24.09.14, 17:30
Rzekomo popularność kart płatniczych jest tak wysoka, ze niedługo zniknie płacenie gotówką ...
A ja w to niezbyt wierze, bo dla małych sklepików, a takie sa wszędzie,
płacenie przez klientów karta jest nieopłacalne.
Bank pobiera wysoka zapłatę od każdego zakupu karta, i traci na tym sklep ...

www.bankier.pl/wiadomosc/norwegia-za-szesc-lat-kraj-bez-gotowki-3205872.html?utm_source=gg&utm_medium=gg_link&utm_campaign=gg&utm_source=gg&utm_medium=main
Obserwuj wątek
    • kendo Re: NORWEGIA 24.09.14, 19:12
      *Pia
      o tym juz dawno pisalam,
      chyba nawet w tamtym roku,

male sklepiki pewnie znikna wlasnie tylko z tego powodu,
      ze nikt nie pojdzie tam handlowac,
      bo za tym sie kryje,ze maja zniknac calkowicie pieniadze jakó forma w portfelu,
      bedzie gotowka tylko na kocie do ktorego bedzie wlasnie karta platnicza ...
      • pia.ed Re: NORWEGIA 24.09.14, 20:39
        Czy mam rozumieć, ze pisałaś o Szwecji?
        Mnie tez się takie coś o uszy obiło, ale ta pesymistyczna wersja jest jeszcze daleka do zrealizowania w praktyce ...
        To banki maja taka wizje aby zarobić jeszcze więcej, bo pozbędą sie personalu, klienci nie będą im zawracali głowy, a drogie w eksploatacji lokale bankowe znikną ...

Moze to będzie funkcjonowało w praktyce, ale za kilkadziesiąt lat.
        Wtedy auta będą bez kierowców, a pociągi poruszały się z szybkością 500 km/h
        Miasta będą oszklone, aby na ulicach była ta sama, klimatyzowana temperatura
        jak w mieszkaniach ... latem i zimą ...

> o tym juz dawno pisalam, chyba nawet w tamtym roku,
        > male sklepiki pewnie znikna wlasnie tylko z tego powodu,
        > ze nikt nie pojdzie tam handlowac,
        > bo za tym sie kryje,ze maja zniknac calkowicie pieniadze jakó forma w portfelu,
        > bedzie gotowka tylko na kocie do ktorego bedzie wlasnie karta platnicza ...

• lusia_janusia Re: NORWEGIA 25.09.14, 09:26
          *Pia, *Kendo,
          WIZJE, to mych chyba juz nie doczekamy takich standartow zyciowych,
          no moze kart bankowych, jak jeszcze bedziemy mieli czym obracac w bankach.

Tak mi sie wydaje, ze czyjes wizje chca z ludzi zrobic robotow podporzadkowanch pod
          glowny mozg, ktory bedzie manipulowal calym swiatem.?.....
          • kendo Re: NORWEGIA 25.09.14, 09:48
            czytalam wlasnie na SVD w ekonomicznej czesci gazety,
            ze norwescy ekonomisci maja takie zalozenie z kartami platniczymi.
            • lusia_janusia Re: NORWEGIA 25.09.14, 09:51
              No oni to juz we banku maja tyle ze jeszcze chca wyciagnac te pieniadze,
              co ludzie maja w siennikach,
            • pia.ed Re: NORWEGIA 25.09.14, 20:38
              SVD bardzo rzadko czytam ... ale nie o to chodzi ...
              Zakładać można dużo, tylko jak to będzie wyglądać w praktyce?

Szwedzcy socjaldemokraci założyli w obiecankach wyborczych
              ze zbudują 100 000 mieszkań i stworzą 250 00 miejsc pracy ... wink
              a kto w to wierzy?

To samo z "założeniami" norweskich ekonomistów ...
              Nie moge sobie wyobrazić, jak to będzie działać w norweskich wioskach odizolowanych od świata, albo na wysepkach w fiordach gdzie mieszkają w sumie trzy rodziny?

A tak na marginesie przypomniała mi sie Polska,
              gdzie babcie i dziadkowie protestują,
              ze listonosz może przestać przynosić im pieniadze do mieszkania ...
              bo nawet nie mogą sobie wyobrazić płacenia karta!!!
              • kendo Re: NORWEGIA 25.09.14, 20:47
                *Pia,
                oczywiscie nie zrobia tego tak od zaraz,
                beda sukcesywnie wprowadzac w zycie ,az osiagna cel,kiedy nadejdzie czas,

w kraju moga staruszkom na bank wplacac ich emerytury,
                podejda sobie i wyjma,jeszcze,taka forma w kraju funkcjonuje perfetk,
                • lusia_janusia Re: NORWEGIA 25.09.14, 22:19
                  Zadna partia ktora doszla do wladzy nie zrealizowala nawet polowy, tego
                  to obiecali wyborcom przed wyborami...
                • pia.ed Re: NORWEGIA 25.09.14, 22:53
                  Masz racje, wystarczy ze pójdą do banku i wyjmą pieniądze wpłacone na konto,
                  i właściwie to nie wiem dlaczego robią taki raban!

Slyszalam argument, ze niektórym trudno się poruszać i nie mogą pójść do banku ...
                  ale w takim razie nie mogą pójść do sklepu aby kupić jedzenie ... a jednak chodzą wink
                  kiedy listonosz przyniesie pieniądze do domu.
                  • kendo Re: NORWEGIA 26.09.14, 10:24
                    *PIa
                    wszystko mozna zalawic z pelnomocnictwem,
                    dla tych ktorzy nie moga chodzic,
                    ale tu trzeba miec totalne zaufanie,by nie byc "ogoloconym z konta"

a z drugiej strony to chyba z radosci ,ze "pieniazki do domu ida ,dostaja skrzydel w nogach i je odbieraja"
                    • pia.ed Re: NORWEGIA 26.09.14, 13:28
                      Tak, stoją na dole lub na schodach ... i wiedza oczywiscie,
                      komu listonosz przynosi do domu pieniądze,
                      a kto jest tak "nowoczesny", ze sam odbiera je w banku ...
                      Opowiadała mi to koleżanka z Polski.
                      • kendo Re: NORWEGIA 26.09.14, 15:01
                        starsi ludzie sa przyzwyczajeni do tradycjonalnych
                        "odwiedzin listonosza,"zwlaszcza ci co sa bardzo podejzliwi ,
                        w rozne "nowosci elektroniczne"
                        sama bylam swiadkiem w kraju,jak pani z oknaka bankowego namawiala starowinke by sie zgodzila na wziecie karty bankowej,
                        ze jej pomoga na poczatek,
                        pozniej tez,bo bank po prostu za sciana,
                        za nic w swiecie starowinka sie nie zgodzila,
                        wolala odbierac na baku.
                        • pia.ed Re: NORWEGIA ... film pokazywany w Polsce 29.09.14, 20:40
                          Ja nigdy jeszcze nie widziałam na szwedzkich ekranach norweskiego filmu ...
                          a Polacy widocznie interesują się Norwegia, bo kupili ...

A może zostali zafascynowani tytułem "Gunnar szuka Boga?

kinoplex.gazeta.pl/kinoplex/2,135414,16709771,Gunnar+szuka+Boga.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=box_szpalta_kinoplex_GunnarSzukaBoga_290914&utm_campaign=a_kinoplex_HP#Cuk
                          • lusia_janusia Re: NORWEGIA ... film pokazywany w Polsce 30.09.14, 08:04
                            *Pia, ja tez nie mialam okazji w TV ogladac Norweskiego filmu, z aktorami
                            norweskimi tak.
                            Pewnie tytul zainteresowal Polakow?.
                            • kendo Re: NORWEGIA ... film pokazywany w Polsce 30.09.14, 10:12
                              sa,sa wyswietlane norweskie filmy
                              przewaznie na TV 1 lub na TV2,
                              sa to przewaznie "obyczajowe"
                              • lusia_janusia Re: NORWEGIA ... film pokazywany w Polsce 30.09.14, 14:47
                                A wlasnie przypomnialo mi sie, ze pokazywali kilka takich,
                                w natruze, rodzina pojechala w gory z dziecmi i tam mieszkali cala zime.
                                • kendo Re: NORWEGIA ... film pokazywany w Polsce 30.09.14, 15:30
                                  o wlasnie Lusia,
                                  byl tez fabularny film o ludziach mieszkajacych wysoko w gorach
                                  • pia.ed Re: NORWEGIA ... film pokazywany w Polsce 30.09.14, 22:02
                                    Ogladalam w telewizji wiele programów o Norwegii,, kiedys byla seria z norweskim nieżyjącym juz komikiem Fleksnes, kilka norweskich serii kryminalnych które nie wzbudziły mojego zainteresowania bo byly jakies "mdle",
                                    szwedzki film fabularny rozgrywajacy sie w Norwegii o zamordowaniu 16-letniego chłopca przez jego rówieśników bo mial ojca Niemca ... chyba "Tyskunge"
                                    ale nie mogę sobie przypomnieć żadnego norweskiego filmu fabularnego.

Nawet jeśli Norwedzy produkują od czasu do czasu jakiś film fabularny,
                                    to przechodzi on bez echa w Szwecji ... nie maja żadnego wybijającego się
                                    ponad przeciętność aktora.
    • slo-onko Re: NORWEGIA 02.10.14, 15:19
      u nas jest modny kierunek "Skandynawistyka". na jedno miejse jest az czworo chętnych. nie pomyslalalbym,ze jest takie zapotzrebowanie ze znajomoscia norweskiego, dunskiego i szwedzkiego w anszym kraju? może związane jest to z tym,ze co raz więcej staje firm z krajów Skandynawskich? Moja corka pracuje w firmie Dunskiej,ale rozmawia w jezyku angielskim.
      poza tym jest prowadzony u nas kurs norweskiego, 400 zl za 30 godzin. można się nauczyć w 30 godzin jezyka? chyba na zasadzie kali jesc kali pic. tak to umiem w każdym się porozumieć.
      • lusia_janusia Re:*Jezyki obce* 02.10.14, 16:25
        Umiec kilka jezykow to fajna rzecz, najwazniejszy jest jednak angielski,
        moja starsza tez po angielsku pracuje.

Taki jezyk w szkole wyuczony, potrzebuje duzo szlifu w praktyce, jak nie ma sie z kim rozmawiac
        i trenowac jezyka, i zeby ktos poprawial Twoje bledy, to nie za bardzo,
        Wiem po sobie jak mi szlo ciezko z nowym jezykiem, co prawda sie nauczyoam, nie potrzebuje
        tlumacza, bo sie wszedzie dogadam, ale wg.mnie to chcialabym na wyzszym poziomie....
        • kendo Re:*Jezyki obce* 02.10.14, 19:43
          co do filmow skandynawskich to norweskie/dunskie mnie nie interesuja,
          teraz Wallaner i jakas inna "serie" powtarzaja cos dzis nawet wspominali na kultura o tych filmach,-umklo mi uwadze...

jezeli sie ma jeszcze na codzien z kims porozmawiac w danym jezyku to te 300 godz.wprowadzaja w odwazenie sie do rozmowy..szwedzki/norweski sa podobne do siebie,
          natomiast dunski nic ich nie rozumie
          • pia.ed Re:*Jezyki obce* 02.10.14, 20:05
            Kendo, okularków zapomniałaś założyć? wink

> jezeli sie ma jeszcze na codzien z kims porozmawiac w danym jezyku
            to te 300 godz.wprowadzaja w odwazenie sie do rozmowy..
            • kendo Re:*Jezyki obce* 02.10.14, 20:36
              pia.ed napisała:

> Kendo, okularków zapomniałaś założyć? wink
              >
              >
              > > jezeli sie ma jeszcze na codzien z kims porozmawiac w danym jezyku
              > to te 300 godz.wprowadzaja w odwazenie sie do rozmowy..

hi.hiiiii cenzorze vistulowy,
              co by sie dzialo tu bez Ciebie Pia...

oczywiscie 30 godz.lekkcyjnych to wprowadzenie w gramatyke,
              a gdzie reszta????

tu kiedys bylo ograniczenia godzi nauki szwedzkiego,wlasnie cos kolo 300godz(dokladnie juz nie pamietam). ja dostalam polowe po testach,ale ze w grupie nikogo nie bylo wiecej z podobnymi wynikami testowymi,wiec bylam w grupie ze wszystkimi..
              pozniej po paru latach zrobili SFI i tak dlugo sie chodzilo az sie bylo zrozumianym i sie rozumialo co sie do danej osoby mowilo..
              • pia.ed Re:*Jezyki obce* 02.10.14, 21:16
                Pamiętam, ze byl okres czasu, kiedy każdy aby zostać przyjętym do pracy
                musiał przejść 300 godzin nauki języka ...
                ale to szybko znieśli, bo chyba niewielu było takich którzy te 300 godzin zrobili.

Syn mojej znajomej skończył edukacje po pierwszym, podstawowym kursie,
                bo na drugi kurs go nie przyjęli z powodu jego słabych wyników w nauce szwedzkiego.
                Chłopak, wtedy 24-letni, jest trochę ociężały umysłowo ...
                wiec załatwili mu prace w zakładzie dla takich z rożnymi problemami
                i tam przepracował wiele lat.

Nigdy nie chodziłam na naukę języka szwedzkiego dla cudzoziemców, jestem samoukiem.
                • lusia_janusia Re:*Jezyki obce* 03.10.14, 08:24
                  *Pia, nie powiesz mi zes sama sie nauczyla, moze slowka zapamietywalas, ale gramatyke
                  i wymowe musial Cie ktos poprawiac i dawac wskazowki,

Wiem to z wlasnego doswiadczenia, bo tez duzo sama pracowalam, zeby osiagnac to niwo,
                  ktore mam, chociaz bym chciala wiecej, ale glowa i wiek juz nie to co u mlodych wiec???.....
                  • pia.ed Re:*Jezyki obce* 03.10.14, 10:51
                    Naprawdę nigdy nie chodziłam na Svenska för invandrare
                    bo wtedy mieszkałam w Jönköping i tam takich jeszcze kursów nie było ...

Uczylam sie z gazet typu "Expressen" który mąż codziennie kupował ...
                    Siedziałam godzinami ze słownikiem szwedzko-polskim
                    i tłumaczyłam ciekawsze rzeczy.

Jesli nie rozumialam jakiegos słowa, bo nie bylo w formie podstawowej,
                    to maz mi pisal to słowo, bym mogla poszukać w słowniku...

A tam mogłam zobaczyć, ze ma tez formy "gick" "gått",
                    a bra ma "bättre" "bäst" ...

Jak widzisz bylo "Lätt som en plätt" jakby powiedział Szwed ... smile

lusia_janusia napisała:

> *Pia, nie powiesz mi zes sama sie nauczyla, moze slowka zapamietywalas, ale gra
                    > matyke
                    > i wymowe musial Cie ktos poprawiac i dawac wskazowki ...

• kendo Re:*Jezyki obce* 03.10.14, 10:14
                  pia.ed napisała:

> Pamiętam, ze byl okres czasu, kiedy każdy aby zostać przyjętym do pracy
                  > musiał przejść 300 godzin nauki języka ...
                  > ale to szybko znieśli, bo chyba niewielu było takich którzy te 300 godzin zro
                  > bili.
                  >
                  > Syn mojej znajomej skończył edukacje po pierwszym, podstawowym kursie,
                  > bo na drugi kurs go nie przyjęli z powodu jego słabych wyników w nauce szwedzki
                  > ego.
                  > Chłopak, wtedy 24-letni, jest trochę ociężały umysłowo ...
                  > wiec załatwili mu prace w zakładzie dla takich z rożnymi problemami
                  > i tam przepracował wiele lat.
                  >
                  > Nigdy nie chodziłam na naukę języka szwedzkiego dla cudzoziemców, jestem samouk
                  > iem.

sa ludzie,co szybko przyswajaja jezyki obce,
                  a z tego co wiem to bylas mezatka ze szwedem,wiec mial Cie kto poprawiac i mialas trening na codzien,

mnie nudzily te lekcje juz po tescie,
                  po powinnam miec wyzszy poziom,ale jak placili to chodzilam ,nie musial wtedy do pracy sie zrywac...
                  • slo-onko a moj jezyk wloski 03.10.14, 10:32
                    stanal w miejscu. tak jak mówisz Kendo trzeba być z kims w kontakcie słowno-muzycznym. takiej okazji nie mam dopóki nie trafi się ktoś kto będzie mogl mna pokierować, sprawdzić,poduczyc. tyle co się nauczyłam, nawbijalam slowek do glowy to umiem i większość pamiętam. potrafie sklecić kilka prostych zdan. szybciej potrafie rozszyfrować wloski tekst niż powiedzieć cos z biegu. czasami jak mi się zapomni słowa to podpatruje w mojej sciagawce. moja nauka polegala na pisaniu,powtarzaniu,pisaniu, zapamiętywaniu. mam taki zeszycik A4 caly zapisany. trzeba jednak treningu żeby coraz więcej mowic, a przede wszystkim mieć odwage w mowieniu czego bardzo mi brakuje.
                • xystos Re:*Jezyki obce* 03.10.14, 10:44
                  ja tez ,Familje L?gboken kombinowana z lektura dla doroslych i synonim boken
                  po paru latach 20+20 punktów w Slaviska Institut vid Lunds Universitet
                  i czas jakis översättare ?t Statens Invandrarverk

do urzedow wole pisac zamiast dzwonic/mowic,akcentu nieda sie zatuszowac.
                  • xystos Re:*Jezyki obce* 03.10.14, 10:46
                    cos sie stalo z kompem ,zamiast a z koleczkiem wybija "?"

????? ????
                    • pia.ed Re:*Jezyki obce* 08.10.14, 19:37
                      xystos napisał:
                      > cos sie stalo z kompem ,zamiast a z koleczkiem wybija "?"
                      ????? ????

A jesteś pewny, ze klikasz tam gdzie trzeba? wink

• pia.ed NORWEGIA ... 08.10.14, 19:39
                        BĘDZIE ZMIANA BANKNOTÓW ...

www.bankier.pl/wiadomosc/to-nie-blad-tak-beda-wygladac-norweskie-banknoty-7218852.html?utm_source=gg&utm_medium=gg_link&utm_campaign=gg&utm_source=gg&utm_medium=main
                        • lusia_janusia Re: NORWEGIA ... 08.10.14, 20:48
                          *Pia przyjemnie sie na nie patrzy.
                          • kendo Re: NORWEGIA ... 08.10.14, 21:09
                            o jejku
                            200 i 1000 banktnoc bez zadnego "wizerunku"?
                            jakos tak dziwnie
                            czy juz zatwierdzone??
                            • pia.ed Re: NORWEGIA ... 08.10.14, 22:06
                              Tak to juz zatwierdzone, bo banknoty maja wejść do obiegu w 2017 roku.
                              Sa wynikiem konkursu ... a te proste linie maja jakieś pozytywne znaczenie,
                              zapomniałam już jakie, bo tylko przebiegłam tylko jednym okiem po artykule.
                              • pia.ed Seria telewizyjna o Polakach w Norwegii 09.10.14, 00:40
                                Już zaczęli nadawać, a dalej nakręcają nowe odcinki ..

wyborcza.pl/1,75477,16766708,Polacy_w_Norwegii_oburzeni_serialem.html#CukGW
                                • kendo Re: Seria telewizyjna o Polakach w Norwegii 09.10.14, 09:11
                                  pia.ed napisała:

> Już zaczęli nadawać, a dalej nakręcają nowe odcinki ..
                                  >
                                  > wyborcza.pl/1,75477,16766708,Polacy_w_Norwegii_oburzeni_serialem.html#CukGW

acha..
                                  cos podobnego do filmu "Londynczycy"
                                  kazdy pewnie zareaguje inaczej,
                                  a ten co sam "przeszedl podobne perypetie" pokiwa glowa,
                                  lub glosno powie,niestety prawda...
                                  • pia.ed Norweska 12-latka weźmie ślub ... 09.10.14, 13:04
                                    Przeczytajcie sobie ... wink

Norweska 12-latka zaczęła miesiąc temu pisać bloga. Zdradza w nim, że wkrótce weźmie ślub z dorosłym mężczyzną. Ludzie zaalarmowali opiekę społeczną i policję. Zanim ustalono tożsamość dziewczynki, blog pobił wszelkie rekordy popularności, czytało go aż pół miliona osób.

"Zawsze chciałam mieć własnego bloga, ale nie wiedziałam, o czym się tam pisze.
                                    Gdy mama powiedziała o ślubie z Geirem, pomyślałam, że to jest to!
                                    Mogę pisać o przygotowaniach!" - tak zaczyna się blog 12-latki.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16774073,Thea__lat_12__bierze_slub_z_Geirem__lat_37___I_pisze.html#BoxSlotIMT
                                    • kendo Re: Norweska 12-latka weźmie ślub ... 09.10.14, 13:27
                                      jakos w to uwierzyc nie moge,

mataka tak "glupawa ma byc? dzieko na slubny kobierzec wysyla,
                                      buý pozbyc sie odpowiedzialnosci rodzicielskie?? czy w jakim celu,
                                      biedne dziewcze,

poczatkowo myslalam,ze to jakss pochodzenia arabskiego a tu sie okazuje,ze "biala"dziewczynka
                                      • jaga_22 Re: Norweska 12-latka weźmie ślub ... 10.10.14, 15:13
                                        Jak już coś czytacie,to do końca.

Norweski blog Thei był oczywiście prowokacją. Przeprowadziła ją organizacja społeczna Plan Norge. Dlaczego bohaterką była 12-letnia Norweżka z jasnymi włosami? - W ten sposób zwróciliśmy uwagę na istnienie tego problemu na świecie. Zapewne inaczej by się to nie udało - tłumaczy Olaf Thommessen, szef Planu Norge w Nettavisen.
                                        • kendo Re: Norweska 12-latka weźmie ślub ... 10.10.14, 15:18
                                          *Jagus,
                                          z rana ja mam troche mniej czasu,
                                          wieczorem jakos nie zawsze tez mi sie chce kompa "odpalac"
                                          poczytalam na wyrywki,

ale na koncu mego wpisu bylam blisko...swierdzajac,ze.."myslalam,ze chodzi o rarabskie dziecko".."
                                          • slo-onko Re: Norweska 12-latka weźmie ślub ... 10.10.14, 16:00
                                            powiem Wam,ze nie mam zdania nt. slubow małoletnich dziewczynek w krajach wschodu. co nie znaczy,ze nie jest mi ich szkoda. wschodnie kraje od zawsze miały swoje inne od europejskich tradycje, kulture i zwyczaje. może nas to bardzo dziwic,mozemy wspolczuc kobietom,ale dla nich to norma. one nie znaja innego zycia,moze z telewizji. bardziej wyzwolone uciekają z kraju porzucając rodzine, przyjmują kulture zachodu. często jest tak,ze wyjezdzaja do innej zcesci swiata kulture zabierają ze sobą,kultywuja ja tam gdzie sa czy w Europie, Ameryce czy innym zachodnim kraju. zależy tez to chyba od woli kobiety, od możliwości. dlatego nie umiem wyrobić zdania na ten tema. poza tym poczytajcie, to dopiero sensacja ! Jadwiga Andegaweńska – królowa Polski. Wczesne dzieciństwo,

Jadwigę od dzieciństwa przygotowywano do pełnienia roli królowej poprzez wykształcenie. Pobyt w środowisku kulturalnym dworu w Budzie sprawił, że Jadwiga posiadła umiejętność czytania, znajomość języków obcych, zamiłowanie do lektury, muzyki, sztuki i nauki[26].

15 czerwca 1378 została zaręczona z ośmioletnim Wilhelmem z dynastii Habsburgów. Odbyła się nawet ceremonia zaręczyn mających charakter formalnego ślubu pomiędzy dziećmi (sponsalia de futuro). Nie był to jednak kontrakt nierozerwalny. Podpisano zobowiązanie, że strona, która zerwałaby zaręczyny, wypłaci drugiej stronie 200 000 florenów w złocie.
                                            • pia.ed Re: Norweska 12-latka weźmie ślub ... 10.10.14, 16:15
                                              Jesli chodzi o te czasy i trochę późniejsze, to w rodzinach królewskich aranżowane śluby dzieci byly na porządku dziennym. Aranzowano tez sluby doroslych, ktorzy pierwszy raz widzieli sie pare dni przed slubem.

Wszystko to bylo jednak w imię wyższych celów:
                                              utrzymania dynastii i w celach politycznych.

Dzisiejsze zmuszanie dziewczynek do małżeństwa z bliższymi kuzynami to zupełnie inna rzecz, już nie mowiac o tym, ze rodzice po prostu sprzedają dziecko bogatemu mężczyźnie w wieku dziadka dziecka, albo jeszcze starszemu ...
                                              • pia.ed Koniec ropy naftowej? 10.10.14, 16:33
                                                pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,136156,16742850,Norweski_rzad_oglosil_koniec_ery_ropy_naftowej__Krol_.html

Nie wiem ile lat ma zona króla, z pochodzenia "corka kupca", jak to określano,
                                                ale ladnie sie trzyma ...
                                                Krol chyba skonczyl 80 lat, ale tego nie jestem pewna.
                                                • kendo Re: Koniec ropy naftowej? 10.10.14, 21:41
                                                  pia.ed napisała:

> pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,136156,16742850,Norweski_rzad_oglosil_koniec_ery_ropy_naftowej__Krol_.html
                                                  >
                                                  >
                                                  > Nie wiem ile lat ma zona króla, z pochodzenia "corka kupca", jak to określano
                                                  > ,
                                                  > ale ladnie sie trzyma ...

Sonja Haraldsen (ur. 4 lipca 1937 w Oslo) – królowa Norwegii 77 lat, jako żona króla Norwegii Haralda V.

> Krol chyba skonczyl 80 lat, ale tego nie jestem pewna.

Harald V (ur. 21 lutego 1937 w Skaugum) – król Norwegii 77lat ,od 17 stycznia 1991, z dynastii Glücksburgów, bocznej linii Oldenburgów

krol jest straszy o pare tylko miesiecy do Soni
                                                  • pia.ed Re: Koniec ropy naftowej? 11.10.14, 00:09
                                                    Bardzo dużo u kobiety robi właściwie dobrany kolor włosów ...
                                                    To co ma Sonja jest najmodniejsze, bo wygląda naturalnie.

Włosy lekko przyciemnione od skory, reszta rozjaśniona,
                                                    a na to ledwie widoczne szerokie trochę jaśniejsze pasemka ,
                                                    jakby od rozświetlone od słońca ...
                                                  • kendo Re: Koniec ropy naftowej? 11.10.14, 10:08
                                                    pia.ed napisała:

> Bardzo dużo u kobiety robi właściwie dobrany kolor włosów ...
                                                    > To co ma Sonja jest najmodniejsze, bo wygląda naturalnie.
                                                    >
                                                    > Włosy lekko przyciemnione od skory, reszta rozjaśniona,
                                                    > a na to ledwie widoczne szerokie trochę jaśniejsze pasemka ,
                                                    > jakby od rozświetlone od słońca ...

kolor kladzie jej profesjonalny fryzjer,
                                                    czytalam,ze wlasnie tak sie kladzie blond na ciemne wlosy,
                                                    zostawiajac nieco jakby odrostow...
                                                  • pia.ed Re: Koniec ropy naftowej? 11.10.14, 11:19
                                                    Ponieważ nie każdy ma ciemne włosy z natury (albo ma siwe!!!)
                                                    wiec najpierw trzeba włosy na cimno ufarbować,
                                                    potem rozjaśnić na blond - zostawiając ciemne przy skórze,
                                                    a potem zrobić kilka jasniejszych pasemek.

Tak napisali w Metro ... smile
                                                  • kendo Re: Koniec ropy naftowej? 11.10.14, 11:36
                                                    pia.ed napisała:

> Ponieważ nie każdy ma ciemne włosy z natury (albo ma siwe!!!)
                                                    > wiec najpierw trzeba włosy na cimno ufarbować,
                                                    > potem rozjaśnić na blond - zostawiając ciemne przy skórze,
                                                    > a potem zrobić kilka jasniejszych pasemek.
                                                    >
                                                    > Tak napisali w Metro ... smile

dokladnie tak sie robi Pia z wlosami,

pomysl ile "chemi na glowie siedzi??"
    • slo-onko Re: NORWEGIA 10.10.14, 16:07
      a w 12 roku zycia Jadwiga poslubila Jagiełłę na dobre....
      i święta została, po takich przebojach jako dziecko to i nie dziwota.
      • kendo Re: NORWEGIA 10.10.14, 16:34
        opinie swiatowe
        obecnie bardzo sa przeciwni takim zwiazkom ,
        dziwczyny nie tylko z arabskich krajow,ale i afrykanskich sa tak traktowane przez rodzicow,
        sa rozne organizacje ktore obecnie w afrykanskich kraja sie "rozgoscili" i" zaprowadzaj porzadek" wsrod rodzin,ktore chca tak wczesnie swa corke"sprzedac",
        ogladalam reportaz,gdzie wolontariuszka opowiadala,jak ciezko zmienic ich mentalnosc co do tego "rytualu"
        klada nacisk na szkole..

znam arabska matke z corka,
        ktore tu przybyly i zrzekly sie chsus-chodza po cywilnemu ubrane..
        • pia.ed Re: NORWEGIA 10.10.14, 21:31
          Pewnie ta matka z córka nie maja tu rodziny ktora je zmusza do chust ...
          A z jakiego kraju pochodzą te arabki? Bo w rożnych krajach jest rożnie ...
          • kendo Re: NORWEGIA 11.10.14, 10:09
            pia.ed napisała:

> Pewnie ta matka z córka nie maja tu rodziny ktora je zmusza do chust ..
            > .
            > A z jakiego kraju pochodzą te arabki? Bo w rożnych krajach jest rożnie ...

niepamietam,zapytam Lusi
            • lusia_janusia Re: NORWEGIA 11.10.14, 11:33
              *Kendo, to chyba myslisz o tych co przychodzily na spotkania do biblioteki "Sprok kaffe"
              one pochodza z Iraku. I wlasnie maz tej kobiety zginal w bombardowaniu a ona z corka siedziala
              kilka dni w iwnicy ich schronie, i miala pieniade i wyjechala do Europy, tylko nie mowila jakimi
              drogami to zalatwiala.
              • kendo Re: NORWEGIA 11.10.14, 11:38
                lusia_janusia napisała:

> *Kendo, to chyba myslisz o tych co przychodzily na spotkania do biblioteki "Spr
                > ok kaffe"
                > one pochodza z Iraku. I wlasnie maz tej kobiety zginal w bombardowaniu a ona z
                > corka siedziala
                > kilka dni w iwnicy ich schronie, i miala pieniade i wyjechala do Europy, tylko
                > nie mowila jakimi
                > drogami to zalatwiala.
                >

dzieki Lusia,
                wlasnie o nich wspominalal dla Pia,
                tak mi sie wydawalo,ze byla bez meza,
                bardzo "tuf" kobieta..
                • kendo Re:12-sto latka przed oltarzem 13.10.14, 14:11
                  www.expressen.se/tv/nyheter/utrikes/har-far-de-lara-sig-vem-som-ar-chef-i-luften/
                  by zwrocic uwage calego swiata na "wczesne-nieletnie wydawanie corek za maz"
                  • kendo norweska Krolewska rodzina najbiedniejsza 17.01.15, 16:39
                    www.aftonbladet.se/nyheter/article20173243.ab
                    wsrod Skandynawskich krolow,ich apanage 260 mili,ma wystarczyc na cala rodzine krolewska..
                    najbogatsza:
                    1. Rodzina Lichtenstein: 60 mld.=miljarder kronor

2. Grimaldi rodzina Monako: 12 mld.= #

3. House of Windsor 3600000000.= #

4. Dom Orańska w Holandii: 1,6 mld.= #

5. Bernadotte rodzina: 340 mln.= #
                    • kendo Re: na krolewskim dworze szok o zdrowiu Mette 27.10.18, 17:47
                      www.msn.com/sv-se/noje/kungligt/kronprinsessan-mette-marit-stoppas-%e2%80%93-strax-efter-chockbeskedet-om-sjukdomen/ar-BBORCnE
                      postawiono w koncu odpowiednia diagnoze,Lungfibros-zwloknienie ploc.
                      • xystos Re: na krolewskim dworze szok o zdrowiu Mette 28.10.18, 10:00
                        lungfibroz to strasza postępująca choroba,tej choroby się nieleczy lecz
                        podaje leki łagodzące symptomy.

pod koniec życia będzie ciągać
                        wózeczek z butlą tlenową,
                        bardziej hiumanitarym byłby
                        colmonoxit.
                        • kendo Re: na krolewskim dworze szok o zdrowiu Mette 28.10.18, 10:31
                          xystos napisał:

> lungfibroz to strasza postępująca choroba,tej choroby się nieleczy lecz
                          > podaje leki łagodzące symptomy.
                          >
                          > pod koniec życia będzie ciągać
                          > wózeczek z butlą tlenową,
                          > bardziej hiumanitarym byłby
                          > colmonoxit.
                          >

z wagie,ze ksiezniczka norweska,
                          lekarski team bedzie robil wszystko by ulzyc w chorobie,
                          ciekawe dlaczego powstaje taka choroba?
                          • pia.ed Zdrowie Mette - Marit 04.11.18, 11:33

kendo napisała:

lekarski team bedzie robil wszystko by ulzyc w chorobie,
                            ciekawe dlaczego powstaje taka choroba?

>
                            >
                            Szwedzkie media pisaly o tym duzo spokojniej niz polskie ... Po wykryciu rodzaju choroby
                            i rozpoczeciu leczenia Mette Marit wrocila juz do pelnienia swych obowiazkow ...

Wlokniak pluc w kazdym razie nie powstaje w wyniku zaniedbania zdrowia przez
                            pacjenta poprzez np. palenie papierosow, czy zlych warunkow srodowiskowych.

.
                            • pia.ed Choroba Mette-Marit ... sprostowanie 04.11.18, 12:01

Okazuje sie, ze wlokniak pluc moze niekiedy powstac na skutek trujacego srodowiska,
                              ale to sa rzadkie przypadki. Najczesciej choroba ta powstaje, kiedy wlasny uklad obronny
                              zaatakuje komorki w organizmie, ktory powinien ochraniac ...

"Kristian Bjøro, professor vid rikshospitalet i Oslo, är Mette-Marits läkare. Han uppger, att kronprinsessan
                              diagnosticerades på ett tidigt stadium och att den behandling som satts in har haft god effekt.

– Vissa typer av lungfibros kan bero på livsstilsfaktorer eller miljö, men det tror vi inte är fallet här.
                              Vi tror snarare att det rör sig om autoimmunitet, alltså att immunförsvaret angriper kroppens egna celler".

www.aftonbladet.se/nyheter/a/6nQVg8/mette-marit-drabbad-av-kronisk-lungsjukdom

Lungfibros

► Sjukdomen innebär att lungans vanliga vävnad kring luftrören och i lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad, fibros.

► Fibrosen gör att utbytet av syre och koldioxid mellan lungorna och blodomloppet försvåras, leder till andfåddhet och så småningom andnöd.

► Kända orsaker till lungfibros är att den drabbade under sitt yrkesliv har inandats skadliga ämnen som asbest eller damm från sten eller kol.
                              I de flesta fall är dock orsaken till lungfibros okänd, man talar då om idiopatisk lungfibros eller IPF.

► Symptomen vid IPF kommer ofta smygande. Huvudsymptom är andfåddhet vid ansträngning och torrhosta.

► Cirka 1 500–2 000 personer i Sverige lever med IPF.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka