Dodaj do ulubionych

stellum w VI domu

03.09.11, 20:18
chciałam zapytać lepszych astrologów ode mnie o znaczenie mojego natalnego stellum w 6 domu, w koziorożcu: księżyc 10°48', uran 14°48' i neptun 16°46'. nie wiem, czy rozpatrywać to pozytywnie, jako innowacyjność i twórczość (w pracy?), czy też negatywnie, jako natura dziwakabig_grin przesadne reakcje emocjonalne i nadwrażliwość, gwałtowność i problem z dostosowaniem się, tego typu rzeczy. no i ten księżyc na wygnaniu..
przyznam, że bliżej mi do tej drugiej intepretacjibig_grin
i w ogóle nie widzę u siebie odniesień w praktyce do tego VI domu, a to dość wyraźny i myślę że znaczący układ w moim radixie.
z góry dzięki za pomoc!
Obserwuj wątek
    • acrux_79 Re: stellum w VI domu 03.09.11, 20:37
      A czy na ASC masz może Raka, czy inny znak ? To może dużo znaczyć.
      • bu.ba69 Re: stellum w VI domu 03.09.11, 21:47
        tak, mam raka.
        • acrux_79 Re: stellum w VI domu 03.09.11, 22:34
          Myślę, że już w takim razie częściowo sobie odpowiedziałeś - to jest nadpobudliwość, nerwowość, nieumiejętność przebywania w jednym miejscu (albo nic-nie-robienia). Ale jest też sens pozytywny - bezkompromisowość, "błazenada" w pozytywnym znaczeniu, odwaga, oraz ektremalne sporty, lub wyzwania.

Co do chorób - groźba jest wysoka, bo Księżyc źle się czuje w Koziorożcu, a na dodatek siedzi w szóstym domu, zatem "dolega". Może to być trawienie, jakaś alergia, wysypka, lub choroby skóry, wywołane np na tle immunologicznym. Wskazania Neptuna/Urana może co nieco to zmienić. "Sceptykom" podpowiadam, że już mi się to ("ten Księżyc") zdarzało. Także jako "chorobę" możemy traktować pracoholizm...

Uważałbym na używki, alkohole, i takie inne, bo napięcie wywołane takim położeniem Księżyca i aspektami do niego wskazuje, że poszukujesz odpoczynku i ... jest to dla Ciebie trudne.

Pozdrawiam !

----------

gwiazdologia.wordpress.com/
          • bu.ba69 Re: stellum w VI domu 03.09.11, 23:41
            ta "nadpobudliwość" by się zgadzała, z tym, że nie do końca pasuje to, o czym mowa w związku z VI domem. do chorowitych osób raczej nie należę, ani tymbardziej pracowitych. co do używek, to również mnie specjalnie nie kręcąsuspicious
            a może wszystko w swoim czasie?big_grin
            • acrux_79 Re: stellum w VI domu 04.09.11, 00:18
              No widzisz, bo cała reszta sygnifikatorów może temu wycinkowi horoskopu zaprzeczać. Silne Słońce, albo Saturn "blokują" te używki, pozytywny Merkury ze znakami ziemskimi potrafi dobrze konstytuować psychikę.
              Natomiast co do zdrowia - to wspaniale, ale... różnie z tym Księzycem bywa. Może jest np wzmacniany aspektem od jakiegoś benefika, albo dostaje aspekt od Saturna, będąc już kompletnie zdominowany przez niego ?
              Dopiero całość horoskopu więc rozwieje wątpliwości...

----------

• acrux_79 Re: stellum w VI domu 04.09.11, 00:19
                Co do używek, to uwaga na tranzyt Neptuna i Urana do osi i świateł... Ale... to też nie reguła...

----------

• bu.ba69 Re: stellum w VI domu 04.09.11, 12:00
                mój radiks
                img840.imageshack.us/img840/7692/cartephp.png
                saturn nie aspektuje tego układu, za to jowisz go wspomaga trygonem, co nie wiem, czy ma w tej kwestii jakieś znaczenie. no ale słońce mam w lwiesmile
                • acrux_79 Re: stellum w VI domu 04.09.11, 20:54
                  Aż kusi żeby rektyfikować Twój horoskop co najmniej kilka minut "przed". Słońce wówczas zostaje Twoim hylegiem, ponieważ znajdzie się w I domu, dodatkowo w swoim znaku. Wówczas od niego będzie w znacznym stopniu zależało Twoje zdrowie.
                  Tak "w ogóle" Słońce jest 18 stopni od ASC, w swoim znaku, co tak i siak może przychylać się do tej interpretacji. Wówczas nie zaskakuje Twój pozytywny stan zdrowia. Wówczas negatywne aspektowania na Księżyc przerzucają się na układ nerwowy (con Uran) i wszystko staje się jakoś wyraźniejsze...

Anaretą (planetą przeszkadzającą) jest w tym wypadku Saturn. Celuje on w to Słońce. Ale nie przeceniałbym jego wpływu, ponieważ na VI wierzchołku mamy Strzelca, a władanie Księzycem "wszystkiego nie załatwia"

Pozdrawiam !

----------

• bu.ba69 Re: stellum w VI domu 05.09.11, 14:14
                    dzięki za pomocsmile
                    mam jeszcze jedno pytanie, czy nieaspektowany ascendent działa podobnie jak nieaspektowana planeta? o planetach czytałam, natomiast o ASC nic nigdzie nie ma. wychodzi na to, że skoro to punkt, a nie określona energia planetarna, to brak aspektów do niego nie ma znaczenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka