greis52 06.04.12, 06:43 malujemy pisanki jednym słowem ozdabiamy jaja Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greis52 Re: ale jaja! 06.04.12, 07:47 www.bazardekoracji.pl/Wielkanocne-jajko-wstazkowe-karczoch--cinfo-pol-43.html Odpowiedz Link
kendo Re: ale jaja! 06.04.12, 10:12 *Greis, dzieki za linka o wstazkowych jajcach, bede w kraju,to musze postarac sie zakupic tasiemke i te syrapianowe jajeczka porobie sobie cuda tez, juz mam nazbierane lupiny cebuli i tak ufarbuje, a za rada Jagi, olejem przeciagne.... a i pogubione pirka zbieramlam od sroki/bazantowej, to tez na konece w cebule wloze, bo tu sie piorkami ozdabia drzewka. Odpowiedz Link
kendo Re: ale jaja! 06.04.12, 11:55 pare przykladow skandynawskij jaj ,, ******************* ,, ******************* Odpowiedz Link
greis52 Re: ale jaja! 06.04.12, 13:04 a to kroszonki prosciej to drapanki kroszonki.pl/?str=historia Odpowiedz Link
kendo Re: ale jaja! 06.04.12, 13:37 przerwa w sesji zdjeciowej, dwa stoly juz zrobione i zadowolona z rezultatu.. *Greis,przepiekne te krasznaki i ile pracy w nich... chcialabym umiec tak ozdabiac jaja, *Jagus pomysl miec takie zlote jajo w domu, jak w tej bajce... obdzielil by czlek tych najbardziej potrzebujacych... Odpowiedz Link
kendo Re: to ja koszyczek zlotych :) 06.04.12, 15:58 tetika napisała: > o sliczne...... niech sie Nam Wszystkim Sie Szczesci zatem. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: na stolach 06.04.12, 20:18 Śliczne jaja ,u mnie stół w kuchni,to oho ho ,jeszcze cały zawalony. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: na stolach 06.04.12, 20:27 KENDO No wyorbrzam sobie jak sie napracowalas dzisiaj, to jutro i przez swieta masz wolne, JAGO tak to jest jak sie ma rodzine, ktora chce sie nawzajem odwiedzac, ale na jutro przez noc nabierzesz sily. i sobie tez zrobisz na podglad, no a i jaja bedziesz chyba malowala jutro? -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: na stolach 06.04.12, 20:29 *Jagus, ja nic nie pieke, wiec stol wolny.... beda same owoce , zamrozone mam mufisy,jak tesciowa slodkiego bedzie chciala... Odpowiedz Link
kendo Re: na stolach cdn 07.04.12, 09:32 ,stolik pomocniczy w salonie gotowy jajeczka czekoladowe w "szklanej kurce",,wsdrod pawiego piora, a to przy kompie na biurko sobie zrobilam aranzacje z galazek wisni,moze rozkwitna do jutra? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: na stolach cdn 07.04.12, 09:52 KENDO tos sie napracowala. A wisnie to poczekaj pare dni jak Cie kwiatkami obsypia. Odpowiedz Link
kendo Re: na stolach cdn 07.04.12, 12:43 powiem Ci Lusia, ze jakos fajnie mi szlo dekorowanie stolow, naszla mnie wena i" jak pociag po torach"systematycznie szlam... obiadowy stol tez juz nakrylam,pozniej tylko papusianie i gotowe.... Odpowiedz Link
kendo Re: ale jaja archeologiczne 07.04.12, 15:36 grupa szwedzko-argrntynska archeologiczna w 2010 roku znalazla w poblizu fosila dwie sztuki (2st)jajejk, znalezisko znajduje sie w poludniowej ameryce-Patagoni, jaja naleza do dinozaura Bonapartenykus ultimus zyjacego przed 70 miljonow lat mierzacego 2,5 m wysokosci i nalezace do pierzastych dopiero teraz je szczegolowo zbadano/opisano, naukowcy mowia,ze jajak znajdowaly sie w lonie samicy.... niedaj boze coby takie cos sie nam w garze wyklulo podczas gotowania wielkanocnych jajek. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ale jaja archeologiczne 07.04.12, 16:27 KENDO ale masz fantazje. Bylam w miescie zmarzlam jak nie wiem co, zrobili troche przecen, przymiezalam sie do czerwonej kurtki z bawelny-tkanie nieprzemakalne- 350,. i mam 20% na to obnizki ale bez kaptura i nie wzielam, co za pech. Ludzi tez bylo jak mruwkow mimo zimna. Odpowiedz Link
kendo Re: ale jaja archeologiczne 07.04.12, 19:00 Pani Kochana to nie fantazje tu to wyczytalam,www.aftonbladet.se/nyheter/article14645480.ab sami zreszta tez dodaja,ze temat pasuje na swieta jajkowe. bez kaptura to kurteczki niechce, nie wiedzialam,ze dzis odziezowe sklepy otwatre byly? Odpowiedz Link
irene.jg Re: ale jaja archeologiczne 11.04.12, 21:17 Wspaniałe dekoracje Kendo, wypracowane w szczegółach Odpowiedz Link
kendo Re: do farbowania jajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj 03.03.13, 11:10 przypominam, niecaly miesiac do Wielkanocy, zbierajcie lupinki od cebuli... zawsze w nich farbuje jaja, choc nieraz eksperyment zrobie, ale mnie niezadawala..... Odpowiedz Link
slo-onko Re: do farbowania jajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj 03.03.13, 18:10 a wiesz Kendus,ze tak farbowane w lupinach jaja mozna potem pieknie wyskrobac we wzorki? dawno tego nie robilam, pewnie z tego powodu,ze od kilku lat przygotowanie swiat spada na mnie. a jak sie tak postoi w kuchni kilka dni to sie juz ani zcasu ani sily nie znajduje na kraszanki,bo tak sie chyba te skrobane wzorki na jajkach nazywa. Odpowiedz Link
kendo Re: do farbowania jajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj 03.03.13, 18:24 wiem Sloo, kiedys dla testu wydrapalam na jajku wzorek ale to "cieka praca, wiec w cebulowe lupinki i gotowe, pozniej olejem jak Jaga przetre i blyszaczae /piekne sa... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: do farbowania jajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj 03.03.13, 19:03 No i tez sa malowane jaja, ja tez w cebuli farbuje. Jak dzieci byly male to byly kolorowe jajeczka. Odpowiedz Link
kendo Re: do farbowania jajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj 28.03.13, 11:09 w tym roku inaczej sobie zaaranzowalam z dekoracjami wielkanocnymi ,te w salonie na lawie to na kuchennym stole w goscinnym pokoiku z galazkami wisni,czekam,bo moze akurat rozkwitna do wielkanocy to cykne zdjecie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: do farbowania jajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj 28.03.13, 21:45 Kendo, Tetiko, te siwieta chyba sa najbardziej kolorwe, i wesole, gdyby jeszcze iscie wiosenna pogoda dopisala. Ladne aranzacje Kendo a u Tetiki wszystko od razu pod smak . Odpowiedz Link
greis52 Re: ale jaja! 30.03.13, 08:44 Nakrapiane, wyklejane, wszystkie jaja malowane, każde nosi kolor wiosny, bo Wielkanoc - czas radosny! Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ale jaja! 30.03.13, 09:17 Dla dzieci wielka atrakcja z malowania jaj, a dla doroslych podzielona uwaga przy przyzadzaniu potraw i kontrolowaniu malowania jaj . I dalej czekamy na wiosne. U mnie niesmialo pudruje sniegiem i wiosny jakos nie widac, ale sloneczko troche rozwesela niebo. Odpowiedz Link
kendo Re: ale jaja! 30.03.13, 12:57 w tym roku malutko jajek pokolorowalam w cebulowych lupinach bo ilez mozna jesc wszystkiego na raz....?? sniadanie mam zaplanowane wszystkiego po jednejsztuce-kesku i wstane od stolu jak "balon" do kolacji powinnam wytrzymac hi,hiiiiiiiiiiiii Odpowiedz Link
kendo Re: ale jaja! /wrozby 30.03.13, 13:46 mowia rowniez. go glazkach wsni , kiedy rozkwitna w Wielkanoc w wazonie w domu to szczescie daje calemu domowi moje chyba roskwitna.... Odpowiedz Link
greis52 Re: ale jaja! /wrozby 30.03.13, 14:52 Przez święta nie może zbierać jajek. Bo kalekie kurczaki się wylęgną. Odpowiedz Link
kendo Re: ale jaja! /wrozby 31.03.13, 11:06 o swiecieeeeeeeeeeeeee.... moje galazeczki wisniowe, listki ladnie sie rozwinely kwiatki bardzo napeczniale,otwieraja paczki czyli bede miec takie szczesie podczas roku... Odpowiedz Link
kendo Re: dlaczego podczas Wielkanocy jemy jaja 31.03.13, 11:17 www.svd.se/mat-och-vin/storhelger/darfor-ater-vi-agg-i-pask_8038282.svd wiaze sie to z katolickim postem,ze podczas 40 dni postu przed Wielkanoca zabronione bylo jedzenie jaj, bylo ich tez i mniej podczas zimowych ktorkich dni w dni wiosenne kury zaczely znosisc wiecej jaj, "stare mity mowia, ze Swiat urodzil sie z jaja,kiedy sie rozbilo, powstalo slonce z zoldka z bialka ksiezyc nawet rzymski bog milosci Eros urodzil sie z jajka Odpowiedz Link
greis52 jajo Faberge... 23.03.14, 10:14 Ale jajo! Zbieracz złomu znalazł carski skarb wart miliony dolarów! www.se.pl/wydarzenia/ciekawostki/ale-jajo-zbieracz-zlomu-znalazl-skarb-wart-miliony-dolarow_387695.html farciarz Odpowiedz Link
kendo Re: jajo Faberge... 23.03.14, 10:22 o tak Greis, juz w ktoryms watku o tym znalezisku pisalam w tym tygodniu... zarobila mase pieniedzy za niego... ludzie nieswiadomi wartosci przedmiotow oddaja "smieci" na jarmarki Odpowiedz Link
kendo Re: jajo Faberge... 23.03.14, 10:30 forum.gazeta.pl/forum/w,11086,94107037,150191501,Re_wielkanocnecesar_jajko_odnalezione_na_jarmarku.html "jajko nie takie straszne jak go maluja",watek przez Jage zalozony w nim zamiescilam rowniez ten temat co Greis...jesy wiecej zdjec w luku z gazety tam zamieszczony Odpowiedz Link
greis52 w barach mlecznych 24.01.15, 20:33 Od tego roku w barach mlecznych nie wolno używać żadnych przypraw, poza solą, bo stracą one państwową dotację, która sprawia, że było tam na ogół nie tylko smacznie, ale i tanio. To konsekwencja „doprecyzowania” ministerialnego rozporządzenia z listą zakazanych w barach mlecznych produktów, jeśli nie chcą stracić dofinansowania. Ja co prawda nie sole ale pieprzę potrawy i czasami wpadam do baru to mnie wkurzyło że chcą mi zohydzić jedzenie/ Kurcze kolejny absurd chyba UE, a może się mylę to nasz urzędas miesza barowiczom w talerzu Odpowiedz Link
slo-onko Re: w barach mlecznych 25.01.15, 19:38 trzeba w tv pokazac, to sie zaraz znajdzie zmiana przepisow durnych zreszta. jak z kazdym absurdalnym tematem, telewizja duzo moze, czasem mocno rozdmucha,ale czasem to rozdmuchanie pomaga. komornik,ktory zajal nieslusznie ciagnik komornikiem juz nie jest,wystarczylo naglosnienie sprawy i po sprawie . Odpowiedz Link
kendo Re: swieto "jajkowe" 20.03.16, 09:53 tak mozna nazwac Wielkanoc, jak zapomne powiedziec w polsce "Wielkanocne sw." to mowie szybko "swieta jajkowe" juz mam uzbierane luski z cebuli czerwonej i tej "normalnej" beda jaja ufarbowane na "buraczkowo i ciemno ceglane" czy macie moze nowe "tipsy" malowania jaj? Odpowiedz Link
kendo Re: swieto "jajkowe"-pomalowane 21.03.16, 09:28 nigdy nie probowalam by tak jaja "ukrasic" Odpowiedz Link
slo-miana Re: swieto "jajkowe"-pomalowane 22.03.16, 08:34 Mysle Kendo, ze trzeba mieć specjalne farby i przybory, aby ukrasic w tak precyzyjne wzorki. trzeba farbować kilkoma kolorami, jak ktoś ma wprawe to idzie szybko, aczkolwiek i tak wymaga czasu i chyba nie sa to jajka, wydmuszki tylko drewniane Odpowiedz Link
kendo Re: swieto "jajkowe"-pomalowane 22.03.16, 08:57 *Slomko, widzialam kiedys reportarz. jak odbywalo sie malowanie jaj wlasnie woskiem, nie pamietam czy wspomnieli,ze byly to wydmuszki czy jakies drewniane. Odpowiedz Link
greis52 adopcja kur... 22.03.16, 08:49 www.gazetalubuska.pl/pupile/a/i-ty-mozesz-miec-swoja-kure-o-adopcji-tych-zwierzat-wideo,9766844/ co myślicie o pomyśle adopcjach kur które zyskują coraz większą popularność... Odpowiedz Link