czesiula zaprosiła do siebie wszystkie forumowe głodomorki i
                                głodomory na blina.Jak widzę chętni już zacierają łapki z
                                radości.Nikt póki co nie zgłosił chęci obierania ziemniaków...Kto
                                pomoże..? :)))
                                • czesiula Re: Takie smaczne bliny macie w Siemiatyczach ! 09.09.07, 07:27
                                  Hihi...A tak wogóle bliny to potrawa wschodnia i nazwa ta oznacza po
                                  prostu placki...A po jakiemu one wychodzą, to zależy od inwencji
                                  twórczej kucharza (kucharki).Jedno jest pewne, są smaczne...
                                  • nikletni Obserwer11 zaopatrzył sie już w surowiec 09.09.07, 08:59
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44765&w=68704845&a=68744734
                                    • wiliam_money Re: Obserwer11 zaopatrzył sie już w surowiec 09.09.07, 11:20
                                      Nie wiem jak smakują bliny w Siemiatyczach ale powiem Wam,że bliny a
                                      raczej blin w Rogawce to coś podobnego do babki kartoflanej.
                                      Oczywiście nie wypieka się jej w elektrycznych gadżetach tylko w
                                      autentycznym kaflowym piekarniku opalanym drewnem czyli w tzw
                                      duchówce.Nie jest to takie proste jak można to sobie wyobrazić i
                                      wymaga znajomości rzeczy.Mogę tylko dodać jedno... Palce lizać!
                                      • obserwer11 Re: Obserwer11 zaopatrzył sie już w surowiec 09.09.07, 11:51
                                        Wnisek :
                                        1.Blin Podlaski/Siemiatycki/ - "zarejestrować" jako oryginalną
                                        potrawę Polski obok oscypek, kindziuka oraz kiszonych ogórków z
                                        Kruszewa,
                                        2.zakąskę mamy już ... to może jeszcze "Duch Puszczy ",
                                        3.no i oczywista - Żubr - dwa żubry i spokój
                                        • burak-cukrowy Re: Obserwer11 zaopatrzył sie już w surowiec 21.09.07, 00:36
                                          czu w piatek wypada jeść takie pyszne smakołyki ?
                                          juz nie wytrzymuje, miałem w nocy taki smaczny sen ...
                                          • margeritka61 Re: Obserwer11 zaopatrzył sie już w surowiec 21.09.07, 00:40
                                            Pewnie że wypada ale w towarzystwie przyjaciół.
                                            • penicylina81 Re: Obserwer11 zaopatrzył sie już w surowiec 21.09.07, 07:43
                                              margeritka61 napisała:

> Pewnie że wypada ale w towarzystwie przyjaciół.
                                              przyjaciół chociażby z forumowego grona! Dodam, że nie jadłam
                                              nigdy blinów, chyba że są to placki ziemniaczane jak wyżej
                                              wspomniano.
                                              • margeritka61 Re: Obserwer11 zaopatrzył sie już w surowiec 21.09.07, 08:46
                                                Nie, nie Penicylinko! Blin to nie placki ziemniaczane. Doszliśmy już tu do
                                                porozumienia w tej kwestii. Najlepiej to określił(a) kosmetyczka:
                                                "blin jest robiony z ziemniaków(dodawane jest podgardle
                                                wieprzowe ,lub boczek i przyprawy i troche cebuli bez zadnych drozdzy"
                                                Dodam jeszcze że blin (ja nazywam to babką ziemniaczaną) piecze się a placki smaży.
                                                • penicylina81 Re: Obserwer11 zaopatrzył sie już w surowiec 21.09.07, 12:56
                                                  Ewidentnie wiec wynika z opisu, ze blin to nieco podrasowana babka
                                                  ziemniaczana. Moze kiedyś sie skuszę i zabiorę ze soba forumowych
                                                  znajomych bo widzę, że obserwer11 raczej nas nie zaprosi.Ile mozna
                                                  czekać na jego first step?
                                                  • abramsky Re: Obserwer11 zaopatrzył sie już w surowiec 21.09.07, 22:42
                                                    jadłem w Siemiatyczach, raczej za , ale mówię wam
                                                    - obserwer zaprosi , spokojnie ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka