Dodaj do ulubionych

Tajemnica kamieni

27.03.21, 10:16
forum.gazeta.pl/forum/w,11086,98091113,98091113,Tajemnica_kamieni_.html
watek zalozony dawno temu przez Greis.

od czasu do czsu zawsze nas ciekawia

w roznych kolorach szlachetne i mineralne

pl.depositphotos.com/stock-photos/awenturyn.html
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Tajemnica kamieni - Ametyst 27.03.21, 10:26

fioletowy kamien,pomaga /wspiera/chron ludzi ,
      ktorzy zmagaja sie z nalogami,

ludzie ktorzy chca wyciesznia/pragna nad opanowaniem wybuchow swoich gniewow/i negatywnych emocji

branzoletki/pierscionki,powinny nosci na prawe dlon,

przypisany jest miesiacu lutym,
      wiec warto go ofiarowac osobie urodzonej w tym miesiacu
      • kendo Re: Tajemnica kamieni - Szafir 27.03.21, 10:30
        * W interesie gwiazdorskiej postaci możemy wyczarować magię. Według Persów kamienie miały dawać nieśmiertelność i wieczną młodość. Granice Egiptu i krajów rosyjskich są teraz rozległe i pragmatyczne. Oprócz prawdziwej wersji szafiry różnią się od tych, które widzisz. Przewidywalne drukowanie to także świetny sposób na czytanie. Zwalcza podobno choroby pęcherza, serca, rady, skóry oraz wzrost działania leków syntetycznych i naturalnych

* Szafir jest korundem, więc osiąga twardość 9 w skali Mosha. Oznacza to, że jest drugim najtwardszym mineral for na ziemi, zaraz po diamencie. Zapewnimy Państwu usługi półprzewodników oraz firmę „niebieski kamień”. Wybierz rodzaj miejsca, jeśli szukasz miejsca na nocleg, aby jak najlepiej wykorzystać swoją kolorystykę. W celu zmiany adresu prosimy o kontakt. Najnowszym dodatkiem do jubileuszu będzie kopia oryginalnej książeczki, której towarzyszyć będzie kaszmirowe logo. Szafiry wydobywa się na Sri Lance, Madagaskarze, w Kambodży, Indiach, Australii, Tajlandii, Tanzanii, USA, Rosji, Namibii, Kolumbii, RPA oraz Burmie. Najbardziej odpowiedni sprzęt dla Twojej ciężarówki z gamy ciężarówek Madagaskaru z 1996 roku, ważących 17,5 kg! Biało-białe szafiry zostaną pokazane w Polsce, zaśpiewane zostaną na Dolnym Śląsku. Co ciekawe, obecnie wykorzystuje się nie tylko minerały wydobyte naturalnie, ale również te otrzymywane synestetycznie.
    • lusia_janusia Re: Tajemnica kamieni 27.03.21, 10:34
      W niektoryh kamieniach jako mit mozna odnalezc dla
      siebie sile, szczescie, itp, prawdziwi kolekcjonerzy nie
      pozwalaja dotykac swoich amuletow kamiennych-mineralow
      obcym rekom.
      • lusia_janusia Re: Tajemnica kamieni 27.03.21, 10:39
        Juz wiosna, to rece nie beda marzly i rekawiczki schowa sie
        do lamusa, a pierscionki na palce, z szafirem i diamentem,
        piasek pustyni corka sobie wybrala i zabrala do noszenia.
        • kendo Re: Tajemnica kamieni 27.03.21, 11:00
          z szafirem mam tylko naszyjnik,
          w pierscionku akwamaryne..
          • lusia_janusia Re: Tajemnica kamieni 27.03.21, 11:08
            No wlasnie zapomnialam o tym z zielonym oczkiem, zawsze
            zapomne jak ten kamien sie nazywa, zrobiony w formie
            zgrabnego sygnetu, kiedys byla moda noszenia pierscionkow
            zlotych prawie na kazdym palcu, byl czas jak pracowalam w Kraku.
            • kendo Re: Perly 17.07.21, 16:32
              * Aby perła mogła się teraz uformować, wymagane jest, aby nieznajomy przyniósł ze sobą fragment tkanki płaszcza małża. Tkanka ta dzieli się na komórki, w których po około 10 dniach wokół obiektu tworzy się woreczek z koralików. Następnie małż tka coraz więcej warstw wydzieliny perłowej - i tak powstaje prawdziwa perła

jak sprawedzi prawdziowsc perly
              * ...cyt..Prawdziwa perła jest chłodna i szorstka, jeśli delikatnie wciera się ją w ząb. Imitacje pereł są postrzegane jako tłuste, a nie chłodne i gładkie w dotyku

* O wartości perły decyduje połysk, pochodzenie, kolor i kształt, a perły niezwykłe mają najwyższą wartość rynkową. Perły naturalne, czyli łapane w naturze, mają wyższą wartość niż perły hodowlane, które są najbardziej rozpowszechnioną formą pereł. Okrągłe koraliki to te, które zwykle są najbardziej cenione.
              • kallisto Re: Perly 17.07.21, 17:01
                Naturalna czy sztuczną kazda Piekna nawet ta z masy perlowej jeśli dobrze zrobioną. Dobrze ze jest biżuteria naturalna i sztuczną. Można wybrac wg gustu i zasobów fin. Bardzo lubię sztuczne naszyjnikami i duże zawieszki. Nie musza byc ani złote ani plutonowe byle ladne. Szlachetne kruszcze sa piekne i zalotnie blyszcza, uzekaja nas bo Jestesmy jak stoki. Inne ozdobny na szyja potrafią byc imponująco zachwycające i uzekaja oryginalnością. Lubię jedne i drugie. W zależności od dnia od humoru od nastroju i od ustroju zrobimy sie tym co lubimy najbardziej. Tez mam takie skrzywienie, ze jak widzę stoisko z blyskotkami to potrafię zajrzeć. Dawno temu w górach kupilam piekny naszyjnik z nieregularnie cietymi dużymi kułaki agaty. Oczywiscie kupilam. Uwielbialam ten naszyjnik. Niestety pękło złapiecie i odlozylam. Zauważyłam ze stracił kolor. Z razowego zrobil sie szary. Chyba brakuje mi powietrza i światła. Odkupienie sobie w tym roku bo bede w górach .Oczywiscie jak cena mnie nie zabija. Bo czasami wyrób nie warty ceny. A ja nie lubię wydawać na darmo pieniedzy.
                • lusia_janusia Re: Perly 17.07.21, 18:15
                  Kallisto, przeciez zapiecie mozna nowe zalozyc u zlotnika,
                  sprzedaja rozne formy w roznych cenach,
                  • kallisto Re: Perly 17.07.21, 21:02
                    Wiem Lesiu ale sam sznurek byl juz brzydki. Tyle lat wnoszenia chyba 9 to wiesz jak on wygladal. Kamienie nie byly nanizane luźno ale chyba jakoś kolejne na sznurek bo miedzy kamieniami sa przerwy ale nie przerywają sie. Wiec nawet sznurkach wymienic nie można. Gdyby byly inaczej mocowanie to sama bym wymieniła. Czas na nowy.
                    • kendo Re: Perly 19.07.21, 05:41
                      szkoda,jak cos co lubimy nie ma mozliwosci naprawic,
                      tez mam slabosc do blyskotek,
                      ale ostanio juz nic nie kupuje...

mi rozerwal soe jeden "sznureczek "od perlowej branzoletki,
                      bede musiala zanies do zlotnika by mi naprawil,bo ladniej wygladaja trzy na nadgarstku niz dwie..
                      • lusia_janusia Re: Perly 19.07.21, 10:49
                        Kallisto, przy okazji u profesjonalnych zlotnikow, mozesz spytac
                        co to za metoda mocowania agatow,

Ja tez mialam pierscionek srebrny z agatem, ktorego zlodziej mi
                        ukradl jak mieszkalam w palacu, a kupilam go w Sukiennicach w Krakowie,
                        zawsze go nosilam, a wlasnie w ten dzien zostawilam go w domu,
                        • kallisto Re: Perly 19.07.21, 16:19
                          O dżizas jak to mowia, moje teksty sa jak Kali jesc Kali pic. Co za durny slownik, sam zmienia slowa a ja o tym nie wiem. Co za brednie mi Wyszly....
                          • kendo Re: Perly 20.07.21, 07:25
                            Kallisto,
                            jak sie pisze z komorki,
                            to potrafi sama zmienic wyraz,
                            ja piszac zre swojej po polsku,
                            musze za kazdym razem potwierdzac slowo,bo inaczej wyjdzie coe niezrozumialego,
                            po szwedzku shockK,a mam komorke na szwedzki alfabet ustawiona.
                            • lusia_janusia Re: Perly 20.07.21, 10:14
                              Ja pisze metoda dziesieciopalcowa, nie spogladam na klawiature,
                              ale czasem palce tez za szybko pobladza w inne miejsce i blad gotowy,
                              albo juz zauwazylam ze niektore place sa slabe i nie dobijaja trzcionek.
                              • kendo Re: historyczne ozdoby 20.10.21, 18:35
                                niejednokrotnie wzbudzaja zdziwienie i zachwyt swym wykonaniem,

go.readly.com/magazines/category/history/581dad5703c6b7f4c90000e3/60802e5b6a0089000ed49907/44
                                dziesiecioleni chlopcy znalezli w 1977r,
                                w Sanda i Mora
                                ten naszyjki z pieniazkow z czasow WIKINGA 900 1000 roku

z 1285 obraczki,

wisiorek ,ze srebra,
                                gdzie mozna bylo wlozyc jakies ziolo czy ciecz na odstraszenie zlych mocy
                                rowniez znalezione przez chlopcow..

ladne robiono kiedys ozdoby
                                • lusia_janusia Re: historyczne ozdoby 20.10.21, 20:34
                                  Albo w takim schowku mozna bylo ukryc
                                  pare kropli jakies trucizny czy srodka nasennego,
                                  jak to w niektorych przypadkach i na filmach pokazuja.
                                  • kendo Re: historyczne ozdoby 21.10.21, 06:18
                                    wisioreczek faktycznie finezyjnie wykonany,
                                    musial tez kosztowac duzo w tamtych czasach,

dokladnie,pewnie i niektorzy wykozystywali go do tych celow..
                                    • kendo Re:krysztalowy szmaragd na styczen 28.01.23, 19:00

kryształowo-szmaragdowa, słodka, zielona moc niesie ze sobą obietnicę harmonii i miłości
                                      uspokaja niepokój i łagodzi ciężkie emocje
                                      noś go ze sobą w kieszeni/postaw na biurku w pracy i śpij z nim pod poduszką

trzba do ezorytecznego sklepu wejsc i zobaczyc czy maja i za ile..
                                      moze cis w tym jest?
                                      • lusia_janusia Re:krysztalowy szmaragd na styczen 29.01.23, 11:16
                                        Kendo, w tym sklepie maja roznosci, ale jak go mijam
                                        to wstrzymuje oddech bo na odleglosc czuje kadzidla,
                                        co przyprawia mnie o migrene, nigdy nie zachodze do
                                        tego sklepu.
                                        • kendo Re:krysztalowy szmaragd na styczen 29.01.23, 12:46
                                          Lusia ,tez odczuwam ten zapach,
                                          ala na razie jest OK,
                                          kiedys byl sklep na Twojej ulicy,
                                          pozniej sie przeniesli i inny wlasciciel go ma,
                                          zajde tam jak bede miala czas..
                                          • kendo Re:diamenty 19.02.23, 18:48
                                            wegiel pod silnym naciskiem w 2 000groder podczas miljonow lat
                                            tworzy diament,

do tej pory wydobyto totalnie 28 tondiamentow z kopalni w calym swiecie,

w 1895 roku znaleziono surowy diament w Brazylji,
                                            wazyl 633,4 grama
                                            podzielono go na mniejsze kawalki.

ja jak sroka lubie diamanty i brylanty..
                                            • kallisto Re:diamenty 19.02.23, 18:51
                                              tez się do takich zaliczam choć nie mam prawdziwych diamentów, dlatego cieszy moje oko każda inna błyskotka smile
                                              • kallisto Re:diamenty 19.02.23, 18:57
                                                dodam, że mój najdroższy "brylant" to Svarowskibig_grin
                                                • lusia_janusia Re:diamenty 19.02.23, 19:18
                                                  Tez mam wisorek Svarowskiego w jednym z pierscionkow mam 3 male brylancki,
                                                  w innym zielone oczko natruralnego chryzopatu, a w innym zolty topaz., inny
                                                  z piaskiem pustyni corka sobie wziela.

Brylant a diament – co droższe? Co wybrać?

Bez wątpienia droższy będzie brylant, co nie oznacza, że to jedyny słuszny wybór. Dla niewprawnego oka różnica między diamentem a brylantem może być niemalże niezauważalna, szczególnie, jeśli kamień jest małego rozmiaru.

Zatem co prawda odpowiedź na pytanie: „brylant a diament – co droższe?” jest oczywista. Jeśli więc chodzi o to, który z nich wybrać – to już kwestia nie tyle gustu, co zasobności portfela.

Z pewnością osoba obdarowana biżuterią z brylantami będzie zachwycona, dlatego też jest to wybór jak najbardziej słuszny, jednak nie można powiedzieć, że diament jest znacznie gorszy. Wszak jak powszechnie wiadomo – diament jest najlepszym przyjacielem dziewczyny!
                                                  ***********************************************************************************
                                                  Diament jest kamieniem naturalnie występującym w przyrodzie i wydobywanym przez człowieka,

z kolei brylant powstaje w wyniku jego oszlifowania i dopracowania. Sposób jego formowania jest długotrwały, wymaga specjalnych warunków, na przykład skrajnie wysokiego ciśnienia i temperatury.

Diament bardzo rzadko samoistnie przeradza się w brylant w wyniku naturalnych procesów, dlatego też brylant jest tak drogocenny. Nie ma więc żadnych wątpliwości, że w kwestii brylant a diament – co droższe, brylant zdecydowanie wygrywa.

Jednak jeśli chodzi o sam charakter kamienia i o to, który z nich jest lepszym dodatkiem w biżuterii – większą rolę odgrywa tu świadomość, niż różnica w wyglądzie.
                                                  Pewne jest to, że w odpowiednich okolicznościach każdy z nich będzie równie ważny i drogi dla obdarowanej osoby
                                                  • kendo Re:diamenty 19.02.23, 19:36
                                                    tu swego czasu u jubilera sprzedawali pierscionki z diamentem co rosnie,
                                                    czyli mozna bylo go co roku wymienic na wiekszy carat z doplata oczywiscie,
                                                    dostalam od sp.slubnego na urodziny kase i kupilam takowy,
                                                    ale nigdy nie zamienilam na wiekszy,bo i tak djamencik jest widoczny,

brylanciki tez posiadam w kolczycha,rowniez prezetowych od sp....
                                                    pozatem spontaniczne zakupy,ktore sp....robil sa wlasnie ze swarowskim kamykiem nawet sporym,te dwa z diamenciekiem i swarowskim nosze ,jak do ludzi ide,a co,niechpatrza,jak sie pieszcze zlotem i juz...

pamietam rowniez Jego slowa
                                                    "- mamcia,pamietaj,trzymaj zloto,
                                                    bo moze tak byc,ze bedziesz musiala kupic za nie kawalek chleba-"
                                                    ufff.oby nigdy do tego nie doszlo....-zawsze tak odpowiadalam-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka