23.02.12, 18:35
Nie wiem, czy znacie ta strone, ale trafilam na nia po nitce do klebka przez gre na i-padzie i musze Wam powiedziec ze jestem pod wrazeniem mozliwosci i walorow edukacyjnych na tej stronie. Co prawda abonament kosztuje chyba 70 Euro/rok o ile sie dobrze zorientowalam (na poczatku jest probny 5-dniowy abonament darmowy). Zastanawiam sie czy nie wykupic abonamentu, bo Milena lubi komputer i gry, ale do tej pory grala w wlasciwie tylko w szkole, ale na tej stronie gra z wielka przyjemnoscia i zaangazowaniem i tam wszystkie gry sa edukacyjne i dostosowane do wieku. Zaczyna sie od grupy 4 wzwyz. Jesli ktos z Was ma wiecej doswiadczenia z ta strona to napiszcie co myslicie czy warto kupic ten abonament. Z tego co ja widze to mozna sie tam bardzo duzo nauczyc a dziecko ma wrazenie ze sie bawi i gra.
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Squla 24.02.12, 09:25
      Nie znam, ale polecali w ktorejs szkole mlodego, nie pamietam w ktorej. Z tym, ze ja sie nie zdecydowalam, bo darmowych gier edukacyjnych mozna co nieco znalezc, a mlody w zasadzie nie siedzi przed kompem. Raz w miesiacu 30, gora 60 minut. Ogolnie w jego przypadku cala elektronika, tv, komp, Wii czy Ds sa mocno nadzorowane i okrazwane, bo dzaialaja nakrecajaco i uzalezniajaco, co z autyzmem i ADHD stanowi koszmarna mieszanke. jesli chodzi o koszty, to chyba niewiele mniej wydaje na rozne ksiazeczki i zazwyczaj siedzimy razem przy stole i cos tam dlubiemy. mala motoryka, mimo, ze niewiarygodnie poszla do przodu, to w pisaniu jednak jeszcze pozostawia co nieco do zyczenia.
      • nesla Re: Squla 24.02.12, 09:46
        No ja wlasnie porownalam sobie z kosztami roznych innych programow do pomocy w nauce i gdyby je zredukowac i skupic sie na Squla to nie jest tak zle.. szczegolnie ze nie mam czasu na szukanie darmowych programow i testowanie, a Skule rekomenduje tez Elsevier i jest wspomagana przez grupe Cito. Milena powinna cwiczyc zasob slownictwa, a logopedzi u nas w miescie maja czas tylko w godzinach szkolnych (kiedy ja pracuje i nie mam czasu z nia chodzic), a na same slowniki wydalam 40 Euro.. ktore maja jednak ograniczone mozliwosci i po jakims czasie gry robione na ich bazie jednak sie zaczynaja nudzic. Jeszcze potestuje kilka dni ta Skule i moze sie skusze. Doczytalam ze mozna tez abonament miesieczny wykupic za 9 Euro.
        • nesla Re: Squla 24.02.12, 09:50
          Acha, dla posiadaczy i-padow polecam goraco gre planszowa Skula, zamiast wydawac 40 Euro na gre planszowa z Ravensbruger "Basisschool" i dodatkowo karty do poszczegolnych rocznikow, w App-store mozna dostac ja za darmo i grac z dziecmi wpisujac ich wiek i wtedy pytania sa dostosowane do wieku, rowniez rodzice wtedy dostaja pytania na poziomie doroslych.
        • tijgertje Re: Squla 24.02.12, 14:06
          nesla, moj mlody ma ogrooomny zasob slownictwa (czasem nawet cos sie od niego ucze ;) ). Nie wiem, co logopeda moglby tu pomoc. W Kaspra przypadku glowna zasluge (poza autyzmem) przypisuje ogromnej ilosci ksiazek, zarowno tych czytanych samodzielnie (tych jest najmniej, choc od pazdziernika w 3. grupie w niespelna rok przeczytal jakies 130 pozycji, ale mlody czyta sam do poziomu E6 i teraz coraz grubsze tomy, wiec i dluzej czasu mu schodzi), duzo czytam mu ja (i tu nieraz slownik jest konieczny), sporo pozyczamy tez audiobookow z biblioteki. czasem cos kupuje, ale ceny sa koszmarne, biblioteka to jednak genialna sprawa i wybor maja naprawde calkiem niezly. czy czytasz Milenie po tubylczemu, czy tylko po polsku? W ubieglym roku na tescie Cito mlody i 1 kolega wiedzieli znaczenie slowa "hollen". Tylko oni znali Pinkeltje i wlasnie w tych dawniej pisanych ksiazkach mozna trafic na rozne perelki. W calej serii o Pinkeltje chyba nigdzie nie bylo "rennen" tylko wlasnie zawsze "hollen". Teraz od jakiegos czasu czytam mlodemu tubylcze wydanie Narnii (dostal piekne wydanie na urodziny, bo bibliotecznego nie zdazylismy przeczytac). Tam to dopiero cuda sa. Slowniki sa fajne, ale mlody mial jakis czas notesik, wlasnie w ksiazkach trafial na roznosci, ktorych nie zawsze rozumial, zapisywal i potem sprawdzalismy w jego slowniku (albo zwyklym), fajny okazal sie slownik przyslow. Na ksiazkach mlodego naprawde sporo sie mozna nauczyc, zwlaszcza, ze czesto w jednej ksiazeczce jakis zwrot powtarza sie kilka razy, dzieki czemu dziecko nie tylko moze sie nauczyc znaczenia, ale tez uzywania adekwatnie do sytaucji.

Z tym miesiecznym abonamentem to chyba fajna sprawa. Wychodzi drozej, ale nas by urzadzalo np na deszczowe wakacje, jak nigdzie nie wyjezdzamy.
          • nesla Re: Squla 24.02.12, 16:04
            No wlasnie Milena nie za bardzo lubi czytac, a jak juz czyta to krotko i szybko sie nudzi, a ja nie chce jej specjalnie zmuszac zeby nie osiagnac przeciwnego efektu i nie zniechecic jej do czytania.. Sama zaczelam jej nawet czytac po holendersku zeby poszerzyc zasob slownictwa, ale ona musi sama wiecej cwiczyc, bo ma duza luke miedzy biernym a czynnym zasobem slownictwa, biernie ma bardzo wysoki poziom, na tescie doszla do poziomu dla doroslych, a czynnie slabo. Wiec bardziej chodzi o prace nad ta luka. Dlatego cwiczenia to dla niej dobry pomysl, nie tylko czytanie. Tez mysle ze te miesieczne to dobry pomysl chyba..
            • saraanna Re: Squla 24.02.12, 22:05
              Mam zamiar wykupic,bo mloda w maju ma entre cito w grupie 7 .
              • saraanna Re: Squla 24.02.12, 22:23
                Wlasnie wykupilam na miesiac:) zobaczymy czy mlodej sie spodoba :)
                • tijgertje Re: Squla 02.03.12, 22:29
                  Dziewczyny, jak wrazenia?
                  Ja trafilam na strone
                  www.woordkasteel.com/
                  Sciagnelam za darmo woordkasteel i sommenplaneet. Pare godzin przesiedzialam sama sie bawiac, hehe;) Mlody sprobowal wieczorem i idac do lozka zapowiedzial, ze jutro bedzie caaalyy dzien sie bawic. musze przyznac, ze programy sa bardzo fajne, mozna sciagac dodatkowe listy slow (genialna rzecz do cwiczenia ortografii/ spelling), mozna sporo tworzyc samemu. Programy sa przystosowane do szkol, wiec moze korzystac wiecej dzieci i porownywac wyniki. Mlodemu bardzo sie spodobalo, radoche ma niesamowita i mam nadzieje, ze w koncu poprawi ortografie i nabierze tempa w liczeniu. Z matematyka radzi sobie w klasie bardzo dobrze, na cito wypada w granicach A/A+, ale tempo ma koszmarne i za duzo liczy "na piechote".
                  • saraanna Re: Squla 03.03.12, 21:47
                    Mlodej sie podoba,caly czas jakies testy robi .Abonament na miesiac kosztuje 10 euro ,wiec mysle ,ze warto sobie wziac na probe.Co do mlodszych dzieci trudno mi powiedziec ,bo mloda robi na poziomie grupy 7.
                    • nesla Re: Squla 03.03.12, 22:24
                      Ja tez wzielam na probe na miesiac i zobacze jak bedzie sie rozwijac entuzjazm, albo sie znudzi.. na razie lubi dalej grac, ale juz nie z taka fascynacja jak w pierwsze dni :)
                      • saraanna Re: Squla 03.03.12, 22:26
                        Nesla zajrzyj na forum mieszkam w Holandii :(
                        • anitax Re: Squla 23.03.12, 21:55
                          Znacie moze jakies dobre strony internetowe z cwiczeniami/testami gramatycznymi? Mysle o sobie, nie o corce ;-)
                          Po 12 latach w Holandii po raz pierwszy pracuje po tubylczemu i chetnie bym sie sprawdzila jak stoje z gramatyka i ortografia.

Odnosnie Pinkeltje, fajne przygody, szczegolnie pierwsza czesc, kolejne slabsze, ale ksiazki wg mnie kiepsko napisane. Pomijam juz perelki typu tygrysy mieszkaja w Afryce a pszczoly zbieraja z kwiatow miod. Nawet moja corka sie z tego smiala.
                          • saraanna Re: Squla 24.03.12, 00:08
                            A tak wogole od poniedzialku przez tydzien Squla jest za darmo,jak by ktos byl zainteresowany :)
                          • tijgertje Re: Squla 24.03.12, 01:02
                            anitax, u Pinkeltje trzeba brac poprawke na to, ze ksiazki w wiekszosci powstaly jeszcze przed wojna. To, co dla wspolczesnych dzieci jest oczywiste, kiedys takie nie bylo. Choc teraz np wiele dzieci zapytanych "skad sie bierze mleko" odpowiada "z supermarketu" ;) cala seria to rozne ksiazki, niektore fajne, inne przynudnawe, ale mojemu mlodemu bardzo sie podobaly.

Co do testow. Nie znam zadnych niestety, ale mozesz sie pobawic z woordkasteel, ktory wyzej rekomendowalam. Na poczatku wybierasz jakas wyzsza klase, mozna sciagnac dodatkowe listy slow i zapewniam, ze jak wezmiesz cos z grupy 7,8 czy brugklas to trzeba sie bedzie poglowic. A zabawa fajna i wciagajaca, choc dla dzieci, wiec nieco infantylna, zlwaszcza dla kogos tak krytycznego;)
    • nesla Re: Squla 02.04.12, 11:04
      Nasza szkola najprawdopodobniej kupi abonament dla szkoly, bo spodobal im sie pomysl, a Milenie abonament na Squle pokryje fundusz z rugzakje, wiec jesli ktos jeszcze ma rugzakje dla dziecka to dobry sposob na wykorzystanie na doksztalcanie.

W DWDD byl w ubieglym tygodniu Maurice de Hond, ktory ma zamiar otworzyc internetowa szkole podstawowa na bazie i-poda. Czy slyszeliscie cos wiecej na ten temat? Nie zebym miala aspiracje zapisac tam moje dzieci.. haha ;)
    • paula.borys123 Re: Squla 20.07.17, 14:33
      Znamy, to zwykli oszuści. Piszą na swojej stronie, że ich materiał jest zgodny z podstawą programową MEN, a tak naprawdę wszystkie ich gry są robione w holenderskiej wersji i tłumaczone na polski. Ja znalazłam ich polską konkurencję, jak Pani poszuka to znajdzie, nie będę im robiła darmowej reklamy :P
      Paula
      • kannama Re: Squla 09.09.17, 13:25
        A może jednak Pani napisac jaka to strona?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka