kendo 18.05.13, 11:10 zaliczane do chrabaszczy importowane z Azji, naturalni pomocnicy w ogrodzie... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: biedronki 18.05.13, 11:15 kto z nas nie lubi biedronek, w dziecinstwie cieszylismy sie jej widokiem, chociaz i teraz tez wlasciciele roz w ogrodach cenia sobie pomoc biedronek, potrafi jedna biedroneczka zjesc 50 mszyc dziennie, w zasadzie nie maja wrogow, zauwazylismy,trzymajac ja na reku, po chwili zostawi mala kropeczke zoltej wydzieliny, to anty odstraszacz o smaku gorzkim wydzielany z kolan biedronki, posiadaja rowniez mocna antybiotisk obrone, przez co naukowcy zajeli sie ich badaniem.... Odpowiedz Link
tetika Re: biedronki 18.05.13, 14:20 to chyba jedyne owady ktore lubie no i pszczoly ale tych na reke nie wezme Odpowiedz Link
greis52 Re: biedronki 19.05.13, 09:42 potraficie odróżnić polskie od azjatyckich te azjatyckie biedroneczki gryzą ludzi, powodują alergie... i ani myślą lecieć do nieba po kawałek chleba a w dodatku to niebezpieczne robale, które zawleczono do naszego kraju, niszczą uprawy winogron i psują nam smak wina Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: biedronki 19.05.13, 10:16 I w naturze - przyrodzie - tak bywa, ze ten co chce przetrwac, to musi znalezc sammoobrone, tak jestt z jaszczurkami - zlapiesz za ogon to go odrzuci i ucieknie a ty trzymasz tylko kawalek je ogonka. Zaby rowniez maja gruczoly na skorze ktore wydzielaja bardzo silna trucizne i juz jej dotkniecie grozi nam duzymi powiklaniami zdrowotnymi. Taki maly skorpionik w takim malenkim swoim szpiczastym ogodnku nosi smiercionosna trucizne. Odpowiedz Link
kendo Re: biedronki 19.05.13, 12:00 a pamietacie piosenke "biedroneczki sa w kropeczki".... jest 62 gatunki biedronek, najpopularniejsze czy raczej najbardziej widziane w naszych ogrodach to (7 kropeczke)siedmiokropeczkowe przezimowuja jako dorosle osobniki w ogrodowych zakamarkach w koloniach lub pojedynczo,.... wczesna wiosna wychodza z kryjowek by sie rozmnazac... Odpowiedz Link
kendo Re: biedronki i ilosc kropeczek 19.05.13, 13:43 www.entomologi.se/cgi-bin/enter.cgi?iljwhat=4026 fajna stronka z iloscia kropek na biedronkach Odpowiedz Link
jaga_22 Re: biedronki i ilosc kropeczek 19.05.13, 15:21 Jeszcze nie widziałam w tym roku biedronki. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: biedronki i ilosc kropeczek 19.05.13, 19:04 A ja juz spotkalam, pewnie zimowaly u mnie na balkonie, bo przy sprzataniu po zimie wymiotlam ich z pod lisci., Odpowiedz Link
kendo Re: biedronki i ilosc kropeczek 20.05.13, 09:03 mi nawet do domu weszla z altany biedroneczka, pod liscimi tez duzo ich bylo, wlasnie tak przezimowuja sobie.... Odpowiedz Link
kendo Re: biedronki atakuja 13.09.13, 10:05 Harlekin biedronka rozmnaza sie rekordowo w szwecji, moze byc ekologicznym zgrozeniem w systemie, biologowie porownuja inwazje biedronki, do inwazji "slimakow mordercow" ktore z hiszpani wraz z turystami tu przybyli... Harlekin pochodzi z azji, zauwazono ja pierwszy raz w 2007 roku w Skane,teraz juz jest na Gotland/Halland Odpowiedz Link
tetika Re: biedronki atakuja 13.09.13, 11:35 Ja mialm w pokoju biedronke. Chyba się przed jesienią chciała schować, ale musiałam ja wypuscic jak malowałam pokoj. Odpowiedz Link
kendo Re: biedronki atakuja 13.09.13, 11:44 *Teti, dobrze zrobilas,ze wypuscilas, zatrula by sie 2wyziewami po malowaniu, jak mam ja w domu to na kwiatki sadzam, teraz juz szukaja sobie przezimowania... w ogrodzie pod suchymi galazkami w rogu ogrodu widac ich pelno, bede musial ich przenisc pod choinki, beda lepiej chronione przed deszczem/sniegiem.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: biedronki atakuja 14.09.13, 08:46 To sa jakies zmutowane biedronki maja wiecejkropek na sobie, a w Azji je wychodowali dla potrzeb na platacje, zeby zjadaly mszyce. A one sie rozmnazaja w rekordowym tempie. Odpowiedz Link
kendo Re: biedronki juz sobie domki buduja 14.09.13, 09:30 chca przezimowac na jablonce, obrywalam jablka wczoraj pelno ich bylo pod listkami.. glupiutkie biedroneczki, nie wiedza,ze listki opadna a one z nimi? zamarzna zima.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: biedronki juz sobie domki buduja 14.09.13, 09:33 A moze zaszyja sie gleboko w tawce, jak ich pancio sie skosi. Odpowiedz Link
kendo Re: biedronki juz sobie domki buduja 14.09.13, 09:48 lusia_janusia napisała: > A moze zaszyja sie gleboko w tawce, jak ich pancio sie skosi. albo sroka/kruk nie wydziobie, bo tak chodza po trawie i jedzenia szukaja... *niewiem,gdzie to drzewo do grilla mam zlozyc, przyjda deszcze,szkoda by namoklo....moze w kartony na altanie na razie ulozyc przy wejsciu??,czy masz inny pomysl? Odpowiedz Link