greis52 20.12.07, 08:36 wigilia pracowa)))) praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,4771101.html i mile to i troche sztuczne, a ludziska najbardziej ciesza sie z ostatnio modnych bonow towarowych, u mnie wigilia pracowa jutro a bony dali juz dzisiaj lece po pracy je wydac Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slo-onko Re: wigilia... 20.12.07, 08:56 spotkanie swiateczne mielismy tez w naszej firmie. atmosfera jak co roku byla bardzo mila,bez zbednych oratoriow, wylacznie kilka milych slow do zebranych. co roku mamy wiecej chetnych na takich spotkaniach co oznacza tylko jedno-ludzie chca sie integrowac,a czas takich swiat bardzo zbliza . nie bylo to w wielkim gronie,ani w hotelu z wielka feta, ale posrod swoich wspolpracownikow. tuz przed koncem roku mamy jeszce spotkanie przy szampanie i slodkosciach. w tym roku bedzie to nieco wczesniej,od poniedzialku mamy wolne az do 2 stycznia. Odpowiedz Link
kendo Re: wigilia... 20.12.07, 22:42 tu takie spotkania nazywane sa "stolem swiatecznym. gdy pracowalam zaklad prosil do lokalu tych co chcieli na poczestunek "wigilijny",placilysmy symboliczna sumke, a bogatsze firmy nic od swych pracownikow nie chieli zaplaty.jadlo sie ile sie chcialo,potem sprzatali stoly i orkiesta dzwiekami prosila do tanca,szlam co roku,byla okazja do zakupienia nowej kreacji i potancxzyc sloo,masz fajnie z tymi itegracjami Odpowiedz Link
nana_c Re: wigilia... 20.12.07, 23:18 W poniedzialek wieczorem( jak jeszcze nie slyszalam bylam tez na naszym przyjeciu swiatecznym. Wszyscy z naszego oddzialu. Bylo milo, smacznie, i towarzysko na pewno wesolo, niestety rozumialam piate przez dziesiate, ale nie chcialam zrezygnowac z pobycia ze wszystkimi. Odpowiedz Link
greis52 Re: wigilia... 21.12.07, 08:33 "Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny Przy wzejściu pierwszej gwiazdy Wieczornej na Niebie Ludzie gniazda wspólnego łamią Chleb biblijny Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.” Cyprian Kamil Norwid www.we-dwoje.pl/jest;taki;dzien,artykul,1469.html fajna stronka warto zajrzec Odpowiedz Link
kendo Re: wigilia... 21.12.07, 09:48 greis, dzielenie sie oplatkiem tylko chyba w Polsce jest tradycja,piekny zwyczaj, czytajac o tych potrawach ,przypomniala mi sie kutia...Mama zawsze smaczna robila,ech,nie pojem sobie w tym roku,ale beda inne potrawy,ktore ze smakiem spalaszuje u nas w domu mowilo sie,ze pierwsza osoba widziana w wigilje przynosi szczescie,pod warunkiem,ze to mezczyzna, a sasiadka przychodzaca pozyczyc soli,wrozy na nasze niepowodzenie na caly rok Odpowiedz Link
henryk245 Re: wigilia... 21.12.07, 12:11 na poczatku duzo strasznosci,puzniej ciekawiej- obejzyjcie ten film do konca.Pzdr. www.top.strefa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=205&Itemid=104 Odpowiedz Link
mycha Re: wigilia... 21.12.07, 13:14 prezentuję trochę inny pogląd na sprawę pracowych imprez. Nie lubię tzw. opłatka, czy jajeczka pracowego, czy imienin w pracy. wybaczcie, ale dla mnie jest to takie naciągane, sztuczne i nieprawdziwe. może w malutkich firmach liczących tylko kilka sztuk jest ta kameralna atmosfera... dla mnie praca to praca. a jeśli kogoś lubię to oczywiście, że złożę sobie z nim życzenia. po pracy możemy się umówić na kawę, czy nawet się odwiedzać domowo. mało tego swego czasu z kilkunastoma osobami z pracy (w różnym wieku) robiliśmy sobie wycieczki, wyjazdy na weekendy co pewien czas. ale zupełnie prywatne, zostawaliśmy w piątek w pracy trochę dłużej, żeby parging się zrobił pusty i prywatnymi samochodami jechaliśmy sobie np. do waplewa) a powrót był popołudniu w niedziele. ufff, ale się uzewnętrzniłam)) Odpowiedz Link
kendo Re: wigilia... 21.12.07, 18:36 no mycha,moze masz racje,jezeli towarzystwo prackowe to lizuchy,,to rzecza normalna bedzie,ze impreza bedzie sztuczna, w kraju bywalam na tkich imprezach i bylo swietnie,mala grupa ludzi ,zgrana i z podobnym chumorem,no "tak nazwac "korytkowe towarzystwo") a w domciu mi sie najlepiej towarzyszy przy stole wigilijnym,bardzo lubie swiateczna atmosfere i nic niemal nie wyprowadza mnie z rownowagi,na wiele rzeczy przymykam oko i zapominam o-) Odpowiedz Link
slo-onko Re: wigilia... 22.12.07, 11:12 co raz blizej swiat,a mnie jakby malo bylo chorob w rodzinie to na dokladke w czwartek po swietcah mam pogrzeb wyjazdowy(( czeka mnie pdoroz pociagiem Odpowiedz Link
greis52 Re: wigilia... 22.12.07, 13:13 rodzinnastrona.ovh.org/bozenarodzenie/3.htm ja dzisiaj mam dzien wypiekow oby sie udaly Odpowiedz Link
kendo Re: wigilia... 22.12.07, 17:42 *oj z chorbskami(((((( witaj sloo i skaladam kondolencie i zarazem zycze zdrowka dla Was,mnie dzis nerka postraszyla dwa razy...((((( *greis, zycze udanych wypiekow bez zakalca, w tym roku siostra mi napiekla i juz teraz sa w drodze do kraju... Wszystkim zycze udanego wieczoru,odpoczywajcie juz,jutro tez jest dzien i tak zdazymy ze wszystkim. Odpowiedz Link
kendo Re: wigilia... 22.12.07, 17:44 *greis, zliczny obraz stolu wigilijnego.... niemal podobny do szwedzkiego i juz sie nie moge doczekac swojego) smacznego zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: wigilia... juz... 24.12.07, 09:36 zaraz ,za niedlugo zasiadziemy wszyscy do stolow wigilijnych, by podzielic sie tradycyjnie oplatkiem, wiec dziele sie wirtualnie z Wami i zycze Wam jeszcze raz cieplej atmosfery rodzinnej/smacznych potraw/duzo prezecikow/a nade wszystko ZDROWIA.... WESOLYCH SWIAT Odpowiedz Link
kasikk_29 Re: wigilia... juz... 24.12.07, 10:58 ja dołączam się do życzeń kendusiowych trzymajcie się ciepło Odpowiedz Link
greis52 Re: wigilia... juz... 24.12.07, 11:01 Czesi na święta jedzą karpia na niebiesko gotowanego w occie, Niemcy - smażoną kiełbasę z kapustą kwaszoną, a Francuzi pieczonego indyka z kasztanami. W Czechach domy przystraja się gałązkami wiśni i czereśni. W Niemczech popularne są kalendarze adwentowe w kształcie domu. We Francji na wigilijnym stole musi pojawić się 12 deserów. Hiszpanie w cieście trzech króli zapiekają drobny upominek. Kto go znajdzie, będzie miał szczęście. Anglicy do uroczystej kolacji zasiadają w pierwszy dzień świąt. Dla Greków wigilijna noc jest czasem zabaw, tańca i hazardu. Prezenty znajdują pod sosną w Sylwestra. W Szwecji Boże Narodzenie to dzień światła. A nam Polakom potrzebna choinka i karp i mozemy swietowac Wesolych Swiat!!!!!! Odpowiedz Link
greis52 Wigilijna rozmowa:) 24.12.07, 11:12 Korzystając z tego, że w wigilię zwierzęta mówią ludzkim głosem, nie zapomnijcie pogadać sobie z swoimi zwierzakami)))) Odpowiedz Link
slo-onko zyczenia 24.12.07, 13:41 i ja biegnę życzyć wesołych swiąt. sama juz czekam na wyjscie z domu na kolacje. mam nadzieje chwile odsapnac od zajec domowych. aha zostaly do zapakowania w torby paczki mikolajkowe. do uslyszenia kcohani.bawcie sie dobrze Odpowiedz Link
kendo Re: przyjemnych kontynuacji swiatecznych 25.12.07, 12:05 i jak brzuszki,zdrowe??????????????) mile i upragnione prezeciki przypadly do gustu??, pieski/kotki i inne zwierzaczki przemowily?? u nas bylo spokojnie i milo, chyba bylam grzeczna caly rok,bo prezeciki trafione do"smaku") psiunek przeszczeliwy,ze gosie mogli go wyglaskac i zabawic) swietujcie milo i na spacerek dlugi dzis pomaszerujcie. Wesolych Swiat. Odpowiedz Link
nana_c Re: przyjemnych kontynuacji swiatecznych 25.12.07, 16:28 Zdrowe, zdrowe Lubie czytac o zwyczajach w innych krajach, jak to opisal(a) greis Zycze pogodnych pozostalych dni swiatecznych Odpowiedz Link
slo-onko Re: przyjemnych kontynuacji swiatecznych 25.12.07, 20:33 i ja rowniez,szczegolnie wieczoru i drugiego dnia. sama bede w rozjazdach totez nie bedzie mnie tu przez kilka dni. trzymajcie sie vistuleta Odpowiedz Link
nana_c Re: przyjemnych kontynuacji swiatecznych 25.12.07, 21:02 Dobrej drogi i milych wrazen Odpowiedz Link
mycha życzenia 26.12.07, 13:35 Kochani, dziś drugi dzień świąt, ale wcześniej nie miałam jak złożyć Wam najserdeczniejszych życzeń świątecznych. mam nadzieję, że upływają w spokoju, rodzinnej atmosferze, mikołaj maiła gigant wór z prezentami. ściskam Was mocno... Odpowiedz Link
kendo Re: powigilijnie 27.12.07, 13:03 no tak, greis slusznie napisala,ze herbatkami brzuszki wspomagamy), ale nie bylo tak tragicznie, szkoda,ze juz ich konic,bedziemy czekac caly roczek na ta magie swieteczna. nano, u nas bys sie zdziwila wigilijnie, po wielkim jedzonku,gdzie tylko miesne/rybne-pbowiazkowo:losos i wegorz z jadla sa, na zakonczenie wigilijnego wieczoru zajadaja sie ryzem,takim gotowanym na ciapcie,wymieszanym z bita smietana i polewanym roznymi sosami owocowymi lub same owoce lub cynamonem posypane,samacze toto,ale wysoko kaloryczne, zamiast bigosu maja kapuste slodka gotowana z dodatkiem syropu i octu,nawet dobre,ale teraz dopiero to swierdzilam,bo pierwsze podejscie smakowe,zaraz po przyjezdzie tu wcale mi nie smakowalo,wiec zajelo mi to ponad trzydziesci lat by smak zaakceptowac) Odpowiedz Link
slo-onko Re: wigilia... 28.12.07, 09:50 po raz pierszy jadlam wigilijna kapuste z grochem i nie powiem,zeby to byla jakas rewelacja smakowa. taka sobie papa. za to rosol z ptasiej grypy znaczy z mlodego kogutka byl znakomity Odpowiedz Link
kendo Re: wigilia...czy z innymi potrawami?? 15.12.08, 21:53 no,dziewczatka, czas zaczynac cos "pitrasic" ja bede u Mamy garami mieszac, troche tradycji skandynawskiej z polska pomieszam, najbardziej czekam na karpia,tak po prostu usmazonenego nieudziwnionego inaczej,lososia zkupie,wegorza nie lubie, no i oczywiscie kutie-czy jak to sie pisze,slodkie toto,ale smakowiete, no zamierzam zrobic uszka/pierogi,zobaczymy jak z silami bedzie ryz ala malta kupilam tu i z sosem owocowym na deser jak sie zmiesci, salatki rozniaste tez porobie,lepiej/zdrowiej to podjadac niz ciacha,choc piernik obowiazkowo upieke ...oj tyle bedzie wszystkiego na dwie osoby....bedziemy dojadac pewnie do Nowego Roku. czy wprowadzacie cos nowego z jedzenia?? Odpowiedz Link
greis52 Nim rozbłyśnie gwiazdka... 16.12.08, 07:09 jeszcze sie troche trzeba napracowac ja jestem tradycjonalistka, bialy obrus i od lat tradycyjne potrawy, czasami dziecie cos wymysli dla urozmaicenia, wolnego w tym roku duzo wiec po postnej wigilii trzeba sie dojesc pieczonym mieskiem ktore juz sie pekluje bigosikiem i golabkami lubie ta swiateczna zawieruche, to tez czas rodzinno refleksyjny Odpowiedz Link
kendo Re: Nim rozbłyśnie gwiazdka... 16.12.08, 11:03 o!,to wlasnie "zakrecenie swiateczne" tez lubie jak jestem u siebie w domu, sama dekoracja mikolajowa inspiruje mnie co roku,zawsze cos nowego dowiesze/dostawie. u Mamy tez w tym roku zrobie troszke inaczej,bedzie na zas,juz z siostra przygotowalysmy ozdoby,ktore bede wiozla. acha i jeszcze jedno nie zapomnijcie polozyc galazki choinkowe przed progiem domu, ma przyniesc szczescie na caly rok nastepny. Odpowiedz Link
greis52 juz za chwile... 23.12.08, 09:53 w tym roku zrobie danie ktorego nigdy nie robilam czyli kluski z makiem a tak to tradycyjnie barszczyk czerwony, uszak, roznego kalibru pierozki, i rybka smacznego jadla zycze!!!! Odpowiedz Link
kendo Re: po Wigilijnie 09.01.09, 12:12 ach,powspominam sobie chociazby jeszcze raz smaki wigilijne, rybka-karp po prostu zazeralam sie nia przez dwa dni,zakupilam specyjalnie wiksza sztuke,zawsze smakuje mi pysznie na drugi dzien, no klusek z makiem niet,ale kucia byla-tym razem stwierdzilam,ze to juz za slodkie dla mnie,wiec nastepnym razem odpuszam konsumowanie pozostale jedzonko typowo tradycyjne rownie smakowite. teraz oczekiwanie do nastepnego roku. Odpowiedz Link
fleur1 Narobiłaś mi smaku... 09.01.09, 14:40 Jak znajdę karpia to kupię i sobie usmażę, lubię tak jak Ty jeść drugiego dnia, smakuje mi lepiej. Już się stęskniłam za polskim jedzonkiem. Odpowiedz Link
kendo Re: Narobiłaś mi smaku... 09.01.09, 15:29 witaj Fleur, widze,ze smaki mamy podobne,rybke uwielbiam kazda a za karpiem tesknie co roku,smak niepowtazalny i wlasnie tak po prostu tylko usmazony bez zadnych udziwnien jest super. rozumie Twoja tesknote za krajowym jedzonkiem,bo to wlasnie jest cala gama smakowa we wszystkich potrawach i smakuje,jak ma prawidlowo,a nie wszystko,jak tu smakuje tak samo Odpowiedz Link
kendo Re: Wigilja 23.11.09, 20:58 i tak z sioasta rozmawialysmy,jakie jadlo zrobimy, doszlam do wniosku, ze niestety bede musiala sie "oszczedzac" z podjadaniem dobroci, juz sprzedaja typowe picie swiateczn, ktore bardzo lubie i co? zaczelo zdziebko mi bablowac smakuje jak podpiwek z duzoa babelkami,ciemny w kolorze i pachnie swietami=cos jak pierniczki Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wigilja 29.11.09, 09:29 Ja jestem jeszcze daleko w lesie.W zasadzie to powinnam dostać kopa do przodu,bo mąż w domu,bo wnuczka się urodziła,a ja ciągle jestem przytłumiona,niby się cieszę,a za chwilę jakby to nie o mnie chodziło.Chyba za dużo stresa złapałam. Odpowiedz Link
kendo Re: Wigilja 29.11.09, 09:33 *Jagus????????????????? to juz sie wnuczka urodzila?????????? a stres na 100% Cie zaatakowal, w koncu wszyscy rozumieja Twoja sytuacje i nie beda stawiac duzych wymogow wigilijnych, zycze pogodnego ducha. Odpowiedz Link
greis52 Re: wigilia... 09.12.09, 10:29 forum.gazeta.pl/forum/w,16,103436600,103436600,Jak_powiedziec_tesciowej_Wigilia_osobno.html?rxx=1279339#sel poczytałam sobie i doszlam do wniosku ze coś dziwnego dzieje sie z nasza rodzinna tradycja spedzania świat, moze to jeszcze tylko nasze pokolenie bedzie szykowac wspólne rodzinne wieczerze? Odpowiedz Link
kendo Re: wigilia... 09.12.09, 10:40 dziwie sie, bo u nas funkcjonuje sprawa umowna i nikt nie podwaza decyzji, zawsze byla Wiglja u nas, w tym roku jeszcze nikomu nic nie oznajmialam, kazdy nabyl sie nowych chorob i problem menu doboru jest troszke skomplikowany, niemniej jednak,tradycyjne potrawy beda w uszczuplonym wymiarze i troszke zmodyfikowane. mieszkajac w kraju, szlismy jednego roku do rodzicow/drugiego do tesciowej, nikt niemial pretensji o kolejnosc. Odpowiedz Link
greis52 Przy wigillijnym stole łamiąc opłatek święty... 24.12.09, 14:38 "Życzę Wam, żeby w ten wigilijny wieczór wszyscy uwierzyli w miłość - powiedział premier Donald Tusk w składając świąteczne życzenia wszystkim Polakom." a ja Wam życzę aby wszystkie dni w roku były tak piękne i szczęśliwe, jak ten dzisiejszy wigilijny wieczór. "Przy wigilijnym stole łamiąc opłatek święty, pomnijcie, że dzień ten radosny w miłości jest poczęty. Że jak mówi Wam wszystkim dawne, odwieczne Orędzie z pierwszą na niebie gwiazdką Bóg w Waszym domu zasiądzie." Odpowiedz Link
kendo Re: Po wigilijnie 25.12.09, 09:24 mam nadzieje, ze wszystkie brzuszki zdrowe po wigiljnym stole sniadanie/obiad /kolacja bedzie dojadana jadlem wigilijnym lubie miec dzien bez "troski garnkowej" otworzyc lodowke i wyciagac na co ma sie ochote) mielego swietowania. Odpowiedz Link
kendo Re: Przed wigilja 27.11.10, 11:03 zawsze cos nowego wprowadzamy pod nasze strzechy czy bedzie teraz tez tak? Odpowiedz Link
kendo Re: tradycje wigiline swiata 16.12.10, 11:30 BOŻE NARODZENIE W INNYCH KRAJACH DANIA Dania jest krajem protestanckim, stąd nieco inaczej w tym kraju obchodzone są święta religijne. Ważnym okresem jest Adwent jako moment oczekiwania na Boże Narodzenie. Ostatnio jednak coraz bardziej traci swój religijny charakter i staje się wielkim festynem. Tradycyjnym daniem wigilijnym jest budyń z ryżem. Gospodyni ukrywa w nim jeden migdał. Kto go znajdzie, dostaje świnkę z marcepana, która zapewnia szczęście przez cały rok. Innym pysznym słodkim deserem są pieprzowe orzeszki. HISZPANIA Dzieci w Hiszpanii prezenty dostają 6 stycznia w święto Trzech Króli na pamiątkę darów, które Jezus otrzymał od mędrców ze wschodu: Kacpra, Melchiora i Baltazara. Wystawiają przez okna duże buty wypełnione słomą dla koni Trzech Króli, a w zamian otrzymują podarunki. Wtedy to do miasta zawija statek, który na swym pokładzie przywozi tychże Władców wraz z ich jucznymi wielbłądami. Nawiązując do tradycji Hiszpanie podczas tego święta odwiedzają znajomych i rozdają prezenty. Tradycyjnym daniem świątecznym jest keks – ciasto, w którym zapieka się różne niespodzianki np. monety. Kto na nie trafi ma obowiązek upiec keks za rok. Nowy Rok jest witany przez mieszkańców Hiszpanii zazwyczaj na ulicach miast. Z wybiciem północy wg sylwestrowego zwyczaju tak zwanych „winogronowych wróżb”, należy pomyśleć życzenie i zjeść winogrona, które z tej okazji można kupić na ulicznych straganach. WŁOCHY Dzieciom włoskim prezenty przynosi Befana. La Befana to miła wiedźma wpadająca na miotle przez kominy do domów po to, aby przynieść słodycze grzecznym dzieciom albo węgiel niegrzecznym. Legenda mówi, że wiedźma czyściła swe podłogi, gdy weszli Trzej Królowie będący w drodze do Betlejem, namawiając ją do pójścia z nimi. Odpowiedziała, że jest zbyt zajęta, ale po kilku godzinach zmieniła zdanie. Od tamtej pory w nocy z 5 na 6 stycznia szuka w każdym domu dzieciątka Jezus pozostawiając na wszelki wypadek podarki. ISLANDIA W Islandii dzieci oczekują na prezenty przynoszone przez jolasveinar (dosł. gwiazdkowych chłopców). Tradycja ta wywodzi się ze starych, sięgających XIII w. podań o olbrzymce – ludożerczyni Gryli i jej potomkach, polujących na niegrzeczne dzieci w czasie adwentu. Jednak w miarę upływu czasu przypisywano synom Gryli coraz inne cechy. Dzisiaj, wzorem św. Mikołaja białobrodzi i ubrani w czerwone szaty zamiast czynić zło, opowiadają dzieciom bajki, śpiewają i wsadzają do butów drobne upominki, co najwyżej zaś wezmą świeczkę lub kiełbaskę. Ich imiona w wolnym tłumaczeniu brzmią Złodziej Kiełbasek, Oblizywacz Kufli, Świeczkowy Facet. NIEMCY Choinki są wyjątkowo okazałe i pięknie przystrojone. Zwyczaj ich ubierania narodził się właśnie w tym kraju około trzystu lat temu. FRANCJA We Francji dzieci wierzą, że to mały Jezus przynosi im prezenty w wigilijną noc i wkłada je do bucików ustawionych przy kominku. Wieczerza wigilijna rozpoczyna się po pasterce. AUSTRIA W Austrii o piątej po południu rozbrzmiewa w oknach mały dzwoneczek. To znak, że rozpoczyna się świąteczna kolacja. Austria jest ojczyzną jednej z najbardziej znanych kolęd na świecie Cicha noc... Jedną z najpiękniejszych tradycji bożonarodzeniowych w Austrii jest robienie szopek. Przygotowują je znani artyści, amatorzy, a także często dzieci w szkole w ramach zajęć plastycznych. Najpiękniejsze i najbardziej oryginalne szopki można podziwiać w kościołach, na głównych placach miast, ale również stają się one świąteczną ozdobą domu. Austriacy dekorują choinkę, a pod nią w odpowiednim momencie można znaleźć wymarzone prezenty. W myśl obyczaju przynosi je Christinkind, czyli Dzieciątko Jezus. ANGLIA Anglicy już w połowie listopada zaczynają świąteczne przygotowania. Zaczynają od kupowania gwiazdkowych prezentów dla rodziny i znajomych. Główne ulice w Londynie – Oxford i Regent Street wyglądają w tym okresie najpiękniej, a na Trafalgar Square można spotkać większość mieszkańców miasta, gromadzących się wokół olbrzymiej choinki postawionej obok pomnika Nelsona, która jest tradycyjnym darem Norwegów od czasów II wojny światowej. Tam też, podczas świąt, wraz z występującymi chórami z różnych stron świata śpiewają kolędy. Anglicy nie obchodzą Wigilii. Świąteczny posiłek spożywają w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnym daniem jest pieczony indyk nadziewany kasztanami, zupa żółwiowa oraz tzw. Christmas pudding – rodzaj deseru. W drugi dzień świąt zwanym dniem pudełek - Boxing Day otwiera się prezenty. IRLANDIA Boże Narodzenie jest tutaj bogate w przepiękne tradycje. Jedna z nich mówi, że w wieczór wigilijny należy koniecznie wrócić do swojego domu i do rodziny nawet z bardzo daleka. Wszyscy więc się bardzo starają, by wcześniej skończyć pracę i przed zmierzchem znaleźć w kręgu najbliższych. Największe emocje przeżywają dzieci, ponieważ muszą przygotować skarpetki lub poszewki od poduszek w nadziei, że rano znajdą je wypełnione prezentami. Do najmłodszego domownika należy też obowiązek zapalenia dużej świecy, która często jest wystawiana na zewnątrz. Zwyczaj ten nakazuje płonące świece postawić w każdym oknie. Koniecznie trzeba dbać, by podmuch powietrza nie zgasił tej największej, bo ponoć przynosi to nieszczęście. GRECJA Podobnie jak w pozostałe dni roku, Grecy wieczór wigilijny najchętniej świętują poza domem, spotykając się z przyjaciółmi w barach, klubach i restauracjach. Domowa wieczerza wigilijna spożywana jest o bardzo późnej porze. Najważniejszym daniem jest faszerowany indyk, z pikantnym, ryżowo – mięsnym nadzieniem. Boże Narodzenie trwa tutaj chyba najdłużej na świecie, bo aż 12 dni. I aż dwukrotnie w tym czasie Grecy obdarowują się nawzajem nieprawdopodobną ilością prezentów: w wieczór wigilijny i w noc sylwestrową, kiedy to przynosi je święty Bazyli. Na wieczór wigilijny przygotowuje się specjalne potrawy, a wśród nich tę najważniejszą – christopsomo, czyli Chleb Chrystusa. Jest to duży, okrągły bochenek z orzechami, ozdobiony wizerunkiem krzyża. Głowa rodziny kroi ten chleb, przeznaczając jeden kawałek dla Boga, jeden dla domu i po kolei pozostałe dla wszystkich członków rodziny. Wśród świątecznych przysmaków są też kourambiedes, migdałowe ciasteczka posypane cukrem pudrem. W okresie Bożego Narodzenia Grecy skrapiają święconą wodą wszystkie ważne miejsca w domu, aby zapobiec przed psotami niegrzecznych duszków- kalikantzari, które zamieszkując cały rok pod ziemią na 12 dni w okresie świątecznym wychodzą na powierzchnię. Należy też utrzymywać ogień w kominku, aby duszki nie dostały się tą drogą. Świątecznie przystrojona choinka nie należy do greckich tradycji. Najważniejszym symbolem jest żaglowiec, który w tym okresie zobaczymy wszędzie. Ozdabia się go jak naszą choinkę. Duża część społeczeństwa greckiego związana jest z morzem. Świąteczny statek symbolizuje ich łączność z tym żywiołem. CZECHY Jedną z najbardziej znanych czeskich tradycji świątecznych są szopki tzw. betlejemy. Ustawia się je na centralnych placach miasta, w domach i kościołach. Od 30 lat w kościele św. Macieja w Pradze ustawiana jest szopka z pierników. Z piernikowego ciasta wykonane jest kilkaset figurek, Maryi, Józefa i Dzieciątka oraz pasterzy, aniołów, owieczek, Trzech Króli a także cała konstrukcja szopki. Pachnąca korzennie szopka rozbierana jest 2 lutego, a figurki otrzymują dzieci. BUŁGARIA Popularnym prezentem gwiazdkowym w Bułgarii stały się podróże – mieszkańcy kraju coraz częściej spędzają święta w Macedonii i Grecji, w Stambule, Wiedniu i Budapeszcie. Na wigilijnym stole stoi 7, 9 lub 11 tradycyjnych potraw. Oprócz miodu, czosnku i orzechów na stole pojawiają się gołąbki i banica – tradycyjny pieróg z serem. Romowie hucznie obchodzą Nowy Rok, a na ich stołach króluje indyk lub pieczona gęś. Odpowiedz Link
kendo Re: tradycje wigiline swiata 16.12.10, 11:33 BUŁGARIA Popularnym prezentem gwiazdkowym w Bułgarii stały się podróże – mieszkańcy kraju coraz częściej spędzają święta w Macedonii i Grecji, w Stambule, Wiedniu i Budapeszcie. Na wigilijnym stole stoi 7, 9 lub 11 tradycyjnych potraw. Oprócz miodu, czosnku i orzechów na stole pojawiają się gołąbki i banica – tradycyjny pieróg z serem. Romowie hucznie obchodzą Nowy Rok, a na ich stołach króluje indyk lub pieczona gęś. HOLANDIA W okresie Bożego Narodzenia Holendrzy pieką bardzo oryginalne ciastka, zwane speculas. Słowo „speculas” to zniekształcenie łacińskiego wyrazu „speculum” oznaczającego lustro. Przygotowane ciasto wgniata się w specjalne drewniane rzeźbione formy. Na upieczonych ciastkach odbite są lustrzane wzory i stąd właśnie nazwa. Pięknie rzeźbione formy to małe arcydzieła, które często się wiesza na ścianie jako dekorację. SZWECJA Okres Bożego Narodzenia rozpoczyna się tutaj podobnie jak w Polsce z pierwszym dniem Adwentu – na cztery tygodnie przed Wigilią. Szczególnie uroczyście obchodzi się 13 grudnia, zwany Świętą Łucją. Wczesnym rankiem tego dnia wyrusza pochód dzieci – przebierańców. Dziewczynki ubierają się w proste , białe, długie sukienki. Niektóre z nich mają na głowie koronę ze świeczek, inne srebrny łańcuszek, a w rękach trzymają świeczki. Chłopcy przebierają się za krasnale i pierniczki, lub zakładają długie koszule z papierowym, białym rożkiem na głowie, a w ręku trzymają gwiazdę. Tradycyjnymi smakołykami są pierniczki i szafranowe bułeczki o różnych kształtach. Dzień przed Wigilią rodzina spotyka się na tzw. „dopp i grytan”, gdzie spożywają specjalnie na ten cel upieczony chleb maczany w podgrzanym sosie. Podczas Wigilii na tzw. szwedzkim stole znaleźć można: śledzie przyrządzane na różne sposoby, wędzonego łososia i węgorza, galaretkę cielęcą, kiełbaski, pasztety, szynkę i małe kulki z mielonego mięsa, różnego rodzaju kapusty oraz mnóstwo słodkości, Wigilia protestancka nie jest postna. Jedyną postną potrawą jest tzw. lutfisk – specjalnie przyrządzona ryba. Podobnie jak w innych krajach po kolacji przychodzi czas na prezenty, śpiewy i tańce wokół choinki. ARGENTYNA Tutaj święta Bożego Narodzenia obchodzone są bardzo hucznie. Przy ogromnym stole zastawionym jedzeniem mieszkańcy wraz z rodziną, znajomymi i sąsiadami bawią się i żartują. Główny i najważniejszym daniem jest pieczony prosiak, a dopiero o północy zaczyna się konsumowanie słodyczy, zabawa i tańce do samego rana. W tych harcach uczestniczą również dzieci. Tego dnia nie ma zwyczaju obdarowywania się prezentami, jest to praktykowane w dniu Trzech Króli – 6 stycznia. Odpowiedz Link
kendo Re: tradycje wigiline swiata 16.12.10, 11:35 AUSTRALIA Ze względu na klimat, święta Bożego Narodzenia w Australii spędza się w niecodziennej scenerii. W ten dzień mieszkańcy gromadzą się na plażach, rozkładają śnieżnobiałe obrusy, na których nie brak niczego. Są tam: pieczone indyki, małe ciasteczka z bakaliami o wymyślnych kształtach, owocowe puddingi i ciasto, przypominające polski keks. Plaże przypominają wtedy jeden wielki świąteczny stół. Nie brakuje również prezentów, które można znaleźć pod choinką, w ogromnej wełnianej skarpecie. Australijczycy rozdają je sobie w domu, po „wielkiej uczcie” na plaży. Oprócz tego wysyłają wszystkim znajomym kartki świąteczne, a otrzymane prezentują pod choinką. USA Święta w USA trwają tylko jeden dzień – rozpoczynają się i kończą 25 grudnia. Wigilia i post nie są tam znane, a drugi dzień świąt Bożego Narodzenia jest normalnym dniem pracy. Cały okres przedświąteczny, który zaczyna się w dzień po największym święcie Ameryki – Święcie Dziękczynienia (czwarty piątek listopada) jest właściwym okresem świąt – to tak jakby święta przed świętami. Najbardziej odczuwa się to na ulicach miast i w sklepach, gdzie pełno jest sztucznego śniegu, św. Mikołajów, sań zaprzężonych w renifery i rozbrzmiewających z głośników kolęd. Ludzi ogarnia szał kupowania gwiazdkowych prezentów – najpierw wykupują co się da, a po świętach oddają je z powrotem. Tradycja nakazuje otwierać prezenty w wieczór Bożego Narodzenia, ale po skromnym śniadaniu, zazwyczaj u dzieci zwycięża ciekawość i niespodzianki zostają rozpakowane. Oczywiście obowiązkowa jest choinka, stroiki na drzwiach i tradycyjny pieczony indyk. INDONEZJA Boże Narodzenie jest oznaką radości i czegoś nowego, lepszego. Wszyscy cieszą się, że będą nowe kolędy, tańce i ubrania. Wszystko to po to, aby wg tradycji, dostojnego gościa – Jezusa, przywitać jak najlepiej. Jednakże w domu nie ma choinek (w niektórych rejonach drzewa iglaste w ogóle nie rosną), zastępują je inne drzewka. Pasterka odprawiana jest wieczorem, pod koniec której, wódz ubrany w tradycyjny strój, z kogutem i alkoholem palmowym wita Jezusa w tamtejszym języku. Następnie przenosi się Pana Jezusa do żłóbka, a po mszy ludzie odwiedzają się nawzajem i przekazują sobie „siłę turahmi” tzw. znak pokoju Chrystusa. INDIE Wg zwyczaju, zawsze na święta - zarówno chrześcijanie, jak i hindusi i muzułmanie – kupują nowe ubranie. Tradycyjnie na ok. 10 dni przed Bożym Narodzeniem zaczynają się wielkie przygotowania świąteczne. Mieszkańcy dekorują ulice, domy i kościoły, malując różne wzory na podłogach i przed domami. Podczas świąt organizowany jest konkurs na szopkę, którą stawia się zazwyczaj w widocznym miejscu przed domem. Wszystkie eksponaty ogląda i ocenia specjalna parafialna komisja. Przed kościołem po uroczystej mszy przez całą noc trwają różne loterie, a dzieci podobnie jak kolędnicy chodzą od domu do domu prosząc o błogosławieństwo. ciekawe niektore tradycje. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: tradycje wigiline swiata 16.12.10, 17:55 Jednak chyba tradycja ginie w narodzie.Przeczytajcie.A szkoda... www.emetro.pl/emetro/1,85648,8795124,Nie_chce__ale_siadam_przy_wigilijnym_stole.html Odpowiedz Link
kendo Re: tradycje wigiline czy wygina? 16.12.10, 19:44 Irysko, moze u czesci mlodych ludzi tak jest, moze nawet niektore dania znikaja ze stlow w zapomnienie, ale mysle,ze wiekszosc jest za tradycja, samo to ,ze odwieczna gonitwa za prezetami, to przeciez po kolacji wigilijnej sie je otwiera, ganianie po supermaketach za jedzeniem.... Odpowiedz Link
kendo Re: luska karpia i inne szczescia wigilijne 16.12.10, 20:13 www.gwiazdy.com.pl/component/content/article/4912-swiateczne-zaklinanie-szczescia luska karpia co roku sie obdarowywujemy . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: luska karpia i inne szczescia wigilijne 18.12.10, 15:22 Temu biedakowi przydałaby się łuska karpia na większe szczęście. Nie widać żeby ludzie się nim przejmowali. Odpowiedz Link
kendo Re: luska karpia dla bocika 19.12.10, 10:12 a on gdzie???????????????? pewnie na sniadanie gdzies polecial, dziwne ,ze na zime zostal? za niecaly tydzien wigilja Odpowiedz Link
jaga_22 Re: luska karpia dla bocika 19.12.10, 11:26 To zdjęcie jest cały czas aktualne,u góry jest godzina.Wczoraj cały dzień stał w gnieździe,a wieczorem widać było jak stoi biedak na jednej nodze,a łepek miał schowany w pióra.. Odpowiedz Link
kendo Re: luska karpia dla bocika 19.12.10, 11:54 o jeja, biedny bocius,bede go podgladac, ze tez cos mu sie poprzestawialo w tym ptasim mozdzku Odpowiedz Link
kendo Re: Wigilja od 2007 roku 05.12.11, 09:31 milo poczytac .... ciesze sie,ze nie "wpadl w czeluscie arkiwalne" Odpowiedz Link
kendo Re: Wigilja od 2011 roku 06.12.11, 09:13 wczoraj z siostra wymienialismy "nasze potrawy wigilijne" najbardziej smakuje na karp wigilijny i to tylko w te dni Bozonarodzeniowe..... macie ulubione potrawy z wigilijnego stolu? Odpowiedz Link
greis52 Re: Wigilja od 2011 roku 06.12.11, 10:45 uszka!!!!!!!!!!! w wykonaniu mojej mamy, zawsze prosze o duzo i jem je przez cale swieta zeby starczylo mi na caly kolejny rok do nastepnej wigilii Odpowiedz Link
kendo Re: Wigilja od 2011 roku 06.12.11, 11:14 o...tez smakolyk uszkowy, ja lubie mojem Mamy zupe rybna....fajna do posiorbania nawet juz na drugi dzien swiat...takie uzupelnienie "sytosci" Odpowiedz Link
irene.jg Re: Wigilja od 2011 roku 06.12.11, 11:17 Lubię czerwony barszczyk, piergi z kapustą i grzybami, uszka zawsze sama lepię takie maciupkie (bo przecież świadczy to o kunsztcie gospodyni) , śledzie pod różnymi postaciami, bo w ciągu roku mało jem...oj, uzbierało by się jeszcze więcej..... Odpowiedz Link
kendo Re: Wigilja od 2011 roku 06.12.11, 11:27 jak widac smaki wigilijne niemal wspolny mianownik maja sledziki wiozlam zawsze te z rdzynkami teraz sa z czyms podobnym do jezyny ale o kolorze pomaranczowym,smaczne sa, nawet taki likier jest,kupie na promie.... www.livsmedelssverige.se/hem/fakta-om-mat/217-hjortron.html tez smaczna marmolada czy drzem.... to krzewinka nisko rosnaca na polnocy szwecji. Odpowiedz Link
kendo Re: Wigilja od 2016 roku-wspomnienia z dziecinstwa 14.12.16, 10:12 *Pia, pozwolilam sobie wkleic tu Twoj wpis, pasuje do watka. cyt...pia.ed napisała: > > Przypomnialo mi sie, ze ojciec godzine przed Wigilia siekiera przycinal choinke > na dole, > wsadzal do stojaka, szedl na strych po zabawki ... ubieral, a jego zona szalala > z wscieklosci. > W inna Wigilie wymienial okna w kuchni z pojedynczych na podwojne ... Odpowiedz Link
kendo Re: Wigilja od 2016 roku-wspomnienia z dziecinstw 14.12.16, 10:14 podobnie jak nasz Tata,w w Wigilje ustawial choinke w stojak i ubieral, a my przeszkadzalysmy,myslac,ze ubieramy, pamietacie uchwyty na swieczuszki?? i zimne ognie, a jak pachniala choinka?? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wigilja od 2016 roku ... 21.12.16, 23:33 Dziennikarka robi wywiad z projektantka pracujaca w szwedzkiej IKEA. Duzo tu jest o najnowszej kolekcji Ikea, a projektantka chce nam wmowic, ze te rzeczy sa popularne u przecietnego Szweda ... Mowi tez o szwedzkiej Wigilii, i nie wszystko sie zgadza... bo np te buleczki z rodzynkami i szafranem je sie 13 grudnia na swieto Lucji, a nie na wigilie ... Jedno jest pewne: szwedzka wigilia nie wymaga tak wielkiego przygotowania jak polska, choc na stole jest czesto wiecej produktow, ale wiekszosci z nich nawet najlepsza szwedzka gospodyni nie musi robic sama ... tylko moze kupic w kazdym sklepie, a jak ma duzo pieniedzy to w delikatesach... ladnydom.pl/wnetrza/10,94250,21047530,swieta-po-skandynawsku-czyli-jak-to-sie-robi-na-polnocy.html . Odpowiedz Link
kendo Re: Wigilja od 2016 roku ... 22.12.16, 05:11 dokladnie Pia, byleczki szafranowe nie sa na stole Wigilijnym, jedza "deser ryz ala.malta z sosem owocowym i bita smietana" i wiele innych potraw miesnych ,ktore nie zostaly wymienione, miedzy innymi,kielbaski ksiezniczki/rozne pieczyste/swiateczna biala kielbasa w zupelnie inym smaku/ryba moczona w lut-to specyfik typowo skandynawski,ktory zasluuje na wymienienie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wigilia 2016 roku ... 24.12.16, 03:07 A przeddzien Wigilii, w Lilla julafton czas spedza sie na wymyslaniu dowcipnych rymowanych wierszykow, ktore zalacza sie do prezentow. Mozna tez otrzymac pomoc]dzwoniac pod specjalny numer. www.sydsvenskan.se/2016-12-20/rimma-live-med-sydsvenskanse-vad-behover-du-hjalp-med . Odpowiedz Link
kendo Re: Wigilia 2016 roku ... 24.12.16, 10:03 niech to swiatlo swiec Wam przez caly czas i daje wiary w siebie/zycie, zycze samych dobrych wiadomosci/zdrowia itpppppppppppp...... Odpowiedz Link
maria88 Re: Wigilia 2016 roku ... 24.12.16, 17:06 Zaraz Wieczerza Wigilijna. Cieszymy się tymi którzy są z nami i wspominamy tych, których nam zabrakło. To nas wzmacnia i pozwala przetrwać,że jestesmy że możemy być blisko i razem. Smacznej kolacji życzę i pogodnego nastroju. Odpowiedz Link
kendo Re: Wigilia 2016 roku ... 25.12.16, 10:09 , to choineczka ,ktora u Mamy zrobilam jak byla moja kolej z Nia switowac, juz po Wigilji, bylo przyjemnie,nastepnym razem bedzie "bardzo przyjemnie",kiedy bedziemy wszyscy razem, dzis dalej swietujemy zaraz z synem na spacer idziemy po wczorajszym jedzeniu, choc wzielo sie z kazdego jadla ociupinke to i tak czulo sie "obzarstwo", odwozac tsciowa do domu po herbatke na reawienie wpadlam do domu i jej tez dalam, milego swietowania.. Odpowiedz Link