Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

opony schwalbe

IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.06.08, 07:45
    muszę wymienić dotychczas używane opony na nowe. Czy te będą się nadawały na
    wyprawę z sakwami
    www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PT=53079577&PZTA=8&HNT=T ? Zastanawiam
    się jeszcze nad tymi:
    www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PT=53079577&PZTA=8&HNT=T Co prawda
    są sporo tańsze ale ważą w sumie około 30 dag więcej. Które wybrać ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: goro Re: opony schwalbe IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.08, 09:28
        te linki sa takie same.
        opona o szerokości 30c moze byc troche za cienka jak na sakwy, oczywiscie mozna
        ja mocno napompowac do 7 barów, ale to już będzie mniej wygodne, chyba lepiej 35c.
        • robertrobert1 Re: opony schwalbe 05.06.08, 10:33
          Wszystko zalezy jaki charakter wyprawy preferujesz. Jesli wybierasz sie na
          zachod, skandynawie i inne kraje cywilizowane to cienka opona ma sens. Jesli
          jednak wolisz wschod Europy w tym takze Polske to grubsza opona jest
          sluszniejsza gdyz w tych krajach szlaki rowerowe sa prowadzone bezdrozami.
          I jeszcze jedno, opone z drutem zaklada sie na kola natomiast ope zwijana warto
          miec w zapasie.

Jesli chodzi o te oponki to w zeszlym roku odbylem 2 tygodniowa wyprawe po
          bezdrozach Rumunii i bylo ok.
        • Gość: teteka5 Re: opony schwalbe IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.06.08, 11:22
          przepraszam za pomyłkę, opona nad którą się jeszcze zastanawiam to
          ta:www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PT=53045350&PZTA=8&HNT=T A wyprawa
          odbędzie się po wschodnich rubieżach Polski, zasadniczo po asfalcie, ale mogą
          być odcinki gruntowe
          • Gość: goro Re: opony schwalbe IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.08, 14:50
            jak głównie po asfalcie to weź te Racery. Ja też je mam ale wersję drutową 35c i
            są OK. Jak się napompuje do 6,5 bara to śmigają jak ta lala, i dobrze trzymają,
            oczywiście po asfalcie. No tyle że bardziej trzęsie, niż np przy 4 barach.
            • Gość: Super Zgred Re: opony schwalbe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 06:44
              Ja do jazdy z sakwami używam opon Maraton Plus.Są idealne. Gdy dasz
              właściwe ciśnienie, to jedzie się bardzo przyjemnie.To prawie to
              samo co wymienione ale nowsza konstukcja. Można kupić w Internecie,
              w sklepie jednego z naszych, liczących się kolarzy.Sklep można
              zaliczyć do rzetelnych.
          • Gość: wwwwww Re: opony schwalbe IP: *.net2u.pl 05.06.08, 15:01
            a czemu chcesz cienkie opony?
            Przy sakwach mają praktycznie tylko wady.
            Opona gruba napompowana do takiego samego cisnienia jak wąska ma mniejsze opory toczenia. Lepiej założyć grube opony a napompować je mniej - opory bedą zbliżone a komfort wzrośnie. Poza tym na nieasfaltach bedzie znacznie lepiej.
            Jednyną wadą stosowania grubycgh opon jest wieksza waga i opory aerodynamiczne ale w twoim wypadku nie ma to żadnego znaczenia.
      • Gość: ms Re: opony schwalbe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 10:39
        Na 28 zjeździłem pół zachodniej Europy, były idealne, nawet myślałem coby 25-26
        nie założyć. No ale na naszych drogach to już "nie do wytrzymania" by się zrobiło.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka