Dodaj do ulubionych

Neptun tranzytujący Słońce

12.07.05, 14:49

Gdzieś się spotkałam
z tym że sextyle w tranzytach
to nasze szanse i podobno nie wyczuwamy zbytnio sekstyli zwłaszcza gdy jest
to planeta taka jak Neptun ale akurat w tym przypadku dotyka słońce i
natalnie jest między nimi trygon.

Neptun w tranzycie jest w moim 3 domu, natalnie znajduje sie w 2 ( i tu nic
nie odczuwam) natomiast Słońce posiadam w 5 domu natalnym więc tymbardziej
wiążę się on wg. mnie z samoekspresją i wyrazaniem siebie.

Wzrosło u mnie zainteresowanie słowem pisanym a także powróciłam do czytania
książek (zresztą zawsze bardzo lubiłam czytać, lecz był czas gdy czułam
przesyt) teraz jest wręcz odwrotnie ponieważ spragniona
jestem literatury.

Ktoś tu na forum chyba Cont napisała że lepiej ajk Neptunw tranzycie będzie w
3 domu niż np.w drugim.
Noi jestem ciekawa jakie wy macie doświadczenia z NEPTUNEM tranzytującym Wasz
3 dom?

Obserwuj wątek
    • arcoiris1 Re: Neptun tranzytujący Słońce 12.07.05, 14:52

mi Neptun tranzytuje obecnie w dokladnej opoz Slonce, i jest z wraz z tranz
      Uranem w 2 domu. Mieszaja mi w finansach wydatkahc, jedna wielka sinusoida.

astrei napisała:

>
      > Gdzieś się spotkałam
      > z tym że sextyle w tranzytach
      > to nasze szanse i podobno nie wyczuwamy zbytnio sekstyli zwłaszcza gdy jest
      > to planeta taka jak Neptun ale akurat w tym przypadku dotyka słońce i
      > natalnie jest między nimi trygon.
      >
      > Neptun w tranzycie jest w moim 3 domu, natalnie znajduje sie w 2 ( i tu nic
      > nie odczuwam) natomiast Słońce posiadam w 5 domu natalnym więc tymbardziej
      > wiążę się on wg. mnie z samoekspresją i wyrazaniem siebie.
      >
      > Wzrosło u mnie zainteresowanie słowem pisanym a także powróciłam do czytania
      > książek (zresztą zawsze bardzo lubiłam czytać, lecz był czas gdy czułam
      > przesyt) teraz jest wręcz odwrotnie ponieważ spragniona
      > jestem literatury.
      >
      > Ktoś tu na forum chyba Cont napisała że lepiej ajk Neptunw tranzycie będzie w
      > 3 domu niż np.w drugim.
      > Noi jestem ciekawa jakie wy macie doświadczenia z NEPTUNEM tranzytującym Wasz
      > 3 dom?
      >
      >
      • anastassja w tranzytach mam obecnie: 12.07.05, 14:58
        a ja mam sekstyl neptuna w pierwszym do ksiezyca w drugim. nie wiem jaka to
        moglaby byc szansa?

czekam na trygon saturna do mojego ksiezyca i trygon urana do mojego stelliumsmile
        • astrei NEPTUN tranzytujący 3 dom i SŁOŃCE 12.07.05, 15:29

I mam na myśli różne aspekty między nimi jak: kwadrat,koniunkcja, trygon ,
          sekstyl.
          Podobno jesli tranzytuje 3 dom to dobry czas dla artystów i dla ludzi
          związanychz fotografią i kinem.
          Ja sądzę że też dla pisarzy.
          A jestem bardzo ciekawa jak u Was się zamanifestował poprzez swoją obecność w 3
          domu w tranzycie?
          I takie moje zdanie jest też że dopiero jak zaczyna neptun reagować z planetami
          osobistymi to wtedy jego symbolika poprzez dom
          w którym się znalazł zaczyna nabierać barw.
          Przynajmniej widzę to po sobie.
          • astrei Re: NEPTUN tranzytujący 3 dom i SŁOŃCE 07.02.06, 12:17

I znów neptun zbliża się do mojego słońca, dodatkowo Merkury jest teraz w
            moim III domu a więc rzeczywiście zwiększona liczba: wizyt, odwiedzin a także
            pisania listów @ itp.
            Natomiast odczuwam natchnienie do pisania.
            Orba obecnie 1 stopniowa między Neptunem tranzytującym a natalnym słońcem.

A także Merkury tranzyt. jest w sekstylu do Neptuna ( natalnie miedzy nimi jest
            kwadrat zerowy).

• rigel79 Re: NEPTUN tranzytujący 3 dom i SŁOŃCE 05.06.06, 16:37
            Uwaga osobista - mi jak leciał Uran przez 3 dom, to była eksplozja pisania,
            itp. A teraz idzie Neptun - cichutko, spokojniutko - juz stoi na Marsie od
            kilku miesięcy, za dwa stopnie Słońce, za pięć Merkury. Cisza przed burzą ?
            Samo zainteresowanie od roku astrologią to za mało, by przełożyć to na sam
            tranzytujący Neptun...
    • wodniczek7 Re: Neptun tranzytujący Słońce 12.02.06, 13:12
      niedlugo bede miala ten tranzyt narazie brakuje 2 stopni do scislego
      aspektu.sama jestem ciekawa co to bedzie narazie jest trygon neptuna do
      ksiezyca w 3 domu i nic sie nie dzieje,tylko ciagle jestem zmeczona.
      • transwizje Re: Neptun tranzytujący Słońce 12.02.06, 13:31
        Przy Neptunie w 3 domu warto przyjrzeć się też relacjom z sąsiadami, znajomymi,
        rówieśnikami. Może np. czasem pomagać skrywać różne tajemnice, odzizolować się
        od natrętów, wścibskich, albo tworzyć wspaniałe klituś-bajduś na własny temat,
        w które inni całkowicie wierzą...smile
        Ja wolę sekstyle od trygonów. Ogólnie jestem koniunkcyjno-trygonowa i
        stwierdzam, że trygony to są wielkie nudy, nic się nie dzieje. Urlop jest dobry
        po pracy i przed nią, ale nie cały czas. smile Sekstyl przynosi ludzi o cechach
        danej planety, w tym wypadku neptunowców. Oni dają inspirację. Warto otworzyć
        się na kontakty, wymianę myśli, odczuć, pomysłów.

---
        www.astrowyrocznia.republika.pl
        www.tareau.republika.pl
      • sarna34 Re: Neptun tranzytujący Słońce 12.02.06, 16:51
        też neptun tranzytuje mi trygonem księżyc - 2 stopnie brakuje do uściślenia ...
        i zaczęlam pisać prozę poetycką. Pelno tam duchów, zjaw, rozmowy z Hamletem.
        Wyobraźnia szaleje.
        Zjawiają się dziwni ludzie owiani mgielką tajemnicy, jakieś tajemne bracta,
        czarnoksiężnicy, masoni itp.
        Ciągle zastanawiam się, gdzie kończy się fikcja.
        • anahella Re: Neptun tranzytujący Słońce 12.02.06, 18:20
          sarna34 napisała:

> Zjawiają się dziwni ludzie owiani mgielką tajemnicy, jakieś tajemne bracta,
          > czarnoksiężnicy, masoni itp.
          > Ciągle zastanawiam się, gdzie kończy się fikcja.

Fajny stan, korzystaj z niegosmile
          Domyslam sie, ze przezywasz dopelnienie tego, co u mnie bywa namiastka, gdy
          szybkie planety przemykaja przez mojego natalnego Neptuna (trygon do Merkurego).
          • sarna34 Re: Neptun tranzytujący Słońce 12.02.06, 19:17
            Ten "dziwny" stan traktyuję z przymruzeniem oka, tak samo jak spotykanych teraz
            ludzi. Trochę tak jak zae snu, filmu itp.
            Dobry okres twórczy. Dużo fajnych pomyslów. Piszę ze sluchawkami na uszach.
            Muzyka wzmacnia efekty.
            • astrei Re: Do Sarny34 13.02.06, 08:34

Dokładnie też odczuwam mój tranzyt jako taki dziwny stan, ale mimo wszystko
              pozytywnie go odbieram.
              Jestem trochę jak między 2 światami, coś między jawą a snem.
              Wszystko jest takie stonowane a ja odczuwam większą chęć pisania.

• neptus Re: Neptun tranzytujący Słońce 12.02.06, 17:32
      Nie każdy może doczekać tranzytu Neptuna przez 3 dom. Planeta znana jest w
      sumie nie tak długo i wciąż wiele jest z nia związanych przesadów, które w
      zyciu nie znajdują potwierdzenia. Co mozna powiedzieć z pewnością, to to, ze
      trygonó i sekstyli Neptuna zwykle sie w ogole uważa lub zauważa i rozmienia na
      drobne.
      neptun w 3 domu może przynieść neptuniczne kontakty, a więc towarzystwo
      pijaków, narkomanów, oszołomów, artystów,... lub zablokowac te kontakty i
      spowodowac pewne poczucie izolacji. Moze też rodzić nieporozumienia, omyłki
      itp.
      Z tego, co piszesz wychodzi, ze tranzyt Neptuna przypada na midpunkt
      urodzeniowego Neptuna i Słońca, a więc faktycznie zwiększa szanse wykorzystania
      urodzeniowego trygonu i prawdopodobnie będzie podkreslał te cechy, ktore u
      Ciebie sa juz "wkodowane" wcześniej, a wynikaja z natalnego aspektu. W 3 domu
      jest prawdopodobne, ze bedzie to wpływac na twoją komunikację. Dla osoby
      zajmującej się sztuką jest to więc raczej tranzyt pozytywny. Także dla
      ekonomisty, natalnie Neptun jest w domu drugim i dotyczyć moze on finansow,
      zarabiania na zycie.
      • femme_maudite Re: Neptun tranzytujący Słońce 12.02.06, 19:59
        A u mnie Neptun teraz szaleje w I domu. Tworzy sekstyl do mojego Księżyca
        urodzeniowego z II domu. Od pewnego czasu mam rozmaite odloty. Nie mogę skupić
        się na pracy, w głowie mam tylko muzykę, wyciągam instrumenty, na których nie
        grałam od lat; myślę o sprawach ezoterycznych, ciągnie mnie do lektury
        mistycznych tekstów - a naprawdę mam co robić! Ten sekstyl odkryłam parę dni
        temu, to nie sugestia wink A może jest inny powód niż ten tranzyt. Marzę już o
        tym, żeby jak najszybciej pozbyć się tego, co mam do roboty (a końca nie widać -
        i jeszcze pracka naukowa czeka na napisanie sad ) i oddać się muzykowaniu i
        czytaniu tych nieszczęsnych mistycznych ksiąg. Ale wiem, że to może mnie
        zgubić... No i żyć z czegoś trzeba.
        • neptus Re: Neptun tranzytujący Słońce 12.02.06, 22:26
          Z Neptunem w I domu stajesz sie nieco neptuniczna, to normalne. Neptun, ka
          wszystkie planety pokoleniowe, przechodząc przez dom 1 transformuje osobowość,
          nawet, gdy nie robi w tym czasie żadnych znaczących aspektów.
          • femme_maudite Re: Neptun tranzytujący Słońce 12.02.06, 22:57
            neptus napisała:

> Z Neptunem w I domu stajesz sie nieco neptuniczna, to normalne.

Hm, ten Neptun siedzi mi w I domu już ponad 10 lat (Asc 25 Koziorozca) i
            posiedzi jeszcze drugie tyle... A przez Ascendent przechodził mi kilka razy w
            tę i z powrotem. Tyle że ja w tym czasie siedziałam w Egipcie - pytanie: to
            przechodzenie przez Ascendent się liczyło? Jak działa relokacja? Tam mój Asc.
            przeszedł na końcówkę Wodnika, więc teoretycznie Neptun nie powinien na niego
            działać wink
            A jeszcze dodam, że w natalnym Neptun siedzi mi na MC - w koniunkcji z Marsem
            po jego drugiej stronie i w opozycji z Wenus. Już nie wspominam o inych
            aspektach, jakie tworzy. Czy pozycja Neptuna w h. urodzeniowym ma potem związek
            z jego tranzytami?
            • transwizje Re: Neptun tranzytujący Słońce 13.02.06, 14:04
              Moim zdaniem przejście Neptuna przez Asc liczy się jako pewna legenda o sobie z
              tego okresu egipskiego. Może to z latami być wykorzystywane tu, w Polsce do jej
              wzmocnienia, wykorzystania, grać rolę w wizerunku społecznym, zawodowym. Gdybyś
              pozostawała nadal w Egipcie pewnie postrzegałabyś swoje życie w Polsce jak sen,
              iluzję, więc też by się liczyło w neptuniczny sposób.

---
              www.tareau.republika.pl
      • astrei Re: Neptun tranzyt. Słońce -związane z gotówką? 13.02.06, 08:30

To tak sobie myślę, że ten tranzyt przynosi mi niespodziewane przypływy gotówki-
        fakt poprzez najbliższą rodzinę która ma..słońce w strzelcu a to mój II dom.
        Włąsnie teraz otrzymałam na dniach taką gotówkę: jedną mniejszą drugą większą.

Co do kontaktów międzyludzkich odczuwam neptuniczne wibracje, niektóre się
        rozmywają, bywają niedopowiedzenia ale ostatnio zaczęło się to prostować.
        • transwizje Re: Neptun tranzyt. Słońce -związane z gotówką? 13.02.06, 14:08
          Znam może trzy osoby z Neptunem w Strzelcu w 2 domu. Ich zarobki bywają dziwne.
          Przede wszystkim sprawiają wrażenie ludzi nie interesujących się kwestiami
          materialnymi, a forsa sama do nich spływa, np. dzięki dzianemu partnerowi, albo
          mamie-bizneswomen. Jedna próbowała zarobku jako diler narkotyków przez krótki
          czas. Inna pisała prace magisterskie za pieniądze, pod cudzym nazwiskiem.
          Itd.itp.

---
          www.tareau.republika.pl
          • astrei Neptun-ostatnie obserwacje 02.03.06, 10:01

Od połowy lutego odczuwam zwiększoną potrzebę pisania.
            Piszę i piszę.
            Cięzko jest mi się zmobilizować w codziennych sprawach, nauka idzie z oporami
            ale jak pomału zbliża się do orby zerowej mam jeszcze dziwniejsze odczucia.

Nawiedzają mnie sny o zmarłych, śnią mi się pogrzeby i zmarli z
            rodziny bądź sąsiedzi którzy żyją w rzeczywstości a w śnie umarli.
            Przez parę ostatnich dni, miałam dzień w dzień takie sny.
            Mam bardzo silne poczucie
            wyobcowania a najbardziej odczułam w zeszły weekend kiedy nikogo
            najchętniej bym nie widziała.

Mimo że to sekstyl to neptun miesza, wszystko jest jak iluzja.
            Może nie do końca ale odczuwam taką aurę dziwnosci zwłaszcza mojego zachowania.

• neptus Re: Neptun tranzyt. Słońce -związane z gotówką? 02.03.06, 10:29
            Taka osoba: Asc w Rybach, na desc Neptun w midp. Wenus i Księzyca. W 1 domu
            Saturn w opozycji do Księżyca w 7. Kim może być taka osoba? Dyrektorem banku.
            • all2 Re: Neptun tranzyt. Słońce -związane z gotówką? 02.03.06, 11:51

Aktualnie awansuje czy spada ze stołka?
              • neptus Re: Neptun tranzyt. Słońce -związane z gotówką? 03.03.06, 03:49
                all2 napisała:

>
                > Aktualnie awansuje czy spada ze stołka?

Aktualnie już na emeryturze.
            • j6922 Re: Neptun tranzyt. Słońce -związane z gotówką? 06.11.06, 15:21
              Dodam tylko, że dwoje obecnie najbogatszych ludzi na świecie:
              1. Bill Gates
              2. Warren Buffet

mają koniunkcje Słońce- Neptun w swoich natalnych horoskopach.
          • uranika Re: Neptun w II domu - sposób zarabiania 02.03.06, 19:30
            transwizje napisała:

> Znam może trzy osoby z Neptunem w Strzelcu w 2 domu. Ich zarobki bywają
            dziwne.
            >
            > Przede wszystkim sprawiają wrażenie ludzi nie interesujących się kwestiami
            > materialnymi, a forsa sama do nich spływa

Moje znajomości także takich osób absolutnie to potwierdza.
            Dwie osoby,to artyści z chroniczną niepewnością finansową
            i chaosem,ale nie zauważyłam by starali to zmienić.
            Neptun kojarzy się ze sztuką,zadawalające dochody w takich zawodach
            to wynik popularności,a na to nie ma gwarancji.
            Może jeszcze taki przykład.Wybrana w latach 90-tych Miss,
            w II domu z Nept.w opoz.do kon. Wenus/Mars.Początek tranz.
            Neptuna przez III dom, to akurat jej pełnoletniość.
            Ten czas pobytu Neptuna w tym domu,wypeniony był tematami
            i wrzawą dot.urody.Dziewięć lat w okresie wyznaczania celów
            życiowych ukształtowały jej podejście nie tylko do finansów.

• astrei Neptun tranzytujący Słońce 03.04.06, 08:17

Teraz mam zerową orbę tranzyt.Neptuna w sekstylu do słońca i zaczęłam pisać coś
              w stylu opowiadania, zresztą zobaczę co z tego będzie.
              Przyszło tak odrazu w jednym momencie natchnienie.
              Oczywiście aspekt neptunowy się zapowiada w tym co piszę.
              Literatura neptunowa mnie pociąga: morze, latarnie..
              I też rozleniwia mimo wszystko ten tranzyt.
              Zapewne ludzie związani z tworzeniem mogą być podatni na wibrację takiego
              tranzytu.
              I choć sama nie wiem co będzie z tego co zaczęłam to równiez odczuwam przypływ
              weny.

A może ktoś z was zaczął pisać na tym tranzycie?
            • rigel79 Re: Neptun w II domu - sposób zarabiania 05.06.06, 16:43
              To mógłby być niezły osobny wątek. Jako posiadacz tegoż układu potwierdzam
              również powyższe słowa. I najciekawsze, że czasem pieniądze przypominały taniec
              na linie, ale zawsze dobrze się kończyło. I tak jest teraz. Może to "anioły"
              czuwają ? smile Podobno Neptun czyni w sferze materialnej więcej szkód niż
              korzyści, zwłaszcza jeśli chodzi o społeczne "uwarunkowania" typu pijaństwo,
              dezorientacja, itp, więc trochę zaskakuje mnie ten optymizm i cieszy zarazem.
              Czyżby wszyscy mieli dobrze aspektowanego Neptuna, dobrze usytuowanego, czy to
              zbieg okoliczności, czy jednak jakaś reguła, że drugi dom daje dużo farta ? smile
              Pozdrawiam
          • astrei wyjaśnienie: Neptun tranzyt. Słońce w 2 domu 25.06.14, 09:21

Po kilku latach okazało się że Neptuna mam natalnie w 1 domu więc wtedy tenże tranzyt neptuna do słońca odnośnie gotówki to było przejście neptuna przez 2 dom a nie przez 3 dom jak ówcześnie myślałam.
      • bawolek Re: Neptun w III domu 06.06.06, 01:16
        a natalny neptun w III domu? Jak go postrzegacie?Czy to ma jakiś związek z
        artystyczną duszą? Pierwszy stopiń strzelca.Oprócz neptuna Jowisz ale jeszcze
        w skorpionie na szczycie tego domu. Przy tym słońce wenus i merkury w V.
        Księżyc w X. Ten Neptun w III domu włada VII? Czy raczej przyciąganie
        neptunicznych czy raczej osobowośc neptuniczna właściciela horoskopu?
    • arcoiris1 Re: Neptun tranzytujący Słońce 03.04.06, 16:09
      mnie co prawda jest w opozycji do Slońca rzeczone Neptunisko (zeszło zaledwie 1
      stopien i juz sie lepiej czuje)ale jak mi siedział na st 17 z minutami Wodnika
      to czulam TAKIE fizyczne zmeczenie i zniechecenie do wszystkiego jak nigdy
      wczesniej. Wygladalam jakbym spała po dwie godziny na dobe chocbym spała i
      dziesięc. Jedynie sprawy sygnifikowane przez niego w radiksie dawały mi jako
      taką energię do dzialania. Nie mogłam wstac rano, ZMECZENIE tak
      wszechogarniające, przytłaczajace, bosz... dobrze ze juz schodzi z tej
      opozycji, chociaz na chwilkę. Natomiast nie zauwazyłam zebym sie stała
      bardziej "poetycka" (chociaz czytałam ostatnio duzo poezji, zwłaszcza milosno-
      erotycznej). Jedna tylko rzecz jesli sie zastanowię--> natalnie Neptun jest w
      11 domu, przyjaciół/grup ludzi. I cos dziwnego dzieje sie z jedna moja
      przyjaznia, najsilniejszą, niestety, tak sie rozmywa jakoś bo inna osoba sie
      wpieprza w nasza przyjazn 28-letnią (znamy sie od przedszkola)... nie wiem,
      jakos inaczej ja postrzegam, cos sie zmieniło, a może mam neptuniczne zwidy....
      W natalnym Neptun jest w dobrym układzie ze Slońcem, troszke za duzo na trygon,
      ale chociaz zywioły zgodne (Lew /Strzelec)

Poza tym idzie mi przez 1 dom jeszcze ale neptuniczno-oniryczna napewno sie nie
      stałam.. wink
      • astrei Do Wodniczek7: wysłałam ci @ 02.06.06, 07:56

Parę dni temu moja siostra przy zerowej orbie tranzytujacego Neptuna na jej
        słońcu zerwała ze swoim chłopakiem z którym była 3 lata.
        Neptun tranzytuje jej 7 dom.
        Natalnie jej Neptun
        odbiera kwadraturę od : Wenus i Marsa i sekstyl od PLutona.
    • bawolek Re: Neptun tranzytujący Słońce 02.06.06, 10:43
      W kontekscie tego wątku, zastanawiam się nad działaniem Neptuna w swoim własnym
      znaku, w którym za jakiś czas się znajdzie. Nie sprawdzałem za ile lat to
      będzie mięc miejsce, ale przeciez aktualnie jest w Wodniuku a zatem najbliższa
      zmiana znaku to właśnie Ryby.
      Ciekawe jaki może to mieć wpływ na ludzi, którzy mają ten znak dośc aktywny.
      Np dwie osoby: u niego tranzyt Neptuna przez Słońce położone w XII domu w znaku
      Ryb (całkowite uduchowienie/rozpłynięcie się/jakieś przeżycia mistyczne?)Tu jej
      dsc i węzeł płn. Co z takim synastrycznym układem może zrobić Neptun. Rozmyć...?
      Acha u niego w urodzeniowym Neptun w IX w Strzelcu (w sekstylu z plutonem VII
      domowym)u niej w III (w lużnym sekstylu ze słońcem i trygonie z marsem).
      Jakie jest Wasze spojrzenie na tranzyty Urana przez ten swój znak albo dom?
      • neptus Re: Neptun tranzytujący Słońce 07.11.06, 04:11
        Ingres Neptuna w Ryby przewidziany jest na 2012 r. smile Poprzednio bylo to pod
        koniec 1848.
        • aarvedui Re: Neptun tranzytujący Słońce 07.11.06, 09:41
          neptus napisała:

> Ingres Neptuna w Ryby przewidziany jest na 2012 r. smile Poprzednio bylo to pod
          > koniec 1848.

trochę się wtedy działo..."na zachodzie ze zmianami" wink
          • neptus Re: Neptun tranzytujący Słońce 07.11.06, 14:02
            I teraz bedzie sie działo. Zwłaszcza, ze w najblizszych kilku latach czeka nas
            seria ingresow wolnych planet - Pluton wejdzie w Koziorożca, Uran w Barana, a
            Neptun w Ryby. Wchodzenie w Erę Wodnika nie bedzie raczej łagodne i ewolucyjne
            ale rewolucyjne i dosc dramatyczne, czego objawy juz od jakiegos czasu
            obserwujemy. W 2009 r. czeka nas kwadratura Saturn/Pluton (waga/Koziorożec)i
            znowu nic juz nie będzie takie jak było.
            • astrei Seria Ingresów wolnych planet 09.02.07, 21:18

Nawiązując do tych Ingresów tymbardziej odczuje się ich wejście jeśli ma się
              umiesjcowione jakieś planety własnie w :koziorożcu, baranie, rybach.

Cóż akurat moje osobiste planety wypadają w tych 3 wyżej wymienionych.

I tym samym moje 2 półkrzyże zostaną poruszone oraz palec boży.

W pierwszym pólkrzyżu ksiezyc będący w Koziorożcu jest ogniskową a jego drugie
              ramię występuje w Baranie a tam mam słońce.

Natomiast w drugim półkrzyżu Ryby z merkurym tworzą ramię,pozostając w opozycji
              do saturna w 10.domu w pannie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka