mala20033 06.12.08, 15:28 Wspanialych Mikolajek w gronie Bliskich Wam osob...mala Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: Mikolajki 06.12.08, 20:35 no dziekujemy Malenka i wzajemnie zyczymy ttego samego. bawimy sie,jak mozemy) Odpowiedz Link
kendo Re: Mikolajki 07.12.08, 12:45 ho,ho,ho,hoooooooooooooo a niedlugo bedzie "prawdziwny Mikolaj" ciekawe co pod drzewkiem zlozy)?? Odpowiedz Link
greis52 Re: Mikolajki 22.11.09, 20:29 Nie ma dokładnych danych na temat postaci św. Mikołaja. Wszelkie informacje są czerpane z legend. czy Święty Mikołaj to na pewno dziadek z siwą brodą, ubrany w czerwony płaszcz i dzwoneczkiem w ręku? Odpowiedz Link
kendo Re: Mikolajki 22.11.09, 20:43 no wlasnie, warte zastanowienia sie nad wizerunkiem Mikolaja, chociaz ten stroj mu bardzo pasuje i dziwnie wygladalby np. w niebieskim, a zreszta kolor czerwony to przeciez Bozonarodzeniowy/uroczysty, PS;.Greis dzieki za wyciaganie"staroci" czytam wtedy co pisalo sie i ile nas tu bylo. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Mikolajki 23.11.09, 09:21 Nie ma co się zastanawiać nad ubiorem mikołaja,bo najwazniejsze,co nam niesie w worku. ja sobie nie wyobrażam mikołaja bez brody i tej jego szaty. Kendo fajne masz mikołajki na starcie.,też muszę coś pomysleć. Odpowiedz Link
kendo Re: Mikolajki 23.11.09, 10:28 a dzieki Jagus za pochwale jakos od tamtego roku uchowaly mi sie w folderze wlasnie, nich bedzie nawet w wor ubrany,byle pod drzewko cus zostawil zycze duzo prezecikow pod drzewkiem. Odpowiedz Link
kendo Re: Mikolajki 06.12.09, 10:50 wzajemnie Greis, rowniez dla calej Zalogi ... ze tez zapomnialam dzis o nim, moze dlatego,ze nic mi pod poduszeczke nie polozyl Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Mikolajki 06.12.09, 13:24 Dostałam czekoladę z orzechami,nareszcie sobie zjem,dobry mikołaj. Odpowiedz Link
kendo Re: Mikolajki 06.12.09, 13:31 ech..Greis, tylko Jaga byla grzeczna,bo dostala czekoladke) na drugi rok postaram sie byc grzeczniejsza Odpowiedz Link
kendo Re: Mikolajki 06.12.09, 14:37 Mikolaja na jarmarku"upolowalam" prosze paczuszki sobie wybierac, z wymarzonymi prezecikami Odpowiedz Link
greis52 Re: Mikolajki 06.12.09, 19:16 i do mnie dotarł wiadć nie byłam tak bardzo niegrzeczna... Odpowiedz Link
kendo Re: Mikolajki 06.12.09, 19:56 o jak nagle pogrzecznialy dziewczyny) do mnie przynajmniej internetowy zawital...tez dobrze *Jagus, przesliczny ten Mikolaj z sarenkami. Odpowiedz Link
kendo Re: Mikolajki 07.12.09, 20:41 dobra, chwale sie, przybyl opozniony Mikolajek kopertowy dzis do mnie, od razu krem dobry na paszczydelko zakupilam, dolozylam swoje i na noc tez zakupilam i w ten sposob dostalam za darmo krem pod oczy i jeszcze pieczateczki mi wbila w karte,gdzie punkty zbieram Odpowiedz Link
marii51 Re: Mikolajki 09.12.09, 20:37 taki wyższy Mikołaj-przyda się- do pod CHOINKĘ WYSOKĄ img341.imageshack.us/img341/4155/2ebwqxu.png Odpowiedz Link
kendo Re: Mikolajki 10.12.09, 09:27 hi,hi,... Marii, ja swe "drzewko " na altane wystawilam, coby lepiej oddychac, zmarznie mi zwiarzatko tam chyba) Odpowiedz Link
marii51 Re: Mikolajki 10.12.09, 09:55 to zwierzątko z drzewkiem się zsymilują- będzie dobrze im razem-weselej Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Mikolajki 10.12.09, 17:18 Czy aby u Mwrii,nie za bardzo się kochają na sygnaturce? a to bezwstydny miś. Odpowiedz Link
marii51 Re: Mikolajki 10.12.09, 19:02 Jaga_22 napisała "Czy aby u Mwrii,nie za bardzo się kochają na sygnaturce? a to bezwstydny miś." hmmm-troszkę przytulają się- i zaledwie cztery serca - gdyby za mocno- to zapewne serc byłoby dużo więcej... - nie doszukałam się żadnych misiowych nikulturalnych zachowań a gdyby tak nieba przybliżyć Odpowiedz Link
kanoka Re: Mikolajki 11.12.09, 10:01 Mikołajki, Mikołaj....Ten ostatni pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ty_Miko%C5%82aj_%28kultura_masowa%29 podobno ma zakaz wstępu www.rp.pl/artykul/28,239006.html do niektórych niemieckich landów, jako produkt amerykański i komercyjny, niemający nic wspólnego z dobrym biskupem z Miry pl.wikipedia.org/wiki/Miko%C5%82aj_z_Miry No, to poczytajmy, jak nam się zmieniał i komercjalizował dobry święty Tutaj miniurl.pl/53222 lub tutaj www.czytanki.and.pl/mikolaj.html Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Mikolajki 27.11.10, 12:42 Wnuki dostaną pieniądze,bo co ja kupię takim dużym chłopcom Dla wnusi kupiłam wczoraj. Odpowiedz Link
greis52 Re: Mikolajki 28.11.10, 11:03 u mnie Mikołaj to poduszkowo- czekoladowy facecik i nie omija dorosłych amatorów czekoladek a tak pozostając w temacie to od tych szczerzących się zza siwej brody uśmiechów dziwacznego dziadka Mikołaja można się zniesmaczyć, jest wszędzie, nie widziałam go tylko chyba na opakowaniu wódki, ja zgłupiałam na widok obleśnego dziada z czerwonym nosem, a co dopiero ufne i jasne dzieciaczki... Święty Mikołaj dawniej kojarzył się z bezinteresownie składanymi podarkami, a dzisiaj Mikołaj jest zakamuflowanym sprzedawcą wszelkiego rodzaju "badziewia". Odpowiedz Link
kendo Re: Mikolajki 28.11.10, 12:06 ot,i slusznie Greis to ujelas, ze kamuflarz Mikolaja to podly trik reklamowy ale miewam dobre mysli,ze sa rozsadni ludzie i nie daja sie zwiesc takiej reklamie.... Jagus, najpiekniejsza frajda to dla najmlodszej wnusi kupowac podarek my chyba cos wspolnego zakupimy do domu...przeciez w nastepny odkurzacz trza zainwestowac zycze trafnych zakopow Mikolajkowych i milych upominkow podchoinkowych Odpowiedz Link
greis52 Re: Mikolajki 03.12.10, 12:44 Już tylko 3 dni dzielą nas od wizyty grubaska w czerwonym płaszczyku... Odpowiedz Link
greis52 Re: Mikolajki 03.12.10, 13:19 www.rp.pl/artykul/239023.html stary artykuł ale na czasie "Spór o płeć reniferów świętego Mikołaja" "Profesor Blue-McLendon upiera jednak przy swoim. - Nie wyobrażam sobie, by renifer płci męskiej mógł mieć świecący czerwony nos tak jak Rudolph. To pasuje bardziej do dziewczynki. Kobiety lubią wszystko, co się świeci. Czerwony nos to w tym przypadku coś w rodzaju dodatku, jak torebka czy biżuteria - nalega prof. weterynarii. Jej zdaniem to, że imię Rudolph jest imieniem męskim, nie oznacza, iż renifery Świętego Mikołaja to samce. - Znam kobiety, które mają na imię Charlie. To nic nie znaczy - podkreśla. " Odpowiedz Link
kendo Re: Mikolajki 03.12.10, 13:22 poczytam wieczorem teraz lece po siostre na przystanek mamy wypiekac wspolnie Odpowiedz Link
kendo Re: Mikolajki 06.12.10, 09:29 pusto w kapciu pusto pod poduszka jutro sama sie rozpieszcze na miescie Odpowiedz Link
greis52 Re: Mikolajki 06.12.10, 09:36 dzień mikołajkowy jeszcze sie nie skonczył cieżkie warunki drogowe i pogodowe sa, więc bądz cierpliwa jak byłaś grzeczna to dostaniesz przecncik Odpowiedz Link
kendo Re: Mikolajki 06.12.10, 11:09 ha,Greis, moze masz racje by zachowac"spokuj" slubne pojechalo do miasta...ale na pytanie co chce,podziekowalam,ze nic.... jutro sie wybieram,wiec dokupie co trzeba Odpowiedz Link
mycha Re: Mikolajki 06.12.10, 11:32 a wiecie, że św. mikołaj wcale nie pochodzi z Laponii, tylko - co mnie bardzo zaskoczyło - z Turcji))) tak, tak, dobrze przeczytaliście, z Turcji i żył na przełomie III i IV wieku pl.wikipedia.org/wiki/Miko%C5%82aj_z_Miry Odpowiedz Link
kendo Re: Mikolajki 06.12.10, 14:10 dzieki Mycha za Mikolakowa informacje... slubne zakupilo lotek do zdrapywania, z mysla,ze bedzie na nowe auto, nic sie nie wydrapalo szczesliwego(((((((((,nawet cena za lotka,jak to najczesciej bywa Odpowiedz Link
greis52 wcale nie taki bezinteresowny:) 08.12.10, 09:06 media.wp.pl/kat,1022947,wid,12921817,wiadomosc.html?ticaid=1b61a Odpowiedz Link
kendo Re: wcale nie taki bezinteresowny:) 08.12.10, 09:19 o,i tu mozna kase zarobic, ceny faktycznie mocno zroznicowane, ale jezeli nawet 50 PL.i duzo do rozwiezienia pakunkow,to i sie moze oplacac. pamietam z dziecinstwa, zimy naprawde byly sniezne/mrozne sasiedzi posiadali wielkie wspaniale sanie, zawszw wynajmowali starsza pania(miala strasznie "chrapliwy glos",nadawala sie z nim na mikolaja i tak zaprzegali dwa biale konie w sanie i Miklolaj rozwozil podarki sanie mniej wiecej tak wygladaly...okryte byly baranimi skorami.....obraz powoli sie juz zaciera. Odpowiedz Link
irene.jg Re:Mikolajki 06.12.11, 00:13 Ciekawe czy Wam Mikołaj włoży coś pod poduszkę, rano się okaże Odpowiedz Link
greis52 Re:Mikolajki 06.12.11, 06:51 a ja zapomnialam, oj kiepski ze mnie Mikołaj w tym roku Odpowiedz Link
kendo Re:Mikolajki 06.12.11, 09:06 no tak, ja musialam byc chyba niegrzeczna przez caly rok, nic nie znalazlam pod poduszka, milego Mikolajka zycze. Odpowiedz Link
irene.jg Re:Mikolajki 06.12.11, 11:10 Podpadłam Mikołajowi, no trudno się mówi, może za rok.... Odpowiedz Link
kendo Re:Mikolajki 06.12.11, 11:16 *Irene musimy sie w takim razie starac jeszcze mocniej coby byc obdarowanym na nastepny rok Odpowiedz Link
irene.jg Re:Mikolajki 06.12.11, 11:19 Za nerwowa jestem, co jakiś czas zaliczam wpadki, a potem choć do rany przyłóż.... to nie pomaga Odpowiedz Link
kendo Re:Mikolajki 16.11.12, 10:02 no,zblizaja sie, wszystkie Babcie chyba juz pomyslaly o tym by obdarowac swe" nastepne pokolenie cudnosciami" w "kapciu" czy pod poduszka. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Mikolajki 2021-tradycje 06.12.21, 07:29 Mikolajkowe tradycje ze swiata Ze Szwecji święty Mikołaj zniknął w czasach reformacji w XVI w., kiedy to walczono z kultem świętych. Miejsce biskupa zajął karłowaty skrzat Jultomte, który w Wigilię wręcza prezenty grzecznym dzieciom. Czechy i Słowacja – tu Mikulas pojawia się, jak w Polsce, szóstego dnia grudnia. Święty w towarzystwie anioła i czarta, zsuwa się po złotej nici, rozciągniętej między niebem i ziemią. Pamietam ze jako dziecko w dzien 6,XII, zawsze wyciagalam drobny prezent z pod poduszki. Wizerunek niemieckiego mikołaja najbardziej przypomina pierwowzór. Stary biskup z brodą podróżuje przez kraj na ośle lub w saniach zaprzęgniętych w renifery, rozdając dzieciom prezenty. Wieczorem, poprzedzającym jego wizytę, dzieci umieszczają listy wraz z marchewkami lub innymi potrawami na talerzu albo w butach. W nocy "Sankt Nikolaus" idzie od domu do domu niosąc książkę, w której przez cały rok notowane są uczynki wszystkich dzieci. Jeżeli były dobre, zostają nagrodzone cukierkami, orzechami i owocami. Niegrzeczne dzieci znajdą ziemniaki, węgiel lub rózgi. Za naszą wschodnią granicąRosja święty mikołaj nazywany jest Dziadkiem Mrozem i odwiedza dzieci dopiero w Nowy Rok. Święty mikołaj jest popularny także w krajach azjatyckich jako wynik fascynacji kulturą masową zachodu. Towarzyszy on kończącym rok handlowy promocjom nawet w Chinach gdzie jest znany jako Staruszek Bożonarodzeniowy. Mikołaj przybiera w niektórych krajach naprawdę zaskakującą postać. W Syrii jest to wielbłąd, który odwiedza dzieci 1 stycznia. W ten, dzień wcześniej, ustawiają dla niego przed domem miseczki z wodą i owsem. W Holandii święty, zwany Sinterklass, przypływa 5 grudnia na statku z Hiszpanii, rozdając najmłodszym czekoladowe litery. Charakterystyczną cechą holenderskiego mikołaja jest czarny strój (ubrudzony sadzą z komina). Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Mikolajki 2021-tradycje 06.12.21, 08:24 Takie prezentowe tradycje chyba najbardziej tylko ciesza dzieci. Odpowiedz Link