Dodaj do ulubionych

Wiosenne przesilenie to nie mit

19.03.12, 23:07
Wiosna wybuchła. Świeci słońce, podskoczyła temperatura, a wraz nią ochota na szaleństwa. Jedni się cieszą, inni frustrują. Wiosenne przesilenie to nie mit. Co roku o tej porze jest więcej samobójstw, wypadków samochodowych i agresywnych zachowań. Radzimy, jak poradzić sobie w pierwszych dniach wiosny.
Samopoczucie skutecznie poprawia herbata z wyciągiem z dziurawca czy woda z dużą ilością minerałów, szczególnie litu. Nie zaszkodzi również gimnastyka i wpuszczanie do mieszkania dużej ilości świeżego powietrza. Na nastrój wpływ ma też nasza dieta, po ciężkich zimowych miesiącach warto ją urozmaicić.

natemat.pl/6083,zlosc-przewrazliwienie-czarne-mysli-jak-radzic-sobie-z-wiosenna-chandra
Jak na razie to jestem w dobrej kondycji psychicznej i fizycznej.
Obserwuj wątek
    • greis52 Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 20.03.12, 07:49
      Medycyna nie definiuje takiego terminu jak "przesilenie wiosenne”.
      Faktem jednak jest że, gdy po zimie robi się cieplej, wielu z nas czuje się nie do życia.
      Ja na szczęscie nie. Lubie słonce, zieleń i dlugie jasne wieczory.
      Zmieniam dietę na warzywka i owoce i zadnych czarnych mysli nie mam,
      raczej dopadaja mnie te psikuśne i ....

• jaga_22 Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 20.03.12, 09:15
        Idę zarz łapać słonko.smile
        • kendo Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 20.03.12, 09:20
          tak,tak....
          lapanie solnca to najlepszy sposob by po zimie "dojsc "do siebie,czy po prostu juz wiecej przebywac na powetrzu i czerapac dary natury.

a mi smaki wlasnie na wiosne diametralnie sie zmieniaja
          wybieram lekkostrawne zarelko.....
          • lusia_janusia Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 20.03.12, 09:56
            KENDO

a miesko tez mosisz jesc cobys miala sile przyjechac
            na rowerze do mnie, tak jak obiecalas, ja czekam tylko
            na odpowiednia pogode zeby sie wybrac na dluzszy rajd
            z piknikiem. Musze naszykowac moj stary rower, to przyjedziesz
            samochodem i do bocianow mozemy zrobic wypad na rowerach
            ...co nie...?
            • kendo Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 20.03.12, 10:02
              *lusia,
              a pro po roweru,
              wczoraj mialam Ci juz zasugerowac,bys sprawdzila co mu trzeba i ile bedzie kosztowac,to go "wyremontuje" i bedziemy jezdzic w poblizu Ciebie i pozniej,jak sama bede mieszkac u Ciebie....
              a co do mieska???
              dzis wypilam banana z jablkiem i yogurtem,mialo to zastapic sniadanie,bo pisza ,ze to bomba kaloryczna,moze i tak?,
              ja jeszcze nie odczulam,przykrylam to ostanim kawalkiem drozdzowki i dopijam kawe i dalej glodna jestem,
              czyli musze zjes obligacyjne sniadanie z wedlina i chlebkiemwink
              • lusia_janusia Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 20.03.12, 10:10
                KENDO

a co myslalas,... jak miesko to jemy?... bez mieska
                nie masz animuszu
                wiec do calej sprawy podchodz z odpowiednim jadlospisem.

Co roroweru to detki mam tylko je zalozy, jak kiedy masz czas
                to ci pokaze zebys wiedziala na drugi raz i sobie poradzisz sama
                jak ja to robie do tej pory.
                No i brakuje dzwonka, byl plastkiowy i jak w tamta zime zakladalam
                detke to go zgniotlam przez nieuwage. Smarowidla do roweru mam.
                • kendo Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 20.03.12, 10:14
                  a blotnik na tylne kolo masz juz?
                  ewentualnie spytaj czy mozna taki dokupic...odstawimy rower,ze hej....chodzil lekko niz ten obecny.
                  zarezeroj sobie czas i bedziemy naprawiac rowerwink
                  • irene.jg Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 20.03.12, 11:38
                    greis52 napisała:

> Medycyna nie definiuje takiego terminu jak "przesilenie wiosenne”.

Ale jednak zauważa ten problem:

"Trudno powiedzieć jednoznacznie skąd pojawiają się takie uczucia. Istnieje koncepcja, że wpływ na samopoczucie ma zmiana warunków oświetlenia - tłumaczy profesor Łukasz Święcicki, ordynator oddziału chorób afektywnych Instytut Psychiatrii i Neurologi.- Ludzie mają więcej energii, ale ich nastrój wciąż jest ciężki i zimowy. Wraz ze słońcem zyskują siłę, żeby zrobić rzeczy, o których do tej pory tylko myśleli, np. popełnić samobójstwo. Badania jednoznacznie wskazują, że w przedwiośniu ich liczba wzrasta. Dawniej kluczowe były miesiące marcowe, ostatnio fala przesunęła się na kwiecień-maj. Naukowcy zaobserwowali, że na to zjawisko niebagatelny wpływ mają duże skoki temperatur."
                    • kendo Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 20.03.12, 11:44
                      niewiem,jak w kraju duzo ludzi trafia do "psyhiatrow slonecznych"
                      tu jest to norma na wiosne/jesien,
                      moze nie temperatura a sloncem tlumacza te "zalamania" a jezeli brak slonca to temperatura spada i na odwrot,
                      a z koleji to chyba wsrod ludzi smaotnych takie zachowanie "sie budzi",bo wiadomo wiosna dodaje innego spojzenia na swiat i teskni sie moze "za wszystkim czego sie marzy a niema"
                      • kendo Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 03.03.13, 11:19
                        i jak co roku walczymy
                        ze zmiana nastrojow i kaprysow
                        a wszystko za sparawa przejscia w okrez wiosenny

nawiedzil was juz ten "mit"??????
                        • tetika Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 03.03.13, 11:35
                          dla mnie przesilenie wiosenne to tylko okazja do usmiechu. Bo jak sie tu smucic jak wreszcie zaczyna sie robic cieplo , slonko swieci, ptaszeta cwierkaja i wszystko sie zaczyna budzic do zycia?
                          • lusia_janusia Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 03.03.13, 12:31
                            Na mnie to nie wplywa, mam dzien podoby jeden do drugiego,
                            i prawie to samo sie dzieje, ale nigdy nie monotonnie.
                            A jak mi sie chce to sobie urozmaicam roznymi kreatywnymi
                            zajeciami, lub dobra ksiazka.
                            • kendo Re: Wiosenne przesilenie to mit 03.03.13, 12:49
                              mnie ogarnela "euforia rekodziela"
                              zaraz biore sie do czynow...
                              za oknem slonce w pelni az razi,
                              chatke ogrzewa,zamknelam system grzewaczy,
                              pod wieczor otworze....
                              • slo-onko Re: Wiosenne przesilenie to mit 03.03.13, 17:59
                                to prawda,ze wzajemne napawanie sie pierwszymi promieniami marcowego dzialaja bardzo otymistycznie. trudno zrozumiec mi zachowanie lub mysli samobujcze.przeciez piekna to pora roku ktora prowokuje wrecz do spacerow,cieszenia oczu, romantyczne spacery i tak mozna jeszcze dlugo wyliczac ile pozytecznych chwil sie zapowiada.
                                • kendo Re: Wiosenne przesilenie to mit 03.03.13, 18:43
                                  mysle,ze ludzie zmeczni okropnie zima i ponuroscia,
                                  nie maja juz sily "przebicia" by moze wiosne zauwazyc i stad tyle tragedi nieraz sie wydaza...
                                  • slo-onko Re: Wiosenne przesilenie to mit 03.03.13, 18:46
                                    powiem Ci,ze ostatnimi czasy wciaz wracalam do cieplych krajow. takie slodkie lenistwo, wszytsko spowolnione,ajkaby zegar sie spoznial. tam bylo widac jak ludzie odpoczywali, w zwolnionym tempie. tak mi sie zamzrylo,by wrocic,ale niestety....
                                    dobrze,ze pogoda sie poprawia, na kolejny tydzien zapowiadaja ponad 10 plusow.zobaczymy czy prognozy sie sprawzda.
                                    • lusia_janusia Re: Wiosenne przesilenie to mit 03.03.13, 19:29
                                      Czyli wiosna zbliza sie widocznymi kroczkami.
                                      • kendo Re: Wiosenne przesilenie to mit 04.03.13, 10:14
                                        o tak,tu szwedxzi wyjezdzaja zima do cieplych krajow by sie naladowac pozytywnie...

tu tez na srode zapowiedzieli +10 stopni
                                        a w piatek czy sobote ma byc sniezyca i 0 stopnia
                                        czyli jeszcze zima uparcie stoi w swym centrum....
                                        • greis52 Re: Wiosenne przesilenie to mit 05.03.13, 17:35
                                          pogoda.wp.pl/kat,1034985,title,Okropne-wiesci-zima-szykuje-kontratak,wid,15380516,wiadomosc.html?ticaid=1102d2
                                          niestety zapachniało wiosną, ale zima przecież trwa do 21 marca chybasmile
                                          • slo-onko Re: Wiosenne przesilenie to mit 05.03.13, 18:41
                                            Ło matko,a ja juz myslalam,ze po zimie....
                                            • jaga_22 Re: Wiosenne przesilenie to mit 05.03.13, 18:47
                                              Nie martwcie się ,trochę temperatura spadnie na parę dni
                                              i wiosna będzie jak w banku.smile
                                              Ja mam chyba dziś przesilenie wiosenne,bo mi się nie chce nawet pisać.big_grin
                                              • kendo Re: Wiosenne przesilenie to mit 05.03.13, 19:02
                                                *Jagus,
                                                no zadnych "przeslilan wiosennych Vistula niema"
                                                zgnimy to na brak slonca np.
                                                lub na szarosc dnia....
                                                wszystkie jestesmy pelne wigoru...
                                                • lusia_janusia Re: Wiosenne przesilenie to mit 05.03.13, 19:27
                                                  Środa zafunduje nam już dziewięć stopni na zachodzie Polski, w czwartek z kolei najcieplejsze będą Bieszczady - tam po raz pierwszy w tym roku będzie aż 11 stopni. Weekend zapowiada się natomiast wspaniale już w całym kraju. Wszędzie będzie ponad 10 stopni, a na zachodzie nawet 15.
                                                  • kendo Re: Wiosenne przesilenie 17.03.13, 13:38
                                                    www.doz.pl/czytelnia/a384-Zbliza_sie_przesilenie_wiosenne
                                                  • jaga_22 Re: Wiosenne przesilenie 17.03.13, 15:01
                                                    Chyba o to najbardziej chodzi.wink

" Przedwiośnie jest tym okresem kiedy można zastosować 1-2 miesięczną kurację preparatem wielowitaminowym, jakich jest wiele w aptekach. Jest to szczególnie wskazane dla osób aktywnych zawodowo , które nie są w stanie odżywiać się racjonalnie, a także dla ludzi starszych, którzy z różnych względów nie mogą jeść wszystkiego. Farmaceuta jest w stanie doradzić każdemu odpowiedni preparat w zależności od wieku, płci i stanu zdrowia."
                                                  • greis52 Re: Wiosenne przesilenie 17.03.13, 18:30
                                                    a mnie dzisiaj sen morzył cały dzień,
                                                    kimałam w różnych pozachsmile
                                                    a jak się na chwile przebudziłam to ziewałam do łez
                                                    i pomyślałam wiosna ach to ty mnie już tak męczyszsmilesmile
                                                  • kendo Re: Wiosenne przesilenie 17.03.13, 20:10
                                                    mnie totalne lenistow ogarnia,
                                                    i tez jak Greis bym "kimala"
    • slo-onko Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 06.04.13, 12:29
      teraz nasze nastroje powinny poprawiac sie z dnia na dzien. pogoda zapowiada sie calkiem calkiem, a od czwartku na 10 st. w plusie. wystarczy kilka dni ciepla , slonca i rosliny bujna zielonym. ale bedzie pikenie !!!! do tego poranny spiewa ptakow,mmmm
      • dorka556 Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 06.04.13, 13:45
        Nie jestem pewna, czy kilka dni wystarczą, żeby stopiły się te zwały śniegu.
        Jedyna nadzieja w halnym.
        • slo-onko Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 06.04.13, 16:38
          Dorcia u mnie na pewno,bo leza placki sniegu, u Ciebie to co innego. zanim to wszytsko stopnieje to potrwa. czy kiedy topmnieja takie ilosci sniegu jak u Ciebie to jak to wyglada? pewnie czuc pod nogami wode i nalezy chodzic w kaloszach?
      • henryk245 Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 06.04.13, 16:33
        dzis o czternastej zrobilem premiere,po ogrodzie dookola chaty z Pieskiem
        w krótkich gatkach - oczywiscie ja,Piesek bez gatków,bylo cieplo,czuc wiosne.
        • slo-onko Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 06.04.13, 16:38
          no prosze jak co niektorym dobrze, bez gatkow, ja tam nawet bez kaputkow wyjsc nie moge ....
          • dorka556 Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 06.04.13, 18:33
            Slo, mieszkam na górce, obywam się bez kaloszy.
            Wszystko szybko spływa, tylko na razie nie widać, żeby się topiło.
            Co innego tam w dole.
            Wierzę w prognozę Norwegów. Od wtorku u nas mają być plusowe temperatury.
            Nie dopuszczam do siebie innej opcji.
            • kendo Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 06.04.13, 18:38
              racja Dorus,
              pozywtywne myslenie ma w sobie sile na przebicie sie slonca i plusowej temeratury...
              usmialam sie z gatkow i kaputkow...
              tak w poludnie bylo slicznie,
              spacer bylby bez kurtki ,ale wiatr na lakach robil ze bylo chodno...czlaplysmy w zapietych kurtkach i bertkach na glowach,
              wrocily do domu w obloconych butach,zakurzonych nogawkach spodni,
              strasznie kurzy od such traw...

zycze szybko topniejacego sniegu....
              • lusia_janusia Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 06.04.13, 19:23
                Kazdy tej wiosny ma swoje spojrzenie na nia, i wszyscy maja jednakowe,
                bo po prostu sie opoznia i na dzisiejszej plenerowej wyciecze spodobalo mi
                sie takie wlasnie niebo;
                https://i47.tinypic.com/icthya.jpg
                Z chmur mozna sobie wyobrazac rozne figury , ja np, widze na tym malym kawalku
                blekitu, ptaka z bialej chmury, lub podobienstwo jagniecia.
                A Wy co widzicie,???
                • kendo Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 06.04.13, 19:41
                  no masz racje Lusia
                  niebo wyszlo sliczne
                  ale ja zadnego ptaszka z chmurek nie widze"
                  po prostu same chmurki w roznych ksztaltach....

niebo slicznie wyszlo....
                  ale czemu droga pociemniala?????
                  • dorka556 Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 06.04.13, 20:13
                    Widzę pole bez śniegu i niebieskie niebo z pięknymi obłoczkami.
                    Ja już zapomniałam, kiedy ostatni raz widziałam taki widok. W każdym razie było to ponad pół roku temu.
                    Owieczek i ptaszków niestety nie widzę.
                    • lusia_janusia Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 07.04.13, 10:56
                      Kendo, Dorko czyli sie potwierdza, jestesmy ten sam
                      gatunek ludzki ale rozni....http://s13.rimg.info/a5553a9d38f6200b2c054cd299e3888f.gif

** Mgla zasnula nam ulice.
                      slonce stoi w bramie miasta.

Wiosna czai sie za weglem,
                      swiergot ptaka w ciszy slychac.

Peka kra na drobne czastki,
                      mewa skrzeczy za swym panem.

Ryba nie ma glosu w glebi,
                      bo lod chlodem trzyma tafle.

Wkrotce przyjdzie dzien radosny,
                      cieply powiew z wiosna wkroczy
                      Rozweseli nasze mysli, deszcz odzwiezy
                      nam ulice,... wiosna, wiosna....**
                      _Lusia_
                      • kendo Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 07.04.13, 11:13
                        *Lusia
                        super wierszydlo Ci wyszlo...

wloze Ci do Twojej skrzyneczki
                        • lusia_janusia Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 07.04.13, 11:17
                          Dziekuje, nawet o tym zapomnialam, ze moge sobie tam gromadzic
                          swoje mysli, ale i tak sie pomylilam bo to mialo byc w "refleksjach wiosennych"
                          • kendo Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 07.04.13, 11:27
                            liczy sie mysl uwieczniona,

a skladac wlasnie mozesz u "siebie"

tak mysle,czyby roweru nie wyciagnac...wieje troche...
                            zjem zaraz lunch i pomysle....co zrobic dalej
                            • jaga_22 Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 07.04.13, 12:48
                              "Peka kra na drobne czastki,
                              mewa skrzeczy za swym panem."

Lusia,nie daje mi spokoju ta mewa która tęskni za swoim panem,
                              a ja te swoje skrzydlate nie mogę oswoić.big_grin
                              • henryk245 Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 07.04.13, 13:00
                                Wróciłem dziś wcześniej z pracy i zastałem swoją żonę i kumpla, siedzących w przedpokoju, spoconych i nie mogących złapać oddechu. Spytałem "Co się tu dzieje?"
                                Żona powiedziała "E... graliśmy sobie na Wii Fit". Mrugnęła do kumpla i dodała "Göran radzi sobie naprawdę świetnie."
                                Kiedy wychodziłem z pokoju, słyszałem ich śmiejących się i nazywających mnie frajerem, ale to ja śmiałem się ostatni. Sprawdziłem następnego dnia i nawet nie udało im się wpisać na listę high score.
                                • lusia_janusia Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 07.04.13, 14:01
                                  Jago mialam na mysli z mewa, ze teski za swoim mezem,
                                  ale tak sie jakos nie skladalo, a kra pod wplywem naglego ocieplenia wlasnie
                                  peka w kilkunastu miejscach z wielkim hukiem.

Henyk, no nie podejrzewalam Ci o taka fantazje, i co teraz
                                  zrobisz z tym frajerem????.....
                                  • kendo Re: Wiosenne plany 07.04.13, 14:54
                                    pancio zyje dzis anegdotkami/kawalami....

na rowerkowaniu "przytykal mnie wiatr"
                                    pare platkow sniegu za okular wpadlo,
                                    ale wrocilam do domu,
                                    Lusia od szkoly prowadzilam rower do domu az do niemal placu zabaw,
                                    strasznie mnie zakulo w piersiach a dojechalam az do Kari i tam zakrecila,
                                    zla pogoda na rowerkowanie,
                                    ale serducho dopompowalam....
                                    • lusia_janusia Re: Wiosenne plany 07.04.13, 15:00
                                      A cos sie tak na rowerkowaie zapisala. ja kawalek tylko przeszlam
                                      i wrocilam, teraz zjadlam obiad i herbatka mnie czeka i jakas kake,
                                      by sie przydalo, a przeciez mam lody.
                                      Czwartek mi sie zasioral. Mam "Maluszka" caly dzien.
                                      • kendo Re: Wiosenne plany 07.04.13, 15:18
                                        to co???
                                        szykuje mi sie sluzba od czwartku??

herbatke wypilam,
                                        a deserk sobie odpuszcze,nie zmiesci sie,
                                        chyba moze po kolacjii..
                                        zaraz za drut zlapie,
                                        znudzilo mi sie strasznie te rekawy dzirgac,konca nie widac...bleeeeeeeeeeeeeee
                                        • lusia_janusia Re: Wiosenne plany 07.04.13, 15:25
                                          Ale juz jestes po polowie to moze w tym tygodniu bedziesz gotowe.
                                          Tak czwartek na 9 do Sport skoli, ale tam dlugo nie bede?.
                                          • kendo Re: Wiosenne plany 07.04.13, 15:33
                                            dogadamy jeszcze co i jak we wtorek,
                                            piatek mam juz zapisany........
                                            jak checi nie odejda to moze i bym je skonczyla-zobaczymy....
                                          • jaga_22 Re: Wiosenne plany 07.04.13, 15:36
                                            Ale lubicie się męczyć.big_grin ja tylko raz przeszłam 500 m i dosyć.wink
                                            Lusia,no widzisz? nawet nie pomyślałam,że może chodzić o partnera.big_grin
                                            Córka zrobiła pizzę,nie wiem jak dam rady,ale spróbuję.smile
                                            Wyjęłam ostatni kawałek sernika świątecznego z zamrażalnika,
                                            do tego piękne słonko i aż +9st. skoczyło.
                                            W samą porę,bo już byłam na granicy depresji.wink
                                            • kendo Re: Wiosenne plany 07.04.13, 18:40
                                              *Jagus....
                                              to nie meczarnia a dbanie o kondyche..
                                              nie wiedzialam,ze bedzie tak wialo na sciezce rowerowej....

no i masz juz sloneczko i humor lepszy...

Panicio,
                                              ja wiem,ze Ty sie nie nadajesz do tego co ja "cwicze"
                                              najlepiej Ci Wifi wychodzi....

milego wieczoru Zalodze.
                                              • henryk245 Re: Wiosenne plany 07.04.13, 22:13
                                                Do lekarza przychodzi facet z żona.
                                                - Panie doktorze, ja chyba jestem chory. Moja żona mnie w ogóle nie podnieca...
                                                - Proszę, niech pan wyjdzie do poczekalni... A pani niech teraz zdejmie stanik, majtki i położy się na leżance... no dobrze, może się pani ubrać.
                                                Woła męża.
                                                - Niech się pan nie martwi, jest pan zupełnie zdrowy. Ona mnie też nie podnieca.

Dobrej Nocy Zyczem

oby do lata-wtedy bez pizamy ...
                                                • henryk245 Re: Wiosenne plany 07.04.13, 22:18
                                                  I have a Dream ...

wiifit.com/body-test/

• jaga_22 Re: Wiosenne plany 07.04.13, 22:35
                                                    God natt...http://s8.rimg.info/e222d8b4fc30de25cafd7dbebb93ee8c.gif
                                • henryk245 Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 07.04.13, 17:28
                                  .. nic niezrobie,niechce misie
                                  ale z pewnoscia postaram się wpisać na listę high score
                                  na Wii Fit, he he .
                                  • lusia_janusia Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 07.04.13, 22:18
                                    To powodzena Henryk.
                                    • kendo Re: Wiosenne przesilenie to nie mit 28.02.14, 13:02
                                      juz,juz za progiem,
                                      czy odczuwacie to jakos na sobie??

czy jestescie jak zawsze na alercie ,skore do wszystkich wyzwan??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka