lusia_janusia 01.05.18, 09:07 W majowym miesiacy zycze Nam Wszystkim przyjemnego miesiaca w zdrowiu i przy slonecznej pogodzie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: MAJ. 2018 01.05.18, 09:15 >> Pierwszego maja deszcz, nieurodzajów wieszcz. << >> Na pierwszego maja szron, obiecuje hojny plon. << Poki co za oknem slonecznie, i cicho na ulicach, wszyscy widac odpoczywaja. A ja mam w planie organizacyjnie i biurowo poswiecic swoj czas. Przyjemnego wypoczynku. Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ. 2018 01.05.18, 10:00 *Lusia oby szron byl od czasu do czasu,bedzie urodzajnie. hej i miej sobie pozyteczny dzionek,jak u mnie bo tez organizacyjbie,upior dopiero na piatek byl czas,chyba,ze na dworze w niej bym sie zapisala.. fakt bardzo slonecznie ale i wietrznie, wszystkim pieknego udanego dnia zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ. 2018 01.05.18, 10:30 Szybko maj zawitał,najpiękniejsza pora. Lusiu,a co biuro otwierasz? Wczoraj i dziś bardzo ciepło 28 st. teraz mam 25st. Kupiłam do spółki z córką gofrownicę na prezent dla męża,bo lubi gofry. To za godzinkę będą pierwsze gofry ze śmietaną i z czymś tam jeszcze. Pokazują grad jak jajka który spadł wczoraj w Polsce.U mnie nie chce nic padać. Dobrego dnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ. 2018 01.05.18, 11:09 *Jaga, nie otwieram zadnego biura, tylko przychodzaca korespondencje po otwarciu skladalam na kupki na polce i teraz musze to powkladac do odpowiednich teczek. *Kendo, to ludzie sie rozeprali, moze bedziesz miala ociupinke szczescia i uda Ci sie wczesniej, ew, do mnie mozesz przyjechac i zrobic?... A grad to nic nowego, tylko wielkosci jajek to juz ewenement. U nas kiedys w czerwcu spadl grad. Przyjemnego poludnia . Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ. 2018 01.05.18, 11:16 Pięknie słonecznie obejrzałam pochód 1.Majowy na Placu Czerwonym . To już inni ludzie .. teraz występy , słucham a nawet podspiewuje razem . Ot, taka ze mnie sentymentalna wileńska dusza ) Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ. 2018 01.05.18, 11:55 Jest fajnie.Słonko , wiaterek, ciepełko akurat. Chmurki nachodzą bo zapowiadali, że może pokropić.Na dworze relaksowo, cisza, nawet dzieci w domach albo rodziny wyjechały. Spokojnie i przyjemnie aby upłynął dzionek zyczę. Nawet nie wiedziałam, ze w Polsce padał grad. Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ. 2018 01.05.18, 12:16 witajcieJaga/Pia/Maria no tu takie bzy beda w polowie maja moze roskwitniete, cisza tez jest tu na osiedlu,wszyscy pewnie na "wiece sie udali" by popatrzec lub w nich uczesntniczyc.. jest cieplawo,ale dalej wieje.. miejcie sobie mily dzionek Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ. 2018 01.05.18, 12:47 Nasze bzy już od dwóch tygodni kwitną , cos im się pomieszalo . a tutaj Szczecin na zywo , kamera obrotowa .. www.lantech.com.pl/liveszczecin/?k=walychrobrego Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ. 2018 01.05.18, 15:57 Nie wszystkie kamerki działają.Najlepsze oczywiście morze i bociany. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ. 2018 01.05.18, 17:50 W tym roku nie wywieszam flagi. Wkurzona jestem na wszystko i wszystkich co tym krajem rządzą. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ. 2018 01.05.18, 19:49 Poprawmy humory : o 20 . w programie Kultury "Ja się nie boję braci Rojek" no to rym cym cym ) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ. 2018 01.05.18, 20:10 Dzięki Alfredziu ,już oglądam Lepsza głowa bez szyi niż szyja bez głowy i słusznie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ. 2018 02.05.18, 09:10 Witam.... U nas juz po swietach, (nastepne bedzie 10 maja wg naszego kaendarza,) bylo spokojnie, zimno, wietrznie i miejscami deszczowo. Wybralismy sie na spacer do parku i zawrocili do domu z powodu deszczu. W Polsce macie juz letnia pogode ciekawe jak bedzie w miesiacach letnich, jak ludzie beda spragnieni slonca i ciepla, miejmy nadieje, ze lato z pogoda tez dopisze i u nas. Alfredka, pokazala kamerki, poogladalam te ktore sie otworzyly i zielono juz w okolo w Polsce. Maria upajala sie cisza swiateczna przy pieknej pogodzie, Jaga robila probe nowej gofrownicy i upajala sie bzami. Na dzisiaj musze jakis obiad wymodzic, slonce jest to moze i rower w uzyciu bedzie?. Kendo juz zrobila sobie plany na caly tydzien, ale z pogoda nam nie dopisalo bo po poludniu wczoraj sie rozpadalo. Tydzien bedzie jakos krotki, bo juz srode mamy, zycze milej jej spedzenia pod slonecznym niebem. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ. 2018 02.05.18, 10:10 Witam i ja.Niestety i u mnie pogoda się popsowała tylko 21,ale odczucie jest chłodniejsze,bo wiaterek powiewa chłodny. Fajna czołówka,zachęca do rowerkowania kto może. Wczoraj wnuczek wpadł i przydała się gofrownica, ale ja i tak wolę swoje muffinki są mniej kaloryczne i na dłużej starczają, a gofry tylko na ciepło są dobre. Dobrego i miłego dnia Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ. 2018 02.05.18, 09:07 "Kupiłam do spółki z córką gofrownicę na prezent dla męża,bo lubi gofry." ja tež żonie na urodziny kupiłem wiertarkę udarową,bo nielubi rybek łapać. Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ. 2018 02.05.18, 11:11 witajcie, czas mnie dzis pogania wiec mejcie sobie milutko.. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ. 2018 02.05.18, 11:51 już za godzinę wyjeżdżam do przechowalni,niewiem czy mają WiFi wię miejcie sobie dobrze do następnej środy. Pzdr. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ. 2018 02.05.18, 12:25 już za godzinę wyjeżdżam do > przechowalni,niewiem czy mają > WiFi wię miejcie sobie dobrze do > następnej środy. *Xystos, ale sobie nazwales swoja rekonwalestencje. Wypoczynki i nabrania sil na maxa zycze. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ. 2018 02.05.18, 12:52 Odpocznij od nas i wracaj z dobrym samopoczuciem . Wodnik poklepuje delikatnie po ramieniu a ja wirtualne uściski matczyne przesyłam ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ. 2018 02.05.18, 13:38 xystos napisał: > już za godzinę wyjeżdżam do przechowalni, nie wiem czy mają > WiFi więc miejcie sobie dobrze do następnej środy. > Kiedys pisales mimo braku WiFi ... . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ. 2018 02.05.18, 18:43 kiedyś byłem młodszy ròwnież,i mniej do bani. WiFi jest ale słabe,piszę via 4G ktòre lokalnie często przebija na 3G a więc powolne połączenie,ale Polskie Radio dobrze odbiera, słuchałem metczu Arka-Legia. Pzdr. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ. 2018 02.05.18, 20:14 To juz Xystosie jesteś w tej przechowalni? Pisz nam jak Ci tam jest. U mnie , moze nie uwierzycie, ale na balkonie było 35 stopni. Cały dzień cieplutki i lporywistym wiatrem. Gdzieś może popadało ale u nas susza. Wczoraj tylko ciut uorzadkowałam rabatkę przed wejściem do klatk bo ziemia była jak kamień. Taki ładny dzień to szybko ucieka. Zyczę spokojnej nocki. schodowej . Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 02.05.18, 13:33 kendo napisała: > *upior dopiero na piatek byl czas ,chyba,ze na dworze w niej bym sie zapisala.*. > To dlaczego sie nie zapiszesz, skoro potrzebujesz zrobic pranie? . Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 02.05.18, 21:06 pia.ed napisała: > > kendo napisała: > > > *upior dopiero na piatek byl czas ,chyba,ze na dworze w niej bym sie zap > isala.*. > > > > > To dlaczego sie nie zapiszesz, skoro potrzebujesz zrobic pranie? > . bo,powietrze jest jakies inne tam i zawsze wieczorem mnie dusi, latem moge siedziec na dworze te 35 min,kiedy 40 stopni pranie sie pirze, bogonic po schodach co "pare minut,to juz nie na moje zdrowie.. Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018-przechowalnia 02.05.18, 21:14 kazdy ma swoj odzielny pokoik z wygodami xa pozwoleniem Xystos pokazuje jego "apartament" tak zle nie bedzie mial, personel milo nas powital tak wyglada pokoik gdzie bedzie miszkal kolo lozka stoi juz "balkonik" nie musielismy z domu zabierac,garderoba na ubranie lazienka duza,dostosowana na wozek dla niepelnosprawnego,jak i na balkoni Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018-przechowalnia 02.05.18, 22:46 Dla osoby nie samodzielnej to warunki do egzystencji dobre. Balkonu nie widzę. Czy Xystos będzie mógł zażywać spacery po świeżym powietrzu? Jak ta sprawa jest w tym ośrodku rozwiązana. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 00:12 maria88 napisała: > Balkonu nie widzę. Kendo nie pisala o balkonie, tylko o balkoniku ... a to dwie rozne rzeczy. Balkonik widac na drugim zdjeciu, jest czerwony i sluzy jako podporka do chodzenia. W Polsce chodzi sie z laska, a w Szwecji z balkonikiem. Mozna na nim usiasc kiedy sie ktos zmeczy, a w koszyku miec zakupy ze sklepu... "Balkonik" to wspanialy wynalazek, mozna zrobic zakupy 10 - 15 kg, wlozyc je do koszyka i wygodnie dowiezc do domu ... A teraz wyobraz sobie dziadka, ktory w jednej rece ma laseczke, a w drugiej torba z ciezkimi zakupami . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 08:28 Witam... W Polsce " Swieto Konstytucji 3 Maja" Król Stanisław August Poniatowski, jeden z autorów Konstytucji 3 maja Ignacy Potocki, wniósł wielki wkład w redakcję ostatecznego kształtu Konstytucji 3 maja Konstytucja 3 maja, właśc. Ustawa Rządowa z dnia 3 maja – uchwalona 3 maja 1791 roku ustawa regulująca ustrój prawny Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Powszechnie przyjmuje się, że Konstytucja 3 maja była pierwszą w Europie i drugą na świecie (po konstytucji amerykańskiej z 1787 r.) nowoczesną, spisaną konstytucją.. -Zycze przyjemnego Wam swietowania. *maria88, z pewnoscia bedzie Xystos mogl korzystac ze spacerow jak tylko bedzie sam chcial, ma rowniez dostep do gimnastyki i caly sztab ludzi co wokol niego beda sie krecic, rowniez i personel medyczny. "Balkonik"-(rullator) chodzik - pomoc przy chodzeniu jak Pia napisala. Mam dzisiaj plany rowerkowe, ale przez okno widze ze cos mokrego pada, chociaz na pogodzie w TV nie przewidzieli deszczu w moim rejonie. >> Gdy żaba rano wrzeszczy, spodziewaj się deszczy. << Przyjemnego czwartku nam zycze. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 08:40 zmianynaziemi.pl/wiadomosc/dieta-ktora-jest-najlepsza-na-wiosne dbajcie o siebie Drigie Panie bo w przeciwnym przypadku wylądujecie w przechowalni,tym tekstem chcę was nastraszyć-do owocòw i innego zielska. Dobrego Dnia Wam Życzy Xystos z kuferka Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 08:50 *Xystos, to mniemam, ze dla siebie juz jakas diete wybrales? Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 09:22 tu niema wyboru jak w szpitalu a odchudzający jest sam rozmiar michy. Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 09:32 *Mario, Xystos ma dostep do balkonu,jest przez cala dlugosc budynku, sa stoliki z fotelikami/oddzielona czesc dla palacych z zamknietymi drzwiami, oczywiscie balkon pod dachem, *PIa juz i w Polsce sa balkoniki rozne dla niepelno -sprawnych, nasza Mama miala taki i oddalismy dla kolezanki,ktora miala miec operacje na sercu.. *Xystos, czylimasz snaidania "model miseczki",ale zawsze mozna poprosic o kromke z np.serem, *LUsia faktycznie ,pogoda sie" skicila", sama zdecydujesz czy chcesz wpasc, sama po buleczki zaraz pobiegne. witajcie, za oknem deszczy i ochlodzilo sie, zycze slonca w serduchach. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 11:41 kendo napisała: > Xystos ma dostep do balkonu, jest przez cala dlugosc budynku, > sa stoliki z fotelikami, oczywiscie balkon pod dachem. "Dostep" do balkonu to nie to samo co balkon "w mieszkaniu" ... Widzialam boende för dementa, gdzie dostep do dlugiego i bardzo szerokiego balkonu, typu taras byl od strony stolowki ... ale w pokojach nie bylo balkonow. > juz i w Polsce sa balkoniki rozne dla niepelno -sprawnych, nasza Mama miala taki. Wiem, ze w Polsce sa balkoniki, ale ja pisalam to do Marii, z ktora kiedys dyskutowalam, kiedy Xystos dostal balkonik i ktora twierdzila, ze laska jest duzo wygodniejsza ... wiec dalam jej przyklad, ze balkonik ma wiele pozytecznych funkcji, chocby transport zakupow czy mozliwosc posiedzenia na nim i odpoczynku kiedy stoi sie w kolejce czy nie ma miejsc siedzacych autobusie. Juz nie mowiac o tym, ze kiedy jest slisko na dworzu i jedna reke ma sie zajeta laska, a druga zakupami, to upadek "na twarz" jest nieunikniony, a przy czterokolowym baloniku jak sie go mocno trzyma, nic sie nie stanie ... JAGA, ja trzymajac sie roweru, nawet obciazonego 10-kilogramowymi zakupami, ide duzo szybciej niz bym po prostu szla ... Rower do moj "balkonik". . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 11:46 " JAGA, ja trzymajac sie roweru, nawet obciazonego 10-kilogramowymi zakupami, ide duzo szybciej niz bym po prostu szla ... Rower do moj "balkonik" Pia,ty jesteś niedozdarcia,mòdl sie do twojego Boga byś swą wrodzoną krzepę zatrzymała do końca. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 12:14 Rower obciążony,rowerzysta tylko prowadzi i to jest wytłumaczenie. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 16:10 noo,i wiatr Pia nieobali grunt to ciężar. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 16:45 Witajcie na balkonie temp.+50 ale mocny wiatr z lekkim chłodem pomaga oddychać i jest okey. PIA pytałam o balkon/taras wychodzący z pokoju, nie wiem dlaczego poprawiasz. Odróżniam balkon od balkoniku. Pogoda u Was nie zachęca do dłuzszych spacerów. JAGO nie myślałam,że kicia tak jak piesek lubi polegiwać brzuszkiem do góry. Fajna fotka. Xystosie jak daleko wyprowadziłeś się od domu? Czy to jest w innej miejscowości.? Na którym mieszkasz pietrze? I jak wyglada sprawa z wychodzeniem na dwór. Tak myśle,że takie wszystkie urządzenia to chyba masz w swoim mieszkaniu a dodatkowo masz pokój z balkonem. Tylko do wychodzenia potrzebna jest Ci zachęta i pomoc. Trzymajcie się zdrowo i posyłam ciepełko. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 17:53 OK Mario,wszystko w domu mam lepsze niż w przechowalni ..ale w domu niemam windy,tu winda jest ale misie niechce na dwór wyjeżdżaćjgdyż na piętrze mam bardzo duży taras w kierunku poludniowo-wschodnim- -to jakby być na dworze. miejscowość ta sama ale na drugim końcu miasta,chyba jestem odrobinkę leniwy. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 18:21 Dziś widziałam taki obrazek.Młode małżeństwo z dwójką małych dzieci.Ojciec pchał spacerówkę z dzieckiem,a kobieta jechała wózkiem inwalidzkim na baterie i trzymała na kolanach drugie dziecko. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 18:28 Wzruszające .... a zdjęcia śliczne ) Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 18:29 Teraz to pogoda jest u was nie zachęcajaca i nie będę krzyczeć na Ciebie. Ale jak będzie taka jak u mnie, to nie wolno Ci leniuchować tylko ruch, ruch i jeszcze raz ruch i korzystać jak jest winda. A drugie piętro to tez nie tak wysoko żeby zmuszać się do schodzenia i wchodzenia. XYSTOSIE bądź facetem z ikrą i WALCZ O swoja sprawność ruchową. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 18:37 Nie znając sytuacji tej rodziny którą spotkała JAGA trudno mi ocenić czy to dobrze czy to źle. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 18:48 "XYSTOSIE bądź facetem z ikrą i WALCZ O swoja sprawność ruchową." i tak zrobię,zawalczę gdyż już znam alternatywę a jeżeli kiedykolwiek wyląduje w domu opieki to będę już całkiem do bani obecnie mam przydzielone jeden tydzień w mirsiacu do grudnia,głównym powodem jest odciążenie Kendo,by oddech przez tydzień złapała,dba również o moją Mamę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 19:47 Nie znając sytuacji tej rodziny którą spotkała JAGA trudno mi ocenić czy to dobrze czy to źle. Mario,no jak może być źle,skoro sobie radzą wyśmienicie. Są młodzi to radzą sobie,a kiedyś będzie miała wsparcie od dzieci. Nie wiadomo dlaczego i kiedy stała się inwalidka,ale mąż i ojciec nie ucieka od obowiązków. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 20:30 Jak Ty patrzysz optymistycznie. Daj Boże żeby tak było. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018-przechowalnia 04.05.18, 14:44 ..walczę-dziś zaliczyłem dwie tury gimnastyki przed południem na przeżądach a po południu gimnastykę rytmiczną do muzyki tanecznej, w weekend żadnej gimnastyki ale w poniedziałek i w wtorek też gimnastyki zaliczę, w środę po owsiance jadę do domu na żarełko domowe. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018-przechowalnia 04.05.18, 15:08 Ohoho Xystos to Ty masz zadatki na baletnicę. No ale dobrze,że się starasz,a może nie masz wyjścia? Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018-przechowalnia 04.05.18, 16:40 Pobyt w tym Domu Opieki jest chyba drozszy niz w Domu, w ktorym xystos byl podczas wyjazdu kendo w zeszlym roku, wiec chce jak najlepiej wykorzystac wydane pieniadze jaga_22 napisała: > Ohoho Xystos to Ty masz zadatki na baletnicę. > No ale dobrze,że się starasz,a może nie masz wyjścia? > Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018-przechowalnia 04.05.18, 19:18 ..ano niemam wyjścia-mam wzięcie wśród Dam a tu one stanowią większość i rządzą. do tanga już chyba niewrócę ale do angielskiego walza ...kto wie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018-przechowalnia 04.05.18, 21:37 xystos napisał: > do tanga już chyba nie wrócę, ale do angielskiego walza ...kto wie. > A co z wiedenskim walcem ? Da sie go tanczyc z rollatorem? . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018-przechowalnia 05.05.18, 07:26 "A co z wiedenskim walcem ? Da sie go tanczyc z rollatorem?" ocipinkę za szybki,ale wszystko da się qvestia treningu. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018-przechowalnia 05.05.18, 07:28 w tej chwili 7*C a ma być 19*C wciągu dnia. w oczekiwaniu na owsiankę Dobrego Dnia Wam Życzę Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018-przechowalnia 05.05.18, 09:40 Kiedy ostatnio ogladalam koncert noworoczny z Wiednia, to w przerwie byl taniec setek par w przejsciach miedzy roznymi sektorami krzesel i naokolo nich ... Na koncu korowodu tanczyly pary ... na wozkach inwalidzkich, calkiem zgrabnie im to wychodzilo. "A co z wiedenskim walcem ? Da sie go tanczyc z rollatorem?" > > ocipinkę za szybki,ale wszystko da się qvestia treningu. > Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018-przechowalnia 05.05.18, 10:04 Witajcie... o! nawet Pia już wstała To fajnie,że wreszcie będzie u was ciepełko i słoneczko. Jak szybko ,szybko,to ja nie zawracam głowy. Miłych zajęć i odpoczynku Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 - przechowalnia czyli Dom Opieki 05.05.18, 13:20 Az musialam sprawdzic jaka to data i czy rzeczywiscie dzisiaj sie wpisalam... ja przez ten wczesny wschod slonca NIE DOSYPIAM, bo robi sie jasno w mieszkaniu i potem przez cale przedpoludnie jestem zamroczona ... Wczoraj wieczorem bylam zmeczona, zasypialam przed telewizorem i chyba polozylam sie wpol do pierwszej, a dzis mimo wszystko czuje sie jakby "pies mnie pogryzl i wyplul" Teraz wyjde na powietrze, moze poczuje sie lepiej? jaga_22 napisała: > Witajcie... o! nawet Pia już wstała ... Odpowiedz Link
maria88 Pełnia lata... 05.05.18, 15:52 Witam.Dzisiaj wiatr chłodniejszy, ale dalej trwa letnia pogoda. Słonko mocno operuje. W domu robię zaległe sprawy porządkowe w różnych kątkach i szufladach. Z promieniami słonka to wszystko lepiej widoczne.Oczywiście korzystam też z odpoczynku na świeżym powietrzu w ruchu. Zyczę udanych planów wszystkim i dobrego zdrówka. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Pełnia lata... 05.05.18, 19:06 Dla mnie dziś za zimno.Miało być 22,a było 18.Słonko jest cały dzień,ale wiatr nie dał posiedzieć na balkonie. Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 17:01 xystos napisał: > " > JAGA, ja trzymajac sie roweru, nawet obciazonego 10-kilogramowymi zakupami, > ide duzo szybciej niz bym po prostu szla ... Rower do moj "balkonik" > > Pia,ty jesteś niedozdarcia,mòdl sie do twojego > Boga byś swą wrodzoną krzepę zatrzymała do > końca. > o,Xsystos, jak PIa sie chwali ze tyle da rady przy rowerze zakupow do domu doprowadzic, to moze i wozek z Toba by chetnie porulala a Ty zakupy na kolanach bys trzymal lepszy jest balans przy wozku Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... wyjasnienie nieporozumienia 03.05.18, 20:22 kendo napisała: > jak Pia sie chwali ze tyle da rady przy rowerze zakupow do domu doprowadzic ... > > Kendo, to NIE o zakupy chodzilo i absolutnie NIE o "chwalenie sie".!!! To bylo ubolewanie, ze ja wlasciwie tez potrzebuje "podporki" przy chodzeniu, czegos w rodzaju chodzika ... bo podpierajac sie rowerem ide szybciej niz bez pomocy roweru. Wklejam moj tekst po wycieciu wzmianki o zakupach, bo o tym obciazeniu wspomnialam tylko dlatego, ze powinno mi sie chodzic troche ciezej, a mnie chodzi sie mimo wszystko lzej z rowerem, ktory w tym przypadku spelnia role "chodzika". ... ja trzymajac sie roweru, ide duzo szybciej niz bym po prostu szla ... Rower do moj "balkonik" ... *****JAGA, ja trzymajac sie roweru, nawet obciazonego 10-kilogramowymi zakupami, ide duzo szybciej niz bym po prostu szla ... Rower do moj "balkonik"***** . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 09:41 Witam... Xystos ma apetyt bo mówi,że micha mała.Żebyś zobaczył moją miseczkę Czy na wózku to Ty siedzisz? chyba tak,skoro Kendo zrobiła zdjęcie. Korzystaj jak możesz z balkonika,bo siedzieć,a się poruszać to co innego. U nas też są balkoniki,czasem widzę,ale częściej to widzę jak staruszki poruszają się dużo lepiej ode mnie.Czy ja jestem już staruszka? chyba tak, bo jak wysidałam z autobusu to zobaczyłam rękę która chciała mi pomóc, czyli najlepiej to ze mną nie jest Dziś ma być 30st,za oknem 28 Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 09:53 *Jagus Lenka sie opala na balkonie,macie juz lato, tak to Xystos siedzi zycze milego czwartku Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018-przechowalnia 03.05.18, 10:13 Lenka właśnie uciekła z balkonu,bo za gorąco i leży w przedpokoju, trzeba ją przestępwać . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018... 04.05.18, 02:02 *Jaga, na zdjeciu o ktorym piszesz nie widze pary z mlodymi na wozkach....? tylko kawke po krzaczkiem i koncowki butow najprawdopodobnie tej pary. Lenka juz chyba zmeczona upale i ochladzala sobie brzuszek. *maria88, dobrze radzi dla Xystosa.... A mnie z rowerem zle sie idzie, bo pedal zachacza mi noge, obojetnie w jakiej pozycji go ustawie. Zapowiedzieli nam cieplej na dzisiaj, zobaczymy? a w niedziele, ma byc az 20.oC. Przyjemnego piatku NAM zycze. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018... 04.05.18, 07:36 natemat.pl/237191,burmistrz-jersey-chce-przeniesc-pomnik-katynia-rozwscieczyl-tym-polakow popatrzcie na buźkę burmistdz,wykapany wybraniec. w tej chwili 7*C i slonecznie,w ciągu dnia ma być upal 16*C ale my mamy air condition przeżyjemy. Miłego Dnia Wam Życzę Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018... 04.05.18, 08:32 witajcie , to juz piatek,dni szybko umykaja, jest cieplo ,nie spojzalam na termometr.. *Pia a nie masz bolu pozniej w ramionach? przeciez rece sa zle ulozone nie symetrycznie, skrzywiasz sobie chyba kregoslup,lub ta czesc przy lopatkach, z rollatorem duzo lzej by Ci sie szlo i zakupy tez bys miala gdzie wlozyc,ale torebke z kasa powieszona na ramieniu.. samych przyjemnosci zycze Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018... 04.05.18, 11:54 kendo napisała: > > *Pia > a nie masz bolu pozniej w ramionach? przeciez rece sa zle ulozone nie symetrycznie, > skrzywiasz sobie chyba kregoslup ,lub ta czesc przy lopatkach... Rzadko mi sie zdarza, ze musze prowadzic rower, wiec kregoslupa sobie nie uszkodze Prowadze rower z zakupami wylacznie wtedy, kiedy jest silny przeciwny wiatr i nie dalabym rady pedalowac. Poza tym nie sa to duze odleglosci, bo najblizszy sklep mam 400 m od domu, a trzy najdalsze na placu Triangeln 900 m od domu. Do sklepu ICA MAXI nad morzem, ktory lezy 1 km 100 m ode mnie, biore najczesciej samochod, bo tam jest bezplatny parking, czego nie ma w tych najblizszych sklepach, i jesli wyskakuje do centrum tylko po to, aby kupic 1,5 litra mleka za 12,35 kr to nie mam ochoty placic dodatkowo 10 kr za parking . O sprawieniu sobie rollatora nawet nie mysle ... bo chodze jak najbardziej normalnie, tyle ze wolno, spacerkiem. Caly czas mysle zaczac uzywac kijki z ktorymi chodzi sie szybciej, sprawilam je sobie 15 lat temu ... i odtad leza w szafie. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018... 04.05.18, 10:52 To nie pomnik !! to jakieś okrucieństwo dla ludzkich oczu .... Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018... 04.05.18, 11:29 bo to było okrucieństwo,bagnet w plecy walczącej z nazistami Pokski wbił Gruzin Stalin,tego nienależy przypisywać Rosyjskiemu Narodowi. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018... 04.05.18, 12:12 lusia_janusia napisała: > *Jaga, na zdjeciu o ktorym piszesz nie widze pary z mlodymi na wozkach....? > tylko kawke po krzaczkiem i koncowki butow najprawdopodobnie tej pary. Lusiu,przecież nie robiłam zdjęcia tym ludziom.Jak sobie wyobrażasz,oni jadą alejką, a ja im pstrykam zdjęcie? Napisałam: Dziś widziałam taki obrazek.Młode małżeństwo z dwójką małych dzieci. Ojciec pchał spacerówkę z dzieckiem, a kobieta jechała wózkiem inwalidzkim na baterie i trzymała na kolanach drugie dziecko. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018... 04.05.18, 13:43 *Jaga, to z calym szacunkiem zwracam honor.... Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018... 04.05.18, 19:36 *Pia to masz blisko sklep, nie zdazysz sie uszkodzic.. Tesciowa sie nie moze doprosic by ktoras wyslali do niej i by do miasta pojechala.. przychodza na chwile nie wiem po co .. odpoczynek zasluzony Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018... 05.05.18, 07:52 ja dzis pierwsza liste podpisuje, az nieprawdopodobne.. raniutko wstalam, slonce obudzilo zanosi sie na cieplyyyyyyyyyyyyyy dzien samych milych chwilek zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018... 05.05.18, 09:27 Witam, slonce jak w srodku lata operuje za oknem, troche mam dzisiaj oboawiazkow, ktore musza byc wykonane, po sniadaniu juz, dopije kawke i zabieram sie do przegladania kufra a pozniej pizza i bitki wolowe w planie na jutro. Odwiedziny Xystosa i dzien prawie caly wypelniony. Przyjemnej soboty Nam zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018... 05.05.18, 10:31 Jakos tak w srodku sie znajduja wpisy, Jagi Lena jak zwykle na posterunku modelki, Przyjemnej soboty Jaga zycze Tobie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018... 05.05.18, 20:15 ...a dzis mimo wszystko czuje sie jakby "pies mnie pogryzl i wyplul" ..... Pia, takie okreslenie to pierwszy raz dzisiaj przeczytalam. Mam nadzieje ze wieczor bedziesz miala mimo wszystko dlugi?. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018... 05.05.18, 21:41 Nie wiem jak bedzie wieczorem ... duzo bylam dzis na powietrzu i poczulam sie lepiej. Postaram sie polozyc jeszcze wczesniej i wczesnie wstac, zasune tez zaslony, ale nie wiem czy to duzo pomoze, bo sa jasne lniane ... i niezbyt szerokie, u mnie sluza tylko jako ozdoba. . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018... 06.05.18, 07:52 w tej chwili 10*C a ma być 21*C slonńce już od paru godzin podgrzrwa w oczekiwaniu na owsianke i jajko z słodkim.śledziem Pogodnego Dnia Wanm Życzę Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018... 06.05.18, 09:50 Jak pieknie za oknem, juz zielen na drzewach okrasza widokami, dzisiaj Kendo przyjdzie na rewanzowy obiad do mnie, wiec se sprezam. Przyjemnej niedzieli Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018... 06.05.18, 10:22 Witam niedzielnie.... Dziś ładniej jak wczoraj,nie jest tak chłodno choć wiaterek dalej wieje i temperatura taka sama. Musiałam sprzątnąć balkon,bo pełno naniosło żółtego pyłu z drzew. Dopiero zjadłam śniadanie .Miłej niedzieli wspólnie spędzonej Lusiu. Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 06.05.18, 12:28 Szwedzkim zwyczajem mam tylko jasnoszare standardowe zaluzje, ktore przepuszczaja swiatlo... O roletach, takich drozszych, ktore spelniaja role "zaciemniaczy", mysle juz od dawna, ale nie mam nikogo kto by je zainstalowal, a moj synek ma niestety dwie lewe rece do tych rzeczy. Naszym "cieciem" jest mlody Szwed, z ktorym mam swietny kontakt ale takich rzeczy on nie ma nawet prawa robic ... Wlasciwie to nawet poranne slonce nie jest najwiekszym problemem, bo potem udaje mi sie zasnac... ale najlepiej spi mi sie od godz. 08 00 do 12 00, co wlasnie dzisiaj zrobilam xystos napisał: > zaciągnij rolety Pia,to pośpisz dlużej rownieź... > Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 06.05.18, 18:14 Ja witam popołudniowo. Wstałam wyjatkowo póżno bo przed 10tą. Dawno tak dobrze mi się nie spało długo.. Juz 2 razy spacerowalismy z psina. Slońce grzeje mocno ale zimny wiatr nie daje odczucia ciepła. Nocka tez było chłodna. Zbliżają się "zimni ogrodnicy" wiec chłód w tym czasie to normalka. Nasmażyłam kilkanaście mielonych i będzie jak trzeba do sosu lub na kanapki. Psinie kurze uda w warzywach, ale on teraz wybiera mięsko bez warzyw tak się rozgrymasił po chorobach z jedzeniem. Zaraz idziemy znowu na przechadzkę. PIA u nas są rolety które tylko należy tylko zawieśić na górnej ramie okna i nie trzeba ich montować. Mam takie już kilka lat i sa super. Są w róznych kolorach i nie są drogie. Mozna je nabyć w Jysku 50-70zł/. Dobrze przyciemniają. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 06.05.18, 19:30 Wlasnie rolety z Jysk mialam na mysli, bo tam sa najtansze ... W specjalistycznych sklepach sa kilka razy drozsze. Ogladalam takie wielokrotnie i przeciez w jakis sposob trzeba je umocowac? maria88 napisała: > PIA u nas są rolety które tylko należy tylko zawieśić na > górnej ramie okna i nie trzeba ich montować. > Mam takie już kilka lat i sa super. Są w róznych > kolorach i nie są drogie. Mozna je > nabyć w Jysku 50-70zł/. Dobrze przyciemniają. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 06.05.18, 19:33 PIA piszesz,że nie ma Ci kto zainstalować a teraz że są firmy. W Polsce tez są firmy, ale po co mam wydawać kupę kasy na firmę, jak mogę sobie sama poradzić. Żadne przeciw włamaniowe nie są mi potrzebne. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 06.05.18, 19:38 Nie ma problemu zadnego z założeniem. Są haczyki które zawieszasz na ramie okna i wszystko. Okno dobrze mimo haczyków się zamyka i one nie spadają. Obejrzyj. Tylko zrób sobie wymiar długość i szerokość s z y b y nie okna. Roletka powinna być 4 cm szersza i dłuższa niz szyba. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 06.05.18, 18:14 Pia,od tego są firmy co zakładają żaluzje,czy co innego.wybierzesz sobie jakie będziesz chciała. Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 06.05.18, 19:48 witajcie wieczorowa pora, milo spedzilam dzionek u LUsi, *Pia, sledz reklamy z Yska,czesto maja bonifikaty 20% /25%.. tez bym musiala do salonu kupic cos innnego,bo slonce gazuje przez ta co jest obecnie.. miejcie sobie mily wieczor Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 06.05.18, 19:58 Na rolety chyba jest niemal caly czas znizka choc nie zawsze na te calkowicie zaciemniajace ale ogladalam kiedys w sklepie i wydawalo mi sie, ze nie dam rady ich zalozyc sama, choc ekspedientka zapewniala mnie, ze na pewno dam rade! Mam okno od poludnia i rolety sa konieczne... kendo napisała: > witajcie wieczorowa pora, milo spedzilam dzionek u LUsi, > *Pia,sledz reklamy z Yska,czesto maja bonifikaty 20% /25%.. tez bym musiala do salonu kupic cos innnego,bo slonce gazuje przez ta co jest obecnie.. > > > Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 07.05.18, 07:46 w tej chwili 11*C a ma byç 23*C słonecznie ma byç cały tydzień,oj popływało bysie,morsy postraszyło. Dobrego Dnia Wam Życzę Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 07.05.18, 08:46 Witam,u mnie też słonecznie i ciepło,nareszcie nie ma wiatru.Niebo grafitowe. Dobrego poniedziałku Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 07.05.18, 10:43 *Xystos tu bylo +13,5 okolo szostej,kiedy tabletuche bralam, obecnie pozaslanialam okna i pozamykalam a otworzylam balkon, jest fajny chlodzik.. *Jagus Lenka inspekcje balkonu robi tu prawdziwne cieplo letnie i takiego Wam zycze. Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... Cieplo? 07.05.18, 12:23 Jechalam do miasta zaraz po 9-tej i wcale goraco nie bylo: mialam na sobie podkoszulke na ramiaczkach, na to bluzke z krotkimi rekawkami, rozpiety cienki sweterek i dlugie spodnie ... Wcale sie nie zgrzalam! Wracalam juz bez sweterka i bylo w sam raz ... chociaz czulo sie chlodny powiew wiatru. Oczywiscie w miejscu zaslonietym od wiatru mozna sie opalac jak na plazy i to robilo dzis kilka osob w parku. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 07.05.18, 13:32 jeszcze pótora dnia,Kendo dokup Piwa-upały idą. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 07.05.18, 16:42 Witam,... cieplutko sie zrobilo, wyciagnelo mnie na rower z rana bo nie jest goraco, a jak wracalam to sie rozbieralam z cienkiej kortki prawie jak Pia. Spacerki z pisnka w taka pogode to sama przyjemnosc, mozna przystanac i podziwiac piekno jeszcze czystej zieleni. Jaga chwali sie grafitowym niebem a mnie sie wydaje na moje oko, ze to blekit, Przyjemnego popoludnia Nam zycze. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 08.05.18, 07:16 w tej chwili 6*C i słonecznie ma być 21*C w ciągu dnia,to akurat moja pogoda,taką lubię Miłego Dnia Nam Wszystkim Życzę to mój ostatni pełny dzień w przechowalni, jutro po kommunalnej owsiance wracam do domu na trzy tygodnie. Kendo do rondli,żarłok wraca. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... spanie z przeszkodami 08.05.18, 08:12 xystos napisał: > w tej chwili 6*C i słonecznie ma być 21*C > w ciągu dnia,to akurat moja pogoda,taką lubię > > Miłego Dnia Nam Wszystkim Życzę > > to mój ostatni pełny dzień w przechowalni, > jutro po kommunalnej owsiance wracam do > domu na trzy tygodnie. > Kendo do rondli,żarłok wraca. > Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... slonecznie 08.05.18, 08:17 W Malmö tez slonce, ale przez okno widze jak ludzie jada na rowerach w kurtkach ... Slonce jeszcze do mieszkania nie dochodzi, kaloryfery lodowate ... Xystos, korzystaj jak mozesz z ostatniego dnia wolnosci . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018 ... slonecznie 08.05.18, 08:38 Witam.. Xystos, korzystaj jak mozesz z ostatniego dnia wolnosci > Pia, a przeciez w domu nikt Xystosowi nie zamyka drzwi ani okien, wydaje mi sie ze ma wieksza wolnosc w domu wg swojej woli?. Wietrze od samego rana wszystkie pokoje nocnym chlodem, bo w dzien ma znowu nam przygrzac sloncem. Zycze Nam przyjemnego wtorku. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 08.05.18, 10:07 Witam... U mnie cieplutko i słonecznie,ma być 26st,ale wiaterek dmucha.Przy takiej temperaturze to może sobie wiać. Dziś idę do lekarza p.k po leki dla siebie i męża. Upiekłam jeszcze muffinki i odkurzyłam i będę się szykowała. Mruczek woli w domu.Lenka pozazdrościła i też chce do domu. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... slonecznie 08.05.18, 11:14 rzeczywiście gorąco macie,wstaw Piwko do chłodziarki i niezapomnij uzupełniać,dla zdrowia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 08.05.18, 15:37 Wróciłam,załatwiłam leki,ugotowałam obiad i przydałoby się piwko, niestety mąż nie pomyślał,że będzie mi się chciało pić.Bardzo gorąco mimo wiatru. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... slonecznie 08.05.18, 17:29 noo popatrz jaki niedomyślny, przeciąg go na brokółach przez tydzień będzie długo pamiętał o Piwku. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 08.05.18, 19:58 U mnie takiego gorąca nie było . Wiatr dopiero teraz wieczorkiem sie uspokoił. Od 2 dni ma padać i nie pada. Ci co maja grządki skarżą się że sucho. Wychodziłam kilkakrotnie i za kazdym razem w czym innym, bo raz jest cieplej a raz chłodniej. Nie lubię takiej pogody nie ustabilizowanej. Juro mam wyjście do dentystki. Nie lubię takich wizyt. Kotki JAGI slicznie pozują i wygrzewają ciałka. Moje psie po odkleszczeniu ma futro nie ciekawe, pozlepiane i bez połysku i wygląda wg mnie brzydko. Kąpanie to zmycie preperatu więc musi tak być. Xystos nareszcie wraca w domowe pielesze. Wydaje mi się,że woli być w domku. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... slonecznie 08.05.18, 22:39 Mario daj Hakusiowi trzy razy w tygodniu żółtko,jeśli bedzie sie wzbraniał to nasiłé do buzi i.podnirś mu tułów by "sloneczko" do brzuszka trafiło,Hakuś jest ostaynim Pieskiem na tym forum wię zadbaj o niego szczególnie, obroże przeciw kleszczom niedaja 100% pewności ze jakaś kleszczyca kamikadze go nieużre- trzeba Pieska codziennie szczotkowac polując jednocześnie na kleszcze i pchły-rób to na dworze na spacerkach,to bedzie ekstra przyjemność dla Hakusia. Nocy Dobrej i Chłodniejszej Nam wszystkim Życze Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... slonecznie 09.05.18, 08:13 już 12*C a ma być max 19*C ,słonecznie i bez wiaterku,taka pogoda w sam raz dla seniorów i Piesków. kommunalną owsuankę pożarł ,przekąsił.kanapką z kwaśna szwedzką salami,przepił 2,5% mlekiem bez laktozy a następnie mocną czarną kawą z cukrem. O dziewiątej ma przybyć Kendo i wziąść mnie do domu,,dastałem tygodniową lekcję i już będę grzeczny. Dobrego Dnia Wam Wszystkim Życzę Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... slonecznie 09.05.18, 08:19 xystos napisał: > już 12*C a ma być max 19*C ,słonecznie > i bez wiaterku,taka pogoda w sam raz dla > seniorów i Piesków. > > kommunalną owsuankę pożarł ,przekąsił.kanapką z kwaśna > szwedzką salami,przepił 2,5% > mlekiem bez laktozy a następnie > mocną czarną kawą z cukrem. > > O dziewiątej ma przybyć Kendo i wziąść > mnie do domu,,dastałem tygodniową > lekcję i już będę grzeczny. > > Dobrego Dnia Wam Wszystkim Życzę > hi.hiiiiiii w domu bedzie biala kiebasa na sniadania obiadki smaczne z desrkami i "dogryski kiedy tylko pasuje" pierogi ruskie czekaja.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 09.05.18, 09:53 O rety biała kiełbasa na śniadanie? deserki,przegryzki? To się nie dziwię,że Xystos taki duży Bardzo ciepło od rana i słonecznie,ma być 29st i będzie na mur. Zaraz skoczę po leki dla Mruczka. Miłego dnia. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 09.05.18, 10:15 Naprawdę majowo na forum. Wszyscy w dobrych humorkach i cieszymy sie z ładnej pogody. Dalej u mnie nie padało, wiec podlałam kwiatki na trawniku przed węjsciem do klatki. Spacerek zaliczony i będę szykować sie do dentystki. Jak wrócę czeka mnie sterta prasowanka. Spokojnego dnia życzę. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 09.05.18, 10:17 Jago co to sie tak ładnie pnie na Twoim balkonie? Czy to wymaga specjalnej pielegnacji?Jak szybko rosnie? Może bym tez sobie posadziła. Mysle o nasturcji pnacej teraz w maju się ja sadzi. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... slonecznie 08.05.18, 11:03 W budynku, w ktorym teraz mieszka moze sobie pojezdzic wozkim po korytarzach ... po roznych pietrach, po salach do wspolnego uzytku ... pojechac na taras, winda wyjechac na chwile przed budynek. Jako "wolnosc" rozumiem swobode poruszania sie ... chyba schody ograniczaja troche jego swobode? lusia_janusia napisała: > Pia, a przeciez w domu nikt Xystosowi nie zamyka drzwi ani okien, > wydaje mi sie ze ma wieksza wolnosc w domu wg swojej woli? . Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... slonecznie 08.05.18, 20:23 wwitajcie wieczornie, bylo ciepoloooooooooo, u dzoeciecia bylam,wrocilam z malymi zakupami,juz pod katem slubnego, po obiedzie na kanpke leglam z prasa i slubny niemal mnie o 19 obudzil... niegdy tak dlugo nie spalam po poludniu, co do wolnosci poruszania, tu tez ma swobode,schody sprawiaja trudnosc jedynie,ale przy dobrej woli mozna je pokonac.. Jagi Lenka slicznie pozuje, Mruczek woli stol w domu.. Mario a moze vit.B dla piunki podac przez pare dni,, foterko moze sie poprawi milych chwilek zycze Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 08.05.18, 20:35 Jka to miło czytać pogodne i pogodowe wieści . Ja dzisiaj też rada jestem - po bardzo szczegółowym badaniu wnętrza orzeczono , że "nic tam nie ma" a już były obawy .. p.s dobrze , ze głowy nie badano) Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... slonecznie 08.05.18, 20:52 *Alfredko, pocieszajaca wiadomosc, z Twoim poczuciem humoru to zawsze bedziesz zdrowa nawet "w glowie", tak trzymaj i miejcie sobie milo. Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... slonecznie 09.05.18, 07:56 witam srodowo, tydzien ucieka i nie pyta czy moze sie zatrzymac.. slonecznie i bedzie dzis znowu cieplutkoooooooooo samych dobrych chwilek zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018 ... slonecznie 09.05.18, 10:24 Witam... szczegolnie Xystosa w domowych juz pieleszach.. Wczoraj corka mnie zabrala do siebie, caly dzien na zielonej trawce spedzilam, nie pozwolila mi sie przychylic, zeby co kolwiek wyrwac niepotrzebnego z trawki, w inspekcie malym jeszcze nic nie posadzili, czekaja do po ogrodnikach i zimnej Zosce. Wieczorem przywiozla mnie do domu i na nocke pojechala do pracy. Dzisiaj dzien zaczelam od prania( mialo byc wczoraj..ale..) 2 pralki juz na balkonie sie susza wieczorem bedzie troche prasowania. I nie wiem kto to stwierdzil, ..ze na emeryturze ma sie duzo wolnego czasu... mnie go ostatnio brakuje. Tez w taka pogode bym pospacerowala z jakims futrzakiem, Jagi balkon tonie juz w kwiatach gdzie lubia przebuywac pupile futrzakowe. Przyjemnego wtorku Nam zycze. tez mam cieplutko od 6,oo rano kiedy otworzylam oczy. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 09.05.18, 11:12 Wreszcie bardzo ciepło . Obejrzalam paradę w Moskwie , jak zawsze perfekcyjna . /odrzucam animozje polityczne/. a w dniu zakończenia wojny przeleżałam parę godzin w bramie - była strzelanina miedzy piechotą a lotnikami , którzy bardziej przyczynili się do zwycięstwa ... Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 09.05.18, 11:15 p.s. strzelanina była w Nowej Wilejce a strzelali do siebie żołnierze radzieccy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018 ... slonecznie 09.05.18, 11:56 *Alfreadka, jestes nasza zywa historia..... Dla przypomnienia historia, aby nie powtorzyla sie w przyszlosci, dla przestrogi...... Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 07:22 w tej chwili 11*C i jest słonecznie ma być 20*C w ciągu dnia pogoda dla mnie i innych eremitów. Dnia Dobrego Wszystkim Nam Życzę i Piwka Zimnego Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 08:31 juz +13 stopnia bardzo wietrznie i troche slonecznie, samych dobrych chwilek zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 08:40 Cytat dnia: „Choć w Polsce wszystko jest źle zbudowane, lecz Polki są zbudowane wybornie.” - Kornel Makuszyński Witam... Za oknem typowo majowe, bez deszczu, slonce bawi sie w chowanego z chmurkami. *maria88, o ile co wiem to Jaga ma na balkonie ..winobluszcz... chyba tak to nazywala i pare razy juz go przycinala stare pedy, ladnie wyglada i przyjemnie posiedziec w bliskosci wlasnej zieleni. Mamy dzisiaj swieto, nic nie mam w planach, mode dluzsza jazda na rowerze, bo wczorajsza skrocilam ze wzgledu na zimny wiatr ktory prewiewal mnie na wylot. Przyjemnego czwartku Nam zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 08:55 Witam ze słonkiem. Kwiatki musiałam podlać bo deszczyku nie było. Dzisiaj ma byc cieplutko w całej Polsce powyżej 25 stopni. Wczoraj zaliczona dentystka ostatecznie.Okazalo sie,że trzeba leczyć 2 a nie 1 . Wszystko zrobiła mi jednorazowo. Posyłam Lusi ciepełko i pogodę do rowerkowania i dziekuję za wyjasnienie o kwiatkach. Dobrego dnia wszystkim życze. Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 09:02 hej Kobiety Vistulowe, *Maria male uszczerbki byly w zebach,skoro od razu zajela sie "naprawa" bedziesz miec spokoj i unikniesz nieprzyjemnych bolow, tu tez sucho,ale obiecali deszcz z piatku na sobote noca.. zmyje pyly resztek soli bo jeszcze ja czuje w podmuchach wiatru i pyly kwitnacych kwiatow i drzew, *Lusia to przyrowerkuj tu, choc dzis mocniej wieje i chlodniej jest.. milego dnia zycze dlaWszystkich Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 09:04 *maria88, moze Jaga sie doczyta i wiecej wyjasni odnosnie swojej oazy zieleni.? dziekuje za przyslanie ciepelka. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 09:09 *Kendo, moze po moim obiedie w okolicach godz,13,oo to zrobie. Teraz musze dokupic mleko do kawy bo z tego co mialam dolalam do kwasnego i robi sie serek. Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 09:20 lusia_janusia napisała: > *Kendo, moze po moim obiedie w okolicach godz,13,oo to zrobie. > Teraz musze dokupic mleko do kawy bo z tego co mialam dolalam > do kwasnego i robi sie serek. > OK, tez bede do sklepu musiala dla tesciowe, to dokupie dla nas mleko, ostanie do kawy dzis zuzylismy, Willys otwarty dzis... zdaze zanim przyrowerkujesz Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 09:59 O rety ledwo dobrnęłam do początku. U mnie dalej gorąco.Już o 9-tej było 25 st.Mamy lato wiosną. Nad głową już drugi dzień trwa remont mieszkania,stukanie, wiercenie,walenie,chyba ścianę rozbijają.Wczoraj jako tako,a dziś nie do wytrzymania. Winobluszczu już nie mam.To posadziłam z patyczków,mąż zerwał po drodze. W naturze,to jest nbardzo szybko rosnąca roślina,ale na balkonie to takich wygód nie ma. To się nazywa Rdest Auberta.Potem jak znajdę ,to pokażę jak ładnie kwitło. www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/rdest-auberta--uprawa-choroby-i-rozmnazanie-id1294.html Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 15:56 hej Jagus przyjemne pnacze i ladnie kwitnie a pachnie jakso tez?? ptaszyna tez czegos ciekawa.. wieje strasznie, milego dzionka Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 16:15 Wczoraj w parku,nie wiem jak ten ptak się nazywa.Ja szłam alejką,a ten ptaszek obok po trawie i to dosyć kawałek. W końcu ja stanęłam i ptaszek też i popatrzyliśmy sobie w oczy A pnącze chyba nie pachnie,bo bym poczuła. Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 16:59 nie bardzo dokladnie widac, ale moze to ta ptaszyna?= drozdzika,tak googel mi przetlumaczyl www.google.se/search?q=r%C3%B6dvingetrast+bild&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj6hu_zsvvaAhVCkywKHdO4AvMQsAQIOg&biw=1280&bih=597 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 17:18 Tutaj lepiej go widać jak obok szedł,było więcej takich ptaszków. Widziałam jak jeden pogonił srokę. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 20:02 To chyba był kwiczoł .... taki dorodny i odważny . Ładny ale głoś ma przenikliwy . Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 20:04 ... jaki "głoś" ???? oj, alfredko ( Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... slonecznie 10.05.18, 20:31 Dzięki Alfredziu,to rzeczywiście może być kwiczoł,za pomoc Kendo też dziękuję. Nie mam teraz głośnika,bo dziurek zabrakło,ale jutro coś wypnę i posłucham,czy rzeczywiście ma taki okropny głos.Nazwa kwiczoł coś mówi Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... 10.05.18, 21:03 [b]NA WSPOMNIENIE [U]KWICZOLA[/I] POMYSLALAM O IZRAELSKIEJ PIOSENCE NA EUROWIZJI[/b] jaga_22 napisała: > Dzięki Alfredziu to rzeczywiście może być kwiczoł ... > Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 10.05.18, 22:22 w tej chwili od wschodu niebo w ogniu,piękne długie błyskawice ale bez grzmotów i bez deszczu, piękny wieczór. Nocy Dobrej Nam Wszystkim Życzę Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 11.05.18, 07:31 w tej chwili 13*C a ma być 21*C w ciągu dnia,po nocy z błyskawicami nad ranem pokropiło nieco życiodajnym deszczem ale już niepada mimo że pochmurnie. Dobrego Dnia Nam Wszystkim Życzę Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018 ... 11.05.18, 08:24 *Xystos juz padalo wczoraj wieczorem u mnie, zrobilo sie duzo chlodniej i wieje dzisiaj wiatrem z polnocy. Witam. Piatek koniec tygodnia pracy przed nami weeken wiec marzy sie sloneczna pogoda bez zimnego wiatru jak bylo przez ostatnie sloneczne dni. Przyjemnego dnia Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... 11.05.18, 08:49 Witam i miłego piąteczku życzę ze słoneczkiem. U mnie koty już się pochowały w domku,bo jest chłodniej. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... 11.05.18, 09:17 Dziendoberek. Wczoraj trochę popadało i chociaz moje kwiatki pod balkonem zmoczyło. Posadzilam wczoraj nasturcję. W ub.roku pieknie tam rosła.U JAGI piękne pelargonie. Ranek jest trochę chłodniejszy ale jest słonko i będzie ciepełko. Zyczę udanych robótek i słoneczka wszystkim. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... 11.05.18, 11:02 Dziwna ramka,nic nie ma u góry,ale sama wstawię video Kwiczoł Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 11.05.18, 11:14 od sobotniego popołudnia do poniedzialku włącznie będzie piękna słoneczna pogoda i w miarę ciepło-pogoda na piknik. Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... 11.05.18, 14:57 witajcie, tu popaduje od czasu do czasu, chlodnikawo, milego dzionka zycze Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 12.05.18, 04:19 Piękny wschód słońca,Ptaszki świergolą tak cudnie że wyłączylem Radio i szeroko otworzyłem okno. w tej chwili 11*C a ma być 21*C w środku dnia,synoptyka przewiduje chmury ale się pomylił tym razem również. Dobrego Dnia Nam Wszystkim Życzę Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... 12.05.18, 06:34 xystos napisał: > Piękny wschód słońca. Ptaszki świergolą tak cudnie że wyłączylem Radio i szeroko > otworzyłem okno. > w tej chwili 11*C a ma być 21*C w środku dnia,synoptyk przewiduje chmury ale się pomylił > tym razem również. > Nie wiem, gdzie szukac wschodu slonca, bo niebo zasnute chmurami i tak jest od kilku dni. Dopiero przed poludniem zacznie sie przejasniac ... . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... 12.05.18, 11:41 Witam... O 4-tej już wschód słońca? jak wstaję to ono już świeci. Zobaczyłam wschód w kalendarzu 4,49 jutro o 2 min.wcześniej. Piękny dzień słoneczny.Pogorszenie ma być w poniedziałek. Miłej soboty Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 12.05.18, 12:35 Jagóś,słońce wschodzi wcześniej im dalej na północ,i puźniej zachodzi,w Lapponi słońce niezachodzi latem,po przesileniu letnim dni będą o parę minut krótsze z dnia na dzień. Wiosna w skandynawi przychodzi puźniej ale wegetacja jest intensywniejsza niż na kontynęcie- wszystko rośnie szybko że aż słychać. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018 ... 12.05.18, 13:02 Te szumy od was to wegetacja a ja myślalam , że to morze szumi ) pozdrawiamy serdecznie .... Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 12.05.18, 18:17 Morze tylko wzmacja odgłosy natury,pozatem my możemy się opalać zwróceni ku morzu .. i duże luzy na czystych plażach. Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... 12.05.18, 19:13 *Alfredka, jak zwykle z humorem , witajcie wieczornie, chlodno/wietrznie/anemiczne slonce, wieczor bedzie z piosenkami,Eurowizja o 21 godz, moze wytrzymam siedziec w fotelu, bo kiedy na kanapke legne, od razu usypiam..,moze do sklepu skocze po cos slodkiego by milej sie ogladalo milego wieczoru Wam zycze Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 13.05.18, 06:13 w tej chwili 11*C a w ciąu dnia ma być 20*C ,jest lekka mgiełka ale słonko przebija sie przez nią prosto w okno mojej sypialni. Dziś pogoda dla leciwych wapniaków i ich spacerów do parku. Miłej Niedzieli najlepiej z Rodzinami Serdecznie Wam Życzę Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... 13.05.18, 09:16 witajcie niedzielnie, slonecznie/wietrznie, moze bedzie kolo lunchu cieplutko milych chwilek zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... 13.05.18, 11:02 Dla mnie nie jest dobry a tym bardziej dla Mruczka. Właśnie odchodzi w inny świat,jeszcze jest weterynarz. Długo to trwało,teraz się pożegnałam zaraz dostanie ostateczny. Serce rozrywa z bólu Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 13.05.18, 11:08 Serdecznie ci wspòłvzuję Jagòś z powodu odejścia Mruczka pamiętaj tylko piękne chwile w twoim sercu Mruczek będzie żył tak długo jak długo ty żyjesz znam ten ból,Bobby też w domu umierał ale w moim sercu żyje do dzisiaj,odwiedza mnie czasami w snach moich. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018 ... 13.05.18, 11:17 *Jaga wspolczuje w zalu odejscia Mruczka, bedziesz go miala zawsze w pamieci i w tylu pieknych fotkach przez Cie uwiecznionych. Slonecznie za oknem, tylko balkon mam otwary zeby ochlodzic pokoje, po 12 pozamykam, zeby cieplo nie wchodzilo do srodka. Przyjemnej niedzieli Nam zycze. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018 ... 13.05.18, 12:00 Do dzisiaj pamiętam nagłe odejście naszego psa , który został zastrzelony przez policjanta /w czasie wojny/. Był u nas 11 lat , zwał się Goluś bo koniecznie chciał grac w pilkę z chłopakami i wpychał ją do bramki . odejście Golusia i ten smutek jest przy mnie i siostrze już chyba do naszego końca . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... 13.05.18, 13:55 Dziękuję bardzo kochani.To prawda,nie zapomina się przyjaciół . I ja mam wszystkie w pamięci,ale rozstanie jest bardzo bolesne. Dziś jeszcze zrobiłam mu kilka zdjęć i wszystkie poszły kosmos. Mało tego,to się pośpiszyłam i od razu skasowałam w aparacie. Tylko to mi zostało na parę minut przed. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... 13.05.18, 14:04 JAGO ogromnie mi sie zrobiło żal Mruczusia i szczerze Wam współczuję. Choroba długo go męczyła aż zmogła. Niech spokojnie biega po niebieskich trawkach..... Nie próbuje nawet Was pocieszać bo to wszystko musi się przegryźć w Waszych sercach. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 14.05.18, 05:59 w tej chwili 6*C i ma być 21*C jest słonecznie i cały dzień ma być piękna pogoda. Dobrego Dnia Nam Wszystkim Życzę Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018 ... 14.05.18, 07:08 Witam.. Pogoda sprzyja do spacerow, mnie zapylilo... zalozylo w uszach i gorzej slysze, uzywam nawet krople do nosa Nasonex, ktore minimalnie pomagaja, wypada siedziech chyba w domu i odpoczywac..... chyba sobie zrobie dluzsza przerwe od wszystkiego. Zycze Nam przyjemnego tygodnia i poniedzialku. Odpowiedz Link
kendo Re: MAJ 2018 ... 14.05.18, 07:53 *Lusia, moze jak siedziec w domu cos pomoze,ale ilez mozna nie wychodzic na dwor??, wszystkie drzewa juz kwitna, ja tak mialam od grudnia do stycznia, zreszta laryngolog mnie informowal,ze tak moge miec z racji na alergie na wszystko. pogoda faktycznie obiecujaca na caly dzien, oby tak zostalo.. zycze udanego dnia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... 14.05.18, 09:00 Dzięki Mario.masz rację,trzeba czasu ,ale to długo trwa. W nocy musiało nieźle wiać,bo strąciło mi kwiaty z ławy,trochę połamało. Alergia na pyłki dokuczliwa,organizm musi się przyzwyczajać,bo zachowawcze nic nie daje.Coraz bardziej organizm będzie się buntował. Miało być chłodniej,na razie jest pięknie i słonecznie,tylko ten wiaterek Miłego poniedziałku mimo wszystko. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MAJ 2018 ... 14.05.18, 14:01 *Jaga, a Lenka nie ma odwagi wyjsc dzisiaj na balkon?, pewnie czeka ze Mruczek powroci?, ale mam nadzieje ze to jakos zaakceptuje i zrozumnie, ze z drugiej strony teczy nie ma powrotu. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 14.05.18, 15:08 Jagóś,gdy w lipcu 1997 roku umarł Rex to Dux zamieszkał z nami w wrześniu tego samego roku,gdy Dux umarl a początku marca 2007 roku to już z żalu niechciałem mieć wiecej Dobermanna-oni tak krótko żyją. W marcu 2007 roku Kendo przeglądając internet znalazła dziesięcio miesięczneg szczeniaka Dobermanna-jeszcze tego samego dnia pojechaliśmy do psiego hotelu i po zapłaceniu zaadoptowaliśmy Bobby'ego który był z nami do stycznia 2016 roku. Jagóś wypełnij pustkę jaką zostawił po sobie Mruczek adoptując innego kotka,Lence też powinno być raźniej,Mruczka jak i inne Kotki które dzieliły z wami życie radują Wasze serca będą żyły w Waszych sercach i pamięci na zawsze. Pozdrawiam H.Xystos Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 15.05.18, 05:15 w tej chwili 6*C a ma być 23*C słońce przedziera sie przez porozrywane chmurki i je rozprasza-będzie pogodny dzień. Dobrego Dnia Wam Wszystkim Życzę Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... 15.05.18, 09:37 Witam,na razie nie mam w planie drugiego kotka,ale co patrzę na Lenkę to same łzy lecą.Czekam kiedy zacznie znowu biegać za piłeczką wesolutka,ona widziała i obserwowała do końca Mruczka.Wygląda na to,że ciągle czeka na niego. Tuli się,patrzy w oczy z zapytaniem. Bardzo się oziębiło i wietrznie,ale trochę słonko się przeciska. Dobrego dnia Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... jak nad Morzem Srodziemnym 15.05.18, 11:19 Jaga, wczoraj w Malmö bylo bardzo cieplo ... 24 C tylko w Göteborgu cieplej, 25 C. Wracalam wczoraj z kina o osmej wieczorem, przez male polozone w centrum uliczki, i mialam wrazenie ze jestem gdzies na poludniu Europy, bo w kawiarniach na swiezym powietrzu wszystkie stoliki byly zajete, a uliczki pelne przechodniow... . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... jak nad Morzem Srodziemnym 15.05.18, 13:53 Wczoraj to i u nas było ciepło,ale wieczorem już się zaczynało zmieniać.Teraz mamy 18 i przebłyski słonka. Gdyby nie wiatr byłoby ciepło. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... 15.05.18, 17:46 JAGO po minie Lenki to widać, że jej smutno. Pisałam nie dawno o smierci ratlerka , suni z naszej klatki. Moje psie jak wychodzi z domu na spacer i usłyszy jakis ruch na wyższym pietrze, to staje przed schodami i ani ruszyć sie nie da aż zobaczy kto idzie. Mysli że ta Muszka ,której nie ma. Pisałam tez ,że koleżance odeszła 13letnia pekinka. Niedługo potem dzieci przyniosły jej też malutka pekinkę bo bardzo przezywała smierc swojej suni. Dobrze zrobiły, bo kolezanka niemal sama rozchorowała się po tym wydarzeniu. Drugie zwierzątko apsorbując pozwala chociaż częściowo oderwać mysli od straty poprzedniego. Absolutnie nie namawiam Cię na drugie zwierzątko. Tez nie wiadomo jak zareagowała by Lenka. Mnie sie wydaje ,że sama to wzięłabym może zwierzątko ze schroniska juz podchowane,gdybym miała jeszcze mozliwość nim się opiekować.Pisałam tez na forum,że kolezance odeszła kotka kilkunastoletnia miała problem z nerkami . Ona teraz wzięła młodego rasowego kocurka i nie może sobie z nim poradzić. Wszędzie go pełno i żałuje,że nie wzięła dorosłej kotki tez np. ze schroniska. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... 15.05.18, 18:52 Pomyślę ze wzglądu na Lenkę.Ona jest bardzo łagodna.Ze schroniska już nie chcę, jeden i drugi był chory.Lenka do końca życia na sterydach będzie. Jeszcze w zeszłym tygodniu wykupiłam leki dla Mruczka na 3 m-ce. Może się kiedy trafi znajda.I tak trzeba będzie zrobić wszystkie badania. Jak zdecydowałam,to lżej mi się zrobiło na duszy.To okropne przeżywać ukochanego kotka, ale nic na to nie poradzimy.Koty w starszym wieku przeważnie odchodzą na niewydolność nerek. Mój pierwszy Kajtek i Pieszczoch odeszli na nerki,ale na specjalnej karmie i tak dożyli 17,drugi 18 lat. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... 15.05.18, 20:23 Napisałam JAGO link do strony na Twoją skrzynkę jak Lence pomóc.Okazuje sie że koty bardzo przezywają smierć swojego przyjaciela o czym nie wiedziałam. Biedactwo ta Lenka. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 16.05.18, 05:45 w tej chwili 10*C a ma być 24*C lekkie chmury rozpędza słońce i lekki wicherek-będzie słoneczny dzień. Dziś spróbuję zejś i pujść wyrzucić śmieci,jeśli pujdze dobrze to jutro poczłapię po Piwo. Dobrego Dnia Nam Wszystkim Życzę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... 16.05.18, 08:55 Witajcie... Wszystko się zgadza Mario.Jak ktoś jest w przyjaźni ze swoim pupilem,to może o nim dużo powiedzieć. Miało być brzydko,a tymczasem słonko zaświeciło,ale bawi się w chowanego, a ma być 21. Xystos,to mnie zaskoczyłeś,ale bardzo dobrze próbuj swoich sił i możliwości. A ja jadę zapisać się do okulisty,bo wczoraj dostałam telefon, że mi skrócili zabieg o rok. Dobrego dnia dla Nas Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 16.05.18, 10:25 a ja dzwoniłem do szpitala i przesónołem czas z 22 Maja na jakiś bliżej nieokreślony po lecie,chodzi o specjalistów od płuc i astmy,jest stabilnie. balkon na zachó,jeszcze cień siedzę,surfuję i popijam zimną herbatką widok na nasz trójkąt trawnika i domki jednorodzinne,na najbliższym żona sasiada opala sie toplos a jej córka koło niej opala się bardziej odważnie-mają do tego prawo i nikomu niewolno się z tego powodu niesmaczyć,są na swoim. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... 16.05.18, 10:35 xystos napisał: > balkon na zachód,jeszcze cień siedzę,surfuję i popijam zimną > herbatką > widok na nasz trójkąt trawnika i domki jednorodzinne .... > No ale Marii chodzi o to, ze potrzebujesz ruchu i spaceru poza domem ... nie siedzenia na balkonie!!! . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 16.05.18, 10:41 noo dobrze,pujdę z tymi śmieciami ale wieczorem siedzę i robie gimnastkę stóp jakiej sie nauczyłem w ostatnim tygodniu na rechab staram się,zamiast zimnego Piwa którego mam dużo popijam zimnego Earl Grey'a bez cytryny i bez cukru czy można być bardziej świętym? Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... ruch to zdrowie 16.05.18, 11:16 xystos napisał: > noo dobrze, pojdę z tymi śmieciami > ale wieczorem O, nie! Sam nie schodz po schodach, bo jeszcze spadniesz i sie zabijesz a potem bede miala Ciebie na swoim sumieniu przez cale zycie! Maria ma bardzo dobra propozycje ktora napisala na Twojej poczcie vistulowej: maria88 15.05.18, 20:32 Mam pytanie czy żeby wyjść z domu to musisz czekać na przeprowadzkę do przechowalni? Czy nie masz mozliwości ktoś poprosić aby przyszedł i pomógł Ci opuścić mieszkanie chociaż na godzinę przy dobrej pogodzie? Chyba jakas firma jest świadcząca takie usługi dla osób nie sprawnych ruchowo. Musisz systematycznie a nie dorywczo próbować się poruszać. . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... ruch to zdrowie 16.05.18, 11:22 oj oj,31go maja będę na drugim turnusie na rehab to tam mnie wytrenują,w basenie bedzie lżej a potym masarze iekkie Piwko do obiadu dają-będzie dobrze. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... ruch to zdrowie 16.05.18, 12:11 Witajcie. U mnie od rana pochmurnie i pada ciurkiem. Psina nie chce spacerować. Czekamy na przerwę w padaniu. XYSTOSIE, BRAWO! że decydujesz sie opuszczac swoja klatkę. Daj znac jak sie udało. Jeszcze raz pytam , czy nie mozesz miec kogoś do pomocy w jej opuszczaniu. JAGO fajnie,że kiciusie powolutku opuszcza stres czego i Tobie zyczę. Wszystki zas zyczę dobrej pogody ze słonkiem. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... ruch to zdrowie 16.05.18, 14:05 "XYSTOSIE, BRAWO! że decydujesz sie opuszczac swoja klatkę. Daj znac jak sie udało. Jeszcze raz pytam , czy nie mozesz miec kogoś do pomocy w jej opuszczaniu.?" nie niemogę,mieszkamy tu niecałe dwa lata a szwedzi tak łatwo nie- nawiązują kontaktów,nawet w własnej grupie narodowościowej, kobietom jest łatwiej zwlaszcza jeżeli mają małe dzieci,pilnując swego na placu zabaw jednocześnie przypilnuje dzieci sasiadów w naszej klatce dziewięć mieszkań sadząc po nazwiskach na drzwiach;czteryszwedzkie rodziny(z nami),jeden fin,jedno puste mieszkanie na sprzedaż i trzy rodziny z jugosłowiańskimi nazwizkami,nie wiem kto mieszka w klatce obok-ja niepytalski. mogę zatrudnić kogoś na czarno jedna godzina dziennie ale aż tak intensywnych treningów niewytrzymam,serducho i płuca niewytrzymają,nietylko nogi są moim problemem,najważniejsze że się tym nieprzejmuję-depresja mi niegrozi. Pzdr. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... ruch to zdrowie 16.05.18, 16:20 A czy nie mozna umawiać się nie konkretnie np. dzwonisz kiedy mozesz i masz ochote wyjść przyjedżają,ktos Ci pomaga zejśc na ile Ci bedzie potrzeba a potem płacisz za usługę. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... ruch to zdrowie 16.05.18, 20:28 dokładnie jest tak jak pytasz, mam przyznaną taką pomoc ale z niej niekożystam za wyjątkiem alarmu który noszę jak zegarek na przegubie dłoni-koszt 152 SEK na miesiąc plus ewentualna pomoc koszt 223 SEK za każdą zaczętą godzinę,wszystko to małe pieniądze ale ja jestem alergiczny na VAT więc staram się niekożystać z kommunalnej pomocy,wole zatrudnić kogoś na czarno. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... ruch to zdrowie 16.05.18, 21:15 ..byłem wyrzucić smieci,pięć metrów od bramy stoi mój zaparkowany roolator ale niezdażyłem gdyż z klatki A wyszedł mlodzieniec i nieproszony o przysługę wziol reklamówke z śmieciami mówiąc "jag har nycklen" tzn.ja mam klucz (do zsypu) ,usadłem na ławeczce mentalnie znakautowany ale widzałem że śmieci wyrzucił puźniej idac do swego auta na naszym parkingu podniósł przednią łapę w.Szwedzkim pozdrowieniu,puźniej pokonałem schody z tylko jednym odpoczynkiem około 30 sekund i wdrapałem się na drugie piętro, teraz siedzę i zastanawiam się co to był za człowiek?,przecież go nieznam,ale to było miłe zaskoczenie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... ruch to zdrowie 16.05.18, 22:49 xystos napisał: .... wyszedł mlodzieniec i nieproszony o przysługę wzial reklamówke ze śmieciami mówiąc " mam klucz" (do zsypu) , usadłem na ławeczce mentalnie znakautowany ... > teraz siedzę i zastanawiam się co to był za człowiek? przecież go nie znam, ale to było miłe zaskoczenie. > A ja wielokrotnie pisalam, ze wielu Szwedow, szczegolnie mlodych, jest bardzo uprzejmych i pomocnych ... tylko nie zawsze osmielaja sie spieszyc z pomoca bojac sie, ze moze zostana zle zrozumiani i w jakis sposob te osobe uraza. Dlaczego ten mlodzieniec Ci pomogl? Bo wyraznie widzial, ze potrzebujesz pomocy! . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... ruch to zdrowie 17.05.18, 08:35 w tej chwili 12*C a ma być 26*C w cieniu,dzień zapowiadają słoneczny. puki co.siedzę na zacienionym balkonie(zachód) i mocuję sie z marqizą uparte cholerstwo zacielo się na lince i nieda się opuścic. Dobrego Dnia Nam Wszystkim Życzę Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... Zapowiada sie ladny dzien 17.05.18, 10:00 Wczoraj osobiscie pofatygowales sie wyrzucic smiecie, to teraz czas wezwac ciecia na pomoc ... W Malmö slonecznie, ale jeszcze niezbyt cieplo po polnocno-wschodniej stronie w cieniu termometr wskazuje 15,5 stopni Celsiusza. xystos napisał: > ... siedzę na zacienionym balkonie(zachód) i mocuję sie z marqizą uparte cholerstwo zacielo się na lince i nie da się opuścic. > > Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... Zapowiada sie ladny dzien 17.05.18, 10:47 Jesteś zuch XYSTOSIE. Dajesz sobie radę. I tak trzeba robi ć. Przekonujesz się tym do swoich mozliwosci, sił. Młody uczynny człowiek na pewno zna Twoja sytuację rodzinną i okazał Ci pomoc. W tej chwili wygląda słonko ale jest wiatr i może napędzic chmurki bo jeszcze zapowiadają do niedzieli opady. Zdrowka i sloneczka wszystkim zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... Zapowiada sie ladny dzien 17.05.18, 11:11 Całą noc padało i chwila przerwy,dachy zdążyły wyschnąć i znowu pada. U mnie jest 14 i ma być tylko parę st. więcej.Mnie jest zimno , ale nie wszystkim jak widać.Też Wam słoneczka życzę,u mnie nie ma nadziei. Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... Zapowiada sie ladny dzien 17.05.18, 11:38 Ja uwielbiam szwedzkie lato takie kiedy nie jest za goraco i trzeba czasem zalozyc sweterek. Czasy, kiedy uwielbialam upaly, juz minely chocby z tego powodu, ze nie mam juz czym zaimponowac na plazy W tej chwili temperatura podniosla sie do 17 C, a na ulicy ludzie nie sa tak rozneglizowani jak wczoraj... . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... Zapowiada sie ladny dzien 17.05.18, 12:20 "Czasy, kiedy uwielbialam upaly, juz minely chocby z tego powodu, ze nie mam juz czym zaimponowac na plazy" to prawda Pia,ongiś byliśmy młodzi i piekni,teraz jesteśmy tylko piękni gdy będziesz miała możliwość odwiedź moja plazę Naturist bad i Yngsjö,tam dużo niemców z FKK część z nich tylko piękni,odwagi życzę. Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... Piękna plaza w Yngsjö 17.05.18, 17:00 [i]xystos napisał: > gdy będziesz miała możliwość > odwiedź moja plazę Naturist bad > w Yngsjö, tam dużo niemców z FKK > część z nich tylko piękni,odwagi życzę. > Chetnie bym "poszprechala" z Niemcami, ale do Yngsjö chyba nie ma dobrego dojazdu autobusem, a jechac z Malmö samochodem stanowczo za drogo ... . Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018 ... ruch to zdrowie 17.05.18, 15:27 ...tak to jest z tą paskudna arystokracją ….. widocznie nie dość nisko głowe pochylileś .. ... Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... ruch to zdrowie 17.05.18, 16:39 jeszcze są w Polsce Czartoryscy Sapiechy Zamoyscy i wiele pomniejszych lecz równie godnych Korony Polskiej jrszcze można restytuować monarchie w Polsce,z silną władzą Króla na podobieństwo Monarchi Angielskiej tylko trzeba chcieć,zanim Polska bédzie Wielkim Księstwem Priwiślańskim z zachodnią granicą wzdłuz rzeki Wisły. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018 ... ruch to zdrowie 17.05.18, 19:17 Piekny wpis … szkoda tylko , ze potomkowie szlachty herbowej /niektórzy/ całkiem się zepsili( a ogólnie to smutno jest , że tak łatwo kupić lud za "pińset plus" czy za pieniądze na podręczniki … no coż … dobry pan daje ,można popić i przy dużej ilości dzieci kupić gruchot na czterech kołach . ……………………….………………… pozdrawiamy serdecznie i prosimy : nie szalej ruchowo , powolutku powolutku … i będzie się polepszać . Uściski od naszej trójki /niewielkiej ale serdecznie do ludzi nastawionej/.. Pozdrów Panie Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... monarchia? 17.05.18, 20:41 xystos napisał: > jeszcze można restytuować monarchie w Polsce,z silną władzą Króla > na podobieństwo Monarchii Angielskiej tylko trzeba chcieć ... > A co bedzie wtedy z ulubiencem wielu Polakow, Jaroslawem Kaczynskim? . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... monarchia? 17.05.18, 20:55 forma ustroju politycznego, w którym głową państwa jest monarcha, który współdzieli władzę z parlamentem. W większości współczesnych europejskich monarchiach parlamentarnych kompetencje króla są jednak ograniczone do funkcji reprezentacyjnych, a realną władzę sprawuje demokratycznie wyłaniany parlament i rząd, na którego czele stoi premier. W ten sposób takie państwo de facto nabiera cech republiki demokratycznej, a monarchiczna forma rządów staje się tu jedynie dekoracją. Obowiązuje zasada rex regnat, sed non gubernat — "król panuje, ale nie rządzi". Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 18.05.18, 08:35 Widze,że wszyscy jeszcze zajęci porannymi porządkami lub spią. Pogoda pochmurna i deszczowa rano i na cały dzionek. Zimno +8 i ociepli sie chyba nie wiele. Z tych wiatrów to ucho mi zaczęło dokuczać. Psina domaga się wyjścia ale chyba nic z tego nie będzie. Może pózniej. Ciepełka i zdrówka życzę. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... monarchia? 18.05.18, 08:37 w tej chwili 12*C i jest słomecznie,wpołudnie ma być 22*C tzn będzie chlodniek moź wczoraj "rex regnat, sed non gubernat — "król panuje, ale nie rządzi"." różnie to jest,mnie chodzi o monarchię typu angielskiego. Miłego Dnia Nam Wszystkim Źyczę Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... monarchia? 18.05.18, 09:32 No ,a co podałam? przecież mają królową Małgorzatę,którą społeczeństwo utrzymuje. Wczoraj padało ,dziś już nie,ale słoneczka nie ma i jest chłodno,rano było 14,a ma być 19. Od jutra lekka poprawa .Od drugiej połowy tygodnia 30st.No to czekam. Jak się czujesz Xystos,po wczorajszym wysiłku.Mam koło siebie dobrych ludzi. Dobrego dnia. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... monarchia? 18.05.18, 11:08 w tej chwili 15*C ba zacienionym balkonie- bardzo dobra pogoda do czytania gdyź internetu w dalszym ciągu niema a vida satelite musiałbym z domu wyjść by kontakt złapać. Małgorzate utrzymują Duńczucy , oni też kochają swoją Królowę, Brytyjczycy żyja i jeśli trzeba umrą za Elżbietę II mimo że to stó procentowa Niemka Polska Monarchia typu Angielskiego mi sie marzy,i wielu innym Polakom-wiem że niejestem sam w moim pragnieniu. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... monarchia? 18.05.18, 11:31 Jaga, Malgorzata to krolowa Danii, a krolowa Wielkiej Brytanii to Elzbieta ... nazywana przez swoich podwladnych Elisabeth. . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... monarchia? 18.05.18, 12:32 Nie wiem skąd mi się wzięła Małgorzata miałam na myśli królową Elżbietę oczywiście. Elżbieta II, właśc. Elżbieta Aleksandra Maria, ang. Elizabeth Alexandra Mary (ur. 21 kwietnia 1926 w Londynie) – królowa Wielkiej Brytanii z dynastii Windsorów od 6 lutego 1952 (koronowana 2 czerwca 1953), córka króla Jerzego VI i jego żony – Elżbiety Bowes-Lyon. Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... okropna pogoda wczoraj... 18.05.18, 13:56 ale nie w Malmö Mniej wiecej w polowie drogi z Malmö do Kristianstad spadly olbrzymie kulki gradu ... a w Kristianstad byla ulewa ... i chyba burza, bo xystos zostal pozbawiony internetu Natomiast w Malmö byla caly czas temperatura okolo 20 C, a na lotnisku w Skurup, 29 km na poludnie od Malmö, bylo pod wieczor 21,1 stopni Celsiusza. Dzis tez jest cieplo bo widze ze nawet starsi ludzie chodza z krotkimi rekawkami. www.skd.se/2018/05/18/hagel-stora-som-spelkulor/ Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... okropna pogoda wczoraj... 19.05.18, 05:56 w tej chwili 6*C slonecznie w ciągu dnia ~20* ,wyraźnie chlodniej. Miłej Soboty Wam Życzę Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... szwedzkie truskawki 19.05.18, 09:57 W czwartek widzialam stoisko ze szwedzkimi truskawkami przy ICA MAXI... Koszyczek kosztowal 35 kr, ale kiedy podeszlam blizej, zobaczylam, ze w koszyczkach bylo tylko 250 gram truskawek. Pierwszy raz widzialam cos takiego! Okazalo sie, ze cena za 1 litr jest 70 kr, a za 1 kg 130 kr. www.sydsvenskan.se/2018-05-19/god-prognos-for-svenska-jordgubbar Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... szwedzkie truskawki 19.05.18, 11:33 Witam... U nas truskawki są już po 13zł/kg.ale czekam żeby były słodsze. Raz kupiłam i ledwo zjadłam,były kwaśne i twarde. Pogoda ma się ku lepszej,będzie 20 teraz 17. Zaraz będę oglądała ceremonię zaślubin. Jutro też będę miała ceremonię,wnusia idzie do 1-szej komunii. Miłego dnia Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... szwedzkie truskawki 19.05.18, 13:05 w dzisiejszych unijnych czasach niema znaczenia czy truskawka jest z Cypru , Hiszpani , czy skąś na północ od Alp,mam na myśli cenowo,smakowo im.więcej słońca w owocu tym słodszy. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... szwedzkie truskawki 19.05.18, 15:34 Witam od rana chlodno i pochmurnie,czasem pokropi. Wiaterek tez daje o sobie znać. Nie lubię takiej pogody. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... szwedzkie truskawki 19.05.18, 20:07 To masz JAGO piękna uroczystość jutro. Chyba w całej Polsce sa jutro komunie. U nas właśnie z całego miasta jednego dnia są we wszystkich kościołach i tez tylko jutro. Pogoda nie specjalna, ale i tak dzieci będą przeważnie w kościele i dowożone przez rodziców. Ciekawa jestem czy w Warszawie wszystkie dzieci /bo tak jest u nas/ ubrane będą w alby. Zarówno chlopcy jak i dziewczynki. Zaniechano sukienek komunijnych i garniturków dla chłopców. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... szwedzkie truskawki 20.05.18, 01:16 w tej chwili 10*C a ma być 20*C ma być slonecznie lecz 2*C chłodniej niz w sobote wyciągajcie sie w łuzeczkach dłżej a puzniej niedzielny-rodzinny obiad i zabawa z wnukami Takiej Niedźieli z Serca Szczerego Wam Zyczę PS Dostem fuche pilnowania myszy bo Kot wzioł urlop wypoczynkowy. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... szwedzkie truskawki 20.05.18, 09:09 Witaj Xystosie. Widzę, że cos senek Ci nie przychodził. Pogoda u mnie od rana z pięknym słonkiem i będzie cieplej. Zyczej podobnej i pogody ducha. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... szwedzkie truskawki 20.05.18, 09:36 Witajcie... Nawet nie wiem jak będzie ubrana wnusia,pomału się szykuję. Pogoda piękna,taką sobie wymarzyłam na dziś,bo nie widziałabym w co się ubrać Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... szwedzkie truskawki 21.05.18, 13:21 Witam z pięknym słonkiem. Pranko na balkonie a ja się relaksuję. Zaraz będzie obiadowanie. Obiadek tylko do podgrzania i dalej relaksowanko z psinką. JAGA zabalowała a Lenka czeka. Xystos tez odpoczywa. Dobrego dnia i tygodnia życzę. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018 ... szwedzkie truskawki 20.05.18, 12:25 Kota nie ma to myszy harcuję ) ------------------------------------------------ jaka szkoda , że nie ma wypożyczalni wnucząt ( Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 21.05.18, 14:30 xystos napisał: > ... puzniej niedzielny-rodzinny obiad i zabawa z wnukami...] > Cos Ci sie te zyczenia nie udaly, bo tutaj towarzystwo bez wnukow - oprocz Jagi... . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 21.05.18, 17:17 Witam,rano byłam,ale nikogo nie widziałam.Wczoraj była piękna pogoda,dzisiejsza się nie umywa. Duży wiatr i brak słonka wszystko psuje. .Uroczystość po kościele była w restauracji,a potem każdy do swojego domu. Dobrego popołudnia Lenka pilnuje pomidorki żeby rosły. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 21.05.18, 19:38 noo to obyło się bez kuchennego krzątania, bez sprzątania ..i dzieciaczki mogą błyszczeć że bylo w pięciogwiazdkowej restauracji. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 21.05.18, 20:31 No to fajnie, że pogoda dopisała. Napisz parę słow jak teraz dzieci w w-wie ubierają. i co dostają jako pamiątki . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 22.05.18, 09:06 Było tak dużo ludzi,że nawet do kościoła nie weszłam,tylko przeczekałam w samochodzie. Dzieci były skromnie poubierani,przynajmniej takie widziałam.Tylko chłopcy mieli alby. Trudno mi powiedzieć co dzieci podostawały,moja ode mnie złote kolczyki i kasę,od córki telefon na którym ogląda bajki i też kasę.Źle zorganizowane,bo chcieli za jednym zamachem załatwić wszystkie dzieci z tej parafii.Księża się nie przepracowują. Tyle ludzi tylko przed kościołem. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 22.05.18, 09:21 Zapomniałam się przywitać .Jest nawet ładnie słonko,ale jeszcze zimno,ma być 23st. Lenka opala się na parapecie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 22.05.18, 09:41 Ale bylo chyba na tyle zorganizowane, ze matka i ojciec mieli zapewnione miejsce w kosciele? A czy byl inny sposob na zorganizowanie samej Komunii, chyba Komunia odbywala sie tego samego dnia w calej Polsce? . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 22.05.18, 11:11 W innych parafiach,były grupy przed południem i po południu,nawet 4 grupy. Było tak dużo dzieci,że synowa już od listopada szukała,a znalazła najbliżej domu. Tutaj Martynka była też chrzczona i Julka też.Rodzice i rodzice chrzestni mieli cały środek kościoła,a reszta po boku.Nie ustałabym tak długo w tłoku,a msza długa. To mały kościółek Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 22.05.18, 12:53 w czasie Pierwszej Komuni Świetej rodzice Chrzestni mają poczesne miejsce,przed rodzicami biologicznymi. Ślązkie tradycje,jeżeli rodzice musieli gdzieś jechać sami to dzieci umieszczali u chrzestnych na czas nieokreślony,wladze PRLu to akceptowały,z regóły wszystkie dzieci tej samej rodziny miały tych samych rodziców chrzestnych. Ludność napływowa która z czasem stała się wiekszościa przysposabiala sobie nasze zwyczaje. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 22.05.18, 09:01 w tej chwili 13*C a ma być 21*C typowe szwedzkie lato już po śniadanku,dopijam poranną kawę na balkonie i zchładzam się på duschu,faajnie jest. Miłego Dnia Nam Wszystkim Życzę Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 22.05.18, 21:26 Wieczorne pozdrowienia przesyłam ) może Wam się góry przyśnią ????? 24tp.pl/n/48018 Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 22.05.18, 21:36 Dzięki Alfredko,śnią misie góry, szkoda że tylko śnią. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 23.05.18, 11:37 dziś pospałem długo,aż do 09:15 nigdy przedtem niespałem tak długo jeszcze tak niedawno 23 maja był radosnym dniem dla mnie Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 23.05.18, 12:12 A przypadkiem nie 24 maja Twoje Urodziny? ale mogę już złożyć Tobie Najserdeczniejsze Życzenia Urodzinowe. Abyś był zdrowszy i coraz zdrowszy i żył długo i szczęśliwie Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 23.05.18, 12:20 urodziny obchodzilismy dwa dni 23 i 24 maja najpierw Bobby miał katza a dzień puźniej ja. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 23.05.18, 14:04 I ja Witam i składam Xystosowi życzenia aby osiągnął to do czego dąży tj dobrą sprawność ruchową i był nie zależny od nikogo. Życzę też aby jakaś psia "przybłęda"znalazła się w domu Xystosa. JAGO masz racje,że księża w tym roku "obębniają" swoją rolę.Wszystko na hurra. W jednym dniu w całym mieście. Ludzie są nie zadowoleni. Pogoda u nas od rana pochmurna ale ciepło a nawet duszno więc może padać. Zapowiadali burze. Wszystkim życzę słoneczka i smacznego obiadu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 23.05.18, 18:12 Obiadek zjadłam dawno,a teraz zrobiłam sobie truskawki ze śmietaną i cukrem. Prawie 2kg.a tylko 9zł z groszem. Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... polskie truskawki 23.05.18, 18:35 jaga_22 napisała: > Obiadek zjadłam dawno,a teraz zrobiłam sobie truskawki ze śmietaną i cukrem. > Prawie 2kg.a tylko 9zł z groszem. > Czy jestes pewna, ze truskawki sa polskie? Moze sa tylko przesypane z zagranicznego opakowania do kobialki ... . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 23.05.18, 19:10 Ważne ,że mi smakują.Przyjeżdża chłopak samochodem i ma nie tylko truskawki,już ma pomidory malinowe po 6.50 Czereśnie jeszcze bardzo drogie,to poczekam.Na Mazowszu zawsze było zagłębie truskawek. Najgorzej,że nie ma kto zbierać. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 23.05.18, 21:19 W Szwecji importowane truskawki sa zawsze duzo tansze niz rodzime szwedzkie dlatego sie pytalam. Pomidory, oczywiscie importowane, sa przez caly rok, cena sie specjalnie nie zmienia ... . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 25.05.18, 08:34 Witajcie.. U mnie na razie pochmurno,słonko się leni.Za oknem 19st. to nic dziwnego,że jest mi chłodno. Dobrze,że wiatr trochę mniejszy.Dziś z rana wspominałam i oglądałam zdjęcia Mruczka, okropnie mi się zrobiło smutno i pewnie cały dzień będzie taki.Coś znowu wiercą i stukają,kiedy to się skończy. Dobrego dnia ze słoneczkiem. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 25.05.18, 08:50 Jagóś,ja po stracie jednego Pieska adoptowałem następnego,taki szczeniak jest pochłaniaczem czasu ale nigdy nieprzestałem kochać moje poprzednie Pieski i Kotki z czasów mego dzieciństwa, jedynaki tak mają-ich żyjątka są ich rodzeństwem a w życiu dorosłym ich najmlodszymi dziećmi. Kochaj Mruczka nierezygnując z dania dobrego życia jakiemuś Kociątkowi. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 25.05.18, 11:20 Muszę trochę zapomnieć.Będę patrzyła na nowego kotka i jeszcze większa żałość mnie ogarnie. Lenka jak piesek aby tylko blisko nas.Przyszedł czas,że może nagle zachorować i wtedy szybko po steryd i kolejne 3 m-ce spokój.Jeszcze jest młoda,ma 4 lata. Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 „Lewicowo-chujowo-nie-wiadomo-jakie” 25.05.18, 13:48 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23450828,rzeczniczka-sld-w-trzech-slowach-o-programie-nowoczesnej-jednego.html#Z_MT Za taka wypowiedz na temat innej partii, szwedzkie media nie dalyby jej spokoju i dla rzeczniczki SLD skonczyloby by sie "przymusowym wypoczynkiem" na co najmniej rok. Jest na to specjalne wyrazenia time out ... uzywane w przypadkach, kiedy polityk choc troche sie skompromituje, bo to szkodzi jego partii ... Tak jak ta Pani sie skompromitowala sie, uzywajac publicznie wulgarnych wyrazow, nie skompromitowal sie zaden polityk szwedzki ... . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 „Lewicowo-chujowo-nie-wiadomo-jakie” 25.05.18, 14:56 dawno temu pewna polityczka z SAP też time out wzieła,zdaje się że to była Mona S. Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 „Lewicowo-chujowo-nie-wiadomo-jakie” 25.05.18, 15:56 xystos napisał: > dawno temu pewna polityczka z > SAP też time out wzieła,zdaje się > że to była Mona S. > Ostatnio byla 28-letnia minister, bardzo zdolna i chwalona ... Jesienia byla na spotkaniu kolezankami w Kopenhadze na lampce wina w kawiarni ... Przy przekraczaniu granicy dunsko-szwedzkiej, przy zjezdzie z mostu Österundbron, sprawdzajacy dokumenty ja rozpoznal, pewnie po numerze auta i kazal dmuchac. Wykazalo cos minimalnego, ale dowiedzialy sie o tym media. Rano pisaly o tym wszystkie gazety, a nastepnego dnia musiala wziac time out, bo takie postepowanie szkodzi opinii partii! Nigdy wiecej nie slyszalam na jej temat: pewnie ma jakies stanowisko, ale ministrem juz nie jest, a zapowiadano jej wspaniala przyszlosc. . Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 „Lewicowo-chujowo-nie-wiadomo-jakie” 25.05.18, 16:08 Mona S. zostala ukarana za to, ze lecac samolotem kupila na karte sluzbowa jedna duza "Tablerone" dla dzieci. Miala te pieniadze (groszowe!) oddac do kasy, ale nie zdazyla, bo ktos szybko odkryl jakie "przestepstwo" popelnila... Ciagnie sie dotad za nia, to co zrobila 10 -15 lat temu! Przeszkodzilo jej to w kandydowaniau na premiera Szwecji z ramienia Socjaldemokratow Inny time aut ktory do tej pory dobrze pamietam, jest z czasow tsunami w Tajlandii. . Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 25.05.18, 18:11 Masz trudny okres teraz JAGO na który nie ma lekarstwa. Dobrze jednak,że została w domu Lenka i nie ma całkowitej pustki. Ja mam największy problem z tym odkleszczaniem, bo może psinie zaszkodzić a odtrutek na to nie ma jak piszą w necie. U mnie tez nie za ciepło bo dalej wiatr wygrywa ze słonkiem. Wieczorem tez szybko słonko się chowa. Jutro Dzień Naszych Mateczek. Xystos nie zapomnij. Przyjemnego wieczoru życzę. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 25.05.18, 20:19 Mario,ja bym odpuścił z chemią na kleszcze,Hakuś jest mały i to może mu zaszkodzić,wystarczy codzienne głaskanie-wyczujesz kleszcza a Piesek będzie bardziej szczęśliwy od ekstra głasków. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... kleszcze 25.05.18, 22:57 kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,23439081,sezon-na-kleszcze-w-pelni-zobacz-jak-moze-sie-skonczyc-zaniedbanie.html Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... kleszcze 26.05.18, 08:38 Witam dziś z płaczącym niebem.Trochę grzmi,trochę błyska,mam nadzieję, ze się rozjaśni. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... kleszcze 26.05.18, 09:32 u nas naprzemian słońce i chmury z których deszczu niebędzie,jest ciepło 18*C a ma być 23*C , ja przewiduję że odczówalna temperatura będzie około 30*C Milej Soboty Wam Życzę Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... kleszcze 26.05.18, 12:19 Witam króciutko. Psina znowu chory i zaraz musze podac lek. Wczoraj wieczorem zauwazyłam nie typowe jego zachowanie się. \Znowu ropień na szyjii. Zaraz poszłam do weta dostał zastrzyk,ropien został przeciety i wycisnieta ropa. Dzisiaj to samo a jutro jak bedzie lepiej to dopiero wizyta w poniedziałek a jak nie to jutro. Na cmentarzu jeszczce nie byłam. Kwiatki dla mamusi stoją w wodzie i chyba pójdę dopiero pod wieczór, bedzie chlodniej i szybko nie podną. Bukiet jest z fioletowych irysów i bałego jasminu pachnacego. Jest przesliczny takie kwiaty lubiła moja mama. Kończe teraz i zycze Wam pogody bo u mnie słonko świeci i cieplo ale wiatrzysko szarpie nie przyjemnymi podmuchami. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... kleszcze 26.05.18, 12:22 kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,23439081,sezon-na-kleszcze-w-pelni-zobacz-jak-moze-sie-skonczyc-zaniedbanie.html Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... kleszcze 26.05.18, 12:24 coś takiego widzę po raz pierwszy,to oznacza że pańcio traktuje swojego Pieska jak rower- po użyciu odstawia i niegłaszcze. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... kleszcze 26.05.18, 13:21 xystos napisał: >... traktuje swojego Pieska jak rower - po użyciu odstawia i nie głaszcze... > A Ty głaskales swoje pieski pod stopami? . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... kleszcze 26.05.18, 19:26 oczywiście że głaskałem nietraktowałem ich jak rower. Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... wspaniala pogoda 26.05.18, 21:26 Dzis bylo 24 C przez caly dzien ... mimo ze czasem wydawalo sie, ze jakies obloczki zaslonily slonce. Dopiero po godz. 19 00 zaczelo sie troche chmurzyc, ale bylo 21 C ... Dwie godziny potem lekko pokropilo , ale temperatura trzyma sie obecnie na poziomie 18,8 C. W poludniowej czesci Szwecji, blisko mnie, bylo dzis 27,5 C ale to w glebi ladu, gdzie nie ma powiewow od morza... . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... wspaniala pogoda 27.05.18, 07:16 w tej chwili 15*C a ma być 27*C bedzie parno,niemoja pogoda. Miłej Niedzieli Wam Życzę Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... wspaniala pogoda 27.05.18, 11:00 27 st. to moja pogoda i tak ma być i u mnie. teraz jest 25.Jak czuje się Hakuś Mario? Miłej niedzieli. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... wspaniala pogoda 27.05.18, 13:02 Witam tez ze słonkiem. Narazie dochodzi do +20 ale wiatrzysko nie przyjemne.Psinia chyba trochę lepiej się czuje nie jest taki pobudzony. Dzisiaj dałam leki i wycisnęłam trochę surowicy z krwią bo robiła się wyczuwalna . Tak kazał wet. Potem popryskałam octenisetptem i zawinełam szyję gazą żeby nie próbował drapać. Zobaczę pod wieczór czy dalej cos tam będzie zbierać i mam dzwonić do weta. Miałam sama w tym tygodniu zadbać o swoje i odwiedzić przychodnie ale muszę teraz zmienić plany. Zyczę przyjemnej niedzieli. Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... ale goraco 27.05.18, 19:16 jaga_22 napisała: > 27 st. to moja pogoda i tak ma być i u mnie ... > Temperature mierzy sie zawsze w cieniu ... wiec jak sie czujesz, kiedy jestes w miescie przy palacym sloncu i w rozgrzanych murach??? Temperatura na ulicy w sloncu moze dochodzic do 40 C ... Lubisz to? W Malmö mimo przelotnych chmur bylo bardzo goraco. Bylam na zakupach w krotkich spodenkach i w koszulce na ramiaczkach, a mimo wszystko zgrzalam sie! . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... ale goraco 27.05.18, 20:31 Pia,myślisz,że nie wiem jak się mierzy temperaturę? Jednak nie było 27,tylko 26,ale było w sam raz . W nocy 15.Nie chodzę po palącym słońcu,bo po co? wolę na balkonie.Od 12 już słonko wysoko i nie obejmuje balkonu. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... ale goraco 27.05.18, 21:15 Na zachodzie Polski i w środkowej części upały zapowiadali ale u mnie bez większego gorąca i opady. Wczoraj późnym wieczorem słyszałam, że grzmi ale nie padało i nie będzie chyba padać. Dobrej nocki, bo chyba mamy pełnię. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... ale goraco 28.05.18, 07:33 w tej chwili 14*C a ma być 23*C jest pochmurno lecz synoptyka prognozuje słoneczko,tak lub inaczej ciepło będzie. jeszcze w piżamce siedzę na balkonie i dopijam pośniadanną kawę. Mario nienażekaj na pogodę-dobrze dla Hakusia że macie nieco chłodniej niż my mamy, blisko morza parniej niż w środkowej Polsce,oprucz tego Szwecja to kraj tysięcy jezior podobnie jak Finlandia i latem mamy bardziej parno niż jest na kontynęcie. W taką pogodę balkon to.wspaniała sprawa dla tych co niemusza wychodzić na miasto. Dobrego Poniedzialku Wam Życzę Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... ale goraco 28.05.18, 08:55 Dziś kulminacja pełni,ale mi dobrze się spało.Słonko od rana przypieka. W domu ciągle jeszcze przyjemnie chłodno,chociaż mąż już wiatraczek puścił. Idę zrobić sobie śniadanko,a później dokończę.Zwykle jadam około 9tej. Pewnie to wina "Biovital Zdrowie" Śniadanie zjedzone,i nagadałam się telefonicznie. Bardzo gorąco,muszę poczekać na razie na balkon . Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... ale goraco 28.05.18, 18:20 JAGO kupiłam ten Biowital Zdrowie miesiąc temu. Zużyłam 1/4 i dalej nie mogę. Stoi boi źle się po nim czuję. Kiedyś piłam gdy był bez dopisku zdrowie, taki piła tez moja mama i było okey. Był też inny smak tego leku. Może sie uprzedziłam bo teraz tylko słodka woda. Skacze mi po nim ciśnienie. Parę razy próbowałam się zmusić do niego w końcu odstawiłam do szafki. A pogoda jest dobra bo ciepło i wcale mi nie za gorąco chociaż nogi dają znać o sobie bo przy psinie muszę się nakręcić. 5 razy bierze leki. Dzisiaj dostał jeszcze nowy antybiotyk. Robiłam 2 razy okład ciepły z nasion lnu , karmienie spacerki, wizyta u weta i tak w kółko. Spokojnego i przyjemnego wieczorku. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... ale goraco 28.05.18, 21:22 Zapomniałam co pijesz.Córka kupiła ojcu na urodziny i razem pijemy. Piję tylko łyżkę ,bo więcej mi się nie chce wyciągać butli.Łyknę jak syropek i tyle. Chyba mam lepszy apetyt po nim. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... ale goraco 29.05.18, 08:48 Witam upalnie,za oknem 34,ale ma być 28,to niewiele mniej już w cieciu, a może już jest,bo nie ma wiatru. Dobrego wypoczynku,bo co robić w taki upał. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... ale goraco 29.05.18, 09:05 w tej chwili 19*C a ma być 24*C jest słonecznie ale synoptyka straszy nas błyskawicami w ciągu dnia,ostatnio taka nagła burza wyłączyła nam internet. Dobrego Dnia Wam Życze Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... 29.05.18, 22:48 Czy to zdjecia z drugiego balkonu? Musisz chyba miec duza powierzchnie mieszkaniowa, skoro masz dwa balkony? U mnie bylo 29 C, to oficjalna temperatura o godz. 13 00, ale wial silny wiatr z poludniowego wschodu i ciezko sie pedalowalo ... Niedlugo bedzie godzina 23 00, a moj termometr zaokienny pokazuje 19,8 C. * jaga_22 napisała: > Witam upalnie,za oknem 34,ale ma być 28,to niewiele mniej już w cieciu, > a może już jest,bo nie ma wiatru. > Dobrego wypoczynku,bo co robić w taki upał. > > > > > > Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 30.05.18, 04:49 w tej chwili 9*C a ma być 26*C lekka mgiełka ale wysoko-przeciera się latające samoloty robiące chemtreils zapewniaja ładną słoneczną pogodę. Miłej Środy Wam Życzę Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... ale goraco 29.05.18, 09:59 jeszcze przed unią,na promie relacji Ystad-Świnoujscie sprzedawano w półlitrowych piersiówkach 40% "Snenska Droppar" www.lifebutiken.se/produkter/mage tarm/mage/svenskdroppar-250-ml w szwedzkich drogeriach ten sam zestaw ziół pod tą samą nazwą ale bez alkoholu,krople/nalewka dobra na wszystko,to taki szwedzki Amol tyle że o kolorze mocnej herbaty i bardziej wyrazistym zapachu i smaku ziół przeróżnych. Był czas że piłem jedną sexa (6 ml) do poduszki,wtedy byłem człowiekiem ze stali. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... ale goraco 29.05.18, 16:31 Amolem można posmarować,a można i łyknąć,ja też mam,ale specjalnie na ból nie pomaga. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... ale goraco 29.05.18, 21:00 na ból kręgosłupa do kręgarza a na inne dolegliwości do Babki Szeptuchy ale do niej trzeba się pofatygować na Podlasie, jeżeli niepomoże to i niezaszkodzi tak jak uznana medycyna. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... ale goraco 29.05.18, 21:38 xystos napisał: www.lifebutiken.se/produkter/mage-tarm/mage/svenskdroppar-250-ml > > w szwedzkich drogeriach ten sam zestaw ziół pod tą samą nazwą ale bez alkoholu, krople/nalewka dobra na wszystko ... Cytat ze strony domowej sklepu: Obs!: Flytande Svenskdroppar innehåller alkohol och bör därför undvikas av personer med lever- eller alkoholbesvär. I priset för denna vara ingår svensk alkoholskatt. Pewnie dlatego tak wysoka cena, 295 kr za 250 ml . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... ale goraco 29.05.18, 22:06 oo tego niewiedziałem,za moich czasów w szwedzkich drogeriach tylko wywary bez alkoholu, Szwecja się europeizuje? Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... Svenska droppar 29.05.18, 22:34 xystos napisał: > oo tego nie wiedziałem,za moich czasów w szwedzkich drogeriach > tylko wywary bez alkoholu, Szwecja się europeizuje? > "Life" to chyba nie drogeria, tylko sklep z produktami zdrowotnymi ... bo szminki i kremow pod oczy tam nie ma ... tylko ziolowe lekarstwa czy buty zdrowotne. A czy za Twoich czasow mozna bylo kupic w Systembolaget "szwedzkie krople" czy tylko na statku do Polski? . . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... Svenska droppar 30.05.18, 06:03 "A czy za Twoich czasow mozna bylo kupic w Systembolaget "szwedzkie krople" czy tylko na statku do Polski?" .. re 40% wyłącznie na promie relacji Ystad-Świnoujście,w pół litrowych "piersiówkach",tanio było. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... Svenska droppar 30.05.18, 07:48 Jestes pewien, ze te kupowane na polskim statku byly rzeczywiscie lecznicze czy tylko mialy "lecznicza" "nazwe ? Nie wydaje mi sie, ze 40% "lekarstwo" moglo dobrze wplywac na pacjenta z wrzodami zoladka? xystos napisał: > .. 40% wyłącznie na promie relacji Ystad-Świnoujście,w pół > litrowych "piersiówkach",tanio było. > Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... Svenska droppar 30.05.18, 09:43 niewnikałem w to wtedy wrzodów żołądka niemiałem ale dobrze się po tym.spało, i ziołowo. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... Svenska droppar 30.05.18, 09:55 już 22*C i ciągle rośnie na szczęście mam wiatrak pięć litrów zimnego Piwa i maszynę do robienia wody gazowanej,jeden patron ~60lt. wody. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... Svenska droppar 30.05.18, 10:12 w taką pogode na zewnątrz chyba tylko ci co muszą,na obu trawnikach wymarła atmosfere-nie ma mam z dziećmi,nikogo niema. Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... najcieplejszy od 1945 roku 30.05.18, 10:44 xystos napisał: > w taką pogode na zewnątrz chyba > tylko ci co muszą,na obu trawnikach wymarła atmosfera-nie > ma mam z dziećmi, nikogo nie ma. > U nnie to samo ... ale moze z tego skorzystam i pojde opalac sie do ogrodka? Zaslonie przed sloncem wszystko oprocz lydek i ud, bo tam odczuwam braki w opaleniznie . www.expressen.se/kvallsposten/rekordvarmens-grepp-over-landet-ovanligt-/ . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... najcieplejszy od 1945 roku 30.05.18, 10:59 weź parasolkę z sobą, na wszelki wypadek. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... najcieplejszy od 1945 roku 30.05.18, 14:18 Pia,czy to są brzydkie bloki,a nieba też nie widzisz??? z drugiej strony to inna uliczka,a ten dom odrapany,bo nie chcą remontować.Tak mieszkają ludzie którzy nie chcą płacić czynszu. Słońce już po drugiej stronie.Żeby nie psuć widoku nigdy nie robię niżej niż ten odrapaniec. Ja mieszkam na skarpie w dodatku na 3 p. schodzi się w dół schodkami do innej uliczki, Masz ujęcie balkonu z jednej i drugiej strony. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... najcieplejszy od 1945 roku 30.05.18, 15:27 "Ja mieszkam na skarpie w dodatku na 3 p. ..." na trzecim piętrze?ale z winda? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... Svenska droppar 30.05.18, 10:02 Witajcie ,chyba mnie przeniosło do Afryki.Najniższa temperatura w kraju,to 29 w cieniu. Pia mam jeden duży balkon,raz pokazuję z jednej strony niebo,albo z drugiej strony kwiaty.Dobrze,że są 2 wyjścia na balkon.Drugi mały od południa ,ale w tym roku nic tam nie sadziłam,bo mieli balkony remontować. Oświeciło mnie,że jutro Boże Ciało.Zrobię serniczek z serków waniliowych na zimno z z truskawkami i galaretką. Lenka uciekła do domku,myśli,że tam chłodniej. Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... Czy to Afryka? 30.05.18, 10:21 jaga_22 napisała: ...chyba mnie przeniosło do Afryki. Najniższa temperatura w kraju, to 29 w cieniu. > Pia mam jeden duży balkon, raz pokazuję z jednej strony niebo , albo z drugiej strony kwiaty... Drugi mały od południa... Nieba nie zauwazylam ... natomiast zauwazylam ze widoki z balkonu, sa krancowo rozne: jeden ladny, a drugi wyjatkowo brzydki - z blokami pozostawiajacymi duzo do zyczenia. Jeden z blokow (na lewo) wyglada na Osrodek Zdrowia, bo ma zamalowane okna od dolu , ale przychodnia na pewno nie jest, bo bys napisala ... Czy Twoj blok jest tez tak pieknie pomalowany, jak ten ktory widac od czasu do czasu, w pastelowych kolorach? PS. Ja siedze "w cieniu" zamknietych okien z zapuszczonymi zaluzjami i jest mi nawet chlodno, bo jak zwykle czuje sie jak u siebie w domu, ha ha ha i nie jestem zbytnio ubrana... Spojrzalam wlasnie na termometr okienny od polnocy i mam identyczna temperature za oknem jak i w mieszkaniu: 23,8 C . Odpowiedz Link
pia.ed MAJ 2018 ... pogoda akurat 27.05.18, 11:49 Miejscami chmury, ale przebija blekitne niebo. Temperatura 20 C mi pasuje, bo dzis wybieram sie samochodem na obrzeza Malmö poszukac letnich ciuszkow ... Przedtem jednak musze umyc szyby obsr.ne przez mewy. . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 23.05.18, 21:27 Pia ty zawsze Diabła widzisz w każdym kącie,oczywiście że Polskie truskawmi były,takie podróby tylko w Szwecji na ryneczku u Araba. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 30.05.18, 16:37 xystos napisał: > Pia ty zawsze Diabła widzisz w każdym kącie,oczywiście że Polskie truskawmi były, takie podróby tylko w Szwecji na ryneczku u Araba. ... > Nawet nie wiesz, jak bardzo sie mylisz ... Kiedy zapytalam sie jagi czy to polskie truskawki, to mialam powod , bo chwile przedtem przeczytalam artykul w Gazecie Wyborczej zeby uwazac na oszustow, ktorzy tanie belgijskie truskawki przesypuja do kobialek i sprzedaja drozej jako polskie ... . . Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 30.05.18, 16:43 noo skoro w Gazecie Wybiórczej to wyczytałaś to pewnikiem to prawda. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 31.05.18, 03:36 w tej chwili 17*C a ma być 22*C bezwietrznie,piękny czerwony wschod słońca,taki typowo skandynawski o.tej porze roku, miejmy nadzieję że dziś bedzie nieco chłodniej niż wczoraj. Miłego Ostatniego Dnia Maya Wam Życzę H-Xystos Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 31.05.18, 09:01 Witam Was księżycowo.kolejny dzień upalny. Moja uliczka wczoraj świętowała,jak się kliknie widać chorągiewki. Nawet w Suwałkach było rano 20,a będzie 27,u mnie 29,na południu 31.Kendo nie narzeka? Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 31.05.18, 11:20 ..już jest na SE ścianie 28*C zimna woda z bąbelkami odchodzi w taką pogodę nieda się opalać nad jeziorami których mamy dużo jest duszno i parno, po opaleniznę wyłącznie nad morze gdyż tam zawsze jakiś wiaterek uprzyjemnia opalanie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 31.05.18, 13:00 Xystos,a jak u Ciebie ciśnienie.miałam rano 87,ale już idzie do góry 114/64 i jeszcze nie brałam lekarstwa. Za oknem w cieniu 30st. Opalać się,a po co? skóra się starzeje i można dostać udaru.Wystarczy 20 minut na słonku dla zdrowia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 31.05.18, 14:39 U mnie 31 w cieniu.A co tutaj tak cicho i Marii nie widzę. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... polskie truskawki 31.05.18, 14:59 niemierzyłem ciśnienia ale mam się w miarę dobrze a to oznacza że ciśnienie oscyluje w granicach mojego ideału tzn.160/80 w mieszkaniu mam przyjemny chłodek i zimne napitki-jest dobrze. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 23.05.18, 21:32 ..z cukrem i śmietanką, Jagóś niezapomnij się ważyć od czasu do czasu ja cukru i śmietanki i pełnotłstego mleka unikam,zastępuję to gorzkim i chudym Piwkiem. Pzdr. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 24.05.18, 06:06 w tej chwili 14*C a ma być 21*C i ...mgły a jest piękne sloneczko i ani jednego stratusa na niebie- syn optyka zaś niedostanie premi za efektywniść,wystarczy że moja skóra dostanie D witaminy,opalanka ciąg dalszy. Miłego Dnia na przygotowywaniu ostatniej majówki z grilem of kusz Wam Życzę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 24.05.18, 09:06 Witam...,byłoby jeszcze piękniej gdyby nie remont nad głową,a trwa już drugi tydzień. Zapełniony do połowy 3-ci duży kontener na gruz.Wiercą i tłuką,obawiam się,że spadną do mnie. Słonko od rana ,ale jeszcze chłodno,w nocy ciągle koło 10-ciu. Zamieniłam muffinki na truskawki ze śmietaną i cukrem,to chyba schudnę?. Dziś świeża dostawa. Odpowiedz Link
maria88 Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 24.05.18, 19:55 No właśnie ten zimny wiatr u mnie tez sie daje we znaki. Nie lubię takiej pogody. Truskawki wczoraj zaliczyłam a dzisiaj nie były takie ładne wiec nie kupiłam. Dopiero się zaczął sezon. Cena narazie ta sama 7-8 za 1kg. Lenka korzysta ze słoneczka i ma rację. Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... zyczenia na niedziele... 25.05.18, 05:36 Dziś będzie długi dzień,wschodzące słońce obudziło mnie definitywnie o 04:15 ,leże i slucham muzyki [ www.radioswissclassic.ch/de ] , na balkonie jeszcze cień ale zapowiadają że dziś będzie jeszcze cieplej niż wczoraj,dobra pogoda do opalania. Miłego Dnia i udanej ostatniej Majówki Wam Życzę Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018 ... 16.05.18, 20:40 … BARDZO DOBRY, AROMATYCZNY GATUNEK HERBATY , NASZEJ ULUBIONEJ BYLEBY BEZ CUKRU ... Odpowiedz Link
xystos Re: MAJ 2018 ... 16.05.18, 21:03 spróbuj rownież Earl Grey "Currant" (czarna pożeczka),ponoć ulubiona herbata Św.Jana Pawła II ,spróbować niezaszkodzi. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: MAJ 2018 ... 17.05.18, 20:34 Earl Grey,a herbaty lubię ….. porzeczki też , zwłaszcza czarne , a najlepiej nalewke na nich - smorodinówkę . Odpowiedz Link