anahella 01.05.05, 16:33 Kot to oczywiscie Lew. Psa podpasowalabym pod Koziorozca, krowy pod Byka, konie pod Strzelca. Co dalej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cytryna76 Re: Zwierzeta: jakie energie nosza rozne gatunki? 01.05.05, 16:57 Według mnie kot ma wiele z wodnika - indywidualizm, niezależność, nieprzewidywalność, bo na przykład nigdy nie wiadomo, gdzie się ulokuje, by uciąc sobie drzemkę (przynajmniej mój ma awersję do stałego legowiska). Kot jest też niesamowicie ciekawski i chętnie swa ciekawość zaspakaja niczym wodnik. Poza tym jest chyba coś w tym, że zwierzęta mają swoje horoskopy. Mój urodził się pod koniec czerwca (dokładnej daty nie sposób oczywiscie ustalić) i jest wykapanym rakiem - spokojny, bojaźliwy, "rodzinny" i przede wszystkim bardzo przywiązanym do właściciela. Odpowiedz Link
anahella O kotach 01.05.05, 17:00 Zgadza, sie kot ma cos z Wodnika, jednak archetyp Lwa najbardziej pasuje do tego gatunku, moim zdaniem. Kot jest dumny, lubi miec publike, zawsze kladzie sie w miejscu, z ktorego wszytko widac. Lubi panowac nad sytuacja, przynajmniej wzrokowo. Odpowiedz Link
xxero Re: Zwierzeta: jakie energie nosza rozne gatunki? 01.05.05, 17:56 mysle ze nie mozna tak generalizowac. Sa rasy rozmaite i bardzo roznia sie chcoby ze wgzledu na rase wlasnie. Mam psa (suke) amstaff i nawet gdy nie mialem pojecia o astrologii wydawala mi sie wykapanym lwem-doslownie. Dumna, sprawna, nie do pobicia, glowa wysoko, pani sytuacji. A urodzila sie 23 lipca czy lwiatko bardzo swieze, moze koncowka raczka, z 1997 roku. Barany pasuja do Baranow, Koty rzeczywiscie wodnisto-strzeliste, gadajace papugi to bliznieta, krowy i inne rownie powolne to Ryby, Weze i gady wszelkie podchodza pod skorpiona. Ale to tylko nasze ludzkie skojarzenia Odpowiedz Link
anahella i prosba do tych, ktorzy chca sie wypowiedziec 01.05.05, 16:57 zeby w tematach waszych postow wkladac nazwy zwierzat, tak zeby bylo wiadomo o czym dyskutujemy. Odpowiedz Link
romy_sznajder koty wg wojciech jóźwiaka 01.05.05, 17:07 www.taraka.most.org.pl/sklada01/sklada10.html Napisałem horoskop kotów z różnych znaków zodiaku: Kot ze znaku Barana. Prawdziwy koci twardziel. Potrafi znikać z domu na wiele dni, po powrocie śpi i nie reaguje na kici-kici. Dumnie nosi postrzępione uszy - pamiątkę po stoczonych walkach. Za wygodami nie przepada i często jego ulubione miejsce jest twarde i chłodne. Za to nie znosi, jak ktoś go stamtąd zgania. Prześladuje psy. Kiedy się od niego czegoś chce, czego on sobie nie życzy, potrafi celnym ciosem pazurzastej łapy spoliczkować swego pana. Zresztą, koty tak naprawdę nie mają panów, a koty-Barany - szczególnie. Kot ze znaku Byka. Pieszczoch, sybaryta i łasuch. Uwielbia jak się nim zajmować, wciąż domaga pieszczot. Lubi kiedy się o niego dba i dobrze wie, że szczotkowanie to coś więcej niż zwykłe głaskanie. Okazuje wdzięczność za takie dowody uznania, jak np. zawiązanie mu kolorowej kokardki na szyi. Jest wybredny, i wielu potraw po prostu nie weźmie do ust. Ma swoje ulubione dania, i to wyrafinowane, np. indycza wątróbka. Myszy, owszem, łowi od czasu do czasu, ale nie zjada, bo nie znosi mieć sierści w pyszczku. Kot ze znaku Bliźniąt. Jeśli zostanie sam w domu, nudzi się i z nudów psoci, zrzuca wazony i drze firanki. Domownikom wytrwale dotrzymuje towarzystwa: bawi się kłębkami lub zabawkami z dziećmi, chwyta łapą za rękę człowieka, którzy pisze na maszynie, albo za wieczne pióro lub łyżkę. Zagląda w garnki i ma wybitny talent do odnajdywania ukrytych smakołyków. Trudno go oduczyć od zasiadania na stole podczas posiłków. Na tarasie, gdzie rezyduje kot-Bliźniak, nocami schodzą się inne koty z sąsiedztwa. Kot ze znaku Raka. Ma swoje ulubione schowki, w których znika z oczu, i najlepiej udawać, że się o nich nie wie, bo inaczej będzie szukał skrytek jeszcze lepiej ukrytych. Jego ulubionym miejscem są wysokie półki w szafie- bieliźniarce albo szuflady z pościelą pod tapczanem. Kiedy domownicy się zbierają, kot-Rak stara się być w ich kręgu, tak jakby starał się kontrolować sytuację. Wygląda tak, jakby sam był członkiem ludzkiej rodziny i to wysoko postawionym w rodzinnej hierarchii. Wobec ludzi zachowuje się jak matka wobec dzieci i przynosi im upolowane myszy na stół. Kot ze znaku Lwa. Kiedy wchodzisz do domu (lub do ogrodu) gdzie rezyduje kot- Lew, on właśnie jest pierwszym, co ujrzysz. Bo kot-Lew stara się być na widoku i w samym centrum zajmowanej przez siebie przestrzeni. Chętnie też kładzie się na środku głównego stołu lub na telewizorze, i wtedy mu się pewnie wydaje, że to on jest podziwiany. Ruchy ma powolne i dostojne, iście królewskie. Jest niebywale żarłoczny, przy tym leniwy, łatwiej więc tyje niż inne koty. Ale nie bywa nigdy agresywny, i gdy się go odpędza, udaje, że okrzyk psik! nie do niego był skierowany. Kot ze znaku Panny. Ma swoje dobrze określone miejsce, w którym przebywa, i nie włóczy się po całym domu. Ze wszystkich kocich znaków najłatwiej uczy się czystości. Starannie się myje i tej higienicznej czynności poświęca większość wolnego czasu. Nie tknie potraw choćby odrobinę nieświeżych i najchętniej je pokarm, który na jego oczach został mu nałożony do miseczki. Ze wszystkich kocich znaków najciszej się porusza. Koty ze znaku Panny są łowne i swój obowiązek wyłapywania gryzoni wykonują z precyzją dobrego automatu, nawet gdy wcale nie są głodne. Kot ze znaku Wagi. Szybko odkrywa, że najlepszą rolą dla kota jest bycie zabawką - która jest pieszczona, noszona na rękach i ubierana w szmatki przez bawiące się dzieci. Z roli tej koty-Wagi nie wyrastają do końca swoich dni. Nie trzeba ich długo namawiać do zabawy: najchętniej ze wszystkich kocich znaków gonią za piłką lub sznurkiem. Lubią towarzystwo, nie tylko ludzi i kotów, ale i innych zwierząt: psów, papużek... Dla myszy mają miękkie serce, łowią je tylko na niby, nie wbijają pazurów, zaraz wypuszczają, mysz korzysta z okazji i ucieka, a kot-Waga dziwi się, jak ta bestia nie zna się na żartach. Kot ze znaku Skorpiona. Natura tajemnicza i nieodgadniona. Jeśli ktoś twierdzi, że koty są skryte, albo że mściwe, to pewnie miał doświadczenie właśnie z kotem- Skorpionem. Mają znakomitą pamięć i dobrze wiedzą, gdzie są ukryte przysmaki. Pamiętają wszystkich, którzy je ciągnęli za ogon albo głaskali pod włos, i kiedy znajdą okazje, pokażą takiemu człowiekowi pazury. Podobnie bezkompromisowe bywają w stosunku do psów - z którymi wygrywają, nawet z psami dużych i agresywnych ras, gdyż górują nad nimi inteligencją. Gryzonie chwytają z wielką pasją, a podczas łowów nie dbają o posiłki i nie reagują na kici-kici. Kot ze znaku Strzelca. Miłośnik wolności, którego nie wolno hodować w zamkniętym mieszkaniu. Jeśli chcesz sprawić sobie kota-Strzelca, powinieneś zapewnić mu przynajmniej obszerny ogród, i najlepiej by jeszcze było z niego wyjście na pola i łąki. Kot-Strzelec do domu wpada jak po ogień, gdyż preferuje życie pod gołym niebem. Urządza sobie dalekie wycieczki, a do myszy ma stosunek badacza; można zobaczyć, że nie tylko je łowi, ale także z zapałem obserwuje. Wobec kota z tego znaku nie można być niesprawiedliwym ani niekonsekwentnym: gdyż potraktowany tak niepoważnie gotów znaleźć sobie lepszy dom. Kot ze znaku Koziorożca. Ma swoje ulubione miejsca, w których zastyga w posągowych pozycjach, swoje stałe trasy przemarszu, jest punktualny i zna swoje kocie obowiązki. Je umiarkowanie, nie przepada za pieszczotami, nie znosi gdy go brać na ręce. Pogrąża się w długich medytacjach; a kiedy podejmie decyzję, żeby wyjść z domu, albo wejść gdzieś, to żadna siła go od tego nie odwiedzie. Jest zbyt poważny, aby się bawić. Potrafi człowieka zmrozić wzrokiem, kiedy popatrzy tak, jakby o tobie wszystko wiedział. Kot ze znaku Wodnika. Ma dziwne upodobania: woli leżeć na sweterku z akrylu niż na żywej wełnie, jada pokarm tylko z puszki, gardząc świeżym mięsem. Lubi miejsca wygrzane przez promieniowanie silnika (na lodówce) lub lampy kineskopowej (na telewizorze). Tryb życia prowadzi skrajnie nieregularny, tak jakby go nic nie obchodziło, czy jest noc czy dzień, upał czy mróz. Bez myszy może wytrzymać, nie są w jego życiu najważniejsze. Najbardziej ze wszystkich kocich znaków lubi obserwować świat z dystansu, przez szybę. Kot ze znaku Ryb. Z długich nocnych wędrówek wraca mokry, potargany, cały w pajęczynach i źdźbłach trawy. Po takich przygodach długo dochodzi do siebie: leży zwinięty, nie rusza się, jeść nie chce. I na odwrót: miewa długie okresy, kiedy zachowuje się jak wierny domownik, ze stoickim spokojem pozwala się dzieciom nosić i ciągnąć za ogon - po czym jakiś niedostrzegalny impuls znowu wywabia go na spacery pod księżycem. Znienacka przychodzi do ciebie na pieszczoty i wygrzać się w pościeli. Jest kapryśny i roztargniony, i zdarza się, że zapomina o łowieniu myszy. (3 grudnia 2002) Odpowiedz Link
dori7 Re: koty wg wojciech jóźwiaka 04.05.05, 23:13 > Kot ze znaku Skorpiona. Jedna z moich kocic jest lunarnym skorpionem. Kiedys moj ojciec na nia bezpodstawnie nakrzyczal - mial zly humor i wyladowal go na kocie. Podniosla ogon do gory, poszla do holu i nasikala mu na buty. Z kilku stojacych par bezblednie wybrala te najdrozsze Odpowiedz Link
mmk7 Re: koty wg wojciech jóźwiaka 06.05.05, 10:19 Zastanawiam się, jak to jest, że mam szczęście do kotów z wieloma planetami w Bliźniętach. Mój poprzedni kot, solarny Byk, miał w Bliźniętach 4 planety, a mój obecny "tylko" 2(nie znam daty co do dnia, tylko przybliżoną). Gdy opowiedziałam o ich wyczynach i pomysłach, usłyszałam pytanie: "Skąd Ty bierzesz takie koty debeściaki?" Można by powiedzieć, że moja Bliźniaczość wychodzi także przy doborze zwierzaków - gdyby nie to, że ten drugi sam mnie sobie wybrał, czymoże życie samo wybrało... Odpowiedz Link
cassadaga5 Re: Zwierzeta: jakie energie nosza rozne gatunki? 01.05.05, 23:20 a chomiczki??? Odpowiedz Link
all2 Re: Zwierzeta: jakie energie nosza rozne gatunki? 01.05.05, 23:46 chomiczki to Raczki Odpowiedz Link
nataszencja Re: Zwierzeta: jakie energie nosza rozne gatunki? 02.05.05, 00:14 zyrafa wydaje mi sie byc strzelcem albo panna Odpowiedz Link
comma No a psy? 02.05.05, 17:25 Pozwólcie, ze podlinkuje ten watek na forum "Nasze Zwierzeta" - szczególnie post o kocich znakach zodiaku A ja mialabym niesmiala prosbe - czy istnieja takie horoskopy dla psów? I co astrologowie moga powiedziec o psach? Odpowiedz Link
aarvedui Re: No a psy? 03.05.05, 21:35 horoskopy dla psów istnieją. mam w domu 2 psy.matkę i córkę boksery. od razu widać,że jedna to baran solarny,a druga rak :] Odpowiedz Link
dori7 Re: No a psy? 04.05.05, 23:18 Na pewno istnieja horoskopy dla kotow ))) Moje kocice maja nawet porownawczy horoskop jungowskiego idealnego malzenstwa, hehe, slonce jednej w koniunkcji z ksiezycem drugiej )) Odpowiedz Link
anahella Re: No a psy? 03.05.05, 22:50 pewnie ze istnieja horoskopy dla zwierzat, ale nie mam pojecia jak je dokladnie interpretowac Mam w domu dwa koty. Jednego mam dane do horoskopu jednego, drugi jest znajduchem, wiec nie mam. Ale widac w tym, ktorego znam dane energie Skorpiona (ma Slonce w tym znaku). Jest bardzo obrazalski, raczej spokojny, ale gdy sie obrazi... nasika tam gdzie nie trzeba Drugi jest bardzo ognisty, czuje w nim troche Strzelca, troche Barana: lubi sie bawic, w tej zabawie latwo sie zapomina i zrobi wszystko zeby zwrocic na siebie uwage. Odpowiedz Link
nataszencja Re: Zyrafa 04.05.05, 18:28 hahhahah , a nie wpadlam na to. w koncu koziorozec to gory, kosci i te sprawy Odpowiedz Link
anahella Re: Zyrafa 05.05.05, 07:26 nataszencja napisała: > w koncu koziorozec to gory, kosci oraz gory kosci Odpowiedz Link
all2 Re: Zyrafa 04.05.05, 23:31 anahella napisała: > Zyrafa to Wenus w Koziorozcu )) racja i może jeszcze z Jowiszem w Byku? Odpowiedz Link
anahella Re: Zyrafa 05.05.05, 05:03 all2 napisała: > i może jeszcze z Jowiszem w Byku? no tak Dluga szyja)))) Osobiscie wybralam Wenus w Koziorozcu, bo wdziek zyrafy jest saturniczny. Odpowiedz Link
ipekakuana Re: Zwierzeta: jakie energie nosza rozne gatunki? 05.05.05, 13:16 Prosiłabym eksperta o kosmiczną typologizację poniższych zwierzaków i krótkie uzasadnienie ) em.pwn.pl/biologia/galeria/d03i0147.html www.math.duke.edu/~das/family/toronto-zoo/tapir.jpg animaldiversity.ummz.umich.edu/site/resources/Grzimek_mammals/Tarsiidae/Tarsius_spectrum.jpg/view.html Odpowiedz Link
all2 Re: Zwierzeta: jakie energie nosza rozne gatunki? 05.05.05, 17:38 Proszę bardzo. Tylko skończę pilną robotę, to Ci zrobię analizę tego kaczkodzioba, i tego gacka też. Chyba że ktoś mnie ubiegnie. Odpowiedz Link
ipekakuana Re: Zwierzeta: jakie energie nosza rozne gatunki? 05.05.05, 18:21 all2 napisała: > Proszę bardzo. Tylko skończę pilną robotę, to Ci zrobię analizę tego kaczkodzioba, i tego gacka też. Chyba że ktoś mnie ubiegnie. To nie gacek tylko wyrak upiór i tej biednej ptaszyny też nie wyzywaj od kaczek! Gdyby Tobie ktoś powiedzał, że jesteś gacek, też by Ci było przykro. Wyrak przez Ciebie jest jeszcze bardziej przerażony! Trochę czułości i delikatności mogłabyś z siebie wykrzesać. I nie zapomnij o tapirze.. ) Odpowiedz Link