Dodaj do ulubionych

Okadrowanie

24.01.12, 10:18
Stosujecie w interpretacji "okadrowanie"? Niedawno trafiłam na to pojęcie, a chyba jest dość ważne. Jak można przykładowo zinterpretować okadrowanie asc przez Plutona (I dom) i Księżyc (X dom) - wszystko pod władztwem Merkurego (V dom). Merkury okadrowany przez Wenus i Neptuna...
Obserwuj wątek
    • acrux_79 Re: Okadrowanie 24.01.12, 11:01
      To ciekawe. Czy możesz podać dane do radixu, by się temu przyjrzeć ?
      • marinasun Re: Okadrowanie 24.01.12, 19:46
        Nie ma zgody na upublicznienie, ale mogę wysłać wyłącznie do Twojej wiadomości na priv. Radix jest rzeczywiście dość ciekawy, zwłaszcza, że na lini MC i IC jest Aldebaran i Antares. Ciekawe jest również to, że władca horoskopu będzie lada moment tranzytowany przez Plutona po uprzednim przejściu progresywnego Księżyca.
        Masz aktywowane konto jako acrux_79 ?
        • acrux_79 Re: Okadrowanie 24.01.12, 23:11
          Co to znaczy "aktywowane konto" ? Zmieniły się jakieś zasady poczty, widziałem.
    • tamara401 Re: Okadrowanie 24.01.12, 16:50
      W tradycyjnej astrologii takie okadrowanie czy oblężenie bierze się pod uwagę w odniesieniu do dwóch par Wenus/Jowisz na plus lub Mars /Saturn na minus. Tak dla ciekawości ;znałam dziewczynę,która wyszła za mężczyznę bez ręki ;w jej 7 domu w koniunkcji z Dsc. znajdował się Jowisz w Pannie/władca MC/ oblężony przez Marsa w Lwie i Saturna w Pannie.Mars z Jowiszem tworzyły bliską koniunkcję Mars ostatni stopień Lwa Jowisz pierwszy stopień Panny a Saturn znajdował się w 21 stopniu Panny. Myślę, że to oblężenie odzwierciedla fizycznie rodzaj ograniczenia jakiego doświadczał jej mąż z jednej strony a z drugiej strony odzwierciedla jej ograniczenia zawodowe wynikające z tego małżeństwa.Dziewczyna wyszła za mąż za swego szefa,jej osobista kariera nieźle się zapowiadała,ale fakt że poślubiła swego szefa ograniczył jej w jakimś tam sensie możliwości kariery indywidualnej.Przepisy kadrowe tej międzynarodowej korporacji wykluczały sytuacje by osoby związane pozostawały w bezpośrednim stosunku służbowym zależnym,dziewczynie trzeba było znaleźć nowego szefa, co ją w pewnym sensie degradowało zawodowo gdy przeszła do innego działu na niższy szczebel.
      • mmoni Re: Okadrowanie 24.01.12, 18:49
        Napisz coś o tym więcej, proszę, bo pierwszy raz o tym słyszę. Chodzi o to, że jeżeli w kółku z jednej strony planety x jest Wenus, a z drugiej Jowisz, bez żadnych innych planet pomiędzy nimi, to planeta x jest okadrowana? Ja mam tak ze Słońcem, ale koło Słońca jest też Chiron, czy on też się liczy? No i Słońce nie jest u mnie władcą żadnego domu, bo u mnie V dom zaczyna się w Raku, a kończy w Pannie - nie mogę sobie w tej chwili przypomnieć, jak to się po polsku nazywa.
        • marinasun Re: Okadrowanie 24.01.12, 19:36
          Właśnie sama dopiero to odkryłam i mam problem z interpretowaniemsad okadrowania, ale co do samego terminu to właśnie mniej więcej chodzi o to jakie planety znajdują się po obu stronach danego elemntu horoskopu, przy czym zaobserwowałam, że owo okadrowanie szczególnie wykorzystywane jest jako uzupełnienie interpretacji władców, jaki i "co" ma na nich wpływ...
        • tamara401 Re: Okadrowanie 24.01.12, 21:30
          Astrologia tradycyjna oceniała siłę planet wg pewnym wskaźników ;m.in rozróżniano tzw. esencjalne i przygodne położenie planet/O tym jaka moc sprawczą ma planeta oceniano sumując siłę planet wynikająca z ich godności esencjalnych jak też przygodnych.Szczegółowo można to rozpoznać w tabelach afetycznych.Przykładowo okadrowanie planety Jowiszem i Wenus traktowane było jako wzmocnienie siły planety poprzez jej położenie przygodne co na ogół wyceniano w tabelach afetycznych na 5 pkt./czyli sporo, jeżeli porównamy domicyl - 5 pkt, egzaltacja 4 pkt/ co jest znacznym wzmocnieniem przygodnej siły planety.Zauważyć należy ,że astrologia tradycyjna korzystała tylko z planet septeneru zatem rzecz jasna Chiron nie był brany pod uwagę.Natomiast sytuacja, o która pytasz dotyczy zamknięcia znaku w domu.Lew jest zamknięty w V domu sytuacje tę opisałabym jako fakt ;że Słońce "pyta się " Księżyca gdy chce się wyrazić.Na ogół traktuje się taka sytuacje jako osłabienie wpływu danego znaku lub jako ukryty problem danego domu.
      • marinasun Re: Okadrowanie 24.01.12, 19:54
        Właśnie podobną sytuację dostrzegam w jednym z radixów, tyle że to mężczyzna. Tu przez Marsa i Saturna okadrowany jest Księżyc, więc dość wrażliwy element horoskop. Mars i Księżyc w ścisłym sextylu. Saturn też w sprzyjającym znaku w stosunku do znaku, w którym jest Księżyc, tyle że rządzonym przez Marsa, Saturn pod władaniem Marsa... samo w sobie nie brzmi najlepiej. Ciekawe jak można wesprzeć tak zniewolony Księżyc i czy Słońce partnerki w koniunkcji do tego Księżyca może dać sobie radę z taką obstawą?!
        • tamara401 Re: Okadrowanie 24.01.12, 22:24
          Myślę, że nigdy nie wolno na podstawie jednego niefortunnego położenia planet w horoskopie tak indywidualnym jak i porównawczym oceniać osoby czy partnerstwa.Przede wszystkim należy dobrze zrozumieć psychikę danego człowieka, jego motywacje, moment życia w którym się znajduje, poziom samoświadomości siebie i otaczającego świata,uwarunkowania zewnętrzne itp.Przyjmuje się że kontakt Marsa i Saturna z Księżycem nie jest przyjemny dla Księżyca nawet gdy aspekty są tzw. miękkie, poza tym nie jestem pewna czy w tym przypadku /takie oddalenie planet/ możemy mówić o oblężeniu ,Księżyc może po drodze "łapać" jakieś inne aspekty.Znam wiele małżeństw które wg klasycznych reguł astrologii dawno powinny się pozabijać a one trwają... i 20 i więcej lat.Oczywiście nie chce tym samym powiedzieć,że "efekty" takiego i czy innego aspektu porównawczego nie zgadzają się z ich klasycznym opisem tylko ,że każdy aspekt należy rozumieć w szerszym , całościowym konspekcie.Przykładowo może być wiele napięciowych aspektów w synastrii, brak klasycznych wielkich aspektów między światłami, czy marsem i wenus, a Koniunkcja Jowisza do księżyca jednej strony i trygon Księzyca do asc drugiej załatwia temat w przypadku gdy horoskop opisuje osobę jako łaknącą bezpieczeństwa emocjonalnego.Osobnym zagadnieniem jest definicja partnerstwa. Z pewnością nie każdy związek funkcjonuje na partnerskich zasadach i bardzo często rozwiązujemy poprzez związki nasze wewnętrzne problemy,kompleksy powstałe w relacjach z ojcem czy matką.Najtrudniejszą rzeczą w astrologii jest chyba wyobrazić sobie i poczuć ten wewnętrzny klimat duszy danej osoby,ale bez tego trudno jest o trafną prognozę.Odrywanie jakiegoś aspektu od całości jest pozbawione sensu.Trzeba dobrze zrozumieć i jedna i druga osobę by ewentualnie wyrokować o tym jak taki aspekt wkomponuje się w resztę i czy to jest właśnie to czego tym osobie potrzeba.
      • marinasun Re: Okadrowanie 24.01.12, 19:56
        tamara401 - odpowiedź na Twojego posta jest poniżej (19:54).
        Nie udało mi się tuż pod Twoim wpisemsad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka