lusia_janusia 30.04.20, 23:18 MAJ W TYM ROKU JEST KWIATOWY PRZYMUSOWO SIEDZIEC W DOMU WYJSCIE TYLKO W MIASTO W MASCE I OMIJAC MIEJSCA CIASNE ZYCZE NAM DUZO ZDROWIA I OPTYMIZMU Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 01.05.20, 07:01 Maj bogaty sieje kwiaty. Dla tych coby chcieli uczcic 1-szo majowe siweto, beda musieli isc z parasolami, ale zapowiedziane odgornie, ze nie ma zadnych zgromadzen ludzi. Mimo niepogody zycze Nam dobrego piatku i chcialo by sie powiedziec, ze sloncem nad glowami. Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 01.05.20, 11:58 *Lusia dzieki za Maj z bzami, to prawda dzis swieto pracy, nie ma zadnego przymusu by byc w pochodzie z choragiewka, jakie to czasy nastaly.. milego 1 Maja i calego miesiaca Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 01.05.20, 12:33 Kendo, widze bratki zamiescilas jeszcze z hacjendy, a moje zdjecie na czolowce to kwitnaca papierowka tez w hacjendzie a nie zaden bez. Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 01.05.20, 12:37 no wlasnie.. tak cos mi sie kojazylo z znajomym kwieciem... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 01.05.20, 12:53 A to kwiecie roslo na mrowisku, w ubieglym roku jakos mrowki sie wyniosly, to zmienilam ta rabatke, ciekawe jak tam teraz wyglada, wirus pokrzyzowal wszystkie nasze plany. Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 01.05.20, 13:13 dokladnie Lusia, ciekawa tez sama jestem, a te chyba tez pamietasz? ide sobie papu robic.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 01.05.20, 14:07 Witam... nawet mam jakie takie słoneczko. Nie mogę pojąć Kendo, dlaczego nie możesz nic wkleić na czołówkę przez Zapodaj. Nie zapominaj,że trzeba zaznaczyć Na forum i zaznaczyć wielkość 500 przed pobraniem zdjęcia .Wklejasz ostatni link z url. zapodaj.net/ Miłego dnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 01.05.20, 15:48 naforum.zapodaj.net/a9808a797cd0.gif.html Jaga, kliknelam na pierwszy link z zapodaj i nie wiem czy sie pokaze zdjecie, w moim podgladzie jest, a przez url nie wyswietla tabelki z kopiera. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 01.05.20, 15:49 No wiec nic nie dalo, mamy chyba zablokowane cos w naszych programach przez naszego pomagiera-mojego siostrzenca?.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 01.05.20, 18:00 Lusiu,a zdjęcie możesz jakieś przesłać na forum,które masz zapisane na dysku? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 01.05.20, 18:20 To rzeczywiście dziwne,,bo pierwszy link działa,zajączki skaczą. A jakby inaczej jeszcze spróbować.Jak się wyświetli zdjęcie,to kliknąć prawym w zdjęcie Pokaż informację o obrazie i skopiować linka nad Obraz JPEG i wkleić w ramkę dodając samemu z początku [img] i na końcu [img] z kreseczką. Sprawdziłam u siebie,można i teraz mam 2 obrazki Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 01.05.20, 19:37 Dzień dobry w pierwszy dzień maja. Dawno temu były pochodu że sztandarami. Nauczyciele też mnie zmuszał do marszu. Dobrze, że nie ma już przymusu, dla mnuecto takie naciągane było te trybuny z politykami fuuuu. Miłego wieczorku. Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 02.05.20, 13:05 *Jaga, popatrz na czolowke, probowalam co nieco wkleic i nic nie dalo, pozniej wieczorem zlikwiduje te linki, *Kallisto, dokladnie tak bylo,szkoly zmuszaly mlodziez do uczestnictwa pod grozba obnizenia stopnia z zachowania.. witajcie sobotnio, troszke popadalo,zdazylam do domu sucha domaszerowac, cieplo z lekkim wiatrem udanego weekendu i do sklikania w poniedzialek Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 02.05.20, 15:27 Witajcie... Kendo,a możesz przesłać to zdjęcie na forum.np tutaj w powitaniach z pierwszego linka na górze? Zobaczę co u mnie wyjdzie w linku. Nawet dziś ładnie,ale nigdzie nie idę,nie mam z kim,dobrze,że mąż zakupy robi,ale bardzo blisko mamy sklep. Jego też boli kręgosłup ,ja biorę tabletkę i idę jak trzeba. Dobrego popołudnia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 02.05.20, 15:30 Witajcie.... Pierwszy dzien maja minal spokojnie, wiekszosc siedzi w domach, najwiecej widze ludzi przez okno innej nacji, jakos sie nie boja albo nie rozumieja jezyka, przekazow w Tv-komunikatow i zagrozenia??. Jaga, dziekuje za tipsa , jeszcze potrenuje to co napisalas, ale jakos ostatnio nie mam polotu do niczego przez ta cala wirusowa sytuacje. Juz po obiedzie jestem i dobrej herbacie, i zastanawiam sie co dalej? Optymistycznie przyjemnej soboty Nam zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 03.05.20, 08:10 Witajczie niedzielnie..... Piekne slonce za oknem rozswietla nocne kaluze, ptaki swiergola, no tylko chce sie zyc? Przyjemnej niedzieli Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 03.05.20, 10:02 Witam... to masz szczęście Lusiu,bo u mnie pochmurno i zimno,musiałam coś ciepłego nałożyć na siebie.Niestety ptaszków też nie słychać,nawet gołębi nie widać. I tak przeleci wiosna,potem lato czekając na lepsze czasy. Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 03.05.20, 12:25 Dzień dobry w pierwsza majowa niedzielę. Dzień piękny choć nieco chłodny. Wrzuciłam jednak pościel na balkon, A niech się wiaterku i słomka naszych. Przyjemnego dnia, może w gronie rodzinnym? Do mnie przychodzą dzieci na babę ziemniaczaną. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 03.05.20, 12:40 Jaga, mimo slonca jest zimno, wystawilam glowe na balkon popatrzec jak tam pomidorki rosna i zimnym nie obwialo, Kallisto, to bedziesz miala troche wesolo z rodzinka. Moze ja sie doczekam ze i Elsa zacznie do mnie przyjezdzac, ale na razie to tylko zdjecia dostaje. Przyjemnego popoludnia zycze Nam. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 03.05.20, 20:16 Baba ziemniaczana zwana w moich stronach "baką kartoflaną "" niebo w gębie !!! a gdyby jeszcze pieczona w piecu ogrzanym drewnem ..... na samo wspomnienie ślinka cieknie .... Bliny kartoflane i babka gryczana i "cepeliny" !!!1 Pozdrawiam serdecznie ) Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 03.05.20, 20:27 Alfredce sie zawsze to najlepsze przypomina, mialam kilka razy robic ta babke kartoflana, ale jakos dla samej jednej wydaje mi sie, ze duzo tego bedzie, ale chyba mozna odgrzewana tez zajadac?. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 03.05.20, 21:37 Można - na nastepny dzień pokroić w plasterki i lekko podsmażyć . Teraz gdy są zamrażarki to zamrażam już pkrojoną i można w mikrofalówce podgrzać ale najlepiej jednak w odsmażyć albo podgrzać w małym kuchennym opiekaczu jak do grzanek . /a kołduny litewskie jadłyście ? takie prawdziwe opisane prez Wańkowicza w " Zielu na kraterze " / Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 04.05.20, 09:59 Witajcie;... Alfredka dziekuje za tipsy, kolduny recepte czesto na yootoube spotykam ale nigdy sie w nia nie wglebialam. Juz po sniadaniu, obiad w planie, kawa miala dzisiaj jakis dziwny smak, i korzonki mnie dopadly, wczoraj caly dzien wygrzewalam i voltarenem smarowalam, dzisiaj jako tako, ale juz nie taki intensywny, uprzykrzony bol. Zdrowka Nam zycze na caly tydzien i slonca nad glowami. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 04.05.20, 15:51 Witam... już po spacerku i po obiedzie.Wykorzystałam dziś słoneczko. Było całkiem ciepło.Ja wychodząc też smarowałam voltarenem,ale dodatkowo tabletka, inaczej nie dałoby rady.Zachmurzyło się i słonko się schowało.Ostatnio jak popadało to w parku widać jeszcze wilgotną ziemię. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 04.05.20, 17:07 Jaga, widac po wiosennych Twoich zdjeciach, to spacer mialas, udany z przyjmnoscia, chyba i na laweczce gdzies przysiadlas popatrzec na kaczki. Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 04.05.20, 19:38 Alez Wy babeczki jestescie artystkami w robieniu zdjec, tylko na wystawr fotograficzna. Mam nadzieje, ze jutronpochwale sie swoimi, bardziej kwiatami.niz stawem. Taka dzisiaj miks pogoda przedtem padało, teraz słońce swieci kiefy czas do łóżka. Co lubicie oglądać w telewizji? Bo jeśli jutro albo bardzo dobry film, albo babskie. Miłego wieczorku. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 05.05.20, 07:55 Witajcie... Kendo jakos wczoraj zapomniala o nas po niedzieli???... Jaga pewnie miala jakas wizyte lekarska i przy okazji uwiecznila piekne widoczki wiosenne. Kllisto w Tv nic ciekawego sie nie dzieje, pokazuja stare filmy ktore juz premiery mialy b.dawno, i przezucaja je z kanalu na kanal, ja czasem sobie wynajde jakis stary film na youtobe, ale jakos zainteresowanie marne, raczej teraz wole jakies fakta, albo popularno-naukowe tematy, Za oknem nijak, slonce widac gdzies za chmurami, ale zielen bujna juz wokolo sie zieleni, nawet zrobilo sie ciszej od przejezdzajacych samochodow. Przyjemnego wtorku Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 05.05.20, 10:26 Witajcie... Lusiu ,na szczęście to był tylko spacer Blisko mnie jest pełno zakątków ,stawów które lubię oglądać przy ładnej pogodzie. Dziś pogoda nie dla spacerów,zimno i pada,a niech pada długo i dużo. U Kalisto też pewnie pada,to nam nie pokaże ogródka. Zaraz sobie obejrzę film na Netflixie "Kochane kłopoty.A w TV. mam parę swoich seriali oglądanych już z przyzwyczajenia. Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 05.05.20, 12:20 witajcie, *Lusia, wiem,ze sie wpisywalam i musialam nie na to kliknac i post nie wszedl, inne watki mialam "odptaszkowane" *Jaga spacerek sobie w koncu uskutecznila, dobre dla zdrowia, *Kallisto w ogrodzie ma zajecie i czekac bedziemy na zdjecia kwiatow, a w Televizorni lubie ogladac aktion filmy i "hokus-pokus" dokumenter/serial,ktory mnie zainteresowal, a pozatem deszczowo i bardzo zimno, sloneczka wszystkim zycze Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 05.05.20, 20:52 Jestem o ja późnym wieczorem, bo późno wróciłam z działki. Zdjęć nie nam, muszę dopiescic rabatu, pojutrze. Jutro robię przerwę, bo się do amentu zatyram. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 06.05.20, 08:01 Witajcie... Jaga, przy pieknej pogodze i wlasnych checiach masz piekne okolice na spacery. Kallisto, przy dzialce jest zawsze robota, konczysz rabaty, i trzeba zaczynac od poczxatku bo juz tam zaroslo. U Kendo, ladny arangemang ozdabia alejki spacerowe. Za oknem slonecznie ale chlodno +6,oC, mysle dzisiaj wyjsc na jakis spacer, moze do sklepu tez wejde cos uzupelnic do domowych zapasow?. Przyjemnego dnia Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 06.05.20, 10:58 Witaj Lusiu i reszta forumek.U mnie też zimno i pada,nawet grzejniki lekko ciepłe. Takie ładne kwiaty macie na ulicy? u nas przeważnie długo kwitnące i trwałe,bo kto by na nie zarobił? Kalisto nie tyraj tak,zielsko i tak urośnie i nie codziennie,bo masz jeszcze pracę. Tylko podziwiać ,że tyle jeszcze możesz.Dobrego dnia Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 06.05.20, 16:36 he,he..dobre, a mezczyzna na kanapce poleguje... witajcie popoludniowo, *Jag, tak,takie doniuce sa ustawione przy placu zabaw przy boisku,tam gdzie sa sciezki spacerowe,, komunalni podjezdzaja z woda i dogladaja je.. *Kallisto, wiem ile "zachodu " potrzeba by dzialeczka slicznie wygladala, ale moze troche odpoczniesz? wieje tu strasznie mocno przy slonecznej aurze, idac do tesciowej na uszy zawiazalam chusteczke-przepaske,bo wywialo by mi przez nie mozgownice.. milego popoludnia Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 06.05.20, 20:02 Dzisiaj odpoczywam 😊 mam na luzie domowe obowiązki, a to popalikowalam pomidory. Jedna skrzynkę wywiaze jutro pod folie. A to porządek w kuchni, a to z rodzina uskutecznilam rozmowy, a to zjadłam kolację. Wzięłam się za pisanie protokołu z posiedzenia akonto jutrzejszego dnia. Tak mi popołudnie zleciało, że nie opłacało mi się papierow rozkladac😁 Zalatwilam dzisiaj ważne sprawę w banku. Złożyłam wniosek na zwrot za bilety lotnicze, lot nie doszedł do skutku, bo zostały wszystkie odwołane z powodu korony. Zobaczymy czy oddadza, podobno w przeciągu 2 tyg.mam spodziewać się zwrotu kosztów. Oglądam kabaret, peka m Z przejedzenia i myślę czy mam czytać czy od razu spac😁 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 07.05.20, 05:10 Witajcie... Szybko sie wyspalam, i darmo nie potrafie wylegiwac sie w lozku, pospacerowalam po necie i wrocilam tutaj. Nie mam nawet malej grzadki co bym mogla sie relaksowac, ale dwie podluzne skrzynki po kwiatkach zagospodarowalam i czekam co z tego wyrosnie. Jaga, jak sie to dziwnie utarlo, ze mezczyzni sa zawodowcami, aby swoje obowiazki spychac na kobiety. Kallisto,pracowity dzien mialas jak zwykle i mam nadieje, ze dzisiaj juz bedziesz wypoczeta, nowego smacznego jedzonka tez sobe dzisiaj nagotujesz. Ja juz nie wiem, chyba musze jakis zamek na lodowce powiesic, bo siedzac w domu za czesto do niej zagladam, a spodnie to musze kupic nowe, bo nic nie da jak przerobke zrobie jak Kendo zrobila. Popoludnie wczorajsze zaliczylam na marszu, spotkalysmy sie z kolezanka i 2 metry od siebie zesmy stojac rozmawialy oczywiscie bez masek. Dzisiaj nie wiem jak bedzie z pogoda, dopiero sie rozjasnia bloki staruszkow zaslaniaja wschod slonca o ile bedzie mozna go dzisiaj widziec, ptaki juz uskuteczniaja koncerty slysze ich z malego parku. Niemniej i optymistycznie zycze Nam przyjemnego czwartku. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 07.05.20, 07:52 Dzień dobry, witaj Lusiu i cała Załogo. Dawno mnie tu nie było. Widzę, że na pokładzie przybyło załogantów. To miłe. Muszę rozejrzeć się po Forum i wtedy coś napiszę. Teraz zmykam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 07.05.20, 08:10 Dorka.. witaj .. faktycznie dawno nie zagladalas, milo ze sobie o nas przypomnialas, teraz mamy z nudow duzo czasu i kreatywnsc jakos nie chce sie chciec, zeby sie chcialo?. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 07.05.20, 10:53 Dzień dobry ... całkiem ładnie na dworze z anemicznym słoneczkiem,ma być 15st.Wszystko można, żeby tylko chciało się chcieć.Poczekam na chcenie,a tymczasem wzięłam tabletkę. Coraz częściej mnie biorą skurcze obu nóg od kręgosłupa.Dobrze,że stał blisko fotel, ból okropny i nogi z waty. Jestem i tak zadowolona,bo dziś na pewno drugi raz nie będzie. Zajęcie sobie znajdę,a może ciasto upiekę drożdżowe? to jest pomysł Bardzo lubię posmarować masłem arachidowym. Witaj Doruś... wpadaj częściej Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 07.05.20, 18:52 *Dorka mile odwiedzinki,zagladaj czesciej do nas, Kallisto do -Slonko,byla za Twojej kadencji ... *Kllisto masz pracke i nie nudzi sie, bedzie latem co zbierac ... *Lusia tu lokatorka wziela kawaleczek rabatki i teraz zaniedbana jest, musze sie spytac zarzadu czy moge ja wzias,to bym po swojemu "obrobila witajcie czwartkowo, slonecznie bylo +17 stopni,i slaby wiaterek, milego wieczoru Wsiem zycze, Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 07.05.20, 20:37 Witam wieczornie. Leżę już w łóżeczku i nadrabiam zaległości. Przede mną jeszcze kolacja, zawsze jem tak pozno😣😣😣. Wiem, że nie zdrowo, ale inaczej nie usnę, muszę zapaszować się do syta. Spokojnej nocki. Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 08.05.20, 06:40 Tym razem dzień dobry skoro świt. Jestem pierwsza czyli ranny ptaszek 😁 jak ptaki za oknem , pięknie koncertuje, otworzyłem balkon i słucham. Ucieklam z sypialni, za gorąco mi tam było, nockę była tragiczna, usnelam dopiero nad ranem.... Miłego dzwonka, wszystkiego dobrego na dzisiaj, smacznego śniadanie i pysznej kasie i 🥐🧀🍳☕ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 08.05.20, 07:24 Witajcie.... Kallisto to jestesmy juz obie po allerten, mi juz kawa pyrkocze i za chwile zjem sniadanie, tej nocy mi sie spalo dobrze poszlam 23.30 i dreptam juz od 6,30. Jakos slonca nie widze, a obiecalam sobie dzisiaj ranny marsz po sniadaniu. Przyjemnego piatku Nam zycze ze slonce i oczywiscie ze zdrowkiem. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 08.05.20, 08:14 Dzień dobry Lusia, dzień dobry Kallisto. U Lusi słońca nie ma, za to u mnie od rana błękitne niebo. Wybieram się pieszo, z kijkami do Ogrodu Botanicznego. To niecałe 3km ode mnie. Mam nadzieję, że wrócę w dobrej kondycji. Przejrzałam wpisy forumowe i mam pytanie do Kallisto. Doczytałam się, że masz 3 wnuczki. Napisz w jakim są wieku i jak mają na imię. Mam 2 Marcelina-3 lata i Julia 6,5. Bardzo się cieszę, że dołączyłaś do forum. Pozdrawiam. Miłego weekendu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 08.05.20, 08:25 Dorka juz do nas dolaczyla z porannym sloncem, u mnie juz tez wyjrzalo z poza blokow, sniadanie tez skonsumowalam i dopijam kawe, chyba musze odkurzaczem pojechac po podlogach i wyjde na marsz przed godz,10,oo to najmniej ludzi chodzi, Moja Elsa juz skonczyla 10 miesiecy. Slonecznego dnia Nam zycze. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 08.05.20, 08:36 Lusia, jak ten czas leci. Elsa ma już 10 m-cy! Podobał mi się Twój pomysł z zabawkami ułożonymi, tak by zachęcić wnusię do nauki chodzenia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 08.05.20, 08:50 Dorka, jak ogladalam filmik pierwszych Elsy krokow, w asekucaji taty, jak szybko malymi stopkami przebierala, tylko w samych skarpetkach podgumowanych, corka mowi, ze jak ubierze jej buciki to nie przebiera nozkami, stoi w miejscu. Mam nadzieje, ze przelamie ta bariere i bedzie maszerowala. Maja duzo trawy wokolo domu to jak upadnie to nic jej sie grozniego nie stanie. Dzieci szybko rosna, teraz jej nie spotkalam przez caly kwiecien, kazdy siedzi w swoich dziuplach i boja sie nawzajem odwiedzac, dobrze ze sa telefony i mozna wysylac zdjecia i filmiki. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 08.05.20, 11:55 Witam serdecznie.Widzę,że już są wszyscy.Ja powinnam już z pracą być po połowie, a jeszcze nie zaczęłam Jakaś apatia dołączyła i zniechęcenie.Pogoda ładna i ciepło,to pewnie pomału wrócę do siebie Pomyśleć,że Elsa ma już 10 m-cy ,radość dla całej rodziny. Kalisto,ja jeszcze później jem np. o 22 kiedy "szkiełko" się zaczyna. Miłego dnia i zdrówka życzę. Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 08.05.20, 12:55 O to widzę, że nie jestem osamotniona z nocnymjedzeniem,🤣 dobrze Jaguś, że jesteś że mną 🤗 Doris moje wnuki to 8 letnia Maja, 4,5 roczny Michał junior i 2,5 letnia Zuzia 😊 Mój dzień dzisiejszy rozwleczony jest guma od majtek. Po nieprzespanej nocy musiałam poleżeć. Obudził mnie telefon służbowy, trochę popracowalam zdalnie. Wróciliśmy z mężem z Biedronki , chcieliśmy wymienić portki, ktore wczoraj kupiłam, ale nie bylo większych. Wyrzucilam pościel na balkon i powinnam przygotowania, ale czy mi się chce????😁 Spedzajcie czas milutko jak lubucie🌞🌞🌞 Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 08.05.20, 17:00 jak milo sie zrobilo na Vistuli, Doka nas odwiedzila i mysle,ze nie bedzie to tylko preteks ,ze sie kocykiem pochwalila a zostanie z nami, *Jaga/Kallisto dolaczam do poznego podjadania, wczoraj platki z suszonymi owocami z mlekiem zjadlam, co prawda przed 22 godz, a po tej godzinie poczlapalam do lozka bo w TV.nic mnie nie wciagalo, spalam cala noc, witajcie juz niemal wczesnym wieczorem i miejcie sobie mily wieczorny piateczek.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 08.05.20, 18:00 Kendo,kiedyś zjadłam tak późno i było dobrze i szybko się przyzwyczaiłam do zjedzenia czegoś lekkiego i lepiej mi się śpi.Idę szukać kocyka Dorki. Godz.18-ta,a na dworze piękne słonko. Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 08.05.20, 18:04 tez tak mam Jago, po kolacji o 18 godz. zawsze sie chce cos przed samym spaniem zjesc, nieraz nalesnika ,jak mam nadzieje roznosciami i zjem, ale najszybciej usypiam po cieplym jedzonku.. kocyk Dorki ,fajny. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 09.05.20, 07:30 Witajcie.... Jaga, Kallisto, Kendo, ja jednak nie dolacze do Waszej jedzeniowej grupy przed 22,oo, czasem popije wody przed pojsciem do lozka, a do godz,20,oo ew. jakas ziolowa herbate, bo kolacje staram sie zjedsc do 19,oo. Za oknem juz pelnia zielen w sloncu piekny dzien sie zapowiada. Pranie zostalo mi w zepsutej pralce, tylko wode spusczalam pomalu przez luke w dole pralki, zeby mi calej lazienki nie zalalo, dzisiaj jestem obolala w nogach i dloniach od wykrecania scierek i kucania przy pralce. Optymistycznie, przyjemnej, relaksowej i slonecznej soboty Nam zycze. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 09.05.20, 07:44 Doka nas odwiedzila i mysle,ze nie bedzie to tylko preteks ,ze sie kocykiem pochwalila a zostanie z nami, Cześć, Kendo mi trochę przygadała a ja postaram się zaglądać prawie codziennie, by wiedziała, że się myli. Zapowiada się kolejny piękny dzień. Teraz jest 7*C a ma być 19. Wczoraj w cieniu było 21*C! Kendo, jak sobie radzisz z alergią? Wiosną mam ogromny problem. Wszystko pyli, z nosa się leje a u nas każą nosić maseczki. Nie mogę np. iść do parku, czy tam, gdzie jest więcej ludzi. Zazdroszczę, że nie musicie się tak katować. Mieszkam na szczęście w takim miejscu, że ścieżką spacerową, wzdłuż Jeziorki (wpada do Wisły!), bezpiecznie (nie zapłacę mandatu) z maseczką ściągniętą z nosa, mogę spokojnie wędrować. Wczoraj po drodze spotkałam kajakarzy a już było tak sucho, że można było w niej brodzić. Miejcie się dobrze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 09.05.20, 08:28 Hej! Dorka, dobrze ze mieszkasz w takim miejscu, gdzie masz mozliwosci wyjscia i nie spotkania tlumow, wlasciwie to nic jeszcze nie udowodniono, czy lepiej w maseczkach czy bez nich? Odgornie juz tak w tym roku ktos zaplanowal z pandemia, zeby ludzi trzymac w zamknieciu, a natura obdarza wiosna pieknymi widokami. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 09.05.20, 11:22 Dołączam do powitania.Ciągle myślę,że dziś niedziela,chyba dlatego,że tak ładnie na dworze. Coś się zatkało Lusiu w pralce,pewnie. Może z tego linka coś się rozjaśni w głowie. agdlab.pl/porady/Zrob.to.sam.czyli.jak.sobie.poradzic.z.niesforna.pralka,2250/4 Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 09.05.20, 11:46 witajcie sobotnio, *Dorus-hi,hi...chyba sie nie obrazilas,ze tak napisalam, "jestem szczera do bolu",ci co mnie znaja wiedza,ze to co mysle od razu powiem.. cieszyc sie bede z Twoich codziennych odwiedzin, w tym roku jakos alergia mnie mocno nie meczy,mimo ze brzoza kwitla za oknem obalkonowym, wychodzac z domu, przy myciu sie plukam noc,a pozniej smaruje wacikiem umoczonym w oleju, nieraz musialam uzyc spraju przeciwalergicznego do nosa,zawsze mam w torebce tabletki tez na wypadek gdyby mnie cos urzadlilo..jak w ubieglym roku.. tu slonce jakies marne a mialao byc cieplutko.. milego weekendu i az do poniedzialku. Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 09.05.20, 21:31 Pj widze, ze sie meczycie z ta alergia. Moje dziewczyny tez cierpia zwlaszcza mlodsza. Sama nie jestem alergiczne właściwie na nic no chyba, że na ziemniaki, frytki kopytka dostaje deliroum i do puki nie zjem dopóty trzęsą się cala🤣🤣🤣 Spokojnej nocki. Siedzimy jeszcze z mężem, sobotni wieczór pozwala na dłuższe razem siedzenie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 09.05.20, 23:24 Zdrzemlam sie poznym popoludnie i jeszcze siedze, obejrzalam piosenki na ktore trzeba w Apie glosowac, Ziemniaki tez lubie , ale kopytka to nie bardzo, leniwe pierogi prioryteruje. Jaga dziekuje za tipsy o pralce, w srode przyjedzie mechanik, drzwiczek od pralniki tez nie mozna otworzyc, korki 2x w szafce rozdzielczej wywalilo, podobno wina grzalki? Spokojnej nocy Nam zycze. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 10.05.20, 07:29 Witajcie dziewczyny w ten piękny niedzielny poranek. Dzisiaj ma być u nas 24*C, już teraz jest ponad 10. Ja też bardzo nie lubię, gdy w domu coś się zepsuje. Lusia życzę, by naprawa pralki przeszła gładko a mechanik nie zdarł skóry. Usługi są drogie i czasami lepiej kupić nową, by dłużej służyła. Długo ją masz? Kendo oczywiście nie obraziłam się, teraz próbuję nadrobić swoją nieobecność. My alergicy musimy trzymać się razem i wymieniać doświadczenia. Od dawna nie używam nic p/alergii. Po prostu noszę ze sobą tonę chusteczek. Wszystkie brzozy miałam zlokalizowane i omijałam z daleka. Teraz pylą trawy i na to nie ma rady. Chętnie wybrałabym się na spacer do ujścia Wisły. To jest zaledwie 5 km. Mogłabym wrócić lokalnym busem, ale po 4km, kończy się żwirowa ścieżka i zaczynają się ogromne chaszcze. Alergia na 100% a i prawdopodobieństwo boreliozy duże. Wspaniałej niedzieli. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 10.05.20, 08:13 Witajcie... Wprawdzie niedziela, ale podobna do innych dni tygodnia, nie widze roznicy. Dorka cene naprawy juz znam i nie kupie za nia nowej, a pralka ma chyba 4 lata. Dorka mieszkasz w ciekawym miejscu, mozesz wybierac sobie trasy do spacerow wg, pogody i nastrojow. Optymistycznie zycze Nam przyjemnie spedzonej niedzieli. Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 10.05.20, 11:42 O widzę, że Forumeczki już rozkrrcone. Piękna niedziela, aż nie chce się wierzyć, że jutro ma być spadek temperatur z 24 st. Do 7😣 W szkole wyłączono ogrzewanie i muszę pracować w wietrze i grubym szału, A jutro będzie jeszcze gorzej. Nie mniej jednak życzę wszystkim spokojnej niedzieli, pełnej fajnych wrażeń, miłych niespodzianek i sympatycznych rozmów. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 10.05.20, 16:11 Witajcie... późno,bo byłam na spacerku.Wybrałam się po pokrzywy,a nie przyniosłam,bo tam nie rosły Może jutro będę się lepiej czuła i kolanko nie będzie bolało. Dzień piękny,byłam z krótkim rękawkiem,jeszcze jest 23st.w cieniu. Kalisto napisała: W szkole wyłączono ogrzewanie i muszę pracować w wietrze i grubym szału, A jutro będzie jeszcze gorzej. Tego nijak nie mogę rozgryźć Miłego popołudnia. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 10.05.20, 18:09 Kallisto w swetrze i grubym szalu w szkole, ja w bluzce z krótkim rękawkiem na spacerze (ponad 7tys. kroków).Też zastanawiam się co Kallisto robiła w szkole, chyba są pozamykane, poza tym gdzie mogło być tak zimno. U mnie (pod Wwą), było dzisiaj 25*C! Pełnia lata. Zdjęcia piękne. Gdzie robione (o ile to nie tajemnica)? Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 10.05.20, 18:46 Dorka ma racje w swetrze i w szalu )) szału czasami tez dostaję))Gdy pisze z telefonu to moj telefon robi takie byki,a raczej slownik w telefonie. Nie zawsze sprawdzam co napisalam, az wstyd Lusiu cyraneczki sliczne, pierwszy raz widzialam pod Operą w Kristianstad, czy dobrze pamiętam Kendo ? Dorka, moja szkoła, to szkoła wyższa, studentów i doktorantów nie ma,ale my jesteśmy , cala administracja co prawda na zmiany, ale przestoju być nie moze ) Mamy piekne przestronne biuro, jedynym mankamentem jest okno jedyne w pokoju za plecami. Od ulicy wielkie kasztanowce, mało światła i słonca. Planowalysmy z dyrekcja przestawic meble,zeby biurka staly pod oknem, by moc choc czasem spojrzec w niebo,ale corona wszytsko popsula. Teraz pracujemy na zmiany, troche smutno, momentami bardzo, ale dzieki temu, ze nie ma babskich ploteczek to szybciej prace mozna wykonac a pracy wbrew pozorom jest bardzo duzo w ciagu roku. MIlego wieczorku. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 10.05.20, 19:41 Kalisto, cyraneczki są moje Doruś ,zdjęcia robiłam w moim parku,jeszcze bliżej niż Morskie Oko ,tylko zejść schodkami na końcu uliczki. To Staw Promenada,robiony,ale zaniedbany.Są 2,ale jeden pusty.Kiedyś były kwiaty piękne krzewy, niestety nikt teraz nie dba o to.Sam się broni.A ludziska się opalają. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 11.05.20, 06:15 Kallisto, pomyśl optymistycznie, jak to będzie przyjemnie w biurze, podczas letnich upałów. Inni będą oblewać się potem a Ty będziesz mogła swobodnie oddychać. Wczoraj był tu upalny dzień, przedsmak zbliżającego się lata. Parę km za miastem, nad wodą, jest centrum sportowo rekreacyjne. Od kilku dni są tam tłumy. Wprawdzie kąpiących jeszcze nie widziałam, ale plażujących całymi rodzinami, już tak. Same zobaczcie. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 11.05.20, 06:24 Hej, gdzieś umknęło mi to właściwe zdjęcie. Od jutra podobno załamanie pogody (ogrodnicy przyspieszyli z zimną Zośką?). Mam nadzieję, że nie na długo.Jeszcze dziś prawdziwie letni dzień z 25*C. Teraz rano już jest 15. Na razie nic nie planuję, podobno ma padać. Miłego poniedziałku i całego tygodnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 11.05.20, 09:59 Witajcie... U nas pogoda juz sie zalamala b.zimno sie zrobilo w polowie kraju napadalo 10 cm sniegu. ma byc tak do konca tygodnia, a pozniej tylko czekac na prawdziwe latp. Przyjemnego tygodnia Nam zycze. do sklepu musze uzupelnic zakupy. U Jagi na zdjeciach juz ludziska nie zwazajac na wirusa wylegli na lono przyrody, ciekawe ile bedzie nowych zarazonych covid-19. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 11.05.20, 10:23 Też jestem ciekawa,bo ludziska się poprzyzwyczajali i się poluzowało. Doruś Ty masz jeszcze tyle siły w sobie,nie to co ja.Wczoraj nawet mąż zauważył, powiedział...ty masz mniej siły ode mnie? zauważył Nic dziwnego,więcej chodzi,w końcu chłop i 2 l.młodszy.Teraz to się wszystko liczy Dobrego dnia,mam ochotę go wykorzystać Na dworze jest 30st. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 11.05.20, 11:14 Jaga, fajne zdjęcie. Kicia pod tym geranium wygląda jakby była pod palmą. Od zawsze wiedziałam, że muszę dużo chodzić. Dopiero niedawno przeczytałam dlaczego. Mam problemy z zastojem układu limfatycznego. Podczas chodzenia limfa prawidłowo krąży po całym ciele. W miarę energiczny marsz wymusza krążenie limfy. Dla mnie kijki to nie tylko przyjemność, ale i konieczność. Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 11.05.20, 11:27 i jak by nie myslec, Dorka, ruch fizyczny zawsze wskazany w miare zdrowia, tez lubie kijki z marszu, Kallisto marznie, fakt ,faktem patrzac na zielone drzewa/trway "ladujemy sie pozytywnie i pracujemy efektywniej"po pandemi migiem poprzestawiacie biurka i bedziecie miec "na czym oczeta zawiesic" Lusia zakupy uzupelnia,ja tez juz wrocilam z marnym zakupem, bede musiala do innego sklepu sie wybrac.. Jaga,slicznie Myszka zza oknem spoglada na swiat, o,jak sie dawalo rade wszystko zrobic szybko,to slubny nie liczyl latek, a teraz zaczyna .... zdjecia "w calej zielonosci sliczne",az milo sie oglada przyrode witajcie i miejcie sobie udany dzionek i caly tydzien Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 11.05.20, 11:31 Zastój limfy to straszna rzecz.Pokazywali niedawno w tv mężczyznę, który miał to schorzenie, miał nogi od góry do dołu grube na metr.Nigdy takiego czegoś nie widziałam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 11.05.20, 14:54 Jak to rozne chorobska nas dopadaja, ale i juz wiedza jak nazwac chorobe i jakie srodki zaleci zeby wyleczyc albo zlagodzic dolegliwosci. Myszka pod geranium ladnie sie prezentuje, pewnie lubi ten zapach orzezwiajacy, mnie uczula. Zakupow nie zrobilam bo sie plany zmienily ze wzgledu na zjedzana zupke. Przyjemnego popoludnia nam zycze, sloneczko tez swieci i ogrzewa powietrze wysmagane b.zimnym wiatrem. Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 11.05.20, 14:58 przy takich dolegliwosciach naklada sie uciskowe ponczochy czy dlugie rekawice,jak w przypadku kobiet,ktore maja usuniete lymfy przy zlosliwym raku... Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 11.05.20, 18:27 Witajcie wieczornie. Pogoda nam się popsuła, ale pocieszam się tym, że od soboty co raz cieplej i takie 18-20 sy. zostanie z nami na dłużej. Długoterminowe pogody pokazuja do końca czerwca, zobaczymy jak będzie. Niech przyspieszone Zoska szybko skończy imprezę , ustanie strach przed mrozami, choc tych nie przewidują w prognozie. Moje pomidory pod folie to chyba nie zmarzna w nocy. Deszcz u mnie przez tel padać muszę ruszyć do centrum kupić urodzinowy pidarek dla córki. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 11.05.20, 18:35 Dzień był piękny i gorąco,urwałam sobie dzikiego szczypiorku i pokrzywy. Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 11.05.20, 21:42 Dzikiego szczypiorku? A gdzie taki rośnie i jak smakuje?🤔 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 11.05.20, 21:55 Kallisto my tez mamy zepsuta pogode, ale nastepny tydzien obiecuja cieplej, swoje pomidory postawilam pod lawka, a Twoje pod folja nic im sie nie stanie. Jaga nabiera sily w miesniach, wychodzac na spacerki podziwiac pieknie rozkwiecona wiosne. Spokojnej nocy Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 12.05.20, 07:03 Dzień dobry Babeczki, juz kosiki za oknem spiewaja, budzą nas że snu . Malutkiego dnia. Zaraz zbieram się do pralki, tzn. Kapiel, lekka kosmetyka, ubranko i wio😁 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 12.05.20, 08:39 Witajcie, Kallisto i pozostale Vistulanki... Kalisto juz ropoczela swoj dzien pracy, ja sie zastanawiam od czego zaczac, dopiero zjadalam sniadanie i dopijam kawe, mam nadzieje ze sie rozkrece, tym bardziej ze pogoda przez okna wspaniala, sloneczna, a w nocy bylo +2,oC, musze sprawdzic na balkonie jak moje pomidorki przetrwaly, ustawione pod lawka. Przyjemnego, zdrowego wtorku nadm zycze ze sloncem nad glowami. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 12.05.20, 09:06 Witajcie Kallisto i Lusiu. Lusia przywitała pięknym słońcem i dobrze, bo ja go tu nie widzę. Zimno i pochmurno. Mam nadzieję, że wasze roślinki w dobrym stanie przetrwały tę nockę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 12.05.20, 11:46 Witam... jaka pogoda takie mam dziś nastawienie,czyli smętno,nieciekawie. Kalisto,szczypiorek lubi rosnąć na swoich miejscach i tam szukam.Zrywam w parku. A tak wygląda,jest ostrzejszy niż sklepowy. Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 12.05.20, 11:54 Kallisto przywitala nas spiewem kosa/Lusia sloncem moze Dorka i Jaga poprawia sobie humor, tak z rana zapowiadalo sie na slonecznie, popadalo gradem i deszczem, witajcie i miejscie sobie udany dzionek. ciesze sie ze Dorka i Kallisto sa znowu z Nami.. Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 12.05.20, 16:34 Witajcie. Pracowałam w pracę, czekan na obiad I aż mnie skręca od zapachu, mój slinotok sięga już podłoża.... Dużo załatwiłem po pracy, pojechałam do sklepu ogrodniczego kupić teściowej córki sumie,by dało mi się dostać czerwona. Kupiłam na początek klipsy to pomidorów. Potem pojechałam do smyka , Kupiłam ciuszki wnukowi. Odebrałam z Rossmanna zamówienie z kosmetyków. Wolę w taki sposób niż w sklepie wybierając i nie wiadomo co wybrać. Na str. Sklepu na spokojnie oglądam, czytam, reguluje cena i wrzucam do koszyka on linę, potem w sklepie odbieram. Skończyłam na pocztę, wysłałem swoim dzieciom paczkę do UK. Zawsze jak przychodzi paczka to córka pozwala ania i otworzyć i nagrywa wtedy film. Pokazuje na filmie jaką frajda ja spotkala😊 Male zakupy, domek obiad I zaraz luzik tzn książeczka. I tyle u mnie. Przyjemnego popoludnia🌞🌞🌞🌞 Ps. Kendus, A Ty pamiętasz nasze pierwsze spotkanie?😊 Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 13.05.20, 06:39 Dzien już zaswital, czas na pobudkę,śniadanie i kawę. Leżąc jeszcze pod ciepła kołderką myślę, żeby szykować się do pracy. Dzisiaj czeka mnie całodzienne szkolenie on line. W normalnej sytuacji pojechalabym do Warszawy, a tak odbebnie je w 1 , a nie w 3 dni z podróżą, choć zawsze warto się gdzieś ruszyć i zobaczyć coś nowego. W lutym byłam w Warszawie nie pierwszy raz, ale na dworcu centralnym jest taki labirynt, że musiałam zabladzic. Podziemiem wyszłam zupełnie w innym kierunku zamiast w stronę Pałacu Kultury i Nauki. Muszę przygotować sprzęt,więc pojadę wcześniej niż na ósmą. Na dzisiaj życzę wszystkim Forumeczkom udanego dnia, wrażeń podczas wycieczek z kijkami 🏃♀️ , rowerowych 🚴♀️czy innych pieszych 💃💃. Tego życzy Wam babcia Kali 👩🦳😁 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 13.05.20, 07:45 Witajcie... Kallisto, dziekuje za takie piekne zyczenia na dzisiaj, sie przydadza, a Tobie przyjemnego dnia bez nudow na szkoleniu. Pogody nie pochwale, snieg z deszczem, i pewnie caly dzien taki bedzie, wczoraj kupilam sobie co potrzeba, teraz czekam na mechanika do pralki ma przyjechac miedzy 8-10 godzina. Slonca Nam zycze i prztjemnej srody. Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 13.05.20, 14:17 witajcie srodowo,, *Kallisto no napracowalas sie w pracy i po pracy, fajnie masz z Corka za granica, patrzec na filmik jak otwiera paczke, to zawsze niewiadoma niespodzianka.. pewnie i dla wnusi tez cos zawsze wlozysz, moje dziecie akurat wrocilo ze Stockholmu z delagacji, za dwa ni pozniej oglosili wybuch coronyvirusa w Stolicy, pracuje caly czas z domu i konferencje i zebrania maja internetowe.. pamietam nasze spotkanie ..kino/teatr/zwiedzanie i 22 pietro z kawucha i ciachem,milo bylo naprawde, *Lusia tu sie slonecznie zrobilo, a gdy sie przepudzilam dzis przed siodma to sypalo sniegiem.. milego dzionka Wszystkim zycze Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 13.05.20, 17:55 Tak wyglądało konferencyjne szkolenie . Skończyłam z wnusia lekcje, A teraz gonimy na zakupy i odwieziemy maluchy. Zimny wieczór mało przyjemny, przyda się herbata z imbirem. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 14.05.20, 08:17 Witam, Kallisto przez zdalne szkolenie zyskała 2 dni. Nie musiała jechać do Wwy. Nie trzeba Dworca Centralnego, by się zgubić. Mnie wystarczy wejść do przejścia podziemnego i się gubię. Pomaga GPS. Co ciekawe w lesie daję sobie radę. Dobrego dnia (Kendo powinna być ze mnie zadowolona). Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 14.05.20, 08:25 Dołaczam i ja do grona kobiecego grona. Jak znam Lusię to te z pewnie jak ranny ptak przebiera nóżkami. Nie wiem jak Kendo i Jaga, jeśli leża w lozku to starsznie im tego zazdroszcze Nadrobie to slodie lenistwo.... Daorus ja na telefonicznym GPS-ie zabladzilam w Warszawie, ustawilam sobie kierunek docelowy, a poszlam w zupelnie inna strone nadlozylam 2 km nie wiem jak i dlaczego wskazania mapy zcytalam zupelnie inaczej, taka jestem zdolna. Dla mnie sie zgubic to nie sztuka, orientacja miejska czy lesna to dla mnie dzungla i kiedy obok mam przewodnika w rodzaju meza to czuje sie bezpieczna wole jednak gotowac, prac i sprzatac niz poznawac trasy i pokonywac je z dusza na ramieniu Milego czwartku,zapowiada sie dosc przyjemna pogoda, u mnie od rana slonce. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 14.05.20, 09:49 Niestety ja też nie mam orientacji w terenie.Zawsze mi się wydaje odwrotnie i też wolę być w asyście męża,chyba ,że są to ciągle te same odwiedzane tereny które wbiły się w pamięć. Nawet mam jako takie słoneczko i może nie nie będzie padało.Niech sobie w nocy leje. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 14.05.20, 10:22 Witajcie.... ...Chciala by dusza do raju.... jak to sie mowi, ale pogody sobie nie wyczarujemy slonecznej i cieplej i nie pozbedziemy sie obrzydliwego wirusa, musimy starac sie tak ukladac sobie dzionek zeby sie nie nudzic i nie narzekac, co innego Kallisto, ma co dzien innne urozmaicenie z praca i ogrodem, Dorka, Jaga, Kendo i ja to juz zasiedziale w domkach i zaleznie od pogody, nastrojow i zdrowia umilamy sobie codziennosc. W lese tez orientacje gubie, ale zawsze lepiej w towarzystwie przemierzac nowe szlaki. Optymistycznie zycze Nam przyjemnego czwartku, bylo slonce, i gdzies wiatr pognal na nie chmurami. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 14.05.20, 10:23 A wlasnie ucieklo mi z mysli, ze Jaga przywitala sie tak pieknie i kolorowo. Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 14.05.20, 21:34 witam wieczornie, tak jakos zeszlo mi dzisiaj, dzionek szybko zlecial, milego wieczoru, jutro bedzie lepiej Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 15.05.20, 06:13 Witam z pięknym słonkiem. Jeszcze jest zimno 3*C. Nad rzeczką wisiała gęsta mgła, która powoli znika. Może dzisiejsze kijki bardziej się udadzą. Wczoraj zmokłam. Wypogodziło się, jak weszłam do domu. Udanego weekendu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 15.05.20, 08:02 Witajcie.. Dorka ranny ptaszek, ja sie obudzilam o piatej, odwiedzilam przybytek i polozylam sie, zeby godzinke poczekac na branie tabletki i wstalam przed chwila, wszystko bedzie dzisiaj opoznione, ale nic straconego bo padal deszcz, ciekawe czy to slonce ktore teraz wyjrzalo zza chmur utrzyma sie przez caly dzien. Po sniadaniu pewnie sie jakos rozkrece.??? Przyjemnego piatku Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 15.05.20, 08:51 Dzień dobry. Dzisaj zapowiada się piekna pogoda, slonce rozposciera swoje skrzydla niczym anioł. Nakarmilam nalesnikami z czekodżemem swoje maluchy, zaraz wystawię pomidory na balkon i pojdę nadać przesyłkę do paczkoamtu. Zamówiłam prześcieradło, dostałam szare,a miało być wrzosowe. Na szczeście zwrot gratis, bo bym się wkurzyła. Miluśkiego dnia Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 15.05.20, 10:20 Witam... też mam prześcieradło wrzosowe z gumką.Słonko i u mnie i trochę cieplej się robi. Wzięłam tabletkę,bo kolanko boli bardziej niż wczoraj,smarowanko nie wystarczyło. Chcę wyskoczyć do pobliskiej kwiaciarni ,może jakieś kwiatki zdobędę do posadzenia i przy okazji odwiedzić Park Dreszera i przypomnieć sobie nasze spotkanie przed laty z Dorką. Nieźle zaczęłam od prześcieradła z gumką Kendo ostatnio zarobiona nie wiedząc dlaczego,to co ma powiedzieć Kalisto? Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 15.05.20, 10:54 Jaguś, jak już będzie można, chętnie spotkałabym się z Tobą. Może być Park Dreszera, albo Morskie Oko. Wybór należy do Ciebie. Może jeszcze ktoś, z zaprzyjaźnionego forum do nas dołączy. Kendo z pewnością opiekuje się swoim dawnym ogrodem. Wspominała coś, że syn nie bardzo lubi zajęć ogródkowych. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 15.05.20, 15:07 Na razie Doruś to ja jestem zupełnie nie nadająca się na żadne spotkania. Czekam cudu na polepszenie,ale może ? Nie lubię siebie taką to mało powiedziane Park Dreszera ładnie utrzymany. Kiedyś była fontanna. Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 15.05.20, 21:39 sliczny park, Dzieczyny, jakos ten tydzien sie tk zlozyl,ze czasu mi brakuje nawet dla siebie, dzis myslalam,ze juz "odsapne" ale to 15 a zawsze wlasnie posciel zmieniam i 1 kazdego miesiaca, i jak po poscieli to odkurzanie/mycie pranie,obiad , pozbieralam tez na jutro do pralni upiora i do piwnicy znioslam,coby jutro wozkiem zawiesc, zimowe skafandry i poduszki bede prac.. w ogrodzie za zimno by cos robic, wieja zimne wiatry, od nastepnego tygodnia ma byc cieplej,wiec jutro zibacze co bedzie tam trzeba zrobic, bo dziecie mnie zaprosil na obiad, Kallisto tez ma zajecie z wnuczetami i takiesniadanko nalesnikowe hmmm tez bym zjadla.. milego weekendu Wsiem Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 16.05.20, 07:09 Witajcie..... Sobota weekendowa, slonce po nocnym deszczu jakos marnie na niebie wyglada, troche mam pracki na dzisiaj w kuchni a pozniej releks. Dorka rankami oglada mgle, ja jej nie widzialam juz jakis czas, a na marszu rowniez wczoraj bylam i nie tylko, bo zakupy i sprawe w banku zalatwialam. Jaga, piekne okolice masz dla relaksu, tylko wlasnie zeby zdrowko bylo lepsze czego Nam Wszystkim tutaj zycze. Kallisto, juz tak z rana nasmazyla nalesniki, zajela sie balkonem z pomidorami, pozniej bedzie z przyjemnoscia krzaczek obrywac z dojrzalych pomidorkow. Kendo, jak w jeden dzien sie poswieci na prace, to z satysfakcja sie odpoczywa nastepny, snujac plany co bu tu jeszcze????. Przyjemnej soboty Nam zycze. Chetnie tez bym popilnowala Elsy lub sie z nia bawila, ale odwiedziny sa odwleczona na lepsze czasy, zadawalam sie tylko jej zdjeciami i filmikami. Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 16.05.20, 07:16 W koncu dobrnelam do powitalnego watku Widzę, że Kendo też ma co robić. Wbrew pozorom domowe obowiązki też do lekkich nie należą i szybko można się zmęczyć. Kendus ostrożnie i powoli😊 Witajcie kobietki, dzisiaj sobota, macie jakieś plany? Wymyśliłam, że pojadę do ogrodniczego i kupię sadzonki ogórków, podobno dobre są Śremskie? Co myślicie o moim pomyślę? Miałaś sądzić broń na i znowu będę czekać długo na pierwsze listki potem na owoce. Wyrośnięte sadzonki szybciej wypuszcza ogórki. Przyjemnej soboty,tylko nie pracujecie ciezko😊 Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 16.05.20, 08:39 Witam, nigdy nie kupowałam sadzonek ogórków. Może to dobry pomysł, ale niezależnie od tego, proponuje posiać kilka na późniejszy zbiór. Jeżeli przykryjesz te posiane (wcześniej można namoczyć), to być może różnicy w owocowaniu nie będzie. Chyba że kupione ogórki będą doniczkowane a nie z gołym korzeniem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 16.05.20, 09:21 Kallisto, swego czasu mama kupila sadzonki ogorkow i miala nawet co do sloikow zawekowac z malej grzadki. Jak dzialaka jest w zaciszynm miejscu to plon powinien byc dobry. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 16.05.20, 11:55 Witajcie...Kendo ,nikt cały dzień nie pracuje,odpoczynek musi być.Ja wczoraj trochę pochodziłam, a dziś kuleję.Zimno i wietrznie ,wyjść i tak się nie da.Parę kwiatków kupiłam. Dobrego dnia Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 16.05.20, 13:06 *Jagus, nie pracuje caly dzien, miedzy obowiazkami odpoczywam, wieczor nadejdzie juz wtedy tylko o poduszce mysle, ostani tydzien byl troche pracowity, ale juz sie dzis obrobilam, zostaly zalegle szycia na maszynie.. widac Kellisto pelna para uprawia ogrodek-warzuywniak, ma pewnie "zielone paluszki" do uprawy to checi sa.. *Dorka ma dobry tips na namoczenie nasion ogorka, ja bym je na serwetce kuchennej-papierowej rozlozyla na odpowiednia odleglas, zlozyla ja na pol,nasaczyla woda i do ziemi wlozyla podlewajac, beda rowno kielkowac w wilgotnym .. *Lusia a moze Mloda by tak do miasta z mala przyjechala tylko i na spacer sie wybrac razem.. ciekawe czy Elsa nie zapomniala Babci milego weekendu zycze i do sklikania w poniedzialek Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 16.05.20, 16:33 Myślę,że nie ma co małej narażać,przyjdzie ładniejsza pogoda,przecież musi przyjść, to razem sobie pospacerujecie. Przeleciał dziś dzień szybko,bo spałam do 8-mej.Zanim się rozruszałam,to śniadanko było o 10-tej. Coś trzeba poszukać do oglądania,bo mi się nudzi . Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 16.05.20, 16:59 *Jagus, tez tak z Lusia sobie mowimy, ze bedzie czas na spotkanie.. kwiatki ladne zakupilas, tez planuje cos kupic kwitnacego by sciagnac insekty na balkon,do zapylenia pomidora tez pospalam dluzej ,ale juz przed 9 godz.bylam w pralni, nikt sie nie zabokal,wiec skorzystalam i szybko na laptopie sie zabokalam, popralam "nieparzyste ubrania" wymagaly roznej temperatury . kawcie z sernikiem juz "zalatwilam, i czekam do kolacji, jem slodkosci tylko sobota/niedziela Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 16.05.20, 18:26 Ostatnio za dużo jem słodkości,a to przez męża,bo ciągle coś przynosi.Co szuflada,to jakieś ciastka. Dziś zjadłam wafelki śmietankowo kakaowe.Nie widzę abym od tego tyła,to co będę sobie żałowała jak lubię? a piec nie mam dla kogo.Ale jak dostanę ser w kubełku już mielony,to serniczek zrobię,najwyżej zamrożę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 17.05.20, 07:48 Witajcie niedzielnie !!!..... Slonce zza ramienia pieknie swieci, nawet i troche mi ogrzalo, Jaga juz balkon sobie ukwiecila, nawet klematis bedzie rosl, chyba przez pare sezonow. Kallisto, sobote przepracowala pewnie w swoim ogrodzie i dzisiaj z przjemnoscia odpoczywa na lonie rodziny. Kendo popracowala co nieco, a ja tez nie wiem co z pogoda, bo ciagnie mnie na spacer, jest juz tak wszedzie zielono, swiat sie zmienil, odnowi, a tu taka zaraza nas powstrzymuje od wielu projektow. Optymistycznie przyjemnej niedzieli ze sloncem nad glowami Nam zycze. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 17.05.20, 08:00 Witaj Lusiu, witajcie dziewczyny. Obudziło mnie dziś słoneczko. Mam nadzieję, że już zimne dnie i noce za nami. Jagusia i Kendo to szczęściary. Jaga może jeść słodkości i nie przybiera na wadze. Kendo ma silną wolę i ciasta je tylko w weekendy. Niestety u mnie każdy kęs słodkiego osadza się w biodrach a silnej woli nie mam. Ratują mnie tylko kijki i ponad 7tys. kroków, które pozwalają mi utrzymać wagę. Powtórzę za Lusią, przyjemnej niedzieli ze słońcem. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 17.05.20, 09:18 Witam jeszcze ze słoneczkiem,bo później różnie może być. Kalisto chyba nie śpi na działce? ciekawe czy posadziła zakupione roślinki. A niech się cieszy dopóki może,ja się cieszę,że nie mam 10 lat,a nawet 5 to ogromna różnica u mnie, patrząc do tyłu. Dobrego i ciekawego dnia.W moim odczuciu,nawet niedziela nie jest niedzielą. Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 17.05.20, 11:19 Nie sp i nie spi😊 Wczoraj miałam bardzo intensywna sobotę. Roślinki possdzilam, ale spontanicznie kupiłam sadzonki z ogórków. W ub.roku ściskam z nasion, ale zasugerowała się innymi, którzy już mają duże rośliny, A ja musiałabym czekać kilka tygodni. Ponieważ bym kto spontan to nie zdążyłam pomyśleć o foliaku. Dzisiaj jedziemy i będziemy coś kombinowac. Zrobiłam wczoraj dużo zdjęć to wyśle później. Trzymajcie się dziewczynki 🌷 Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 18.05.20, 06:08 Witam, dzisiaj ja skowronkuję, chociaż już wcześniej Lusia w innym wątku, przepowiadała pogodę, ale nie przywitała się. Na razie wieje i jest pochmurno. Muszę zajrzeć na stronę Ogrodu Botanicznego, może jest już czynny przed południem. Po 15tej dla mnie za późno. Udanego tygodnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 18.05.20, 06:22 Witajcie..... Dotarlam i tutaj, wieczorem nie dokoncze filmu ogladac i budze sie juz wczesnym rankiem, pochowan pomyte naczynia wieczorem z suszarki do szafek, nastawie kawe, przygotuje sniadanie i czekam na odpowiednia godzine ze sniadaniem, a w miedzy czasie przegladam to co mnie interesuje na necie, czasem sie zagapie i dluzej mi to schodzi zanim sie tu zjawie. U Jagi i Dorki zostaly wspomnienia z posiadania ogrodow i ich uprawy, Kallisto w swoim zywiole doprowadza do perfekcji swoja zielona oaze. Kendo, jeszcze dysponuje swoimi checiami i chce utrzymac pare rabetek u syna w swoim uprawianym dawniej ogrodzie. Ja tez lubialam pomagac rodzicom na dzialce i w ogrodzie przy domu, i tylko zostaly mi juz wspomnienia. Poniedzialek dzisiaj, i sie zastanawialam co to za dzien, dni podobne do siebie, zeby jeszcze pogoda zachecal do wjscia z domu, ale zimnica, ze w okresie wirusa czlowiek boi wyjsc sie z domu, widac to po pustych parkingach przed domem i na ulicach nie widac ludzi, tylko ci co musza wyjsc z pieskami. Zyce nam cieplego tygodnia ze slonce i duzo szlachetnego zdrowia. Odpowiedz Link
kendo Re: ### MAJOWE PISANIE ### 18.05.20, 13:26 witajcie "skowronki" ja pospalam sobie dzis jak nigdy, ale juz polowe dnia zaliczylam przyzwoicie, nie wieje dzis,jak wczoraj,to marsz zroblilam z sasiadka.. ma sie robic cieplej.. milego dzionka Wsiem Odpowiedz Link
kallisto Re: ### MAJOWE PISANIE ### 18.05.20, 21:05 Dobry wieczór, bo za oknem już ciemno. Słychać tylko ptasiego spiewaka, ale to nie kos. Do domu zjechała na 19 i jestem wściekle źle jak osa na siebie, zmarnowalam całkiem bezproduktywnie całe popołudnie!!!! Planowałam że po pracy pojade na działkę, w ciągu dnia zgadalam się z moją kolezanka, za ja że sobą zabiorę. Chcialam wymienić kwiaty w rattanowych donicach i ostrzyc bukszpan. Nic mi z moich planów nie wyszlo, maszynka wysiada, nie było kwiatów. Przesiedzialysmy całe popołudnie na tarasie. Było miło w połowie, bo w połowie nudna opowieść o pracy której nie znam. Dla mnie opowieści pracowe są bezsensowne, szczególnie gdy ktoś opowiada z najdrobniejszymi szczegolami.... A moglam dzień spożytkować inaczej😡😡😡😡 Na szczęście jutro po pracy zabieram wnuki, oddam je dopiero w środę, bo w środę na 15 umowilam się z..... Lusiu jak teściowa mojej corki ma miano, bo zapomnialam😁 swatowa?🤣 będziemy karczowac zielsko. Starałam się poprawiać słownik i nie robić błędów, czy mi się udało?😁 Pewnie już przytulacie się do poduchy, ja tez sie przytule ale zanim co to jeszcze poczytam tym razem powrót do Rodziewiczowny książkę "Ragnarok". Wczoraj skonczylam te o pandemi, trochę głupio się skończyła, ale nie zawsze musi być happy end 😁 Miłego snu bez koszmarow😊 Odpowiedz Link
dorka556 Re: ### MAJOWE PISANIE ### 19.05.20, 06:58 Witam, śpię dobrze, koszmarów nie mam. Za oknem pochmurno, ale już nie wieje. Na razie nie robię żadnych planów, zobaczę co dzień przyniesie. Zbliża się dzień dziecka. Powinnam coś zamówić dla Julki (6,5) i Marceliny(3). Popytam synową, co teraz je interesuje. Nie jestem z nimi na co dzień i zawsze mam problem z prezentami. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ### MAJOWE PISANIE ### 19.05.20, 07:43 Witajcie...... Kallisto, to faktycznie mialas stracony dzien, ale przy pogodzie moze te luki nadrobisz, Dorka przypomnialas o Dniu Dziecka, tutaj chyba w innym terminie obchodza, ale tez teraz mam o czym myslec, juz na drugi miesiac Elsa bedzie obchodci swoje pierwsze urodziny, prezent mam kupiony, ale jeszcze jakas zabawke, wczoraj widzialam pieknego zajaczka bialego-baletnice w tiulowej spodnicze, ale corka wszystkie zabawki wrzuca do pralki zanim Elsa zacznie sie bawic,'to nie wiem jaki efekt bedzie po praniu.? Wczoraj zaliczylam tylko krotki spacer po miescie, dzisiaj miala byc powtorka, ale mokro i siapi drobny deszcz, chyba ze po popoludni moze sie'przejasni?. Przyjemnego wtorku Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto propozycje na Dzień dziecka 19.05.20, 10:21 Cześ ludziki forumowe. Ostatnio mojej 2,5 rocznej wnusi kupiłam zabawkowy ekspres do kawy, wybrałam ekspres NATALIA. Wielka frajda, wypadają kapsułki, otwiera się klapka, sygnały dźwiękowe na parzenie kawy i na spienianie kawy, mała dysza do mleka. w zestawie filiżanka z ubitym na niby mlekiem. Dla 3 latki w sam raz. Kupiłam w Empiku, może którejś babci przyda się taki pomysł? www.empik.com/zabawki,37,s?sort=priceAsc&q=ekspres+do+kawy Jest jeszcze taki do którego nalewa się wody i leci niby kawa czyli woda,ale uznałyśmy z córka, że zbyt dużo chlapania będzie,a dziecko w tym nie ma umiaru. Albo odkurzacz, nasza ma SMOBY, który ma w środku paprochy, które kręcą się po włączeniu, czyli prawie odkurza www.empik.com/zabawki,37,s?q=odkurzacz&qtype=basicForm&sort=priceAsc To wszystko dla młodszych, pomyślę co moja ośmiolatka dostawała i napiszę. Odpowiedz Link
kallisto Re: propozycje na Dzień dziecka 19.05.20, 10:33 Wiem, że te większe dziewczynki interesują takie "bzdeciki" kolorowe, cekinowe, pompony, wisiorki, cudeńka, takie bardzo świecące dziewczęce. Często też kupuję moje starszej wnusi właśnie kilka takich drobiazgów na które oczy jej się świecą. Czasami udaje mi się właśnie w empiku kupować i to na przecenie, świecąca kosmetyczka, breloki z jednorożcem (są na topie), kolorowe długopisy z przywieszkami, ozdoby do włosów, ciekawe gry . Myślę, żę dla 6,5 latki byłaby fajna allegro.pl/oferta/mowiace-pioro-500-pytan-liczby-60964-8888767852?snapshot=MjAyMC0wNC0wMVQwNzo1MjoxOS4yNDJaO2J1eWVyO2YxOWRlNTgzMjRiODQyYzQzNTczNWJhNzVmYmI4MDhiNTgxNjg2YjYxMTdjMmVmYTI5MzkzNTlmMTFkOGE5MGI%3D lub to allegro.pl/oferta/pisze-i-zmazuje-cyferki-6601-8902237592?snapshot=MjAyMC0wNC0wMVQwNzo1MjoxOS4yMDdaO2J1eWVyOzg1ODRmNTgwY2JjN2IzN2U3ZmQ3YjZjNjdlMjkyYWQ1MTVmMGVjNGY4NzU2MmMzNjk4MjBmNjczODRiNTg1ZmY%3D Odpowiedz Link
kallisto Re: propozycje na Dzień dziecka 19.05.20, 10:40 w Lidlu będą zabawki np. krótkofalówki www.lidl.pl/pl/c/dzien-dziecka/c3251/w1 albo namiot do ogrodu jeśli mają ogródek ,a nie mają domku www.empik.com/zabawki/zabawki-ogrodowe/domki-i-namioty?sort=priceAsc możę latawce? www.empik.com/zabawki/zabawki-ogrodowe/latawce?sort=priceAsc Może przy okazji tego coś innego przyjdzie Wam do głowy. Osobiście też mam problem co kupić gdy dzisiaj dzieci mają już praktycznie wszystko. Odpowiedz Link
kallisto Re: propozycje na imieniny 19.05.20, 10:43 Też mam problem co kupić przyjaciółce na imieniny? Ona tez ma wszystko, kosmetyki odpadają, nie zaryzykuję. W dobie takie dostępu do specyfików każdy co innego preferuje. Wiem, że lubi eleganckie durnostojki, może coś uda mi się kupić z porcelany lub coś ozdobnego do ogrodu. Może Wy ostatnio dostałyście coś oryginalnego w upominku ? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: propozycje na imieniny 19.05.20, 11:37 Witajcie... Mam podobny problem co Dorka,bo też mam wnusię Julkę i ma 6 lat. a jeszcze gorzej z Martynką 12 lat w listopadzie.Ostatnio dajemy bony,składamy się i niech sobie kupują. Trudno wybrać,bo dużo już ma.Czasem ze Smyka korzystam. Kiedyś kupowałam w Agito,teraz się nazywa Emag. Z wnuczkiem mam najlepiej,ma 5 lat i lubi samochody. www.smyk.com/ www.emag.pl/zabawki-dla-dzieci/d?ref=hdr_menu_department_6 Odpowiedz Link
dorka556 Re: propozycje na imieniny 19.05.20, 12:04 Jaga, Kallisto dziękuje. Zaraz zajrzę na linki, które pokazałyście. Kallisto, jeżeli przyjaciółka lubi eleganckie durnostojki, to może znajdziesz coś na tej stronie. To nawet nie są typowe durnostojki, bo te róże są żywe i tak 'preparowane, że wytrzymują 2-3 lata. Ja mam Brylant, niecałe 30 pln a radości dużo. Firm z takimi różami jest kilka. rosebelle.pl/ Odpowiedz Link
kallisto Re: propozycje na imieniny 19.05.20, 12:13 Doruś, ależ te wisiory w formie kuli piękne. Stronę zostawię na zaś, imieniny w niedzielę to muszę się ostro streszczać. Jago lubię smyka gdy są przeceny ciuchów to wtedy dostaję szału i kupuję co wpadnie mi w ręce. Wolę kupować odzież dla wnuków, bo wiem, że tego nigdy za dużo. Odpowiedz Link
kendo Re: propozycje na imieniny 19.05.20, 12:09 oj Babcie,macie faktycznie problem, ja dla naszej Elsy koperte dam i niech mama zadecyduje co dokupic najbardziej praktycznego z ubrania/zabawek, witajcie, *kallisto plany sie nie sprawdzily, tez tak miewam nieraz,ze tesciowa mi je pokzyzuje..ale bedzie swieto teraz w czwartek to chyba wolne bedziecie miec , odrobisz zaleglosci, *Dorka nic nie planuje, ja dzis tez nie planowalam ale dwie rzeczy zalatwilam, milego dnia Odpowiedz Link
kallisto Re: propozycje na imieniny 19.05.20, 12:18 Kenduś święto mamy w czwartek,ale dopiero 11 czerwca Pewnie pojedziemy na wieś, bo tyle dni wolnego.... Kiedy chcę coś kupić moim wnukom to zazwyczaj konsultuję się z córkami, bo rzecz jasna mnie samej wymyślić coś mądrego to nie lada sztuka. Czasem jak coś wpada mi w ręce jakieś drobiazgi to kupuję bez konsultacji,ale sam pomysł to wyczyn. Ostatnio córka mówiła, żeby nie kupować zabawek, bo tylko walają się w kącie, a zabawa jest przez pierwszą godzinę. Tak jest gdy zabawek ma się za dużo. Kiedyś chłopiec wystrugał sobie z kawałka drewna prymitywny karabin i bawił się nim przez lata, a dzisiaj te piękne zabawki szybko nudzą się dzieciom. Jest tyle okazji i babciów, ciociów, ze mimo to zbiera się taka ilość jak w sklepie . Odpowiedz Link
kendo Re: propozycje na imieniny 19.05.20, 13:00 *Kallisto tu w czartek mamy Wniebowstapienie -czerwona kartka w kalendarzu, racja z tymi zabawkami, przesyt duzy w sklepach i rodzina kupuje, lepiej konsultowac sie .. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 20.05.20, 06:42 WITAJCIE... Zaczne od pogody, slonce juz tez wstalo i nie wieje wiatrem jak wczoraj, ptaki sie przescigala w spiewaniu, zauwazylam tu jedna kawke, ktora chce chyba sobie rewir przywlasczyc, bo zlikwidowal gniazdo dzikich golebie, z 2 pisklakami. Chyba sie dzisiaj na rower przemoge, nie ma byc mocnego wiatru. A pozniej pojde na marsz, sie dotleniac, bo w tv i radio, wiadomosci w wiekszosci tylko o corona i Tumpie, ktory czuje sie najbardziej pokrzywdzony z calego swiata - paradoks, co on juz nie wymysla. Przyjemnej srody ze sloncem nad glowami Nam zycze. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 20.05.20, 06:53 Witaj Lusiu, ranny ptaszku. Jestem już po kawie i w trakcie prasówki. Mamy taki natłok różnych wiadomości z krajowej polityki i muzyki (cenzura), że wyskoki Trumpami umknęły. Zresztą do nich, przez całą kadencję, zdążyłam się przyzwyczaić. Dzisiaj fryzjer. Hurrra! Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 20.05.20, 07:58 Dorka, to prawda Tump swoje niedociagniecia i brak chyba finansow w USA tuszuje i obwinia innych za pandemie w kraju. Tez juz sie wyrobilam ze sniadaniem i popijam kawa, ogarne troche pokoje odkurzaczem i wybiore sie na rower, slonce grzeje, cieple promienie dosiegaja mnie przez okna w plecy. Mam nadzieje, ze bedziesz zadowolona z pracy fryzjerki na swojej glowie?. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 20.05.20, 10:34 Pewnie już nie zdążę Was powitać pracusie.Też bym chciała się cieszyć słonkiem, u mnie nawet w okno nie zagląda od paru dni .Na razie zimno i nic się nie zmieni w tym temacie do niedzieli.Nawet jak podskoczy parę stopni,to nic nie da. A Wam życzę miłego dnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 20.05.20, 11:18 Jaga to dmucham z calych sil w plucach w Twoja strone to cieple sloneczko. Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 20.05.20, 18:58 *Lusia nie porowerkowala, a sklep zaliczylycmy.. *Dorka wczesnie sie budzi i juz na nozkach, ja to jeszcze na drugi bok sie obruce,ablo cos poczytam.. witajcie srodowo, nareszcie cieplo i z duzo mniejszym wiatrem, udane zakupy sa. milego wieczoru.. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 20.05.20, 21:06 Dobry wieczór przy zachodzie slonca😊 Jak zwykle miałam pracowity dzień, ale najbardziej ciesząc się z tego, że moja wnusia jest taka bystra lekcjach łapie w lot i ma doskonałą pamiec. Teraz już lezec w łóżeczku, objadlam się pierogami serowymi polanymi truskawkami ze smietana, narozpusta w biały dzień 😁 Ptaki wciąż pięknie śpiewają, nie mogę się nasluchac. Dobrej nocki drogie Forumeczki😁 Odpowiedz Link
dorka556 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 21.05.20, 06:44 Witam, 'białe noce' w Polsce budzą mnie o 4-tej, mimo, że śpię z opaską na oczach, bo rolety nie pomagają. Kallisto ma powód do zadowolenia i dumy. Cieszą nas dokonania wnuków i ich zdolności. Wreszcie nie wyglądam jak zombie. W salonie pełna mobilizacja, przestrzegano reżim. Były maseczki, stanowiska oddalone, jednorazowe peleryny, środki odkażające. Dopiero po dokładnym odkażeniu stanowiska, wpuszczany był następny klient. Ciekawa jestem, jak długo będą przestrzegać te przepisy. Cena ta sama (bardzo wysoka!). Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 21.05.20, 07:35 Witajcie... Ranny ptaszek Dorka odfajkowala juz liste obecnosci. Kallisto, to sie nie nadwyrezasz przy pomocy wnuczce w lekcjach, bo jest b.bystra. Dorka, takie rutyny powinny panowac u fryzjerow na codzien, bo ja po kazdej wizycie u niego musze myc cala glowe i kark az do pasa, a ostatnio to zwrocilam nawet uwage ze pelerynka nie pachnie swiezo, to okryla mnie recznikiem, i obiecalam sobie ze jak bede w kraju to juz tam nie wejde do obciecia wlosow. Odpoczelam po wczorajszych wojazach po sklepach z Kendo, dzisiaj tez zapowiada sie sloneczna pogoda, to zalicze rwniez rower, widac zastaly mi sie wszystkie miesnie i szkielet zesztywnial przez to dlugie siedzenie w domu mimo wlasnej gimnastyki, juz nie wspomne ze ciuszki w szafach tez sie skurczyly, a apetyt ten sam, albo moze jeszcze bardziej wyszukany. Przyjemnego czwartku Nam zycze, i mlego swietowania. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 21.05.20, 09:29 Tak więc i ja podpisuje vistulowa listę obecnosci życząc miliskuego dnia, zapowiada się piękny, słoneczny dzień. W sam raz na spacerki z kijkami lub bez. Sama około południa pojadę nosić trawnik i ostrzyge bukszpan w kulę. A co do fryzjerów to sprawdzę jutro o 7 u swojej frycki. O cenie się nie wypowiem moja siostrzeńca po muzyce pasuje mnie w połowie stawki,albo w ogóle. Zawsze się z nią "kloce", że obcemu dałabym zarobić, a dziecku nie??? Przecież tak być nie może żeby przeze mnie była stratna. Lezakuje pod kołderką, czekam aż małżonek z nocnego dyżuru się obudzi, zrobimy śniadanko, kawkę i rusza na działkę. Doris to widzę, że się męczysz, ja nie potrzebuje opasek, jak śpię sama to nawet rolet nie muszę zaciągać chyba, że małżonek obok to wtedy tak, bo jemy słońce razi😊 Lusiu, ciuchy maja to do siebie , kurcza sie w praniu, mam to samo😁 gdy nde do sklepu, wybieram np. Bluzke na siebie, wydaje sie dobra, a po przymierzeniu Zonk, za mała.... I już jestem przerażona, ale nie dlatego ze rozmiar nie ten, ale dlatego że sama siebie na wielkość nie umiem ocenić. Teraz nosze 42 i44 w zależności od firmy lub L. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 21.05.20, 10:44 Witam... mam i ja słoneczko z czego się bardzo cieszę,bo już dosyć miałam pochmurnych dni. Trochę nawet posiedziałam na słoneczku i zaraz jeszcze pójdę,może kotki dołączą,nie lubią, jak im wiatr futerko podwiewa. Zaraz wstawię na zupkę jarzynową z 3 mrożonek,najpierw żeberka z włoszczyzną . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 21.05.20, 11:03 Jaga, to faktycznie masz delikatne futrzaki, nie lubia wiaterku, mnie tez przeszkadza. Dzien jest dlugi, to slonce na maxa sie wykorzysta. Kallisto, tak to jest z ciuchami, caly czas stalam na rozmiar 38, a teraz musze chyba 40, mierzylam spodnie to nie bardzo mi leza, troche za duze, a te 38 jakby ciut za obcisle, musze jednak troche schudnac, bo sadlo wyplywa. Tez slonce swieci i cieplo, to na rower jade, jak przyjade to obiadek bede robic swiateczny. Milutkiego dnia Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 21.05.20, 15:51 witajcie, ciesze sie z Wszej obecnosci.. *Kallisto ma powod do dumy z wnuczki pojetnej, daj Boze niech prymuska bedzie .. pracka jest na dzialce,wiec nudow niet, *Dorka zadowolona z fryzury, a co do higieny u fryzjerow,to wiem na 100%ze w jednym salonie maja duzo grzebien/szczotek/nozyc,ktore odkazaja,pelrynki tez czesto zmieniaja, ja tez mam uczulenie po fryzjerze,tz,po pelerynkach, ich jakies spraje tez mi nie sluza,wiec nigdy nie chce nic na wlosy, myje zaraz po powrocie do domu, a co do ciuszkow moje kochane, to juz wiem,ze czesc ubieglorocznych spodni juz nie wloze, dobrze,ze czesc pasuje, mysle,ze bluzki bede tez pasowac, slonecznie i z minimalnym wiatrem zycze milego odpoczynku.. Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 21.05.20, 16:55 zapomnialam o kosietach od Jagusi, no slicznie sie wygrzewaja w sloncu. Lenka woli na cieplej podlodze polezec w przeciwienstwie do Myszki,musi byc podkladka mieka.. glaski dla futrzakow Odpowiedz Link
dorka556 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 22.05.20, 06:53 Witam, wczoraj wreszcie dotarłam do Ogrodu Botanicznego w Powsinie. Ode mnie , przez Klarysew- piękną dzielnicę willową, niewiele ponad 2 km. W sumie nałaziłam się okrutnie, ponad 4 godz. bez odpoczynku, ale warto było. Piękna pogoda, ptaki śpiewają, w ogrodzie kwitną azalie, piwonie drzewiaste, bzy, rododendrony, szpalery różnokolorowych irysów i wiele pomniejszych. Można nawet odpocząć na hamaku. Będę częściej chodzić pieszo. Do tej pory jeździłam autobusem, czasami dwoma (pod wejście). Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 22.05.20, 08:04 Witajcie..!!!!..... Dorka mialas przyjemna, pachnaca, i kwiecista wyprawe, co zaowocowalo w kolorowe fotki, dziekuje, podziwiam z przyjemnoscia, a przy okazji pewnie spalilas mase kalori i pewnie ubylo Ci z pol kilograma hhhiiii Jakos slonce u mnie sie spoznilo zza chmur nie wyszlo, tak wyglada jakby mialo sie rozpadac, chyba zaraz sie ubiore i wyjde na marsz, bo na rower to dla mnie za zimno, wczoraj bylam cala godzine na rowerze, chcialam dokupic sobie mleko i gdzie podjechalam pod sklep to parkingi byly pelne samochodow, to nie wchodzilam, ale sklep blisko mnie byl prawie pusty to przy okazji i do chlebka sobie kupilam wedline. Obiadek mam, ale chyba musze zarobic na bulki. Przyjemnego piatku Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 22.05.20, 10:41 Witam... ciekawa jestem Lusiu jak zarabiasz na bułki Jak ja bym weszła na hamak,to już bym się bez pomocy nie wydostała Niech się ociepli i kolanko mniej będzie bolało.Taka droga Doruś to dla mnie kosmos Słonecznie mam,ale czy będzie cieplej? mam nadzieję,rano było tylko 3st. Ja też idę zapracować na coś słodkiego Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 22.05.20, 13:18 *Jaga mialam hamak w ogrodzie, lubialam sie opalac w nim, umialam sama z niego wstac, na ciepelko czekamy wszyscy i co dzien jakby bylo cieplej, milego dzionka ze sloneczkiem Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 22.05.20, 13:22 *Dorka pieknie oczy sobie nasycilas kolorami, i nos zapachami, ale mysle,ze musialas chyba gdzies przysiasc na chwilke.. pieknie tam.. jak jestem na marszu tez mi chor ptakow umila bycie w naturze, kwitnie juz kasztan milego dzionka Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 22.05.20, 13:24 *Lusia no buleczki pychotka, ale duzo pracki przy nich tym systemem, ja na razie peke "prosto" slonecznie i coraz cieplej mimo wiatru. miej sobie udany dzionek i udanego wypieku buleczkowego Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 22.05.20, 18:51 Alez piekne te rosliny, i zdjecia. Kocham kasztany, sa takie okazale i bardzo bogate. Piekny kwiatostan, a potem owoce,szkoda,ze nie jadalne. Mam drzewa kasztanowe vis a vis okien, moge zbierac kasztany dla wnukow. Och ide się ochędorzyć jesli znacie takie slowo? Odpowiedz Link
dorka556 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 23.05.20, 08:08 Witam, podpisuje listę obecności i zmykam. Udanego weekendu przy pięknej pogodzie. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 23.05.20, 08:38 Też podpisuje listę i zmykam do kosmetyczki na masaż twarzy metoda Kobido. Ostatni tydzień maja dość chłodny, ptaszki chyba tego nie czuje swiergola od switu. Trzymajcie się zdrowo i "Do spisania sie" pozniej😊 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 23.05.20, 09:16 Witajcie... Dorka i Kallisto, szybko zescie sie wyspaly, u mnie deszczowo od wieczora to dobrze mi sie spalo, bo caly tydzien budzilam sie okolo goad, 5. Jaga co do bulek to ostatnio za kazdym rezem eksperymentuje, cos tam pamietam z przepisow i wypiekam resztki roznych mak, zeby mi nie zawadzaly w szafce na polkach. Staram sie zawsze mieszac z maka graham i siemieniem lnianym. Kallisto musi mieszkac w otoczeniu zieleni, jak slyszy spiew ptakow, u mnie tez slychac, w malym parku przed domem powycinali krzaki i slowik przeniosl sie w dalej w bardziej zarosniete zarosla. Zycze Nam przyjemnego weekendu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 23.05.20, 10:28 Witajcie Załogo,skoro trzeba to też się wpisuję w obecność i lecę do kuchni, bo niedługo syn przyjedzie,trzeba coś uszykować na obiad. Ciągle mi zimno,to muszę się rozruszać. Miłej soboty. Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 23.05.20, 11:56 witajcie OBECNE, no milo sie nawet dziendoberki czyta, wie sie,co zamierzacie zrobic, juz sobota, wczoraj jakos nie chcialo mi sie "ochedorzyc chatki"=slowko od Kallisto pozyczone,pasuje do wszystkiego co ma sie zrobic.. po nocnym deszczu raczej pochmurnie ale juz duzo cieplej, duza wilgotnosc powietrza, udanej soboty Wsiem i milych spotkan rodzinnych Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 23.05.20, 12:08 Jaga, pewnie sie cieszy, z wizyty syna, ale pewnie i ma obawy przed wirusem? wcale sie nie dziwie, moja corka z Elsa tylko ruszaja sie po wlasnym terenie nigdzie nie wyjezdzaja, a juz b.tesknie za "kruszynka", tylko ogladam zdjecia, wiem ile co miesiesiac przytuje, co lubi do jedzenia i ile kroczkow spacerkiem robi, bo inaczej chce biegac? dziwne zachowania, no ale sie przyzwyczai i nauczy spacerowac?.... Kendo tez ma odwiedziny, spreza sie przy obiadku na pewno takim co syn lubi. Kallisto juz pewnie po wizycie u kosmetyczki o 10 lat wymlodniala, malzonek pewnie jej nie pozna. Milych chwilek Wam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 23.05.20, 13:00 jak milo sie czyta, co sie dzieje u Was choc odleglos wielka , dzielace morze.. miejmy nadzieje,ze kazda z Nas bedzie zadowolona z dziesiejszego dnia, czego Nam zycze. do wyklikania az do poniedzialku Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 23.05.20, 13:03 Jestem zadowolona,bo dostałam od syna kwiatek i słodycze,już na Dz.Matki Jest pochmurno,ale ciepło. Gloksynia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 23.05.20, 13:24 O Jaga pokazala prezent, a to chyba juz w tygodniu to swieto, teraz go nie pilnuje, a kwiatek bedzie cieszyl oko i dekorowal parapet okienny, ladny kolor, a slodycze Jagus, to chyba pozniej na spacerki bedziesz je wychodzila???? Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 23.05.20, 13:39 ooo,ladny kwiatuszek, tesciowa je miala w roznych kolorach, mam od nich uczulenie,jak sie dotkne.. niech rosnie bujnie, a slodycze to jakie????? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 23.05.20, 16:23 Słodycze,to merci i takie różności z tago. Późno jemy obiad,bo syn dopiero skończył to co zaczął,ale to jeszcze na parę razy będzie roboty. Na razie jem i trzymam swoje kilogramy w normie W starszym wieku musi być trochę sadełka Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 23.05.20, 20:34 Jaga, to optymistycznie podchodzisz do slodyczy, ja to tylko moge czekolade ale nie nadziewana, nic z orzechami zeby wystrzegac sie migreny chociaz mam wielka ochote na inne slodkosci, zastepuje to sobie natomiast slodkimi wypiekami. To jeszcze nie koniec z remoncikiem? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 23.05.20, 21:24 Lusiu,to inny remoncik,w ubikacji.Kiedyś nam sąsiad z góry zalał sufit i trzeba doprowadzić do porządku. Chce obniżyć sufit,zakryć rurki od gazu i i podłączyć okrągłe lampeczki. dobranoc... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 24.05.20, 06:39 Jaga, dziekuje za informacje, to bedzie przyjemnie posiedziec w "oazie westchnien" Kotek przyjemny pozdrawia oczkami. Witajcie... Niedziela, pogoda sie wyklarowala po poludniowych opadach wczoraj deszczu, dzisiaj moze sie uda zaliczyc jakis spacer, juz nie wiem gdzie mam wybierac sciezki, wszedzie ludzie sie kreca, a tak z rana to dla mnie troche za zimno i czekam do poludnia. Milej, cieplej niedzieli ze sloncem Nam zycze. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 24.05.20, 07:47 Witam, Jagusia dostała piękną gloksynię, na Dzień Babci a ja różyczkę. Wczoraj odwiedziła mnie rodzinka, pierwszy raz od początku epidemii. Nie nadaję się już na spotkania rodzinne w małym mieszkanku. Męczą mnie. Lubię jak przyjadą i wychodzimy na spacer. Jest tu mnóstwo pięknych miejsc, placów zabaw, gdzie dziewczynki mogą się wyszaleć a my spokojnie porozmawiać. Dzisiaj pochmurno i deszczowo, chyba będę siedzieć w domu, coś poczytam, obejrzę w TV i tak zleci dzień. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 24.05.20, 08:36 Oczywiście kwiatki na Dzień Matki a nie Dzień Babci. Chyba zmyliły mnie laurki, które dostałam od Julki i Marcelinki. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 24.05.20, 11:39 Witajcie... widzę Doruś,że zaczynasz obrastać kwiatkami asparagus,różyczki,szeflera, a pewnie i inne jeszcze masz.Kwiatek dla mnie to najmilszy upominek,tylko nie cięte. Muszę powiedzieć młodszemu,bo on zawsze kwiaty cięte,a ja mam potem kłopot, bo trzeba codziennie wodę wymieniać i patrzeć jak powoli umiera. Dawno wnucząt nie widziałam.Niestety ja też się szybko męczę gośćmi,wystarczą mi 4 godz. od czasu do czasu. Na razie nie pada,nawet teraz słonko wyszło i 17 st. ale za duży wiatr. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 24.05.20, 14:44 Dzień dobry w niedzielę. Wietrznie, ale przyjemnie,xwychylilam głowę na kilka minut, a teraz czekam na dzieci. Miłej niedzieli Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 25.05.20, 07:40 Witajcie !!!! Kwiaty sa zawsze milym upominkiem, ja cietych juz dawno nie przyjmuje -alergia, a najchetniej to z goscmi takimi co mozna pol czasu pobyty spedzic poza domem, chociaz z Elsa tez czulam sie zmeczona ostatnio a to az bylo w marcu,. Kallisto trafny obrazek zamiescila, tak to czasem bywa po odwiedzinach wnukow. Miejmy nadieje, ze wczoraj tak nie bylo. Jaga i Dorka beda oczy cieszyc obdarowanymi kwiatami. Za oknem slonce wysusza nocne kaluze po deszczu, ostatni tydzien maja, Nadzieja ze czerwiec przyniesie nam fale ciepla a tym samym inne spojrzenie na swiat, Optymistycznie przyjemnego tygodnia i poniedzialku Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 25.05.20, 10:35 Witam ... jest nieciekawie na dworze,pewnie będzie padało,dużo ciemnych chmur, wyglądają jak łaty na niebie. Muszę zamówić leki,ale za nic nie mogę się połączyć,ciągle zajęte Wam życzę normalnego poniedziałku bez zbędnej irytacji. Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 25.05.20, 14:40 witajcie, no juz poniedzialek, nowe plany , dobrze,ze pogoda dopisuje, kawiatuszki sliczne i zawsze mile dla obdarowywanego.. milego tygodnia i dnia dzisiejszego. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 26.05.20, 09:45 Witajcie... Dzien wczorajszy mina mi z niespodzianka, przycielam sobie palec ostatni prawej reki drzwiami, nie wiedzialam co na mnie spadlo, okropy bol i od razu pol paznokcia czarnego. Jestem inwalida nic nie moge zrobic, a to co robie to wydluza sie w czasie, i psac tez tylko jedna reka. Na noc przykladalam kompresy zimne, a teraz Kendo przypomniala mi o aleosie, to racczej na noc pasuje taki opatrunek zrobic, zreszta zobacze jak to bedzie sie mialo podczas dnia, a myslalam ze sobie pomyje okna, bo pogoda sprzyjala. Zycze Nam dnia bez niespodzianek i szybkich polaczen telefonicznych. Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 26.05.20, 11:38 ech Lusia, i widzisz,plany nigdy sie nie zgadzaja, ja bym teraz liscia juz na palec owinela i nie czekala do nocy, witajcie, za oknem po wielkiej mgle sloneczko sie pokazalo i jest cieplooooo, milego dzioneka Wsiem Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 26.05.20, 15:11 Witajcie... ostatni palec? chyba mały bym powiedziała .Z paznokciem może być problem, zależy jak bardzo sobie Lusiu uszkodziłaś. Dobrze,że pomyślałaś o wodzie. Przytrzaśnięty palec u dorosłego – jak leczyć? Mocno stłuczony palec sinieje i boli, co jest naturalnym skutkiem uszkodzenia tkanek. Można złagodzić te dolegliwości. Aby pod przytrzaśniętym paznokciem nie zrobił się krwiak, trzeba jak najszybciej schłodzić palec. Najlepiej sprawdzi się bieżąca zimna woda. Zimne okłady i lód na przytrzaśnięty palec Warto też po urazie robić zimne okłady. Na rynku dostępne są wygodne okłady żelowe cold/hot pack, chłodzone w zamrażarce. Dzięki nim nie ma konieczności trzymania palca w lodzie. Jeśli jednak dostępny jest tylko lód w kostkach lub inna mrożonka, nie wolno przykładać ich bezpośrednio do skóry. Oby szybko się wygoił i nie robił problemów.Okienka muszą poczekać Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 26.05.20, 22:32 Jaga, dokladnie trzymalam palec pod zimna woda, ale w oczach krwiak wychodzil pod paznokciem, dzisiaj caly dzien przykladalam przekrojonym lisciem z aleosa w lodowce wychodzonym i przynosilo mi duzo ulgi. A robota stoi w miejscu, tylko niezdarnie mi szlo przy odkurzaniu i pisaniu na necie bo brakuje mi tego palca. Spokojnej nocy Nam zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 27.05.20, 08:46 Witajcie... Gdzies sie podzial nasz Skowronek poranny?(Dorka) Slonce za plecami mocno swieci, rower mam w planie na chwile spotkac sie z Kendo w realu, a po poludniu jakis marsz oplotkami uskutecznic. Obiadm mam do podgrzania, i wiele bym moze zrobila, a przez inwalidowy paler wszystkie robotki wstrzymane. Milej srody nam zycze. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 27.05.20, 09:47 Jestem, jestem. Rano poleciałam na bazarek, kupiłam truskawki 14/kg, pomidory 6/kg, miód lipowy 32/l, rzepakowy 38/l, pierzga 25/10dag, jaja 0.80 (podobno od zielononóżek), ogórki kiszone 6/kg, szczypior 2zł pęczek. Konwalie 5. Możecie porównać ceny. Jak zwykle po południu wybieram się do Ogrodu Botanicznego 7500 kroków 5km. Biorę ze sobą czytnik, usiądę, trochę poczytam i przy okazji odpocznę. Wczoraj po raz pierwszy otworzono okienko z lodami. Pani w maseczce i rękawiczkach sprzedawała lody gałka 5zł. Takie sobie. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 27.05.20, 11:58 Dzień dobry kochane. Dawno tu nie byłam ,ale jakoś czas mi schodzi błyskawicznie,ani się obejrzę, a kolejny dzień. U mnie kołowrotek na okragło. Wczoraj dzień mamy u mamy na świezym powietrzu na działce. Byłam z wnukami, a moi rodzice pradziadkami więc się trochę maluchami pocieszyli. Poza tym praca służbowa, domowa i ogródkowa. Dorka piękne widziałaś różaneczniki i azalie, a ile kolorów !!!! Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 27.05.20, 12:02 Lusiu poszkodowana, biedulka.... mój mąz na takie urazy dzieciom robi słynne zazu zazu nachyla się nad kontuzja i czaruje słownie)) śmieją się maluchy i chyba ból mija Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 27.05.20, 12:14 Kallisto, no dobre to, dzisiaj sie spotkalam tak tylko ekspresowo z Kendo, to wziela fotke z tego kontuzjowanego paluszka, nie wyglada przyjemnie, ale mam nadzieje ze to wszystko minie i sie wygoi. Swietnie mialas spotkanie calego klanu rodzinnego z pradziadkami i dziadkami to 4 pokolenia(a no chyba corki nie bylo?) mieliscie sobie wesolo i gwarnie tez bylo. Dorka,tutaj truskawki z importu takich to nie kupuje, czekam na Szwedzkie, albo sama pojade na pole z Kendo i nazbieramy, to troche bedzie taniej. W ubieglym roku corka mnie wyciagla na zbior, chciala dla siebie nia smak nazbierac i urodzila o 1 miesiac za wczesnie, na kolanach miedzy rzadkami zbierala truskawki. Dorka, marsz bedziesz miala przyjemny wsrod zieleni i kwitnacych roslin. Przyjemnego popoludnia i wieczoru Nam zycze, Odpowiedz Link
dorka556 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 27.05.20, 14:52 U Kallisto robi się dzieciom zazu zazu, u nas dmucha i ból też przechodzi. Lusia z Kendo wybierają się na zbiór truskawek. Pamiętam czasy, kiedy byłam jeszcze młoda i sprawna, chciałam pomóc znajomej zrywać na plantacji. Przez cały dzień, zgięta w pałąk uzbierałam 32 koszyki 2 kilogramowe. Przez następny tydzień nie mogłam się ruszać a o zejściu ze schodów nie było mowy. Nigdy więcej. W TV jakiś plantator skarżył się, że bez pracowników z Ukrainy i Białorusi nie da rady. Polacy popracują 1-2 dni i mają dosyć. Tamci nie mają wyjścia, muszą zostać, by wyjazd się opłacił. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 27.05.20, 14:59 Dorka, bedziemy zbierac tylko dla siebie, i nie na akord w czasie odpoczywac, bo tez zdrowia nie mamy, a byly czasy, ze nazywali mnie perszingiem na polu truskawkowym, zbieralam szybko, chyba 15 litrow w jednym kartonie bylo, juz nie pamietam. Jak pogoda dopisze i beda truskawki, bo mroz tez obmrozil kwiaty. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 27.05.20, 12:21 Witam... chyba sobie zrobię takie zazu zazu nad kolankiem.Jest lepiej,ale nie do końca sprawne. Lekkie słoneczko i 18 st.byłoby fajnie,gdyby nie nachalny wiaterek. Kolejne kwiatuszki Dorka pokazuje .U mnie truskawki parę dni temu były po 20zł. Dziś już zmęczone były,to wypiłam koktajl jogurtowy truskawkowo bananowy. Od 30-tego na dworze bez maseczek z zachowaniem dystansu. Przyjemnego spacerku Doruś,ja muszę poczekać. Miłego dnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 27.05.20, 12:40 Jaga, to ja Tobie robie ... zazu, zzaazzuuu,, nad kolankiem zeby juz przestalo bolec. U mnie teraz tez wiaterek sie wzmogl, rano takiego nie bylo jak rowerkowalam do Kendo. Tez bym poszla tyle kilometow co Dorka w Natur Rum, ale tam takie odludzie, ze sie sama boje, bo kolezanka mi opowiadala ze spotkala tam imigrantow i zawrocila do domu, bo czula sie sama niepewnie. Bo w bialy dzien zdarzaja sie rozne nieprzyjemne historie. Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 27.05.20, 19:35 oj,pokrzywdzone Vistulanki, tez robie Wam zazu-zazu niech sie szybko goi, zrobilam Lusi palucha przycisnietego drzwiami, byla rowerem,miala rekawiczki rowerowe ale paluszek wiedac..uwaga,tragiczne zdjecie *Dorki zdjecia krzewiaste cudniaste, naprawde mile odprezrnie w takim slodowisku, *Kallisto,jak zwykle "zakrecona,jak sloik" ale jak obchedorzy ogrod,bedzie jak w basni *Jagus,smakowalam truskawi juz w marcu,tego roku mialy smak i zapach truskawkowy,porownujac do uprzednich lat, *Lusia,rowerkuje zaciecie,dobre dla zdrowia ,kazdy ruch na powietrzu milego wieczoru Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 27.05.20, 20:10 Ojejku,tutaj chyba zazu-zazu nie pomoże.,może się zrobić stan zapalny. Może w aptece Lusiu pokaż ,to dostaniesz jakąś maść. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 27.05.20, 20:40 Ja też potrzebuje zazu zazu, zrobiłam sobie odcisk na dłoni. Tak kopalam łopatka, że nagniotlam sobie skórę. Skórę obcielam, ale brud nie chce się odmyc😣 odkazilam, moczylam w mydlinach szarego mydla i nie zeszło. Teraz posypałam pudrem z alantoina, taki przepis znalazłam w zdrowych poradach. Zakleilam plastrem. Boję się, żeby od tych pylkow kurzu , ziemi nie wdalo się zapalenie. Macie jakiś na to pomysł? Widzę, że jakiś czas na uszkodzenia ciała nastąpił. Jasny gwint czemu jestem taka nieostrozna?😭😭😭😭 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 27.05.20, 21:11 Oje, oj, Jaga nie starsz mnie, nigdy nie mialam takiej przypadlosci. Przykladam w domu aleosem i bandazuje, na rowerze mi zle bylo trzymac kierownice. Kallisto, znam te odciski, niejednokrotnie mialam takie w hacjendzie, to pralam skarperki w rekach z duza iloscia mydla i rana sie czyscila, pozniej uwazalam, zeby byla sucha i szybko sie goila, rekawiczki ogrodowe nie pomagaly, bo i przez nie dostawalam bomble. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 28.05.20, 07:32 Witajcie... >> Kiedy maj zimny, a w czerwcu deszcz pada, gospodarz pełne stodoły posiada. << Czwartek juz ostatni w maju, moze czerwiec okaze sie laskawszy i corona sie gdzies wyniesie-zniknie? To ludzie zaczna znowu normalnie zyc bez strach i omijania sie nawzajem. Dzisiaj tez nic nie zrobie konkretnego, bede sie snula w czterech scianach, ale na rower sie wybiore bo poranne slonce zapowiada ladny dzien? ...chociaz nie trzeba chwalic dnia przed zachodem slonca... obiad mam, tylko surowke z kapusty kiszonej sobie dorobie. Milego dnia Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 28.05.20, 07:36 Obudziłam się wcześnie więc witam się z Wami. Kokoszę się jeszcze w pieleszach. O ósmej dam znać, że gotowa jestem do pracy zdalnej. Nie wiem co dzisiaj wyskoczy w ciągu dnia, choć na goraco nic takiego nie ma. Ok. 10 pojadę po wnuki, piękna pogoda się zapowiada, zrobimy spacer i tradycyjnie lekcje, obiad. Popołudnie zrobię sobie wolne. Miłego czwartku. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 28.05.20, 08:03 Cześć, zameldowałam się po Lusi i Kallisto jako trzecia. Napisałam cały elaborat i wszystko umknęło w kosmos. Zresztą nie pierwszy raz, ale teraz już wiem, co jest przyczyną. Alt, którego stosuję do polskich liter czasami działa jak Delete. Tak było tym razem. Za oknem piękne słońce. Zastanawiam się co począć z tak dobrze zapowiadającym się dniem. Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 28.05.20, 10:02 witajcie w bardzo sloneczny ranek, czytam,ze u was tez pieknie za onami, no coz odciski maja to do siebie,ze dlugo sie golja, zanim pod pecherzem narosnie nowa skorka, dzionki wiadac macie zaplanowane, ja tez ,do dzieciecia bede jechac, zostalo troszke do zrobienia.. milego dnia Wszystkim Zielone Swiatki maja byc upalne tutaj.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 28.05.20, 12:23 Witajcie... u mnie też jeszcze ładnie, przeszło 20st.choć zapowiadali opady po południu. Dziś córka ma sporo do wydruku,to mnie wygania .Wnuczkowi 5 lat spodobała się rehabilitacja przez video. Córki nie bardzo słucha,a pani słucha co i jak ma wymawiać. Kendo pewnie nie tylko robi w ogródku ,ale robi obiad synowi i sobie. Miłego popołudnia,ten czas leci. Jak kotki na balkonie,to znaczy jest ciepło. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 28.05.20, 13:32 Kallisto, przykladnie juz caly dzien ma zaplanowany, przyjemne z pozytecznym, bo wnuki i praca,. Dorce komputer robi psikusy, mi sie tez czesto zdarza kliknac w pospiechu na nieprzewidizny klawisz. Dorka pewnie pokijkuje do OB naladowac sie widokiem kwitnacych kwiatow, Kendo spedzi ponownie dzien z synem, pochylajac sie nad rabatka. U Jagi kicie maja jak w niebie, bezpiecznie wylegujac sie na balkonie, Jaga dzieci maja wiekszy respekt do obcych jezeli chodzi o nauke, a moze corka go moze czyms przekupic zeby sie stosowal do jej poprawek???. I tak dzien sie kreci, z balkonu do kuchni, jaskolki lataj wysoko, co zapowiada pogode. Przyjemnego popoludnia i wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 28.05.20, 14:58 A ja odpoczywam wnuki się bawią, A ja mam chwilę dla siebie. Natomiast mam już gotowe, nakarmie szkraby zupa pomidorowa z ryzem. Moja córka której odszedł Rambus usilnie piszukuje innych. Tym razem już nie rasowych. Patrzyła trojkolorowr i dużo białe. Chce wziąć dwa małe kociaki. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 28.05.20, 15:48 Dobry pomysł z dwoma kociakami.Nie będzie się nigdy nudził .Ja zawsze mam 2 ,jak zostaje jeden to dobieram drugiego potrzebującego.Gorzej ze starszymi,bo nie zawsze od razu się polubią, ale czas robi swoje.Myszka jest u nas 2 lata i nawet się układają obok siebie,ale chyba nigdy nie będzie tak jak u Pieszczocha i Borysa. (żyli 18 i 14 lat) Dopiero po 5-ciu m-cach Lenka zaczyna akceptować Myszkę. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 28.05.20, 16:29 Jaguś miałyby się z kim bawić, pies jest bardzo przyjazny, chowany z kotami. Jest kotka Sara, ale staruszka nie wiem jakby zaakceptowała nowego, choć maluszka powinna pokochać. Niemniej jednak rodzeństwo to rodzeństwo. O 19 okaże się czy wszyscy, którzy zarezerwowali odbiora. Jeśli nie to na pewno jeden będzie dla córki. Szkoda, ze ja nie mogę mieć kotka😣 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 28.05.20, 17:13 Ojejku, tez bym chcial,ale mnie przydusza po spotkaniu z kotkiem, czyli mam alerigie. Dostawalam polskie gazety od p.Basi Polki, u ktorej sa 2 koty i jak czytalam to nie wiedzialam dlaczego zacztýna mnie drapac w gardle i przyduszac, dopiero pozniej na to wpadlam i juz gazet nie biore, a co dopiero jak miec takiego coby sie chcialo poglaskac i poprzytulac?. Jaga pamietam jak opisywalas, ja sie Lenka z Myszka zachowywaly, ale teraz dobrze ze tak sie zaakceptowaly. Kallisto, to pewnie bedzie chociaz jeden kociak dla corki, bo podobno jak sie dzieci chowaja w bliskosci ze zwierzetami to sa wiecej odporne na wszystko i nie maja tyle alergi. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 28.05.20, 17:45 To prawda Lusiu, u córki najpierw był kot Sara, oddali ja do domu teściów, bo to dachowiec, ich eM było małe. Kotkowi lepiej było w ogrodzie. Potem nabyła Rambo, potem psa, potem chomika i rybki. Dzieci faktycznie są odporne. Mlodsza córka niestety uczulona jest na koty, A szkoda i tylko to mnie powstrzymuje od wzięcia kotka. Bardzo lubię kotkow zachowanie, takie przytulasy z pięknym miauczeniem. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 29.05.20, 07:00 Witam, miło mieć jakiegoś zwierzaka w domu. Akurat na sierść nie jestem uczulona, ale obiecywałam sobie nigdy więcej i słowa dotrzymuję. Miałam kota, miałam psy -odeszły ze starości, głuche, ślepe. Kochałam je, ale dopiero, gdy zostałam sama, poczułam się wolna. Nie byłam już uwiązana jak pies przy budzie. Nareszcie mogłam gdzieś wyjechać, odwiedzić rodzinę, ciepłe kraje itd. Zawsze zazdrościłam sąsiadce Jagusi, która swojego Rysia, zostawia pod jej dobrą opieką. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 29.05.20, 08:06 Witajcie... Kallisto, podobno kotow mruczenie uspokaja znerwicowanych ludzi, a mieszkalam kiedys na stancji u jakiejs babci, to tylko miala kota zeby go przykladac na bolace kosci i krzyz, a kot to lubial. Dorka to prawda jak sie ma zwierzatka to caly czas ma sie plany razem z nimi, jak sie chce wyjechac czy nawet zaprosic gosci, nasz Charli podrozowal razem z nami do Polski, ale wczesniej przed laty nie bylo takiej mozliwosci. Z wczorajszego lenistwa mam posprzatane i dzisiaj tylko relaks mnie czeka, nie wiem co jeszcze przyjdzie mi do glowy, ale slonce inaczej nastraja mysli u ludzi. Przyjemnego piatku Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 29.05.20, 10:34 Witajcie... na razie jest ładnie na dworze, o dziwo 20st.co chwilę idę na balkon,ale nie odczuwa się ciepła,bo bardzo dmucha.Pewnie na dole tego się nie czuje. Kotki pogryzły trawkę i wróciły do domu. Miłego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 29.05.20, 11:44 witajcie Zalogo. to prawda,,ze zwierzaczkami czlek uwiazany, niektorzy goscie tez nie tolerowali zwierzaka idac w goscine, ja uczulona na psy/koty i wiele innych czynnikow, glaskajac nasze daw ostanie psiuny nakladalam cienkie gumowe rekawiczki,,przyzwyczaili sie do nich, a siadajac na kanape owijalam sie przescieradlem lub kocem, wtedy psiuny szybko klady sie kolo mnie i czekaly na masaze.. kotki troche sloneczka dostaly podjadajac trawke, tu slonecznie od przed piatej,bo juz wtedy nie splam milego piatku Wsiem zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 29.05.20, 17:18 Zgłaszam moja obecność i potwierdzam, że słonecznie, a chłodno. W pracy tracę orientację na temperaturę, w biurze nadal zimno. Muszę wyjść do sklepu, upatrzylam jeansy tylko nie jestem pewna czy mój kochany leń mi na to pozwoli?😁 Jaguś czy na balkonie w dużej donicy to klematis? Lub inny rodzaj powojnika? Też czuje się wolna od pieska. Nasz miał 12 lat gdy zdecydował się odejść do psiego raju. Nie mam już obowiązku, mogę wyjechać nie myśląc o oddaniu komuś pod opiekę. Zawsze kogoś obarczalismy. Teraz współczuję moim koleżankom, które są pracujące i gonią po pracy, bo piesek.... jest to ogromny obowiązek. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 29.05.20, 19:52 Tak Kalisto,to klematis.Słonko jeszcze świeci,a mnie coraz zimniej.Właśnie mówią,że napływają chłodne masy powietrza.W nocy ma być 8st.a w dzień 16 i deszczowo.Od poniedziałku cieplej. Odpowiedz Link
dorka556 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 30.05.20, 06:28 Witam, Jagusia pociesza, będzie cieplej, byle do poniedziałku. Wczoraj posiedziałam z czytnikiem w Parku Zdrojowym. W cieniu nie dało się wysiedzieć. Nie dość, że było zimno, to jeszcze wiał lodowaty wiatr. Trzeba było poszukać zacisznego miejsca. Idealne to tężnia, niestety jeszcze zamknięta - do odwołania. Kwitną teraz czerwone kasztany. Są dużo późniejsze. Zmykam, biorę wózek i idę na bazarek. W planie mam łubiankę truskawek i może jakieś kwiatki. Chciałabym kupić też zioła na balkon. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 30.05.20, 08:06 Witajcie ............ Jaga dba o kocia diete, i kotki wybieraja sobie miejsca gdzie najlepiej sie czuja. ladna fotka. Kallisto, i co pasowaly jeansy? , chyba w jasnym niebieskim kolorze na lato sobie umyslilas?. Dorka relaksowala sie z czytnikiem w OB, ale zimny wiatr nie pozwolil na dluzsze siedzenie, zdjecia piekne, nie nudzisz sie krajobrazem, wszelkie urozmaicenia w naturze. U mnie tez niby bylo wczoraj slonce ale po pooludniu zrobilo sie zimno wlasnie od wiatru, i tez ma byc slonecznie przez weekend, ale wiatry pewnie ostudza troche ciepelka. Dzisiaj nie wiem co bede robila, ale po sniadaniu pewnie jakies rewolucje w szafach mnie nawiedza, obiad tez musze przygotowac to na 2 dni bedzie jak nie zjem wszystkich sledzi smazonych do obiadu. Milej i slonecznej soboty Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 30.05.20, 08:07 W końcu dobrnelam to powitalnego wątku. Widzę, że same niespiochy od rana grasuja po forum😁 Alez urocza miejscówka Dorus, ślicznie, zielono, kwieciscie. U mnie tez rosna takie kasztany, ja je określam jako różowe, aczkolwiek biały kwiatostan bardzo pięknie kontrastuje na tle zielonych liści i te właśnie podobają mi się bardziej. Kasztanów u nas bez liku, przy mojej głównej arterii rośnie kilkuset metrowy szpaler kasztanowców. W poprzednim miejscu pracy i w obecnym znowu szpaler kasztanowców, na wsi leciwy kaszranowiec, przed blokiem aż dwa. Gdzie się nie obejrzę tam i one 😁 ale są piękne, okazale i można bez końca je podziwiać. Rodzą oryginalne owoce, zielone z kolcami z brązowymi niby kulkami w srodku. Takie wielo zadaniowe drzewo oddające swój urok wiosna towarzysząc maturzystom, potem pozwalają dzieciom tworzyć ludziki że swoich owoców. Chyba nie ma podobnego drzewa do kasztana, no może troszkę dąb, którego owoce wykorzystuje się do robienie stworkow przez dzieci , zreszta kiedyś przez nas. Pamiętacie?😊😊😊 Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 30.05.20, 08:09 A gdzie tam Lusiu nie byłam, leń zwyciężył, nie pierwszy raz😊😊 i dobrze, pewnie i tak by nie pasowaly😁 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 30.05.20, 09:21 Kallisto to sama sie pocieszasz, ale przy pierwszej okazji pewnie nieomieszkasz do sklepu wstapic. ??? Znam te odruchy, bo sama to przechodze, teraz sms ze sklepu dostalam na 25% obnizki i chyba pojde i ew, dla Elsy cos wypatrze, ale corka mowila ze na lato jest mala juz zaopatrzona, a u mnie jszcze lezna na czerwiec prezenty od Kendo i moje dla malej wlasnie z ciuszkow. Juz jestem ochedozona i wybiore sie chyba na rower. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 30.05.20, 10:36 Widzę,że i tutaj gwarno,tylko mnie brakuje Niestety jest tak jak Dorka opisała,tylko 13 st. teraz i wieje paskudnie.Wczoraj chociaż słonko było. Powtórzyli w tv,że od poniedziałku będzie lepiej,oby im się wreszcie sprawdziło. Nie mam ziółek,ale dostanę 2 pomidory od sąsiadki,to już nie mogę się doczekać Bardzo lubię patrzeć jak roślinki rosną.W tym roku jestem do tyłu Czekam dziś na syna,przy okazji dam prezenty wnuczkom. Odpowiedz Link
kendo Re: ## MAJOWE PISANIE ## 30.05.20, 11:35 no tak, zabki Jagusine kumkaja o sobocie, ale u mnie nie po robocie,jak to sie zwykle mawialo, jakis len mnie ogarnol, zaczytana jestem,pozyczylam od dzieciecia ksiazke.. co do zakupow ciszkowych,tez tak nieraz mam, obecnie sa ciekawe letnie buciki-sandalkowate ,z 10%obnizka za oddanie starszego niechaniego obuwia, Lusia sobie juz je kupila a mnie ciezko sie do miasta zmobilizowac tu slonecznie lekki witerek powiewa,ponad +18 stonia za onem, milego weekendu i do poniedzialkowego sklikania Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ## MAJOWE PISANIE ## 31.05.20, 07:55 Witajcie ... >> Deszcz na Nawiedzenie Panny potrwa pewno do Zuzanny (06.07). <<. Jaga wesolym obrazskiem sie przywitala i doczekala sie na syna, ktory zabral prezenty dla dzieci. I tak to jest z babciami i dziadkami, ze pamietamy o wszystki mozliwych swietach zeby sprawic przyjemnosci wnukom. U nas tez w parku kwitna czerwone kasztany, maja inny urok od tych pospolitych. Niedziela ostatnia w maju zapowiada sie slonecznie i ciepla. Milego spedzenia czasu Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ## MAJOWE PISANIE ## 31.05.20, 12:15 Witam niedzielnie,przydałaby się ładna pogoda,niestety zimno i wietrznie. Dziś też czekam na syna, a Kendo jeździ do syna. Ma okazję na odczepienie się od nas na 2 dni. O! właśnie dzwoni domofon,pewnie syn przyjechał,no to pa i miłej niedzieli. Odpowiedz Link
kallisto Re: ## MAJOWE PISANIE ## 31.05.20, 19:03 Pewnie dzisiaj ostatni wpis w ostatni dzien maja😊 Ciekawe kto jutro będzie pierwszy z założeniem czerwcowego wątku?😁 Ps. Dorus jeśli odbierasz gazetowa pocztę to zajrzyj, proszę 😊 Odpowiedz Link