kendo 01.09.19, 10:21 jesien u progu stoi, miejmy nadzieje,ze bedzie sloneczna Wszystkim udanych dni wrzesniwych Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 01.09.19, 10:22 poczatek nowego miesiaca z niedziela, odswietnie, milego spedzania niedzieli Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Wrzesniwe dziendoberki 01.09.19, 10:51 ...i ze wspomnieniami ( oby się nie powtórzyły . Żar już się z nieba leje . Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 01.09.19, 11:04 alfredka1 napisała: > ...i ze wspomnieniami ( > oby się nie powtórzyły . > Żar już się z nieba leje . witaj Alfredko niedzielnie, tak dzis pamietny dzien dla tych co jeszcze zyja i dla nowego pokolenia ,ku przestrodze,by dazyc caly czas do POKOJU choc mysle,ze teraz uzyto by "atomow"lu chemicznej bron.. cieszmy sie wiec tym co na razie jest dzis lonecznie bez upalu,wiec marsz mozna zrobic, milych chwilek niedzielnych dla calego Zeremia Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Wrzesniwe dziendoberki 01.09.19, 14:22 za życzenia dziekujemy dzień rzeczywiście paskudny ... tego już z umysłu i serca nie wyrzuci /zwłaszcza skutków/ wychowywałam się w atmosferze patrio.tycznego domu ... czy to dobrze ?? powstanie styczniowe , pierwsza wojna światowa .. pradziadek powstaniec, tato legionista i cztery pułki wojska w mojej Wilejce . Wspomnień tych paskudnych wojennych Wam oszczędzę i chyba niepotrzebnie przekazałam je córce . Jest teraz w Niemczech i prosi by nie czytać wywiadu z generałem Różańskim bo się zdenerwuję .... i miała rację ! chyba nie da sie zejśc z tego padołu bez niepokoju... co dalej . Kochanie, a Wasi dziadkowie z Kresów wschodnich pochodzili ?? p.s. we Frankfurcie 21 stopni i wiatr ! wreszcie ) pozdrawiamy serdecznie . Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Wrzesniwe dziendoberki 02.09.19, 10:06 Heeeeeeeeeeeeeeeej !! nowy tydzień witamy przyjemnym chłodkiem i ślicznymi zdjęciami prosto z Estonii .. www.looduskalender.ee/n/ Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 02.09.19, 10:58 hej Alfredziu i nieobecne Vistulanki, to fakt,nie da sie wymazac wspomnien, ani nabytego "ducha wychowania" niemniej jednak,czasami dobrze gdzies cos wspomniec ku pamieci innych.. z kresow moja Mama pochodzila, polska narodowosc jest wymieszana, zreszta jak obecnie przez "wedrowke innych nacji" bedzie lud wymieszany w kazdym kraju .. za oknem wietrznie,chlodnikawo, dobrze ,ze pod szyjeczke apaszke zawiazalam, tylko +14 stopnia. milych chwilek na dzien dzisiejszy i caly tydzien zycze Wsiem Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 03.09.19, 09:12 witajcie, iscie jesiennie za oknem, ma znowu popadywac,wieje chlodem, slonce niesmialo laki wystawia... na marsz trzeba cos z dlugim rekawem wlozyc... milych chwilek wtorkowych Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniwe dziendoberki 03.09.19, 09:29 Witaj Kendo... skoro masz chęć otworzyć komputer,to ja też. Ciepło się skończyło i pewnie już nie wróci w takiej formie. Nie narzekam,ale słonko mogło się pojawić chociaż na chwilę.W nocy padało, może jeszcze się rozjaśni. Dobrego dnia. Zakwitła mi młoda hoja Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 03.09.19, 09:36 *Jagus, kiedy mam czas to otwieram kompa, ostanio codziennie, u Ciebie co drugi dzien jakos tak ostanio wychodzi, natomiast Twoje motto,by chociaz linijke wpisa,jakos sie nie zgadza... bo nie zawsze wpisujesz tu ta linijke, hoja slicznie kwitnie, ale zapach dla mnie to juz nie.. mozecie wytrzymac z tym zapachem w mieszkaniu?? milych chwilek wtorkowych zycze, tez musicie przegotowywac wode? ekologiczna katastrowa Wisly nastapila, jakos jeszcze nie znalezli "kolzla ofiarnego" wczoraj na wieczornych wiadomosciach podali te przerazajace wiesci.. Baltyk bedzie "zatruty" ufffff... Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Wrzesniwe dziendoberki 03.09.19, 10:17 Podają ..... rozpaczają ... plują na poprzedni rząd ... czytać i słuchać już nie można . Nie jest tak źle . poseł pis-u niejaki Suski wygaduje takie głupstwa, że czytać sie nie da. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Wrzesniwe dziendoberki 03.09.19, 10:24 Byłam tu już rano, tuż po Kendo. Niestety coś internet szwankował i cały mój wpis poza zdjęciem, zniknął. Pisałam też, że zrobię sos pomidorowy wg przepisu Lusi. Kupiłam pomidory na bazarku, wczoraj chciałam zrobić. Okazało się, że nie mam słoików i muszę poczekać do jutrzejszego targu. Tutaj kupiłam Limy. Lubię zapach hoi, nie uczula mnie, ale w swojej musiałam obrywać kwiaty, bo była w sypialni ogromna, rozpięta(nie do przeniesienia) i nie dało sie spać. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Wrzesniwe dziendoberki 03.09.19, 10:26 Jaguś, coś nie mogę otworzyć Twojego linka z hoją a przecież zapodaj u mnie już działa normalnie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniwe dziendoberki 03.09.19, 10:50 No kurka wodna,jaki link Doruś,przecież jest zdjęcie do widoku i nie widzisz je? Kendo,nie czułam że pachnie,bo cały czas balkon otwarty dzień i noc, dopiero jak przymknęłam,to poczułam, ale to tylko 5 kwiatków i pięknie pachnie.Kiedyś ta starsza tak obrodziła,że nie można było wytrzymać od zapachu, a teraz już parę lat jak nie kwitnie,chyba się przesiliła. Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 04.09.19, 09:30 Alfredko, tu tez dzieje sie to samo, kiedy dojdzie do jakiegos "konfliktu" szukaja kozla ofiarnego , Jagus nie mam zadnych "zapachowych kwiatow" jedynie jeden storczyk,ktory bedzie ponownie kwitl-bez zapachowy, chce zakupic ich wiecej by na jesienne wieczory wczesne miec na czym "oko powiesic" ale dopiero po remoncie, bo moze im zaszkodzic zapach farb czy "majstrow" tu nie spotkalam sie z pomidorami LIMY, takie ryneczki Dorus lubie, zwlaszcza kiedy slonecznie, usiasc na laweczce w poblizu i upajac sie wszystkimi zapachami... za oknem slonecznie i wzglednie cieplo, moze nie bedzie popadywac,jak zapowiedzieli pod wieczor, milych chwilek Wsiem zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniwe dziendoberki 04.09.19, 10:02 Witam...słonko dopiero zaczyna się rozkręcać i mam 18st. to jeszcze parę st.dojdzie. Mimo pięknej pogody to kwiatki nie za bardzo tego lata udane,chyba za bardzo im było za gorąco i szybko przekwitały. Niezawodnym kwiatkiem okazał się fiołek afrykański ,prawie cały czas kwitnie. Siedzę przy telefonie,bo mam zamówioną wodę i inne produkty,a okazało się,że tej mojej nie ma już 2 tyg. trudno, zamówiłam Muszyniankę i Cisowiankę .Może jeszcze jakaś będzie korekta,to zadzwonią. Miłego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 04.09.19, 10:23 Jagus tez kiedys zamawialismy ze sklepu, obecnie sama jestem,to nie ma wielkiej potrzeby zamawiac, bo sama doniose swe zakupy tylko dla siebie... tu sloneczko jakos slabo grzeje dzis, witaj i miej sobie udany dzionek i mysle,ze nic z listy zakupw sie wiecej nie zmieni.. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Wrzesniwe dziendoberki 04.09.19, 21:12 .... czy u Lusi wszystko w porządku ??? pozdrów ją od naszego żeremia . Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 05.09.19, 17:11 alfredka1 napisała: > .... czy u Lusi wszystko w porządku ??? pozdrów ją od naszego żeremia . > pozdrowie Alfredziu, dzis bedziemy rozmawiac... dziekuje w Jej imieniu Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 05.09.19, 17:15 nareszcie "odpalam kompa" dzionek mialam pod znakiem lekarskim na pogotowiu, mialam zapalenie slinawek, czy jak to sie zwie, zanim dotarlam do lekarza to opuchlizna mi sie zmniejszyla diametralnie, ale lakarz wytlumaczyl,ze ten stan nastepuje szybko i najczesciej szybko przechodzi,ze nie trzeba antybiotyku przypisywac... zlecil szybka probe krwi i stanu zapalnego w moim cialku nie swierdzono..ufff zmoklam tez, ale stopy juz w cieplej "solance" wymoczylam,moze kataru nie dostane slonce na przemian z przelotnymi ulewami, i powiewa chlodem zdrowka dla Nas Wszystkich i milego wieczoru. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Wrzesniwe dziendoberki 06.09.19, 07:25 Witaj Kendo, wszystko w porządku? Jak się czujesz? Tutaj piękna pogoda, słońce, bez deszczu i temperatury odpowiednie. Rano chłodno, akurat świetna pogoda na spacer z kijami. Jakoś trudno mi się wtedy wybrać. Chodzę późnymi popołudniami. Koło 17-tej jest 25 stopni. Z każdym dniem, powolutku, jest lepiej. Może w końcu dojdę do starej kondycji. Dołączam się do Alfredki, z pozdrowieniami dla Lusi. Dlaczego nie pisze? Zdrówka życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 06.09.19, 10:04 hej Skowronku-Dorko Lusia dziekuje Wam za pozdrowienia, ma urlop i dlatego nie pisze. jeden pecherzyk zostal na policzku w wewnetrznej stronie, to zeszle spucniecie boli jeszcze, dobrze,ze nie ma inflamacji zadnej,lekarz powiedzial,ze moze potrwac z bolami troche, pozatem tu bardzo wietrznie i wieje chlodem chociaz slonce jest codzienie i po poludniu zawsze deszczy,dzis tez tak ma byc,wiec na przykladem Dorki tez na marsz sie wybieram milych chwilek Wsiem Odpowiedz Link
dorka556 Re: Wrzesniwe dziendoberki 06.09.19, 10:57 Właśnie wróciłam z marszu. Przeszłam (z krokomierzem) niedużo, trochę ponad 3km, z byle jakim czasem. Zajęło mi to prawie godzinę, ale i tak cieszę się, bo najważniejsze, że potrafiłam się zmobilizować. Teraz już wierzę, ze z każdym dniem będzie lepiej. Miłego wędrowania Kendo. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniwe dziendoberki 06.09.19, 11:08 Witam słonecznie i prawie ciepło,bo nie ma wiatru,ale na grzbiecie ciepła bluzeczka. Zabieram się serniczek,bo jutro będę miała dzieci. Dziwna przypadłość dotknęła Ciebie Kendo,gorzej,że bolesna. A czy przypadkiem urlop Lusi nie jest związany z wnuczką? odpocznie w domu jak wróci Miłego dnia Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 07.09.19, 09:40 *Dorka ciesze sie,ze nareszcie kroczki sie ruszyly, ja co drugi dzien maszeruje, odpoczywam i gimnastyke robie w domu tez,bo sam marsz nie uelastyczni wszystkich muskul, *Jagus mnie zawsze cos "orginalnego nawiedzi" w dalszym ciagu mam bol,ale nie musze brac tabletki, boli kiedy jem cos kwasnego/slodkiego a doktor zalecil kwaskowate zajadac.. juz mowilam Lusi, ze bedzie chyba caly miesiac odpoczywac... za knem "zdrowo" wczoraj i nocka popadalo, dzis mam wolne od wszelkich marszow7GIMNASTYK, ZARAZ PODLOGI NA MOKRO ZROBIE-WCZORAJ WIECZOREM ODKURZYLAM, POZNIEJ BEDE DZIERGAC DLA lUSI KOCYK W DOMINO BY KOLANKA SOBIE NAKRYWALA,JAK PRZY KOMPIE SIEDZI oj,alez mi sie duze napisalo. zycze udanej soboty z niedziela Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniwe dziendoberki 07.09.19, 10:27 Witam i życzę aby zawsze tak było więcej do czytania . U mnie też zdrowe powietrze,ale słonko bladziutkie jest.Mam 24 st. i pewnie więcej nie będzie. Sprężam się,bo dziś mam odwiedziny wnuczek,a czas szybko ucieka. Przyjemnej robótki w dzierganiu. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Wrzesniwe dziendoberki 07.09.19, 11:40 Słonecznie ale chłodno. Czuje sę zbliżającą się jesien moją ulubioną porę roku . Kiedyś kochałam zime ale taka prawdziwą gdy mróz przekroczy -20 stopni, rzeka zamarznie i do łyzwowania zaprosi . ....................................................... smutno , że takie bóle Was dotykają chociaż może to i dobrze, sygnał macie że czas biec do lekarza, badania zrobić ..... a nie tak jak u mnie bez ostrzeegania paskudztwo sie pojawiło. Dobrze,że córka pilnuje abyśmy kontrolowali swój stan /psychiczny to sama widzi jaki jest !!/ . Pozdrawiamy serdecznie i heeeeeeeej ... do powideł marsz !!! Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 08.09.19, 13:00 witajcie niedzielni, akurat dziecie odjechalo, przywiozlo mi biurko, nie moglam dostac tych wymiarow jakie chcialam, wiec zakupil "deche" i nogi i juz mam stojace biureczko o wymiarach jakie chcialam, teraz pozostaje kupienie krzesla, i tu juz nie da sie samemu zrobic, *Alfredzia ma dobrze z kontrolami lekarskim, czasami wystarczy"znawcze oko Jej Corki" by postawic diagnoze, zycze zdrowka, *Jaga chyba miala mily dzien z wnuczkami, naszczebitaly o nowosciach szkolnych i domowych, za oknem slonecznie i + 18 stopn milych chwilek niedzielnych Wsiem zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniwe dziendoberki 08.09.19, 15:11 Witam... trzeba się będzie przyzwyczaić do takiej pogody.Może być chłodniej,ale bez słoneczka, to się nie godzę na to.Dobrze,że wreszcie padać przestało. Moja ulubiona pora roku,to wiosna i lato.Zimy też kiedyś lubiłam jak były duże mrozy i śnieg padał płatami. Choć straszą,że już nie będzie ciepła,to ja będę czekała Miłej niedzieli. Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 09.09.19, 13:46 witajcie , uszch...czemu jak tak marzne ostanio-poczawszy od wrzesnia, za oknem faktycznie duzo chlodniej, marne slonce ,moze nie bedzie deszczu, uwielbiam jesien, spacery za grzybami w lesie,tylko nie mam z kim isci, dziecie nie chce, Lusia boi sie panicznie kleszczy,bo od razu na nia wlaza, planuje w tym tygodniu sama sie wybrac do znajomego lasku... milego startu na caly tydzien. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Wrzesniwe dziendoberki 10.09.19, 10:26 Dzień dobry. Zajrzałam na Vistulę a tu zamiast pięknej kwietnej łąki przywitał mnie, groźnie wyglądający zły ludzik. Kendo, co się dzieje? A kysz... Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 10.09.19, 10:45 o to samo chcialam Was spytac, czy wiecie,co sie dzieje, maja jakas plansze na Tinypiku, nie zdazylam przetlumaczyc,nie da sie zdjec wklejac.. witajcie, noca ulewa z grzmotami/blyskami mnie obudzila.. obecnie duszno +16 stopni , milego wtorku zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniwe dziendoberki 10.09.19, 11:51 Witam i pozdrawiam. Tiny pic od dawna nie działa. My używamy Zapodaj. zapodaj.net/ Klikasz Na Forum zaznaczasz wielkość 500x500 pobierasz zdjęcie w Przeglądaj i klikasz w Zapodaj. kopiujesz link na dole pod BBCode. Możesz pobrać 5 zdjęć. Przetłumaczone z tinypic TinyPic wyłącza się Ze względu na niemożność obsługi wysokiej jakości bezpłatnej usługi cyfrowej, która czerpie 100% swoich przychodów z ciągle malejących przychodów na miejscu, TinyPic zostanie na stałe zamknięty 16 września 2019 r. Ponieważ chcemy dać Ci tyle samo powiadomienia i informacje, jak to możliwe podczas naszego przejścia, dokładnie zapoznaj się z następującymi informacjami. Co powinieneś teraz zrobić? Jeśli masz konto użytkownika TinyPic, zaloguj się i pobierz wszystkie obrazy, które chcesz zachować. Niestety, pobieranie zbiorcze nie jest opcją w TinyPic, więc musisz pobrać każdy obraz osobno. WAŻNE DATY: 20 sierpnia 2019 r. - TinyPic nie może przesyłać żadnych nowych zdjęć. 9 września 2019 r. - hostowane obrazy nie będą już widoczne w witrynach zewnętrznych. Ponieważ jesteśmy anonimową witryną hostingową i dlatego nie możemy powiadomić użytkowników e-mailem, zdecydowaliśmy się zastąpić wszystkie hostowane obrazy tymczasową wiadomością przekierowującą ich do tego powiadomienia. 16 września 2019 r. - ostatni dzień dla posiadaczy kont TinyPic w celu uzyskania dostępu do swoich kont i pobrania ich zdjęć. Chcielibyśmy osobiście podziękować za wybranie TinyPic jako usługi hostingowej. Wielu z was korzysta z naszych usług, odkąd uruchomiliśmy je w kwietniu 2004 roku. Gdy szukasz nowej usługi hostingowej, zastanów się nad wyborem jednego z planów premium oferowanych przez naszą siostrzaną stronę Photobucket. Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 11.09.19, 09:24 *Jagus, dziekuje za info. no coz bedzie "ZAPODAJ" z kolei "chmurka" w komurce tez sie zmienila, dziecie ustawilo nowa i jeszcze cos nie zawsze "zaskoczy" ,jak powinna, dlugi czas by zdjecia wszly do kpmpa. witajcie Vistulanki, za oknem slonecznie/wietrznie i chyba nie bedzie deszczu, bedzie udany marsz dzis z kijami, milego srodka tygodnia zycze. Odpowiedz Link
marii51 Re: Wrzesniwe dziendoberki 11.09.19, 10:44 kendus tesuniu przytulam --wszystko wiem bo czytam... wiem ,bo ja 7 rok pozdrawiam Odpowiedz Link
marii51 Re: Wrzesniwe dziendoberki 11.09.19, 10:45 pójdżmy na wrzosowisko i soorki www.youtube.com/watch?v=ZVw-6OvfDF0 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniwe dziendoberki 11.09.19, 12:31 Witajcie dziewczyny... Pogoda piękna to i robić się chce.Byłam zajęta od rana w kuchni, najpierw zupa krem z kalafiora,a teraz piecze się chlebek.Może jeszcze zdążę wyskoczyć gdzieś, bo tak słonko zaprasza.Kendula,syn pomoże i ogarniesz co trzeba.Ja jestem zadowolona z Zapodaj, bo pokazuje duże zdjęcia. Miłych zajęć życzę. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Wrzesniwe dziendoberki 12.09.19, 09:10 Witajcie Forumki, witaj Marii. Dawno Cię nie było, jak miło, że pokazałaś się. Chciałoby się zapytać, czy mnie jeszcze pamiętasz? W Konstancinie piękna pogoda, rano nad rzeczką snuły się opary. To jeden ze znaków zbliżającej się jesieni. To pierwsza jesień -zima, o której nie myślę z lękiem. Moje kumpelki z Zakopanego, już od 2 tyg. palą w co. W wyższych partiach Tatr, jest już śnieg, na dole od razu robi sie zimno. Korzystajmy z tych pięknych jesiennych dni. Kije w garść i w drogę! Odpowiedz Link
marii51 Re: Wrzesniwe dziendoberki 12.09.19, 13:06 dorka556 napisała: n/inn > Witajcie Forumki, witaj Marii. Dawno Cię nie było, jak miło, że pokazałaś się. > Chciałoby się zapytać, czy mnie jeszcze pamiętasz? ~~~~~~ Dorka zapamiętałam i pamiętam zupelnie jak w piosence "" tego się nei zapomina , to juz pozostalo w Nas --tylko gdZie jest GREIS? WSZYSTKICH POZDRAWIAM bbb serdecznie nowiutkich tu też, bo jak napiasalam czytam tak z fotografią .. przepraszam ,ale cofnęlam się z wiedzą i takie wielkie zjęcia wklejam MOBIC UCZYŁ ALE NIE ZAPAMIĘTALAM jeśli biedronki nie poszly do schoweczka na zimę to jeszcZe będzie cieplutko, cieplutko Z MOMENCIKAMI ZIMNIEJSZYMI co tu robić .. pomyslalam we wtorek deszczowy i zimny wietrzny a tu w Gdańsku od morza wieje wieje ostro jodowany klimat.. na lekkim wzgorzu moje mieszkanie to ja wiem --nie wyścibiaj nawet nosa na tars bo urwie aha.. pracę mam siedząćo przy tworzeniu pierogów, to wim!! zamiast pół kury gotować to ja upiekę..i mialam ciepełko ach awet drugi raz posialam ogórki i o dziwo a jak pięknie pojawiły się i szybko... oraz fasolka aż podskakuje tak rośnie obficie Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 12.09.19, 14:58 *Witaj MARIO51 DZIEKUJE, jak ten czas umyka, tak dawno temu bylo kiedy klikalysmy razem.. pierogi tez uwielbiam, dzis kupilam wolowine beda zupy i pierogi z miesem.. jak zwykle "rozspiewana dziewczyna z Ciebie" witajcie Dorka/Jaga /Pia, *Dorka szczeliwa ,ze nie bedzie musiala myslec o odsniezaniu i paleniu w kozie, *Jaga stala sie ostanio aktywna bardzo, za oknem wietrznie,ale wzglednie, tez juz zblizajaca jesien sie tu czuje, brzoza za oknem juz liski dostaje zolte,jazebiny oblepione kolarami czerwonymi, beda ptaszyny mialy co zima zajadac. milego piatku bez niespodzianek , bo mnie spotkalo cos.... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniwe dziendoberki 12.09.19, 15:44 Witajcie... ja i aktywność , robię co mogę,albo i muszę Dziś nawet więcej się chce,bo piękna pogoda,ale już miałam jeden spacerek do do wampirka.Jeszcze zielono,ale już rano było pełno liści pod nogami. Miłego popołudnia. Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 12.09.19, 16:05 *Jagus sliczne zdjecie lata, samspacerek do wampiraka to juz cos, a przeciez z odkurzaczen jedzisz po mieszkaniu, to tez aktywnosc dla zdrowia.. miej sobie dobre wyniki z prob i udanego popoludnia z wieczorem Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniwe dziendoberki 12.09.19, 16:53 Chciałabym mieć dobre wyniki,ale to raczej niemożliwe,no ale trochę lepsze mogłyby być. Do reumatologa za tydzień,zobaczymy.Dziś nie jeździłam odkurzaczem i w ogóle nic nie robię, bo już mi się nie chce , może jutro ? Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 13.09.19, 14:17 *Jagus, ja jak przed poludniem czegos nie zrobie, to pozniej juz nic nie chce mi sie robic.. dzis niemal zapomniala bym wklikac sie , z rana do przychodni podjechalam, bo wczorajsze ugryznie mi pokrzyzowalo plany, zostawilam wiadomosc dla doktor by wyslala recepte do apteki na medycyne,bo ostania wybralam, apteka zadwonila by recepte odnowic.. lalo chya nad ranem, bylo mokro wszedzie, obecnie strasznie wieje i juz wszedzie sucho, milego piatku, a wczoraj juz zyczylam go, cos mi sie pokickalo z dniami. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniwe dziendoberki 13.09.19, 14:38 Też niedługo będziemy mieli problem z e-receptami,bo weszło od 7 września rozporządzenie. Brałam leki na 3-ce i było ok. więcej też można było,ale trzeba więcej blankietów wypisywać. Zobaczymy jak to będzie. Od rana było słonko,teraz się schowało,ale jest ciepło. Miało padać i na razie nie widać chmur. Dobrego weekendu. Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniwe dziendoberki 13.09.19, 14:54 *Jagus na poczatku moze system "byc kulawy" ale to dobra forma, oszczednosc "papieru" recepta migiem jest u aptekarza.., ja ,jak wyjde od lekarza np.w szpitalu,a obok jest apteka, to wejde i juz recepta jest, tu bylo by przyjemnie gdyby nie ten straszny wiatr, brzozak niemal kladzie sie na trawnik a jest wysoka,jak dwu pitrowy budynek. milego dzionka Odpowiedz Link
pia.ed Wrzesniowe dziendoberki - recepta 13.09.19, 16:59 jaga_22 napisała: > Też niedługo będziemy mieli problem z e-receptami, bo weszło od 7 września rozporządzenie. Brałam leki na 3-ce i było ok. więcej też można było, ale trzeba więcej blankietów wypisywać. Teraz nie bedzie (w kazdym razie nie powinno byc!) problemow z wypelnianiem blankietow przez Ciebie, bo lekarz wiedzac ile potrzebujesz tego lekarstwa na 3 miesiace, napisze trzymiesieczna elektroniczna recepte x 4... tzn. jesli wybierzesz lekarstwo 1 stycznia[, to po nastepna masz prawo zglosic sie dopiero 1 kwietnia ... po nastepna 1 lipca itd. Lekarz ma wszystko na swoim komputerze, nawet recepte elektroniczna z Twoimi danymi, do ktorej wpisuje tylko nazwe lekarstwa i wysyla ... Lekarstwo mozesz odebrac nawet w Pacanowie, jesli masz na to ochote Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki - recepta 13.09.19, 18:43 Pia,ja teraz dostają na 3 m-ce.Wypisuję na kartce leki jakie biorę i ile mi potrzeba ,a lekarz daje receptę. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wrzesniowe dziendoberki - recepta 13.09.19, 22:52 jaga_22 napisała: > Pia, ja teraz dostają na 3 m-ce.Wypisuję na kartce leki jakie biorę i ile mi potrzeba, a lekarz daje receptę. Pisalas o blankietach, dlatego o nich wspomnialam! Chyba nie zrozumialas jakim ulatwieniem bedzie dla Ciebie recepta elektroniczna... Nie bedziesz musiala chodzic do przychodni co 3 miesiace i pisac na karteczce jakich lekarstw potrzebujesz, tylko lekarz wypisze Ci lekarstwa na caly rok... . Odpowiedz Link
dorka556 Re: Wrzesniowe dziendoberki - recepta 14.09.19, 06:42 Chyba będę musiała wybrać się do Pacanowa. Dostałam nr e-recepty i dowiedziałam się, że leku nie ma i w hurtowniach też nie mają. Pani mgr poradziła bym pochodziła po aptekach, bo może któraś ma stary zapas. Jeżeli wszystko skomputeryzowane, to powinny wyskoczyć adresy najbliższych aptek, gdzie ten lek jest. Dla mnie ta zmiana, to żadne ułatwienie. Chyba tylko to, że wytnie się mniej lasu. Marii, nie wiedziałam, że mieszkasz w Gdańsku. Przy podejmowaniu decyzji o przeprowadzce, brałam też pod uwagę Gdańsk. Mieszka tam syn i duża część rodziny, ale jak pomyślałam o stałym wietrze, zaraz odechciało mi się. Jak mieszkasz na górce, wieje podwójnie, ale Gdańsk jest piękny. Coś za coś. Pozdrawiam. Poranek najzimniejszy z dotychczasowych. Zaledwie 9 *C. Później ma być 18, ale jest już słonecznie. Miłego weekendowania. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki - recepta 14.09.19, 08:48 Dorka i tutaj skowronkiem przyleciała ,to ja za nią. Myślę,że Kendo teraz nie mieszka u siebie,bo późno się pojawia. Zobacz Doruś w wyszukiwarce aptecznej,gdzie ten lek jest. Pod spodem są apteki w województwie mazowieckim ktomalek.pl/apteki/konstancin-jeziorna/M1418024/ad-1 Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki - recepta 14.09.19, 11:50 *Jagus, mieszka u siebie, bo tak najlepijej sie czuje, a ze pozno wchodzi?? no coz,chce najpierw ogarnac wszystko wkolo siebie/marsz jak mam ochote a pozniej dopiero kopm, witajcie DORKA/JAGA PIa za oknem wietrznie,ale nie tak bardzo jak wcoraj, kaloryfery byly cieple z rana, mam na grzyby z starsza siostrzenica isc,a jeszcze sie nie zjawila od Mlodej,bo odwiedza wszystkich po kolei, pozniej male spotkanie rodzinne. milego wypoczynku Wsiem Odpowiedz Link
dorka556 Re: Wrzesniowe dziendoberki - recepta 14.09.19, 11:54 Jagusiu, jesteś nieoceniona. Lek Sulovas jest w 7 aptekach w Piasecznie. Wwy i Otwocka już nie sprawdzałam. Zaraz zamówię i jadę kupić. Muszę tylko sprawdzić w necie, gdzie jest najlepszy dojazd do apteki. Tę wybiorę. Jestem zła na aptekarkę, mogła mi powiedzieć o tym linku. Zapisałam go. Jak idę po książkę do biblioteki, zaraz mnie informują, gdzie mogę wypożyczyć, gdy nie mają na półce, mimo że nie pytam. Panie aptekarki mogłyby się od nich czegoś nauczyć. Odpowiedz Link
pia.ed Wrzesniowe dziendoberki 14.09.19, 12:21 W Szwecji nie trzeba wiedziec linku ... Kiedy po raz pierwszy spotkalam sie z brakiem leku, co nalezy do rzadkosci, to pan farmaceuta od razu poszukal na internecie w ktorych aptekach moge go dostac Wybralam pasujaca mi apteke, gdzie mieli tylko jedno opakowanie, wiec zadzwonil i zarezerwowal do konca dnia... Inna sprawa, ze w szwedzkich aptekach najczesciej nie ma wcale kolejek i jest kilka okienek, wiec obslugujacy aptekarz ma czas dla kazdego klienta. dorka556 napisała: > Jestem zła na aptekarkę, mogła mi powiedzieć o tym linku. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 14.09.19, 12:53 Doruś,bo pewnie młoda była i myślała,że starsi ludzie mają daleko do internetu Ciszę się,że znalazłaś Muszę iść ,bo wnuczek woła do gry,nie ma rady Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wrzesniowe dziendoberki 14.09.19, 13:16 jaga_22 napisała: > Muszę iść ,bo wnuczek woła do gry,nie ma rady Zastanawiam sie, czy rzeczywiscie wnuczek lubi grac czy tylko mysli, ze w ten sposob zabawi babcie, ktora sie nudzi i spelnia dobry uczynek A jak nazywa sie ta pasjonujaca gra? . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 14.09.19, 15:02 Wnuczek nie ma z kim grać,to przyjeżdża do mnie.To gra w Scrabble która nigdy się nie znudzi jak ktoś lubi i wystarczy dwoje.Teraz odpoczynek. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Wrzesniowe dziendoberki 14.09.19, 15:27 Jaga, w tym linku, który podałaś, można też zarezerwować lek. Wypełniłam kwestionariusz, ze wszystkimi wrażliwymi danymi (!) a na końcu dowiedziałam się, że rezerwacja będzie skuteczna dopiero po otrzymaniu potwierdzenia z apteki. Już widzę, jak farmaceuci śledzą wpisy i odpowiadają a ludzie spokojnie czekają w kolejce. Wsiadłam w autobus, pojechałam do Piaseczna i mam. Pia, piszesz, że w Szwecji kolejek nie ma. Nie dziwię się. Lekarze nie wypisują takich plików recept, na byle co, jak u nas. Zapytaj się Kendo i Lusi. One maja porównanie. Kiedyś rodzinnie cały czas graliśmy w scrabble, potem były różne gry planszowe a ostatnio triomino (domino trójkątne). Mam też świetną grę niemiecką phase 10 (nie znam polskiej nazwy). Niestety trzeba mieć na nią dużo czasu. Przy grach dobrze toczą się rozmowy na różne tematy. Polecam. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wrzesniowe dziendoberki 14.09.19, 18:40 dorka556 napisała: Pia, piszesz, że w Szwecji kolejek nie ma. Nie dziwię się. Lekarze nie wypisują takich plików recept, na byle co, jak u nas... Zgadza sie, szwedzcy lekarze sa bardzo restrykcyjni przy wypisywaniu lekow ... Nie ma: "Panie doktorze, a moze przepisze mi pan jeszcze to i to?" Kilka razy prosilam lekarzy pierwszego kontaktu o przepisanie jakiejs witaminy, bo przeczytalam, ze wszyscy ja powinni brac w pewnym wieku, i wszedzie dostalam te sama odpowiedz: "Jesli je sie prawidlowo, to zadnych dodatkowych witamin nie potrzeba!" i juz wiecej nie pytam Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 15.09.19, 11:09 *Pia tu kolejki sa w aptekach, jedna niemal osadzona przez personel "arabski", i zauwazylam ,ze jakos mniej teraz ludziskow.. witajcie niedzielnie, no coz,nie ma zmian pogodowych wiec cieszmy sie domowym ciepelkiem, kaloryfery mamy letnie i zaraz chyba cos z cynamonem upieke i bedzie iscie przytulnie, milego niedzielnego relaksu Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 15.09.19, 12:44 Witam... jeszcze w sandałkach chodzę,bo wygodnie,jesienne też mam, ale za zimowymi muszę się udać na poszukiwanie. Dobrze,że jeszcze słonko wyszło,ale z rana było tylko 7st. Niestety u mnie grzejniki nie zadziały.Muszą być 2 dni poniżej 10. Miłej niedzieli. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wrzesniowe dziendoberki 15.09.19, 13:09 kendo napisała: > *Pia tu kolejki sa w aptekach... Chyba jednak nie przyrownasz ich do tych w Polsce, gdzie z powodu tloku nie ma najmniejszej intymnosci, gdzie czasem jedna osoba stoi przy drugiej i slyszy, ze ktos zamawia czopki na hemorojdy, a inny barwnie opowiada, jak mu sie odbija po kapuscie ... W Szwecji siedzi sie wygodnie na krzeselkach w odpowiedniej odleglosci od wydajacego leki personelu aptecznego mogac cos w tym czasie poczytac, wiec nawet jesli jest kolejka na 5 osob, to mozna to jakos przezyc, prawda? . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 15.09.19, 15:38 Ale też nie jest tak jak opisujesz Pia.Jedna osoba przy okienku,jest wywieszka,a kolejni dalej, to samo przy zapisach do lekarza, U mnie kolejki nie są duże,zwykle jest kilka okienek w aptece.Nie wiem jak jest u innych. Odpowiedz Link
pia.ed Wrzesniowe dziendoberki 15.09.19, 16:10 Takie sytuacje znam ze Swinoujscia gdzie czesto bywalam i ze Stargardu, gdzie mieszkal moj ojciec. Teraz pewnie jest tyle prywatnych aptek, ze sytuacja sie zmienila... pewnie tak samo wiele jak sklepow alkoholowych Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 16.09.19, 18:49 jezeli chodzi o kolejki, to tu sa ,moze u PIa jest ich duzo wiecej i ludziska nie "cisna sie" numerk sie bierze i czeka w odleglosci od kasy-okienka.. witajcie, ufff dotarlam do domu, bylam u tesciowej,tableteczki wykupilam i zanioslam.. za oknem bardzo wietrznie i przelotnie popaduje ale jakos dzis krople deszczowe mnie omijaly.. milego wieczoru Wsiem Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 16.09.19, 20:40 Witam wieczornie ... właśnie jak dotąd nie wspomniałaś Kendo o teściowej jak ona teraz funkcjonuje? Dzięń się ma ku końcowi,co miało być to było,a teraz tylko życzę dobrego spanka. Ja też jutro jadę na badanie.Dobranoc Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 17.09.19, 15:28 ostanio II zmiane chyba beda "wklikiwac sie" jakos z rana brakuje mi czasu, bo wiadomo,jak sie otworzy kompa to wszedzie chce sie zajzec a czas ucieka.. pielegniarka swym eksperskim okiem popatszyla na szef,zdjela strupa,ktory niepotrzebnie sie zahaczal caly czas i stwierdzila, ze nie musze sie zamartwiac,bo ladnie sie zagoilo za oknem deszczowo +11 stopn,i bardzo wietrznie, acha, tesciowa ma sobie dobrze,jak na jej wiek i stan obecny zdrowia, z marchewek sie ucieszyla,ktore jej zanioslam i zaraz jedna porcje w sosie koperkowym na masle zjadla, nastepnym razem buraczki zaniose,bo wiem ze lubi milego zbilizajacego sie wieczoru Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 17.09.19, 17:37 Ciemno się robi to chyba powiem dobry wieczór.Szybko jesień nadchodzi,pełno uschniętych liści Zamiast kolorowo to jest wietrznie i zimno. Mnie chodziło nie tylko o teściową,tylko jak przyjęła śmierć swojego syna. To dobrze,że chociaż od czasu do czasu zobaczy Ciebie. Cały dzień było paskudnie,a teraz zaczęło padać.Jutro siedzę w domu. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Wrzesniowe dziendoberki 18.09.19, 06:25 Dzień dobry. Ja tak jak Jagusia, też będę siedzieć w domu. Kendo, nie muszę iść do pasmanterii. Przywiozłam ze sobą wielką torbę wszelakich włóczek. Przydałoby się zajrzeć do niej i wybrać kilka kolorów na kocyk. Problemem może być grubość włóczki. Wezmę tę grubszą, można do niej dopasować nitkę podwójną. Kocyk będzie cieplejszy. Godzinami siedzę przy laptopie, przyda mi się na bolące kolana. Czekam na fotkę sofy. Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 18.09.19, 08:29 *Jagus, a jak myslisz, ze matka przyjmie wiadomosci o smierci syna???? w dalszym ciagu jest smutna, kiedy dostala album ze zdjeciami to sie rosplakala, *Dorka ta grubsza wloczka mozesz pozniej zakonczyc dzierajac kocyk na okolo, oczywiecie zmniejszajac ilosc oczek by pasowalo do calosci.. zdjecie soffy zamiescilam w atku"Upiekszanie.... witajcie Jaga/Dorka no coz zimnica za oknem, kaloryfery juz cieplutkie i przyjemnie wstac rano, ma dzis nie padac-zobaczymy czy nie zmokne? milego dzionka zmykam do porannej toalety i po sklepach bede szukac tego co potrzebuje Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 18.09.19, 11:12 Witajcie dziewczyny.Kendo się zmobilizowała i napisała rano. Widzisz Kendo,ja o czym innym myślałam,bo wiem,że teściowa, to już lata swoje ma.Kiedyś czytałam,że ludzie w starszym wieku mają coraz mniej empatii i tak nie przeżywają jak młodsi wiekiem. Taka natura organizmu człowieka.Potem się ludzie dziwią,że nawet nie zapłakała. Zazdroszczę ciepełka w domu,a nie mogę się przyzwyczaić do rękawów,siedzę i marznę , a jak coś robię to mi przeszkadzają Dobrego dnia Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 18.09.19, 19:46 *Jagus, plakala i poplakuje za synem, przy ogladaniu zdjec, tez lezki uronila, ale widze,ze jest jaby bardziej zmobilizowna by sobie cos ugotowac, odmowila obiady z komuny, ja nie bede od nowa Jej znowu przyzwyczajac,ze cos doniose, ewentualnie jakies warzywa juz przygotowane do zjedzenia. na jutro zapowiedzieli tylko +5 stopni rankiem czy noca.. w dzien nawet wzglednie bylo i nie padalo nareszcie. milego wieczoru Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Wrzesniowe dziendoberki 18.09.19, 21:58 Dobrze, że kontaktujesz sie z Nią .... czy są jeszcze jacyś bliscy krewni ? ........................................................... pozdrawiamy p.s. masz ładnie urządzone mieszkanie ... lustro ładne w kształcie, tylko nie może wisieć naprzeciwko drzwi /taki nasz kresowy przesąd/ Odpowiedz Link
dorka556 Re: Wrzesniowe dziendoberki 19.09.19, 07:29 Witam, za oknem piękne słońce, ale bardzo zimno. Zaledwie 6*C, w południe ma być 'aż' 14. Wczoraj w ogóle nie wychodziłam z domu i dzisiaj chyba będzie powtórka. Jutro jadę na badanie TK do Wwy. W tę zakrzepicę nie bardzo wierzę, ale muszę mieć dobry wynik, by móc się rehabilitować... a noga boli. Kaloryfery jeszcze zimne, ale pozamykałam okna i mam 21. W zupełności wystarczy, chociaż na bolące kolanka przydałby się taki kocyk, jaki Kendo robi dla Lusi. Miejcie się dobrze, bez żadnych chorób. Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 19.09.19, 18:55 witajcie wieczornie, *Jgusia pewnie wpadnie pozniej, *Alfredziu, dopiero bede urzadzac je jak sama chce, wyprowadziwszy sie z willi meble niektore nie pasuja, do sprzedania tez,bo nikt nie da tej ceny co chce-sa nie modne a mi sie podobaja,wiec bede mieszac style i juz, *Dorko, tez dzis byl piekny dzien, na dworku bylam,5390 kroczkow nadeptalm, z sasiadka tez sie nagadalam.. kaloryfery w dalszym ciagu cieple, wiec wietrze pomieszczenia, zycze milego wieczoru i zaraz do watku"co dzisiaj " wskocze . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 19.09.19, 19:11 Witam wieczornie.Byłam tylko w innym wątku,U mnie zimno nadal,pewnie administracja czeka na ocieplenie. Za długo nie posiedzę dzisiaj,wskoczę do łóżeczka.Dobranoc Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 20.09.19, 09:45 *Jagus, czytalam Cie w innym watku, jaz jak ten wpis zrobilam.. witajcie, no dzis deszczyc bedzie znowu po paru dniach "suchych" ale od sobory ma powrocic ciepelko na pare dni, milego piatku Wsiem zycze i zmykam do oprozniania garderob.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 20.09.19, 09:56 Witam... i u mnie cieplej w mieszkanku,już wieczorem zobaczyłam,że grzejniki letnie i całe szczęście,bo w nocy znowu było tylko 4st. Trochę słonko przyświeca,to mam teraz 12st. Te parę dni cieplejsze to będą niezauważalne.Może upiora jeszcze załatwię. Miłego dnia Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 22.09.19, 09:36 witajcie wczoraj tez upiora zalatwilam po poludniu, a od rana garderoby-szfy 2 szt,rozmonotwalismy z dziecieciem i na centrale smieciowa odniesli, padnieta bylam ze az cos, a musialam odkurzyc caly domek pieknie wczoraj bylo, dzis bardzo mgliscie, ale moze sloneczko zajzy,od razu ruszam na marsz, moze bedzie OK milej niedzieli zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 22.09.19, 10:36 To jeszcze tak w kość nie dostałaś,jak myślisz o spacerze A co po szafach postanowiłaś zrobić?.Ja mam tylko mały remoncik,który będzie się ciągnął,bo syn ma czas tylko w soboty.Też byłam obkurzona,bo niestety przedpokoju się nie odizoluje. Piękna pogoda bez wiatru z dodatkiem słonka. Niestety na spacer nie mam ochoty i co zrobić ? Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 22.09.19, 10:54 *Jagus ja zawsze na odwrot, "jak w kosc dostaje,albo cos mnie boli" wychodze z domu w nature, pomaga.. po szafach nic nie bedzie, bedzie tyko,nowa podloga/pomalowane sciany/ wieksza powieszchnia hallu i sciana wolna/moze tez na zamowienie kaze owalny dywanik uszyc na podloge ktora jednak chyba zagospodaruje wieszajac nastepne lustro ustawiajac szafke na buty i szfeczke pod lustrem i mimo wszystko,bedzie duza powieszchnia wolna, zycze przyjemnych chwilek" domowego siedzenia" sloneczko juz jedna lapke wystawilo Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Wrzesniowe dziendoberki 22.09.19, 11:16 Bardzo lubię malowania, przemeblowania .... i wszystko co ze zmianami się wiąże .. Niestety, przedpokój wąski i niczym go nie upiększę ani nie zwiększę .Ściągniemy tylko boazerię/po poprzednich mieszkancach/ , pomalujemy na kolor jaśniutki . Pozdrawiamy ) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 22.09.19, 16:19 O! to widzę Alfredziu,że gonisz mnie Zazdroszczę dużych pokoi,żeby chociaż jeden był w miarę duży. Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 23.09.19, 12:36 az poszlam wymierzyc dokladnie przedpokuj, ma 2m szer. x4 mdlugi + maly skret na 1m2, mam plan urzadzenia,tylko czekac na majstrow do wykonania, a tu nie moge sie zdecydowac czy na "czarno,czy bialo" witajcie Forumki, dwa dni bylo iscie slonecznie letnio, dzis wiatrzysko i chlodnawo, uszy mi zmarzly,jak po skepach jezdzilam, milych chwilek poniedzialkowych Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 23.09.19, 15:12 Mój przedpokój też ma 4 m.ale kiszka na 90 cm. w środku i po obu stronach szerzej 1.50 Rano było chłodno,teraz słonko i całkiem przyjemnie.Nie mam jesiennej czapeczki,a jak zawieje to zimno. A ja ciągle koloru szukam na ścianę. Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 24.09.19, 08:45 witaj Jagus i nieobecne Vistukanki, do przedpokoju jakis jasny kolor trzeba , tu wczorj wialo chlodem, zmarzlam po uszach i zalowalam,ze nie zawiazalam sobie chusteczki-przepaski na nie, dzis slonecznie i troche wietrznie, milych chwilek wtorkowych Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 24.09.19, 10:05 Witam... zapowiadało się ,że będzie ładniej,a teraz szarość ogarnęła zewsząd,może się wyklaruje. Dzisiaj syn przywiezie próbki które mu pokazałam,wszystkie 3 jasne. Przy okazji zakupów poszukam czapeczki,bo jestem wrażliwa na głowę. Miłego dnia. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Wrzesniowe dziendoberki 25.09.19, 08:04 Dzień dobry. Ja też jak zwykle, przy zmianie pór roku, szukam coś na głowę, niestety z mizernym skutkiem. Znalazłaś czapkę Jagusiu? Wczoraj po południu zaświeciło słońce, ale ja przez cały dzień nie ruszałam się z domu. Dzisiaj nadrobię. Rano bazarek, później Piaseczno i ZUS a stamtąd Wwa, oddać spodnie. Nie chciało mi się mierzyć w sklepie i taki skutek. Może przy okazji znajdę jakąś czapkę a jak nie, to musi mi wystarczyć kupiona w Tchibo przed laty, z cienkiej wełenki, ażurowa. Nawet niezła. Szukam coś podobnego. Jest słońce i 8*C. Ma być 15. Miłego dnia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 25.09.19, 11:04 Witam... właśnie,że nie kupiłam.Pokazywała mi ekspedientka kapelusiki i berety.Już kiedyś kupiłam 2 kapelusiki do płaszcza,ale płaszcza nie noszę a kapelusiki starzeją Pewnie pojadę na bazar przy Wałbrzyskiej,bo potrzebuję zwykłą czapeczkę jesienną.Mam 2 ale na mróz. Teraz mam 14st,a słonko się schowało. Dobrego dnia Odpowiedz Link
dorka556 Re: Wrzesniowe dziendoberki 25.09.19, 15:54 Jagusiu, jedź na bazar. Dzisiaj było u nas zatrzęsienie 'przejściowych' czapek. Kupiłam zimową, wzór ażurowy, ale na polarze. Bardzo ciepła. Do tego 2 szaliki. Ten z lewej z cieniutkiego kaszmiru, z prawej w bonusie zwykły (kupisz 2 będzie taniej). Mam też grubą czapkę na zakopiańskie mrozy. Moja głowa zaopatrzona na zimę. O nogach pomyślę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 25.09.19, 17:20 A to moje czapeczki,jak widać wszystkie za ciepłe na teraz. Dzisiaj nie chciało mi się jechać,w ogóle nigdzie wyjść,za to rozmroziłam zamrażarkę, z czego się cieszę. Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki z czapeczkami 25.09.19, 18:53 ni macie fajna kolekcje, ladne kolory ja to juz swoich nie pokazuje, bo czapek/beretow<7szali mam sporo.. witajcie Vistulanki, zakrecona od rana jestem, Lusia mnie z lozeczka sciagnela i tak caly dzien na nozkach derptam, siadlam by zjesc obiad i teraz do laptopa.. milego wieczoru , nawet dzis bez deszczu bylo,choc z rana popadalo,ale ja przespalam go, Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 26.09.19, 09:01 alogo, nie wiem czemu, ostanio wstaje niewyspana i zmeczona.. za oknem chlodnawo, moze slince sie pojawi, milych chwilek czwartkowych zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 26.09.19, 09:47 kendo napisała: > alogo, > > nie wiem czemu, > ostanio wstaje niewyspana i zmeczona.. > > za oknem chlodnawo, > moze slince sie pojawi, > > milych chwilek czwartkowych zycze. > > I coraz mniej piszę,Lusia w ogóle zaginęła. Pomyślałam sobie,że może masz zwiększoną niedoczynność tarczycy,bo tak się ojawia, a może jak już wszystko pozałatwiasz to wrócisz do formy. Dobrego dnia i coraz lepszego życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 26.09.19, 09:52 *Jagus piekne powitanie z roza i serduszkami, robilam proby tarczycowe jakos z wiosny, ale chyba zadzwonie do dekturki by zostawila zlecenie na proby tarczycowe.. sloneczko sie pojawia,brzoza coraz wiecej zlotych listkow dostaje.. sprawy juz sie wyklarowaly, teraz tylko by wrocic do bezstesowego myslenia o kraju...i wszystkivh oplat z tym zwiazanych miej sobie mily dzionek Jagus Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wrzesniowe dziendoberki 2019 27.09.19, 11:39 Nisko sie klaniam po dlugiej nieobecnosci, kilka razy sie logowalam az w koncu mi otworzylo wrota do Was. Za oknem nie nastraja do niczego, bo deszczowo i chlodno, ale na pokojach jest to co robic. Przyjemnego piatku zycze Nam Wszystkim. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 2019 27.09.19, 11:51 Witam... logowanie po takiej nieobecności po prostu zardzewiało Wczoraj był problem u prawie wszystkich z logowaniem,mnie też nie chciało wpuścić nawet do siebie. Rano było bardzo ponuro,teraz trochę światło się przebija.Na mapie było słoneczko,to może wyjdzie, bo nocy się wypadało. Dobrego dnia . Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 2019 27.09.19, 12:37 witajcie Vistulanki, a zwlaszcza Lusia, ja wieczorem dopiero sie logowalam i bylo bez problemu-odpukac/odstukac, tu coraz wiecej pada z mzawki zaczyna dlugimi klrplami padac... tak ma byc jutro i w niedziele i coraz chlodniej, dobrzeze w mieszkanku cieplo milych chwilekVistulanki zycze, musze cos pomaranczowego polozyc,coby ta szazyzne deszczowa "rozweselic" Odpowiedz Link
dorka556 Re: Wrzesniowe dziendoberki 2019 27.09.19, 13:41 Cześć. Tak jak zapowiadała Jaga, słońce w końcu wyszło i jest oki. Na razie jeszcze nie pakuję letnich rzeczy. Mam nadzieję na 'złotą polską jesień'. Nie muszę wynosić rzeczy do piwnicy. Mam 2 duże szafy i b. dużą, pustą skrzynię, od łoża. Wszystko mi się zmieści w mieszkaniu. Przy przeprowadzkach, pozbyłam się połowę odzieży. Teraz muszę uważać, by nic niepotrzebnego nie przybyło, bo nie zamierzam się więcej przenosić. Kendo, pokaż swój balkon po malowaniu. Chętnie bym obejrzała. Ja dziś mam zamiar zabrać się za swój. Wyrzucić wszystkie rośliny (pomidory jeszcze owocują) i jutro chcę kupić czerwone wrzosy/wrzośćce(?). Wytrzymują całą zimę. Może jeszcze kupię, jakiegoś iglaka, już na stałe. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 2019 27.09.19, 15:21 Jak mi zrobią balkon to też iglaczka posadzę.Trzeba poszukać mrozoodporne,bo kiedyś sadziłam i się zmarnowały.Na kwiaty nie mam siły,wystarczą mi te co mam w domu.Noo może 2 Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 2019 28.09.19, 19:06 witajcie wieczornie, "zakrecona jak sloik" dzisiaj, jutro tez tak bedzie, pogoda dopisala, bo chodzilam na spodniami w krateczke i kupilam, akuratnie jak by miare brali ze mnie,fajnie leza i fajny gatunek materialu i bardzo tanio. *Dorka balkon ma dwie sciany i szyby na przeciwko przez cala dlugosc,bo oszklony i okno rosciaga sie odsalonu przez cala jego dlugosc, poniewaz juz nie planuje siedzenia na balkonie, wiec foteliki przed malowaniem do piwnicy znioslam, wiosna pewnikiem pokaze,jak wiosennie go przystoilam, bo zielona mate juz mam i stolik bedzie lazurowa bejca pociagniety,jak i kwietniki, na ktorych nie wiem co ustawie,bo kwiatki wiosenne mnie uczulaja.. pewnie cos zasieje w doniczkach???? zycze milych chilek wieczornych Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wrzesniowe dziendoberki 2019 29.09.19, 10:01 Poranek przywital moje oczy deszczykiem, slonce niesmialo chce wyjsc z poza chmur, a w plany mam bogate na niedziele, ale korzonki znowu sie odzywaja, zanim do zimna sie nie przyzwycaja?. Moje posadzone flance pomidorow, ktore wyrosly w srodku w pomidorze, ktorgo dlugo nie jadlam, wsadizlam do ziemi i wyrosly na prawie poltora metra i zwiazaly sie pomidorki, chyba juz nie dojrzeja, ale jak podrosna to zerwe zielone i moze dojrzeja pod ciepla pierzynka z kuchennego papieru, Kendo zasilala ich woda od czasu do czasu. Przyjemnego relaksu niedzielnego Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 2019 29.09.19, 11:37 Witajcie.Aż zajrzałam na godzinę.Pisałyśmy i wysłały w tej samej godzinie i minucie. U mnie szaro buro.Odpoczywać to na pewno nie będę,ale sama chciałam to mam. Pomidorek jak wyrośnięty,to powinien dojrzeć i pesteczki też i żeby miał ciemno. Musiałam wziąć proszek od bólu,bo tydzień pochodziłam i całkiem kręgosłup mi się znarowił. Nawet ustać dłużej nie mogę. Miłej niedzieli życzę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wrzesniowe dziendoberki 2019 30.09.19, 08:57 Jaga wspolczuje boli kregoslupa, bo mnie tez to dopada, a jeszcze bardziej sie odczuwa jak z oknem deszczowo, tak jak u mnie w tej chwili. Zapowiedzila sie corka z "Kruszynka", wiec czekam i dopieszczm pokoje. Juz po sniadaniu, dopijam kawe, kaloryfery ledwo cieple, termostat na zewnatrz budynku reguluje wewnatrz cieplo. Zycze nam zdrowka na caly tydzien i slonca nad glowami. Odpowiedz Link
kendo Re: Wrzesniowe dziendoberki 2019 30.09.19, 11:43 takie soczyste pomidory wyrosly u Lusi calkiem z tylu,najwyzsza galazka to moja planta,ktora kupilam w sklepie, u mnie kwitla i nie wizaly sie pomidory, natomiast u Lusi od razu.. witajcie Jaga/Lusia wczoraj bylam padnieta po chodzeniu w Gallerii, dzis omiotlam juz chatke i czas sie wklikac,bo wieczorem bede pewnie zmeczona bawiac sie z Kruszynka,bo oczywiscie tez podjade do wypieszczenia Jej, za oknem przeblyski sloneczne na przemian z deszczem, milych chwilek w ostanim dniu wrzesnia. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Wrzesniowe dziendoberki 2019 30.09.19, 13:07 Serdeczne uśmiechy i "pogłaski" dla Kruszynki ... wieje i pada od wczorajszego popołudnia i dobrze ... niech nawilża ziemię . Uściski dla całej Rodziny "))) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wrzesniowe dziendoberki 2019 30.09.19, 14:41 A gdzie pomidory? widać tylko kwiaty,za to zielone i soczyste są liście. Padało dziś dużo,ale przestało. Jeszcze trochę i będzie gaworzyła Kruszynka. Odpowiedz Link