Dodaj do ulubionych

silikonowe AGD...

02.03.12, 11:04
używacie?
mam ochote kupić sobie komplet pokrywek na garnki
zastanawiam sie jednak czy to sie nie bedzie nagrzewać
widzialam różniste formy i foremki ale jakoś
trudno mi sie na to skusic
silikon z cyckami mi sie kojarzysmile
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: silikonowe AGD... 02.03.12, 12:41
      A ja nie widziałam i nie słyszałam o takowych.wink
      • greis52 Re: silikonowe AGD... 02.03.12, 12:57
        www.google.pl/search?q=silikonowe+foremki&hl=pl&sa=G&rlz=1G1GGLQ_PLPL362&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=GrVQT5H0As6zhAeElqHoCw&ved=0CHAQsAQ&biw=1280&bih=820#q=silikonowe+foremki&hl=pl&sa=G&rlz=1G1GGLQ_PLPL362&tbm=isch&prmd=imvns&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=82eb211062e430d5&biw=1024&bih=656
        sa sa takie kolorowe jak dla dzieci do piaskownicy
        najrozniejsze i tak smakowicie wygladaja ze chcialoby sie je zjeśćsmile
        • kendo Re: silikonowe AGD... 02.03.12, 14:51
          *Greis,
          mam takowe foremki do mufinek
          pojedyncze w bialym kolorze-bo byly przecenionewink
          i dwie "plytki" na 6 szt normalny desajn a drugi w gwiazdki,
          nawet chyba kiedys pokazywalam ze upiekalm mufinke gwiazdkowawink

tu sa nawet uchwyty do chwytania goracych garnkow,
          pokrywek nie widzialamsad
          niewiem jak by sie to mialo kiedy sie nagrzalo,
          chodzi mi czy by bylo elastyczniejsze,bo na pewno by nie poparzylo.

jak zakupisz Greis,
          pochwal sie jak zdaja egzamin.
          • jaga_22 Re: silikonowe AGD... 02.03.12, 16:11
            Podobają mi się te do babeczek.Kiedyś kupiłam metalowe i tylko 2 razy piekłam
            bo foremki nie zachęcają.wink
            • tetika Re: silikonowe AGD... 02.03.12, 16:16
              do babeczek uzywam papierowych , a plastikowe a zwlaszcza nagrzane nieodparcie mi sie z potwoerna chemia kojarza.
              chyba bym sie nie skusila.
              • greis52 Re: silikonowe AGD... 03.03.12, 09:22
                Kendo piekłas juz w tym cudzie,
                jakies zapachy do ciasta przechdza
                jak sie taka foremka nagrzewa?
                • irene.jg Re: silikonowe AGD... 03.03.12, 16:53
                  Do pieczenia babeczek zawsze używałam metalowych, mam je ponad trzydzieści lat. Też jestem ciekawa jak się sprawdzają te silikonowe.
                  • kendo Re: silikonowe AGD... 04.03.12, 11:27
                    zapachow obcych na nich nie zauwazylam,
                    fajnie sie zmywa,
                    pojedyncze foremki sa OK,pod wzgledem,ze na blaszce je od razu ustawiam i nie musze niczym smarowac i bulka tarta pudrowacwink
                    forma z szescioma foremkami o tyle niewygodna,
                    ze trzeba delikatnie wstawic do piekarnika,
                    wiadomo nie jest tak sztywna jak metalowa,ale rezutat pieczenia,
                    zadowolona jestem,
                    chce sobie dokupic korytka silikonowe do pieczenia,czekam tylko na kolor niebieski...smile
                    sa rowniez pedzelki,ktore obecnie mam z jakiegos wlosia,
                    uzywam do smarowania rozmaconym jajkiem do buleczek przed pieczeniem,
                    zastanawiam sie czy daja dobry rezultat.
                    • kendo Re: silikonowe AGD... 08.03.12, 11:45
                      https://i43.tinypic.com/2ugga9t.jpg
                      to moje silikonowce,
                      przy okazji probowalam mufinki w mikrofali upiec i odradzam,
                      niesmaczne/nie takie jak z piekarnika
                      • kendo Re: silikonowe AGD... 19.11.12, 16:10
                        Greis
                        i co zakupilas juz cos z silikonowych ponmocy kuchennych?

teraz w Biedronce byly fajne/ladne rzeczy z silikonu,:
                        lopatki do mieszania/pedzelki/podstawki pod garnki/foremi w roznych formach do smazenia np plcuszka w formie serducha,
                        tu wczoraj w sklepie widzialam niemal podobne za duzo wieksza cene.
                        • greis52 Re: silikonowe AGD... 19.11.12, 20:01
                          na razie mam tylko pokrywkę na garnki,
                          sprawdza się idealnie, planuje jeszcze zakup mniejszego rozmiaru
                          dwoma pokrywkami pozakrywam wszystkie gary
                          a pozostałe wyrzucę
                          na nic innego się nie skusiłam choć kusza koloramismile
                          • lusia_janusia Re: silikonowe AGD... 19.11.12, 20:25
                            Pokrywek silikonowych to nie widzialam, ale samam mam foremke
                            do babki z kominkiem, foremki na Mufinki i podkladke zamiast wyscierac
                            papierem.
                            Jestem zadowolona.
                            • kendo Re: silikonowe AGD... 20.11.12, 09:29
                              *Lusia
                              i ostani nabytek,
                              pedzelek silikonowy z Biedronki..
                              szkoda,ze nie moge sobie skompletowac wszystko w jednym kolorze,(lubie jednostajnosc koloru zwlaszcza w kuchni)
                              bo za kazdym razem kolorystyka nie taka jaka juz w domu posiadam,
                              • lusia_janusia Re: silikonowe AGD... 20.11.12, 09:43
                                Dlatego ze to juz rozne firym zaczeli produkowac, tylko znowu
                                nie wiadomo, czy jest odpowiednie stezenie silikonu?, czy nie
                                napaprali innych swinstw, jak to nieraz konkurencja, oskarza inna
                                konkurencje.
                                • kendo Re: silikonowe AGD... 20.11.12, 09:53
                                  na razie nie natknelam sie na jakikolwiek test silikonowych artykolow
                                  moze z czasem zaczna robic,
                                  ale chyba czesc przeprowadzono,
                                  skoro wyposcili na rynek
                                  mysle jednak ze tu barwniki moga odgrywac duza role,
                                  sama wiem po sobie ze spozywajac cukierki barwione kolory mnie uczulaja
    • greis52 Re: silikonowe AGD... 22.09.14, 15:38
      czego to jeszcze nie wymyślą i jak zmyślnie zachęcą do zakupusmile

regiodom.pl/portal/wnetrze/dekoracje-i-akcesoria/silikonowa-obrecz-do-przygotowywania-jajek-sadzonych
      "Obręcz nadaje jajku oryginalny kształt. Możemy podać ukochanej osobie jajko sadzone o rysunku serca lub kwiatu. Ponadto jajko sadzone w zabawnym kształcie na pewno spodoba się dziecku.
      Obręcz może być w kolorze: żółtym, zielonym, pomarańczowym lub czerwonym. Aby przyrządzić potrawę wystarczy wbić jajko do obręczy leżącej na patelni. Gadżet ten można wykorzystać również do przygotowywania różnego rodzaju placuszków – z dyni, ziemniaków lub z dodatkiem ulubionych owoców. Ten kuchenny gadżet ma wygodną rączkę, która ułatwia umieszczanie i zdejmowanie obręczy z patelni"
      • kendo Re: silikonowe AGD... 22.09.14, 15:41
        kupilam kiedys w Biedronce w formie serducha,
        nawet fajne placuszki z gesciejszego ciasta wychodza..
        • slo-onko Re: silikonowe AGD... 22.09.14, 20:29
          a ja jakos nie pomyslalam o serduszkach z plackow. jak natrafie to kupie te foremki,zafunduje wnusi takie ekstra jedzonko. mam gofrownice w serduszka,no ale gofry to nie jajko. fajne pomysly, co raz wiecej na rynku takich wynalazkow,niektore z nich maja dosc wysokie ceny,czesto jej nie warte.
          a ja dzisiaj w Biedronce kupilam dwie poszewki na jaski, grubo tkane z mysla o nowym e-M mojej corki,moze sie nadadza. nie drogie byly,a nowoczesne wiec wzielam. teraz bede polowac na silikonowe serduszka.
          • kendo Re: silikonowe AGD... 23.09.14, 08:39
            *Sloo
            zapobiegliwa mama ,jak zwykle,mysli juz na zas...

lubie w Biedronce zagladac na silikonowe przedmioty,
            kupilam caly zestaw do mieszania na patelniach teflonowych/lopatki do przewracania plackow/do rozprowadzania masy kermowej na tortach/ubijaczki np.do bialka/strzypce do przewracania np.na grillu czy patelni kawaleczkow miesa/,
            byly tez formy roznego ksztaltu do pieczenia ciast i mufinkow,mam takowe i sie sprawdzaja,
            tez kupilam "podkladke" do ugniatania ciasta,coby sie nie przylepialo,
            mozna nawet ja na blache polozyc do pieczenia np.ciasteczek/buleczek..

*Lusia mi tez poszewke kupila na Jaska,w neutralnym kolerze z zameczkiem,
            nie musze szyc i zamaka kupowac/wszywac..
            • lusia_janusia Re: silikonowe AGD... 23.09.14, 10:03
              *Sluchajcie, tez mam foremiki silikonowe do mufinek, do babki z kominkiem, podkladke
              na blache do pieczenia, a z drugiej strony to nie wiadomo co wybrac i ktore jest zdrowsze,
              papierowe czy silikonowe, w obydwu jest zawarta jakas chemia, gdzie pod wplywem wysokich
              temperatur na pewno zachodza jakies zwiazki nieobojetne dla naszego zdrowia.
              • kendo Re: silikonowe AGD... 23.09.14, 10:58
                *Lusia
                moze i zachodza,
                sprawdzali experci i pod tym wzgledem na pewno,
                i sa dopuszczale "te szkodliwosci dla naszego organizmu"
                co moze pozniej okazac sie wielka "bomba trucizn"
              • slo-onko Re: silikonowe AGD... 23.09.14, 15:00
                dlatego bylam taka ostrozna do silikonu. mam tylko stolnice i pędzel do pędzlowania oliwa. jakos nie umialm się przekonać do foremek,mimo,ze zapewniają,ze silikon nie wydziela zwiazkow,no ale jak mówisz Lusia to tez chemia,bo niby co?
                • kendo Re: silikonowe AGD... 23.09.14, 15:14
                  obecnie gdzie sie nie obejzymy,
                  to mamy chemie,
                  dzis podali w TV,ze ryby zaczynaja byc dwojako plciowe,
                  od pepil ktore kobiety uzywaja/siusiaja a scieki zle "filtrowane" albo wcale trafiaja do rzek/morza..

nie uzywa sie czesto do pieczenia i nie na bardzo wysokich tem.wiec moze nie sa tak szkodliwe i miesi sie "chemia" w dozwolonej normie
                  • lusia_janusia Re: silikonowe AGD... 24.09.14, 08:51
                    Dzisiaj wszystko wydaje sie byc szkodliwym,
                    tekchnika i rozwoj cywilizacji jest b.wysoki i przescigaja sie wynalazcy
                    w projektach i odkryciach, czesto nie zwazajac na skodliwe dzialania
                    swoich projektow i patentow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka