Dodaj do ulubionych

Jakość zmienna

23.10.10, 18:37
Chciałam was zapytać jak rozumiecie jakość zmienną w horoskopie. Sama mam jej sporo a akurat ją najmniej rozumiem, szczególnie w połączeniu z innymi smile. Kardynalna to inicjatywa, Stała to zachowywanie status quo. A zmienna to bardziej potrzeba zmian, wahanie się pomiędzy dwoma poprzednimi, czy umiejętność dostosowania się do każdej sytuacji?
No i co jeśli miesza się w dość zbliżonych proprcjach z Kardynalną lub Stałą?
Obserwuj wątek
    • mmoni Re: Jakość zmienna 23.10.10, 20:32
      Donna Cunningham niedawno pisała o tym ciekawie na swoim blogu
      skywriter.wordpress.com/2010/09/17/how-mutable-are-you-here%E2%80%99s-the-score/
      • cytryna76 Re: Jakość zmienna 23.10.10, 21:33
        Jakość zmienna to przede wszystkim łatwość adaptacji do sytuacji oraz elastyczność mentalna, czyli pewnego rodzaju życiowa pomysłowość i spryt, który sprawia, że potrafimy płynnie i bez wchodzenia w kolizje (m.in bez większych konfliktów z innymi) przejść przez życie.

Tracy Marks porównuje jakość zmienną do żywiołu powietrznego. W pewnym sensie te dwie rzeczy są pokrewne. Zauważ, że wszystkie znaki zmienne rządzone są albo przez Merkurego (Panna, Bliźnięta), albo przez Jowisza (Strzelec, stary władca Ryb) - planety powiązane z myśleniem i intelektem. Ewentualnie można do tego dorzucić Neptuna - i chyba ciężko o bardziej zmienną, amorficzną i plastyczną planetę.

Z kolei Arroyo przedstawia energię kardynalną jako energię płynącą dynamicznie, prosto i od razy na zewnątrz. Wyobraża ją w formie strzałki, której grot skierowany jest na ZEWNĄTRZ. Energia stała to energia zasysana do środka w celu jej skumulowania i zmagazynowania - to z kolei strzałka skierowana najpierw do WEWNĄTRZ, dopiero potem , po czasie wolno wypływająca na zewnątrz.
        Natomiast energia zmienna to sprężynka, która ukazuje niejednolity przepływ energetyczny (raz w lewo, raz w prawo, raz do środka, raz na zewnątrz).

Jarek Gronert objaśniając naturę jakości odwołuje się to motywu ruchu drogowegowink. Mam nadzieję, że dobrze pamiętam jego obrazowe objaśnienie. Otóż gdy do zakorkowanego skrzyżowania dróg równorzędnych z 4 stron dojadą pojazdy symbolizujące znaki kardynalne, każdy z nich będzie chciał przejechać natychmiast, bezzwłocznie, wciskając pedał gazu - nikt nie ma zamiaru ustąpić pierwszeństwa i w konsekwencji bardzo szybko może dojść do kolizji.

Znaki stałe zatrzymają się, bojąc się podjąć jakikolwiek ruch. Żaden z nich oczywiście nie zrezygnuje z przejazdu, ale wolą oszczędzić energię "na potem". W efekcie dojdzie do permanentnego paraliżu skrzyżowania, czyli do zastoju energetycznego. "Wojna pozycyjna" - bez zwycięzcy,ale i bez porażki - może trwać latami.

Znaki zmienne docierając do takiego skrzyżowania natychmiast przeanalizują sytuację, by dostrzec możliwość wybrnięcia z patowej sytuacji. Wszyscy ruszą do przodu, ale sprytnie wyminą się - choćby o odległość lusterek (ostatecznie znajdą jakiś objazd lub tunelwink, unikając zderzenia, jak i wielogodzinnego oczekiwania na przejazd.

Jakości zmiennej nie definiowałabym więc jako "wahanie się pomiędzy dwoma poprzednimi", ale jako zupełnie odrębny wzorzec energetyczny.

Dominacja jakieś jakości w horoskopie świadczy o tym, że dana osoba ma dużo planet w określonych znakach zodiaku. Jeśli np. silna jest jakość stała, właściciel horoskopu musi mieć albo silnego Byka, albo Lwa, albo Skorpiona lub Wodnika. Żaden z tych znaków nie słynie z ekspansywnego wyrażania energii , wszystkie są w jakim sensie zachowawcze i skłonne do upierania się przy swojej koncepcji. A więc już poprzez charakterystykę najsilniejszego znaku (lub znaków) dochodzimy do sedna znaczenia dominującej jakości.
        Podobnie ze znakami zmiennymi - silny Bliźniak czy Panna wciąż myśli, jakby tu sprytnie przejść przez życie i nie ma skłonności do trwania przy czymkolwiek, co straciło sens lub jest nieprzydatne. Podobnie Strzelec słynący ze swej tolerancyjnej, akceptującej natury, o Rybach, które płyną z prądem już nie wspominam.

Jeśli w horoskopie dominuje jakość stała i zmienna mamy faktycznie do czynienia z pewną sprzecznością, ale nie inaczej dzieje się, np. przy jednoczesnym podkreśleniu żywiołu wody i ognia. Równocześnie przecież muszą dominować znaki, które do siebie "nie pasują" - np. Lew i Panna. istotniejsze staje się wtedy to, czy występuję niedobór jakości kardynalnej, bo to coś mówi o sposobie działania danej osoby - najogólniej rzec biorąc niechęć do inicjowania, podejmowania szybkich i zdecydowanych działań i decyzji.
        • aarvedui Re: Jakość zmienna 24.10.10, 01:43
          dodałbym jeszcze, że to etap wniosków i nauki. jeśli podzielić cykl na 4 ćwiartki, jak nieraz się robi, to każdą z nich kończy znak zmienny, gdzie dokonuje się "nauka", przyswajanie wniosków i doświadczeń. i faktycznie, każdy ze znaków zmiennych na pewien sposób porządkuje świat i ukazuje w szerszym kontekście zdarzenia z poprzedzających faz kardynalnej i stałej.
          • lwi2 Re: Jakość zmienna 24.10.10, 09:42
            Wejście do pokoju
            Siedzenie w pokoju
            Wyjście z pokoju
            Akcja i trzy etapy każdej akcji: początek, trwanie i zakończenie.
            Osoba kardynalno-zmienna (Twój horoskop) będzie wchodzić i wychodzić, siedzenie sobie odpuści. Znakomity materiał na kogoś kto ma np. sprawnie podpisywać umowy (nakłania klienta i od razu ma efekt).
            Jakość zmienna innymi słowy potrafi zakończyć akcję, efektem. Napisać artykuł, habilitację, itd.
            Wyjątkowo dużo jakości zmiennej ma swoim horoskopie Mike Brown, astronom:

lwi.bloog.pl/id,3553016,title,Mike-Brown,index.html
            • lwi2 Re: Jakość zmienna 24.10.10, 20:01
              Świetnym przykładem kardynalno-zmiennego horoskopu jest historyczny horoskop zakończenia Kongresu Wiedeńskiego w 1815 r., 9 czerwca. Panowie wreszcie weszli i wyszli z podpisanym, jakoś ich nie kusiło żeby dalej siedzieć. W jakości stałej były tylko Saturn i Lilith, nie szło konferować dalej.
              Ten przykład znalazłam niedawno, kiedy trafiłam na nagrobek przodka, którego ścigam po 3 zaborach, tak się nieustannie przemieszczał, teraz już wiem dlaczego... była data urodzenia (zbliżona do Kongresu Wiedeńskiego).
              Ale ogólnie jakość zmienną oceniam bardzo wysoko i żałuję, że mam jej dość mało, dobrze, że choć trochę..

Lwi
              • nuvvo Re: Jakość zmienna 24.10.10, 20:56
                ale co to znaczy malo?
                malo planet osobistych, spolecznych czy pokoleniowych?
                ja moge miec wszystie planety transsaturniczne w zmiennych znakach, ale to dotyczy calego pokolenia
                co bierzemy pod uwage mowiac "malo" albo "duzo" danej jakosci?
                • keira-upon-tyne Re: Jakość zmienna 24.10.10, 21:32
                  Dzięki za tak wyczerpujące odpowiedzi, naprawdę wiele mi naświewtliły.

ciekawe z tym przodkiem, mnie też nosi i chętnie bym mieszkała w różnych miejscach.

czyli np. słomiany zapał nie koniecznie trzeba łązyć z jakościa zmienną. ale kardynalno-zmienna chyba już tak? smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka