Dodaj do ulubionych

Pluton a Węzeł Płn

22.02.14, 09:32
Nie umiem zinterpretować tranzytu Plutona przez ur. Węzeł Płn. Możecie podpowiedzieć coś, proszę? Dokładnie chodzi o tranzyt w V domu oczywiście w Koziorożcu. Ma to związek z przeznaczeniem?
Obserwuj wątek
    • acrux_79 Re: Pluton a Węzeł Płn 22.02.14, 19:20
      A jak interpretujesz położenie Węzła Płn w horoskopie urodzeniowym? Jak to rozpatrujesz pod względów wpływów karmicznych w całym Twoim życiu?

To bardzo ważne, dzięki.

leyaxxi napisała:

> Nie umiem zinterpretować tranzytu Plutona przez ur. Węzeł Płn. Możecie podpowie
      > dzieć coś, proszę? Dokładnie chodzi o tranzyt w V domu oczywiście w Koziorożcu.
      > Ma to związek z przeznaczeniem?
      • leyaxxi Re: Pluton a Węzeł Płn 22.02.14, 22:47
        No właśnie trudno mi interpretować węzły stąd trudność z interpretacją tego tranzytu. Generalnie kojarzy mi się z jakąś istotną zmianą jakby przeznaczoną. Węzeł w V domu. Czy może to mieć związek z dziecmi?
    • revived Re: Pluton a Węzeł Płn 24.02.14, 22:31
      Nie ma chętnych.
      Podpowiem.

W astrologii wedyjskiej Rahu i Ketu zostały doskonale opracowane,co skrzętnie ignoruje astrologia zachodnia.Nie dziwne więc,że przeciętnego europejskiego astrologa węzły wprawiają w konsternację.

Rahu czyli w.płn to w astrologii wedyjskiej OBSESJA
      Ketu czyli w.płd to REZYGNACJA

Tu trzeba napomknąć,że u wedyjczyków węzły nigdy nie idą ruchem prostym.Cały czas poruszają się ruchem retrogradycyjnym.Mówią,że gdyby węzły zaczęły iść prosto świat dobiegłby końca.

W podstawowym znaczeniu Rahu to obsesja,ale odbiorca musi zrozumieć przede wszystkim dlaczego.Wszyscy znamy tą historyjkę o Wisznu przecinającym demona na pół.Demon zdążył jednak przedtem wypić Amritę,czyli boski nektar nieśmiertelności.Rahu to głowa demona.Ketu to jego ciało.Nigdy nie interpretuje się jednego bez drugiego,bo są to dwie części tego samego.Klarowne również staje się dlaczego obydwa są uważane za malefiki.

Rahu to obsesja i nienasycenie.To głowa-część demona wiecznie głodna i złakniona,konsumująca,lecz mimo to nie potrafiąca zaspokoić głodu,ponieważ nie posiada żołądka,który mógłby przetrawić to,co ona wciąż pożera.

Rahu to nasze pragnienia i żądze,chęć doświadczenia,a wszystko to ukryte pod hasłem obsesja.To również cechy,których nie rozwinęliśmy za poprzedniego żywota w pojęciu wedyjczyków.

Ketu to z kolei w znaczeniu podstawowym odcięcie,odseparowanie i rezygnacja.
      Ketu reprezentuje te cechy,które rozwinęliśmy w poprzednim wcieleniu w stopniu mistrzowskim i dlatego nie uważamy za konieczne,aby posługiwać się nimi obecnie.To coś czego doświadczyliśmy i umiejętności opanowane do perfekcji.Dlatego też w życiu codziennym korzystanie z tych przymiotów wzbudza w nas naturalną niechęć i nudzi nas śmiertelnie.Tymi cechami posługujemy się najczęściej w sytuacjach awaryjnych i podbramkowych,a w szczególności gdy istnieje realne zagrożenie dla naszego życia.

W głębszym znaczeniu Rahu to iluzja.Ketu to oświecenie i duchowość.

Ketu to ciało bez głowy.Nie widzi.Nie łaknie.Niczego nie potrzebuje.Ketu to oświecenie,czyli Moksha.Wyzwolenie z cyklu narodzin i śmierci.Ludzie uduchowieni zazwyczaj podążają drogą Ketu,ale jest to ścieżka wyjątkowo trudna.Ketu nie dba o dobra materialne i dlatego odcina cię od wszystkiego tego,czego ludzie zazwyczaj pożądają.Materializm,bogacenie się,zażywanie przyjemności,używanie życia do upadłego to domena Rahu.Według Ketu świat materialny to złudzenie i iluzja,a to co jedynie istnieje naprawdę to duchowość.

Rahu i Ketu są ponadto sygnifikatorami wielu cech i rzeczy.Nie należy zapominać,że są to malefiki i w życiu przeciętnych ludzi manifestują się często jako zdarzenia nieprzyjemne.

Nie interpretuję zachodnich kosmogramów,dlatego nie opiszę jak działa Rahu w 5 domu,a Ketu w 11.U wedyjczyków miałabyś prawdopodobnie Rahu w 4,a Ketu w 10,aczkolwiek niekoniecznie.Ponadto węzły byłyby w innych znakach.Pokombinuj czego pragnie Rahu w domu 5.Dzieci,kreatywność,romanse,sztuka,nauka,inteligencja,wiedza,nauczanie,biznes.
      W Koziorożcu : odpowiedzialność,rzetelność,praca,kariera,zarządzanie,organizacja,wizerunek zawodowy,władza,autorytet,rząd,polityka,przywództwo.

Rahu zawsze udaje planetę w znaku,której przebywa.W Koziorożcu udaje Saturna.
      Różnica?Saturn jest bezinteresowny,Rahu z natury nigdy.
      • leyaxxi Re: Pluton a Węzeł Płn 24.02.14, 23:07
        Dziękuję za obszerne objaśnienia. Muszę przemyśleć...
        A zasadnym myślisz jest traktowanie go (WPłn) jako życiowego wyzwania? Tak patrzę na to wskazanie dotyczące 5 domu i Koziorożca i myślę, że mamy tu ciekawe zestawienie Słońca (naturalny władca 5 domu) i Staurna (przypisanego Koziorożcowi). Dwóch mocnych zawodników tyle, że jakby z innej bajki. 5 dom w Koziorożcu zawsze wydawał mi się taki trochę dziwaczny, bo 5 dom kojarzy mi się z radością i zabawą a Saturn wręcz przeciwnie.

Węzeł płn to jedno, mam też inną zagwostkę, tj. jak rozwiązać rolę władcy horoskopu i jednoczesnie MC w tym 5 domu czyli także w Koziorożcu - Merkurego, którego za chwilę również dopadnie Pluton.
        • revived Re: Pluton a Węzeł Płn 25.02.14, 00:15
          Pisma wedyjskie podają,że Shani czyli Saturn jest synem Słońca i cienia(Chaya).Saturn poszedł po mamie i nie przypomina ojca,jednak paradoksalnie jego zadaniem jest doprowadzenie człowieka właśnie przed oblicze ojca.

Astrologia zachodnia traktuje Rahu jako benefika.Astrologia wedyjska przeciwnie.Z punktu widzenia astrologii wedyjskiej traktowanie w.płn jako życiowego wyzwania jest bezzasadne.
          Astrolodzy zachodni na czele ze ś.p.Williamem Lilly dostrzegali pozytywną rolę Rahu,gdyż ten jak wspominałem sprzyja gromadzeniu dobra,bogaceniu się itp.Jego domeną jest zdobywanie i konsumpcja właśnie dóbr doczesnych.Wg.astrologii wedyjskiej maleficzny wpływ Rahu przejawia się min.jako dążenie do zaspokojenia swych materialnych pragnień przy użyciu wszelkich nielegalnych środków.Rahu w astrologii wedyjskiej jest typowo machiavelliczny,czyli po trupach do celu."Cel uświęca środki."

leyaxxi napisała:

> Dziękuję za obszerne objaśnienia. Muszę przemyśleć...
          > A zasadnym myślisz jest traktowanie go (WPłn) jako życiowego wyzwania? Tak patr
          > zę na to wskazanie dotyczące 5 domu i Koziorożca i myślę, że mamy tu ciekawe ze
          > stawienie Słońca (naturalny władca 5 domu) i Staurna (przypisanego Koziorożcowi
          > ). Dwóch mocnych zawodników tyle, że jakby z innej bajki. 5 dom w Koziorożcu za
          > wsze wydawał mi się taki trochę dziwaczny, bo 5 dom kojarzy mi się z radością i
          > zabawą a Saturn wręcz przeciwnie.
          >
          > Węzeł płn to jedno, mam też inną zagwostkę, tj. jak rozwiązać rolę władcy horos
          > kopu i jednoczesnie MC w tym 5 domu czyli także w Koziorożcu - Merkurego, które
          > go za chwilę również dopadnie Pluton.
      • acrux_79 CHAPEAU BAS! 25.02.14, 15:51
        j.w.
        • revived Re: CHAPEAU BAS! 25.02.14, 21:12
          Kręte i zawiłe są ścieżki wiodące do Pana...albo coś pomyliłem.Lol
    • ksieznapodolska33 Re: Pluton a Węzeł Płn 24.02.14, 22:52
      Funkcje węzłów północnych wspaniale i inspirująco opisuje Tracy Marks w mojej ukochanej "Astrologii głębi".
      Polecam Ci tę niezwykłą książkę z wielu względów. Tracy Marks przywiązuje do węzłów północnych szczególną wagę - uważa je za punkt WIELKIEGO POTENCJAŁU, który wymaga rozwinięcia i w którym możemy się szczególnie wspiąć duchowo i rozwojowo.
      Sama Tracy Marks pisze, że dosłownie "modliła się" o spotkanie osób, które mają koniunkcję planet z jej północnym węzłem. Takie spotkanie uważała za szczególnie ważne dla swojego rozwoju. Jest o tym cały rozdział!
      Co do tranzytów, m.in. Plutona, pisze tak:
      "Wpływ tych tranzytów jest długotrwały i możemy odczuwać, że przechodzimy przez długi okres przepracowywania przeszłości lub nauki funkcjonowania na nowym poziomie. Warto zwrócić uwagę nawet na comiesięczne tranzyty Księżyca [i innych szybkich planet] oraz nowie i pełnie, jakie wypadają na naszych węzłach, gdyż nasza świadomość w tych dniach, a także działania, jakie podejmujemy, i możliwości, jakie się przed nami pojawiają, mogą sygnalizować najkorzystniejsze dla nas sposoby istnienia. Angażując się świadomie w działania reprezentowane przez węzeł północny i tranzytujące przezeń planety ułatwimy sobie dojście do istotnych przełomów wewnętrznych i odnalezienie indywidualnej ścieżki rozwoju.
      • leyaxxi Re: Pluton a Węzeł Płn 24.02.14, 23:16
        Tak też mam takie odczucie, jak wyżej napisałam, że to ma coś wspólnego z wyzwaniem życiowym, ale jednocześnie czymś bardzo trudnym. Tym bardziej to zestawienie Plutona z WPłn wydaje mi się szczególne, bo intuicyjnie czuję, że to bardzo istotny punkt w życiu, gdy te dwa elementy się spotykają.
        • gronia10 Re: Pluton a Węzeł Płn 25.02.14, 07:14
          Pronay pisze o koniunkcji węzłą z Plutonem,ze może byc to udział w zbiorowej katastrofie.
          U mojej znajomej objawił się całkowitą zmianą w podejściu do związku, może spotkasz kogos niezwykłego i romans odmieni Twoje zycie?
      • 12alex Re: Pluton a Węzeł Płn 25.02.14, 10:02
        faktycznie autorka inspirująco opisuje funkcje węzłów. Ja jednak nie doczytałam się jak w synastrii dziłają wezły do planet osobistych, ale nie pisze jak do osi. Jak wezeł północny jest na AS drugiej osoby tz. że jest to związek karmiczny?
        • ksieznapodolska33 Re: Pluton a Węzeł Płn 25.02.14, 10:37
          Słowo "karma" jest słowem nadużywanym. W obliczu setek tysięcy wcieleń każdy zwiazek na naszej drodze jest karmiczny- wpływa na nasz los w przyszłości lub jest związany z wydarzeniami z przeszłości. Każdy!
          Myślę, że w przypadku takiego powiązania (koniunkcji osi Asc-Dsc z węzłami) posiadacz ascendentu może znacząco zmobilizować osobę z węzłami do uruchomienia jej potencjału w tym miejscu, ROZWINIĘCIA CECH, KTORE SĄ WYMAGANE, BY EWOLUOWAĆ w dziedzinie, pokazywanej przez węzeł północny. Gdy zaś Asc przypada na węzeł południowy, osoba z Asc porusza w nas pokłady juz rozwinięte, takie, ktore nie wymagają juz przerabiania - w tym sensie cofa nas w rozwoju, nie pomaga w ewolucji. Tutaj ( o węzłach poludniowych) astrologii zachodnia mówi dokładnie to, co astrologii wedyjska.
          • 12alex Re: Pluton a Węzeł Płn 25.02.14, 12:40
            u mnie węzeł jest w 3 domu w pannie, a władca merkury w 1 domu w lwie (ceres w 5). Mój wezeł północny ma mnie moblizować do rozwiajnia się w pracy, więcej wyobraźni, żeby pomagać innym. Ciekawe mam zacząć cieszyć się pracą, aby odczuwać z niej satysfakcję? Nie rozumie znaczenia tego.
            W marcu pełnia księżyca wypadnie dokładnie na moich węzłach, a w progresjach mam 1 st. koniunkcję słońca do węzła północnego.
    • aarvedui Re: Pluton a Węzeł Płn 25.02.14, 03:24
      węzły planetarne, w tym także księżycowe, to jakby podniesienie problemu planetarnego do poziomu grupowego, zależności grupowych, w pewnym sensie - karmicznych (jako że karma to więzy zależności)

węzeł jest jakby obrazem więzi emocjonalnych jakie odczuwa cała grupa rówieśnicza, taki emocjonalny odcisk, ale i zgodnie z indyjską szkołą - grupową iluzją - jako że Księżyc to subiektywne odczucia.

może więc oznaczać obszar zintegrowania z tzw. peer pressure, presją grupy rówieśniczej.
      jest to oczywiście jeden z wielu składników przepisu na określenie stopnia indywidualizmu czy podległości i relacji z grupowym ideałem księżycowym.
      podejście wyzwanie-komfort wynika z "księżycowości" - węzeł południowy jest subiektywnie komfortowy, naturalny.
      węzeł północny jest wyzwaniem - bo jest też iluzją - subiektywną, wynikłą z presji i współzależności.

sam tranzyt wymaga szerszego spojrzenia na ludzi w podobnym wieku, albo w wieku różnym o cały cykl węzłów, oraz o pół cyklu.
      trzeba popytać, poobserwować, odnieść się do sytuacji innych z węzłami w podobnych stopniach osi Rak-Koziorożec, ale i ludzi z wcześniejszych stopni znaku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka