Dodaj do ulubionych

niejasnosc w "Saturnie" LG

07.05.05, 21:28
Mimo, ze mam tylko elektroniczna wersje "Saturna" to sporo ostatnio czytalem.
Ale nie jestem pewien co do jednego.. Sa rozdzialy podzielone na znaki .. w
kazdym z nich LG opisuje (bardzo celnie!) jak dziala na osobowosc saturn
wystepujacy w danym znaku lub domu. I przez caly rozdzial opisy sa tak jakby
te same dla osob majacych saturna w znaku jak i domu. Np. ja mam saturn w
wadze.. Czytajac rozdzial "saturn w wadze i 7 domu" opisy sprawialy wrazenie
(w tresci sa na przemian uzywane wyrazenia typu:"osoby z saturnem w wadze" i
"osobo z saturnem w 7 domu), jakby odnosily sie do osob zawierajacych zarowno
satrun w wadze, jak i 7 domu. Prawda jest, ze ten opis mnie totalnie
zaskoczyl! (temat na osobny topic wink), ale z tego co wiem co innego "mowi"
planeta w jakims znaku, a co innego w jakims domu. Z tego co mi wiadomo znak
zodiaku okresla jak dziala podstawowa energia planety, a dom precyzuje gdzie
sie ona objawi! To chyba dosc istotna roznica. Moze mi to ktos wyjasnic? Czy
mozliwe jest aby osoby majace saturna w domu 8 tak samo go odczuwaly jak osoby
majace te planete w skorpionie?
Obserwuj wątek
    • potrek Re: niejasnosc w "Saturnie" LG 07.05.05, 21:50
      scorpio80 napisał: Czy
      > mozliwe jest aby osoby majace saturna w domu 8 tak samo go odczuwaly jak osoby
      > majace te planete w skorpionie?

Tak jest to możliwe. Zwłaszcza Słońce będzie dawało duże ukierunkowanie w
      domach radixu.Np Słońce w Rybach w 1d da więcej cech domu Baran a nie znaku
      Ryb. Poczytaj o Saturnie w Skorpionie to też znajdzie odzwierciedlenie jego
      położenia w 8d mimo że jest w Znaku Wagi w horoskopie natalnym smile
      Pozdrawiam potrek smile
      • scorpio80 Re: niejasnosc w "Saturnie" LG 07.05.05, 22:23
        Potrek, rozumiem ze to jest odpowiedz tylko na to pytanie, ktore zacytowaleś. A
        co myslisz o calym kontekscie mojego postu?

Idac tym tropem, moze powinienem przeczytac rozdzial "saturn w byku i drugim
        domu" zamiast "..w wadze i siodmym domu", bo mam saturna w wadze w domu 2.
        Czytajac rozdzial z saturnem w wadze czulem sie jakbym czytal efekt pracy
        psychoanalityka ze mna po wielomiesiecznych wizytach u niego! (choc nigdy nie
        bylem u takiego)

Pozdrawiam i czekam na kolejne opinie ..
        • anahella Re: niejasnosc w "Saturnie" LG 07.05.05, 22:36
          Jak wiesz energia znaku odpowiada energii domu. Baran - domowi pierwszemu, Byk -
          drugiemu i tak dalej.
          Gdyby postawic pytania na temat dzialania trzech elementow horsokopu to bylo by
          to nastepujaco:
          Planet mowi "Co sie dzieje?"
          Znak odpowiada na pytanie "Jak to sie dzieje"
          Dom: "W jakiej dziedzinie zycia".

Wiec oczywiscie Baran nie odpowiada zawsze domowi pierwszemu. Energetyka
          Saturna w Baranie to nie jest to samo jakby byl w pierwszym. Tym niemniej
          energie sa zblizone.
          • scorpio80 Re: niejasnosc w "Saturnie" LG 07.05.05, 23:25
            No i wlasnie o ta zasadnicza roznice mi chodzi! Znam ja. Tyle, ze wlasnie w
            "Saturnie" w kazdym rozdziale pisze tak jakby nie bylo tej roznicy.. nazwy
            znakow i domy im odpowiadajace sa naprzemiennie uzywane (z przewada domow, jesli
            chodzi o czestosc wystepowania). Wiec jesli mam saturna w 2 domu w wadze to
            ktory bedzie mowil o mnie? Oba? Jak na razie to rozdzial z waga bardzo mi
            przypasowal!, natomiast z 2 domem srednio .. chociaz jeszcze nie skoncyzlem czytac.
            Dzieki, ale spodziewalem sie bardziej rozjasniajacych odpowiedzi wink
            • dori7 Re: niejasnosc w "Saturnie" LG 07.05.05, 23:44
              Astrologia to nie instrukcja obslugi pralki! Tak latwo nie ma, ze zapytasz: a
              kolorowa bawelne, pani Ziuto, to na jaki program? i zaraz sie wszytskiego
              dowiesz...

• scorpio80 Re: niejasnosc w "Saturnie" LG 07.05.05, 23:54
                dzieki za cynk dori smile
                A tak serio to nie bede sie upieral, chociaz ta roznica wydawala mi sie zawsze
                BARDZO ważna!! Ale to Wy jestescie fachowcami ...
                • dori7 Re: niejasnosc w "Saturnie" LG 08.05.05, 00:00
                  Po prostu nie znajdziesz nigdy jednej unwiersalnej regulki na wszystko. Musisz
                  sam obejrzec swojego Saturna pod lupa i zobaczyc, dlaczego tak sie dzieje.

A w ogole to odstresuj sie i zajrzyj tutaj. Ja wlasnie skonczylam zwijac sie ze
                  smiechu i nawet zgryzliwosc mi nieco z tej uciechy przeszla smile))
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=23568482&v=2&s=0
                  • scorpio80 Re: niejasnosc w "Saturnie" LG 08.05.05, 00:09
                    Wiem, ze nie ma gotowego przepisu .. i w sumie to moja sytuacje napisalem jako
                    przyklad, ktory potrafie raczej rozpracowac i ocenic, bo znam siebie, ale
                    chodzilo mi o ogolna sytuacje, bo np. interpretujac czyjs kosmogram to powiedzmy
                    sie nie zna tej osoby i wtedy mozna sie pomylic ...
                    Link zarabisty !
        • queenmaya Re: niejasnosc w "Saturnie" LG 08.05.05, 13:53
          scorpio80 napisał:

> Idac tym tropem, moze powinienem przeczytac rozdzial "saturn w byku i drugim
          > domu" zamiast "..w wadze i siodmym domu", bo mam saturna w wadze w domu 2.

Powinieneś przeczytać i jeden i drugi rozdział i dobrze go przeanalizować, bo
          oba sa o tobie.

> Czytajac rozdzial z saturnem w wadze czulem sie jakbym czytal efekt pracy
          > psychoanalityka ze mna po wielomiesiecznych wizytach u niego! (choc nigdy nie
          > bylem u takiego)

Liz Greene jest psychoanaltykiem jungowiskim, nic więc dziwnego, że tak dobrze
          cię zna smile
          • romy_sznajder Re: niejasnosc w "Saturnie" LG 08.05.05, 14:27
            > Liz Greene jest psychoanaltykiem jungowiskim

o. to wiele wyjaśnia.
            i od razu nabieram plutonicznego szacunku.
            nie wiedziałam.
            • scorpio80 Re: niejasnosc w "Saturnie" LG 08.05.05, 18:39
              No! Ja tez nie wiedzialem ... dobrze wiedziec, Jung jest u mnie nr1 nie tylko
              jako psychoanalityk!
              Ma ktos moze dane urodzeniowe z godzina i miejscem C.G. Junga? Widzialem
              ostatnio w jakiejs ksiazce jego radix, ale nie pamietam go zbyt dokladnie ..
              Pozdrawiam
    • all2 Re: niejasnosc w "Saturnie" LG 10.05.05, 12:39
      Podstawowe założenie astrologii jest takie, że pełen zamknięty cykl składa się z 12 kolejnych faz, które mają swoją wewnętrzną logikę i są kolejnymi etapami rozwoju zjawiska. To jest podstawa. Znaki zodiaku, domy czy aspekty to tylko wariacje tej samej zasady, przełożenie jej na różne płaszczyzny. Dlatego Liz Greene potraktowała domy i znaki razem. Treść położenia jest tu ta sama, tylko zastosowanie do konkretnego człowieka trochę inne. Trzeba sobie samemu dopasować, w czym przejawia się działanie przez dom, a w czym przez znak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka