Dodaj do ulubionych

PROŚBA o dane radixa dla Polski

16.09.05, 06:16
czy mógłby je ktoś napisać? dzieki
Obserwuj wątek
    • manole Re: PROŚBA o dane radixa dla Polski 16.09.05, 11:02
      kagjup napisał:

> czy mógłby je ktoś napisać? dzieki

III RP powstała 31 grudnia 1989 roku o godz. 00:00 w Warszawie.
      Temat ten był niedawno wałkowany w innym wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=28259029&a=28406130

Piotr Piotrowski
      • kagjup Re: PROŚBA o dane radixa dla Polski 16.09.05, 16:34
        dziekuje za te informacje
        niejasno sie wyrazilem. chodzi mi o przyjecie przez polske chrztu w 966 roku koło gniezna. moze ktos zgłębiał ten temat?
        pozdrawiam
        • manole Horoskop Chrztu Polski 16.09.05, 18:29
          Podaję wersje Rafała T. Prinke:

Horoskop Chrztu Polski:
          14 kwietnia 966 roku, godz. 13:15 LT, Poznań.

Więcej na temat tego i innych horoskopów Polski zob.:
          R. T. Prinke, Astrologia historyczna Polski, [w:] "Radiestezja", Bydgoszcz 1989,
          ss. 9-14.

Do tak odległych dat najdokładniejsze są Swiss Ephemeris (z polskich programów
          astrologicznych robi to Urania).

Piotr Piotrowski

=============================

Poniżej pozycje planet, planetoid, węzłów, Lilith i osi (wg Swiss Ephemeris):

Sun 28 ar 58'54.0210
          Moon 17 cp 6'14.3609
          Mercury 2 ar 41' 4.4210
          Venus 19 ta 40'35.4247
          Mars 7 cn 49' 8.6851
          Jupiter 5 pi 25'36.9682
          Saturn 29 pi 6'40.1899
          Uranus 12 li 20'16.1681
          Neptune 11 li 35'51.9722
          Pluto 13 le 54'41.1242

Ceres 1 pi 41'42.2063
          Pallas 12 ta 45'16.8618
          Juno 18 cp 10'41.7687
          Vesta 23 aq 8' 3.3914

Mean Node 18 aq 4' 5.6932
          Mean Apogee 21 aq 37'42.6802

Ascendent 17 le 5'17.6544
          Medium Coeli 0 ta 6'40.9740

• manole Re: Horoskop Chrztu Polski 16.09.05, 18:32

> 14 kwietnia 966 roku, godz. 13:15 LT, Poznań.

Żeby była jasność 13:15 LT = 10:55 UT.

PP
      • jerry.uk Re: PROŚBA o dane radixa dla Polski 16.09.05, 20:35
        Piotrze, w zeszłym tygodniu porównałem horoskopy zaprzysiężenia Mazowieckiego i
        wejścia w życie ustawy o zmianie ustroju. Nie opisywałem tego, ale lista
        wydarzeń i aspektów jest tutaj:
        www.astromarket.org/artykuly/porownanie.htm
        na czerwono są zaznaczone aspekty, które mogły być istotne w tych dniach i mogły
        mieć związek z wydarzeniami. Wydaje się że horoskop 31.12.89 ma więcej trafień.
        Zacząłem również porównywać horoskop zmiany ustroju z Chrztem Polski, wg. Leszka
        Weresa. Jak ktoś napisał na tym forum był to 16.04.966 11:39, zresztą tę datę
        Weres omawia w swoich artykułach. Lista aspektów, które zbadałem dotąd jest tutaj:
        www.astromarket.org/artykuly/najdawniejszy.htm
        dzisiaj jednak podajesz inną datę, wg. R.Prinke (i potwierdzoną przez
        historyków), więc chyba muszę zbadać kolejny horoskop.
        Zadanie, które wydawało się zajmie tylko kilka godzin, tu rozciąga się na
        tygodnie!!! Tak czy inaczej zajmę się jeszcze tą datą, którą podałeś.
        pozdrawiam
        --
        wojtek
        www.astromarket.pl
        • manole Re: PROŚBA o dane radixa dla Polski 17.09.05, 02:03
          jerry.uk napisał:

> Piotrze, w zeszłym tygodniu porównałem horoskopy zaprzysiężenia Mazowieckiego i
          > wejścia w życie ustawy o zmianie ustroju.

PP. Wojtek, Twoja praca jest godna podziwu! Dokładnie zapoznam się z tym w
          weekend i odezwę się w tygodniu.

> dzisiaj jednak podajesz inną datę, wg. R.Prinke (i potwierdzoną przez
          > historyków), więc chyba muszę zbadać kolejny horoskop.

PP. Nie chciałem Cię zawalać tak ogromną robotą...
          A tak na marginesie: skąd p. Weres wziął 16 kwietnia? Czy pamiętasz, aby w jego
          pracach było to jakoś umotywowane? Czy chodzi tu wyłącznie o to, aby Słońce
          znajdowało się w Byku?
          Prinke wybrnął z tego w ten sposób, że na początek Byka ustawił MC, co zresztą
          ma ręce i nogi, bo było wtedy koło południa, a wiadomo, że nikt nie chrzciłby
          Polski na przykład w nocy. Poza tym Prinke zwraca uwagę, że 1 stopień Byka
          "(...) przejawia szczególną wrażliwość w związku z wydarzeniami dziejowymi
          dotyczącymi Polski" (dalej idzie całkiem zgrabny wywód).
          Znasz ten tekst? Może Ci go jakoś przesłać? (Mam tylko wersję drukowaną.)

Piotr Piotrowski

• jerry.uk Re: PROŚBA o dane radixa dla Polski 17.09.05, 02:44
            >A tak na marginesie: skąd p. Weres wziął 16 kwietnia? Czy pamiętasz, aby w jego
            >pracach było to jakoś umotywowane? Czy chodzi tu wyłącznie o to, aby Słońce
            >znajdowało się w Byku?

Myślę że wybrał 16 kwietnia, aby Słońce znajdowało się w Byku co uzasadniałoby
            nasz rzekomy archetyp narodowy. Jednak historycy zgadzają się, że data Chrztu
            Mieszka to było raczej 14 kwietnia.
            Tekst Leszka Weresa znajduje się tutaj:
            members.lycos.co.uk/maya13/astro.html
            >Prinke wybrnął z tego w ten sposób, że na początek Byka ustawił MC, co zresztą
            >ma ręce i nogi, bo było wtedy koło południa, a wiadomo, że nikt nie chrzciłby
            >Polski na przykład w nocy. Poza tym Prinke zwraca uwagę, że 1 stopień Byka

Znajduję się w posiadaniu książki "Money and the Markets. An Astrological
            Guide". Autorzy do przewidywania cykli gospodarczych Wielkiej Brytanii używają
            horoskopu Zjednoczonego Królestwa (1801 r.) a nie horoskopu Anglii (1066 r.).
            Moja hipoteza po przeczytaniu tej książki jest taka, że najlepiej stosować
            ostatni z horoskopów definiujących kształt państwa, a nie najbardziej zakurzony
            historycznie. Dlatego już bardziej przemawiałby do mnie horoskop Unii Lubelskiej
            niż Chrztu Polski. Nie przemawiają do mnie archetypy i dwadasamsy, ale twarde
            dowody w postaci dat tranzytów. Dlatego zamierzam zbadać tranzyty w czasie
            ważnych dat ostatniego 15-lecia. Będę bardzo szczęśliwy jeśli horoskop z 966
            roku będzie idealnym tłem dla tranzytów w czasie ważnych dat, ale należy to
            uzasadnić.
            pozdrawiam
            --
            wojtek
            www.astromarket.pl
        • segin Do jerry.uk 18.09.05, 20:49
          jerry.uk napisał:

> Zacząłem również porównywać horoskop zmiany ustroju z Chrztem Polski, wg.
          > Leszka Weresa. Jak ktoś napisał na tym forum był to 16.04.966 11:39, zresztą
          > tę datę Weres omawia w swoich artykułach. Lista aspektów, które zbadałem
          > dotąd jest tutaj:
          > www.astromarket.org/artykuly/najdawniejszy.htm

Mam pytanie. Dlaczego na tej stronie w tabelce w kolumnie "Chrzest Polski
          16.04.966 11:39" aspekty urywaja sie na dacie 21.04.1991?
          • jerry.uk Re: Do jerry.uk 18.09.05, 21:17
            > Mam pytanie. Dlaczego na tej stronie w tabelce w kolumnie "Chrzest Polski
            > 16.04.966 11:39" aspekty urywaja sie na dacie 21.04.1991?

bo po tej dacie wygasła gwarancja producenta na ten horoskop....

chodzi o to, że ostatnio jestem bardzo zajęty i nie mogę dokończyć tego, co
            zacząłem. Umieściłem więc w tabelce tyle, ile zdążyłem zanim pojawił się na
            Forum ten temat.
            --
            wojtek
            www.astromarket.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka