14.08.13, 14:40
https://i41.tinypic.com/21jqhwy.jpg

Sierpien stroi sie juz w swoje barwy,
mysli tesknia za latem,
pole zzete, sciernisko, swieci zlotem
ptaki nawoluja sie przed odlotem.
https://i44.tinypic.com/swqtqw.jpg
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: Jesiennie 14.08.13, 15:09
      A jakie jesiennie,drzewa jeszcze w zielonej szacie,a jarzębinka
      musi dojrzeć zawczasu żeby później zmarznąć i wyzbyć się trucizny.
      • kendo Re: Jesiennie 14.08.13, 15:23
        *Jagus
        u mnie czeresnia juz gubi zolte liscie....
        zawsze pierwsza przed wszystkimi drzewami
    • kendo Re: Jesiennie 14.08.13, 15:14
      sciezki parkowe babim latem oplecione
      i snuja sie miedzy galazkami drzew
      wnet spadna listeczki pokryja sciezki
      bedzie szelesci pod stopami.

Lusia
      no niby za wczesnie na jesienne rozmyslania
      ale tak,jak tu dzis to akuratnie pasuje....

jade w koncu na rower, pozniej siade z robutkoa ....
    • grzech_o_1 Re: Jesiennie 14.08.13, 19:50
      Bardzo jesiennie. O kilka tygodni za wcześnie. Ale od 20 lipca nie było kropli deszczu i upały piekielne. Wszystko poschło. Dosłownie. Niedobrze.
      Niedobrze z wszelkimi warzywami w polu.
    • grzech_o_1 Re: Jesiennie 14.08.13, 19:54
      smile
      https://i39.tinypic.com/2wrgahf.jpg
      smile
      • jaga_22 Re: Jesiennie 14.08.13, 20:05
        Lusia,piękna ta jarzębinka,będzie w kolejce na okładkę.smile
        • lusia_janusia Re: Jesiennie 14.08.13, 21:33
          Prosze bardzo Jaga.
          Tutaj tylko patrzec jak liscie zzolkna,

Dzisia przy tym sloncu calkiem jesiennie, wyszlam z domu o
          godz,16,oo i zalowalam ze nie wzielam kurtki, a po 18,oo juz
          szybko szlam do domu bo bylo zimno, Juz sie nie da na krotki rekaw w krotkich
          spodniach czy spodnicy, jest juz zimno, ale nie tylko mnie,
          bo wiele ludzi juz w przejsciowych kurtkach na rowerach.
          • lusia_janusia Re: Jesiennie 18.08.13, 16:13
            https://i40.tinypic.com/20ixu8n.jpg
            pierwsze oznaki jesieni, dojrzewa czarny bez
            i glog z pieknymi owocami;
            https://i39.tinypic.com/ofa80y.jpg
            • kendo Re: Jesiennie 18.08.13, 17:11
              *Lusia
              na ten glog musimy sie nad morze wybrac,

czarny bez dzis marmolade z nigo z jabkiem mialam na ofsiance....

tu mam za miedza jagody czarnego bzu,
              wiec tez zrobie marmelade....
              • lusia_janusia Re: Jesiennie 18.08.13, 17:18
                Jak wystarcza dla mnie to tez sie pisze.
                • kendo Re: Jesiennie 18.08.13, 17:50
                  widzalas ,komuna poscinala,
                  za kamieniami nie bedzie juz pokrzyw wiec narwiem sobie ...

sluchaj
                  a moze na jutro ryz zapiekany z jablkami z klikem bitej smietany co??
                  nikt jeszcze tego niemiala?? a sernki na nastepny raz zostawimy
                  ale moge wzias Tobie serniczek...oczywiscie....
                  • kendo Re: Jesiennie 18.08.13, 17:52
                    *Grzechu
                    masz racje,
                    ziemia sucha byla kiedy potrzebowaly jej roslinki do rozwoju...
                    ciekawe co podniosa teraz w kraju
                    zwalajajca na susze....
                    tu juz mowia o kartoflach....
                    a drzwo w barwach jesieni sliczne....
                    • greis52 Re: Jesiennie 20.08.13, 08:05
                      lecą już liście z drzew,
                      wina suszy, czy szybka jesień tego roku będzie?
                      • kendo Re: Jesiennie 20.08.13, 09:00
                        *Greis,
                        wczoraj za Toba teskinilam,

witam dzis bardzo milo....

i u Ciebie tez juz liscie leca z drzew??
                        tu tez,
                        czyli,ze jesien jakos sie skrada ,,,
                        oby nie byla mokra

milego dnia Tobie i Zalodze.
                        • pia.ed Re: Jesiennie 20.08.13, 21:54
                          Wg szwedzkiej prognozy lato jeszcze nie odchodzi, a jesień będzie opóźniona.

www.aftonbladet.se/sommar/article17321860.ab
                          • lusia_janusia Re: Jesiennie 20.08.13, 22:03
                            To pocieszajace Pia, to sie dogrzejemy na zapas na zime.
                            https://i40.tinypic.com/2zr0yoh.jpg
                            U nas dzieci juz w szkole, plaza byla prawie pusta, jedna rodzina
                            z pieskiem, morze spokojne i lekki szum fal.
                            • kendo Re: Jesiennie 20.08.13, 22:20
                              lusia_janusia napisała:

> To pocieszajace Pia, to sie dogrzejemy na zapas na zime.
                              > https://i40.tinypic.com/2zr0yoh.jpg
                              > U nas dzieci juz w szkole, plaza byla prawie pusta, jedna rodzina
                              > z pieskiem, morze spokojne i lekki szum fal.

achaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
                              a ja zrobilam zdjecie "KONIEC LATA"
                              zamieszcze,jak naucze sie w inny sposob przenosci...

ide juz bo "padlam"
                              DOBRANOC

Lusia
                              mialas sile pozamieszczac zdjecie??
                              jutro tez dzien...PA;..
                              • lusia_janusia Re: Jesiennie 20.08.13, 22:24
                                A to tak sie sama oszukuje, bo nie mam sily
                                dzisiaj obierac tego glogu, jutro zrobie- i juz, tez bedzie.
                                https://i43.tinypic.com/xm4a5l.jpg
                                Mewy po polowaniu tez odpoczywaly na wodzie.
                                • dorka556 Re: Jesiennie 21.08.13, 08:33
                                  Dziewczyny, cudowne te Wasze zdjęcia, chociaż trochę nostalgiczne.
                                  Jesień się zbliża, ale my wiemy, że Jesień też może być piękna. Piszę trochę na wyrost, bo tu same młódki, ale uwierzcie mi na słowo.

Za oknem mgła, nic nie widać, ale barometr idzie w górę.
                                  Udanego dnia całej Załodze Vistuli.
                                  • jaga_22 Re: Jesiennie 21.08.13, 09:21
                                    Zastanawiałam się co takiego białego na wodzie,
                                    pod spodem przeczytałam,że to odpoczywające ptaszki.smile
                                    Dziś chłodniej i pada,tylko 23st. ,ale to dobrze,trzeba trochę odetchnąć,bo w sobotę ,niedzielę nawet 30st. wrzesień ma być przeplatany i ładny.
                                    Miłego środka tygodnia. http://s15.rimg.info/157f9c99dcc1d84a523772d765dfccbc.gif
                                    • kendo Re: Jesiennie 21.08.13, 09:37
                                      *Lusia,
                                      a jeszcze i mewy zrobilas...
                                      lanie bedzie sie wspominac marmelade z glogu patrzac na te zdjecia...

*Jagus
                                      slyszalam w radio,
                                      ze macie deszczowo....

*Dorus,
                                      no nie przesadzaj z "jesiennymi latami"
                                      moze ruznica niewielka jest miedzy nami,
                                      czyta sie Twe wpisy entuzjastycznie,
                                      nie "brzmia wcale po baciowemu"

Witajcie Zalogo
                                      • lusia_janusia Re: Jesiennie 21.08.13, 10:20
                                        Tak Jago to mewy biale na wodzie.
                                        Dorka a co Cie tak dziwnie bierze, ja tam nie mam juz
                                        ..dziesci lat... tylko po 06 ale najlepiej nie myslec o swoich
                                        latach, tylko brac zycie takie na ile nam sily i humor pozwala.

Zycze wszystkim optymizmu i pogody duch i wiele, wiele pomyslow
                                        na zycie.
                                        https://i40.tinypic.com/igvs4w.jpg
                                        • kendo Re: Jesiennie 21.08.13, 10:56
                                          jakie urocze sa puste plaze
                                          ciche,tylko glos morza slychac
                                          a nie roskrzyczane dzieci,
                                          mewa tez dodaje uroku specyficznego

sliczne zdjecie Lusia
                                        • jaga_22 Re: Jesiennie 21.08.13, 11:38
                                          Pochodziłam sobie brzegiem morza,oczywiście boso,
                                          było przyjemnie.big_grin
                                          • kendo Re: Jesiennie 21.08.13, 14:10
                                            *Jagus,
                                            mialysmy nawet skarpetki w bucie...
                                            przy samochodzie wytrzepywanie bylo...
                                            jak wpadl zimny piasek do skarpety czulo sie jakby w wodzie sie bylo...
                                            ´bylo przykemnie cieplo mimo,ze troszke wialo...
                                            nie bylo slychac krzyku dzieci...co mnie na plazy zawsze przeszkadzalo,
                                            bo chcialam sie upajac samym morzem i ptakami...

no dobra,
                                            czas druga ture owocow obierac....
                                            niektore za bardzo dojzale sie pozrywalo i to wszystko w kosz,
                                            po obraniu nasionek skorka pozostawala...
                                            • tetika Re: Jesiennie 21.08.13, 18:29
                                              A ja Kendus zanim przeczytalam twoj komentarz pod ostatnia fotka to pomyslalam sobie ( mimo ze nie przepadam za dziecmi) ze strasznie ciche i puste i smutne sa takie plaze bez slonca i dzieciecych piskow smile

Za jesienia robi sie wczesniej ciemno , jest czas na wieczory przy swiecach i ogladanie ulubionych seriali przy filizance goracej herbaty smile
                                              • kendo Re: Jesiennie 21.08.13, 18:43
                                                *Tetiko,
                                                pare razy lezalam blisko rodzin z dziecimi,
                                                darly sie okropnie,
                                                burzac moj oczekiwany relak pod parasoöem
                                                doceniam kiedy jest cicho na plazy,
                                                pare przechodniow przejdzie z pieskiem....o tej porze jeszcze nawet i posiedziec mozna na lezaczku i pomarzyc sobie...

tu o 20:30 szaro za oknem sie robi....
                                                • alfredka1 Re: Jesiennie 21.08.13, 20:23

Stopek w skarpetach /grubych/ z ubitym piaskiem plazowym nie mozna za szybko zdejmowac. Nalezy dosc szybkim krokiem, nawet z przytupem, pochodzic przynajmniej przez pol godziny.
                                                  Masaz wspanialy i dla stop i swietny na krazenie.
                                                  Pozdrawiamy.
                                                  • lusia_janusia Re: Jesiennie 21.08.13, 23:03
                                                    I tak bylo Alfredko, z piachem w skarpektach, wracalysmy
                                                    gora za wydma po ubitej sciezce, to odpowiedni masaz dostly stopki.

Tetiko ja tez nie lubie zupelnie pustej plazy, ale jak juz jest duzo
                                                    ludzi, to wybieram miejsca, gdzie nie ma w poblizu dzieci krzyczacych.
                                                  • lusia_janusia Re: wrzosy 24.08.13, 09:08
                                                    Juz pachnialo wczoraj jesienia, wrzosy zakwitly
                                                    nieopodal konikow i tam gdzie chodzimy zbierac
                                                    jezyny. Wczoraj tylko poszlysmy sobie ich pojesc.
                                                    https://i42.tinypic.com/64neza.jpg
                                                  • kendo Re: wrzosy 24.08.13, 09:32
                                                    ooooooo Lusia ....i wyszly wrzosy,
                                                    szkoda,ze kolor maja taki troche blady....
                                                    moze jak calkiem rozkwitna bada ciemniejsze i wyrazniejsze...
                                                  • kendo Re: wrzosy symbol jesienny 25.08.13, 14:27
                                                    pieknie na dworze,
                                                    czlapie na spacer.....typowo juz przedjesiennie dzis,
                                                    "pachnie zlota jesienia"
                                                  • lusia_janusia Re: wrzosy symbol jesienny 25.08.13, 14:59
                                                    Dokladnie Kendo, wrocilam z rowerkowania, przepieknie,
                                                    na polach .
                                                  • tetika Re: wrzosy symbol jesienny 25.08.13, 18:04
                                                    Dziewczyny , zeby nie bylo ja tez jestem fanka doroslosci i spokoju big_grin
                                                    wrecz gorzej powiem, ja nie lubie dzieci niestety. To znaczy krzywdy nie dam zrobic , ale draznia mnie okrutnie.
                                                    Ale dziecieca radosc taka szczera i prawdziwa pobudza nas do zycia.
                                                    Ludzie spacerujacy w calkowietej ciszy tworza taki dosc ponury obraz.
                                                    Wiec jednak troche tej radosci na plazy potrzeba smile
                                                    Ale fakt sloneczna plaza z duuuuuuza iloscia malych wczasowiczow jest nie do zniesienia big_grin
                                                  • jaga_22 Re: wrzosy symbol jesienny 25.08.13, 19:06
                                                    No...to już wiem dlaczego mnie tam nie ma,lubię ciszę i spokój.
                                                  • kendo Re: wrzosy symbol jesienny 25.08.13, 19:22
                                                    *Teti,
                                                    wszystko OK z dzieciecymi glosami/smiechem rados,uwielbiam dzieci
                                                    ale kiedy dziecko sie wydziera bez potrzeby a rodzic nie reaguje to mnie az "jezyk swedzi" by powiedziec rodzicom by uciszyli dziecko....

teraz naprawde cudnie na plazy,
                                                    odbiera sie ja zupelnie inaczej,
                                                    "czlek jednoczy sie z morzem i piachem w ciszy"
                                                  • tetika Re: wrzosy symbol jesienny 25.08.13, 21:31
                                                    to ja zostane "w wodnym" klimacie, ale troszke na przekor jeszcze letnia fotke wstawie smile
                                                    https://lh5.googleusercontent.com/-AFp6B5B531U/UhpS2RVXX1I/AAAAAAAAEJc/MAyT-gjxl2A/w702-h527-no/zabka.JPG
    • slo-onko Re: Jesiennie 26.08.13, 07:29
      ha, tez lubie cisze, spokjo i wypoczynek, ale czasami tez rozrywke. rozwrzeszczane dzieci mnie irytują, ale przy mojej malej wnusi nauczyłam się cierpliwości. wcześniej dziwiłam się babciom skad u nich tyle wyrozumialosci i czasu. teraz już wiem, chce kazda chwile dokaldnie zapamietac, każdy jej uśmiech wynagradza zle i smutne chwile i dlatego chce być z nia jak najczęściej. bo paru/parunastu latach już nie bedzie to możliwe z roznych powodow.
      u mnie jesien zbliza się wielkimi krokami, lipa osypuje swoje liscie, zaczynam chodzic jak po zoltym dywanie. poranki bardzo zimne,ale poki słonko ladnie swieci to i dzień lepszy i humor dobry czego zycze wszystkim na wszystkie jesienne dni.
      ps. piekna ta jarzębinka na wejściu Vistuli.
      • lusia_janusia Re: Jesiennie 26.08.13, 08:31
        Dzieki SLO za mile slowa o jarzebinie.
        To prawda, babcie chyba wnukow kochaja inna miloscia
        niz swoje wlasne dzieci, jakos inaczej chcemy to wszystko
        przekazac i cos innego w tym wszystkim dostrzegamy.

Zgadzam sie z Toba SLO, wnuki pozniej nie dowierzaja jak beda sluchac
        opowiesci o sobie, o przyjemnych chwilach i tych przykrych, bo i
        takich rowniez w zyciu nie brakuje.

A co do jesieni, to bywa rozna, wg.moich obliczen i wrzesien ma byc
        tez sloneczny - zobaczymy czy sie sprawdza wrozby z sw.Lucji-13grudnia.?
        • pia.ed Re: Jesiennie ... wcale nie ... 26.08.13, 08:46
          W Malmö czuje tylko lato ... Po kilku ulewnych deszczach w przyroda
          wrocila do siebie. Jest soczyście zielono. niebo w najpiękniejszym błękicie,
          jak kazdego lata, a ja dalej planuje plaze i opalanie.

Mieszkam blisko ścieżki rowerowej przy jednej z wiekszych ulic Malmö,
          i co druga osoba ma na sobie krótkie spodenki ...
          ja na codzien chodze w rybaczkach bo w nich najlepiej wygladam,
          ale szorty sa tez w ciągłym użytku, wiec gdzie ta jesień?
          • lusia_janusia Re: Jesiennie ... wcale nie ... 26.08.13, 08:56
            No nie wiem Pia moze Ty inaczej
            jestes wrazliwa na chlodzik poranny, albo Ty wychodzisz
            z domu jak juz slonce zdazylo ogrzac to co noc ochlodzila,
            po godz. 12,oo to sie zgodze, bo ja tez ubieram lekkie spodnie, lub
            spdnice, albo sukienke.

A plaza to dla mnie piach juz jest za zimny zeby sie polozyc.
            • kendo Re: Jesiennie ... wcale nie ... 26.08.13, 09:11
              *Teti
              zabsko zasiedziala sie na sciezce,
              fajnie,bo !zlapalas ja w objektyw"

*Sloo
              slicznie napislas o milosci babcinej do wnuczki zgadzam sie zupelnie z Toba,....

*lusia,
              trafnie napisalas do Pii
              *Pia,w miescie od murow powietrze jeszcze nagrzane,
              wiec czuje sie goraczke,
              tu gdzie mieszkam,przestrzen,
              powietrze inaczej sie "rosklada" na plazy fkatycznie zimny piach....

w parkach widac listki zolknace na brzozach/lipach-Sloo wspomniala/klony tez juz zmieniaja barwy....
              oczywiscie Zielona trawa zawsze na koncu zolknie

przemilego dnia Zalodze w letnim klimacie jeszcze....
              • slo-onko Re: Jesiennie ... wcale nie ... 26.08.13, 16:48
                Lusiu, TWoja fotka nadaje sie na konkurs fotograficzny. Kiscie czerwonej jarzebiny posrod zielonych lisci na tle pieknie blekitnego nieba,ona jest piekna i jarzdbina i fota.
                Siedze przy otwartym balkonie,slysze szum drzew, lekki powiew wiatru, slonko dalej swieci i zatanawiam sie jak dlugo potrwa taki piekny widok. Fajnie bylo gdyby TWoja LuSiu prognoza sprawdzila sie,bo przyjemnie bedzie cieszyc sie pieknem wrzesnia.
                A co do psiny to w tej chwili jest na pigulkach po kolejnej porcji zaztrzykow. Czekamy do jutra czy pani weterynarz wyznaczy termin zabiegu. Juz zapowiedzialam moim pannom,zeby sie w to zaangazowaly, bo mama ma zbyt wiele spraw na glowie. Sprobuje wykrecic sie od zabiegu i wyznacze zastepce o ile sie uda, w koncu piesek jest "rodzinny". A ja rozchoruje sie widzac mojego usypianego pieska,juz raz cos takiegl widzkalam .
                • tetika Re: Jesiennie ... wcale nie ... 26.08.13, 19:22
                  Lusiowa jarzebina to wyglada jak dumna palma na nadmorskiej plazy big_grin
                  piekna i na przekor jesieni kolorowa i swieza smile
                • kendo Re: Jesiennie ... wcale nie ... 26.08.13, 19:24
                  *Slowlasnie takie pogody tutaj tez sa i uwielbiam je,
                  dzis rowerkujac do miasta tak sobie rozmyslalam,
                  coby jak najdluzej sie taka aura utrzymala....

ja tez nie moge juz weterynarzy znosci,
                  z kazdym psiunem pod koniec byly lecznicze problemy
                  Dux-ten drugi,najwiecej mi dla popalic emocjonalnie u weta...

trzymam kciuki za zdrowie Pisunki
                  • lusia_janusia Re: Jesiennie ... wcale nie ... 27.08.13, 09:03
                    SLO, Tetiko dziekuje za mile slowa o fotce.
                    Z pieskiem kazdy chce sie bawic, jak jest zdrowy i nie trzeba
                    mu choremu pomagac, ja juz tez przeszlam klopoty zdrowotne z
                    naszym pierwszym papilonem" tutaj, i teraz emocjonalnie nie
                    sprawia mi to przyjemnosci. Corka sama chodzi z "Maluszkiem"
                    na kontrole, szczepienia.

Pogoda cudna dla wszystkich, akurat nie goraco i nie zmimno.
                    Oby jak najdluzej taka byla
                    • kendo Re: Jesiennie ... wcale nie ... 27.08.13, 10:02
                      zapowiada sie cudowny poranek,
                      plany sobie "nasnulam"
                      *miedzy innymi porowerkowac do sklepu tu pobliskiego
                      i zakupic cukierki ....wczoraj zapomnialam...

*bulki do upieczenia tez na liscie z planami ,

*obrebienie dwoch dywanikow,ktore wczoraj kupilam
                      dla Bobby by na golej podlodze nie lezal...

*jablka pozbierac opadle i moze mus zrobic....

milego dzionka
                      • kendo Re: Jesiennie ... wcale nie ... 27.08.13, 15:38
                        plan dzienny wykonany,

*bulki rosna grahamowe

*cukiereczki zakupione

*jablka pozbierane,moze "jablecznik upieke"

*jeden dywanik obszylam,
                        jutro drugi,strasznie paluchy bola od przeciaganie nici....

milego popoludnia cudownie na dworze
                        • dorka556 Re: Jesiennie ... wcale nie ... 28.08.13, 07:18
                          Też pochwalę się swoim wykonanym wczoraj planem.

- żywopłot obcięty
                          - ogromny krzak jaśminowca zasłaniający góry, wycięty do ziemi
                          - aronia zerwana
                          - chleb upieczony
                          - 'leniwiec' zrobiony, pół ze śliwkami-dla mnie, druga część tylko z kruszonką dla syna-tak lubi

Dzisiaj czekam na brykiety bukowe 'ołówki' do kominka. Zamówiłam w internecie u mojego stałego dostawcy.
                          Wczoraj zaczęłam sezon grzewczy. Synowi było zimno, ja bym jeszcze nie paliła.
                          Potem musimy iść kupić odkurzacz. Wczoraj mój się zepsuł (syn odkurzał).

Chyba już trzeba zapomnieć o lecie. W powietrzu czuć jesień. Noce zimne a i temperatura nie rozpieszcza 10-15st.
                          Miłego dnia. Przed nami jeszcze 'złota polska jesień'. A w Szwecji...?
                          • kendo Re: Jesiennie ... zalezy w jakich "zakatkach" ... 28.08.13, 08:34
                            *Dorko,
                            no widzisz,
                            bylysmy obie wczoraj dzielne,

masz racje,z nadchodzaca jesiene dni,
                            tu ,jak u Ciebie juz chlodne noce bardzo i chlodniejsze dni,
                            choc cudownie slnoko swiec....zapach jesieni jednak czuc w rozgrzanej ziemi sloncem,

grzac jeszcze nie musimy w domu-cegla nagrzana,wiec oddaje cieplo
                            ciasto moze dzis drozdzowe upieke z kruszonka,,bo do Lusi w piatek mam podjechac...

tez mam jedno drzewko bzu do spilowania,zaslania cale niebo w pokoju goscinnym,
                            zobaczymy co pancio powie pozniej,
                            sama sie z nim "rosprawie"

miej sobie mile chwile z Synem....
                            • lusia_janusia Re: Jesiennie ... zalezy w jakich "zakatkach" .. 28.08.13, 09:45
                              Ja mialam wczoraj popoludniowke ,
                              odpoczynek od kompa, chcialam wkleic zdjecia i odmowil
                              mi posluszenstwa - madrala jedna- wiec go wylaczylam az
                              do dzisiaj, ale dalej jest nie tak jak powinno, ale na sile wklejam
                              mimo ze cos mi tam pokazuje nie tak, czekam na siostrzenca ,
                              a on chyba przez Alaske idzie do mnie, zeby mi pomoc,
                              https://i42.tinypic.com/291ly5d.jpg
                              Jesien juz widac, liscie opadaja z drzew i sikorki szukaj
                              odpowiedniego jedzenia przed zima.

Tu akurat sikorka sprawdza siersc do gniazdka? - ktos czesal
                              swojego pieska i pozostawil po nim sierc.
                              • kendo Re: Jesiennie ... zalezy w jakich "zakatkach" .. 28.08.13, 10:08
                                prawda,
                                juz po listakach szelesczacych sie idzie pod niektorymi drzewami....
                                jesien skarada sie nieublagalnie,
                                dobrze,ze ze slonecznym cieplem jak na ten miesiac przystalo....

sikorki(no ta to fajnie ja zlapas w kamerke) na jablonce tez urzeduja w poszukiwaniu robaczkow...
                                widac,ze sa mlode,
                                kolory na piorkach,jeszcze nie sa klarowne...
                                • lusia_janusia Re: Jesiennie ... zalezy w jakich "zakatkach" .. 28.08.13, 10:13
                                  Dzieki Kendo, ptaki sa chyba najtrudniejsze do
                                  zlapania w obiektyw, bardzo ruchliwe i skoczne.
                                  • kendo Re: Jesiennie ... zalezy w jakich "zakatkach" .. 28.08.13, 10:52
                                    dokladnie,
                                    jedynie "moje" sroki stare by sie zlapalo,bo sie przyzwyczaily do nas....
                                    • lusia_janusia Re: Jesiennie ... zalezy w jakich "zakatkach" .. 28.08.13, 11:00
                                      To sie zaczaj ktoregos razu, moze Ci sie uda
                                      cyknac jakas fotke.
    • greis52 Re: Jesiennie 30.08.13, 07:23
      a ubranka na jesień już macie gotowesmile
      www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130830/STYLZYCIA02/130829415
      • lusia_janusia Re: Jesiennie 31.08.13, 08:51
        Greis w odziez jestem zaopatrzona, ale w sklepie
        juz wisza jesienne kolekcje i wlasnie patrzyla na mnie
        taka Twedowa marynarka z naszytymi na lokciach latkami
        z irhy, bardzo mi sie podoba, ale mam na tyle, ze nie
        bede kupowala, lepiej odlozyc i dolozyc do jakiegos spa
        i miec sobie przyjemnie.
        • lusia_janusia Re: Jesiennie odziez 31.08.13, 09:00
          www.snobka.pl/artykul/top-secret-jesien-o-czterech-twarzach-17570
          Mozna chyba cos wybrac z tego zestawu dla siebie.?
          Niektore wdzianka sa luzne, dopasuja sie na kazda figure.
          • kendo Re: Jesiennie odziez 31.08.13, 10:49
            *Greis/Lusia
            jesienna kolekcja bardzo mi sie podoba
            cos pokombinuje ze swoja,ewentualnie skompletuje po wielkim zastanowieniu
            albo dodziergam,bo modne swerty.tunioki naprosciejszym sciegiem robione....
            a tak to mam co potrzeba

dzis zadne linki "uboczne" mi nie otwiera,
            jutro zajze....
            • lusia_janusia Re: Jesiennie odziez 31.08.13, 14:24
              Zdjecia teraz nabiora wiecej zlotej jesieni kolorow
              https://i44.tinypic.com/v8hegh.jpg
              • kendo Re: Jesienne kolory 31.08.13, 14:37
                o,juz widac w kanale jesien...
                trawki zaczynaja zolknac.....
                biala kaczuszka sie "uchowala"??

zabieram sie za pieczenie drozdzowki,,

chcialam Ci na NK napisac co nieco,
                ale tak wolno laduje niektore strony,ze zrezygnowalam
                zapisalam sobie na papierze,to juz jutro zaczne wszedzie bez problemu wchodzic....
                • jaga_22 Re: Jesienne kolory 31.08.13, 16:59
                  Chyba nie widziałam białej kaczki.

https://i44.tinypic.com/v8hegh.jpg
                  • kendo Re: Jesienne kolory 31.08.13, 17:27
                    *Jagus
                    bialej kaczuchy nie widzisz na zdjeciu
                    czy wogole nie widzialas takiej nigdy??

ba zdjeciu widac ja wyraznie...
                    • jaga_22 Re: Jesienne kolory 31.08.13, 19:40
                      Kenduś,napisałam...Chyba nie widziałam białej kaczki.
                      na zdjęciu oczywiście widzę. http://s.rimg.info/65c2d8d56ada8fdc2ee907e5b91b6526.gif
                      • slo-onko Re: Jesienne kolory 31.08.13, 21:05
                        Kaczka jakas hyba z domowej hodowli? Chyba,ze albinos?
                        Jesli chodzi o ciuszki to faktycznie byloby z czego wybrac.
                        Niestety ja nie natrafilam u siebie na takie,ktore rzucilyby mnie na kolana,rzucaja,ale z powodu ceny. Udalo mi sie jedynie kuoic enta biala spodnice,klasyk,olowek. Niebylam przekonana czy powinnam ja wziac,ale corka mnie przekknala co i dobrze,bo jeszcze ja moge nosic, do masnych butow w ladna jesienna pogode ,bo kto powiedzial,ze ma chodzic w szarosciach skoro ich nie lubie.
                        • lusia_janusia Re: Jesienne kolory 01.09.13, 08:37
                          Jago kaczka biala jakos sie uchowala, jak sie malenkie
                          wykluja to sa zolte na odleglosc ich widac, sroki i mewy
                          od razu ich skonsumuja. Ale co roku ktoras z kaczek
                          zawsze ma jedno albo kilka zoltych.

SLO to prawda w sklepach wisi masa ciuchow, ale dla
                          mnie to takie lejby bez fasou, nie lubie takiej kreacji, musi
                          miec jakas linie, lekko dopasowana bluzka czy plaszcz.

Powywieszali ostatni szyk pikowane kurteczki z puchu za 600,.koron
                          w roznych kolorach, bardzo lekkie i mozna je zwinac, ze beda
                          mniejsze niz karta od zeszytu, ale krotkie i bez kaptura,
                          ja jestem ciagle w ruchu i na rowerze to bym wlasnie potrebowala
                          dluzsza, zakrywajaca biodra i z kapturem, po 800,.kr w formie
                          plaszcza z kapturem ale dlugosc mi nie odpowiada na rower, wiec chyba
                          pozostane ze swoja ubiegloroczna garderoba.
                          • slo-onko Re: Jesienne kolory 01.09.13, 08:59
                            Masz racje niby duzo ciu how na pierwszy rzut oka i oczoplazu mkzna dostac,ale jak chcesz kupi cos fajnego to trzeba sie dobrze nabiegac i okazuje sie,ze z bliska tak piekne to nie jest jakby sie chcialo. Tez lubie klSyczna odzjez, troche elegancka, troche biurowa,taka uniwersalna co to do pracy i do cioci naimieniny.
                          • kendo Re: Jesienne kolory 01.09.13, 09:50
                            kurtki z kapturem bardzo praktyczne,
                            ale najchetniej odpinany kaptur,
                            tez sie rozgladam w sklepach za taka....
                            oczywiscie cena musi tez mi pasowac do portfela...

*Lusia w pazdziernkiku zawsze maja promocje na rozniaste kurtki...

*Sloo
                            zdaje sie moda na olowkowe spodnice wchodzi,
                            tu tez juz zauwazylam wiszace w sklepach...zrobilas dobry wybor kupujac....
                            • lusia_janusia Re: Jesienne kolory 01.09.13, 09:58
                              Poki co to jeszcze w spodnicach mozna pochodzic,
                              bo za niedlugo to juz mnie po kolanach zimno szczypie,
                              i wskakuje w spodnie do nastepnego lata.
                              • kendo Re: Jesienne kolory 01.09.13, 10:01
                                *Lusia,
                                jak zaczna chodzis juz w spodnicach,
                                wyciagam dwie swoje z lamusa i nakladam,
                                pod nia mozna cos grubszego wlozyc co ogrzeje kolana...
                                a juz widze niektore dziewczyny w dlugich smigaja i w olowkowych....
                                • kendo Re: Jesiennie we wrzesniu 02.09.13, 10:56
                                  tak cklodnych pierwszych dni wrzesnia
                                  nie pamitam,
                                  zmarzlam z psiunem na spacerze,

masz racje Lusia,
                                  rekawiczki do trzymaniza smyczy trzeba miec na lapkach.
                                  brrrrrrrrrrrrrrrrrrr zimno i mzyscie
                                  • kendo Re: Jesiennie we wrzesniu 02.09.13, 18:50
                                    ciepelko dobilo do 17,4 stopnia o 18 godz.

ludzie w miescie juz ronie poubierani mlodziez jeszcze calekiem na letniego,
                                    starszawe,nawe jesienne skafandry nalozyli
                                    ale kazdy mial szal omotany,jak mlody tak i "stary"

widac dalej sa trendy,
                                    w sklepach tez ich masa wisi ,podobnie,jak w mojej garderobie...
                                    • dorka556 Re: Jesiennie we wrzesniu 02.09.13, 19:31
                                      Tutaj omotani szalami chodzili nawet wtedy, jak było 30 st.
                                      Ja 17 stopni, to nawet w południe nie mam, ani w domu ani na dworze.
                                      Gdzie ja mieszkam? Mówią, że u nas biegun zimna to Suwałki. Zapomnieli o Zakopanem.
                                      • kendo Re: Jesiennie we wrzesniu 02.09.13, 19:43
                                        faktycznie Dorus,
                                        jak czytam sprawozdania o "Twojej pogodzie"
                                        dziwie sie....zimno macie ,
                                        a zawsze uwazalam,ze tu mamy zimniej....
                                        wlasnie jakos po 12 godz.ocieplilo sie nieco i wiatr troszke zelazal...

na jutro zapowiedzieli okolo 20 stopn,czyli pociesze sie koncowka lata...

moze jesien bedziecie mic cudna/sloneczna...
                                        • jaga_22 Re: Jesiennie we wrzesniu 02.09.13, 20:13
                                          A u mnie po południu znowu popadało i zaraz się ochłodziło do 16st.
                                          • alfredka1 Re: Jesiennie we wrzesniu 02.09.13, 21:08

Jesiennie, wietrznie, 15 Celsjuszkow i mzawka.
                                            ale miasto juz przybiera swoje jesienne barwy
                                            • slo-onko Re: Jesiennie we wrzesniu 03.09.13, 07:32
                                              alez piękne zdjęcia z lotu ptaka Alferdoko zamiescilas. pięknie wygląda nasze miasto z góry,te rozlewiska, dzrewa w pięknych jesiennych barwach. nawet brama cmentarna i plac Grunwaldzki przy którym niedaleko pracuje. fajnie było popatrzeć,pozdrawiam.
    • greis52 Re: Jesiennie 17.09.13, 20:03

Polskie góry na polską jesień.
      O tej porze są najpiękniejsze!!!!!!
      podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,14601047,Polskie_gory_na_polska_jesien__O_tej_porze_sa_najpiekniejsze.html#Cuk
      w tym roku nie uda mi się ich zobaczyćsad,
      zostają mi tylko fotki...
      • kendo Re: Jesiennie 17.09.13, 20:23
        pieknie w Karkonoszach jest
        • lusia_janusia Re: Jesiennie 17.09.13, 20:30
          Kazde gory sa piekne na swoj sposob i uwielbiane
          przez wszystkich, w Karkonoszach troche chodzilam po
          trasach to wiem jak jest przyjemnie, o kazdej porze roku,
          jezeli tylko przestregamy tras oznaczonych - bezpiecznych.
          • lusia_janusia Re: Jesiennie 22.09.13, 19:55
            Jesienne kolory po drodze jak szlam do Kendo.
            https://i42.tinypic.com/4fvjeu.jpg
            • lusia_janusia Re: Jesiennie XI.2017. 08.11.17, 09:12

>>> Jaki listopad, taki będzie marzec, prorokuje stuletni starzec. <<<

>>> Kiedy zima w listopadzie, jeszcze w kwietniu zimno się kładzie. <<<

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0f6b1e07e78e.jpg

Z aroni pewnie Kendo zrobi troszeczke soku?, albo kosy obdziobia
              zanim sie do tego zabierzemy.
              • kendo Re: Jesiennie XI.2017. 08.11.17, 10:23
                musze poszukac recepty na sok z aroni,bo nigdy nie robilam z tych jagod,
                na pewno juz nie raz sobie podmarzna do czasu kiedy sie zjawie,
                wiec nie bede musiala do zamrazalki wkladac..
                • kendo Re: Jesiennie XI.2017. 08.11.17, 10:33
                  cyt..
                  >>> Jaki listopad, taki będzie marzec, prorokuje stuletni starzec. <<<

>>> Kiedy zima w listopadzie, jeszcze w kwietniu zimno się kładzie. <<<

nie wiadomo jakie przyslowie wybrac przyslowie?
                  w sumie na razie sa sloneczne dni choc niektore byly juz wietrzne,
                  • lusia_janusia Re: Jesiennie XI.2017. 08.11.17, 13:16
                    Dokladnie Kendo tak bedzie z ARONIA.
                    • maria88 Re: Jesiennie XI.2017. 08.11.17, 13:29
                      Widziałam na ryneczku wczoraj aronię ale była bardzo
                      już wysuszona i raczej na sok nie, może smażona np. z jabłkami.
                      Tak kiedys robiłam.
                      • lusia_janusia Re: Jesiennie XI.2017. 12.11.17, 12:34
                        czorajszy MARCIN wrozyl jaka bedziemy mieli zime?

>> Jak Marcin z chmurami niestateczna zima przed nami. <<
                        >> Jeśli mglisto na Marcina, będzie lekka zima, Marcinowa zaś pogoda, mrozów zimie doda. <<
                        >> Jeśli na Marcina wiatr z południa wieje, lekkiej zimy daje nadzieje. <<

Dzisziejszy Witold przepowiada tak:
                        >>Witold w listopadzie grzmi, rolnik wiosną śni. <<

Za oknem troszke wieje, moze uda sie rowerkowanie pod slonecznym niebem,.
                        • lusia_janusia Re: Jesiennie XI.2017. 14.11.17, 13:00
                          >> Listopad marcowi za rodzica służy i marcowe psoty wróży. <<

U mnie pada od poranka, w nocy byl mroz,
                          To mamy zapewniona pogode na marzec?

Tak szybko przewracaja sie kartki w kalendarzu z rozna sobie pogoda,
                          ze nie potrafie przewidziec i zaplanowac swoich robotek w domu, by
                          wykorzystywac pogode na lapanie jeszcze witamin z jesiennego slonca, ktorego
                          jest juz coraz mniej.

Slonecznych dni nam zycze.
                          • pia.ed Jesiennie ... XII. 2017. 07.12.17, 12:23

Juz stracilam rachunek, czy mamy jeszcze jesien czy juz zime?
                            W Malmö jest w tej chwili 7,5 C i nie wieje ....
                            Ale wieczorem w zachodniej stronie Szwecji bedzie taka pogoda:

www.sydsvenskan.se/2017-12-07/harda-vindar-drar-in-over-skane-och-sedan-kommer-blotsnon

Musze pojechac do sklepu odleglego o 2-3 kilometrow i nie wiem
                            czy "dla zdrowia" pojechac rowerem, czy tez byc "wygodnicka"
                            i wziac samochod ... wink
                            Na rowerze oddycham pelnymi plucami, ale potrafie tez zmarznac
                            w najnizsza czesc krzyza - mimo cieplego ubrania. Chyba musze kupic
                            takie termo-kalesony jak dla narciarzy ...

.
                            • maria88 Re: Jesiennie ... XII. 2017. 07.12.17, 17:15
                              Zima jest dopiero od 22grudnia . Teraz mamy jesień.
                              • pia.ed Re: Jesiennie ... XII. 2017. 07.12.17, 20:38
                                maria88 napisała:

> Zima jest dopiero od 22 grudnia . Teraz mamy jesień.

Dziekuje za odpowiedz smile
                                .
                                • kendo Re: Jesiennie ... XII. 2017. 09.12.17, 16:31
                                  pia.ed napisała:

> maria88 napisała:
                                  >
                                  > > Zima jest dopiero od 22 grudnia . Teraz mamy jesień.

>
                                  >
                                  > Dziekuje za odpowiedz smile
                                  > .

a ja myslalam,ze juz "wszlismy w zimowy okres"??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka