ginea 09.06.08, 10:05 ekologia wkroczyła do sklepów, wycofano torebek plastikowych, ale wyłącznie tych darmowych. Czyli przerzucić na kupującego kosztów opakowania, bułeczki w garstkę, albo zapłacić za reklamówkę. Groteska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
penicylina81 Re: ekologia 10.06.08, 08:49 Lepiej zakupić torebkę z materiału- wystarczy na dlużej, albo przerzucić się na pleciony koszyczek. Odpowiedz Link Zgłoś
ginea Re: ekologia 10.06.08, 22:27 penicylina81 napisała: > Lepiej zakupić torebkę z materiału- wystarczy na dlużej, albo > przerzucić się na pleciony koszyczek. > > i co? wkładamy do owego koszyczka wszelkie zakupy bez opakowania? Ziemniaczki z bułeczkami, a na to może śledziki na wagę. Nie wydaje Ci się, że sklep powinien zapewnić opakowanie? Bardzo proszę, z przyjemnością włożę pieczywo do papierowej torebki, a dlaczego zmusza się mnie do kupienia plastikowej reklamówki. Na tym polega ekologia sklepu? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: ekologia 11.06.08, 07:45 zwróciliście uwagę na wysypisko śmieci za Siemiatyczami w kierunku Lublina ? W zeszłym roku jadąc skręciłem w prawo, aby przyjrzeć się z bliska - ludzie miliony torebek foliowych przytwierdzonych przez wiatr do ogrodzenia wysypiska! Jak to teraz wygląda? -- sam staram się nie brać torebek foliowych, wymyślam rózne formy opakowań np. tekturowe pudełko stojące w pojemniku, lub drewniane po owocach. Ostatnio nabyłem w Leroy Merl.../ torebke lniana za 3 zł. śledzie można przełożyc do słoika, który można przygotować w domu wiedząc po co idziemy na zakupy ;) nasza-klasa.pl/profile/12864449 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44765 Odpowiedz Link Zgłoś
ginea Re: ekologia 12.06.08, 08:22 obserwer11 napisał: > sam staram się nie brać torebek foliowych, wymyślam rózne formy opakowań np. te > kturowe pudełko stojące w pojemniku, lub drewniane po owocach. Ostatnio nabyłem > w Leroy Merl.../ torebke lniana za 3 zł. > śledzie można przełożyc do słoika, który można przygotować w domu wiedząc po co > idziemy na zakupy ;) popieram ekologię!!! Ale nie o to chodzi! Sklepy wycofały torebki foliowe, wyłącznie darmowe, d a r m o w e!!! Ową reklamówkę otrzymam po uprzednim zapłaceniu. Czy to ma sens? Niech owe plastikowe opakowania w ogóle znikną. Ale również oczekuję od sklepu, oprócz lnianych i papierowych toreb płatnych, torebki darmowe np. na wspomniene bułeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
penicylina81 Re: ekologia 12.06.08, 13:14 ginea napisała: > penicylina81 napisała: > > > Lepiej zakupić torebkę z materiału- wystarczy na dlużej, albo > > przerzucić się na pleciony koszyczek. > > > > i co? wkładamy do owego koszyczka wszelkie zakupy bez opakowania? > Ziemniaczki z bułeczkami, a na to może śledziki na wagę. Nie wydaje > Ci się, że sklep powinien zapewnić opakowanie? Bardzo proszę, z > przyjemnością włożę pieczywo do papierowej torebki, a dlaczego > zmusza się mnie do kupienia plastikowej reklamówki. Na tym polega > ekologia sklepu? Gineo, zauwaz, że napisałam o torebce szmacianej. Nie musisz chodzić do sklepu z jedną, nikt nie broni Ci nosik kilku na różego rodzaju produkty- wątpię że za czasów jednorazowych śledziki z ziemniakami nosiłaś/-eś. Zgadzam sie, iż bezsens stanowi pozostawienie plastiku płatnego- paradoks,jakich u nas wiele.... Odpowiedz Link Zgłoś